m
a
r
2 i dag2 i går50 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Snart dags för Movember
Odla mustasch för cancerforskningen

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Snart dags för Movember
Kroppen / Kroppen

Halva oktober har gått och det är snart dags att kliva in en ny månad - november. Eller movember som den också kan kallas. För att samla in pengar till forskningen för prostatacancer- och testikelcancer görs månaden för tredje gången här i Sverige om till en kampanj där du odlar mustasch och ser till att dina nära och kära donerar pengar.

Du reggar en profil på länken nedan, ser till att vara slätrakad den 1 november och odlar sedan en rabatt under näsan till den 30 november. Under tiden ser du till att sprida budskapet så mycket det bara går.

Visa
Pressmeddelande
Kända svenskar:
Vi förändrar mäns hälsa – en Mo i taget
Nu börjar uppvärmningen inför årets hårigaste månad – tidigare känd som november. Genom att odla en ”Mo” deltar miljontals män i kampen för att vi snabbare ska nå den dag när ingen man behöver dö av prostata- eller testikelcancer. Den australiensiska hälsokampanjen Movember kommer till Sverige för tredje gången och bland dem som donerar sina ansikten till kampanjen och odlar en mustasch för mäns hälsa finns flera kända profiler, bland annat svenska SHL och NHL-spelare samt allsvenska fotbollsspelare.

Om du är man är det dags att fundera på om en Mo, en mustasch på australiensisk slang, snart ska pryda överläppen för att sätta fokus på mäns hälsa. Det kan kräva ett samtal med frun, flickvännen eller kanske till och med jobbet, så vänta inte för länge. I november använder män över hela världen sin Mo till att skapa livsviktiga samtal och öka medvetenheten om mäns hälsa. Välgörenhetskampanjen Movember är inte bara världens största icke-statliga finansiär av forskning och tjänster inom prostatacancer, utan finansierar dessutom forskning kring testikelcancer och mäns hälsa generellt.

Mo’s på is och på gräs
I år kommer flera kända idrottsprofiler att stötta Movember. Sedan kampanjen kom till Sverige 2012 har spelare från både SHL och hockeyallsvenskan, domare och hockeyfans stöttat kampanjen och så blir det även 2014. I år engagerar sig flera lag även på klubbnivå med olika aktiviteter för att lyfta Movember. Både Frölunda Indians och Djurgården hockey kommer att ha Movembertema på matcher och satsa på att engagera sina fans så mycket som möjligt i lagens respektive insats för mäns hälsa. ”Movember är viktigt, något jag vill engagera mig i och en möjlighet för mig att ge någonting tillbaka till samhället. Jag hoppas folk skall få upp ögonen för prostata- och testikelcancer och att vi samlar in mer pengar till forskning än förra året” säger Frölunda Indians Christoffer Persson.

Eric Zachrisson från SICO, ishockeyspelarnas organisation, som var engagerad redan under kampanjens första år i Sverige säger: ”Vi är stolta över att så många av de svenska ishockeyspelarna väljer att stötta kampanjen genom att bokstavligt talat ha ett budskap om mäns hälsa mitt i ansiktet. Spelarna blir ambassadörer och mönsterbrytare och inspirerar andra män att ta sin hälsa på allvar – de gör skillnad samtidigt som de har kul, det är så Movember funkar.”

Spelare i en lång rad allsvenska fotbollsklubbar deltar i år och det märks att intresset har ökat i och med att kampanjen blir allt mer känd i Sverige. IFK Göteborgs John Alvbåge är med för andra året i rad. ”I vanliga fall räddar jag bollar för IFK Göteborg, men nu räddar jag även bollar för Movember” säger han och skrattar. ”Det tycker jag att fler borde göra!”

Den grundläggande tanken bakom Movember är att använda mustascherna för att påverka mäns attityder och handlingar i förhållande till sin egen hälsa. Och det fungerar. Varje Mo sätter igång livsviktiga samtal. Mer än 50 procent av alla Mo Bro’s uppmanade någon de känner att ta tag i sin hälsa under Movember.

