m
a
r
3 i går65 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Handgjorda tallrikar för fin-restauranger
Inte bara maten spelar roll

På fina restauranger är det inte bara maten som är viktigt - även det du äter på ska vara exklusivt. Jono Pandolfi och hans team tillverkar tallrikar för hand och dessa används sedan på några Michelin-krogar. Här får vi se hur de blir till. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green
0

Ett besök på Fredrik Berselius restaurang Aska
Tvåstjärnigt i Brooklyn

Eater har dragit igång en ny serie som de kallar för Mise En Place och i det första avsnittet får vi träffa den svenska kocken Fredrik Berselius som driver den tvåstjärniga restaurangen Aska som ligger i Brooklyn. Tumnagel
110kg
+
Bobby Green
0

Restaurang Fäviken Magasinet stänger
Magnus Nilsson är utmattad

Nyligen fick Fäviken Magasinet utmärkelsen som Sveriges bästa restaurang av den svenska krogguiden White Guide och man har två stjärnor i franska Guide Michelin. Nu får vi dock reda på att man kommer att stänga när året är slut. 35-årige Magnus Nilsson har drivit stället i drygt tio år och säger nu att det får räcka. En av orsakerna sägs vara utmattning och den konstanta pressen att utveckla restaurangen. Nu ska Magnus som har fyra stycken barn ägna mer tid åt familjen, fiske, odling och framförallt att återhämta sig både fysiskt och psykiskt. Den sista dagen Fäviken Magasinet har öppet är den 14 december. Alla bord är dock bokade för resten av året så hade du hoppats på att hinna äta där får du nog hålla tummarna för att någon avbokar. Tumnagel
-55kg
+
Bobby Green
0
2018

Sushi med Michelin-kocken Hirohisa Hayashi
Och massa annat gott

För att få titeln Master Kappo-kock måste man förutom sushi även kunna bemästra tempura, vanlig fisk och kött. Det kan Michelin-kocken Hirohisa Hayashi och i det här klippet från Eater visar han lite vad som tillagas i köket där han jobbar. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green
0

Japansk frukost med Michelinstjärna
Ingen Skogaholmslimpa så långt ögat kan nå

En del hävdar att frukost är dagens viktigaste mål. Jag kan vara villig att hålla med, om den ser ut så här. Tumnagel
104kg
+
Bobby Green
0

Frantzén får tre Michelinstjärnor
Första svenska restaurangen som får det

Som första svenska restaurang någonsin får nu Frantzén i Stockholm tre stjärnor i den prestigefyllda Michelinguiden. Michael Ellis som är International Director för Michelin-guiderna säger följande: "Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker. Björn Frantzéns gastronomiska uttryck är verkligen värt resan och är en gustatorisk upplevelse som ingen annan." På årets lista hittas även två stycken nya 2-stjärniga restauranger - Daniel Berlin utanför Tomelilla och Kadeau i Köpenhamn. En stjärna delades ut till Me/Mu och Jordnaer som båda ligger i Danmark och till SAV i Malmö och Aloë och Agrikutur i Stockholm. Galt i Norge och Grön i Finland fick också varsin stjärna. Tumnagel
286kg
+
Bobby Green
0

Gucci har öppnat en restaurang i Florens
Ser trevligt ut

Det italienska lyxmärket Gucci har nu öppnat en restaurang i Florens. Den heter Gucci Osteria och den som chefar över menyn är Michelinkocken Massimo Bottura. Stället har plats för 50 stycken gäster och man ska bland annat kunna mumsa på Parmigiano Reggiano-tortellinis, olika tostadas, svamprisottos och sidfläsk i bröd. Men till skillnad vad man kanske kan tro kommer rätterna inte att ha astronomiska prislappar utan en huvudrätt ska ligga på mellan 20 och 30 euro. Restaurangen hittar du inne i Palazzo della Mercanzia. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green
0
2017

Tempura-restaurang med Michelinstjärna
Den enda i USA

När Kiyoshi Chikano var 20 år började han som lärling inom konsten att tillaga Tempura - mat som panerats och därefter friterats i olja. I dag driver han restaurangen Tempura Matsui som är den enda i sitt slag som innehar en Michelinstjärna. Tumnagel
105kg
+
Bobby Green
0

Världens billigaste Michelin-måltid
Lyx för 1,5 dollar

Chan Hon Meng är chef och kock på Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle som är en liten matvagn. Det som gör hans vagn rätt så unik är att här kan man köpa världens billigaste Michelin-måltid. För bara 1,50 dollar får du bräserad kyckling som är gjord på recept från hans farbror. Tumnagel
296kg
+
Bobby Green
0

