Quantcast
m
a
r
1 i dag1 i går57 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Avgasvredesutbrott blandat med harmoniska linjer
Jaguar F-Type R Coupé är en riktig fullträff

Garaget / Bilen

Förra sommaren körde jag den roligaste Jaguaren jag någonsin kört. Eller åtminstone var det det jag trodde då. Nu har det gått ett år och även om jag säkerligen inte har blivit klokare så måste jag revidera det jag sagt tidigare. Det har nämligen dykt upp en ny spelare i ligan. Jaguar F-Type Coupé. För ett tag sedan la jag beslag på en i R-utförande, och det här mina vänner, det här är världens roligaste Jaguar. Och antagligen ett stort hot mot exempelvis Porsche 911 Turbo S.

Körkänsla
Det första man bör ha klart för sig när man hoppar in i den här är att det är mycket skillnad på sex och åtta. I det här fallet 170 stycken hästar. Så många fler är det i R:en jämfört med V6S. Och det märks ju såklart. Inte bara genom det helt makalöst fantastiska avgrundsvrålet ur avgassystemet utan även det betydligt högre vridet. Här finns massvis med newtonmeter att leka med och det är verkligen en urkraft som bor där under huven.

Effekten är sjuk. Trampar man på känner man hur rumpan riktigt borrar ner de stackars bakdäcken i asfalten och sedan när det väl hittats fäste skjuter iväg kärran i en vårdslös takt. Är man inte beredd på detta blir man snabbt överraskad och tror kanske att bilen ska vara helt sjukt svår att kontrollera och att den spinner loss hur enkelt som helst trots att inga säkerhetssystem är invaktiverade, men icke. Det är nästan som att bilen gör allt jobb och det enda du gör är att gasa och styra lite. Inga övriga kunskaper behövs. Och utifrån ser det ut som om du drar iväg i en snyggt kontrollerad burnout. Som ett TV-spel ungefär. Lösningen heter elektronisk aktiv differential och denna är standard på V8S och R. En elmotor manövrerar en lamellkoppling som i sin tur överför mest kräm till det hjul som för tillfället har bäst grepp. Allt sker helt automatiskt och det hela resulterar i att de där 550 hästarna som skickas till bakhjulen faktiskt går att tygla utan att man hamnar i diket vid första provkörningen. Och det hela fungerar riktigt bra, man kan i princip stämpla på full gas utan att det känns som att man ska dö i nästa sekund. Bilen tar hand om den jobbiga biten åt dig.

Som väntat finns det även i denna bil en sportknapp som man kan aktivera om man vill. Då vaknar gasresponsen till ännu mer, samtidigt som fjädring, dämpning och chassiet anpassar sig för att inom kort få smiskas lite. Knappen som egentligen är ett slags flygplansreglage drar igång det så kallade "Dynamic Mode" vilket bekräftas med att instrumentklustret ändrar färg till rött. Rött betyder nämligen race i det här fallet. Jag testade självklart att sätta bilen i detta läge men ärligt talat är det här något som bara hör hemma på bana. Bilen blir helt enkelt på tok för hetsig för Svennebanankörning och i längden blir det bara jobbigt när lådan vill ligga på 1:ans växel i 50 km/h. Växellådan som kommer från ZF skötte sig under provperioden klanderfritt. Otroligt snabb trots avsaknaden av dubbla kopplingar och eftersom det finns hela åtta kuggar hittar man alltid någon lämplig. Ettans växel känns nästan överflödig och bilen startar faktiskt alltid på tvåan.

Att det är coupén och inte cabben som jag rattar märker jag inte av. Cabben var oerhört stabil och vridstyv och det är inget som känns annorlunda i coupén. Bilen känns trygg men visst är det lite stötigt när vägen blir sämre, men det är också väntat i den här typen av bil. När asfalten är sådär toksvart och fin är bilen också det, då svävar man nästan fram och vill egentligen bara gasa mer för att den suger sig så fint fast mot marken när man gör det. Styresponsen är direkt och bromsarna biter bra. Keramiska skivor finns som tillval men skippa det om du inte kör på bana då dessa duger gott till den övriga körningen.

Ljud
Åh herregud. Försök att föreställa er detta scenario. Ni har ett gäng med handgranater i nävarna. Dra ut sprintarna med några millisekunders mellanrum och kasta sedan granaterna in i en tom gympasalshall. Ta skydd. Ljudet som uppstår är troligtvis ungefär i närheten av det som den här satans bilen ger ifrån sig. Lättar man på gasen smäller det och smattrar något alldeles vansinnigt bakom en och det är på riktigt svårt att återge även på film. Hela tiden bjuds man på nya ljud, en del märkligare än de andra. Det gurglar, brummar, brakar och bankar. Fullständigt helt okontrollerat. Varvar man ut lite mer låter det först som när Darth Vader har satt en snorloska i halsen för att i nästa stund mynna ut i en flock med ylande bävrar.

