m
a
r
53 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Snart dags för Movember
Odla mustasch för cancerforskningen

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Snart dags för Movember
Kroppen / Kroppen

Halva oktober har gått och det är snart dags att kliva in en ny månad - november. Eller movember som den också kan kallas. För att samla in pengar till forskningen för prostatacancer- och testikelcancer görs månaden för tredje gången här i Sverige om till en kampanj där du odlar mustasch och ser till att dina nära och kära donerar pengar.

Du reggar en profil på länken nedan, ser till att vara slätrakad den 1 november och odlar sedan en rabatt under näsan till den 30 november. Under tiden ser du till att sprida budskapet så mycket det bara går.

Visa
Pressmeddelande
Kända svenskar:
Vi förändrar mäns hälsa – en Mo i taget
Nu börjar uppvärmningen inför årets hårigaste månad – tidigare känd som november. Genom att odla en ”Mo” deltar miljontals män i kampen för att vi snabbare ska nå den dag när ingen man behöver dö av prostata- eller testikelcancer. Den australiensiska hälsokampanjen Movember kommer till Sverige för tredje gången och bland dem som donerar sina ansikten till kampanjen och odlar en mustasch för mäns hälsa finns flera kända profiler, bland annat svenska SHL och NHL-spelare samt allsvenska fotbollsspelare.

Om du är man är det dags att fundera på om en Mo, en mustasch på australiensisk slang, snart ska pryda överläppen för att sätta fokus på mäns hälsa. Det kan kräva ett samtal med frun, flickvännen eller kanske till och med jobbet, så vänta inte för länge. I november använder män över hela världen sin Mo till att skapa livsviktiga samtal och öka medvetenheten om mäns hälsa. Välgörenhetskampanjen Movember är inte bara världens största icke-statliga finansiär av forskning och tjänster inom prostatacancer, utan finansierar dessutom forskning kring testikelcancer och mäns hälsa generellt.

Mo’s på is och på gräs
I år kommer flera kända idrottsprofiler att stötta Movember. Sedan kampanjen kom till Sverige 2012 har spelare från både SHL och hockeyallsvenskan, domare och hockeyfans stöttat kampanjen och så blir det även 2014. I år engagerar sig flera lag även på klubbnivå med olika aktiviteter för att lyfta Movember. Både Frölunda Indians och Djurgården hockey kommer att ha Movembertema på matcher och satsa på att engagera sina fans så mycket som möjligt i lagens respektive insats för mäns hälsa. ”Movember är viktigt, något jag vill engagera mig i och en möjlighet för mig att ge någonting tillbaka till samhället. Jag hoppas folk skall få upp ögonen för prostata- och testikelcancer och att vi samlar in mer pengar till forskning än förra året” säger Frölunda Indians Christoffer Persson.

Eric Zachrisson från SICO, ishockeyspelarnas organisation, som var engagerad redan under kampanjens första år i Sverige säger: ”Vi är stolta över att så många av de svenska ishockeyspelarna väljer att stötta kampanjen genom att bokstavligt talat ha ett budskap om mäns hälsa mitt i ansiktet. Spelarna blir ambassadörer och mönsterbrytare och inspirerar andra män att ta sin hälsa på allvar – de gör skillnad samtidigt som de har kul, det är så Movember funkar.”

Spelare i en lång rad allsvenska fotbollsklubbar deltar i år och det märks att intresset har ökat i och med att kampanjen blir allt mer känd i Sverige. IFK Göteborgs John Alvbåge är med för andra året i rad. ”I vanliga fall räddar jag bollar för IFK Göteborg, men nu räddar jag även bollar för Movember” säger han och skrattar. ”Det tycker jag att fler borde göra!”

Den grundläggande tanken bakom Movember är att använda mustascherna för att påverka mäns attityder och handlingar i förhållande till sin egen hälsa. Och det fungerar. Varje Mo sätter igång livsviktiga samtal. Mer än 50 procent av alla Mo Bro’s uppmanade någon de känner att ta tag i sin hälsa under Movember.

Nytänkande forskning i världsklass
Movember handlar om mäns hälsa, både fysisk och psykisk. Men fokus ligger på testikel- och prostatacancer. Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i Sverige. Varje år drabbas i genomsnitt 10 000 svenska män och ca 2 400 dör årligen av sjukdomen. Testikelcancer drabbar primärt unga män mellan 18-40 år och 2012 fik 329 män diagnosen. Många organisationer driver samma fråga men Movembers sätt att arbeta med finansieringen av utvalda forskningsprojekt skiljer sig från resten. Movember har som mål att förändra synen på vetenskap och forskning, och riva ner de barriärer som man anser hindrar framsteg. Genom att endast finansiera innovativa projekt med världsledande forskare som är beredda att samarbeta globalt och dela kunskap, hoppas man påskynda viktiga forskningsresultat som räddar och förbättrar drabbades liv.

I Sverige finns flera framstående prostatacancerforskare som Movember valt att samarbeta med. Till dessa hör professor Anders Bergh, dr Pernilla Wikström och dr Marie Lundholm vid Umeå Universitet som tilldelats 90 000 Euro för sitt arbete med Movember Global Action Plans projekt om exosomer.

