m
a
r
4 i går48 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Snart dags för Movember
Odla mustasch för cancerforskningen

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Snart dags för Movember
Kroppen / Kroppen

Halva oktober har gått och det är snart dags att kliva in en ny månad - november. Eller movember som den också kan kallas. För att samla in pengar till forskningen för prostatacancer- och testikelcancer görs månaden för tredje gången här i Sverige om till en kampanj där du odlar mustasch och ser till att dina nära och kära donerar pengar.

Du reggar en profil på länken nedan, ser till att vara slätrakad den 1 november och odlar sedan en rabatt under näsan till den 30 november. Under tiden ser du till att sprida budskapet så mycket det bara går.

Visa
Pressmeddelande
Kända svenskar:
Vi förändrar mäns hälsa – en Mo i taget
Nu börjar uppvärmningen inför årets hårigaste månad – tidigare känd som november. Genom att odla en ”Mo” deltar miljontals män i kampen för att vi snabbare ska nå den dag när ingen man behöver dö av prostata- eller testikelcancer. Den australiensiska hälsokampanjen Movember kommer till Sverige för tredje gången och bland dem som donerar sina ansikten till kampanjen och odlar en mustasch för mäns hälsa finns flera kända profiler, bland annat svenska SHL och NHL-spelare samt allsvenska fotbollsspelare.

Om du är man är det dags att fundera på om en Mo, en mustasch på australiensisk slang, snart ska pryda överläppen för att sätta fokus på mäns hälsa. Det kan kräva ett samtal med frun, flickvännen eller kanske till och med jobbet, så vänta inte för länge. I november använder män över hela världen sin Mo till att skapa livsviktiga samtal och öka medvetenheten om mäns hälsa. Välgörenhetskampanjen Movember är inte bara världens största icke-statliga finansiär av forskning och tjänster inom prostatacancer, utan finansierar dessutom forskning kring testikelcancer och mäns hälsa generellt.

Mo’s på is och på gräs
I år kommer flera kända idrottsprofiler att stötta Movember. Sedan kampanjen kom till Sverige 2012 har spelare från både SHL och hockeyallsvenskan, domare och hockeyfans stöttat kampanjen och så blir det även 2014. I år engagerar sig flera lag även på klubbnivå med olika aktiviteter för att lyfta Movember. Både Frölunda Indians och Djurgården hockey kommer att ha Movembertema på matcher och satsa på att engagera sina fans så mycket som möjligt i lagens respektive insats för mäns hälsa. ”Movember är viktigt, något jag vill engagera mig i och en möjlighet för mig att ge någonting tillbaka till samhället. Jag hoppas folk skall få upp ögonen för prostata- och testikelcancer och att vi samlar in mer pengar till forskning än förra året” säger Frölunda Indians Christoffer Persson.

Eric Zachrisson från SICO, ishockeyspelarnas organisation, som var engagerad redan under kampanjens första år i Sverige säger: ”Vi är stolta över att så många av de svenska ishockeyspelarna väljer att stötta kampanjen genom att bokstavligt talat ha ett budskap om mäns hälsa mitt i ansiktet. Spelarna blir ambassadörer och mönsterbrytare och inspirerar andra män att ta sin hälsa på allvar – de gör skillnad samtidigt som de har kul, det är så Movember funkar.”

Spelare i en lång rad allsvenska fotbollsklubbar deltar i år och det märks att intresset har ökat i och med att kampanjen blir allt mer känd i Sverige. IFK Göteborgs John Alvbåge är med för andra året i rad. ”I vanliga fall räddar jag bollar för IFK Göteborg, men nu räddar jag även bollar för Movember” säger han och skrattar. ”Det tycker jag att fler borde göra!”

Den grundläggande tanken bakom Movember är att använda mustascherna för att påverka mäns attityder och handlingar i förhållande till sin egen hälsa. Och det fungerar. Varje Mo sätter igång livsviktiga samtal. Mer än 50 procent av alla Mo Bro’s uppmanade någon de känner att ta tag i sin hälsa under Movember.

Nytänkande forskning i världsklass
Movember handlar om mäns hälsa, både fysisk och psykisk. Men fokus ligger på testikel- och prostatacancer. Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i Sverige. Varje år drabbas i genomsnitt 10 000 svenska män och ca 2 400 dör årligen av sjukdomen. Testikelcancer drabbar primärt unga män mellan 18-40 år och 2012 fik 329 män diagnosen. Många organisationer driver samma fråga men Movembers sätt att arbeta med finansieringen av utvalda forskningsprojekt skiljer sig från resten. Movember har som mål att förändra synen på vetenskap och forskning, och riva ner de barriärer som man anser hindrar framsteg. Genom att endast finansiera innovativa projekt med världsledande forskare som är beredda att samarbeta globalt och dela kunskap, hoppas man påskynda viktiga forskningsresultat som räddar och förbättrar drabbades liv.

