m
a
r
1 i går66 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Kaffe runt om i världen
Det svarta guldet

Över hela världen dricks det kaffe. Mycket och ofta. Varje dag häller vi i oss mer än två miljarder koppar. I det här klippet får vi besöka fem stycken olika länder för att se hur man dricker kaffe just där. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green
0

Nytt vitt vin från Nya Zeeland
Släpps på systemet den 22 november

Den 22 november släpps Church Road Grand Reserve Chardonnay Vintage 18 på Systembolaget i en upplaga om 528 stycken flaskor. Det här ett smakrikt vin från vinparadiset Hawke’s Bay på Nya Zeeland. Det är ett kraftfullt och krämigt vin som ska passa lika bra till fisk som till skaldjur och fågelrätter. Vinet är ett guldfärgat Chardonnay med smaker av rostade nötter, rostad brioche och det har en antydan av lätt rökig efterton. Vinet har artikelnumret 9620701. Alkoholhalten ligger på 13,5 procent och för en flaska får man betala 199 kronor. Tumnagel
66kg
+
Bobby Green
0

Vilka kaffe-prylar på IKEA är något att ha?
James testar!

Kaffe är gott, speciellt om det är gott kaffe som bryggs på ett gott sätt. IKEA har en del kaffe-prylar och det spontana från kaffe-snobben är ju så klart att dissa dessa. Men för att veta på riktigt så drog James Hoffmann till IKEA, köpte det mesta de har i kaffeväg och började testa. Det mesta är rätt dåligt, men några av sakerna är rätt bra! Tumnagel
90kg
+
Roger Åberg
0

Billig gatumat i Japan
Detta får man för 2 dollar

Om man befinner sig i Japan och bara har två dollar på fickan är detta mat man ändå skulle ha råd med. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0

Ost-rätter du måste testa i Frankrike
Det är ett krav

Inget Frankrike utan ost, så är det bara. Så har du planer att besöka landets norra delar bör du först kika på detta klipp som visar vilka ost-rätter du måste sätta i dig när du är där. Bonusklipp nedan. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
0

Så gör Impossible Foods sin köttlösa burgare
Ett besök på fabriken

Impossible Foods är en av alla nya tillverkare som har dykt inom den köttlösa industrin. De har skapat Impossible Burger som är en burgare som ser ut som kött, smakar som kött och som blöder som kött. Men hur lyckas de med detta? Här får vi hänga med till fabriken för att se hur det går till. Tumnagel
174kg
+
Bobby Green
0

Provsmakning av olika julöl
Hemma hos Edward Blom

Kring jul dricker många julöl och en som dricker många är Edward Blom. Johan åkte hem till honom för att tillsammans testa 14 stycken olika som passar bra till högtiden. Tumnagel
43kg
+
Bobby Green
0

Veganska Regnbågsbitar och Vattenmelonbitar
Nytt från Candy People

Candy People breddar sitt veganska sortiment genom att lansera Sura Regnbågsbitar och Sura Vattenmelonbitar i vegansk form. De ska smaka precis som de andra men alltså passa dig som vill äta på ett annat vis. Lanseras denna vecka på bland annat City Gross, Willys, Hemköp, Tempo, Pressbyrån och 7-Eleven. Tumnagel
125kg
+
Bobby Green
0

Burgerdudes rankar världens 50 bästa burgare
Sverige har många bra

Borta är den tid när vi endast fick nöja oss med gatukök om vi ville ha en burgare. Över hela landet har det öppnat ställen med riktigt bra burgare och dessa hittar ständigt på nya saker för oss att mumsa på. Nu är det grym kvalitet på kött och övriga ingredienser som gäller och inte prefabbade frysta gråa biffar med noll smak. Burgerdudes som är Sveriges största burgarsajt fyllde precis fem år och under denna tid har de recenserat över 400 stycken burgarställen i 50 olika länder. För att fira milstolpen har de rankat vilka de tycker är de 50 bästa burgarna i hela världen och i Sverige är dessa följande: Hela Sverige: Bastard Burgers Höganäs: Garage Bar Göteborg: Burgersson Växjö/Kalmar: Grilleriet Västerås: RibHaus Stockholm: Franky’s, Bun Meat Bun, Barrels, Funky Chicken Food Truck och Flippinx27 Burgers. Resten av listan hittar ni på länken nedan. Saknar du något ställe får du gärna fylla på bland kommentarerna. Tumnagel
219kg
+
Bobby Green
0

