m
a
r
4 i går50 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen
Klart du ska blanda till dig en GT i helgen
Pink on Pink

Klart du ska blanda till dig en GT i helgen
Här är två vinnande recept

Strupen / Sprit

I söndags avgjordes tävlingen Sveriges bästa Gin & Tonic. Här kommer de vinnande recepten så att du själv kan blanda till dig samma drinkar nu i helgen.

Det var både hemmafixare och bartenders som tävlade mot varandra och vann gjorde Örjan Westerlund respektive Aron Larsson Firouzbakhsh. Örjans skapelse heter Last night in Sweden och innehåller bland annat en skvätt IPA medan Arons heter Pink on Pink och den hade bland annat picklade rabarber i sig.

Recepten hittar ni i pressmeddelandet nedan. Hoppas det smakar!

Visa
Pressmeddelande
Bartendern Aron Larsson Firouzbakhsh och hemmamixaren Örjan Westerlund vann tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic 2019

För femte året i rad arrangerar Schweppes tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic. Hemmamixare och professionella bartenders tävlar i konsten att kittla smaklökarna med en GT. Förstaplatserna gick till bartendern Aron Larsson Firouzbakhsh och hemmamixaren Örjan Westerlund, som charmade juryn genom att bjuda på såväl tradition som kreativitet.

Finalisterna i Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic antog utmaningen att låta både nya och traditionella smaker gifta sig i en innovativ GT, med recept som trots stort mått av kreativ höjd fortfarande skulle vara trogna originalet. Tävlingen, vars femte upplaga avgjordes den 1 September, genomförs i syfte att hylla såväl skickliga bartenders som entusiastiska hemmamixare.

Årets finalister imponerade stort på juryn med läskande smaker och frestande garnityr. Allra bäst gick det för bartendern Aron Larsson Firouzbakhsh som kammade hem vinsten i bartenderkategorin med sin ”Pink on Pink”, och hemmamixaren Örjan Westerlund som segrade i kategorin hemmamixare med sin GT-version ”Last night in Sweden”.

- Att jag vann känns överväldigande, men såklart väldigt kul! Jag brukar alltid komma tvåa men idag var det min tur, säger Aron Larsson Firouzbakhsh, vinnare i Sveriges Bästa Gin & Tonic för professionella bartenders 2019.

- Det var verkligen oväntat, roligt att juryn var djärv och valde mitt bidrag som gick utanför boxen, toppad med IPA. Jag är också glad över att vinsten kom så lägligt, jag har ju just skrivit klart min bok om gin, säger Örjan Westerlund, vinnare i Sveriges Bästa Gin & Tonic för hemmamixare 2019.

Juryn bestod av mixologen och Schweppesambassadören Douglas Anasagasti, Omakas bryggmästare Hedda Spendrup och Nöjesguidens chefredaktör Pelle Tamleht. Konferencier för tävlingen var Jakob Sundin, medgrundare till den prestigefulla utmärkelsen Bartenders’ Choice Awards som årligen prisar exceptionella prestationer inom den nordiska drinkindustrin.

Så här löd juryns vinnarmotiveringar:

Juryn om bartendern Aron Larsson Firouzbakhshs bidrag ”Pink on Pink”:

”Vinnarens GT bjöd oss i juryn på elegans, både tekniskt och smakmässigt. Hantverket i drinken, den perfekta balansen mellan sälta och sötma gjorde denna GT till en omedelbar favorit. Känslan som hänger kvar när glaset är urdrucket och endast den fina eftersmaken hänger kvar är att vi i juryn har att göra med en riktig succé.”

Juryn om hemmamixaren Örjan Westerlunds bidrag ”Last night in Sweden”:

”Vinnarens GT lyckas med det omöjliga, att vara lika delar uppenbar som utmanande. Att kombinera något som på förhand kan ses som omaka ingredienser var ett modigt drag som resulterade i en smakmässig fullträff. Denna GT lyckas på ett kaxigt sätt flirta med de klassiska GT smakerna, men får med hjälp av ett överraskningsmoment till en riktigt cool twist.”

Här är tipsen från Aron Larsson Firouzbakhsh på hur du blandar en oemotståndlig GT:

1. Googla din gin innan du sätter igång med din GT.

Det tar mindre än en minut och det som du söker efter är ginens produktsida. Väl där håller du utkik efter är ginens smaker, som brukar kallas för ”botanicals”.

