Välkommen!
Skaffa Feber+
Här dricks det mest påskmust i Sverige
Glad Must!
Den här veckan är det jul igen! Nej påsk var det ja. Men vi ska i alla fall äta och dricka samma grejer som vi gör på julen i alla fall, typ. En stor grej är dock ändrad - julmusten byts ut mot påskmusten. Idag finns det mängder av olika fabrikat att välja mellan men ett märke som troligtvis återfinns på de flestas bord är ändå Apotekarnes. Denna står för cirka 80 procent av den totala påskmustförsäljningen, och förra året passerade de för första gången nio miljoner sålda liter. Den sockerfria versionen ökar mest och i år beräknas det att man säljer 3,5 miljoner liter av denna. Nu presenterar Carlsberg Sverige färska försäljningssiffror som visar var i landet det dricks allra mest av denna sprudlande dryck. Och det är i norr. Minst dricks det i Stockholm. Genomsnittet i landet ligger på 0,86 liter per person. Norra Norrland (Västerbottens+Norrbottens län): 1,28 liter per person Västra Svealand (Värmlands+Örebro+Dalarnas län): 0,99 liter per person Västra Götaland (Hallands+Västra Götalands län): 0,93 liter per person Södra Götaland (Blekinge+Skåne län): 0,87 liter per person Sydöstra Svealand (Södermanlands+Västmanlands län): 0,86 liter per person Östra Götaland (Östergötlands+Jönköpings+Kronobergs+Kalmar+Gotlands län): 0,85 liter per person Uppsala län: 0,85 liter per person Södra Norrland (Gävleborgs+Västernorrlands+Jämtlands län): 0,75 liter per person Stockholms län: 0,68 liter per person *Siffrorna är uppskattningar baserade på Carlsberg Sveriges förväntade försäljning av Apotekarnes Påskmust under helåret 2024 och historiska data.
108kg
Bubbelvatten med bubbelgumssmak
Nytt från Loka
Nu börjar Loka att rulla ut tre nya smaker i butik. Loka Likes Bubble Gum heter dessa och vattnet ska smaka röda bär, citrus eller melon och påminna om tuggummina vi alla tuggade som barn. Kommer i PET-flaska på 50 centiliter.
61kg
Max Big Mac-utmanare skjuter i stolpen
Vi har provat Big Classic
Max gillar att busa lite och nu har man utmanat en klassiker - Big Mac. Men McDonalds kan vara lugna, det här är inget att hetsa upp sig över. Max kallar sin variant för Big Classic och man ljuger inte. Den är stor, svinstor, och dressingen är Max Original-dressing som man väl måste klassificera som klassisk. Jämfört med Big Mac är den som sagt otroligt stor, varje köttpuck är på 90 gram mot 45 gram hos McDonalds. Generellt så bangar jag aldrig en dubbelburgare, men här är det katastrof. Max "kött" är ju inte bara kött utan en hel massa andra saker, närmare bestämt nötkött, potatis, vatten, potatismjöl, salt, köttbuljong, potatisfiber, äggvitepulver, äggpulver och rosmarinextrakt. Det är inte gott, men om burgaren har en massa annat gött i sig kan det faktiskt duga. På Big Classic fallerar det dock. Dubbelt så mycket kött betyder dubbelt så mycket dåligt kött och när det runt omkring är menlöst och tråkigt så blir det dåligt. Originaldressingen är väl ok men inget magiskt. Två ostskivor är också ok men inget magiskt. Lite saltgurka och lök finns där men det räcker inte. Salladen finns där, men sett till mängden bröd och kött är det för lite. Resultatet blir trist, svampigt och alldeles för mycket. Nu tycker jag att det är lite väl lite kött på en Big Mac, men dressingen är magisk och det är en burgare som andas barndom. Det är väl ytterst tveksamt om Big Mac hade blivit en succé om den presenterats idag, troligen inte, men Big Classic behöver den inte vara rädd för. Max har, med rätta, hyllats för deras satsningar på kyckling och vegetariska alternativ. Nu är det dags att ni ordnar upp era köttpuckar också. Det blev nämligen väldigt tydligt på den här burgaren att det behövs. Big Classic finns också i en variant med bacon på, det kanske kan liva upp lite. Det finns också en variant med plant beef.
-233kg
Tre matnyheter hos 7-Eleven
Bland annat krispigare pizza
Den här veckan börjar 7-Eleven att rulla ut tre nyheter på matfronten i sina butiker. Det handlar om taquitos med tre olika fyllningar (Chicken fajita, Chicken buffalo och Chili cheese), ett helt nytt pizzasortiment (Pesto Bianca, Capricciosa och Margherita) som ska ha en fluffigare och krispigare botten och banankakor gjorda på räddade bananer. De sistnämnda är samma nyhet som Pressbyrån erbjuder.
76kg
Flamin Hot blir ett eget varumärke
Krydda ska sprida sig ännu mer
Pepsico gör förutom läsk också en del andra saker. Bland annat snacks där man har varumärkena Cheetos, Fritos och Doritos. Många av dessa har haft smaken Flamin Hot och nu plockar man ut detta som ett eget varumärke. Förutom att vi nog kan få se kryddningen på ännu fler produkter så har man gjort om designen. Förut var det framförallt rött som gällde men nu har det blivit svart som natten. Ni kan se en äldre förpackning ovan och de nya nedan.
