m
a
r
4 i dag2 i går49 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

En titt på en 3D-printad köttbit
Fejk-version som ska kunna utmana originalet

Den israeliska startupen Redefine Meat håller just nu på att utveckla en 3D-printat köttbit som de hävdar ska kunna utmana riktigt kött både när det kommer till konsistens och smak. Vi har tidigare sett fejkkött i form av köttfärs och korvar men hela köttbitar är det ingen som gett sig på förrän nu. Vdn Eshchar Ben-Shitrit säger följande: "There is an amazing industry of alternative meat that is focused on minced meat. And actually the meat industry is driven by the whole-muscle cuts. Steaks, roast, slow cooking, grilling - everything that an animal can do we want to do the same or even better." Planen är att ta fram 3D-skrivare att sälja till köttdistributörer världen över och få de att ersätta riktigt kött med detta alternativ istället. Enligt Eshchar kan en skrivare ge upp till 250 kilo fejkat kött om dagen, lika mycket som en hel ko gör. I slutet av 2020 hoppas man kunna servera de första köttbitarna på topprestauranger i Israel, Schweiz och Tyskland. Tumnagel
154kg
+
Bobby Green
0

Köttkniv gjord av kött
Köttig!

Här ger sig The King of Random på att göra en kniv av kött för att sedan skära kött med den. Tumnagel
46kg
+
Bobby Green
0

Astronaut-köttbullar
Något för NASA och SpaceX?

YouTube-kanalen Sous Vide Everything fick för sig att testa att göra astronaut-köttbullar. Först gjordes bullarna som sedan frystorkades och sedan "väcktes" till liv igen. Bonusklipp nedan. Tumnagel
77kg
+
Bobby Green
0

Hur säker är en SawStop-såg?
Klingan stoppar innan den tar dina fingrar

Ni har säkert tidigare sett klipp där man demonstrerar såna där sågklingor som automatiskt stannar på ett ögonblick om de skulle känna av att dina fingrar är på väg att bli köttsallad. Här får vi se ytterligare ett sådant klipp i slow motion som visar hur säkra dessa sågar är och hur de fungerar vilket är ganska fräsigt faktiskt. Tumnagel
302kg
+
Bobby Green
0

Så tillagar du en köttbit
Gör rätt så blir det gött

I det här klippet får vi lära oss hur man tillagar en köttbit i stekpanna, om man nu inte redan kunde det. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green
0

Nils Oscar återlanserar dubbel-IPAn Hop Yard
Med finslipat recept

Öltillverkaren Nils Oscar återlanserar nu klassikern Hop Yard som släpptes för första gången 2010. Det är en dubbel-IPA som förutom generösa mängder humle nu får ett finslipat recept och ny grafik på etiketten. Ska passa bra att dricka bara som den är eller till grillat kött eller lagrad hårdost. Finns att köpa nu. Tumnagel
105kg
+
Bobby Green
0

Nya fabriker för Beyond Meat i Europa
Växtbaserat kött kommer bli billigare i Sverige

Vi har tidigare skrivit om Beyond Meat som är ett foodtechbolag som tar fram växtbaserat kött. De presenterar nu två stycken nya fabriker i Europa - något som bland annat kommer att leda till lägre priser på produkterna här i Sverige. De nya fabrikerna ligger i Nederländerna och den första som ligger i Zoeterwoude är redan igång, den andra som kommer ligga i Enschede öppnar i slutet av året. I Sverige finns Beyond Meats produkter i flera olika butiker och det är väl främst hamburgarna och korvarna som säljs. Proteinet kommer från ärtor som sedan blandas med kokosolja och potatisstärkelse. Färgen kommer från rödbetor. Tumnagel
147kg
+
Bobby Green
0

Tut i luren! Idag är det National Burger Day!
Fira köttpuckens dag!

