1 i dag2 i går52 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen
Luna Park - Lisebergs nya familjeområde
Luna Park - Lisebergs nya familjeområde Öppnar nästa år

2023 fyller nöjesparken Liseberg 100 år vilket givetvis måste firas. Bland annat kommer då Grand Curiosa Hotel att öppna och året efter vattenvärlden Oceana. Men det är ju några år bort, så man börjar fira redan nästa år genom att öppna upp det helt nya området Luna Park. Där kommer det att finnas två stycken nya åkattraktioner för familjen - Turbo och Tempus. När 2023 är här tillkommer även den nya barnvänliga berg-och-dalbanan Luna. Området kommer att ligga på berget ovanför FlumeRide bredvid Aerospin och Blomsterkarusellen. Stället blir en hyllning till nöjesparkers och Lisebergs historia och investeringen ligger på 100 miljoner kronor.

Passet, Upplevelser, Liseberg, Luna Park, nöjespark, jubileum, Turbo, Tempus, Luna
Visa Pressmeddelande Liseberg presenterar Luna Park inför parkens 100-årsjubileum – två attraktioner öppnar redan till sommaren

2023 firar Liseberg 100 år. Detta markeras med Lisebergs Jubileumsprojekt som omfattar Grand Curiosa Hotel (2023) och Oceana Vattenvärld (2024). Men redan i 2022 börjar firandet i själva parken – med ett helt nytt område Luna Park, samt två nya familjeattraktioner, Turbo & Tempus. Till 100-årsjubileumet tillkommer ytterligare en attraktion som kronan på verket, familjeberg- och dalbanan Luna.

Uppe på berget ovanför FlumeRide, vid Aerospin och Blomsterkarusellen med utsikt över parken, skapas till nästa år ett nytt område – Luna park. En hyllning till den utveckling och framtidstro som rådde runt tiden för Lisebergs födelse med världsutställningar, tekniska underverk och folkliga förlustelser.

– Vi skapar ett helt nytt område, likt vi gjorde när vi byggde Kaninlandet 2013. Den här gången bygger vi ett område för hela familjen med flera nya attraktioner. Området är en hyllning till nöjesparkers och Lisebergs historia – en satsning och ett firande värdigt ett 100-årsjubileum, säger Andreas Andersen, vd Liseberg.

Över 100 MSEK investeras i området som breddas till att tilltala hela familjen, även de med större barn. Totalt tre attraktioner adderas varav de två första öppnar redan till sommaren. Turbo och Tempus är båda attraktioner för hela familjen; mer fartfyllda än Blomsterkarusellen, men perfekt för de som inte är redo för Loke och Valkyria.

Tempus – en åktur för hela familjen som sätter tid och rum ur spel. Med extraordinär precision roterar de fyra axlarna i perfekt harmoni och tar dig upp och ner och runt.

Turbo – en interaktiv åktur där du får ta plats i sidovagnen på en motorcykel och själv bestämma när och hur mycket du ska åka runt och upp eller ner igen.

Lagom till 100-årsjubileumet tillkommer sedan den sista och största attraktionen – Luna. Luna, som är en så kallad bumerangberg- och dalabana, där gästen åker först framåt och sedan bakåt, över 225 meter räls. Med sina 33,5 meter höjd blir Luna den högsta och snabbaste av sin art i världen.

I området skapas en miljö som är inspirerad av nöjesparkstraditionen sedan långt tillbaka med hundratals lampor och dekorationer. Luna Park är ett historiskt koncept som funnits på nöjesparker sedan 1860-talet, ofta stadsnära och lättillgängliga parker med attraktioner, marknadsstånd och spel. Liseberg gör sin egen tolkning med flirtar till parkens egen historia.

– Det kommer bli som ett eget litet universum i parken, framför allt på kvällen med alla lampor. En vacker och uppslukande miljö med mycket belysning, sirlig byggnadskonst och innovationsrikedom. I centrum står framtidens makalösa maskiner – våra nya attraktioner, säger Lotta Carlsbogård, chef säsonger och events Liseberg.