Avgasknappen bakom växelväljaren är skillnaden mellan natt och dag. Den är automatiskt avstängd när man startar bilen och även om motorn ryter till ordentligt och tomgången och vrålet är galet högt till en början blir motorn oväntat tyst när den har fått upp lite temp. I detta läge kan man faktiskt någorlunda smyga sig fram obemärkt och inte behöva vara orolig över att väcka döda eller dra igång något billarm. Om man däremot trycker ner knappen som öppnar upp ventilerna där bak vet man aldrig vad som kan hända. I ett parkeringsgarage blir det nästan ett pinsamt högt ljud och drar man iväg vid rödljusen när man har massa bilar omkring sig studsar vrålandet som en studsboll mellan plåtarna. Och för en som mig som älskar motorljud är det svårt att hålla sig för skratt, så jag struntade i det och garvade i princip hela tiden jag körde denna bil.

Exteriör
Rumpan på F-Type Coupé kan inte lovordas mer än vad den redan har gjort. Och visst är linjerna riktigt läckra. Fronten är väl kanske lite anonym men från taket och ned till de läckra baklysena (som är extra porriga när det är mörkt) är bilen perfekt. R:en utmärker sig med fyra avgaspipor istället för två och alla dessa är riktade likt luftvärnskanoner snett uppåt. Ser riktigt kaxigt ut. På tillvalslistan finns kolfiberdetaljer man kan smacka på men jag tycker bilen passar bäst när den är ganska så clean. Den här gråa lacken gör att den inte blir så värst stekig heller, utan mer elegant. Och det verkar folk uppskatta för ordet "vacker" hörde man ofta när man passerade, och jag tar för givet att det talades om bilen och inte mig.

Interiör
Här känner man igen sig från cabben. Knappar och reglage sitter på samma plats och precis som i det öppna syskonet fungerar allting bra. De skålade stolarna kramar sidfläsket sådär lagom mycket och den tjocka treekrade ratten är i precis rätt storlek. Navskärmen med dess pekfunktion funkar väl men är inte världens vackraste att titta på. Knappar runt omkring är dock både behagliga att titta på och vrida på. Växelväljaren är som jag har nämnt tidigare briljant och den känns som en joystick i handen komplett med en avfyrningsknapp. Ratten med alla dess knappar kan kännas lite plottrig till en början men man vänjer sig ganska så fort.

Avslutning
Lätt en av de bästa och roligaste bilarna i den här prisklassen. Kanske inte vassast på något område men satan i gatan vad mycket körglädje den bjuder dig på. Den får dig att känna dig superbra på att köra bil, och så fort du trycker ner pedalen blir du belönad på ett eller annat sätt. Skulle du inte vara sugen på en coupé och inte börjar grina för att du inte riktigt får lika många hästar finns ju även cabben V8 S att tillgå. Ett sätt att avnjuta F-Typens ljudliga pipor ännu mer.

För strax över 1.8 miljoner kronor får du en Porsche 911 Turbo S. För under en miljon får du denna. Valet för mig är i alla fall självklart - Jaggan. Porschen är lite större och har ett "baksäte" och är väl beprövad genom åren. Men den känns ärligt talat inte så spännande längre. Visst, den är sjukt snabb åt alla håll men det känns inte som att jag skulle garva lika många gånger i den som i Jaggan. Och det är det som avgör för min del. Och för att jag i så fall sparar 800 000 spänn som jag istället kan lägga på soppa för att ta mig ner till världens bästa vägar och köra skiten ur bilen.

Fakta Jaguar F-Type R Coupé:
Motor: V8:a, 5.0 liter, kompressor, 550 hästkrafter, 680 Newtonmeter.
Växellåda: Åttastegad automatlåda.
Drivning: Bakhjulsdrift.
Prestanda: 0-100 km/h på 4.2 sekunder, toppfart 300 km/h.
Bromsar: 380 millimeter fram, 376 millimeter bak.
Däck: 255/35 R20 fram och 295/30 R20 bak.
Mått: Hjulbas 2.62 meter, längd 4.47 meter, bredd 1.92 meter, höjd 1.32 meter, vikt 1 650 kilo, bensintank 70 liter, förbrukning 1.11 liter per mil blandad körning, CO2-utsläpp 259 gram per kilometer.
Pris: 997 900 kronor.

(fotnot: en del av bilderna är tagna av mig.)

