m
a
r
71 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Nya Porsche 911 Turbo är här

Nya Porsche 911 Turbo är här
Garaget / Bilen

Denna strålande maj-dag valde Porsche att dela med sig av en mycket trevlig, och säkerligen efterlängtad nyhet. Nya 911 Turbo är här.

Som väntat har bilen förbättras på samtliga punkter och är nu starkare och bättre än någonsin. 520 hästar och 660 Nm (upp till 710 Nm med Sport Chrono-paketet) hämtas ur boxersexan som är på 3.8 liter och försedd med dubbla turboaggregat. För den ännu starkare och kvickare Turbo S är det 560 hästar och 700 Nm som gäller. I denna är dock Sport Chrono-paketet standard så här kan man för en kort stund få ut hela 750 Nm. Turbo gör 0-100 km/h på 3.4 sekunder och toppar 315 km/h, Turbo S gör 0-100 km/h på 3.1 sekunder och har en toppfart på 318 km/h. Som tidigare rykten har sagt kommer bilen endast att erbjudas med Porsche sjuväxlade dubbelkopplingslåda PDK, inget manuellt alternativ erbjuds.

Nytt är ännu vassare fyrhjulsdrift med bilen får även en aktiv bakhjulsstyrning för att kunna styra in snabbare i kurvor. Även chassiet är nytt och för första gången i en 911 Turbo erbjuds det aktiva antikrängningssystem PDCC. Detta plus keramiska bromsar är dock standard i Turbo S.

Bilen avslöjas direkt av sina enorma luftintag på bakskärmarna och rejält mycket bredare höfter, 28 millimeter bredare än Carrera 4. Utseendemässigt har det skett lite förändringar i fronten, bland annat har DRL-ljusen nu en annan form. Baktill mynnar det ut fyra pipor som liknar de som Panamera GTS har och på bakluckan sitter det en liten vinge. För första gången i en Porsche används nu även aktiv aerodynamik i form av en liten läpp som fälls ned i fronten och att vingen där bak automatiskt ställer in sig beroende på hur man kör.

Modellerna börjar säljas i Sverige från och med september och priserna börjar på 1 535 000 kronor för Turbo och 1 846 000 kronor för Turbo S. Allt om nya Porsche 911 Turbo finns att läsa i pressmeddelandet och på länken.

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Nya Porsche 911 Turbo är här
Visa
Pressmeddelande
Porsche 911 Turbo ny måttstock för prestanda och effektivitet

Porsches modelloffensiv under 911:ans jubileumsår fortsätter. För 50 år sedan debuterade Porsche 911 på Frankfurts internationella bilsalong, Frankfurt International Auto Show, IAA. Och redan tio år senare stod prototypen till den första 911 Turbo på IAA. När den modellen nu firar 40 år presenterar Porsche den nya generationen 911 Turbo och Turbo S - toppmodellen i 911-serien.

Ny fyrhjulsdrift, aktiv bakhjulsstyrning, justerbar aerodynamik, Full LED-strålkastare, den sexcylindriga boxermotorn med biturbo och upp till 560 hk understryker den roll den nya generationen 911 Turbo har, att till lika delar vara en banracer, en vardagsbil och en teknologisk plattform.

Lika viktigt är det helt nya chassit i lättviktsdesign med 100 mm längre hjulbas och större 20-tumsfälgar. Porsches aktiva antikrängningssystem, PDCC, som för första gången erbjuds i turbomodellerna av 911 förbättrar ytterligare köregenskaperna.

Systemet, liksom Sport Chrono Package Plus med aktiva motorfästen samt PCCB keramiska bromsar, är standard i 911 Turbo S. Allt detta kan även erbjudas som tillval i 911 Turbo. Resultatet är att nya 911 Turbo minskar varvtiden på Nürburgrings nordslinga till väl under 7.30 minuter - med vanliga standarddäck. En Sound Symposer, ljudförstärkare, intensifierar körupplevelsen. Den överför insugningsljudet från turbomotorn till kupén via ett membram.