Nytänkande forskning i världsklass
Movember handlar om mäns hälsa, både fysisk och psykisk. Men fokus ligger på testikel- och prostatacancer. Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i Sverige. Varje år drabbas i genomsnitt 10 000 svenska män och ca 2 400 dör årligen av sjukdomen. Testikelcancer drabbar primärt unga män mellan 18-40 år och 2012 fik 329 män diagnosen. Många organisationer driver samma fråga men Movembers sätt att arbeta med finansieringen av utvalda forskningsprojekt skiljer sig från resten. Movember har som mål att förändra synen på vetenskap och forskning, och riva ner de barriärer som man anser hindrar framsteg. Genom att endast finansiera innovativa projekt med världsledande forskare som är beredda att samarbeta globalt och dela kunskap, hoppas man påskynda viktiga forskningsresultat som räddar och förbättrar drabbades liv.

I Sverige finns flera framstående prostatacancerforskare som Movember valt att samarbeta med. Till dessa hör professor Anders Bergh, dr Pernilla Wikström och dr Marie Lundholm vid Umeå Universitet som tilldelats 90 000 Euro för sitt arbete med Movember Global Action Plans projekt om exosomer.

Bakom varje Mo Bro står en fantastisk Mo Sista
Tjejerna behövs i Movember och är otroligt viktiga för kampanjen. Att ha en stöttande Mo Sista kan göra underverk för motivationen när mustaschen inte blir som man tänkt sig. Mer än 71 000 kvinnor registrerade sig på movember.com 2013, stöttade männen i sina liv, spred budskapet och samlade in pengar till forskning.

Läs mer om Movember och kampanjen, upprätta en profil eller donera en summa till en Mo Bro eller Mo Sista på movember.com

Regler:
Reglerna är enkla: skapa en profil på movember.com, börja slätrakad den 1 november, odla en mustasch i 30 dagar, sprid budskapet om mäns hälsa och uppmana familj och vänner att donera pengar till din mustasch.

Historia:
I stora delar av världen är det numera en tradition att odla mustasch i november, men det började litet år 2003 med fyra killar på en bar som bestämde sig för att göra något åt att mustaschen aldrig blivit populär igen efter 80-talets glansperiod. Det året odlade ett trettiotal killar en ”Mo” i november och när de året efter bestämde sig för att göra det igen, kändes det naturligt att använda mustascherna till att lyfta en viktig fråga – mäns hälsa. Resten är som man säger historia, och i dag har Movember vuxit till världens största rörelse för mäns hälsa samt en av världens största icke-statliga bidragsgivare till forskning och tjänster kring prostatacancer.

Storlek:
Movember ­finansierar 800 forskningsprojekt i 21 länder och samlade 2013 in över 820 miljoner kronor till forskning globalt. Tre svenska forskare vid Umeå Universitet tilldelades 90.000 euro av Movember 2012. Deras arbete ingår i ett stort globalt forskningsprojekt.
115kg
0

Snart dags för Movember

Odla mustasch för cancerforskningen

Ny glass från Sia
Salt karamell

Glass blandat med salt karamell är svårslaget så därför är det kanske inte en överraskning att Sias nya tillskott innehåller just detta. Vår Finaste Salt Karamell heter smaken och den innehåller krämig gräddglass av Dulce de Leche, kolakräm och krispiga kolabitar. Glassen släpps i butik från vecka 40. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green
0

Äppelcider med smak av björnbär
Det här Kopparberg Dark Halloween

Lördag den 31 oktober firas Halloween och inför detta har Kopparberg tagit fram en ny alkolholfri cider. Den kallar man kort och gott för Dark Halloween och det är en äppelcider som har smak av björnbär. Designen på burken som rymmer 440 milliliter knyter an till myten om den hemsökta Stora Gården i Kopparberg. Du ska hitta den nya smaken i matbutikerna nu. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green
0

Resort bestående av solcellsbeprydda lyxbåtar
Verkar ju rätt så trevligt

Silent Resorts är en ny typ av resort där besökarna bor i lyxiga båtar försedda med solceller på taket. Båtarna är byggda av det österrikiska företaget Silent Yachts och tanken är alltså att man bor i såna här på resorten. Skulle man vilja ta sig en tur är det bara att kasta loss och köra iväg med den tillfälliga bostaden. Båtarna ligger kring en flytbrygga och i mitten av denna finns ett litet klubbhus man kan hänga vid. Allt man behöver ska dock finnas ombord på båtarna. När det här konceptet kan vara igång och bjuda in gäster återstår att se. Tumnagel
89kg
+
Bobby Green
0

