m
a
r
6 i går49 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Snart dags för Movember

Odla mustasch för cancerforskningen

Play
Kroppen / Kroppen

Halva oktober har gått och det är snart dags att kliva in en ny månad - november. Eller movember som den också kan kallas. För att samla in pengar till forskningen för prostatacancer- och testikelcancer görs månaden för tredje gången här i Sverige om till en kampanj där du odlar mustasch och ser till att dina nära och kära donerar pengar.

Du reggar en profil på länken nedan, ser till att vara slätrakad den 1 november och odlar sedan en rabatt under näsan till den 30 november. Under tiden ser du till att sprida budskapet så mycket det bara går.

Visa
Pressmeddelande
Kända svenskar:
Vi förändrar mäns hälsa – en Mo i taget
Nu börjar uppvärmningen inför årets hårigaste månad – tidigare känd som november. Genom att odla en ”Mo” deltar miljontals män i kampen för att vi snabbare ska nå den dag när ingen man behöver dö av prostata- eller testikelcancer. Den australiensiska hälsokampanjen Movember kommer till Sverige för tredje gången och bland dem som donerar sina ansikten till kampanjen och odlar en mustasch för mäns hälsa finns flera kända profiler, bland annat svenska SHL och NHL-spelare samt allsvenska fotbollsspelare.

Om du är man är det dags att fundera på om en Mo, en mustasch på australiensisk slang, snart ska pryda överläppen för att sätta fokus på mäns hälsa. Det kan kräva ett samtal med frun, flickvännen eller kanske till och med jobbet, så vänta inte för länge. I november använder män över hela världen sin Mo till att skapa livsviktiga samtal och öka medvetenheten om mäns hälsa. Välgörenhetskampanjen Movember är inte bara världens största icke-statliga finansiär av forskning och tjänster inom prostatacancer, utan finansierar dessutom forskning kring testikelcancer och mäns hälsa generellt.

Mo’s på is och på gräs
I år kommer flera kända idrottsprofiler att stötta Movember. Sedan kampanjen kom till Sverige 2012 har spelare från både SHL och hockeyallsvenskan, domare och hockeyfans stöttat kampanjen och så blir det även 2014. I år engagerar sig flera lag även på klubbnivå med olika aktiviteter för att lyfta Movember. Både Frölunda Indians och Djurgården hockey kommer att ha Movembertema på matcher och satsa på att engagera sina fans så mycket som möjligt i lagens respektive insats för mäns hälsa. ”Movember är viktigt, något jag vill engagera mig i och en möjlighet för mig att ge någonting tillbaka till samhället. Jag hoppas folk skall få upp ögonen för prostata- och testikelcancer och att vi samlar in mer pengar till forskning än förra året” säger Frölunda Indians Christoffer Persson.

Eric Zachrisson från SICO, ishockeyspelarnas organisation, som var engagerad redan under kampanjens första år i Sverige säger: ”Vi är stolta över att så många av de svenska ishockeyspelarna väljer att stötta kampanjen genom att bokstavligt talat ha ett budskap om mäns hälsa mitt i ansiktet. Spelarna blir ambassadörer och mönsterbrytare och inspirerar andra män att ta sin hälsa på allvar – de gör skillnad samtidigt som de har kul, det är så Movember funkar.”

Spelare i en lång rad allsvenska fotbollsklubbar deltar i år och det märks att intresset har ökat i och med att kampanjen blir allt mer känd i Sverige. IFK Göteborgs John Alvbåge är med för andra året i rad. ”I vanliga fall räddar jag bollar för IFK Göteborg, men nu räddar jag även bollar för Movember” säger han och skrattar. ”Det tycker jag att fler borde göra!”

Den grundläggande tanken bakom Movember är att använda mustascherna för att påverka mäns attityder och handlingar i förhållande till sin egen hälsa. Och det fungerar. Varje Mo sätter igång livsviktiga samtal. Mer än 50 procent av alla Mo Bro’s uppmanade någon de känner att ta tag i sin hälsa under Movember.

Nytänkande forskning i världsklass
Movember handlar om mäns hälsa, både fysisk och psykisk. Men fokus ligger på testikel- och prostatacancer. Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i Sverige. Varje år drabbas i genomsnitt 10 000 svenska män och ca 2 400 dör årligen av sjukdomen. Testikelcancer drabbar primärt unga män mellan 18-40 år och 2012 fik 329 män diagnosen. Många organisationer driver samma fråga men Movembers sätt att arbeta med finansieringen av utvalda forskningsprojekt skiljer sig från resten. Movember har som mål att förändra synen på vetenskap och forskning, och riva ner de barriärer som man anser hindrar framsteg. Genom att endast finansiera innovativa projekt med världsledande forskare som är beredda att samarbeta globalt och dela kunskap, hoppas man påskynda viktiga forskningsresultat som räddar och förbättrar drabbades liv.

I Sverige finns flera framstående prostatacancerforskare som Movember valt att samarbeta med. Till dessa hör professor Anders Bergh, dr Pernilla Wikström och dr Marie Lundholm vid Umeå Universitet som tilldelats 90 000 Euro för sitt arbete med Movember Global Action Plans projekt om exosomer.

