Årets Blossa smakar te
Betyder det att man ska dricka glögg till frukost?
Försök igen

Knappt har vi hunnit komma in i september förrän det börjar hetsas om den kommande julen. En av aktörerna som gör detta är Blossa, som nu presenterar årets glöggsmak - Earl Grey. Inspiration ska ha hämtats från de teälskande engelsmännen och smaken är framtagen tillsammans med The London Tea Company.
Förutom denna smak presenteras även Blossa 1895 som är baserad på ett 120 år gammalt recept och som ska ha smak av ingefära, kardemumma och kryddnejlika. Denna kommer endast att säljas i en begränsad upplaga om 20 000 flaskor.
Blossa 15 kommer i 750ml-flaskor, har en alkoholhalt på 15%, kostar 99 kronor och finns i Systembolagets beställningssortiment från den 1 oktober. Blossa 1895 kommer i 500ml-flaskor, har en alkoholhalt på 18%, kostar 129 kronor och släpps samma datum som årets smak via beställningssortimentet.






Med BLOSSA15 Earl Grey bjuder BLOSSA in svenska folket till afternoon glögg. Inspirationen har hämtats från de teälskande engelsmännen och årets glögg har tagits fram tillsammans med det nyskapande tehuset The London Tea Company. Earl Grey är ett svart te som är smaksatt med bergamott, och för att matcha den komplexa glöggkryddningen har BLOSSA:s och The London Tea Company’s båda chief blenders samarbetat nära varandra för att få till den perfekta doseringen av te och glöggkryddor.
En annan nyhet för i år är BLOSSA 1895 – en fyllig starkvinsglögg som är baserad på ett 120 år gammalt kalkylblad från J.D. Grönstedts Vinhandel. Det är ett äkta hantverk och en glögg med genuin historia som innehåller de traditionella julkryddorna ingefära, kardemumma och kryddnejlika. BLOSSA 1895 säljs endast i en begränsad upplaga på 20 000 flaskor.
En jul med afternoon glögg
– Earl Grey med bergamott smaksätter årets BLOSSA
I år har BLOSSA inspirerats av de teälskande engelsmännen och smaksatt årets glögg med en av världens mest populära tesorter: Earl Grey. Det citrusdoftande svarta teet har tagits fram exklusivt av The London Tea Company – ett nyskapande tehus som enbart jobbar med Fairtrade.
BLOSSA fortsätter sin smakresa runtom i världen och i år pekar flaskans koordinater, 51°29'53.5"N 0°08'11.6"W, mot London. Årets smak, som blir den trettonde i ordningen, hämtas från den populära tesorten Earl Grey och har tillverkats i samarbete med The London Tea Company. Earl Grey, som antas vara uppkallat efter den brittiske premiärministern Charles Grey på 1830-talet, är ett svart te som är smaksatt med citrusfrukten bergamott.
– Det finns många likheter mellan glögg och te, både i hur det dricks och i gemenskapen som ofta finns kring drycken. I år vill vi hylla detta genom afternoon glögg, vilket märks i den klassiskt porslinmönstrade flaskan och i den perfekta balansen mellan traditionella te- och glöggtoner, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender på BLOSSA.
Det är inte vilken Earl Grey som helst i BLOSSA15. För att matcha den komplexa glöggkryddningen tog Chief Blender Åsa Orsvärn tillsammans med Master Blender Ottilie Cunningham på The London Tea Company fram en helt ny blandning Earl Grey.
– Som alla känner till växer tesmaken snabbt när den kommer i kontakt med vatten. Det är därför extra viktigt med doseringen. Earl Grey är ett friskt te eftersom det innehåller bergamott, men vi ville göra det ännu piggare för att matcha glöggkryddorna så vi la till apelsin och pomerans. Åsa har gjort ett fantastiskt jobb med smakframtagningen, säger Master Blender Ottilie Cunningham på The London Tea Company.