Minttu som smakar kanelbulle
Lanseras imorgon

Minttu har den senaste tiden presenterat ett gäng skojiga smaker på sin dryck. Den senaste som ska smaka kanelbulle lanseras imorgon. Kanske ett perfekt tillbehör till den vanliga kanelbullen på kanelbullens dag som firas den 4 oktober. Endast 200 stycken flaskor kommer att finnas i Systembolagets beställningssortiment och priset för en som är på 50 centiliter är 193 kronor. Alkoholhalten ligger på 30 procent. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green
0

Deltagarna i På spåret 2020
Har premiär den 27 november

Fredagen den 27 november klockan 20.00 har en ny omgång av TV-programmet På spåret premiär på SVT1. Nu får vi reda på vilka deltagarna är. Sex stycken nya par gör entré i burarna medan tre stycken lag återvänder. Lagen är Sanna Lundell & Plura Jonsson, Frida Boisen & Hamid Zafar, Farah Abadi & Johan Glans, Dilan Apak & Moa Lundqvist, Magdalena Forsberg & Claes Elfsberg, Marianne Ahrne & Anders "Ankan" Johansson, Tomas Alfredson & Ernst Billgren, Irena Pozar & Patrik Arve, Emma Molin & Hanna Dorsin. En släppfilm kring deltagarna finns att se på länken nedan. Läs mer om lagen i pressmeddelandet. Tumnagel
117kg
+
Bobby Green
0

Två nya juicer från God Morgon
Sun Power och Berry Protect

Juice-tillverkaren God Morgon lanserar nu två stycken nyheter i kyldisken. Man beskriver juicerna som funktionella med innehåll av vitaminer och antioxidanter. Sun Power innehåller pressad solmogen apelsin, äpple, morot, yuzu och vitamin C och D. Berry Protect innehåller pressat äpple, blåbär, hallon och acerola och vitamin C och E. Båda rullas ut hos Ica och City Gross den här månaden och för en flaska på 0,85 liter får man betala 26,90 kronor. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
0

Spiller - Groovejet (If This Ain't Love)
Fredagsklassikern

Vad hände egentligen för 20 år sedan? Jo, det ska jag tala om. Spiller släppte låten Groovejet (If This Ainx27t Love) med fantastiska Sophie Ellis-Bextor på sång och jag kan inte minnas hur många gånger jag har spelat den. Nu kom den tillbaka till mig igen efter en stunds frånvaro men den håller fortfarande. Grattis på fredag! Tumnagel
101kg
+
Bobby Green
0

Friterad kyckling inspirerad av Breaking Bad
Med curly fries såklart

Los Pollos Hermanos är en snabbmatsrestaurang som figurerar i TV-serien Breaking Bad. Här återskapar Binging with Babish lite mat från stället och skulle du vilja testa själv hittas receptet på länken nedan. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green
0

Augustines nya singel Coast
Akustisk och original

Den svenska singer-songwritern Augustine släppte nyligen singeln Coast och här har vi den både i akustisk och i original version. Videon till den förstnämnda är inspelad på Gotland i somras med Augustine vid ett elektroniskt piano. Augustine fick pris som "Årets Pop" på Manifestgalan 2020. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
0

Ashley tillverkar skålar i trä
Ligger en hel del jobb bakom

I det här avsnittet ur Eaters serie Handmade får vi träffa Ashley Harwood som förvandlar stockar till skålar. Tumnagel
113kg
+
Bobby Green
0

Nine Inch Nails Quake-soundtrack nu på vinyl
Party like it's 1996

När spelet Quake släpptes 1996 var det Nine Inch Nails som låg bakom det officiella soundtracket. Nu släpps musiken för första gången på vinyl. Plattan kostar 40 pund och du hittar den på länken nedan. Tumnagel
245kg
+
Bobby Green
0