Gör din egen Aladdin-ask
På pop up-butik i Stockholm

Karl-Bertil, glögg och Aladdin-ask. Saker som "måste" finnas på jul annars känns det inte rätt. I år är nyheten från Aladdin att man kan komponera ihop sin egen ask med de praliner man gillar allra bäst. Men, bara om du bor i eller har vägarna förbi Stockholm. På Norrmalmstorg mellan den 18:e och 23:e november kommer man att sätta upp en pop up-butik där man ska kunna komponera sin alldeles egna ask. Pralinerna säljs styckvis i små askar med sex stycken i varje och varje ask kostar fyra kronor. Så här fungerade det nämligen 1939 då Aladdin lanserades, för 80 år sedan i år alltså. Vad fyller du din ask med? Tumnagel
130kg
+
Bobby Green
0

Tut i luren! Idag är det Smörgåstårtans dag!
En av novembers bästa dagar

Ni kanske åt det i somras men det är ju alltid härligt om man kan få in lite sommarkänsla även på hösten. Idag är det nämligen smörgåstårtans dag och smäller man då i sig lite sånt så kanske man minns de varma dagarna och får en lite ljusare tillvaro. Vad vill du att det ska vara i en smörgåstårta? Tumnagel
99kg
+
Bobby Green
0

Gatumat i Köpenhamn
Finns det något annat än Rød pølse?

Mark Wiens reser över hela världen och testar mat som man kan köpa på gatan. Nyligen var han i vårt grannland Danmark och spanade in vad som erbjuds om man befinner sig i Köpenhamn. Har du några favoriter därifrån? Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
0

Fyra av Mackmyras klassiker i mindre format
För dig som vill provsmaka lite

I år fyller Mackmyra 20 år och detta firar man bland annat med att lansera Mackmyra Classic Collection. Det är fyra av whiskydestilleriets klassiker fast i ett mindre format (50 milliliter per flaska) för den som vill testa på lite olika men inte köpa fullstora flaskor för det. Kvartetten består av Mack by Mackmyra, Brukswhisky, Svensk ek och Svensk rök och du kan läsa mer om alla i pressmeddelandet nedan. Den lilla samlingen släpps via Systembolagets beställningssortiment den 12 november. Artikelnumret är 80150 och prislappen ligger på 249 kronor. Tumnagel
104kg
+
Bobby Green
0

Hedda Spendrup öppnar eget bryggeri
Vill bredda synen på vad en öl kan vara

Hedda Spendrup är dotter till bryggerimagnaten Ulf Spendrup och nu ska hon ta nästa steg som bryggmästare genom att starta upp det egna bryggeriet Omaka. Det ligger på Uggelviksgatan i centrala Stockholm och målet är att flytta gränserna för vad ett bryggeri kan vara. Fokus ligger på utveckling av smak före stil. Öppningen sker i februari nästa år och målet är att lansera den första ölen i samband med detta. "Med Omaka vill jag utmana vad öl kan vara, utan att det blir för pretentiöst. Omaka är ett innovationsbryggeri som speglar nästa generation Spendrup. Mitt mål är att bredda synen på vad en öl kan vara, hur den kan smaka och när man ska dricka den. Vi vill nå både ölälskarna och de som inte tror att öl är något för dem. Jag tror att många människor har lättare att relatera till smaker än till ölstilar, och därför vill jag jobba utifrån smak istället för att kategorisera allt jag gör. Min ambition är att Omaka ska bli ett val för människor som gillar mat, dryck och spännande smaker överlag." Tumnagel
193kg
+
Bobby Green
0

Chokladdoppade mini-pepparkakor
Nytt från Candy People

Candy People släpper nytt och det här blir deras första säsongsprodukt. Namnet är Lelles och det handlar om små chokladdoppade mini-pepparkakor som ska passa bra att smälla i sig nu när det börjar lacka mot jul. Detta är tydligen väldigt poppis i Tyskland och Nederländerna. De små kakorna är doppade i mjölk-, vit- och mörk choklad och ska funka perfekt som de är eller tillsammans med någon julig brygd. Ska finnas hos bland annat Rusta och Ica från och med den här veckan. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green
0

Lasagne för två
Ser smarrigt ut!

