m
a
r
2 i dag6 i går49 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen
Tullamore har tagit fram en Hen-drink

Tullamore har tagit fram en Hen-drink
Drick PK

Strupen / Sprit

Kvinnor och män upplever smak på olika sätt. För att göra upp med daterade smak-normer presenterar Tullamore D.E.W. nu därför en Hen-drink. Det hela har baserats på forskning om sensorik tillsammans med sensorik-forskaren Johan Swahn. Sen har drinken tagits fram av bartendern Josephine Sondlo. Basen i drinken innehåller bland annat kallbryggt Sencha-te, Champagne-socker och den ska ha toner av äpple, honung och vanilj.

Så här säger Johan:

"Forskningen visar bland annat att kvinnor är bättre än män på att identifiera beska smaker och att bedöma intensiteten av sött, surt och salt. Det innebär att de inte behöver lika hög smakintensitet i drinken för att få samma upplevelse som män. Det betyder också att kvinnor oftast har bättre förutsättningar att uppleva den fulla smakprofilen hos exempelvis whiskey. Det är dags att göra upp med daterade smak-normer om vad som är typiskt manligt respektive kvinnligt."

Josephine säger så här om drinken:

"Jag tilltalas av tanken på att utforska och blanda smaker med hjälp av forskning. Irländsk whiskey som komponent är spännande då den har en rik smakbild som passar bra att blanda. Förutom att leta efter en balanserad och samtidigt spännande smakkombination, har jag använt mig av Champagne som traditionellt sett kopplas till fest och lyx, snarare än socialt konstruerade könsroller. Jag hoppas att Hen-drinken blir ett sätt att mötas och prata om smaker."

Receptet om du skulle vilja veva ihop denna själv hemma hittar du här nedan.

50 ml Tullamore D.E.W.
20 ml Verjus (druvsaft som kan köpas i mataffären)
20 ml Champagne- och Senchasocker
5 droppar vanilj- och cynarbitter
Toppa med 20 ml Koumboucha

Champagne- och Senchasocker
Reducera champagne/cremant/prosecco/cava till hälften på låg värme. Addera två delar socker till en del av vätskan. Rör tills sockret är upplöst. Häll upp i ren behållare/flaska och låt svalna. Håller i ca två veckor i kylskåp.

Kallbrygg sedan tre matskedar Senchate och låt stå i minst två timmar. Ju längre teet får stå och dra, desto högre beska. Sila tebladen och använd det kallt tillagade teet för att späda ut champagnesockret – en del socker till en del te.

Vanilj- och cynarbitter
Två delar vaniljbitters och en del cynar (italiensk bitter gjord på kronärtskocka, finns i systemets bestälnningssortment). Vaniljbitters kan beställas hos tex barkonsult. Får man inte tag på vaniljbitters går det bra att byta ut mot den klassiska Angosturan som finns på de flesta systembolag. Blanda och häll i en liten flaska. Håll kylt. Håller hur länge som helst.

Kombinera alla ingredienser förutom Kombuchan i en shaker och fyll upp med is. Skaka och sila ner i ett highball-glas. Fyll glaset med klar is av god kvalitet och toppa med Kombuchan.

Läs mer
Visa
Pressmeddelande
Hen-drinken gör upp med daterade smak-normer

Biologiskt upplever kvinnor och män smak på olika sätt. Samtidigt påverkas vi också av normer och daterade föreställningar kring smak och smakpreferenser. Baserat på forskning om sensorik har whiskeyproducenten Tullamore D.E.W., tillsammans med sensorik-forskaren Johan Swahn och bartendern Josephine Sondlo, tagit fram Hen-drinken. En drink skapad för att ifrågasätta kulturella skillnader kopplade till smak och samtidigt föra människor närmre varandra.

Tullamore D.E.W. är en trippeldestillerad malt-, pot still- och grainwhiskey. Tullamore har ett gediget arv inom whiskeyproduktion och har nu använt sig av vetenskap för att utforska eventuella skillnader i hur män och kvinnor upplever smak. Hen-drinken är en drink som ska ifrågasätta daterade föreställningar om smak kopplat till kön. Drinken är baserad på forskning sammanställd av sensorik-forskaren Johan Swahn och utifrån resultatet har den internationellt erkända och prisade bartendern Josephine Sondlo komponerat drinken, med syftet att den ska uppskattas av så många som möjligt.

