m
a
r
2 i dag3 i går70 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Avgasvredesutbrott blandat med harmoniska linjer
Jaguar F-Type R Coupé är en riktig fullträff

Garaget / Bilen

Förra sommaren körde jag den roligaste Jaguaren jag någonsin kört. Eller åtminstone var det det jag trodde då. Nu har det gått ett år och även om jag säkerligen inte har blivit klokare så måste jag revidera det jag sagt tidigare. Det har nämligen dykt upp en ny spelare i ligan. Jaguar F-Type Coupé. För ett tag sedan la jag beslag på en i R-utförande, och det här mina vänner, det här är världens roligaste Jaguar. Och antagligen ett stort hot mot exempelvis Porsche 911 Turbo S.

Körkänsla
Det första man bör ha klart för sig när man hoppar in i den här är att det är mycket skillnad på sex och åtta. I det här fallet 170 stycken hästar. Så många fler är det i R:en jämfört med V6S. Och det märks ju såklart. Inte bara genom det helt makalöst fantastiska avgrundsvrålet ur avgassystemet utan även det betydligt högre vridet. Här finns massvis med newtonmeter att leka med och det är verkligen en urkraft som bor där under huven.

Effekten är sjuk. Trampar man på känner man hur rumpan riktigt borrar ner de stackars bakdäcken i asfalten och sedan när det väl hittats fäste skjuter iväg kärran i en vårdslös takt. Är man inte beredd på detta blir man snabbt överraskad och tror kanske att bilen ska vara helt sjukt svår att kontrollera och att den spinner loss hur enkelt som helst trots att inga säkerhetssystem är invaktiverade, men icke. Det är nästan som att bilen gör allt jobb och det enda du gör är att gasa och styra lite. Inga övriga kunskaper behövs. Och utifrån ser det ut som om du drar iväg i en snyggt kontrollerad burnout. Som ett TV-spel ungefär. Lösningen heter elektronisk aktiv differential och denna är standard på V8S och R. En elmotor manövrerar en lamellkoppling som i sin tur överför mest kräm till det hjul som för tillfället har bäst grepp. Allt sker helt automatiskt och det hela resulterar i att de där 550 hästarna som skickas till bakhjulen faktiskt går att tygla utan att man hamnar i diket vid första provkörningen. Och det hela fungerar riktigt bra, man kan i princip stämpla på full gas utan att det känns som att man ska dö i nästa sekund. Bilen tar hand om den jobbiga biten åt dig.

Som väntat finns det även i denna bil en sportknapp som man kan aktivera om man vill. Då vaknar gasresponsen till ännu mer, samtidigt som fjädring, dämpning och chassiet anpassar sig för att inom kort få smiskas lite. Knappen som egentligen är ett slags flygplansreglage drar igång det så kallade "Dynamic Mode" vilket bekräftas med att instrumentklustret ändrar färg till rött. Rött betyder nämligen race i det här fallet. Jag testade självklart att sätta bilen i detta läge men ärligt talat är det här något som bara hör hemma på bana. Bilen blir helt enkelt på tok för hetsig för Svennebanankörning och i längden blir det bara jobbigt när lådan vill ligga på 1:ans växel i 50 km/h. Växellådan som kommer från ZF skötte sig under provperioden klanderfritt. Otroligt snabb trots avsaknaden av dubbla kopplingar och eftersom det finns hela åtta kuggar hittar man alltid någon lämplig. Ettans växel känns nästan överflödig och bilen startar faktiskt alltid på tvåan.

Att det är coupén och inte cabben som jag rattar märker jag inte av. Cabben var oerhört stabil och vridstyv och det är inget som känns annorlunda i coupén. Bilen känns trygg men visst är det lite stötigt när vägen blir sämre, men det är också väntat i den här typen av bil. När asfalten är sådär toksvart och fin är bilen också det, då svävar man nästan fram och vill egentligen bara gasa mer för att den suger sig så fint fast mot marken när man gör det. Styresponsen är direkt och bromsarna biter bra. Keramiska skivor finns som tillval men skippa det om du inte kör på bana då dessa duger gott till den övriga körningen.

Ljud
Åh herregud. Försök att föreställa er detta scenario. Ni har ett gäng med handgranater i nävarna. Dra ut sprintarna med några millisekunders mellanrum och kasta sedan granaterna in i en tom gympasalshall. Ta skydd. Ljudet som uppstår är troligtvis ungefär i närheten av det som den här satans bilen ger ifrån sig. Lättar man på gasen smäller det och smattrar något alldeles vansinnigt bakom en och det är på riktigt svårt att återge även på film. Hela tiden bjuds man på nya ljud, en del märkligare än de andra. Det gurglar, brummar, brakar och bankar. Fullständigt helt okontrollerat. Varvar man ut lite mer låter det först som när Darth Vader har satt en snorloska i halsen för att i nästa stund mynna ut i en flock med ylande bävrar.