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Avgasvredesutbrott blandat med harmoniska linjer
295kg
0

Avgasvredesutbrott blandat med harmoniska linjer

Jaguar F-Type R Coupé är en riktig fullträff

En lite snyggare cykelhjälm
Håller du med?

Cykelhjälmar är sällan snygga, de är liksom sportiga men sällan snygga. Bern har en del snygga och så har vi ju Hövding som inte syns alls. Men snygga cykelhjälmar är sällsynta, dels för att de kräver sin stoppning och då hamnar rätt höjd på huvudet. De här från thousand försöker i alla fall vara snygga och modellen heritage finns i ett antal olika färger. Lyckas de? Tumnagel
70kg
+
Roger Åberg
0

Nu kan du dofta som rymden!
EAu de Space

Rätt många saker kan man beskriva hur de doftar, men vissa saker känns inte som att de doftar även om de så klart gör det. Som rymden, hur doftar oändligt med tomrum? Faktum är att rymden tydligen doftar och NASA tog fram en parfym för att göra astronauter redo för den doften. Ju mer man vet och så vidare. Nu har ett gäng lyckats få loss information om den där parfymen som NASA tog fram och skapat en parfym av det som de ska sälja. I skrivande stund har deras Kickstarter dragit in över tre miljoner kronor, så projektet lär bli av. Tumnagel
85kg
+
Roger Åberg
0

The Pharcyde - Drop
Fredagsklassikern

1995 släppte gruppen The Pharcyde låten Drop. Musikvideon till den är lite speciell eftersom gruppen rörde sig baklänges och sjöng låten baklänges när man spelade in. Sen när allt var klart spelade man även upp materialet baklänges vilket gör att allt går åt rätt håll, fast ändå inte. Ett lustigt resultat som regissören Spike Jonze ligger bakom. Bonusklipp nedan. Tumnagel
99kg
+
Bobby Green
0

Nils Oscar återlanserar dubbel-IPAn Hop Yard
Med finslipat recept

Öltillverkaren Nils Oscar återlanserar nu klassikern Hop Yard som släpptes för första gången 2010. Det är en dubbel-IPA som förutom generösa mängder humle nu får ett finslipat recept och ny grafik på etiketten. Ska passa bra att dricka bara som den är eller till grillat kött eller lagrad hårdost. Finns att köpa nu. Tumnagel
97kg
+
Bobby Green
0

Nytt allt är en remix-klipp
Vad gör sociala medier med oss egentligen?

Kirby Ferguson har i många år snackat om att världen saknar originalitet och att allt bara går runt och runt hela tiden. I hans Everything is a Remix-klipp pratar han om allt från filmer, music och teknik som bara kopierar saker som redan finns om och om igen. Nu har han släppt ett nytt klipp och i det snackar han om hur sociala medier och Internet remixar våra personligheter. Han berättar även hur man ska undvika att hamna i den fällan. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green
0

Nya regnkläder från Explorer Vodka
Hyllar den svenska sommaren

Imorgon släpps Medvind och det är en kollektion med regnkläder från sprittillverkaren Explorer som hyllar den svenska sommaren. Här finns en klassisk regnjacka, en vattentät bucket hat och en väska i slitstarkt regnjacketyg. Namnet Medvind är inspirerat av skeppet som finns på flaskans etikett - en etikett som för övrigt designades av Sigvard Bernadotte redan 1958. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green
0

Idrottare om viktiga händelser i deras liv
Trailer för Greatness Code

I den nya serien Greatness Code som är i sju delar får vi träffa idrottarna LeBron James, Tom Brady, Alex Morgan, Usain Bolt, Shaun White, Katie Ledecky och Kelly Slater som alla berättar om det som varit mest avgörande för deras karriärer. Serien har premiär den 10 juli. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
0

Konstnären som designat Radioheads omslag
Det här är Stanley Donwood

Stanley Donwood, eller Dan Rickwood som han egentligen heter, har sedan 1994 varit den som skapat alla Radioheads albumomslag och affischer. I det här klippet pratar han lite om sina verk genom åren. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0

Xanté nu med karibisk rom
"Modern lyx och elegans"

Päronlikören Xanté kommer nu i en ny version som heter Xanté Rum & Pear. Här har man blandat i karibisk rom och den ska fungera att dricka precis som den är med is eller som ingrediens i en rom-baserad drink. "Med Xanté Rum & Pear adderar vi en modern lyx och elegans till Xantéfamiljen, utan att bli dammiga och traditionsbundna. Vi fortsätter göra saker på vårt sätt och skulle aldrig låta idéer om hur saker och ting ”borde” göras hindra oss. Nu utvecklade vi en lyxig likör med smak av päron och karibisk rom, den blev en lysande, och då ska folket få ta del av den." Artikeln har nummer 82861-02 och för en flaska på 500 milliliter får man betala 254 kronor. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green
0