För mer information, kontakta:
Ebba Källeskog, pressansvarig Liseberg, på 072–5222730 eller ebba.kalleskog@liseberg.se.

Om Turbo
Tillverkare: Technical Park
Höjd: ca 8meter hög
Antal passagerare: 24 personer
Kapacitet: ca 600/timme
Längdgräns: 90cm med medföljande vuxen, annars 130cm

Om Tempus
Tillverkare: Zamperla
Höjd: ca 7 meter
Hastighet: tornet roterar 2 varv/minut (rpm), armarna 13 v/m (rpm)
Antal passagerare: 32
Kapacitet: ca 500 personer/timme
Längdgräns: 105 cm

Om Luna
Tillverkare: Vekoma
Höjd: 33,5 meter
Längd: 242 meter (Åkturen är 484 meter)
Hastighet: 68 km/h
Antal passagerare: 20
Kapacitet: ca 720 personer/timme
Längdgräns: 95cm
Nu drar bygget av Lisebergs vattenpark igång Heter Oceana Våren 2018 skrev vi att Liseberg hade planer på en ny vattenpark och nu drar bygget av den igång. Stället kommer att heta Oceana och om cirka tre år ska det stå klart. Då räknar man med att en halv miljon gäster varje år kommer att passera genom dörrarna. Vattenparken kommer att ha ett tema inspirerat av Göteborgs historia och det Ostindiska Kompaniet i kombination med Lisebergs eget DNA. Badytan kommer att vara nästan 6000 kvadratmeter inomhus och 4000 kvadratmeter utomhus. Det kommer att finna allt från lugna stränder att chilla på till fartfyllda vattenrutschkanor. I attraktionen Boomerangon kommer man åka sex stycken personer samtidigt. Totalt kommer det att finnas 14 stycken attraktioner och rutschkanor. Tumnagel
175kg
0
Idag öppnar Jul på Liseberg Myset! Idag är det återigen dags för Liseberg att slå upp portarna för Jul på Liseberg. 155.000 stycken biljetter till parken är redan sålda och 20.000 stycken julbord är bokade. Parken är dekorerad med fem miljoner juleljus och tre ton konstsnö för att få till en bra julstämning. Lisebergstornet är som vanligt försett med ljusslingor och bildar en slags julgran för hela Göteborg. Öppettiderna är följande: 19–21, 25–28 nov, 2–5, 8–12, 15–23 och 26–30 dec. Biljetter förbokar man på länken nedan och entrépriset är 95 till 175 kronor beroende på vilken dag du väljer att gå. Barn under 110 centimeter går in gratis. 24 stycken åkattraktioner kommer att hålla öppet och på julmarknaden kommer deft att finnas 41 stycken bodar öppna. Vaccinationsbevis behövs inte för att besöka nöjesparken eller julborden, utan bara på de evenemang som hålls på scenerna inomhus. Tumnagel
99kg
0
Virvelvinden försvinner från Liseberg Har funnits i 92 år 1923 öppnades portarna till nöjesparken Liseberg i Göteborg. 1929 presenterade man åkattraktionen Virvelvinden för alla de som inte som mig har anlag för åksjuka och gärna snurrar runt. Nu, 92 år senare, kommer attraktionen att tacka för sig och plockas bort. I helgen körs den för sista gången och när den är borta kommer två nya än så länge hemliga attraktioner att stå på dess plats. Vad det handlar om kommer att presenteras nu under hösten. Den som vill ta en sista tur med Virvelvinden får göra det gratis. Visa det här inlägget på Instagram Ett inlägg delat av Liseberg AB (@lisebergab) Tumnagel
38kg
0
152kg 0 Bobby Green Bobby Green
tis. 21 dec 2021, 09:30
Luna Park - Lisebergs nya familjeområde Öppnar nästa år
152kg
0