81kg
Årets glassnyheter från GB, Sia och Triumf
Cornetto Citron kommer tillbaka
Förutom kanske en Double Gold Caramel Billionaire ibland så har jag på senare tid sällan varit alltför imponerad av glassutbudet som de stora glasstillverkarna erbjuder. Det återstår att se om nyheterna för 2024 från de stora glassjättarna kan ändra detta för min del återstår att se. En möjlig kandidat kan vara Cornetto Citron. GB Glass lanserade denna redan 1995 men vann nyligen en omröstning om vilken retroglass som skulle återvända. För den som inte minns den har den smak av citron och är toppad med vit choklad. GB Glace kommer också introducera tre nya Magnum-smaker och de är Euphoria (citronglass och hallonsorbet), Wonder (toffeesmak och karamelliserade mandlar), samt Chill (veganglass av blåbärssorbet). GB kommer också släppa Twister Cosmixx vilket innehåller blandade bärsmaker. Triumf Glass har nog glassen som kommer få de flesta att lyfta på ögonbrynen, nämligen Hockeypulverglass vilket då är en lakritsgräddglass med salt lakritsfyllning och doppad med lakritsöverdrag med hockeypulverströssel. De kommer också lansera två premiumglassar från Farbror Arnes-serien och de är Marshmallow samt Lemoncurd. Sia Glass ska storsatsa på serien Finaste, som kommer med fyra smaker: Sommarbär, Pistage, Mandel och Chokladkaka. De introducerar även Päronsplit, en vaniljgräddglass med päronisöverdrag, och Emil i Lönneberga, en blåbärssyltad gräddglass. För lakritsälskare kommer de också släppa glassen Saltlakrits som då, inte helt oväntat, är en saltlakritsglass. Vilken låter bäst för dig?
107kg
Pressbyrån gör banankakor av svinn
Svinnsmart!
En undersökning från Pressbyrån visar att bananen är ett av de mellanmål som vi i störst utsträckning slänger utan att ha ätit upp, vilket givetvis är trist och ett slöseri med mat. För att råda lite bot på det här presenterar kedjan nu därför en banankaka som är gjord på bananer man har räddat som annars skulle kastas. Bara för att en banan har blivit lite brun är den ju inte kass för det. Tre smaker lanseras - en med chokladglasyr, en morotskaka med cream cheese-glasyr och en kaffe och choklad där kaffet kommer från kaffesump. Kakorna kommer att finnas hos Pressbyrån från och med den 25 mars.
140kg
Burger King lanserar nya nuggets
Skaka påse!
Från och med idag kommer det att finnas en nuggets-nyhet på Burger King och denna heter Sha’King Nuggets. Det ska handla om vanliga nuggets men man får med en kryddblandning och en påse som man sedan häller ner allt i och skakar om. Detta ska ge en helt ny smakupplevelse och kryddorna Sourcream & Onion och Spicy Heat finns att välja mellan. Anledningen till att man har tagit fram dessa ska vara för att dagens ungdomar inte köper färdiga mål utan hellre mindre grejer som en cheese, pommes eller nuggets som sägs vara mest populärt. En annan kedja som för längesedan körde med kryddblandning och påse till pommesen är McDonaldx27s och detta var till burgaren El Maco. Fantastiska reklamfilmer gjordes i samband med detta. För övrigt verkar det som att gyllene måsen just nu kör El Maco som kampanj så nu finns det två olika burgarrestauranger där man kan skaka påse.
81kg
Food Review Club besöker Brunos korvbar
Bra korv!
En bra korv i bröd är himlen. Tydligen är det inte något som hela världen har förstått, men här tar britterna på kanalen Food Review Club sitt förnuft till fånga och besöker klassikern Brunos korvbar. Självklart var de imponerade. Gänget har förresten hängt runt lite i Sverige och ätit köttbullar och semla och grejer. Det kan ni se nedan.
113kg
Max har gjort sin egen Big Mac
Det här är Big Classic
Vissa saker är för bra för att inte kopiera, så nu gör Max sin egen version av McDonalds-klassikern Big Mac. I pressmeddelandet så nämner de varken McDonalds eller Big Mac vid namn, men det är den som det handlar om. Den nya burgaren kallas för Big Classic, ett i min mening rätt tröttsamt namn. Lite mer kreativa kunde man gott ha varit. Big är i och för sig lite passande eftersom den faktiskt ska vara större än Big Mac. Prisa hamburgaren I burgaren får man två biffar på 90 gram av antingen nötkött eller plant beef. Köttbitarna i originalet är på 45 gram styck. Förutom kött har man tredelat bröd, cheddarost, sweet onion, saltgurka, isbergssallad. Man kan såklart inte köra på Big Mac-dressing utan där hittar man istället Max originaldressing. Big Classic börjar säljas idag på alla Max-restauranger.
204kg
Sverige till världsfinalen i Bocuse d’Or
Imponerande!
Igår och idag har det varit Europafinal i Bocuse d’Or i Trondheim och där tog Gustav Leonhardt och team Sweden silver. Det betyder att de är vidare till världsfinalen som går av stapeln i Lyon i januari 2025, där man kommer att vara ett av 24 lag som tävlar. – Jag är så otroligt stolt över hela teamet! Det här är ett kvitto på att vårt hårda slit gett resultat, och att Sverige fortfarande platsar som en av världens bästa gastronomiska nationer. Nu laddar vi om för finalen i Lyon, där vi siktar mot guld, säger Gustav Leonhardt. Europafinalen bestod av två moment. Den första delen kallas för Platter-servering och det är den ni ser ovan. Här ska det så klart vara gott, men serveringen ska också vara rätt speciell. Här skulle man använda skrei, pilgrimsmussla och klippfisk. Gustav valde att leverera "skrei med ugnsrostad pilgrimsmussla x27lacqué, beurre blanc på pilgrimsmussla och en consommé på klippfisk, potatis och ingefära". Det är denna ni ser ovan. I Plate-delen, vars resultat ska vara serverat på tallrik och lite mer vad man kan få på en restaurang, skulle man använda renkött och akvavit från Linie. Här levererade Gustav "stekt biff på högrev, lättrökt renskaft, ’Jus pâte d’épices’ och brynt smör, foie gras ’brulé,’ och päron och svamp pocherade i akvavit". Det är detta ni ser nedan. Otroligt snyggt!