– Forskningen visar bland annat att kvinnor är bättre än män på att identifiera beska smaker och att bedöma intensiteten av sött, surt och salt. Det innebär att de inte behöver lika hög smakintensitet i drinken för att få samma upplevelse som män. Det betyder också att kvinnor oftast har bättre förutsättningar att uppleva den fulla smakprofilen hos exempelvis whiskey. Det är dags att göra upp med daterade smak-normer om vad som är typiskt manligt respektive kvinnligt, säger Johan Swahn, Filosofie doktor inom Sensorisk marknadsföring.

För att en drink ska tilltala både män och kvinnor, visar forskningen att det är viktigt att smakintensiteten inte blir för hög. Hen-drinken har därför en avvägd del sötma för att tilltala männens förkärlek till det som är sött. Samtidigt balanseras den upp med syra och en hint av beska, för att inte chocka kvinnors ofta känsligare smaksinne. Bartendern Josephine Sondlo har utgått från forskningen och arbetat fram Hen-drinken. Basen innehåller bland annat kallbryggt Sencha-te, Champagne-socker och har toner av äpple, honung och vanilj.

– Jag tilltalas av tanken på att utforska och blanda smaker med hjälp av forskning. Irländsk whiskey som komponent är spännande då den har en rik smakbild som passar bra att blanda. Förutom att leta efter en balanserad och samtidigt spännande smakkombination, har jag använt mig av Champagne som traditionellt sett kopplas till fest och lyx, snarare än socialt konstruerade könsroller. Jag hoppas att Hen-drinken blir ett sätt att mötas och prata om smaker, säger Josephine Sondlo, bartender.

Forskningen visar att genetiska förutsättningar resulterar i skillnader mellan män och kvinnor när det handlar om hur de upplever smaker som sött, salt, surt och bittert. Forskning kring hur män och kvinnor upplever smak visar också att cirka 35 procent av kvinnorna, jämfört med cirka 15 procent av männen, går under benämningen ”Supertasters”. Det innebär att kvinnor generellt sett är bättre än män på att identifiera beska/bittra smaker men även andra smakskillnader. Det har även visat sig att kvinnor har cirka 43 procent fler celler och 50 procent fler neuroner (nervceller) i den del av hjärnan som tar emot doftmolekyler, vilket kan i sin tur resultera i en mer nyanserad smak-och doftupplevelse.

Så blandar du Hen-drinken hemma
50 ml Tullamore D.E.W.
20 ml Verjus (druvsaft som kan köpas i mataffären)
20 ml Champagne- och Senchasocker
5 droppar vanilj- och cynarbitter
Toppa med 20 ml Koumboucha

Champagne- och Senchasocker
Reducera champagne/cremant/prosecco/cava till hälften på låg värme. Addera två delar socker till en del av vätskan. Rör tills sockret är upplöst. Häll upp i ren behållare/flaska och låt svalna. Håller i ca två veckor i kylskåp.

Kallbrygg sedan tre matskedar Senchate och låt stå i minst två timmar. Ju längre teet får stå och dra, desto högre beska. Sila tebladen och använd det kallt tillagade teet för att späda ut champagnesockret – en del socker till en del te.

Vanilj- och cynarbitter
Två delar vaniljbitters och en del cynar (italiensk bitter gjord på kronärtskocka, finns i systemets bestälnningssortment). Vaniljbitters kan beställas hos tex barkonsult. Får man inte tag på vaniljbitters går det bra att byta ut mot den klassiska Angosturan som finns på de flesta systembolag. Blanda och häll i en liten flaska. Håll kylt. Håller hur länge som helst.

Kombinera alla ingredienser förutom Kombuchan i en shaker och fyll upp med is. Skaka och sila ner i ett highball-glas. Fyll glaset med klar is av god kvalitet och toppa med Kombuchan.

Om William Grant & Sons
William Grant & Sons är en oberoende, familjeägd dryckeskoncern som grundades av William Grant 1886. Idag drivs företaget av den femte generationen Grant och destillerar några av världens ledande spritsorter t.ex. Glenfiddich®, The Balvenie®, Scotch Grant’s®, Tullamore Dew®, Hendrick’s® Gin, Sailor Jerry® och Milagro Tequila®.