Starkare men 16 procent snålare

Den turboladdade 3,8 litersmotorn med sex cylindrar har direktinsprutning och ger 520 hk (383 kW) i 911 Turbo och 560 hk (412 kW) i S-modellen. Porsche är fortfarande den enda biltillverkaren som erbjuder dubbla turboaggergat med variabel turbogeometri i bensinbilar. Kraften överförs till drivlinan via en sjuväxlad PDK-låda. Start/stop-funktionen aktiveras nu tidigare medan man rullar fram för att stanna. Tillsammans med det nya styrsystemet för kylning av turbomotorn och PDK-lådan har tekniken för bränsleeffektivisering minskat förbrukningen med 16 procent enligt NEDC till 9,7 liter per 100 km för båda modellerna.

Ny fyrhjulsdrift med elektrohydraulisk kontroll

För ännu snabbare och mer exakt fördelning av kraften till hjulaxlarna har Porsche utvecklat ett nytt fyrhjulsdriftssystem (PTM) med en elektroniskt styrd och aktiverad flerskivig koppling. Systemet är försett med en ny typ av vattenkylning och kan fördela ännu mer kraft till framhjulen om det behövs. Samtidigt har samspelet mellan motor, växellåda och fyrhjulsdriftssystemet optimerats och gjort toppmodellen ännu snabbare. 911 Turbo med Sport Chrono Package Plus-paketet accelererar från stillastående till 100 km/tim på 3,2 sekunder. Det är en tiondel bättre än förra generationens S-modell. Nya Turbo S klarar sprinten på bara 3,1 sekunder. Toppfarten är 318 km/tim.

Bredaste 911:an

De två nya toppmodellerna visar upp sina kraftresurser tydligare än någonsin. Det karaktäristiska breddade bakpartiet på den nya generationen turbomodeller är 28 mm bredare än på 911 Carrera 4. Det visar upp en nästan helt flat handsbred yta som sträcker sig från c-stolpen till slutet på bilen. Andra detaljer som skiljer är tvåfärgade smidda 20-tums fälgar - på S-modellen med centrumbult. Turbo S har också Full-LED strålkastare med kamerabaserad helljuskontroll, ett system som är tillval i 911 Turbo.

Bakhjulsstyrning förbättrar vägegenskaperna

Bakhjulsstyrning i turbomodellerna förbättrar vägegenskaperna väsentligt både på bana och vid vardagskörning. Systemet består av två elektromekaniska styrdon i stället för konventionella länkar på vänstra och högra sidan av bakaxeln. Bakhjulen kan vridas upp till 2,8 grader beroende på fordonets hastighet. När framhjulen vrids i farter upp till 50 km/tim, styr bakhjulen i motsatt riktning. Effekten motsvarar en 250 mm kortare hjulbas och det ger 911 Turbo unika prestanda i tvära kurvor. Systemet låter bilen styra in kvickare i kurvor och ger bättre styrrespons. Det förenklar dessutom manövrering och parkering.

Vid farter över 80 km/tim styr bakhjulen i samma riktning som framhjulen. Effekten av det är detsamma som en förlängning av hjulbasen med 500 mm, vilket ger bilen otrolig stabilitet, särskilt i höga farter.

Aktiv aerodynamik ger bättre prestanda och effektivitet

Porsche har för första gången utvecklat aktiv aerodynamik på de nya 911 Turbomodellerna. Systemet består av en stabil frontspoiler som med hjälp av lufttryck kan justeras i tre lägen, och en bakre vinge som kan ställas in i tre lägen. Det gör det möjligt att fintrimma aerodynamiken i 911 Turbo antingen för hög toppfart eller bästa väggrepp. I det senare läget är frontspoilern fullt nedsänkt för maximalt marktryck på framaxeln. På samma sätt är den bakre vingen i sitt högsta och mest vinklade läge för mer maktryck på bakaxeln. Väggreppet är så mycket bättre att varvtiderna på Nürburgrings nordslinga har förbättrats med upp till två sekunder enbart tack vare det här systemet.