217kg
Så här tillverkar man chips
På besök hos Lantchips
Johan har varit på besök hos Lantchips och där förklarar Joseph vilka potatisar man använder, vilka temperaturer man använder när man friterar och så vidare. Vi får också se hur man helst ska öppna en Lantchips-påse. Nördigt och intressant helt enkelt!
175kg
Stockholms Bränneri släpper vodka
Breddar sortimentet
Stockholms Bränneri började sin bana med gin och sedan dess har de breddat sig med flera olika produkter. Nu kommer nästa grej och det är vodka. Stockholms Bränneri Vodka beskrivs som len och karaktärsfull, baserad på etanol av ekologiskt höstvete från Västgötaslätten. Denna har sedan omdestillerats i kopparpannorna på Södermalm ihop med lite ljung, långpeppar och citronskal. Efter destilleringen tillsätts bara vatten. Släpps idag och för en flaska på 500 milliliter får man betala 245 kronor. Alkoholhalten ligger på 38,5 procent.
90kg
Forskare: lakrits påverkar blodtrycket
Även små mängder
Forskare vid Linköpings universitet konstaterar nu att lakrits, även små mängder, höjer blodtrycket hos unga friska personer. Därför uppmanar forskarna nu att man ska hålla koll på hur mycket lakrits man konsumerar. I Sverige äter vi nästan två kilo lakrits per person och år. Det gör oss till ett av landen som äter mest lakrits i världen. Det som får blodtrycket att öka mest är ämnet glycyrrhizinsyra. Enligt EU och WHO är 100 milligram glycyrrhizinsyra per dag ingen fara. Enligt Livsmedelsverket motsvarar 100 milligram glycyrrhizinsyra runt 50 gram lakritsgodis. Studien som forskarna genomförde hittas här. Säger du lakritz eller lakkris?
72kg
9 av 10 äter vegetariskt
Vegotrenden tappar dock fart
En ny undersökning från Axfood visar att intresset för vegetarisk mat fortsätter att växa bland svenskar. Nästan alla, 86 procent, äter vegetariskt någon gång ibland, och mer än hälften, 57 procent, gör det minst en gång i veckan. Vegetarisk kost är särskilt populär bland unga och kvinnor. Samtidigt har antalet flexitarianer, som äter vegetariskt men inte utesluter kött helt, minskat något. Andelen som aldrig äter vegetariskt har minskat till 12 procent. Andelen flexitarianer har samtidigt minskat från 32 till 27 procent. Miljö- och klimatskäl är den största drivkraften för att äta vegetariskt, följt av hälsoskäl och etiska/djurrättsskäl. Något som har påverkat trenden på sistone är matpriserna, som har fått 11 procent att äta mer vegetariskt och 7 procent att äta mindre vegetariskt. Andelen vegetarianer och veganer håller sig stabil och ligger kvar på omkring 6 respektive 2 procent.
107kg
En räkmacka på Arlanda kostar 299 spänn
Lista visar vad de kostar på andra flygplatser
En räkmacka och en stor kall öl är ju allt som behövs här i livet när man tänker efter. Och denna kombo är det många som sänker innan de ska ut och flyga. Men vad kostar egentligen en räkmacka på flygplatserna i Sverige? Det bestämde sig Zmarta för att undersöka, och "vann" gjorde Arlanda och restaurangen Sky Horizon där man för en räkmacka vill ha 299 kronor. Vill man ha en stor stark till detta adderas ytterligare 129 kronor (!) och summan slutar sedemera på 428 kronor. Rimligt? Nej. På andra sidan av skalan hittar vi Take off Café & Restaurang i Ängelholm där en räkmacka kostar 129 kronor och en stor stark 85 kronor. Hela listan med priser hittas på länken nedan. Bara på Arlanda och Landvetter säljs det tydligen varje år runt 360.000 räkmackor. Vad brukar en räkmacka kosta när du handlar om vi bortser från flygplatser? Och var finns den bästa? Min toppnotering hittills när det kommer till smak är den som serveras på Kajplats 9 i Västerås, den kostar 295 kronor.
-85kg
Lite större glassbyttor från GB Glace
Äntligen
En gemensam sak för pinn- och strutglass är att det alltid är för lite och att man alltid vill ha mer. Då åker byttan och skeden fram istället så att man kan få sig en rejäl portion. Nu presenterar GB Glace Favorites som är ett gäng klassiska smaker i en lite större bytta på 825 milliliter. Smakerna som finns är Texas Pecan, Rocky Road, Daim, Solero och Salty Licorice. Klassikern Vanilla är också med och den är istället på 900 milliliter så att man ska bli mätt. Vidare släpps även Magnum Euphoria som beskrivs som en uppfriskande mix av vit choklad, hallonsås och citronglass täckt med vit choklad och poppande godisbitar. Burken är på 440 milliliter och det rekommenderade priset är hela 67,90 kronor. Aj, börjar bli dyrt med glass också. Någon av dessa som du är extra sugen på?
74kg
Svenska TGI Friday's ansöker om konkurs
Hyreshöjningen blev droppen
TGI Fridayx27s är en global snabbmatskedja som även finns här i Malmö, Uppsala och Stockholm (Täby, Gamla Stan (stängd sen en månad tillbaka) och Kungsträdgården). Tidigare i år blev man tvungen att lämna lokalerna i just Kungsträdgården eftersom hyrorna där hade tredubblats. Detta blev ett dråpslag då denna plats är den som ser till att de andra kan få finnas och därför ansöker nu bolaget (American Bistro Sweden) bakom svenska TGI Fridayx27s om konkurs. Kedjan har 72 anställda och omsätter 100 miljoner kronor. Vad som kommer att hända med de övriga restaurangerna nu är fortfarande oklart. Har du ätit på TGI Fridayx27s någon gång? Och hur var det i så fall?
88kg
50 kronor på snabbmatskedjorna
Vad får man för det?