Svenskdrivna Aquavit får Guide Michelin-stjärna
Ät köttbullar med lingon i London

För mindre än ett år sedan öppnades den svenskdrivna krogen Aquavit i London. Nu har restaurangen belönats med en stjärna i Guide Michelin. Stället är tydligen något kändisarna gillar och bland annat har Rihanna och Michael Fassbender ätit av den svenskinspirerade maten som serveras där. På menyn finns bland annat skagenröra, sill, gravad lax och självklart även köttbullar med lingon och picklad gurka. Tumnagel
155kg
+
Bobby Green
0

Eater träffar Emma Bengtsson från Aquavit
Svenskan med två Michelinstjärnor

Svenskan Emma Bengtsson är kökschef på den skandinaviska restaurangen Aquavit som ligger på Manhattan i New York. Hon är den första svenska kvinnan som erhållit en Michelinstjärna och den enda i New York som har två stycken stjärnor. Maten som serveras har hon hämtat inspiration till från sin barndom i Sverige. Eater har varit och träffat henne och så här såg det ut. Tumnagel
124kg
+
Bobby Green
0

Möt Tempura-mästaren Kiyoshi Chikano
På Michelin-restaurangen Tempura Matsui

På restaurangen Tempura Matsui i New York jobbar kocken Kiyoshi Chikano och han är mästare på det här med Tempura. Det kan man bli om man håller på med maträtten i 27 år. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green
0

Japans nya lyxtåg är nu i drift
Redan fullbokat till mars nästa år

Sommaren 2015 skrev jag om det nya lyxiga tåget Shiki-Shima som skulle börja rulla 2017, och nu har det haft premiär. Tåget har tio vagnar, 17 stycken lyxiga sviter och plats för 34 passagerare. Priserna ligger mellan 3 000 och 10 000 dollar och man kan åka på en tvådagars- eller fyrdagarstur. Rummen ska ha sköna sängar, bra med plats och dusch och badkar. För att roa sig ombord kan man hänga i pianobaren, titta på utsikten i observatorievagnen eller äta en bit mat på den Michelin-ackrediterade restaurangen. Efterfrågan på biljetter var såpass hög att företaget bakom var tvungen att anordna ett lotteri om vem som skulle få åka med. Alla platser är för närvarande slutsålda fram till mars nästa år. Tumnagel
185kg
+
Bobby Green
0

Det här krävs för den perfekta burgaren
April Bloomfield berättar

Förra året besökte Eater Salvation Burger i New York för att testa burgaren som Michelinkocken April Bloomfield tillagar där. Nu har även First We Feast varit på stället och pratat lite med April och testat det senaste som serveras. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green
0
2016

Den trestjärniga sushirestaurangen
Sushi Saito i Tokyo

Det är klart att det finns grymma sushirestauranger i Tokyo, det är ju trots allt där maträtten började sitt liv. Men ett ställe sticker ut - Sushi Saito. Det är en sushirestaurang med tre Michelinstjärnor som drivs av Takashi Saito. I tolv år har han serverat vad som kan vara världens bästa sushi och här får vi se lite hur han jobbar. Tumnagel
149kg
+
Bobby Green
0

Action Bronson och Missy Robbins är hungriga
Mario Batali står för maten

Mario Batali har återigen lagat mat åt folk och denna gång har han rapparen och matentusiasten Action Bronson och Michelin-kocken Missy Robbins som gäster. På menyn står härlig italiensk mat. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green
0

Den här vinägern ska man dricka
Låter gott!

Pok Pok är thai-restauranger med Michelin-stjärna, men de serverar inte bara mat. Som är namnet på deras drickvinäger, något som jag faktiskt aldrig har hört talas om. Det är en blandning av fruktsaft och vinäger som man antingen kan blanda med kolsyrat vatten och dricka som läsk, eller ha som bas för olika drinkar. Med lite skräckblandad förtjusning är detta något som jag verkligen vill testa. Borde vara spännande om inte annat. Tumnagel
93kg
+
Roger Åberg
0

Michelinkock fixar burgare på Shake Shack
Säljs endast under en dag

Shake Shack i Japan har tillsammans med Zaiyu Hasegawa tagit fram en burgare och så här ser den ut. Vem är Zaiyu kanske ni säger då? Jo, det är han som är kökschef på restaurangen Jimbocho Den, ett ställe som är belönat med två Michelinstjärnor. Det betyder ju inte automagiskt att burgaren är fantastisk, men det är kanske en hjälp på traven. Skapelsen kallar man för Den Shack och den består av 100% Angus-nötkött, bacon, marinerade gurkskivor, röd misosås och två stycken potatisbröd. Burgaren kommer endast att säljas den tredje november i samband med att man firar att Shake Shack fyller ett år i Japan. Priset är satt till nio dollar. Tumnagel
136kg
+
Bobby Green
0