Ny inredning

Inredningen har förnyats i båda turbomodellerna och bygger vidare på den som finns i 911 Carrera. Särskilt välutrustad är Turbo S-modellen med till exempel en exklusiv inredning i en kombination av svart och rött, sportstolar justerbara i 18 riktningar och försedda med minne. Som i tidigare modeller är ljudanläggning från Bose standard. Men för första gången finns också en anläggning från Burmeister tillgänglig som tillval. Radarstyrd adaptiv farthållare, kamerabaserad skyltläsning och identifiering av hastighetsgränser är andra tillval.

Toppmodellen av 911-serien lanseras i Sverige från och med september 2013. Priset i Sverige är 1 535 000 kronor för 911 Turbo och 1 846 000 kronor för 911 Turbo S.
234kg
0

Nya Porsche 911 Turbo är här

En rundtur i Gudfadern-huset
Kan bli ditt för endast 90 000 000 dollar

Här får vi följa med på en rundtur runt huset som bland annat användes för att spela in Gudfadern och Bodyguard. Huset är värderat till 89 750 000 dollar vilket ju är väldigt mycket pengar för ett hus. Men för det får du ett 2 694 kvadratmeter stort hus med nio sovrum, 15 badrum och en tomt på dryga 14 000 kvadratmeter. Om du är sugen kan du anmäla dig till en IRL-visning via länken nedan. Bonushus nedan. Tumnagel
81kg
+
Frode Wikesjö
0

Omnipollo har perfekta ölen till nubben
O.P. och alkoholfri öl i kombination

O.P. Anderson är riktigt gott på till exempel midsommar, men det är ju också gott att dricka en öl till. Sprit + starköl är ju dock sällan en lysande kombination kanske, men nu har O.P. och Omnipollo gjort ett intressant samarbete som löser det. Omnipollo har nämligen tagit fram en alkoholfri snapsöl. Antingen så tar man nubben i nubbeglaset och ölen i ölglaset eller så häller man i nubben i ölen, det är valfritt. Den beskrivs vara i "gränslandet mellan en pale ale och en IPA med blommiga och fruktiga karaktärer där tydliga inslag av citrus, grapefrukt och aprikos samsas med en blommig humlekaraktär". – Det blommiga från ölet och det kryddiga från O.P. Anderson blir en superspännande kombination där två omsorgsfulla drycker möts på ett fint sätt, säger Henok Fentie. Vi älskar att jobba med varumärken som har en lång historia och i det här samarbete har det varit jättekul att se våra energier smälta ihop rent bokstavligen. Ölen börjar säljas i morgon och eftersom den är alkoholfri (0,3 procent) så kommer den att säljas i dagligvaruhandeln men även på ett antal restauranger. Tumnagel
116kg
+
Roger Åberg
0

Ny bok om svensk gin
Vi är riktigt bra på den goda drycken

Vi är riktigt bra på gin här i Sverige och det bör ju uppmärksammas. I dag släpps boken Svensk gin, drinkar, destillerier och drömmare som verkar vara en perfekt bok för den som vill få kunskap om gin men framförallt upptäcka de svenska tillverkarna. Huvudförfattare är Jens Josefsson och boken fokuserar inte så mycket på historien utan snarare nutiden och framtiden eftersom detta händer just nu. Författarna villa tt boken ska vara som en reseguide för de som vill ta den av svensk och samtida sprithistoria, men den innehåller även drinkar och massor av fakta. Och den handlar inte bara om gin, för gin ses ju oftast med tonic och man besöker även svenska tonicproducenter. Boken släpps i dag. Tumnagel
110kg
+
Roger Åberg
0

Prince släpper nytt
Platta kommer i juli

Det är snart fem år sedan Prince gick bort och han är saknad av många. Ryktet säger att han hade väldigt, väldigt mycket inspelade låtar och sista juli kommer det faktiskt en ny platta. Den heter Welcome 2 America och från den kommer den här singeln som heter Born 2 die. Tumnagel
82kg
+
Roger Åberg
0

