m
a
r
2 i går64 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Avgasvredesutbrott blandat med harmoniska linjer
Jaguar F-Type R Coupé är en riktig fullträff

Garaget / Bilen

Förra sommaren körde jag den roligaste Jaguaren jag någonsin kört. Eller åtminstone var det det jag trodde då. Nu har det gått ett år och även om jag säkerligen inte har blivit klokare så måste jag revidera det jag sagt tidigare. Det har nämligen dykt upp en ny spelare i ligan. Jaguar F-Type Coupé. För ett tag sedan la jag beslag på en i R-utförande, och det här mina vänner, det här är världens roligaste Jaguar. Och antagligen ett stort hot mot exempelvis Porsche 911 Turbo S.

Körkänsla
Det första man bör ha klart för sig när man hoppar in i den här är att det är mycket skillnad på sex och åtta. I det här fallet 170 stycken hästar. Så många fler är det i R:en jämfört med V6S. Och det märks ju såklart. Inte bara genom det helt makalöst fantastiska avgrundsvrålet ur avgassystemet utan även det betydligt högre vridet. Här finns massvis med newtonmeter att leka med och det är verkligen en urkraft som bor där under huven.

Effekten är sjuk. Trampar man på känner man hur rumpan riktigt borrar ner de stackars bakdäcken i asfalten och sedan när det väl hittats fäste skjuter iväg kärran i en vårdslös takt. Är man inte beredd på detta blir man snabbt överraskad och tror kanske att bilen ska vara helt sjukt svår att kontrollera och att den spinner loss hur enkelt som helst trots att inga säkerhetssystem är invaktiverade, men icke. Det är nästan som att bilen gör allt jobb och det enda du gör är att gasa och styra lite. Inga övriga kunskaper behövs. Och utifrån ser det ut som om du drar iväg i en snyggt kontrollerad burnout. Som ett TV-spel ungefär. Lösningen heter elektronisk aktiv differential och denna är standard på V8S och R. En elmotor manövrerar en lamellkoppling som i sin tur överför mest kräm till det hjul som för tillfället har bäst grepp. Allt sker helt automatiskt och det hela resulterar i att de där 550 hästarna som skickas till bakhjulen faktiskt går att tygla utan att man hamnar i diket vid första provkörningen. Och det hela fungerar riktigt bra, man kan i princip stämpla på full gas utan att det känns som att man ska dö i nästa sekund. Bilen tar hand om den jobbiga biten åt dig.

Som väntat finns det även i denna bil en sportknapp som man kan aktivera om man vill. Då vaknar gasresponsen till ännu mer, samtidigt som fjädring, dämpning och chassiet anpassar sig för att inom kort få smiskas lite. Knappen som egentligen är ett slags flygplansreglage drar igång det så kallade "Dynamic Mode" vilket bekräftas med att instrumentklustret ändrar färg till rött. Rött betyder nämligen race i det här fallet. Jag testade självklart att sätta bilen i detta läge men ärligt talat är det här något som bara hör hemma på bana. Bilen blir helt enkelt på tok för hetsig för Svennebanankörning och i längden blir det bara jobbigt när lådan vill ligga på 1:ans växel i 50 km/h. Växellådan som kommer från ZF skötte sig under provperioden klanderfritt. Otroligt snabb trots avsaknaden av dubbla kopplingar och eftersom det finns hela åtta kuggar hittar man alltid någon lämplig. Ettans växel känns nästan överflödig och bilen startar faktiskt alltid på tvåan.

Att det är coupén och inte cabben som jag rattar märker jag inte av. Cabben var oerhört stabil och vridstyv och det är inget som känns annorlunda i coupén. Bilen känns trygg men visst är det lite stötigt när vägen blir sämre, men det är också väntat i den här typen av bil. När asfalten är sådär toksvart och fin är bilen också det, då svävar man nästan fram och vill egentligen bara gasa mer för att den suger sig så fint fast mot marken när man gör det. Styresponsen är direkt och bromsarna biter bra. Keramiska skivor finns som tillval men skippa det om du inte kör på bana då dessa duger gott till den övriga körningen.