Första lilla matståndet med Michelinstjärna
Här ska man äta kyckling och ris i Singapore

Om man vill ha riktigt bra kinesisk gatumat är det tydligen till HK Soya Sauce Chicken Rice and Noodle i Singapore man ska gå. Stället har nu nämligen som det första lilla mat-haket fått en Michelinstjärna. I den här videon får vi träffa Mr Chan som driver stället från när han fick reda på att han var nominerad fram tills han tar emot utmärkelsen. Tumnagel
192kg
+
Bobby Green
0

Första ramen-restaurangen med Michelinstjärna
Vänner besöker Tsuta i Tokyo

Två matintresserade vänner drog till Tokyo för att besöka Tsuta som var den första ramen-restaurangen att tilldelas en Michelinstjärna, och så här såg det ut. Tumnagel
112kg
+
Bobby Green
0

Guide Michelin har delat ut nya stjärnor
Fäviken Magasinet i Åre får två

I dag höll Guide Michelin en presskonferens i Köpenhamn med syfte att presentera vilka nordiska krogar och restauranger som i år får nya stjärnor. Fäviken Magasinet i Åre fick inte bara en, utan två. Övriga svenska restauranger som fick nya stjärnor var Sushi Sho (Stockholm, 1 stjärna), Upper House (Göteborg, 1 stjärna), Borgholm (Borgholm, 1 stjärna), PM & Vänner (Växjö, 1 stjärna) och Daniel Berlin (Skåne, 1 stjärna). Förutom detta tilldelades Nook (Stockholm), Somm (Göteborg) och Smalhans (Oslo) varsin Bib Gourmand-utmärkelse - en utmärkelse som restauranger som erbjuder vällagad mat till ett rimligt pris kan få. Alla stjärnor hittar ni på länken nedan. Boken Michelin Nordic Guide 2016 släpps nu på fredag. Tumnagel
149kg
+
Bobby Green
0

Så gör en Michelinkock den perfekta burgaren
April Bloomfield har öppnat ett nytt ställe

Michelinkocken April Bloomfield har öppnat ett nytt burgarställe i New York - Salvation Burger. April driver sedan tidigare ställena The Spotted Pig och The Breslin vilket innebär att hon alltså inte är ny på burgarfronten. Nick Solares från The Meat Show knatade över till det nyöppnade stället för att ta reda på varför man skall gå dit. Tumnagel
107kg
+
Bobby Green
0
2015

Ett besök hos Masa Takayama
Sushi-kocken med tre Michelin-stjärnor

Masa Takayama är sushi-kocken som driver restaurangen Masa på Manhattan. Han är den första amerikanska sushi-kocken som belönats med tre stjärnor i Guide Michelin och det är inte ofta kameror får komma in bakom kulisserna och se hur han jobbar, men Eater har nu fått ta sig en titt. Tumnagel
181kg
+
Bobby Green
0

Lunch med Tony Soprano
Fin Biff med bea

Förra veckan skeppades jag upp till Århus i Danmark för att där äta en specialkomponerad lunch på restaurang Frederikshøj som har en stjärna i Michelinguiden. Rätterna som man bjöd på denna dag var specialanpassade till HBO-serierna Game of Thrones och Sopranos. Maten förtärdes framför Samsungs nya böjda SUHD-apparat och tanken med denna middag var att visa att en fina tv-apparater samt -serier kräver fin mat. Nu förstår jag ju inte riktigt hur gemene man skall kunna relatera till detta men det brukar väl sällan vara målet när reklamfirmor anordnar sådana här tillställningar. Gruppen jag var med i placerades i Sopranos-rummet där vi fick titta på avsnitt S01E03 - Denial, Anger, Acceptance och direkt påmindes jag om hur sjukt bra Sopranos var. Tumnagel
83kg
+
Frode Wikesjö
0

En middag på Oaxen
2 x Michelinstjärnor = matkonst

Vår vän Johan Hedberg tog med sin bättre hälft till krogen Oaxen i Stockholm och frossade. 18 rätter, massor av gott vin och lite extra skumpa gick på 8500 spänn för två personer. Långt ifrån billigt, men kollar man in videon ovan vad de åstadkommer kanske det kan vara värt det någon gång i livet. Tumnagel
157kg
+
Roger Åberg
0
Nästa sida