Burgerdudes brukar ju recensera och testa hantverksburgare men kör ibland även en liten sväng hos snabbmatskedjorna. Här testar de vad de får för 50 kronor på McDonalds, Max och Burger King.
75kg
Kavli lanserar burgarost på tub
Ett alternativ till ostskiva
Nu presenterar Kavli Burger Cheese som är en burgarost på tub. Den säger man ska smälta perfekt om man ringlar den över burgare eller pommes. Ett alternativ till de inplastade ostskivorna man vanligtvis kanske brukar använda sig av. Jag såg den när jag var i affären sist och funderade en sekund på om jag skulle testa, men det blev inget. Jag kör fortfarande med två ostskivor lagda i ett stjärnmönster på burgaren och känner att det funkar rätt så bra. Tuben innehåller 60 procent ost - 15 procent är cheddar och 45 procent är mild edamer. Låter detta som något för dig?
114kg
Vilket land har den bästa friterade kycklingen?
Rätt kyckling vann
YouTube-kändisen Joshua Weissman tillagar här friterad kyckling från massvis med olika länder för att se vilket land som har den bästa friterade kycklingen. Som de flesta säkert redan vet är det Sydkorea som har den bästa friterade kycklingen och att Japan har den näst bästa, en vedertagen sanning som Joshuas test ovan så klart bekräftar.
84kg
Idag är det fössta tossdan i mass!
Och punschrullens dag!
Skepp o skoj alla fikatanter! Idag är det inte bara fössta tossdan i mass där man utan att skämmas kan trycka i sig mängder av massipantåta, utan det råkar även vara punschrullens dag, aka dammsugaren. Så det är bara att ladda upp en rejäl tårtbit och till denna goding även addera en rulle eller fem med arraksfyllning. Toppen va?!
80kg
Hernö och Björn Frantzén släpper gin
Blandar nordiska och asiatiska smaker
Hernö Gin har tidigare berättat att de skulle börja samarbeta med Björn Frantzén. En av grejerna är den nya ginen én som nu har släppts. Det är en klassisk London Dry Gin där man sammanför nordiska och asiatiska smaker. För en flaska får man betala 479 kronor och du hittar den på länken nedan.
92kg
Subway lanserar menyn Signature Series
Största förändringen sedan 1965
Idag lanserar snabbmatskedjan Subway den nya menyn Signature Series i Sverige. Man säger att detta är den största förändringen i menyn sedan den första Subway-restaurangen öppnade i Connecticut 1965. Menyn består av nio olika färdigkomponerade mackor och dessa är Legendary Teriyaki, Meatless Legendary Teriyaki, Fiesta Fajita, Mighty B.M.T., The Captain, Steakhouse Desire, ClubHouse, The Steak Master och Chicken Amore.
79kg
Powerades sockerfria sportdryck nu i Sverige
Smaken Mountain Blast är först ut
Nu börjar Powerade att sälja sin sockerfria sportdryck även här i Sverige och den heter Powerade Zero Sugar. Första smaken ut är Mountain Blast, men vad den smakar är oklart. Drycken är berikad med vitamin B6. Vad man får betala för en flaska framgår inte just nu.
73kg
Tut i luren! Idag är det Ostbågens dag!
Oskar jublar
Idag är det inte bara en vanlig tisdag utan även ostbågens dag! Så gillar du såna där gula böjar är det bara att gå loss tills du inte har någon känsel i munnen längre och fingrarna har bytt färg. Bonusklipp nedan.
86kg
Premiär för Hellström Akvavit
Med smak av Gotland
Elisabeth som är grundare av Hellström Gin presenterar nu Hellström Akvavit som börjar säljas idag. Den beskrivs som en akvavit med smak av Gotland kryddad med fläder, gurka, granskott och akvavitkryddor. Släpps i ett begränsat antal och för en flaska som rymmer 500 milliliter får man betala 385 kronor. Akoholhalten ligger på 40 procent.
77kg
Åbro Bryggeri släpper svengelsk öl
The Bear From Small Land
Åbro Bryggeri kör vidare på svengelskan som drog igång med ölen Eyx27Bro och nu lanseras The Bear. Ölen alltså. Från Small Land. Småland alltså. "The Bear är inte bara ett gott öl, utan också en lekfull hyllning till hur vi svenskar omfamnar och skapar en egen och ibland knasig version av det engelska språket. Vi tror och hoppas att den humoristiska kopplingen till svengelskan gör inte bara ölet till en dryck, utan också till en källa för skratt och gemenskap." The Bear beskrivs som en lättdrucken medelfyllig ljus lager med mild beska. Alkoholhalten ligger på 5,0 procent. Lansering sker idag och för en burk får du betala 9:90 kronor.
104kg
Ny snaps med smak av dill
Dags att börja planera midsommar
Våren är på gång och med det kommer bland annat planeringen inför midsommar. Vad ska man göra? Var ska man vara? Vad ska man äta och dricka? Själv fick jag inbjudan till ett firande redan i januari så den biten är klar, men resten måste lösas. En sak man kan ha på bordet som brukar vara poppis är snaps. Nu presenterar anrika O.P. Anderson en ny sådan som ska ha smak av dill vilket är lite kul. Har funnits från andra tillverkare tidigare så det är inget unikt, men helt klart inget man (jag i alla fall) ser ofta på midsommarbordet. O.P. Anderson Dill Aquavit lanseras imorgon och den kommer att finnas i Systembolagets fasta sortiment. Den beskrivs som en frisk och modern snaps med toner av dill och citrus som skapats specifikt för fisk- och skaldjursrätter. Flaskan som är plast rymmer 50 centiliter, alkoholhalten ligger på 40 procent och på prislappen står det 229 kronor. Någon mer än jag som blev sugen på skagenröra, sill och färskpotatis?
84kg
Göteborgsfamiljen sänker priset på öl
Tack!
