m
a
r
1 i dag6 i går49 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Idag är det Internationella gin & tonic-dagen!
Tut i luren!

Idag är det Internationella gin & tonic-dagen!
Strupen / Sprit

Idag är det inte bara skärtorsdag utan även Internationella gin & tonic-dagen vilket givetvis måste firas genom att ta sig en av världens absolut bästa drinkar - GT. Man kan också göra mer än att ha en GT i glaset - exempelvis fixa till en egen gin-sill, en gingravad lax eller kanske en sorbet? Recept på just sådana saker hittar ni i pressmeddelandet nedan och kanske finns det något som kan piffa upp påskbordet i helgen lite extra?

Själv föredrar jag en enkel GT bestående av någon hantverksgin (finns väldigt många att välja bland just nu) och en premiumtonic. Kanske spexar jag till det med en citron- eller limeklyfta. Mycket is, fem centiliter gin och toppa upp med tonic. Enkelt och gott.

Hur gör du din GT och vad ska det vara i?

Visa
Pressmeddelande
Varje år, den 9 april, firas den internationella Gin & Tonic-dagen. Lustigt nog råkar den sammanfalla med skärtorsdagen i år. Vad passar inte bättre än att inleda påskhelgen med en perfekt Hendrick’s GT, följt av plockmat och tilltugg att inkludera på påskbordet, givetvis inspirerade av den klassiska drinken.

Visste du att Gin & Tonic egentligen skapades av misstag? I Indien under 1700-talet användes tonicvatten i förebyggande syfte för att undvika malaria. Av en händelse adderade Brittiska Ostindiska kompaniet gin till drycken, med förhoppning att lindra tonicvattnets bittra smak. Idag, 300 år senare, är den en av världens mest populära drinkar och firas den 9 april med en egen dag i kalendern, och i år infaller den dessutom i samband med påskhelgen.

Vi guidar dig till hur du blandar en perfekt GT med premiumgin och gurka, men också hur du piffar upp påskbordet med en egen gin-sill, en smakrik gingravad lax eller varför inte en läskande sorbet på Hendrick’s Gin och gurka?

Blanda en perfekt Hendrick’s Gin & Tonic
(Recept: Hendrick's Gin)

6 cl Hendrick’s Gin
12 cl Tonic Water
Gurkskivor
Is

Fyll ett glas med is. Häll i Hendrick’s Gin och Tonic samt dekorera med gurkskivor.* Tips på tre bra tonics: Fentimans Tonic Water, Fever-tree Aromatic Tonic Water, Schweppes Tonic Water.

Gör din egen GT-sill
(Recept: Hendrick's Gin)

1 dl ättika 12 %

2 dl rårörsocker

2,5 dl vatten

8 cl Hendrick’s Gin

20 st späda granskott (kan uteslutas)

3 st lagerblad

10 st gröna enbär

10 st skivor grillad gurka, delade

1 cm pepparrot, skalad och tunt skivad

1 st silverlök, skivad

2 burkar urvattnade sillfiléer

Börja med att koka upp ättika, rårörsocker och vatten tillsammans med lagerblad och enbär. Låt svalna. Dela ungefär tio centimeter gurka på längden och skrapa ur kärnorna. Grilla sillen både på skinnsidan och köttsidan tills den fått ordentligt med färg. Låt svalna och skär i mindre bitar.Varva sill, granskott, pepparrot, grillad gurka och silverlök i en burk. Rör ner Hendrick’s i ättikslagen och häll över sillen. Låt stå och dra minst 24 timmar innan servering.

Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett
(Recept: Eleonora von Essen)

Ett dussin Ostron

Gurka-, chili- och ginvinägrett

½ gurka

1 grön chili

1 schalottenlök

½ dl olivolja

1 ½ msk vitvinsvinäger

1 msk pressad citron

1 msk Hendrick’s Gin

1 nypa socker

Skala gurkan, dela den på längden, skär bort kärnhuset och tärna fint. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg allt i en burk tillsammans med resten av ingredienserna, sätt på locket och skaka kraftigt. Ställ att dra i kylen i 10 minuter och skaka igen innan användning. Öppna ostronen och lägg upp dem på ett fint fat. Skeda över lite dressing och servera direkt.

Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter
(Recept: Eleonora von Essen)

1 kg lax, mittbiten

2 msk Hendrick’s Gin

½ dl salt

½ dl strösocker

1 tsk svartpeppar, grovt stött

12 enbär, grovt stötta

1 dl fint hackad dill

Till servering, för två

2 stora nävar krispig sallad

1 päron, skivat

½ dl hasselnötter, rostade och grovt hackade

några droppar olivolja

fint hackad gräslök

Avokadokräm

1 avokado

½ dl färskost

1 tsk pressad citron

Dela laxen i två jämnstora bitar. Smörj in dem med Hendrick´s Gin. Blanda salt, socker, peppar och enbär och klappa in blandningen i laxbitarnas köttsidor. Strö dillen över den ena sidan och lägg den andra ovanpå så köttsidorna ligger mot varandra. Lägg laxen i dubbla plastpåsar, förslut och låt grava i kylen i 2 dygn. Vänd ett par gånger under tiden. Skiva tunt med vass kniv.

Mixa ihop avokadoköttet med färskost och citron till en slät kräm, smaka av med salt och peppar. Lägg upp laxen tillsammans med sallad, skivat päron och lite hasselnötter och droppa över lite god olivolja. Toppa med lite gräslök. Klicka eller spritsa ut lite kräm på tallriken och servera.

Cheesecake i glas med GT-gelé
(Recept: Eleonora von Essen)

300 g naturell färskost

3 dl gräddfil

3 msk florsocker

1 ½ tsk fint rivet citronskal

8 digestivekex

4 citronskivor

GT-gelé

3 gelatinblad

½ dl pressad citron

2 msk socker

½ dl Hendrick’s Gin

1¼ dl tonic

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Plasta in en liten form med kanter. Koka upp citronsaften tillsammans med sockret och ta av från värmen. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i citronsaften. Rör i Hendrick´s Gin samt tonic och häll blandningen i formen. Låt stelna i kyl i minst en timme. Lyft ur gelén ur formen och skär den i tärningar.

Vispa ihop cream cheese, gräddfil, florsocker och citronskal. Krossa kexen och fördela hälften i fyra glas. Klicka eller spritsa i hälften av ostkrämen. Lägg ett lager kexsmulor ovanpå och ös på med den sista krämen. Sätt i en citronskiva och toppa med gelétärningar.

Läskande Hendrick´s-sorbet
(Recept: Hendrick's Gin)

1 300 g gurka

4 dl socker

4 dl vatten

1,45 dl citronsaft

14 cl Hendrick’s Gin
Skala gurkan och mixa den till en puré. Koka vatten och socker till ett sockerlag och låt svalna.
Blanda ned sockerlag och citronsaft med gurkpurén. Tillsätt Hendrick’s gin. Rör ihop i en glassmaskin (har du ingen glassmaskin så ställ i frysen minst ett dygn). Servera i iskalla glas med gurka eller rosenblad.
120kg
0

Idag är det Internationella gin & tonic-dagen!

Tut i luren!