2. Matcha din gin med rätt tonic och smak.

Idag finns flertalet spännande smaker på tonics, inte bara på barerna utan även i din mataffär. Utefter vilka ”botanicals” din gin visade sig ha, är det nu dags för dig att hitta en tonic som kan följa upp dessa. Om det är så att just din gins ”botanicals” inte finns i en anpassad tonicsmak, så tänk istället färgkombinationer. Ja, det är faktiskt så att ingredienser med liknande färger oftast brukar passa bra ihop!

3. Använd mycket is.

Is kyler is. Har du en iskub så smälter den garanterat snabbare än 15 stycken isbitar. Fyll därför hela glaset med is. Bonuspoäng till dig som fryser egen is i större format då den smälter långsammare och gör din GT mindre utspädd.

Här är de vinnande recepten i Sveriges bästa Gin & Tonic 2019! 

Bartendern Aron Larsson Firouzbakhshs GT ”Pink on Pink”

Ingredienser:
5 ml picklad rabarberlag
50 ml Stockholms Bränneri Pink Gin
Schweppes Premium Mixers Tonic & Pink Pepper
Picklad rabarber 
Fläderspray  
Glas: Klotglas med fot

Recept: Picklad rabarber och rabarberlag 
1 dl ättiksprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
Rabarber

Gör en klassisk 1-2-3 lag. Koka upp ättika, vatten och socker. Rör tills sockret löser sig. Häll lagen över din rabarber. Låt kallna.

Recept: Fläderspray

En knippe färsk fläder
Vodka
Placera flädern i vodkan. Låt kallinfusera i två dygn.

Tillredning:
Täck insidan av glaset med en lång bit picklad rabarber. Addera sedan isen och den picklade rabarberlagen. Häll i Stockholm Bränneri Pink Gin och toppa med Schweppes Premium Mixers Tonic & Pink Pepper. Spraya med fläderspray.

Hemmamixaren Örjan Westerlunds GT ”Last night in Sweden”

Ingredienser:
Grovt krossad is 
5 cl Hernö Gin
2 cl mango & passionsfruktpuré
Schweppes Premium Mixers Tonic & Hibiscus
4 cl A Ship full of IPA
1 kvist rosmarin 
1 kvist citronmeliss 
Glas: Highballglas

Recept: Mango- och passionsfruktspuré
Mango
Passionsfrukt
Flädersaft
Limejuice
Ta lika delar av samtliga ingredienser och mixa ihop dessa till en slät puré. 

Tillredning:
Ta rikligt med grovt krossad is i glaset. Fyll på med gin, mango & passionsfruktspuré och häll i Schweppes Premium Mixers Tonic & Hibiscus. Toppa med IPA:n och garnera med rosmarin och citronmeliss.
113kg
0

Klart du ska blanda till dig en GT i helgen

Här är två vinnande recept

Gourmetversion av M&Ms
Inte helt enkelt att göra tydligen

Här ger sig Claire på att göra en gourmetversion av de klassiska M&M-kulorna. Men att få till de perfekt visade sig inte vara helt enkelt. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green
0

Idag öppnar ett bageri för hundar
Dog Bakery Stockholm

Stockholm är först ut i Norden med en ny trend - ett bageri enbart för hundar. Här är allt gott som finns på hyllorna speciellt bakat för hundar. Allt bakas på plats och det finns inga konserveringsämnen, salt eller socker i grejerna. Istället smaksätter man med bland annat jordnötssmör och sockerfritt äppelmos. Ägaren till bageriet heter Nicoletta Andersson och så här säger hon om idén. " Vi har som tradition i familjen att alltid baka bullar när någon är sjuk. När vår hund Charlie stukade tassen ville jag kunna skämma bort henne precis som resten av familjen. Det var där idén kring ett hund-bageri kom." Förutom bakverk till hundarna finns även hund-öl och hund-hamburgare. Till ägarna av djuren finns kaffe och även något gott till, men fokus ligger som sagt på hundarna. Tumnagel
43kg
+
Bobby Green
0

Glassen Lakritspuck är tillbaka
Släpps idag

1982 lanserade GB Glace glassen Lakritspuck. Den ser ut som en hockeypuck och har som väntat smak av lakrits, salt sådan. Sedan lanseringen har den kommit och gått och nu gör den comeback återigen. Från och med idag ska den finnas i frysboxen på affären. Glassen består av vaniljglass med saltlakritsrippel och ett överdrag av saltlakrits. Tumnagel
177kg
+
Bobby Green
0