Göteborgsfamiljen har 20 restauranger och nu gör de livet lite, lite lättare för göteborgarna. De sänker nämligen priset på öl med 10 procent på sina restauranger under mars och april. – Vi inför Ölprisstödet för att ge tillbaka lite till göteborgarna. Kan vi dessutom påverka andra företag att följa vårt exempel har vi i alla fall gjort något för att motverka inflationen. Vi som är stora aktörer i branschen har ett extra stort ansvar, och vi vill göra vad vi kan för att få stopp på prishöjningsspiralen, säger Tobias Hamberg, styrelseledamot Göteborgsfamiljen. Som ett exempel sänks priset på en stor stark på Moreno Pizza från 39 till 35 kronor. De nya priserna börjar gälla den 1 mars och gäller som sagt under mars och april.
316kg
Zingo får ny design
Sockerfri döps om till zero
Den populära läskedrycken Zingo kommer att få en ny design till våren och samtidigt byter den sockerfria varianten namn till zero. Ovan går det att kika på de nya flaskorna och brukarna. Vad tycker ni om den nya designen?
108kg
Starbucks lanserar fläsklatte
För att fira det kinesiska nyåret
Starbucks har introducerat en ny och ovanlig kaffedryck, Lucky Savory Latte, i Kina för att fira det kinesiska nyåret. Drycken kombinerar espresso med en sås inspirerad av Dongpo-fläsk, som är en traditionell kinesisk rätt. Drycken serveras sedan med ångad mjölk och en skiva fläskkött. Denna unika blandning av sötma och sälta, kostar 68 kinesiska yuan (ungefär 185 kronor), är endast tillgänglig på Starbucks Reserve-ställen. Någon som blir sugen?
13kg
Mackmyra släpper whisky på pet-flaska
Blir billigare
Glasflaskor är snyggt, men sämre för miljön än pet-flaskor. Dessutom är de dyra. Därför tar Mackmyra nu och slår ihop två fördelar i en produkt och släpper sin Mack på plastflaska. Prislappen blir inte hejdundrande mycket mindre, men man sparar ungefär 35 spänn på en halvlitersflaska. En 500 ml i plastflaska kostar 299 kronor och en 700 ml i glasflaska kostar 479 kronor. Den nya plastflaskan kommer på bolaget den 4 mars.
-141kg
Perfekta pommes hemma
Joshua har gjort dem
Det här med pommes är viktigt och något vi borde prata om mer. Joshua Weissman bestämde sig för att dyka in i ämnet och försöka göra riktigt bra själv hemma, och han säger sig ha lyckats med bedriften i denna video. Brukar du göra pommes själv från grunden eller köper du färdiga? Jag tillhör den sistnämnda kategorin och det är alltid Avikos som får följa med hem från butiken.
75kg
Tut i luren! Idag är det Knäckebrödets dag!
Hårt!
Vi börjar veckan hårt genom att hylla knäckebrödets dag som firas idag. Denna dag uppmärksammas hårdbrödet som är en klassiker på frukostbordet eller när man bara vill ha ett snabbt mellanmål.
93kg
Arla lanserar växtbaserade Jörd
Gjort på svensk havre
Arla utökar sitt sortiment med en ny serie växtbaserade produkter med namnet Jörd. Dessa produkter, som är tillverkade av 100 procent svensk havre, är berikade med vitamin D, folsyra (B9) och fibrer. Sortimentet ska bestå av produkter som passar till allt från kaffe och smoothies till bakning och matlagning. Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige, betonar att även om mjölkprodukter fortfarande är kärnan i Arlas verksamhet, vill företaget möta konsumenternas ökade efterfrågan på växtbaserade alternativ. Produkterna som ingår i JÖRD®-serien inkluderar bland annat havredryck, Barista havredryck speciellt framtagen för kaffe, samt syrade havreprodukter med eller utan smaksättning. Dessa produkter kommer att finnas tillgängliga i butik från vecka 7 med priser mellan 17,95 kr till 19,95 kr beroende på produkt.
69kg
Tut i luren! Idag är det Fettisdagen!
Hur många semlor har ni ätit?
Idag är det inte bara tisdag utan fet-tisdag! Då ska man mocka in ett tjog semlor i truten, så är det bara. För visst gillar ni semlor?
82kg
Hamburgerkedjan Five Guys på väg till Malmö
Kanske öppnar i år
I höstas skrev vi att hamburgerkedjan Five Guys skulle komma till Sverige. Nu får vi reda på att det första stället kommer att smälla upp i Malmö. En del säger att man planerar att öppna i slutet av året, andra att det är början av nästa år som gäller. Än så länge har man inte spikat någon lokal i alla fall, men man vill ligga centralt. Five Guys koncept är att allt ska vara färskt och inga frysta produkter används. Varje morgon sköljs och skalas potatis på plats för att under dagen bli pommes. På menyn finns många olika tillbehör och gästen väljer själv vad som ska vara på burgaren. Gillar du Five Guys? Själv har jag ätit där i New York för många år sedan och det var väl helt okej, men även om jag gillar pommes var det lite överdrivet att få en säck av dessa med sin burgare.