Okej, det är inte International Burger Day idag utan National Burger Day. Men det är fortfarande en dag där man hyllar hamburgaren och det vill man ju vara med på såklart. Själv blir det nog ett par patty melts med rökt ost för att fira. Hur firar ni? Tumnagel
114kg
+
Bobby Green
0

Biff-pastrami hos Interstellar BBQ
Ser ganska så gott ut

Om man vill ha lite mumsig biff-pastrami är det tydligen Interstellar BBQ i Austin, Texas man ska besöka. Tumnagel
97kg
+
Bobby Green
0

Så här gör du IKEAs köttbullar hemma
Nu när restaurangerna är stängda

Är du sugen på IKEAs köttbullar nu när de är stängda finns det räddning. IKEA i Storbritannien postade nämligen receptet på deras ikoniska köttbullar häromdagen, IKEA-style. Så nu är det bara att köpa lite köttfärs och börja rulla. Smaklig spis! PS, ”double cream” betyder helt enkelt riktig grädde. Tumnagel
262kg
+
Roger Åberg
0

Så känner du igen bra kött
Styckmästaren Benny berättar

Scans styckmästare Benny Granqvist har hängt lite med Matgeek för att snacka kött och lära ut vad man ska tänka på när man köper kött. Tumnagel
64kg
+
Bobby Green
0

Binging with Babish lagar Turf N' Turf
Inspirerad av Parks and Recreation

I ett avsnitt ur serien Parks and Recreation beställer Ron Swanson in rätten Turf Nx27 Turf - en rejäl tallrik med bara massa kött. För att fira att han har passerat hela sex miljoner följare ger sig Binging with Babish på att återskapa rätten. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green
0

Alla sätt du kan tillaga en burgare på
Finns tydligen 42 olika

Om du trodde att de enda sätten man kunde tillaga en burgare på var att antingen steka den eller grilla den har du fel. Tydligen kan man göra på 42 olika vis, som den här videon visar. Hur gör du? Tumnagel
78kg
+
Bobby Green
0

Får det lov att vara lite sushi-korv?
Allt kan bli korv, om man bara vill

Om man har en köttkvarn och lite fjälster är det bara fantasin som sätter gränserna när det gäller vad som kan bli korv. Ovan sushi-korv, nedan Big Mac-korv och massa annat. Tumnagel
74kg
+
Bobby Green
0

McDonald's lanserar Dubbel Bic Mac
Och Jalapeño Cheese Fries

Om du gillar Big Mac men tycker att den är lite för pluttig till storleken kommer här en nyhet som kanske glädjer. Idag lanseras nämligen Dubbel Big Mac som ger dig dubbelt så mycket kött. Tyvärr snålar man fortfarande med bara en ostskiva så nyheten skulle nog må bra av en grillorder där man lägger till två extra ostskivor som placeras mellan varje kött. Till denna skapelse kan man även få nästa nyhet - Jalapeño Cheese Fries. Det är precis vad det låter som - pommes garnerade med jalapenosar och chili cheese-sås. Tumnagel
133kg
+
Bobby Green
0

Edward Blom gör köttbullar
Tillsammans med Nisse Hallberg

I det här klippet är det upp till kamp om vem som gör bäst köttbullar - Edward Blom eller Nisse Hallberg? Bonusklipp nedan. Tumnagel
106kg
+
Bobby Green
0

Mark bjuder Bill Gates på köttlös burgare
Och snackar köttlös framtid

I det här klippet från Mark Rober snackas det bland annat om köttlösa burgare och en som investerat i ett sådant företag är Bill Gates. Därför ser Mark till att laga till just en växtbaserad burgare till karln. Tumnagel
108kg
+
Bobby Green
0