Ny singel från Markus Krunegård
Sentimental Attack

I maj släpper Markus Krunegård det nya albumet TUTTI FRUTTI – Från lokalen under sushin. Med på plattan finns bland annat låten Sentimental Attack som nu släpps som singel. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green
0

Första numret av Batman såld för 2,2 miljoner dollar
Fint exemplar

Ett väldigt fint nummer av första numret av serietidningen Batman har nu sålts. Prislappen blev rätt saftig och landade på 2,22 miljoner dollar vilket motsvarar cirka 18,5 miljoner svenska kronor. Inget man lägger på dasset med andra ord. Tidningen är inte bara det första numret av en serietidning utan första numret av en serietidning som inte bara introducerade Läderlappen och Robin utan också Jokern och Catwoman (som kallades för Cat i det här numret). Numret räknas som en av de fem viktigaste serietidningarna någonsin. Just det här exemplaret är i ypperligt skick, vilket tydligen är lite extra ovanligt av just det här numret eftersom både fram och baksida har stora gula ytor som inte åldras väl om man inte tar hand om tidningen. Tumnagel
91kg
+
Roger Åberg
0

Hultsfredsfestivalen blir dokumentärfilm
Släpps kanske 2022

Filmaren Hans-Erik Therus ska göra en dokumentärfilm om Hultsfredsfestivalen som kommer att sändas på SVT. Den ska skildra festivalens historia och mycket av det som hände mellan åren 1986 och 2012. Dokumentären väntas bli runt 70 minuter lång och dyka upp någon gång 2022. Ovan har ni fyra timmar Hultsfredsfestivalen 1999. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green
0

En traditionell kruka för kimchi blir till
Gediget hantverk

Jin-Gyu lärde sig konsten att skapa onggi-krukor av sina föräldrar. Idag är han en av runt 20 stycken människor i Sydkorea som är certifierad att återskapa dessa anrika kimchi-grytor vi ser i klippet här. Tumnagel
89kg
+
Bobby Green
0

Waldo's People - U Drive Me Crazy
Fredagsklassikern

Fredag igen och denna vecka drar vi till med en klassiker från den finska gruppen Waldox27s People. Vi snackar om låten U Drive Me Crazy från 1998 som undertecknad lyssnat oerhört mycket på i mina dagar. Den enda låten från gruppen som är något att hänga i granen enligt mig. Är även med på soundtracket till filmen Fucking Åmål. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green
0

Skejta på dagen, kocka på natten
Så ser Sams liv ut

Sam Narvaez växte upp på den lilla ön Key Largo utanför Florida och där har hon skejtat sedan hon var liten. På dagarna kör hon bräda men på kvällarna och nätterna står hon i köket och kockar. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green
0

Ny singel från Foo Fighters
Lyssna på Waiting On A War

Den 5 februari släpper Foo Fighters det nya albumet Medicine At Midnight. Med på plattan finns bland annat singeln Waiting On A War som ni kan lyssna på här. x27Waiting On A Warx27 out now. ??Listen here: https://t.co/9uyPXIqYBd#MedicineAtMidnight pic.twitter.com/cVBn4H5oMW— Foo Fighters (@foofighters) January 14, 2021 Tumnagel
88kg
+
Bobby Green
0

Ny säsong av Arlas Matkanalen
Kändisar lagar mat

På YouTube kör Arla något som de kallar för Matkanalen som är ett program där olika kändisar bjuds in för att laga lite mat tillsammans med någon av de fyra stycken kockarna Klara Lind, Nisse Hallberg, Frida Lund och Filip Poon. Idag är det premiär för säsong fyra och i det första programmet gästar Philippe Cohen. Övriga som kommer att vara med i år är Siri Barje, Sebastian Pettersson, Tan By Klara, Jonas Fagerström, Ludwiq Tjörnemo, Klas Eriksson, Jacob Lamb, Clara Henry och Zeinas kitchen. Tumnagel
67kg
+
Bobby Green
0

Fler nyheter i Burtons Mine77-kollektion
Massa saker för dig som gillar snö

Burton Snowboards presenterar nu fler nyheter i kollektionen Mine77. Den innehåller nya brädor, jackor, överdragsbyxor och accessoarer. Det finns även ett par lädervantar och ett par boots i mocka. Materialet i grejerna är Gore-Tex och Topo som är ett material som är extremt stretchigt. Allt finns att köpa nu och du hittar kollektionen på länken nedan. Tumnagel
74kg
+
Bobby Green
0