129kg
Här är Bastards nya vegoburgare
MBoom Burger
Bastard Burger ersätter Beyonds växtbaserade köttpuckar med en ny egen burgare i slutet av februari. Kocken Marcus Samuelsson har i samarbete med det svenska företaget Peas of Heaven utvecklat den nya burgaren – MBoom Burger, baserad på ärtor och svamp. Produkten lanseras exklusivt hos Bastard Burgers den 23 februari. Under våren kommer den även att introduceras på Bastard Burgers restauranger i Norge och Finland. – Vi har länge sökt efter en ersättare till vår gröna meny och är stolta att introducera en svensk produkt, som varken kompromissar med smak eller kvalitet. Vi fick nyligen utmärkelsen “Årets Vegoburgare” av Burgerdudes, vi är trygga att vi tillsammans med Peas of Heaven och Marcus Samuelsson nu blir ännu bättre och kan med säkerhet säga att vi fortsatt serverar Sveriges godaste veganska burgare, säger Simon Wanler, vd och medgrundare Bastard Burgers. Min go-to burgare när jag vill lyxa till det lite har varit någon av Bastards Beyond-burgare, och eftersom jag tycker de är så otroligt goda var jag först lite skeptisk kring om det faktiskt kunde bli lika bra. Jag fick sedan möjlighet att testa den nya burgaren hos Bastard Burger för någon vecka sedan, och efter att ha smakat den försvann min oro över att Beyond skulle försvinna mer eller mindre. Smakmässigt märkte jag faktiskt inte så himla stor skillnad, bortsett från en hint av svamp i denna och att den bismaken som Beyond kan ha var borta. Konsistensen skiljer sig också, och jag vill minnas att MBoom är lite "svampigare" än Beyond. Men det kanske också kan ta ett tag för restaurangerna att vänja sig att steka den nya burgaren på bästa sätt. I sin helhet är det dock en klart godkänd "uppgradering".
89kg
Big Mac, Whopper eller Friscoburgare?
Burgerdudes testar
Burgerdudes recenserar hantverksburgare men det är många som vill att de även ska tugga i sig snabbmatsburgare och berätta vad de tycker. Därför har de nu testat Big Mac, Whopper och Friscoburgare för att avgöra vilken av dessa de tycker är godast. Vilken av dessa tre gillar du bäst? Och vilken snabbmatsburgare är bäst överlag? Personligen är jag lite kräsen och äter hellre en hantverksburgare, även om valet alltid faller på McDonaldx27s om man är ute och far. Sen kan en hederlig grillad fryspuck mellan torrt bröd tillsammans med bostongurka, rostad lök, Kavlis dressing och Heinz-ketchup vara helt magisk också en dag när alla planeter står rätt.
75kg
Veganska halvfabrikat bättre för miljön
Även mer hälsosamt – enligt ny studie
En ny studie från Stockholms universitet lyfter fram fördelarna med vegetariska och veganska halvfabrikat över traditionella köttbaserade produkter. Forskningen, som leddes av Anne Charlotte Bunge vid Stockholm Resilience Centre, belyser de positiva effekterna på både individens hälsa och planetens välbefinnande som kommer av att välja växtbaserade alternativ. – Överlag är det inte superbra för hälsan att äta processade produkter, men veganska halvfabrikat är hälsosamma, bra för klimatet och i genomsnitt inte dyrare, säger Anne Charlotte Bunge, huvudförfattare till studien till Expressen. Studien jämförde sex olika diettyper som vegetariska, veganska och flexitariska – med den genomsnittliga svenska kosten och fann att alla var minst lika bra eller bättre ur närings-, miljö- och ekonomiperspektiv. Trots att processade produkter generellt inte rekommenderas för hälsan, säger forskarna att veganska alternativ kan fylla de flesta nordiska näringsrekommendationerna. Lokalodlade vegetariska alternativ framhävs som ett bättre val än importerat kött, även ur ett hållbarhetsperspektiv. Studien diskuterar även matens kulturella och emotionella betydelse och förespråkar inte ett totalt avståndstagande från kött utan snarare en ökad variation i kosten.
150kg
Snoop och Dre släpper dryck
Gin & Juice så klart
Dr. Dre och Snoop Dogg har lanserat en ny alkoholhaltig dryck inspirerad av deras legendariska dänga Gin & Juice. Drycken kommer att erbjudas i fyra smaker: Aprikos, Citrus, Melon och Passionsfrukt. Inget jättegalet kanske då allt och alla numera släpper diverse drycker men gillar man denna duo, som för övrigt även jobbar på ett nytt album ihop, så kanske man ska ge dessa drycker en chans.
99kg
Ölförsäljningen i Tyskland sjunker
Så även exporten
Tyskland och öl är synonymt. Men försäljningen och öldrickandet minskar. 1994 såldes det hela 11,6 miljarder liter öl i landet, förra året hade den siffran sjunkit till 8,6 miljarder liter. Siffrorna gäller inte alkoholfria öl och maltdrycker och öl som har importeras från länder utanför EU. Förutom minskningen i landet har även exporten gått ner. Vdn för den tyska bryggeriföreningen säger följande: "2023 var ett becksvart år för den tyska bryggeriindustrin. Konsumenternas ovilja att konsumera i detaljhandeln och restauranger har också stor inverkan på bryggerierna." I Tyskland finns det 1500 bryggerier och de håller nu tummarna för att årets fotbolls-EM ska ge ett litet uppsving när det kommer till ölförsäljningen.
89kg
Ny permanent smak från Coca-Cola
Hallon och kryddor
Coca-Cola släpper ofta nya varianter och smaker, speciellt i andra länder. Men det brukar handla om tillfälliga nyheter och flyger inte grejerna brukar de tas bort lika snabbt som de kom. Nu kommer dock en ny smak att permanent finnas i utbudet och det är Coca-Cola Spiced. Det är en smak som sägs blanda den traditionella cola-smaken med hallon och kryddor. Kommer både med socker och som Zero. Kommer att släppas den 19 februari, i USA och Kanada i alla fall. Om den någonsin kommer att hitta hit återstår att se.
68kg
Glassiga nyheter från GB Glace
Cornetto Citron gör comeback
GB Glace presenterar nu årets nyheter på glass-fronten. De hade en omröstning där de frågade folket vilken retro-glass som man ville ha tillbaka, och det blev Cornetto Citron som nu alltså gör en comeback. Vidare släpps en ny växtbaserad Magnum-glass samt två andra nyheter från Magnum. Sen släpps även klassikern Twister i tre nya smaker. Någon av dessa som ni blir sugna på att testa? När alla lanseras är dock oklart för tillfället.