Neil Young klar med sin scifi-roman Canary
Verkar bli en rätt märklig historia

Den gamle rockern Neil Young uppger att han nu har skrivit klart scifi-romanen "Canary", en bok som han har arbetat i fyra år med att färdigställa. På sin webbplats skriver han att han precis lämnat in manuskriptet till boken till sin förläggare. 2018 beskrev Young handlingen i "Canary" för Rolling Stone: "It’s kind of a sci-fi thing about a guy who gets busted for a crime. He works for a power company and there’s corruption in the power company and he wants to expose it, so he figures out a way to expose it and shuts down the grid a couple of times. He gets busted for doing that, and the cops come and take him out of his office, put him in a van, drug him, and he goes to a hospital somewhere. Then he wakes up and he’s on a mission to pay his debt to society. That’s all he cares about. Then he puts on these glasses, and they broadcast everything that he sees and he goes into different places and interacts with the people there and he’s just a regular guy, but these people in this room downtown are watching everything he’s doing and listening to everything. He discovers the solar company he works for is a hoax. And they’re not really using solar. They’re using this shit – the guy who’s doing this has come up with a way to make bad fuel, the bad energy, this really ugly terrible stuff, and he’s figured out a way to genetically create these animals that shit that gives the energy to make the [fuel]. So he’s created this new species. But the species escapes. So it’s a fuckin’ mess." Det verkar med andra ord som om Neil Youngs scifi-bok kanske inte blir helt olik ett sammanfattning av tv-serien Rick and Morty. När eller om "Canary" kommer att dyka upp i bokhandeln framgår inte. Tumnagel
93kg
+
Wille Wilhelmsson
0

ASAP Rocky gör filmen Stockholm Syndrome
Dokumentär om när han greps i Sverige

Musikern ASAP Rocky kommer snart att släppa filmen Stockholm Syndrome vilken kommer att handla om när han kom i klammeri med den svenska rättvisan. Det var sommaren 2019 som ASAP Rocky greps i Stockholm efter att ha varit inblandad i ett bråk. Han dömes senare till villkorlig dom för misshandel. Förutom ASAP Rocky själv kommer bland andra Kim Kardashian, Nicki Minaj, Naomi Campbell och Tyler the Creator medverka i filmen skriver Dazed. Stockholm Syndrome kommer att ha premiär på amerikanska Tribeca Film Festival 13 juni. När vi eventuellt kan få se den här i Sverige finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
-505kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Burger King slutar med plastleksaker
Nu blir det svenska böcker istället

Att hamburgerrestauranger slutar med plastsugrör upprör, framförallt känns det otroligt töntigt när man använder plastlock, delar ut plastleksaker och så vidare. Nu tar Burger King i alla fall ett steg i rätt riktning och slutar med plastleksaker i sina barnmål. Istället blir det Svanenmärkta böcker som produceras i Lettland. Man lovar att alla böcker ska skrivas av svenska författare. Om det blir några klassiker återstår att se, men pressbilden säger nog att det inte blir så... Tumnagel
225kg
+
Roger Åberg
0

Seinabo Sey släpper ny EP
Sweet life

I dag släpper Seinabo Sey en ny EP med fyra låtar. Seinabo har hängt mycket på Gotland under karantänen, så stämningen sägs vara en mix av r&b, afrobeats och just lugnet från Gotland. Efter en snabb lysning kan jag i alla fall konstatera att det finns ett lugn där, ett stämningsfullt sådan. Men eftersom det är Seinabo finns det så klart också en nerv. Demosarna till låtarna skrevs av Isak Alverus vilket är lite annorlunda mot hur Seinabo brukar jobba eftersom hon brukar skriva allt själv. Tumnagel
74kg
+
Roger Åberg
0

Fyra nya, snygga, finska hotell
Tips till sommaren?