Om Nigab
Nigab är en av de största leverantörerna av sprit och vin till den svenska marknaden samt inom nordisk Duty Free/Travel Retail. Nigab grundades 1983 och har två kontor, i Stockholm och Göteborg med totalt 30 medarbetare. Med en stark försäljnings- och marknadsorganisation distribuerar Nigab många välkända vin- och spritprodukter. Nigab hör till Hans Just Group
-77kg
0

Tullamore har tagit fram en Hen-drink

Drick PK

Ben & Jerry släpper efterrätter för hundar
Klart att de också ska få!

Glassmakarna Ben & Jerry verkar inte bara gilla människor utan även hundar. Därför har man skapat två olika smaker som båda passar för hundar. Även om alla hundar inte är laktosintoleranta så är det inte så bra för dem med mjölkprodukter, så hundglassarna är gjorda på andra saker men de verkar goda ändå. För hundar alltså. Tumnagel
53kg
+
Roger Åberg
0

Ny singel från Markus Krunegård
Sentimental Attack

I maj släpper Markus Krunegård det nya albumet TUTTI FRUTTI – Från lokalen under sushin. Med på plattan finns bland annat låten Sentimental Attack som nu släpps som singel. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green
0

Första numret av Batman såld för 2,2 miljoner dollar
Fint exemplar

Ett väldigt fint nummer av första numret av serietidningen Batman har nu sålts. Prislappen blev rätt saftig och landade på 2,22 miljoner dollar vilket motsvarar cirka 18,5 miljoner svenska kronor. Inget man lägger på dasset med andra ord. Tidningen är inte bara det första numret av en serietidning utan första numret av en serietidning som inte bara introducerade Läderlappen och Robin utan också Jokern och Catwoman (som kallades för Cat i det här numret). Numret räknas som en av de fem viktigaste serietidningarna någonsin. Just det här exemplaret är i ypperligt skick, vilket tydligen är lite extra ovanligt av just det här numret eftersom både fram och baksida har stora gula ytor som inte åldras väl om man inte tar hand om tidningen. Tumnagel
92kg
+
Roger Åberg
0

Hultsfredsfestivalen blir dokumentärfilm
Släpps kanske 2022

Filmaren Hans-Erik Therus ska göra en dokumentärfilm om Hultsfredsfestivalen som kommer att sändas på SVT. Den ska skildra festivalens historia och mycket av det som hände mellan åren 1986 och 2012. Dokumentären väntas bli runt 70 minuter lång och dyka upp någon gång 2022. Ovan har ni fyra timmar Hultsfredsfestivalen 1999. Tumnagel
89kg
+
Bobby Green
0

En traditionell kruka för kimchi blir till
Gediget hantverk

Jin-Gyu lärde sig konsten att skapa onggi-krukor av sina föräldrar. Idag är han en av runt 20 stycken människor i Sydkorea som är certifierad att återskapa dessa anrika kimchi-grytor vi ser i klippet här. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green
0

Waldo's People - U Drive Me Crazy
Fredagsklassikern

Fredag igen och denna vecka drar vi till med en klassiker från den finska gruppen Waldox27s People. Vi snackar om låten U Drive Me Crazy från 1998 som undertecknad lyssnat oerhört mycket på i mina dagar. Den enda låten från gruppen som är något att hänga i granen enligt mig. Är även med på soundtracket till filmen Fucking Åmål. Tumnagel
81kg
+
Bobby Green
0

Skejta på dagen, kocka på natten
Så ser Sams liv ut

Sam Narvaez växte upp på den lilla ön Key Largo utanför Florida och där har hon skejtat sedan hon var liten. På dagarna kör hon bräda men på kvällarna och nätterna står hon i köket och kockar. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green
0

Ny singel från Foo Fighters
Lyssna på Waiting On A War

Den 5 februari släpper Foo Fighters det nya albumet Medicine At Midnight. Med på plattan finns bland annat singeln Waiting On A War som ni kan lyssna på här. x27Waiting On A Warx27 out now. ??Listen here: https://t.co/9uyPXIqYBd#MedicineAtMidnight pic.twitter.com/cVBn4H5oMW— Foo Fighters (@foofighters) January 14, 2021 Tumnagel
89kg
+
Bobby Green
0

Ny säsong av Arlas Matkanalen
Kändisar lagar mat

På YouTube kör Arla något som de kallar för Matkanalen som är ett program där olika kändisar bjuds in för att laga lite mat tillsammans med någon av de fyra stycken kockarna Klara Lind, Nisse Hallberg, Frida Lund och Filip Poon. Idag är det premiär för säsong fyra och i det första programmet gästar Philippe Cohen. Övriga som kommer att vara med i år är Siri Barje, Sebastian Pettersson, Tan By Klara, Jonas Fagerström, Ludwiq Tjörnemo, Klas Eriksson, Jacob Lamb, Clara Henry och Zeinas kitchen. Tumnagel
66kg
+
Bobby Green
0