Avgasknappen bakom växelväljaren är skillnaden mellan natt och dag. Den är automatiskt avstängd när man startar bilen och även om motorn ryter till ordentligt och tomgången och vrålet är galet högt till en början blir motorn oväntat tyst när den har fått upp lite temp. I detta läge kan man faktiskt någorlunda smyga sig fram obemärkt och inte behöva vara orolig över att väcka döda eller dra igång något billarm. Om man däremot trycker ner knappen som öppnar upp ventilerna där bak vet man aldrig vad som kan hända. I ett parkeringsgarage blir det nästan ett pinsamt högt ljud och drar man iväg vid rödljusen när man har massa bilar omkring sig studsar vrålandet som en studsboll mellan plåtarna. Och för en som mig som älskar motorljud är det svårt att hålla sig för skratt, så jag struntade i det och garvade i princip hela tiden jag körde denna bil.

Exteriör
Rumpan på F-Type Coupé kan inte lovordas mer än vad den redan har gjort. Och visst är linjerna riktigt läckra. Fronten är väl kanske lite anonym men från taket och ned till de läckra baklysena (som är extra porriga när det är mörkt) är bilen perfekt. R:en utmärker sig med fyra avgaspipor istället för två och alla dessa är riktade likt luftvärnskanoner snett uppåt. Ser riktigt kaxigt ut. På tillvalslistan finns kolfiberdetaljer man kan smacka på men jag tycker bilen passar bäst när den är ganska så clean. Den här gråa lacken gör att den inte blir så värst stekig heller, utan mer elegant. Och det verkar folk uppskatta för ordet "vacker" hörde man ofta när man passerade, och jag tar för givet att det talades om bilen och inte mig.

Interiör
Här känner man igen sig från cabben. Knappar och reglage sitter på samma plats och precis som i det öppna syskonet fungerar allting bra. De skålade stolarna kramar sidfläsket sådär lagom mycket och den tjocka treekrade ratten är i precis rätt storlek. Navskärmen med dess pekfunktion funkar väl men är inte världens vackraste att titta på. Knappar runt omkring är dock både behagliga att titta på och vrida på. Växelväljaren är som jag har nämnt tidigare briljant och den känns som en joystick i handen komplett med en avfyrningsknapp. Ratten med alla dess knappar kan kännas lite plottrig till en början men man vänjer sig ganska så fort.

Avslutning
Lätt en av de bästa och roligaste bilarna i den här prisklassen. Kanske inte vassast på något område men satan i gatan vad mycket körglädje den bjuder dig på. Den får dig att känna dig superbra på att köra bil, och så fort du trycker ner pedalen blir du belönad på ett eller annat sätt. Skulle du inte vara sugen på en coupé och inte börjar grina för att du inte riktigt får lika många hästar finns ju även cabben V8 S att tillgå. Ett sätt att avnjuta F-Typens ljudliga pipor ännu mer.

För strax över 1.8 miljoner kronor får du en Porsche 911 Turbo S. För under en miljon får du denna. Valet för mig är i alla fall självklart - Jaggan. Porschen är lite större och har ett "baksäte" och är väl beprövad genom åren. Men den känns ärligt talat inte så spännande längre. Visst, den är sjukt snabb åt alla håll men det känns inte som att jag skulle garva lika många gånger i den som i Jaggan. Och det är det som avgör för min del. Och för att jag i så fall sparar 800 000 spänn som jag istället kan lägga på soppa för att ta mig ner till världens bästa vägar och köra skiten ur bilen.

Fakta Jaguar F-Type R Coupé:
Motor: V8:a, 5.0 liter, kompressor, 550 hästkrafter, 680 Newtonmeter.
Växellåda: Åttastegad automatlåda.
Drivning: Bakhjulsdrift.
Prestanda: 0-100 km/h på 4.2 sekunder, toppfart 300 km/h.
Bromsar: 380 millimeter fram, 376 millimeter bak.
Däck: 255/35 R20 fram och 295/30 R20 bak.
Mått: Hjulbas 2.62 meter, längd 4.47 meter, bredd 1.92 meter, höjd 1.32 meter, vikt 1 650 kilo, bensintank 70 liter, förbrukning 1.11 liter per mil blandad körning, CO2-utsläpp 259 gram per kilometer.
Pris: 997 900 kronor.

(fotnot: en del av bilderna är tagna av mig.)