Marabou lanserar ny chokladserie
Darkmilk

Marabou presenterar nu en ny produktserie med chokladkakor och den heter Darkmilk. Precis som det låter så handlar det om mörk mjölkchoklad. Den kommer i varianterna Darkmilk Original, Darkmilk Roasted Almonds och Darkmilk Salted Caramel och varje kaka väger 85 gram. Lanseras i butik denna vecka. Tumnagel
98kg
+
Bobby Green
0

Sean Evans visar starka såser
De som kommer användas i nästa säsong av Hot Ones

Nästa vecka återvänder pratprogrammet Hot Ones till YouTube-kanalen First We Feast. Programmet går ut på att diverse kändisar ska svara på frågor medan de äter ett gäng heta kycklingvingar. Som vanligt med nya säsonger av Hot Ones så är det också ett nytt gäng såser som gästerna kommer få smaka. I klippet ovan går programmets värd, Sean Evans, genom vilka såser som kommer bränna munnar i säsong 10 av Hot Ones. Såserna som är med i detta program brukar alltid få ett rejält uppsving i försäljningen och brukar också medföra att svenska återförsäljare börjar ha dem i lager så man kan leka Hot Ones hemma. Tumnagel
91kg
+
Frode Wikesjö
0

4 Strings - Take Me Away
Fredagsklassikern

Vi fortsätter väl på temat "sjukt episk musik som låter som det ska låta" och kör denna vackra fredag en oslagbar hit som bara blir bättre med åren. Vi snackar om 4 Strings med singeln Take Me Away som släpptes 2002. Trevlig helg! Bonusklipp nedan. Tumnagel
100kg
+
Bobby Green
0

Skatter bland skräpet
Nelson har samlat på sig en hel del

För Nelson Molina är verkligen den enes skräp den andres skatt. Han har jobbat som saneringsarbetare i New York och är nu pensionerad. Under sina år har han samlat på sig inte mindre än 45.000 stycken olika prylar han hittat som folk har slängt. Här finns allt från tavlor till leksaker och kameror. I det här klippet får vi se lite av hans enorma samling. Tumnagel
109kg
+
Bobby Green
0

Rheborg, Schyffert och Andersson drar på turné
Med föreställningen Art

Art är en föreställning med komikerna Johan Rheborg, Henrik Schyffert och Per Andersson där de framför en pjäs som är ett komiskt drama om manlig vänskap och bristande kommunikation. Den är skriven av den franska författaren Yasmina Reza och sedan har Edward af Sillén översatt och regisserat. Premiären var i februari i år på Rival i Stockholm och nu står det klart att man tar ut showen på en turné. Den 17 januari är det premiär i Västerås, sedan drar man till Sundsvall, Luleå, Uppsala, Linköping, Helsingborg, Lund, Jönköping, Norrköping, Halmstad, Umeå och till sist Göteborg i mitten av maj. Biljetter släpps nu på måndag och du hittar dessa på länken nedan. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green
0

Kanelbulle-kollektion på H&M:s kafé
Snart är det dags!

Den 4 oktober är typ den viktigaste dagen på hela året för då är det nämligen kanelbullens dag. För att fira detta presenterar nu H&Mx27s kafé itx27s pleat en kanelbullekollektion med olika saker som man kan sätta i sig på temat. Det finns en kanelbulle-freakshake, en kanelbulle-rawboll, en kanelbulle-overnight oats och en traditionell kanelbulle. Grejerna ska finnas på kafét nu. Tumnagel
103kg
+
Bobby Green
0

Sergio kör filmens musik under inspelningen
Här får vi reda på varför

En stor del i filmerna Sergio Leone regisserar är musiken. En sak han gärna tar till för att få ut det allra mesta ur sina skådespelare är att spela filmens musik på inspelningen samtidigt som han regisserar. Tumnagel
108kg
+
Bobby Green
0

Jimi Hendrix Voodoo Child på Gayageum
Det svänger ju

Luna Lee är som vi tidigare har visat riktigt vass på instrumentet Gayageum. Här får vi höra henne riva av en cover på Jimi Hendrix hit Voodoo Child. Tumnagel
108kg
+
Bobby Green
0

Tut i luren! Idag är det Kebabens dag!
Kebab, kebab, kebab

Här går man runt och tror att idag är en helt vanlig höstig onsdag, men så är det ikke! Idag är det nämligen kebabens dag och ni vet vad det betyder?! Ät så mycket kebab ni orkar. Tumnagel
98kg
+
Bobby Green
0

ionnalees första låt på svenska
Cover på Genesarets Sjö

Artisten ionnalee har tillsammmans med Tungorna nu gjort en låt som är hennes första på svenska. Det är en cover på Kjell Höglunds klassiker Genesarets Sjö. "Videon till låten är regisserad av mig tillsammans med filmfotografen John Strandh och är andra delen av en längre sekvens som vi skapade till Tungornas debutsingel NOSA som kom 2016. Den utspelar sig i ett drömskt tropiskt vattenlandskap och är filmad på Super 8. Den handlar om när man är redo att lämna men det redan är försent att gå." Tumnagel
-64kg
+
Bobby Green
0

Så gör du salta kringlor hemma
Mums!