102kg
Kikkoman släpper ramen-bas
Smidigt!
Antalet ramen-ställen växer explosionsartat här i Stockholm och det är ju trevligt. Men det är också rätt trevligt att göra ramen hemma. Jag brukar oftast använda misosoppa om jag gör det, men det finns olika soppbaser att köpa också. De brukar dock vara rätt dyra. Nu släpper Kikkoman en soppbas för att få till en shoyu, och det verkar inte bli svindyrt. En flaska kostar 59 spänn och ska räcka till åtta portioner. Exakt vad en portion är i detta fall är lite oklart, men klart bra om man vill göra en enkel och prisvärd ramen hemma. Med lite nudlar, någon form av passande protein och lite andra trevligheter så har man snabbt en rätt på bordet. Själva soppbasen är vegansk. Denna ska finnas i butik redan. Har du testat?
131kg
Arla lanserar nytt varumärke
Med protein-fokus
Nu lanserar Arla det nya varumärket Arla Protein. Här ska det finnas proteinrika produkter för "dig som tränar mycket och som har en aktiv livsstil". Först ut är tre shakes i smakerna Choklad, Vanilj och Jordgubb & Hallon. Dessa innehåller 25 gram protein vardera. Sen finns det även två mjölkdrycker i smakerna Vanilj och Blåbär som innehåller 26 gram protein och tre puddingar med 20 gram protein i smakerna Hasselnöt Latte, Salt Karamell och Choklad. Ska börja hitta ut i butikerna från och med nästa vecka.
74kg
Ny gin från Hernö
Tillsammans med Spritakademien
Hernö Gin och Spritakademien presenterar nu tillsammans en ny gin. Den heter "24 Dry Gin" och den är en hyllning till svensk mat- och dryckeskultur. Den beskrivs som en klassisk dry gin som fått mogna på både amerikanskt bourbonfat och isciderfat. Detta ger i sin tur en gyllengul färg och ginen ska ha toner av äpple och vanilj. "Hernö Gin fick i uppdrag av Spritakademien att ta fram en kryddig gin med tillräcklig karaktär för att smaka bra som snaps eller ren med en isbit men samtidigt balanserad och elegant som bas i klassiska gincocktails. Vi landade i en dry gin med samma grundrecept som vår mångfaldigt prisbelönta Hernö Dry Gin som spätts till en något högre alkoholhalt och lagrats på två olika fat. Både jag och Spritakademien som testat, utvärderat och avvägt är väldigt nöjda med det färdiga resultatet." Finns i Systembolagets beställningssortiment och 1200 flaskor släpps totalt. Flaskan rymmer 500 milliliter, alkoholhalten ligger på 42,3 procent och på prislappen står det 848 kronor.
91kg
Ny serie glassar från Sia
Fyra olika smaker
Nu lanserar Sia den nya glass-serien Finaste och i den erbjuds smakerna Sommarbär, Pistage, Mandel och Chokladkaka. Den förstnämnda består av jordgubbsglass med slingor av svartvinbärjordgubbsås, doppad i vit choklad täckt med krispiga jordgubbsbitar. Nästa är pistageglass med slingor av pistagekräm, doppad i rostad hackad pistagemandel. Sen har vi vaniljglass doppad i mjölkchoklad med rostad hackad mandel och till sist chokladglass med chokladsås, doppad i mjölkchoklad med krispiga kakbitar. Dan Bengtsson som är marknadschef för Sia Glass säger följande: "Finaste är en unik smakupplevelse som måste upplevas och vi är väldigt stolta att äntligen få presentera den första svenskproducerade pinnglassfamiljen till alla landets glassälskare. Sommarbär är verkligen en svensk sommardröm på pinne med sina krispiga jordgubbsbitar omslutna av vit choklad. Pistage har det där lilla extra i både texturen från nötterna och smaken från pistagekrämen som vi vill ha när vi njuter av en extra lyxig glasspinne." Exakt när dessa glassar släpps är oklart just nu.
113kg
Vi dricker mer alkoholfri öl än någonsin
Brus utan sus
Carlsberg Sverige delar nu med sig av siffror som säger att svenskarna dricker mer alkoholfri öl än någonsin. Under förra året slog företaget rekord då de sålde nästan nio miljoner liter alkoholfri öl i den svenska dagligvaruhandeln. Det är en ökning med 800.000 liter jämfört med föregående år. Idag har Carlsberg 16 olika alkoholfria öl i sitt sortiment och den som säljer bäst är Carlsberg Alcohol Free. Störst försäljningsökning av Carlsbergs alkoholfria öl i dagligvaruhandeln skedde i Blekinge och Skåne län där man ökade med 16 procent. För att ett öl ska klassas som alkoholfritt i Sverige får det innehålla max 0,5 procent alkohol.
100kg
Lite nytt på godisfronten
Släpps i februari
Det är dags att släppa taget om nyårslöftet och börja ladda för allt gotta som kommer framöver. Här har vi ett gäng nyheter som kommer att börja hitta in på butikshyllorna i februari. Det handlar om Polly Tropical, Gott & Blandat Juicy Giants, Strimler med smak av Tutti Frutti och Jordgubb och till sist Läkerol med smak av jordgubb. Polly-godisarna ska ha smak av persika, passionsfrukt och apelsin och Juicy Giants är en mixpåse med stora sötsyrliga sockrade vingummin som är helt veganska, palmoljefria och utan artificiella färgämnen. Vilken av nyheterna är du mest sugen på?