Ny juice från Innocent
Smakar granatäpple, hallon och lime

Innocents senaste produkt är den vi ser här - Perfectly Purple. Det är en blandning av juice och ingredienser från växtriket. Den innehåller rosenvatten, biotin, spirulina och vitaminerna B7 (bra för hud och hår), B3, B5, B6 och C. Den ska smaka granatäpple, hallon och lime. Rödbeta ger den lila färgen. Ska finnas i butik nu och för en flaska som rymmer 75 centiliter får man betala runt 27,90 kronor. Tumnagel
73kg
+
Bobby Green
0

Imorgon släpper Uniqlo ny höst-kollektion
Här är en första titt

Den 17 september, alltså imorgon, släpps Uniqlo U AW20 i butik. Kollektionen är designad av Christophe Lemaire som är Artistic Director på Uniqlo U tillsammans med hans team i Paris. Fokus har legat på plagg med neutrala toner och hudtoner. Målet är att framkalla en känsla av värme och mysighet - något som troligtvis alla vill ha när hösten och vintern kryper sig på. Det finns 38 stycken produkter för dam, 39 för herr och fyra stycken nya accessoarer. Tumnagel
60kg
+
Bobby Green
0

Årets Blossa-glögg smakar mynta och grönt te
Inspireras av Marrakech

I år tar Blossa-glöggen med oss till staden Marrakech och smaken vi bjuds på är mynta och grönt te. I staden finns torget Jemaa el-Fnaa och runt detta flera caféer som alla serverar ett sött marockanskt mynta-te. Detta har man alltså försökt att efterlikna samtidigt som man inte har plockat bort de traditionella glöggkryddorna. Designen på flaskan har inspirerats av det klassiska marockanska kaklet. Den grönblåa färgen ska föra tankarna till havet. Finns i Systembolagets beställningssortiment nu. Alkoholhalten ligger på 15 procent och för en flaska på 75 centiliter får man betala 124 kronor. Ett tips är att blanda glöggen med Champagne, Cava, Cremant eller Prosecco om man vill festa till det lite. Tumnagel
-6kg
+
Bobby Green
0

Här är Adidas Lego-skor
Festliga?

För några dagar sedan bubblade det upp att Adidas och Lego hade snickrat ihop ett par skor tillsammans. Nu får vi se hur dessa ser ut. Det man har gjort är att ta modellen Adidas ZX-8000 och sedan smyckat ut dessa i grälla färger och med Lego-loggan på plösen. På sidorna finns vad som ser ut som Lego-plattor men inga bitar lär fästa på ytan då plupparna ser för grunda ut. Där skosnörena möts kanske man dock kan sätta fast sin favorit-gubbe eller gumma. Släpps den 25 september och för ett par får man betala 130 dollar. Tumnagel
71kg
+
Bobby Green
0

Nu kommer Mountain Dew till SodaStream
André jublar!

För ett år sedan skrev vi att SodaStream lanserat Pepsis smaker som syrup så att man kan bubbla läsken hemma själv. Nu presenteras ytterligare en nyhet i serien och det är citrus-läskedrycken Mountain Dew. Den svenska marknaden är först ut med detta och du ska hitta den nya smaken i butiker som Citygross, Clas Ohlson, Elon, Elgiganten, Gekås, MediaMarkt, Netonnet, Power och Webhallen nu. Tumnagel
97kg
+
Bobby Green
0

Uppföljning på Nandi som utmanade Dave Grohl
Dave skrev en låt till henne

För två veckor sedan skrev vi om Nandi Bushell som utmanat Dave Grohl på lite trumspelande. Nu har det hela tagits till en ny nivå då Dave bestämde sig för att snickra ihop en ny låt till Nandi. Bonusklipp nedan där Nandi accepterar den förra utmaningen. Tumnagel
162kg
+
Bobby Green
0

Hiss eller diss med Marc Jacobs
Vad gillar och ogillar modedesignern?

Highsnobiety kör en grej som de kallar för Cop or Drop där de bjuder in olika kändisar som får hissa eller dissa olika produkter. Den senaste att gästa är modedesignern Marc Jacobs. Tumnagel
73kg
+
Bobby Green
0