Ljud
Åh herregud. Försök att föreställa er detta scenario. Ni har ett gäng med handgranater i nävarna. Dra ut sprintarna med några millisekunders mellanrum och kasta sedan granaterna in i en tom gympasalshall. Ta skydd. Ljudet som uppstår är troligtvis ungefär i närheten av det som den här satans bilen ger ifrån sig. Lättar man på gasen smäller det och smattrar något alldeles vansinnigt bakom en och det är på riktigt svårt att återge även på film. Hela tiden bjuds man på nya ljud, en del märkligare än de andra. Det gurglar, brummar, brakar och bankar. Fullständigt helt okontrollerat. Varvar man ut lite mer låter det först som när Darth Vader har satt en snorloska i halsen för att i nästa stund mynna ut i en flock med ylande bävrar.

Avgasknappen bakom växelväljaren är skillnaden mellan natt och dag. Den är automatiskt avstängd när man startar bilen och även om motorn ryter till ordentligt och tomgången och vrålet är galet högt till en början blir motorn oväntat tyst när den har fått upp lite temp. I detta läge kan man faktiskt någorlunda smyga sig fram obemärkt och inte behöva vara orolig över att väcka döda eller dra igång något billarm. Om man däremot trycker ner knappen som öppnar upp ventilerna där bak vet man aldrig vad som kan hända. I ett parkeringsgarage blir det nästan ett pinsamt högt ljud och drar man iväg vid rödljusen när man har massa bilar omkring sig studsar vrålandet som en studsboll mellan plåtarna. Och för en som mig som älskar motorljud är det svårt att hålla sig för skratt, så jag struntade i det och garvade i princip hela tiden jag körde denna bil.

Exteriör
Rumpan på F-Type Coupé kan inte lovordas mer än vad den redan har gjort. Och visst är linjerna riktigt läckra. Fronten är väl kanske lite anonym men från taket och ned till de läckra baklysena (som är extra porriga när det är mörkt) är bilen perfekt. R:en utmärker sig med fyra avgaspipor istället för två och alla dessa är riktade likt luftvärnskanoner snett uppåt. Ser riktigt kaxigt ut. På tillvalslistan finns kolfiberdetaljer man kan smacka på men jag tycker bilen passar bäst när den är ganska så clean. Den här gråa lacken gör att den inte blir så värst stekig heller, utan mer elegant. Och det verkar folk uppskatta för ordet "vacker" hörde man ofta när man passerade, och jag tar för givet att det talades om bilen och inte mig.

Interiör
Här känner man igen sig från cabben. Knappar och reglage sitter på samma plats och precis som i det öppna syskonet fungerar allting bra. De skålade stolarna kramar sidfläsket sådär lagom mycket och den tjocka treekrade ratten är i precis rätt storlek. Navskärmen med dess pekfunktion funkar väl men är inte världens vackraste att titta på. Knappar runt omkring är dock både behagliga att titta på och vrida på. Växelväljaren är som jag har nämnt tidigare briljant och den känns som en joystick i handen komplett med en avfyrningsknapp. Ratten med alla dess knappar kan kännas lite plottrig till en början men man vänjer sig ganska så fort.

Avslutning
Lätt en av de bästa och roligaste bilarna i den här prisklassen. Kanske inte vassast på något område men satan i gatan vad mycket körglädje den bjuder dig på. Den får dig att känna dig superbra på att köra bil, och så fort du trycker ner pedalen blir du belönad på ett eller annat sätt. Skulle du inte vara sugen på en coupé och inte börjar grina för att du inte riktigt får lika många hästar finns ju även cabben V8 S att tillgå. Ett sätt att avnjuta F-Typens ljudliga pipor ännu mer.

