2 i går52 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen
Arla börjar med ny ursprungsmärkning 100 procent svenskt
Arla börjar med ny ursprungsmärkning

I samband med att det bondeägda mejeriföretaget Arla firar hundra år passar de på att införa en ny urpsrungsmärkning. Loggan, eller Sverigekannan som den heter, kommer pryda produkter som är till hundra procent producerade på svensk mjölk. Arbetet med att fasa in denna märkning kommer ske successivt och är ett steg i företagets arbete med att tydligare ange mjölkens ursprung.

De första produkterna som får Sverigekannan-märkning Arla Ko®-sortimentet, bland annat Arla Ko® Yoghurt, Fil, Mjölk, Grädde och Gräddfil.

Strupen, Dryck, Arla, Svenskt, Mejeri, Ursprung
Visa Pressmeddelande I samband med att Arla fyller 100 år lanserar det bondeägda företaget en ny ursprungsmärkning för svenska mejeriprodukter. Alla produkter märkta med den blågula Sverigekannan är gjorda på 100 procent svensk mjölk från svenska Arlagårdar. Sverigekannan införs successivt i takt med övriga förpackningsförändringar. Arla arbetar även med att tydligare ange mjölkens ursprung för de produkter där råvaran kommer från ett annat land.

- Att veta var maten kommer ifrån blir allt viktigare för allt fler, och med Sverigekannan vill vi göra det lättare för konsumenten att göra ett medvetet val. Man ska inte behöva vända och vrida på paketet och läsa det finstilta för att ta reda på var mjölken kommer ifrån. Det ska räcka med en snabb blick på förpackningen, och därför lanserar vi nu Sverigekannan, säger Henri de Sauvage, vd för Arla i Sverige.

Enligt en undersökning av Ipsos i januari 2015 anser 8 av 10 konsumenter att ursprungsmärkning är viktigt. Nästan lika många tycker att det är viktigt med svenska råvaror och att maten man äter produceras i Sverige.

I dag finns inget lagkrav på ursprungsmärkning av mjölkprodukter i Sverige, och med införandet av Sverigekannan går Arla utöver vad lagstiftningen kräver. Arla har sedan många år angett tillverkningsland, och alla mejeriprodukter märkta med den röda Arla Ko® eller Svenskt Smör® är gjorda på svensk mjölkråvara. Detsamma gäller bland annat de svenska ostklassikerna och alla Arlas ekologiska produkter tillverkade i Sverige.

Sverigekannan införs löpande under 2015 och 2016 med start i maj. De första produkterna med den nya märkningen blir Arla Ko®-sortimentet, bland annat Arla Ko® Yoghurt, Fil, Mjölk, Grädde och Gräddfil. Därefter kommer märkningen på bland annat ostarna Arla Ko® Ost, Familjefavoriter och Wästgöta Kloster®, samt på Keso® cottage cheese och Yoggi®.

- 93 procent av det vi säljer i Sverige tillverkas på svensk mjölk, men vi har varit för dåliga på att visa råvarans ursprung. I en vanlig svensk kyldisk kan du idag hitta mejeriprodukter från hela Europa, och konsumenten har ett enormt utbud att välja från. För att underlätta för konsumenten måste vi vara extra tydliga med märkningen. Förutom Sverigekannan kommer det även stå vid vilket mejeri produkten är tillverkad, och på övriga produkter kommer det att synas tydligare än idag var råvaran kommer ifrån. Ambitionen är att ursprungsmärka alla konsumentprodukter vi säljer i Sverige, säger Henri de Sauvage.

Parallellt med lanseringen av Sverigekannan har Arla inlett ett arbete med att tydligare ange mjölkens ursprung för de produkter där råvaran kommer från ett annat land. Detta gäller framförallt vissa matlagningsprodukter och ostar. Både produkter med svensk och utländsk råvara är viktiga i Arlas strävan att maximera försäljningen av svenska mejeriprodukter och att se till att svenska mjölkbönder får så bra betalt som möjligt för sin mjölk.
Kvarg i ny form Drickbar Sverige älskar kvarg just nu, och som första företag på den svenska marknaden lanserar Arla produkten i form av en dryck. Drickkvargen kommer i två smaker, apelsin och vanilj samt jordgubb och granatäpple, och finns i butik från vecka 37 (om två veckor). Det rekommenderade försäljningspriset för 350 gram är 13–17 kronor. Tumnagel
179kg
0
237kg 0 Johan Rosén Johan Rosén
ons. 29 apr 2015, 14:30
Arla börjar med ny ursprungsmärkning 100 procent svenskt
237kg
0