Ont om bacon i spår av värmebölja
Brist på gris i affärerna

Kommer ni ihåg sommaren 2018? Det var väldigt, väldigt varmt och eftersom bönder fick brist på foder så tvingades många slakta sina grisar trots att de inte ville. Nu så här ett och ett halvt år efter att vi satt och svettades på semestern får vi se effekten i våra affärer. – Läget har varit ganska kaotiskt faktiskt. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är helt unikt. Det finns inget kött på lager så att allt som kommer fram går ju direkt ut till hyllorna eller till charkproduktion, säger Majsan Pense kategoriansvarig vid Coop Sverige till Sveriges Radio. Men enligt Majsan är det inte bara torkan från 2018 som påverkar. Svinpest i Kina, ökad efterfrågan på svenskt griskött och lång julledighet påverkar också. Det finns fortfarande griskött att köpa i butikerna, men allt som finns i lager åker direkt ut till butikerna vilket gör att det ibland är brist och slut på hyllorna. Så räkna inte med rea på bacon på ett tag. Tumnagel
13kg
+
Roger Åberg
0

Finns det något bättre än svenska köttbullar?
Svaret är nej

YouTubern Alex som har en stor kanal med matfokus åkte till Sverige för att lära sig att göra just svenska köttbullar - bland det bästa vi har i det här landet. Till sin hjälp har han kocken Niklas Ekstedt. Bonusklipp nedan. Tumnagel
146kg
+
Bobby Green
0

Vegan och köttätare betygsätter veganmat
Från KFC, Subway, McDonald's och Pizza Hut

Det är mer populärt än någonsin tidigare att äta vegansk mat och givetvis har snabbmatskedjorna hoppat på tåget och erbjuder nu lite olika saker man kan stoppa i sig. Här testar Megan som är vegan och Harry som är köttätare hur några av måltiderna smakar. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
0
2019

Svensk jul vs syriansk jul
Vad skiljer?

De flesta har nog ganska så bra koll på hur en svensk jul ser ut. Det är skinka, köttbullar, prinskorv, Kalle, Karl-Bertil och sen runda av med lite politiska oenigheter över pralinerna ingen vill ha i chokladasken. Men hur ser en syriansk jul ut? Och en finsk jul? Mauri har tagit reda på det och jämfört med det vi kanske är vana vid. Tumnagel
-8kg
+
Bobby Green
0

Trazan & Banarne blir familjemusikal
Drar ut på turné nästa år

Nästa år fyller Lasse Åberg 80 år och hans band Electric Banana Band firar i samma veva 40 år. Båda två kommer att firas genom familjemusikalen Trazan & Banarne - Banankontakt som drar ut på turné med start i Konserthuset i Örebro lördagen den 3 oktober 2020. I musikalen kommer man att få se karaktärerna Trazan Apansson och hans polare Banarne men även de nya figurerna som består av ondskefulla och giriga Fröken Öken, den oberäkneliga Herr Kameleont och den köttätande växten Roger. Allt ackompanjeras av Electric Banana Bands legendariska låtar. Biljetter hittas på länken nedan. Tumnagel
184kg
+
Bobby Green
0

Coop börjar sälja Beyond Sausage
En växtbaserad korv

Coop började sälja Beyond Burger i sina butiker i maj i år. Nu i veckan lanseras nästa produkt på samma tema - Beyond Sausage. Precis som burgarna är det här växtbaserade grejer, fast i detta fall utformat som korv istället. Den ska vara lika god som om den vore gjord av fläskkött och den innehåller ingen soja eller gluten. Proteinet i korven kommer från ärtor, bondbönor och ris och färgen kommer från frukt- och grönsaksjuice. För att tuggmotståndet och saftigheten ska infinna sig har man petat in kokosolja och potatisstärkelse. En förpackning kommer att kosta runt 85 kronor. Hojta gärna till om ni ser dessa i butik! Bonusklipp nedan. Tumnagel
169kg
+
Bobby Green
0

Nu är det premiär för McDonalds ostburgare
Med ost istället för kött alltså...