För strax över 1.8 miljoner kronor får du en Porsche 911 Turbo S. För under en miljon får du denna. Valet för mig är i alla fall självklart - Jaggan. Porschen är lite större och har ett "baksäte" och är väl beprövad genom åren. Men den känns ärligt talat inte så spännande längre. Visst, den är sjukt snabb åt alla håll men det känns inte som att jag skulle garva lika många gånger i den som i Jaggan. Och det är det som avgör för min del. Och för att jag i så fall sparar 800 000 spänn som jag istället kan lägga på soppa för att ta mig ner till världens bästa vägar och köra skiten ur bilen.

Fakta Jaguar F-Type R Coupé:
Motor: V8:a, 5.0 liter, kompressor, 550 hästkrafter, 680 Newtonmeter.
Växellåda: Åttastegad automatlåda.
Drivning: Bakhjulsdrift.
Prestanda: 0-100 km/h på 4.2 sekunder, toppfart 300 km/h.
Bromsar: 380 millimeter fram, 376 millimeter bak.
Däck: 255/35 R20 fram och 295/30 R20 bak.
Mått: Hjulbas 2.62 meter, längd 4.47 meter, bredd 1.92 meter, höjd 1.32 meter, vikt 1 650 kilo, bensintank 70 liter, förbrukning 1.11 liter per mil blandad körning, CO2-utsläpp 259 gram per kilometer.
Pris: 997 900 kronor.

(fotnot: en del av bilderna är tagna av mig.)

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Avgasvredesutbrott blandat med harmoniska linjer
295kg
0

Avgasvredesutbrott blandat med harmoniska linjer

Jaguar F-Type R Coupé är en riktig fullträff

Ny färdig cocktail från Hernö Gin
Det här är Martinez!

Den andra produkten i serien Hernö Gin Cocktails är Martinez!. Här har man blandat Mancino Vermouth Rosso Amaranto, maraschinolikör och några stänk bitter. Det är twist på den klassiska cocktail som skapades som en variant på Manhattan i slutet på 1800-talet. Martinez! släpps i en upplaga om 1250 stycken flaskor den 27 september klockan 10.00. Flaskan är på 500 milliliter, alkoholhalten på 35 procent och på prislappen står det 482 kronor. Tumnagel
89kg
+
Bobby Green
0

Beavis and Butt-Head-kläder från Études
Snart på en Wille nära dig

Det franska klädmärket Études presenterar nu en ny kollektion kläder med MTV-ikonerna Beavis and Butt-Head på. Det finns t-shirts, jeansjackor, hoodies, skjortor och kepsar att välja mellan. Priserna sträcker sig från 90 euro till 650 euro och allt som erbjuds hittar ni på länken nedan. Tumnagel
74kg
+
Bobby Green
0

Matgeek har börjat sälja sås
Snart tillgängligt i hela landet

YouTube-profilen och mannen med en endast medelmåttig riskokare, Johan "Matgeek" Hedberg, ska har börjat sälja färdiga såser i flertalet matkedjor. Detta för att han länge jobbat med en digital produkt och saknat att jobba med en konkret vara. Därför började han, tillsammans med en ännu okänd samarbetspartner, tillverka burkar med sås. Under sommaren har man kunnat hitta dessa såser i utvalda ICA-butiker men tillgången har varit begränsad. Nu har man skalat upp produktionen och från nästa vecka ska dessa Matgeek-såser kunna hittas i alla Citygross-butiker i hela landet. I klippet ovan kan man se när Johan åker till fabriken i Motala för att provsmaka de nya såserna. Tumnagel
-109kg
+
Frode Wikesjö
0

Ett besök hos Russell's General Store
Har New Yorks bästa bacon- och äggmacka

Russellx27s General Store är en liten mysig mataffär och restaurang som ligger i den lilla staden Bovina. Här jobbar Maggie som gör goda pajer och Antonio som sägs veva ihop New Yorks bästa bacon- och äggmacka. Inget avancerat men det måste det ju heller inte alltid vara. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green
0

Lil Nas X föder sitt debutalbum MONTERO
Så det är så albumsläpp fungerar?