BLOSSA15 har en framträdande doft av citrus, te och glöggkryddor. Smaken är söt och frisk med glöggtoner som dröjer sig kvar i munnen för att avslutas med en klar citrus- och tesmak. Som alltid är BLOSSA tillverkad på en vinbas och i år har glöggen hela tre stycken viner i sitt grundrecept: muscatvin från Spanien, ett torrt franskt vitt vin med hög syra, samt mistelavin – ett sött vin som visat sig passa extra bra med det svarta teet.
Årets glögg passar bra till klassiska afternoon-tilltugg såsom nybakta scones tillsammans med en starkare ost och fikonmarmelad eller rökt lax med dillcrème på en toast.
Designen på BLOSSA15 är inspirerad av klassiskt engelskt porslin och på flaskan finner du en earl som under en jaktpaus värmer glögg i en kittel i sällskap med sin basset. Illustrationen är framtagen av Scandinavian Design Group. (bildtext)
BLOSSA15 har en alkoholhalt på 15 % och finns i Systembolagets beställningssortiment från och med 1 oktober. Priset är 99 kronor för 750 ml.
• • •
BLOSSA 1895
– En 120 år bortglömd receptskatt väcks till liv
BLOSSA presenterar en spännande nyhet i form av BLOSSA 1895: en glögg baserad på ett kalkylblad med ingredienser från J.D. Grönstedts Vinhandel, daterat 1895.Chief Blender Åsa Orsvärn har tagit sig an ingredienslistan och skapat en djup och fyllig starkvinsglögg.
Johan Daniel Grönstedt (1806-1876) startade J.D. Grönstedts Vinhandel och var en pionjär inomdryck i Sverige. Han grundade det som idag är känt som Grönstedts Cognac och var även den som förädlade den svenska glöggtraditionen och lade grunden till BLOSSA. I år uppmärksammas hans arbete genom BLOSSA 1895 – en portvinsbaserad starkvinsglögg med de traditionella julkryddorna ingefära, kardemumma och kryddnejlika.
– Det var en utmaning att återskapa ett sådant gammalt recept. Receptboken liknar mer ett kalkylark och eftersom vinerna på den tiden inte smakar som viner gör idag blir det en tolkning av receptet. Glöggen innehåller dock samma viktiga element – kryddningen och starkvinstonerna – så det är små smakskillnader jämfört med originalreceptet, säger Åsa Orsvärn.
En av utmaningarna låg i vinbasen, som innehåller tre olika viner: portvin, tarragonavin och muscatvin. I receptboken står det att lisbonvin ska användas i tillverkningen, men då man slutade att producera lisbonvinet någon gång under 1960-talet har Åsa Orsvärn ersatt det med ett likartat portvin.
BLOSSA 1895 är ett äkta hantverk – kryddspriten har lagrats i cirka en månad på ekfat från Cognac, glöggen har sedan mognadslagrats och till skillnad från modern glöggtillverkning har BLOSSA 1895 inte filtrerats, vilket innebär att fällning kan följa med vid tappning av glöggen.
– BLOSSA 1895 är en glögg med genuin historia. Den doftar torkad frukt, kakao, choklad, kaffe och nötter i en oemotståndlig kombination med speciellt utvalda glöggkryddor. Smaken är balanserad med en tydlig djup sötma från portvinet som avslutas med en klar kryddighet från nejlika och kardemumma, fortsätter Åsa Orsvärn.
Liksom innehållet andas även flaskans design 1800-tal. På Spritmuseum har gamla flaskor noggrant studerats och J.D. Grönstedts sigill har återskapats på både etikett och präglad krympa. Flaskorna, som numrerats i en begränsad upplaga om 20 000, säljs precis som på 1800-talet inlindade i silkespapper.
BLOSSA 1895 har en alkoholhalt på 18 % och finns i Systembolagets beställningssortiment från och med 1 oktober i en begränsad upplaga om 20 000 flaskor. Priset är 129 kronor för 500 ml.