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Avgasvredesutbrott blandat med harmoniska linjer
295kg
0

Avgasvredesutbrott blandat med harmoniska linjer

Jaguar F-Type R Coupé är en riktig fullträff

Ny möbelkollektion från Bentley
Smakar det så kostar det

2013 började biltillverkaren Bentley att även tillverka möbler och så här ser deras senaste kollektion ut. Här finns en soffa, sängar och fåtöljer för den med tjocka plånböcker. Bara soffan kostar nästan 15.000 dollar innan skatt och för sängen får du hosta upp nästan 12.000 dollar. Det finns två stycken fåtöljer att välja mellan och de kostar 9000 respektive 4200 dollar. Köper du alla nyheter handlar det om 40.000 dollar innan skatt. Tumnagel
67kg
+
Bobby Green
0

Lyssna på öl och Gotland
Ganska lugnande

Igår lanserades Wisby Lager Alkoholfri på Systembolaget och i samband med detta släpptes tre stycken ljudspår på Spotify. De heter Västerhejde, Visby och Djupvik och alla är inspelade med ljud skapade av ölen och Gotland. Pys från kapsylen, kluckande från att man häller upp den och vågornas skvalp. Rätt mysigt att lyssna på faktiskt. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green
0

Tut i luren! Idag är det mjölkens dag!
Fira med ett glas och bullar

På initiativ av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation har man sedan 2001 firat World Milk Day den 1 juni varje år. Och idag är det detta datum så idag firar vi mjölken helt enkelt. Bonusklipp nedan. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green
0

Special-Omega för nästa års America's Cup
Lanseras i mars 2021

Omega har för tredje gången utsetts till officiella tidtagare för kappseglingstävlingen Americax27s Cup. Mellan den 6 och 21 mars nästa år går tävlingen återigen av stapeln och för att ladda inför detta presenterar Omega nu en ny klocka. Den heter Seamaster Planet Ocean 36th Americax27s Cup, är i rostfritt stål, mäter 43,5 millimeter och har ett strukturerat gummiarmband. Klockan kommer att säljas i 2021 stycken exemplar och lansering blir i samband med att tävlingen drar igång. Priset ligger på 74.800 kronor. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green
0

Gin med smak av passionsfrukt och apelsin
Börjar säljas idag

Idag släpper Kopparberg Gin lanserar en ny gin och den heter Passionfruit&Orange. Här ska det finnas smaker av passionsfrukt och bitter apelsinzest. Blanda den med tonic, is och en skiva apelsin. Flaskan som innehåller 700 milliliter kostar 279 kronor och du hittar den på länken nedan. Sedan tidigare finns även smaken Kopparberg Gin Strawberry&Lime. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0

Hitta prissänkta viner på Systembolaget
Köp innan de skeppas tillbaka till Europa

Systembolaget har på sätt och vis två verksamheter, en med butiker och saker på hyllan och en med ett stort beställningssortiment där produkterna fysiskt inte finns hos Systembolaget utan hos importörerna. Ibland beställer dessa helt enkelt för mycket av en vara och blir inte av med sitt lager. Det vanliga är då att det skeppas tillbaka ner i Europa och kanske hamnar på en bordershop, men innan dess så sänks priset här på Systembolaget. Systembolaget varken får eller vill berätta om detta, alkohol och REA är två ord som inte fungerar så bra ihop i Sverige. Vinbörsen är en ny tjänst som håller koll på dessa prissänkningar åt oss konsumenter. Man har helt enkelt koll på Systembolagets sortiment och noterar när ett vins pris sänks. Resultatet blir att vi konsumenter kan köpa vin till bra pris, vin slipper skeppas runt på lastbilar och Systembolaget slipper fortfarande ha en REA-skylt på sin hemsida. Win win så att säga. Tumnagel
569kg
+
Roger Åberg
0

Astrid S och Victor Leksell möts på gränsen
Framför låten Svag tillsammans

Astrid S är Norges största kvinnliga artist och Victor Leksell är Sveriges just nu hetaste manlige artist. Här får vi se de båda mötas på gränsen mellan Norge och Sverige och framföra Victors låt Svag tillsammans. Tumnagel
187kg
+
Bobby Green
0

Jam & Spoon - Right in the Night
Fredagsklassikern

Idag är det fredag och då ska man bland annat lyssna på bra musik, gärna högt på en bra anläggning. Denna vecka kör vi klassikern Right in the Night från den tyska gruppen med det fantastiska namnet Jam & Spoon. Bonusklipp nedan. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green
0

Historien om glass
Bästa man kan stoppa i sig

Alla älskar väl glass? Det är ju det bästa som finns egentligen. Svalkande, sött och finns i cirka en miljard olika varianter och smaker. Här får vi lära oss lite historia kring denna fantastiska uppfinning. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green
0

Tut i luren! Idag är det National Burger Day!
Fira köttpuckens dag!