James Blake gör cover på Come As You Are
Lugn och skön

En av James Blakes följare på Instagram efterfrågade en lugn cover på Nirvanas klassiker Come As You Are och James levererade då detta. Originalet har ni nedan. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0

Tre spelbord i ett
Tar upp rimligt med plats

Drömmen är att äga en Ferrari, ha en pool och kanske ett eget flygplan. Eller bara kunna bo så stort så att man kan ha ett rum för en onödigt stor sak att umgås kring. Men ska man välja biljard, pingis eller shufflepuck? Med det här bordet från Triumph behöver man inte välja. Prislappen, på Walmart av alla ställen, ligger på 858 dollar så man ska kanske inte tro att det ersätter det bästa av biljardbord och pingisbord, men det duger nog åt glada amatörer. Tumnagel
117kg
+
Roger Åberg
0

Ny chans att köpa legendariska sneakers
Klarna och HighSnobiety kör raffle

Har ni varit inne och nosat på sneakersvärlden de senaste åren så har ni troligtvis stött på åtråvärda skor som Adidas Yeezy Boost 750 OG, Acronym x Nike Presto Mid och Virgil Abloh x Nike Air Jordan 1 Chicago. Skorna släpptes i ett väldigt begränsat antal och folk köpte skorna som galningar och sålde vidare dessa för tusentals dollar. Nu har Klarna och HighSnobiety meddelat att de kommer ge sneakerfans en ny chans att lägga vantarna på de legendariska skorna i en ny raffle som kommer dra igång på torsdag. Mer specifikt kommer det gälla dessa modeller som du kommer ha chans att lägga vantarna på för butikspris: Adidas Originals Yeezy Boost 750 OG (2015) Acronym x Nike Presto Mid (2016) Virgil Abloh x Nike Air Jordan 1 Chicago (2017) Sean Wotherspoon x Nike Air Max 97/1 (2017) Daniel Arsham x Adidas Futurecraft 4D (2018) Utlottningen kommer starta på torsdag 14:00 och kommer vara öppen fram till 6 juli. De som vinner lottdragningen kommer meddelas 30 juli. Tumnagel
31.4°
+
André Stray

Under Armour släpper mask för träning
Sålde slut på en timme

I Sverige pågår diskussionen om mask är nödvändigt eller inte men i många andra länder är det tvång på mask. Om man ska träna är det viktigt att hitta en som verkligen passar och nu släpper Under Armour sitt alternativ. Enligt dem så är deras mask bra för luftflödet, ska sitta bra och inte kännas så varm. Den går också att tvätta och därmed återanvända, vilket är bra med tanke på att den kostar 30 dollar. Första omgången sålde hur som helst slut på en timme och de finns just nu bara på förhandsorder i USA. Tumnagel
75kg
+
Roger Åberg
0

Mer skate med Manramp
Det är dags igen

Det är nu några år sedan vi senast såg den mänskliga skateboardrampen och hans vänner. Nu är gänget tillbaka med nya äventyr och så här ser det ut 2020. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green
0

Skaparen av I love New York-loggan är död
Hej då Milton Glaser

Milton Glaser, skaparen av den ikoniska I love New York-loggan, är död. Han dog på sin födelsedag, som var i går, och blev 91 år gammal. Förutom att ha skapat New York-loggan känner vi även igen logotyper som Brooklyn Brewery och DC Comics och den psykedeliska postern med Bob Dylan. Glaser startade även New York Magazine tillsammans med Clay Felker. Tumnagel
76kg
+
Roger Åberg
0

Problemet med att vara vegan år 2020
Har det blivit moraliskt fel?

AwakenWithJP skojar och gör satir av mycket som händer i vår värld och i det här klippet tar han upp alla problem som veganer har just nu. Tumnagel
38kg
+
Bobby Green
0

Ny svensk funkpop-musik
Det här är Tomodes debutsingel

Tomode är ett nytt svenskt funkpop-projekt som idag släpper sin debutsingel Destiny No. 20 som ni kan lyssna på här. Man beskriver soundet som "en tidsresa från 70-talets discoglöd rakt in i den moderna popens själ med analoga syntar, rytmgitarrer och medryckande melodier". Tumnagel
112kg
+
Bobby Green
0

Eldorado släpper sommarkollektion
Inspirerad av juiceförpackningar

Idag släpper lågprisvarumärket Eldorado en sommarkollektion som inspirerats av deras egna juiceförpackningar. Här finns en skjorta, badbyxor, baddräkt, en scarf och ett solvisir. Spana in vad som erbjuds på länken nedan. Tumnagel
72kg
+
Bobby Green
0