I Sverige finns flera framstående prostatacancerforskare som Movember valt att samarbeta med. Till dessa hör professor Anders Bergh, dr Pernilla Wikström och dr Marie Lundholm vid Umeå Universitet som tilldelats 90 000 Euro för sitt arbete med Movember Global Action Plans projekt om exosomer.

Bakom varje Mo Bro står en fantastisk Mo Sista
Tjejerna behövs i Movember och är otroligt viktiga för kampanjen. Att ha en stöttande Mo Sista kan göra underverk för motivationen när mustaschen inte blir som man tänkt sig. Mer än 71 000 kvinnor registrerade sig på movember.com 2013, stöttade männen i sina liv, spred budskapet och samlade in pengar till forskning.

Läs mer om Movember och kampanjen, upprätta en profil eller donera en summa till en Mo Bro eller Mo Sista på movember.com

Regler:
Reglerna är enkla: skapa en profil på movember.com, börja slätrakad den 1 november, odla en mustasch i 30 dagar, sprid budskapet om mäns hälsa och uppmana familj och vänner att donera pengar till din mustasch.

Historia:
I stora delar av världen är det numera en tradition att odla mustasch i november, men det började litet år 2003 med fyra killar på en bar som bestämde sig för att göra något åt att mustaschen aldrig blivit populär igen efter 80-talets glansperiod. Det året odlade ett trettiotal killar en ”Mo” i november och när de året efter bestämde sig för att göra det igen, kändes det naturligt att använda mustascherna till att lyfta en viktig fråga – mäns hälsa. Resten är som man säger historia, och i dag har Movember vuxit till världens största rörelse för mäns hälsa samt en av världens största icke-statliga bidragsgivare till forskning och tjänster kring prostatacancer.

Storlek:
Movember ­finansierar 800 forskningsprojekt i 21 länder och samlade 2013 in över 820 miljoner kronor till forskning globalt. Tre svenska forskare vid Umeå Universitet tilldelades 90.000 euro av Movember 2012. Deras arbete ingår i ett stort globalt forskningsprojekt.
115kg
0

Snart dags för Movember

Odla mustasch för cancerforskningen

Tuggummit Mind The Gum lanseras i sverige
Ska kunna motverka mental trötthet

Mind The Gum är ett tuggummi som ursprungligen är utvecklat av italienska forskare och det lanserades 2015. Sedan dess har man sålt 15 miljoner tuggummin. Zlatan Ibrahimovic blev nyligen partner i företaget och nu i höst ska produkten lanseras här i Sverige. Tuggummit innehåller 15 stycken aktiva ingredienser bestående av koffein, vitaminer, aminosyror, antioxidanter och säger sig kunna motverka mental trötthet. Mind The Gum kommer inledningsvis att säljas på apotek men exakt när och vad det då kommer att kosta är oklart för tillfället. På hemsidan kostar ett 36-pack 19,90 euro. Tumnagel
34kg
+
Bobby Green
0

Johnnie Walker-whisky för 179.900 kronor
Finns nu på Systembolaget

Whisky-tillverkaren Johnnie Walker fyller i år hela 200 år och detta ska givetvis firas. Man gör det bland annat genom att släppa fyra stycken flaskor i begränsad upplaga och en av dessa sticker ut rejält - eftersom den kostar 179.900 kronor. För de slanten får man en Masterx27s Ruby Reserve som beskrivs som "en rik och perfekt balanserad 40-årig Scotch". Det här blir den dyraste Johnnie Walker-flaskan som någonsin har sålts på Systembolaget. John Williams som är Global Scotch Director på den brittisk dryckeskoncernen Diageo säger följande: "Vi vill visa upp denna 200-åriga resa genom att lansera dessa fyra exlusiva limited edition whiskys. De är en hyllning till vart vi kommer ifrån. Men kanske mer än så, de ger uttryck för vad vi kan åstadkomma idag och framöver. Johns glöd, vision och entrepenörskap är nyckeln till att Johnnie Walker som varumärke har växt sig så starkt genom åren. Detta lade också grunden till en ny framtid inom skotsk whisky, då hans sätt att framställa whisky på har inspirerat alla följande generationer av whiskytillverkare." Läs mer om flaskorna på länken nedan. Tumnagel
77kg
+
Bobby Green
0