Om du vill veva ihop ett gäng salta kringlor hemma istället för att köpa på stan kommer här en video som visar hur du ska gå tillväga. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green
0

Ölglas med citat från Edward Blom
Njut tillsammans med livsnjutaren

Om ni har koll på vem Edward Blom är så har ni även koll på att han gillar att dricka öl. Men öl ska drickas ur glas, och för att vi ska kunna njuta lika mycket som Edward gör lanserar han nu en kollektion med ölglas. De har guldkant på toppen och ett citat från honom tryckt på sidan. Ett av citaten är "Jag gillar fett, sprit och rejäla portioner." Edward säger följande: "Nu släpper jag mitt eget ölglas! Ett rejält och stabilt glas med guldkant, som passar lika bra på ett elegant middagsbord som i handen under grillning i trädgården – eller varför inte på en uppsluppen ölfest. Jag älskar en kall Weissbier i sommarsolen, en fyllig imperial stout bredvid julgranen, en bitter pilsner till maten, en trappist när det är fest. Öl ska drickas ur glas, någon gång i livet kanske ur tappen liggande under ett ölfat, men aldrig direkt ur en flaska eller burk. Öl ska få fräsa, skumma, blomma ut – och sedan avnjutas i små eller stora klunkar medan själen fylls av ren och skär lycka." Edward Blom Collection ska finnas i de flesta välsorterade glas- och porslinsbutiker nu. Vad de kostar får vi tyvärr inte reda på just nu. Tumnagel
140kg
+
Bobby Green
0

Blossa inspireras av Hawaii med nya glöggen
Har smak av passionsfrukt och hibiskusblomma

Nu får vi reda på vad årets Blossa-glögg kommer smaka. Den heter Hawaii och det man får i strupen när man dricker den är något som har smak av passionsfrukt, hibiskusblomma, kaffe och kokos. Åsa Orsvärn som är Chief Blender för Blossa säger följande: "Blossa har sedan 2011 rest runt i världen för att utveckla nya smaker till årgångsglöggen. I år har vi rest ända till Hawaii – närmare bestämt ön Oahu för att finna inspiration. I Blossa 19 Aloha ger passionsfrukt en tropisk sötma och som balanseras av hibiskusblommans fruktiga syra. De lätta tonerna av kaffe och kokos smälter nästintill samman och ger glöggen en spännande twist. I sin helhet är glöggen fruktig och frisk och gifter sig väl med Blossas traditionella glöggkryddor." Scandinavian Design Group har designat flaskan och färgen ska föra tankarna till den rosaröda hibiskusblomman och till de rosa korallernareven som finns runt Hawaiiöarna. Mönstret på flaskan är även det hämtat från hibiskusblomman och även en hint till Hawaii-skjortor från 50-talet. Blossa 19 Aloha finns i Systembolagets beställningssortiment från den 11 september. Den har en alkoholhalt på 15 procent och priset är 119 kronor för 750 milliliter. Artikelnumret är 71822. Tumnagel
119kg
+
Bobby Green
0

Saker man äter på bion i Storbritannien
Det bästa med att gå på bio

En av grejerna med att gå på bio är allt snacks man kan sätta i sig i mörkret. Polly är alltid en vinnare för mig, men det finns ju så mycket mer att välja på! I Storbritannien är tydligen det vi ser här favoriterna. Vad moffar du när du är på bio? Tumnagel
77kg
+
Bobby Green
0

Så mycket spelar musiken roll i en film
Quentin Tarantino är duktig på det

I det här klippet snackar Film Radar om hur mycket musiken betyder för en film. En som är duktig på att använda sig av detta för att skapa stämning är Quentin Tarantino och här får vi veta lite mer om vad det är som gör att han får till det. Som en kontrast har vi filmen No Country for Old Men som inte har någon musik i sig över huvud taget, vilket gör att andra saker istället får sätta stämningen. Intressant. Tumnagel
98kg
+
Bobby Green
0