Finland mailade och tipsade om lite nyöppnade och kommande hotell och några av dem verkar riktigt läckra! Här ovanför hittar vi Majamaja som ligger i skärgården utanför Helsingfors. Här är det avkoppling som gäller, det finns bara ett hus att bo i och de kallar det snarare retreat än hotell. Du sover nästan i havet eftersom huset ligger på en klippa. Det tar tio minuter med båt (eller 40 minuter med cykel) från Helsingfors att ta sig hit och man kan beställa både frukost och middagspaket om man vill. från 190 euro natten och går att boka nu. Kolla in filmen nedan, visst verkar det coolt? Majamaja living: the intro from Majamaja on Vimeo. Nästa ställe är Barö skärgårdshotell som ligger i en av Finlands största ekskogar, men även här är det nära havet eftersom hotellet är placerat på klipporna. Ligger en timme från Helsingfors och man slog upp dörrarna i veckan så helt nytt. Här är man inte helt ensam, det finns 20 rum, men det går helt klart att få vara för sig själv. Vill du inte prata med personalen fixar du incheckning, matbokning och sånt i appen. Bokar du en svit får du bastu och bubbelpool på rummet. Från 260 euro natten. Spegelhusen i Haasi verkar riktigt coola. Här finns det varma källor, badtunnor, bastu och allt man vill ha om man inte hoppar i havet så klart. Ett ställe att hänga på, men det ska finnas fina ställen att vandra på i närheten! Sist ut är Kuru som är en privat resort med 16 villor som ligger i vildmarken. I husen finns bastu och det finns ett gemensamt spa. Om man tröttnar på att sitta på altanen och njuta kan man åka på fisketur eller sälsafari. För att vara säkra på att gästerna somnar gott har man tagit fram en sömnritual tillsammans med forskare. Öppnar i augusti. Tumnagel
152kg
+
Roger Åberg
0

Idag firar vi World Bicycle Day
Ut och cykla!

Idag, 3 juni, firas den så kallade "World Bicycle Day" på många platser runt om i världen. Det var FN som 2018 instiftade World Bicycle Day. Tanken bakom det hela är att allmänheten en dag om året ska uppmärksamma det miljövänliga och hälsosamma transportsättet. FN skriver på sin webbplats om World Bicycle Day: "World Bicycle Day draws attention to the benefits of using the bicycle — a simple, affordable, clean and environmentally fit sustainable means of transportation. The bicycle contributes to cleaner air and less congestion and makes education, health care and other social services more accessible to the most vulnerable populations." Kommer du att uppmärksamma World Bicycle Day idag? Svara gärna på vår enkät nedan och/eller skriv i kommentarerna hur du kommer att uppmärksamma dagen. Tumnagel
93kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Göteborgsoperan kör Håkan Hellström-musikal
Kärlek skonar ingen

I höst är de premiär för musikalen "Kärlek skonar ingen" vilket är en musikal som är baserad på en del av Håkan Hellströms låtar. Inte helt oväntat så är urpremiären av "Kärleken skonar ingen" på Göteborgsoperan. Musikalen är skriven av regissören Victoria Brattström, musikern Simon Ljungman, artisten Håkan Hellström och författaren Mirja Unge. Göteborgsoperan skriver om musikalen: "Ett poetiskt och skitigt drömspel som utspelar sig på platser som Håkan Hellström för alltid skrivit in i Göteborgs stadskarta." Den tre timmar långa musikalen "Kärlek skonar ingen" har premiär på Göteborgsoperan 9 oktober och biljetterna släpps 2 september. Dessa kommer att kosta 150 - 895 kronor. Tumnagel
-17kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Swatch släpper klockor i keramik
Snällare mot miljön

Klocktillverkaren Swatch har lanserat en ny serie klockor som är tillverkade i biokeramik, ett keramikbaserat material som inte är riktigt lika ömtåligt som vanlig keramik. Swatch är antagligen mest kända för sina plastklockor men verkar med satsningen på sin biokeramiska Big Bold-serie vilja profilera sig som lite mer miljövänliga. Swatch skriver att deras variant av biokeramik innehåller två tredjedelar keramik och en tredjedel bioplast. Swatch Big Bold-klockor går att få i fem olika färger och kostar cirka 200 dollar styck. Tumnagel
143kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Diskhandsken som är snäll mot händerna
Ny svensk uppfinning