Bakom varje Mo Bro står en fantastisk Mo Sista
Tjejerna behövs i Movember och är otroligt viktiga för kampanjen. Att ha en stöttande Mo Sista kan göra underverk för motivationen när mustaschen inte blir som man tänkt sig. Mer än 71 000 kvinnor registrerade sig på movember.com 2013, stöttade männen i sina liv, spred budskapet och samlade in pengar till forskning.

Läs mer om Movember och kampanjen, upprätta en profil eller donera en summa till en Mo Bro eller Mo Sista på movember.com

Regler:
Reglerna är enkla: skapa en profil på movember.com, börja slätrakad den 1 november, odla en mustasch i 30 dagar, sprid budskapet om mäns hälsa och uppmana familj och vänner att donera pengar till din mustasch.

Historia:
I stora delar av världen är det numera en tradition att odla mustasch i november, men det började litet år 2003 med fyra killar på en bar som bestämde sig för att göra något åt att mustaschen aldrig blivit populär igen efter 80-talets glansperiod. Det året odlade ett trettiotal killar en ”Mo” i november och när de året efter bestämde sig för att göra det igen, kändes det naturligt att använda mustascherna till att lyfta en viktig fråga – mäns hälsa. Resten är som man säger historia, och i dag har Movember vuxit till världens största rörelse för mäns hälsa samt en av världens största icke-statliga bidragsgivare till forskning och tjänster kring prostatacancer.

Storlek:
Movember ­finansierar 800 forskningsprojekt i 21 länder och samlade 2013 in över 820 miljoner kronor till forskning globalt. Tre svenska forskare vid Umeå Universitet tilldelades 90.000 euro av Movember 2012. Deras arbete ingår i ett stort globalt forskningsprojekt.
115kg
0

Snart dags för Movember

Odla mustasch för cancerforskningen

fler
Populäraste
Slipknot spelar i Globen nästa år
Den 21 februari 
Tumnagel
103kg
+
Bobby Green
0
Delicato + Nöt-Crème = sant
Fika på nästa nivå 
Tumnagel
144kg
+
Bobby Green
0
Ett besök på världens sjätte bästa restaurang
Central i Lima 
Tumnagel
107kg
+
Bobby Green
0
Sneakers till NBA-stjärnan Kyrie Irving
Färgglada 
Tumnagel
-51kg
+
Bobby Green
0
Håkan Hellström återvänder till Ullevi
Firar 20 år som solo-artist 
Tumnagel
-104kg
+
Bobby Green
0
Imorgon öppnar Muji sin flaggskeppsbutik
Finns på Åhléns City i Stockholm 
Tumnagel
132kg
+
Bobby Green
0
Heinz-flaskor med Ed Sheerans tatuering
Det senaste i reklamkampanjen 
Tumnagel
-46kg
+
Bobby Green
0
Den galna vattenrutschkanan Verrückt
Därför var den en så korkad idé 
Tumnagel
58kg
+
Bobby Green
0
Kajak som du fäller ihop på två minuter
Väger under tio kilo 
Tumnagel
120kg
+
Bobby Green
0
Köp dig ett par genomskinliga shorts i plast
För dig som gärna skyltar med paketet 
Tumnagel
33kg
+
Bobby Green
0
Lizzo gör kontorskonsert
Det svänger ju 
Tumnagel
42kg
+
Bobby Green
0
Flingor är onda
Intressant om paketen fyllda med socker 
Tumnagel
109kg
+
Roger Åberg
0
fler
Senaste
David Guetta remixar Aviciis Heaven
Fina hyllningar till en vän 
Tumnagel
94kg
+
Bobby Green
0
Ny jeans-kollektion från Arket
Finns i butik nu 
Tumnagel
82kg
+
Bobby Green
0
Howard Jones - What Is Love
Fredagsklassikern 
Tumnagel
90kg
+
Bobby Green
0
Tut i luren! Idag är det köttbullens dag!
Äntligen! 
Tumnagel
97kg
+
Bobby Green
0
Ny musikvideo från Lana Del Rey
En video för två låtar 
Tumnagel
92kg
+
Bobby Green
0
Så rengör du mocka- och läderskor
High Snobiety visar 
Tumnagel
91kg
+
Bobby Green
0
Slipknot spelar i Globen nästa år
Den 21 februari 
Tumnagel
103kg
+
Bobby Green
0
Alton Browns mat-serie Good Eats är tillbaka
Kyckling på menyn 
Tumnagel
82kg
+
Bobby Green
0
Varifrån kommer zombies?
Nerdwriter1 förklarar 
Tumnagel
80kg
+
Bobby Green
0
Delicato + Nöt-Crème = sant
Fika på nästa nivå 
Tumnagel
144kg
+
Bobby Green
0
Granit presenterar kollektionen Muted Tones
Lanseras imorgon 
Tumnagel
92kg
+
Bobby Green
0
Om stereotyper från Boston på film
Allt är Good Will Huntings fel 
Tumnagel
87kg
+
Bobby Green
0