OLW öppnar snacksbutik
Och släpper årets första produkter

OLW har nu öppnat en butik helt dedikerad till snacks och givetvis heter den Snacksbutiken. Butiken ligger i Filipstad där OLW har tillverkat sina snacks sedan 1967. Här ska man förutom att kunna handla snacks även lära sig om produkternas historia. Man presenterar även årets nyheter som ska finnas ute i butik från och med nästa vecka och dessa är OLW super cheez jalapeño, OLW Linschips Ost & jalapeño, OLW Big Cuts Havssalt & Svartpeppar och OLW Linschips Sourcream & Onion (nu veganskt recept). Tumnagel
137kg
+
Bobby Green
0

Xyla byggde sig en RGB-kajak
Lysande!

Har man mycket tålamod och energi kan man som Xyla Foxlin bygga sig en egen kajak som lyser på ett häftigt sätt. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green
0

McDonald's presenterar McPlant
100 procent växtbaserad burgare

McPlantTM är en helt ny plattform för växtbaserade burgare från McDonaldx27s och den första ut är den som heter just McPlant. Det är en burgare vars "biff" består av hundra procent växter. Just nu genomförs ett pilottest av McPlant på restauranger i Linköping och Helsingborg. Målet är att lansera burgaren på alla McDonaldx27s restauranger i Sverige framöver. Biffen ska ha välbalanserade toner av umami, bra tuggmotstånd och "samma" textur som kött. Den steks tillsammans med övriga burgare på stekhällarna. Ska bli spännande att testa, eller vad tycker ni? Tumnagel
134kg
+
Bobby Green
0

Vem levererar Bánh Mì snabbast?
Kock tävlar mot matbud

I serien Taking on Takeout ska någon göra samma mat som beställts via matbud för att se vem som levererar snabbast. Här får vi se kocken Chrissy Tracey vevar ihop Bánh Mì medan klockan tickar. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green
0

Erik bygger timmerstuga enligt gamla metoder
Har lärt sig från sin farfar

19-årige Erik Grankvist har under ett års tid byggt en timmerstuga ute i den svenska skogen, helt enligt gamla anrika metoder. Allt sker med simpla handverktyg och så som man gjorde förr. Erik hade när han började ingen tidigare erfarenhet av att snickra men han har fått mycket tips av sin farfar Åke. I detta långa klipp får vi se hur det har gått för Erik hittills och på länken nedan hittas hans kanal med fler kortare klipp på bygget. Tumnagel
222kg
+
Bobby Green
0

Uniqlo U firar tio år
Presenterar ny kollektion

Den 28 januari släpps Uniqlo U SS21-kollektionen vilket markerar tioårsjubileet av Uniqlo U. Kollektionen är designad av Christophe Lemaire som är Artistic Director på Uniqlo U och hans team i Paris. Fokus i kollektionen ligger på praktisk mångsidighet vilket översätts till varma, jordnära toner med färg- och monokrom-matchning som fokus. Nytt är att Uniqlo U denna gång även kommer ha barnkläder med i utbudet. Dessa grejer släpps dock inte förrän den 25 februari. Tumnagel
39kg
+
Bobby Green
0

Ål i gelé
En klassiker i London

Tydligen är det inte fish and chips som är den mest traditionella fiskrätten att smälla i sig i London, utan Jellied eels. Ål i gelé alltså. Det låter ju jättesmarrigt, eller? Tumnagel
30kg
+
Bobby Green
0

Skön drönarvideo från Madeira
Vackert!

Skönt klipp från i höstas där någon flyger runt på den portugisiska ön Madeira med en drönare. Tumnagel
48.3°
+
Frode Wikesjö

En smarrig italiensk macka
Så vackert

Jo men när som helst nu får gärna corona blåsa bort så att man kan bila runt i Italien igen och stanna på trevliga ställen och ta sig en sån här macka. Tumnagel
115kg
+
Bobby Green
0