Jag gillar att diska med diskmaskin, men en del gillar att diska manuellt med diskhandskar. Om man har känslig hy och/eller eksem är det en trist upplevelse, vilket Wilhelm Bäckström fått erfara. Så för att lösa detta hittade han på Hud, en diskhandske som håller bort väta men som andas. – Vanliga diskhandskar är till för att skydda händerna, men är samtidigt inte utformade med huden i åtanke - eller miljön heller för den delen. Jag tror starkt på att komma ur beroendet av billiga engångsprodukter, eller produkter som bara går att använda ett fåtal gånger, och istället skapa något mer påkostat och anpassat som kan användas under längre tid, avslutar Wilhelm Bäckström. Egentligen består handsken av två handskar. Den inre fångar upp svett och skyddar på så sätt handen, den övre håller vätan borta. Hud finns nu som Kickstarter och prislappen ligger på 420 kronor. Lite dyrt jämfört med vanliga diskhandskar kanske, men denna går och andra sidan att använda om och om igen. Tumnagel
94kg
+
Roger Åberg
0

Kolla in berg-och-dalbanan Velocicoaster
Med tillhörande dinosaurier

Snart kommer Universal Orlando I Florida öppna upp sin nya berg-och-dalbana Velocicoaster och här kan ni kolla in hur det är att åka den. Velocicoaster har hämtat sitt tema från Jurassic World-filmerna vilket innebär att åkaren kan få se lite dinosuari-statyer här och där under åkturens gång. Bortsett från det så verkar det handla om en förhållandevis ordinär men ganska häftig berg-och-dalbana. Velocicoaster kommer att köra sitt premiäråk på Universal Orlando 10 juni. Här nedan hittas ett åk med berg-och-dalbanan där man filmat det hela ur åkarens synvinkel. Tumnagel
123kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Portabel grill med stil
Istället för engångsgrillen

Att grilla är najs och ibland vill man grilla om man inte är hemma med sin vanliga grill. Engångsgrillar är en dum grej (RIP) så då får man hitta bättre alternativ. Som den här snygga och portabla grillen. Lite dyr, 129 euro, men verkar väldigt smidig både att bära med sig men också att rengöra när man kommer hem. Finns i ett gäng olika färger. Tumnagel
94kg
+
Roger Åberg
0

Video visar hur Simpsons sett ut genom åren
Rätt mycket har hänt på 30 år

Världen blev introducerade till familjen Simpsons 1987 i The Tracey Ullman Show och sedan dess har vi fått massvis med nya avsnitt av serien. Med tiden har seriens visuella stil ändrats en aning och i video från Insider får vi se hur utvecklingen sett ut de senaste 30 åren. Tumnagel
96kg
+
André Stray
0

Det här är den officiella pizzan för fotbolls-EM
Blir du sugen?

Snart är det dags för EM i fotboll och då kanske det ska ätas lite pizza. Det tycker i alla fall landslaget och deras sponsor Coca-Cola som har tagit fram den officiella EM-pizzan. Spelarna har rösta om ingredienserna och landslagskockarna Mats Broström och Gustaf Sandfridsson har satt ihop den. Ingredienserna är tomatsås, kebabkött, färska champinjoner, riven mozzarella, färska tomater, gul lök, inlagd chili eller feferoni och vitlökssås. En vegetarisk version finns där det istället är kebabkryddad ostronskivling istället för kött. Toppas gör den med rucola, koriander eller mynta. Pizzan ska finnas på 500 pizzerior men går så klart att göra själv Vad tycker du, blir du sugen? Tumnagel
-35kg
+
Roger Åberg
0

Kelloggs släpper flingautomat
Få den perfekta flingfrukosten

Flingtillverkaren Kelloggs har tillsammans med företaget Chowbotics tagit fram en robotiserad automat som man säger ska kunna leverera den perfekta flingfrukosten. Automaten kan förse sina kunder med en skål med flingor som mjölk eller yoghurt samt andra ingredienser som till exempel frukter och nötter. Kunderna beställer sin flingskål via automatens inbyggda pekskärm eller via en tillhörande app. Beroende på vad kunden vill ha i skålen förutom flingor så varierar priserna från 3 till 6,50 dollar. Chowbotics är ett automatföretag som numera är en del av DoorDash, den amerikanska onlinetjänsten för mathemkörning. Företaget har tidigare utvecklar en automat där det går att mixa ihop sin egen sallad. Kelloggs Bowl Bot finns i dagsläget bara i två exemplar och dessa står nu uppställda på University of Wisconsin-Madison samt Florida State University. Tumnagel
76kg
+
Wille Wilhelmsson
0