Årets glögg från Stockholms Bränneri
Winter Negroni

Förra året släppte Stockholms Bränneri en Gin & Tonic-glögg. I år tar man ytterligare ett steg och presenterar nu Winter Negroni. Man har utgått från bränneriets Dry Gin och den egna Aperitif - Röd och sedan kryddat kombon med klassiska julkryddor som kryddnejlika, kardemumma, apelsin och kanel. Till det adderas kallpressad körsbärs- och svartvinbärsmust. Erik Hasselgärde som är produktionsansvarig beskriver den på det här viset: "I år tar vi ytterligare ett steg med en nytolkning, men kom samtidigt närmre vad en klassisk glögg innefattar; värmande bäriga toner, julkryddor och sötma, som vi nu gifter med Negronins djupa smak och balanserande bitterhet. Glögg möter en Negroni helt enkelt." Winter Negroni släpps den 4 november klockan 10.00 på länken nedan. Alkoholhalten ligger på 22 procent och för en flaska som rymmer 500 milliliter får man betala 192 kronor. Tumnagel
98kg
+
Bobby Green
0

Varför tvättar man riset innan man kokar det?
Adam Ragusea förklarar

Brukar du tvätta riset innan du kokar det? Behövs det ens? Det beror på vilket typ av ris du kokar och vad du ska ha det till. Adam Ragusea förklarar i sitt senaste klipp. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0

Det här är Hyundais minsta elbil
Något för barnen att köra omkring med

Hyundai presenterar nu sin minsta elbil hittills och det är en barnversion av konceptbilen 45 Concept som vi har skrivit om tidigare. Under skalet på den lilla barnbilen sitter två stycken DC-motorer som ger den en toppfart på 7 km/h. Vad den har för räckvidd på en laddning framgår dock inte. För att vara lite snälla mot naturen är bilen faktiskt byggd i trä. Om man kommer att kunna köpa den, när och vad den då skulle kunna tänkas kosta får vi tyvärr inte reda på just nu. Tumnagel
77kg
+
Bobby Green
0

Fattiga riddare med över 200 olika smaker
Du borde hitta något som passar

Om du trodde att fattiga riddare bara kunde göras på ett vis har du inte hälsat på Batter & Berries i Chicago än. Här har man skapat över 200 stycken olika smaker och varianter på klassikern. Varje vecka presenteras nya specialare och kön utanför ringlar sig lång med folk som vill testa det senaste. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green
0

Kazakstan har ny slogan
Borat approves

Kazakstan har fattat att landet sedan den första Borat-filmen bara förknippas med just Borat. Istället för att vara sura över detta har Kazakhstan Travel nu istället tagit det hela till sig och lanserat en ny slogan. Givetvis har man valt "Very nice!" som är något som Borat ofta säger. Och som vi kan se i videon verkar det finnas massa very nice saker att se och göra i landet. Bonusklipp nedan. Tumnagel
389kg
+
Bobby Green
0

Så tillverkar Borough Furnace gjutjärnspannor
Inga robotar här inte

John Truex och Liz Seru driver Borough Furnace som tillverkar stekpannor i gjutjärn. I det här klippet får vi se hur dessa blir till - från designen till själva gjutningsprocessen och efterarbetet. Tumnagel
96kg
+
Bobby Green
0

Kanye West snackar med Joe Rogan
I tre timmar

Häromdagen var Kanye West och besökte podcasten The Joe Rogan Experience och i det nästan tre timmar långa samtalet snackades det bland annat om Kanyes presidentambitioner, musikindustrin och hans familj. Tumnagel
77kg
+
Bobby Green
0

Ghostbusters-skor från Reebok
Släpps den 31 oktober

Gillar du tema-skor? Missade du Adidas Chewbacca-skor nu i veckan? Då kanske du ska slå till på ett par Ghostbusters-skor från Reebok istället! Det kommer att erbjudas två modeller och båda släpps den 31 oktober. Det ena paret är lite mer nedtonat medan det andra vill efterlikna spökjägarnas ryggsäckar. Ghost Smashers som de sistnämnda heter kostar 150 dollar medan Classic Leather blir dina för 100 dollar, om du hinner få några när de släpps vill säga. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green
0