Det äkta paret Angie Rito och Scott Tacinelli driver tillsammans restaurangen Don Angie som ligger på Manhattan och här visar de hur de gör sin mycket uppskattade lasagne. Receptet hittar ni på länken nedan. Tumnagel
89kg
+
Bobby Green
0

Tut i luren! Idag är det Kladdkakans dag!
Unna dig något kladdigt

Idag är det ingen vanlig dag för idag är det kladdkakans dag! Så uppmärksamma detta fantastiska bakverk lite extra idag och var inte blyga för att ta backning både en och två gånger. Och glöm inte grädden! Tumnagel
111kg
+
Bobby Green
0

Ny gin lagrad på O.P. Anderson-fat
Från Hernö Gin

Hernö Gin presenterar nu Eighteen Ninety One Dry Gin som är en gin lagrad på O.P. Anderson-fat. Resultatet är en slags crossover mellan gin och snaps som fungerar bra till bådadera. Här ska finnas toner av anis, kummin, fänkål, vanilj, enbär, ek och kassia. Ska passa extra bra till svamp, vilt och fisk. Det här blir företagets andra fatlagrade produkt i serien Interpretations. Grundaren Jon Hillgren säger följande: "Eighteen Ninety One Dry Gin är resultatet av mötet mellan ett modernt gin och traditionell snaps. Jag har låtit Hernö Gin lagras i sextio dagar på fat som tidigare rymt 18 årig O.P. Andersson. Hernö Gin gifter sig väl med tonerna av akvavit och de lånade ekfat vi lagrat på. Innan O.P. Andersson lagrade sin produkt på dem har de använts för lagring av whisky, så resultatet är ett arv av mycket komplexa smaker som tar sitt uttryck i ett välbalanserat fatlagrat gin." Nyheten lanseras den 11 november och för en flaska som rymmer 500 milliliter får man betala 460 kronor. Ett gäng serveringsförslag finns nedan. Tumnagel
104kg
+
Bobby Green
0

Ichnusa nu i systemets beställningssortiment
Ljus lager från Sardinien

Ichnusa är en ljus lager från Sardinien och nu finns den i Systembolagets beställningssortiment. Bryggeriet grundades redan 1912 utanför Cagliari och detta öl ska ha friska smaker av citrus, örter och mineraler. Ichnusa är tydligen en stark del av den sardinska kulturen så har ni varit där har ni kanske sett den eller till och med druckit den. Artikelnumret är 1407 och för en flaska som rymmer 33 centiliter får man betala 14,90 kronor. Alkoholhalten ligger på 4,7 procent. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green
0

Salty Caramel Chocoffee Stout
Ny öl från Brutal Brewing

En helt vanlig iskall pilsner kan ju vara gott men det finns ju annat i ölväg också. Brutal Brewings senaste skapelse Salty Caramel Chocoffee Stout är väl kanske inte för alla antar jag men i alla fall ett nytt tillskott till den breda öl-paletten som finns idag. Den är kolsvart till färgen, ofiltrerad och brygd på bland annat kakaonibs, kaffe, karamelliserad mjölk och lite salt. Ölen lanseras den 1 december och har artikelnummer 3421003. En flaska rymmer 33 centiliter, alkoholhalten är på 9,4 procent och priset ligger på 36,90 kronor. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green
0

Ett besök på Fredrik Berselius restaurang Aska
Tvåstjärnigt i Brooklyn

Eater har dragit igång en ny serie som de kallar för Mise En Place och i det första avsnittet får vi träffa den svenska kocken Fredrik Berselius som driver den tvåstjärniga restaurangen Aska som ligger i Brooklyn. Tumnagel
110kg
+
Bobby Green
0

GIN & TONIC-GLÖGG från Stockholms Bränneri
Ett samarbete med Fruktstereo

Det lackar mot jul och då ska vi ju på sedvanligt manér hälla i oss mängder av julmust och glögg. Förr fanns det en sorts julmust och en typ av glögg, men nu för tiden ser det lite annorlunda ut och många experimenterar för att ge oss nya saker att sippa på. Vi har tidigare skrivit om Swedish Tonics Gin & Tonic-glögg och nu presenterar Stockholms Bränneri något liknande. Tillsammans med ciderföretaget Fruktstereo har man tagit fram en glögg baserad på deras cider och äppelmust. Sen har man blandat detta med gin och tonic från Stockholms Bränneri och även haft i rönnbär, kardemumma, kanel och apelsin för att få till den juliga smaken. Tanken är att man dricker den här varm precis som annan glögg. Släpps den 13 november klockan 10.00 på Systembolagets hemsida. Artikelnumret är 8121402. Alkoholhalten är 15 procent och för en flaska på 500 milliliter får man betala 167 kronor. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green
0

Islands sista donkenburgare har fyllt 10 år
Tut i luren!