Bakom varje Mo Bro står en fantastisk Mo Sista
Tjejerna behövs i Movember och är otroligt viktiga för kampanjen. Att ha en stöttande Mo Sista kan göra underverk för motivationen när mustaschen inte blir som man tänkt sig. Mer än 71 000 kvinnor registrerade sig på movember.com 2013, stöttade männen i sina liv, spred budskapet och samlade in pengar till forskning.

Läs mer om Movember och kampanjen, upprätta en profil eller donera en summa till en Mo Bro eller Mo Sista på movember.com

Regler:
Reglerna är enkla: skapa en profil på movember.com, börja slätrakad den 1 november, odla en mustasch i 30 dagar, sprid budskapet om mäns hälsa och uppmana familj och vänner att donera pengar till din mustasch.

Historia:
I stora delar av världen är det numera en tradition att odla mustasch i november, men det började litet år 2003 med fyra killar på en bar som bestämde sig för att göra något åt att mustaschen aldrig blivit populär igen efter 80-talets glansperiod. Det året odlade ett trettiotal killar en ”Mo” i november och när de året efter bestämde sig för att göra det igen, kändes det naturligt att använda mustascherna till att lyfta en viktig fråga – mäns hälsa. Resten är som man säger historia, och i dag har Movember vuxit till världens största rörelse för mäns hälsa samt en av världens största icke-statliga bidragsgivare till forskning och tjänster kring prostatacancer.

Storlek:
Movember ­finansierar 800 forskningsprojekt i 21 länder och samlade 2013 in över 820 miljoner kronor till forskning globalt. Tre svenska forskare vid Umeå Universitet tilldelades 90.000 euro av Movember 2012. Deras arbete ingår i ett stort globalt forskningsprojekt.
115kg
0

Snart dags för Movember

Odla mustasch för cancerforskningen

Babish lagar poke bowls
Så du också kan göra det

I det här avsnittet av Basics with Babish får vi lära oss hur man lagar till smarrig några poke bowls på ett rätt så bra sätt. Bonus-poke bowls nedan. Tumnagel
81kg
+
Frode Wikesjö
0

Heinz släpper blodig variant till halloween
Ett lakan och du har din outfit till festen

Det enklaste fuskblodet att få tag på är så klart lite gammal hederlig ketchup. Det har Heinz slagit fasta på och släpper nu en tillfällig förpackning, men tyvärr inte i Sverige. Det finns många varianter på att göra sin produkt lite hetare inför olika högtider, om halloween nu räknas som en, och den här var riktigt snygg tycker jag. Tumnagel
80kg
+
Roger Åberg
0

Ny skatefilm från Vans Skateboarding
Nice To See You

Vans Skateboarding har släppt sin första globala skatefilmen någonsin. Den heter Nice To See You och det är en långfilm skapad från grunden för att lyfta fram Vans globala skate-team. Den berömde Los Angeles-baserade filmskaparen och fotografen Greg Hunt har stått bakom kameran medan åkarna Adelaide Norris, Alexey Krasniy, Breana Geering, Chima Ferguson, Daiki Hoshino, Diego Todd, Digby Luxton, Dustin Henry, Etienne Gagne, Nick Michel, Notis Aggelis, Pedro Delfino, Rio Morishige, Ronnie Sandoval, Shogo Zama, Simon Zuzic, Una Farrar, och Wang Guohua har varit framför den. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0

Ny singel från Vargas & Lagola
Ain't Leaving Now

Vincent Pontare och Salem Al Fakir, eller Vargas & Lagola som de kallar sig för när de gör musik tillsammans, släpper idag den nya singeln Ainx27t Leaving Now som du kan lyssna på här. Duon beskriver låten som ett släktskap med Julio Iglesias på Rivierans dekadenta 70-tal. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0

De tävlar i På spåret 2021
Har premiär 26 november

Den 26 november har den 32:a upplagan av TV-programmet På spåret premiär i SVT, och nu får vi reda på vilka som kommer vara med och leka. Debut gör Carina Bergfeldt, Marcus Oscarsson, Ina Lundström och Hanna Hellquist men resterande är återvändande namn. Denna gång kommer ett nytt moment få ta plats och det är "Närmast vinner". Det går ut på att de tävlande ska försöka pricka ut en stad eller plats någonstans i världen på en blindkarta, och det laget som kommer närmast den rätta positionen vinner tre poäng. I pressmeddelandet nedan ser ni alla som kommer tävla och när, om ni nu inte har koll på dem via bilden här ovan. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green
0

En av Indiens bästa gastropubar
Ligger i Mumbai

I det här klippet från Munchies får vi hänga med till Woodside Inn i Mumbai som ska vara en av landets bästa gastropubar. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green
0