Fler nyheter i Burtons Mine77-kollektion
Massa saker för dig som gillar snö

Burton Snowboards presenterar nu fler nyheter i kollektionen Mine77. Den innehåller nya brädor, jackor, överdragsbyxor och accessoarer. Det finns även ett par lädervantar och ett par boots i mocka. Materialet i grejerna är Gore-Tex och Topo som är ett material som är extremt stretchigt. Allt finns att köpa nu och du hittar kollektionen på länken nedan. Tumnagel
75kg
+
Bobby Green
0

OLW öppnar snacksbutik
Och släpper årets första produkter

OLW har nu öppnat en butik helt dedikerad till snacks och givetvis heter den Snacksbutiken. Butiken ligger i Filipstad där OLW har tillverkat sina snacks sedan 1967. Här ska man förutom att kunna handla snacks även lära sig om produkternas historia. Man presenterar även årets nyheter som ska finnas ute i butik från och med nästa vecka och dessa är OLW super cheez jalapeño, OLW Linschips Ost & jalapeño, OLW Big Cuts Havssalt & Svartpeppar och OLW Linschips Sourcream & Onion (nu veganskt recept). Tumnagel
141kg
+
Bobby Green
0

Xyla byggde sig en RGB-kajak
Lysande!

Har man mycket tålamod och energi kan man som Xyla Foxlin bygga sig en egen kajak som lyser på ett häftigt sätt. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green
0

McDonald's presenterar McPlant
100 procent växtbaserad burgare

McPlantTM är en helt ny plattform för växtbaserade burgare från McDonaldx27s och den första ut är den som heter just McPlant. Det är en burgare vars "biff" består av hundra procent växter. Just nu genomförs ett pilottest av McPlant på restauranger i Linköping och Helsingborg. Målet är att lansera burgaren på alla McDonaldx27s restauranger i Sverige framöver. Biffen ska ha välbalanserade toner av umami, bra tuggmotstånd och "samma" textur som kött. Den steks tillsammans med övriga burgare på stekhällarna. Ska bli spännande att testa, eller vad tycker ni? Tumnagel
138kg
+
Bobby Green
0

Vem levererar Bánh Mì snabbast?
Kock tävlar mot matbud

I serien Taking on Takeout ska någon göra samma mat som beställts via matbud för att se vem som levererar snabbast. Här får vi se kocken Chrissy Tracey vevar ihop Bánh Mì medan klockan tickar. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green
0

Erik bygger timmerstuga enligt gamla metoder
Har lärt sig från sin farfar

19-årige Erik Grankvist har under ett års tid byggt en timmerstuga ute i den svenska skogen, helt enligt gamla anrika metoder. Allt sker med simpla handverktyg och så som man gjorde förr. Erik hade när han började ingen tidigare erfarenhet av att snickra men han har fått mycket tips av sin farfar Åke. I detta långa klipp får vi se hur det har gått för Erik hittills och på länken nedan hittas hans kanal med fler kortare klipp på bygget. Tumnagel
224kg
+
Bobby Green
0

Uniqlo U firar tio år
Presenterar ny kollektion

Den 28 januari släpps Uniqlo U SS21-kollektionen vilket markerar tioårsjubileet av Uniqlo U. Kollektionen är designad av Christophe Lemaire som är Artistic Director på Uniqlo U och hans team i Paris. Fokus i kollektionen ligger på praktisk mångsidighet vilket översätts till varma, jordnära toner med färg- och monokrom-matchning som fokus. Nytt är att Uniqlo U denna gång även kommer ha barnkläder med i utbudet. Dessa grejer släpps dock inte förrän den 25 februari. Tumnagel
39kg
+
Bobby Green
0

Ål i gelé
En klassiker i London

Tydligen är det inte fish and chips som är den mest traditionella fiskrätten att smälla i sig i London, utan Jellied eels. Ål i gelé alltså. Det låter ju jättesmarrigt, eller? Tumnagel
30kg
+
Bobby Green
0

Skön drönarvideo från Madeira
Vackert!

Skönt klipp från i höstas där någon flyger runt på den portugisiska ön Madeira med en drönare. Tumnagel
48.3°
+
Frode Wikesjö