Okej, det är inte International Burger Day idag utan National Burger Day. Men det är fortfarande en dag där man hyllar hamburgaren och det vill man ju vara med på såklart. Själv blir det nog ett par patty melts med rökt ost för att fira. Hur firar ni? Tumnagel
114kg
+
Bobby Green
0

Ny Ben & Jerry’s-glass till serien Space Force
Boots On The Moooo’n

Imorgon har den nya komedi-serien Space Force premiär på Netflix. Och vad äter man till serier? Glass såklart! Därför har Ben & Jerry’s givetvis tagit fram en ny passande smak, och den heter Boots On The Moooo’n. I byttan hittar vi mjölkchokladglass, fudge-kor, mandeltoffee-bitar och en kärna av söt kakdeg. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0

Enorma kungakronor på Burger King
Ska hjälpa personer att hålla avstånd

Det är läge att hålla avstånd just nu och för att burgarälskare på Burger King inte ska komma för nära varandra har man introducerat gigantiska kungakronor som gör det enkelt att få lite mer utrymme för sig själv. Påhittet kommer från Tyskland och kanske även kommer dyka upp på fler ställen. Burger King i Italien har valt ett lite annat grepp för att hålla isär folk - där har man istället lastat på tre gånger så mycket rå lök på burgarna för att på så vis låta den stinkande andedräkten göra att man håller avståndet. Tumnagel
110kg
+
Bobby Green
0

En liten historielektion om dubstep
Hur kom genren till och vart tog den vägen?

Dubstep kom ur dub och 2-step, som i sin tur kom ur garage-scenen. I det här klippet får vi en liten genomgång om hur genren kom till, vad som gör den speciell och vart tusan den tog vägen. Tumnagel
97kg
+
Roger Åberg
0

Köp en lunch till sjukvårdspersonalen
Mat till alla som kämpar

Det ideella initiativet WeFightCovid och serviceföretaget Enjoy Meals har nu fixat så att privatpersoner kan köpa färdiga luncher och snacks åt sjukvårdspersonal både på sjukhus och inom äldreomsorgen. Maten finns i kylar som är utplacerade inom vården och hittills har man delat ut runt 5000 stycken luncher. Med WeFightCovids hjälp ska man kunna dela ut ytterligare 300 luncher i veckan under fem veckors tid. Om du vill bidra Swishar du till 1230289454. 25 kronor ger ett fikapaket, 75 kronor en matlåda med frukt och dryck. Så här säger Malin Kendle som är vd på Enjoy Meals: "Sjukvårdspersonalen kämpar verkligen i frontlinjen i denna kris och vi vill hjälpa till på de sätt vi kan och genom samarbetet med WeFightCovid kommer vi kunna dela ut ytterligare 1500 luncher. Vi hoppas att vårt initiativ kan bidra med lite energi till sjukvårdspersonalen och samtidigt skapa möjlighet för privatpersoner att bidra. Genom initiativet kan vi också bidra till att skapa mer verksamhet för våra leverantörer som precis som så många företag har det tufft just nu." Tumnagel
179kg
+
Bobby Green
0

Metallica-låt skriven av bot
Nu blir det hårdrock!

Den bot-skrivna AC/DC-låten följs nu upp av en Metallica-låt. Boten har plockat massa text från andra Metallica-låtar och sedan kommit fram med vad som döpts till Deliverance Rides. Notera att det bara är texten boten har skrivit - musiken och sången har snubben bakom kanalen fixat. Tumnagel
89kg
+
Bobby Green
0

Trehjulig cykel som även är en husbåt
Dagens kombo

Arkitekten Aigars Lauzis kändes att det saknades ett fordon på marknaden så han byggde det själv. Det här är Z-Triton och det är en trehjulig cykel som man även kan köra ner i vattnet och använda som husbåt. Ställer man den på land kan det även fungera som "huscykel". Ett lite billigare alternativ till husbil kanske? Nedan berättar Aigars mer om sin skapelse. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green
0

Skate hemma i karantän
Funkar bra när man har en egen park

I Florida är det lockdown som gäller och alla skateboard-parker är stängda. Men det gör inte så mycket för bröderna Dern som har en egen park hemma. Tumnagel
99kg
+
Bobby Green
0

Michael Jordans bästa ögonblick
Ett mixtape från NBA

NBA har satt ihop följande klipp som visar vad basketspelaren Michael Jordan åstadkommit under sin karriär. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green
0