105kg
Företag har odlat fram ålkött
Först i världen med det
Det israeliska företaget Forsea Foods skriver i ett pressmeddelande att man tagit fram laboratorieodlat ålkött, något som man uppger att man är först i världen med. Köttet har framställts med hjälp av celler som hämtats från embryon till sötvatten-ålar. Företaget beskriver processen man utvecklat för att framställa det artificiella ålköttet: "Unique to its proprietary method for culturing seafood is its application of organoid technology which allows for the crafting of 3D microtissues composed of fat and muscle. These spontaneously differentiate into edible cells, mimicking the natural process of cell formation. The cell lines self-organize into tissue structures without the need for scaffold support, simplifying the production process, and enhancing scalability." Forsea Foods har inlett ett samarbete med den japanske kocken Katsumi Kusumoto som driver en vegansk restaurang i Tokyo. Han har använt det labbodlade ålköttet i de två fiskrätterna "unagi kabayaki", marinerad ål på ris, och "unagi nigiri", en typ av sushi. Någon gång inom de kommande två åren hoppas Forsea Foods att man kan börja sälja sitt labbodlade ålkött i butiker.
182kg
Coops Kalvfond är årets matbluff
Knappt någon kalv
Det är Coops kalvfond som vinner Äkta varas "årets matbluff". Produkten marknadsförs som en kalvfond, men innehåller faktiskt endast 0,4 procent kalvköttspulver. Istället för att använda mer kalvkött har tillverkaren lagt till billig kyckling för att fylla ut produkten och använt kalvarom och jästextrakt för att skapa smaken. Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson menar att den ringa mängden kalv i produkten används som en ursäkt för att kunna kalla den för kalvfond, trots att det snarare är en blandning av olika ingredienser än ett äkta avkok av kalv. På andra plats i år kommer Frebaco Kvarns rostade granola och på tredje plats Icas lakritspinne.
285kg
Picard i Sverige går i konkurs
Merde
2013 öppnade den franska fryskedjan Picard sin första butik i Sverige. Nu väljer ägarbolaget bakom satsningen att försätta de sex svenska butikerna (fem i Stockholm, en i Göteborg) i konkurs. I slutet av förra året övertogs Picard Sverige av en grupp norska och svenska investerare men de har inte lyckats vända trenden.
58kg
Slotts senap i glasburk försvinner
Systemkollaps
Slotts senap i glasburk är en riktig klassiker på matbordet. Men nu kommer den att börja fasas ut och istället ersättas med tuber. Anledningen är inte helt oväntat att det är för dyrt att fortsätta med tillverkningen av glasburken. I slutet av mars ska de klassiska förpackningarna vara borta från butikshyllorna. Senap i glasförpackningar blev en stor grej på 20- och 30-talet för när senapen var slut hade man helt plötsligt fått sig ett "gratis" dricksglas man kunde ställa i skåpet. Idag ser det inte riktigt likadant ut på den fronten. Slotts grundades i Uppsala 1919. Sedan millennieskiftet ägs företaget av Unilever och 2008 flyttades produktionen från Uppsala till Norge och Polen istället. Vilken senap föredrar du?
18kg
Sveriges sunkigaste hak utsett
Grattis Pizzeria Grand!
Facebook-gruppen Sunkiga hak i Sverige har nu tillsammans med sina följare utsett vilket som är det sunkigaste haket i Sverige. "Vinsten" gick till Pizzeria Grand i Jakobsberg, Stockholm. Stället ser rätt taskigt ut från utsidan och enligt krögaren Amer Salih som chefat där i fem år har de inte orkat snygga till det ytliga än. Han verkar dock väldigt glad för utmärkelsen och det är ju det viktigaste. Vilket hak tycker du är sunkigast i landet?
223kg
Tut i luren! Idag är det popcornets dag!
Pop opp i topp
Idag är det fredag och då ska man äta chips! Men man kan även äta popcorn om man vill, och extra mycket idag eftersom det är popcornets dag! Gillar du popcorn?
94kg
Finalisterna till Årets matbluff 2023
Lakritsglass utan lakrits bland annat
Det finns mängder av bluffmat där ute och varje år delar Äkta vara ut sitt antipris till årets mest vilseledande livsmedelsprodukt. Nu är röstningen uppe för vad som ska utses till Årets matbluff 2023 och du hittar finalisterna på länken nedan. Bland annat finns det en lakritsglass med som inte innehåller ett spår av lakrits, och hembakat bröd som är bakat i fabrik. Ett inslag om det hela finns att titta på här. Du kan rösta till och med den 22 januari. Har du någon favorit-bluff på listan eller någon annan som inte finns med här som du vill dela med dig av?
154kg
Är rom och tonic en dålig idé?
Tydligen inte!
David Kringlund får återigen besök av Rom-Robban och den här gången handlar det inte om rom och cola. Istället blandar man rom med olika sorters tonic. Istället för sött och sött som det är i rom och cola så blir det här sött och torrt. Robban och David testar en del olika tonics med en del olika rom för att se när det fungerar och inte fungerar lika bra. Precis som med gin och tonic så gäller det att matcha romen med tonicen. Ett grundtips verkar vara att slänga in lite lime när man gör en rom och tonic.
92kg
Nu rullas Trocadero geléhallon ut
Läsk och godis i ett
Ni kanske redan har sett den i butik men från och med denna vecka kommer den att lanseras på en bredare front. Det handlar om Trocadero som fått sig en extra smakkick i form av geléhallon. Personligen är jag inget fan av att dricka godis men jag kommer troligtvis ändå att testa denna för att se vad det handlar om. Släpps endast som sockerfri och kommer i smalburk på 33 centiliter och PET-flaska på antingen 50 eller 150 centiliter. Kommer ni testa?
74kg
Nästa sida
+
Per månad
39 kr
Betala löpande per månad. Ingen bindningstid .
Starta prenumeration
Per år
299 kr
Enklast och billigast, bara 25 kronor i månaden. Betala löpande per år. Ingen bindningstid .
Prova 14 dagar gratis innan du bestämmer dig.
Starta gratis provperiod
Engångsköp
349 kr
Slipp återkommande betalningar, betala ett år i taget. Betala med kort eller Swish.
Köp utan prenumeration