Poison - Talk Dirty To Me
Fredagsklassikern

Idag är det fredag och det firar vi i vanlig ordning med lite fräsig musik. Denna vecka blir det Poison med monsterhiten Talk Dirty To Me. Bonusklipp nedan. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green
0

Tre nya sillar från Abba
Chili Aioli, Västkustmajo och Mandarin Peppar

Abba presenterar nu tre stycken nya sillsmaker och dessa är Chili Aioli, Västkustmajo och Mandarin Peppar. Dessa beskriver man som "en twist på klassiska smaker med ett modernt uttryck som flirtar med den yngre generationens sillätare". Malou Yeung Kadir som är Marketing Manager Abba säger följande: "Med nyheterna vill vi attrahera alla men hoppas specifikt på att guida en ny målgrupp in i sillens värld, för att göra den till en självklarhet för alla på julbordet – nya som gamla sillfans. Till skillnad från tidigare tillfälliga lanseringar till vintern så är årets nyheter här för att stanna." Hela sill-sortimentet har även fått en uppdaterad design och så har man uppdaterat receptet för Senap, Skärgård och Ramslök & Citron. Tumnagel
99kg
+
Bobby Green
0

Idag är det Global Champagne Day
Skumpa i glaset!

Idag är det fredag och det ska ju givetvis firas eftersom det är veckans allra bästaste dag. Som av en händelse är det idag även Global Champagne Day och då passar det ju ännu bättre att hälla upp lite bubbel för att fira. Och det ska vara champagne nu, inte bara något mousserande. Vilken champagne dricker du helst? Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
0

Återvinningsbara och nedbrytbara jeans
Nytt från Weekday

Weekday presenterar nu Klean Jeans och Milton Denim Jacket som är en kapsel-kollektion med återvinningsbara och nedbrytbara jeans-plagg. Det här är en del av Ellen MacArthur Foundation’s Jeans ReDesign Project och plaggen är tillverkade av en blandning av återanvänd och organisk bomull. "För oss är inte detta en engångsföreteelse, vi undersöker nu hur vi kan bli effektivare och mer ansvarstagande i all vår design, säger Per Axen, ansvarig för denimdesigner på Weekday. Vi måste tänka på varje detalj som tillskärning, tyg, passform och till och med förpackningen, och nu när vi gjort det kommer vi att undersöka hur vi kan med oss dessa lärdomar och föra in dem i framtida design. Vi är till exempel väldigt glada över det faktum att vi nu har börjat återanvända konsument- och industriavfall i alla våra denimprodukter för SS21." Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0

Banksy-tavla såld för 7,6 miljoner pund
Show Me the Monet blev dyr

Banksys oljemålning "Show Me the Monet" har nu sålts på auktion för hela 7,6 miljoner pund - motsvarade nästan 87 miljoner kronor. Målningen är en pastisch på en av Claude Monets näckrostavlor, men i vattnet bland näckrosorna ligger det på Banksys tavla även två stycken kundvagnar och en vägkon. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green
0

Öl-bryggning hos Nils Oscar
Med David Kringlund

Bartendern och drinkexperten David Kringlund har vi skrivit en del om tidigare. I sitt senaste klipp besöker han bonden Thomas och Nils Oscars bryggeri för att spana in hur det går till att brygga lite öl. Tumnagel
120kg
+
Bobby Green
0

Buda hem Neos kläder från The Matrix Reloaded
Eller Jokerns slips

I år kommer Prop Stores årliga auktion med ikoniska grejer från både TV-shower och filmer att innehålla saker från bland annat Pretty Woman, Alien och The Matrix Reloaded. Totalt handlar det om 900 stycken olika saker som ska auktioneras iväg. Från Matrix kommer Neos outfit att erbjudas och den väntas gå för mellan 52.000 och 78.000 dollar. Andra godsaker är Jokerns slips från The Dark Knight som väntas gå för mellan 10.000 och 13.000 dollar. Sen kommer även Obi-Wan Kenobis ljussabel från Star Wars: Revenge of the Sith att klubbas iväg, och den väntas gå för mellan 103.000 och 155.000 dollar. Den 29 oktober kommer katalogen med allt som erbjuds att gå live på länken nedan. Själva auktionen äger rum mellan den 1-2 december. Tumnagel
96kg
+
Bobby Green
0

71 Nirvana-riffs på fem minuter
Det svänger ju

Den här killen gillar verkligen Nirvana och bestämde sig för att spela så många riffs från bandets låtar som möjligt på fem minuter och det blev 71 stycken. Tumnagel
101kg
+
Bobby Green
0