I Sverige älskar vi halloumi och jag är nog inte ensam om att ha gjort halloumiburgare hemma och Max har kört det på sina restauranger ett bra tag nu. Men McDonalds har inte hängt med på resan, förrän nu. För i morgon lanserar man Crispy Cheese, deras första burgare med ost som protein. Men det är inte halloumi på den... Istället har man tillsammans med Arla tagit fram en ny typ av ost. Istället för att ligga i saltlake så är det här en lagrad ost som görs på ett mejeri på Fyn i Danmark. Resultatet är en ost som är ganska så lik halloumi i sin form men som inte alls är lika salt. Det gör att den i sig själv inte har lika mycket karaktär utan mer fungerar som smakbärare. Och troligen fungerar i fler burgare. Först ut är en variant av klassikern Tasty men det kommer även en mindre burgare i samma storlek som en klassisk cheeseburgare. Och fler kommer, tanken är att alla Donken Deals ska ha osten som val för den som inte vill äta kött eller kyckling. Men hur smakar den då? Helt ok! Den är lite tunnare än vad man kanske är van vid och liknar på så sätt en köttpuck på donken. Den bör nog ätas ganska så direkt så att den inte blir seg. Mitt första intryck är inte direkt halleluja men samtidigt är det positivt att resten av burgaren får ta plats också, såserna och tillbehören. Och det är verkligen på tiden att McDonalds erbjuder ost som alternativ. Arla och McDonalds har jobbat länge på denna och jag hoppas att man fortsätter utveckla osten, för även om den redan i dag är helt ok kan den så klart bli bättre. Säljstart är i morgon tisdag. Tumnagel
13kg
+
Roger Åberg
0

Farideh fixar laxburgare
Gott!

Ibland vill man inte att burgare ska innehålla kött eller något som liknar kött, och man kanske har tröttnat på halloumi för en stund. Då kan man ju alltid slänga in lite lax i burgaren! Det är precis vad Farideh gör här. Receptet har ni på länken nedan. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green
0

Så gör Impossible Foods sin köttlösa burgare
Ett besök på fabriken

Impossible Foods är en av alla nya tillverkare som har dykt inom den köttlösa industrin. De har skapat Impossible Burger som är en burgare som ser ut som kött, smakar som kött och som blöder som kött. Men hur lyckas de med detta? Här får vi hänga med till fabriken för att se hur det går till. Tumnagel
178kg
+
Bobby Green
0

Burgerdudes rankar världens 50 bästa burgare
Sverige har många bra

Borta är den tid när vi endast fick nöja oss med gatukök om vi ville ha en burgare. Över hela landet har det öppnat ställen med riktigt bra burgare och dessa hittar ständigt på nya saker för oss att mumsa på. Nu är det grym kvalitet på kött och övriga ingredienser som gäller och inte prefabbade frysta gråa biffar med noll smak. Burgerdudes som är Sveriges största burgarsajt fyllde precis fem år och under denna tid har de recenserat över 400 stycken burgarställen i 50 olika länder. För att fira milstolpen har de rankat vilka de tycker är de 50 bästa burgarna i hela världen och i Sverige är dessa följande: Hela Sverige: Bastard Burgers Höganäs: Garage Bar Göteborg: Burgersson Växjö/Kalmar: Grilleriet Västerås: RibHaus Stockholm: Franky’s, Bun Meat Bun, Barrels, Funky Chicken Food Truck och Flippinx27 Burgers. Resten av listan hittar ni på länken nedan. Saknar du något ställe får du gärna fylla på bland kommentarerna. Tumnagel
220kg
+
Bobby Green
0

Är detta bästa burgaren i Los Angeles?
Ett besök hos Goldburger

Goldburger började som ett litet pop-up-ställe på en bakgård och nyligen vann man utmärkelsen LA Food and Wine’s best burger for 2019, så en del har hänt sedan starten. Rå lök insmashad i köttet, lite saltgurka, dubbla kött med ost och lite dressing är grundreceptet, och oftast det enda som behövs för att det ska bli gott. Varje helg säljs det 500 stycken burgare och folk vallfärdar till det lilla stället på bakgården. Här får vi se vad det hela handlar om. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0
Nästa sida