Festival flyttar in i spårvagn
Way Out Västtrafik

Lördagen den 13 november kommer musikfestivalen Way Out West att göra ett unikt gästspel ombord på en av Västtrafiks spårvagnar. Då kommer de nämligen tillsammans att arrangera Way Out Västtrafik och några av artisterna som kommer att uppträda på vagnen är Miriam Bryant, Little Dragon, Jens Lekman och Stella Explorer. Men det är inte bara fritt fram att packa vagnen full med folk utan på varje konsert får det endast vara 40 stycken personer. Spelningarna kommer gå att följa utan kostnad via en livestream på Västtrafiks hemsida. Alla konserter startar och slutar på Marklandsgatan och de kostar som en enkelbiljett - 34 kronor. Biljetterna släpps den 22 oktober klockan 10.00 på Ticketmaster. Tumnagel
120kg
+
Bobby Green
0

Adele har släppt nytt!
Det här är singeln Easy on me

Det var ett tag sedan vi fick höra nytt från Adele, men nu är en ny singel släppt. Den heter Easy on me och är det första släppet från kommande plattan som kommer heta 30. Plattan, och första singeln, handlar mycket om skilsmässan som Adele gick igenom för två år sedan. Tumnagel
99kg
+
Roger Åberg
0

Snart dags för Plantations Single Cask-släpp
Första faten den 28 oktober

Den 28 oktober kommer Plantation att släppa de första fem rom-nyheterna och den 25 november är det dags för ytterligare fem stycken att göra entré. Man har fortsatt att utforska gränserna och erbjuder bland annat rom lagrad på ölfat från Duvel eller bourbonfat från Kentuckydestilleriet Bardstown. Läs om allt som släpps i pressmeddelandet nedan. Tumnagel
96kg
+
Bobby Green
0

Musikvideon till Seinabo Seys nya låt
Gustaf Skarsgård är med

På Seinabo Seys senaste EP finns låten Ix27m Just Mad (Bitch) med, och nu har den fått en officiell musikvideo där Gustaf Skarsgård är motspelare till Seinabo. Videon är regisserad av den Grammisnominerade regissören Nim Kyoung Ran. Imorgon släpps även låten Sweet Life. Tumnagel
77kg
+
Bobby Green
0

Tut i luren! Idag är det räkmackans dag!
Äntligen

Tänk att en grå oktober-torsdag kan vända helt och bli i princip årets bästa dag när man får reda på att det idag är räkmackans dag! Så skippa ärtsoppan idag och veva istället i er en redigt matig macka överöst med räkor. Glöm inte äggen! Tumnagel
90kg
+
Bobby Green
0

Det är skitjobbigt att baka surdegsbröd
Men så här gör man!

Surdegsbröd är gott men det är ju väldigt jobbigt att hålla på med det. Att köpa är ju väldigt mycket enklare. Men om du vill baka ditt eget surdegsbröd så är den här guiden med Glenn Lindberg väldigt bra! Tumnagel
93kg
+
Roger Åberg
0

Smile släpper låt med Robyn
Det här är Call My Name

Bandet Smile som består av Jocke Åhlund (Teddybears, Ceasars ,Les big Byrd och Björn Yttling (Peter Bjorn and John) har släppt ny musik med Robyn. Låten heter Call My Name och du kan lyssna på den här ovan och här nedan. Tumnagel
105kg
+
Bobby Green
0

Ny rocklåt om klimatkrisen
Jack Black och Greta är med på ett hörn

För ett år sedan skrev vi om Nandi Bushell som trummade så grymt att Dave Grohl blev blåst av stolen. Nu har hon tillsammans med Tom Morellos (RATM och Audioslave) son Roman gjort en låt om klimatkrisen. Den heter The Children Will Rise Up! och medverkar gör även Jack Black och Greta Thunberg gör även hon ett kort inhopp. Tumnagel
63kg
+
Bobby Green
0

Den bästa pizzan i Rom
Har inte ananas =(

I The Pizza Show reser pizzeria-ägaren Frank Pinello runt i världen för att uppleva pizzor på flera olika ställen. Här får vi se när han är i Italiens huvudstad Rom för att försöka hitta vilken pizza som är bäst där. Tumnagel
81kg
+
Bobby Green
0

Ny singel från Band of Horses
Det här är Crutch

Den 21 januari nästa år släpper det amerikanska indierockbandet Band of Horses sin första nya skiva på fem år - Things Are Great. Nu delar de med sig av plattans första singel som heter Crutch. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
0

Artisterna som är klara för Roskilde
Dua Lipa bland andra

Nästa sommar är Roskildefestivalen tillbaka igen och nu meddelar man vilka de första klara artisterna är. Dua Lipa var första namnet att annonseras och hon får bland annat sällskap av Tyler the Creator och Haim. Fler hittas på länken nedan. Festivalen äger rum mellan den 25 juni och 2 juli 2022. Biljetter för de som inte sparat sina sedan de inställda festivalerna släpps på torsdag den 14 oktober från klockan 11.00. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green
0

Aviciis Fade Into Darkness fyller 10 år
Sångaren släpper akustisk version

För att fira att det nu är tio år sedan Avicii släppte låten Fade Into Darkness har sångaren på låten - Andreas Moe, släppt en akustisk version av den. Denna framförde han även på Avicii Tribute Concert för två år sedan. Den vanliga versionen har ni här nedan. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green
0