2009 stängde McDonaldx27s på Island. Hjortur Smarason köpte då den allra sista cheeseburgaren och pommesen som serverades men inte för att äta grejerna, utan för att spara och se hur lång tid det tog innan de bröts ned. Förra veckan fyllde "experimentet" hela tio år och under flera år har en kamera som liveströmmar maten stått på. Burgaren ser rätt så trött ut men pommesen ser ut att ha klarat sig riktigt bra. Maten står i ett glasskåp på hostelet Snotra House som ligger på södra Island. Kanske värt att besöka om man skulle vara i krokarna och vill kika på lite historia. Tumnagel
154kg
+
Bobby Green
0

11-årig whisky från Nick Offerman
Samarbete med Lagavulin

Det skotska destilleriet Lagavulin har tillsammans med skådespelaren Nick Offerman lanserat en specialversion av deras 11-åriga whisky. Den kallas för Lagavulin Offerman Edition Aged 11 Years och för att marknadsföra den har man tagit fram nedanstående skojsiga klipp. Tumnagel
124kg
+
Bobby Green
0

Därför är avocado så dyrt
I USA

En kompis var i Mexiko tidigare i år och där växer avocado vilt över hela landet. På ett ställe fanns det så mycket att de som sålde frukt och grönt på gatan delade ut avocados gratis. Så ser det inte riktigt ut i USA där priserna för härligheten bara ökar. Tumnagel
100kg
+
Bobby Green
0

Ny specialutgåva från Veuve Clicquot
Extra Brut Extra Old

Veuve Clicquot presenterar nu en specialutgåva av champagnen Extra Brut Extra Old. Den är skapad av reserva-viner från åtta årgångar och tre decennier av husets källarmästare Dominique Demarville. Vinerna har valts ut för sin rena smak, intensitet och mjuka struktur. Bubblet har därefter lagrats i över tre år på fat med bottensatsen och sedan mognat ytterligare tre år i vinkällaren. Finns att beställa via Systembolagets tillfälliga sortiment från den 22 november. Artikelnumret är 92570 och för en flaska som rymmer 750 milliliter får man betala 699 kronor. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green
0

John gör macka med friterad kyckling
Härmar Popeyes och Chick-fil-A

Popeyes och Chick-fil-A är två snabbmatskedjor i USA som serverar friterad kyckling. Här ger sig kocken John på att göra en macka som påminner om det man kan få på kedjorna. Receptet hittar ni på länken nedan. Tumnagel
71kg
+
Bobby Green
0

Arket och Blossa lanserar glögg
Dekorerad med Gamla Stans julmarknad

Arket presenterar nu en glögg som de har tagit fram tillsammans med Blossa. Den befinner sig i en flaska som är dekorerad med illustrationer av konstnären Ilon Wikland föreställande Gamla Stans julmarknad. Ilon är känd för sina illustrationer till Astrid Lindgrens böcker. Glöggen är framtagen med originalreceptet på Blossa glögg från 1895 och den är kryddsatt med kanel, ingefära och kryddnejlika. Glöggen är alkoholfri och kommer att finnas på Arkets caféer och i samtliga butiker från och med den 14 november. Priset för en flaska är 59 kronor. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green
0

Fyra olika sätt att göra varm choklad
Det är dags nu

Det är svinkallt och för att på något vis kunna tina upp kroppen lite i alla fall kan man marinera den med varm choklad. Här visar Joshua Weissman hur man gör det på bästa sätt. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green
0

Ny pasta från Zeta
Maccaronetti

Zeta lanserar nu en ny pasta som heter Maccaronetti. Den är inspirerad av "svenne"-makaronerna men utformade på italienskt vis. Det innebär här att de små liven har ränder i sig som ger lite mer struktur än vanliga snabbisar. Makaronerna är gjorda på kronosvete som ska vara ett av de finaste durumveten som finns. Ska finnas i butik nu och för en förpackning på 400 gram får man betala runt 15 kronor. Tumnagel
131kg
+
Bobby Green
0