Artisten Lil Nas X, som först blev populär med sin låt Old Town Road, har idag släppt fött sitt debutalbum MONTERO. Albumet består av 15 låtar och är 41 minuter långt. Ovan kan ni observera födseln av Lil Nas X album. Med sig på albumet har han Miley Cyrus, Elton John, Megan Thee Stallion, Doja Cat och Jack Harlow. Tumnagel
92kg
+
Hugo Engström
0

Aretha Franklins Respect är världens bästa låt
Svänger fortfarande bra

250 stycken musiker, kritiker och branschfolk har sagt sitt och efter en omröstning stod det klart att Aretha Franklins Respect är världens bästa låt. På plats nummer två hittar vi Public Enemys Fight the power och på plats tre Sam Cookes A change is gonna come. På 20:e plats hittar vi Robyn med Dancing on my own. Hela listan med 500 stycken låtar hittar ni på länken nedan. Vilken är världens bästa låt enligt dig? Tumnagel
70kg
+
Bobby Green
0

Årets julknäcke från Leksands smakar glögg
Inte knäck

För mig är det vörtbröd som gäller på jul men många äter även knäckebröd. Leksands presenterar nu årets julknäcke och det ska smaka glögg. Brödet har fått smak av de klassiska smakerna pomerans, kanel och nejlika och det börjar säljas från och med vecka 43. En förpackning är på 220 gram och kostar runt 20 kronor. Förutom glöggknäcket släpps även de klassiska julbröden Julknäcke Original och Tre kullor Julkryddor och Vört. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green
0

Nu finns Stauning Rye på Systembolaget
Ung whisky från Danmark

Stauning är ett whiskymärke från Danmark. Nu har deras Stauning Rye släppts på Systembolaget och den ska fungera lika bra som den är eller i drinkar. Företaget grundades av nio stycken vänner som alla har en passion för whisky, men ingen kunskap om hur man producerar den. Målet har dock alltid varit att göra whisky i världsklass. Stauning Rye är av klassisk amerikansk stil med 51% råg och 49% korn. Alex Munch som är en av grundarna till Stauning Whisky säger följande: "Vi tråkar inte ut vår whisky med lång lagring på fat för att uppnå en viss ålder. Whisky som inte har något att dölja vågar visa sig naken för världen. Vi är bara intresserade av modernisering om det ger vår whisky en bättre karaktär, annars håller vi fast vid den gamla traditionen. Vi eldar under våra kopparpannor, vi golvmältar lokal säd och använder torv från Jylland. Vi producerar småskaligt. Det vi däremot inte gör är att lagra ihjäl vår whisky, vi vill att fatkaraktären ska addera men inte ta över alla subtila smaker i vår new make. Det är lite som med het sås, rätt mängd förhöjer smaken men blir det för mycket brinner det mest i munnen." Du hittar whiskyn på länken nedan. För en flaska på 70 centiliter får man betala 599 kronor. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green
0

Volvo och Casca släpper skor
Inspirerade av XC40 Recharge

Den 22 september är det World Car Free Day och för att uppmärksamma detta har Volvo tillsammans med skotillverkaren Casca tagit fram ett par skodon. Dessa ska vara inspirerade av den helt eldrivna modellen XC40 Recharge och har då alltså en klassisk skandinavisk design. Tio procent av sulan ska vara tillverkad av återvunna däck och ovansidan av återvunna PET-flaskor. Ett par blir dina för 168 dollar. Tumnagel
62kg
+
Bobby Green
0

Arket och Tretorn släpper nytt samarbete
Regnkappor och accessoarer

Arket och Tretorn presenterar nu ett nytt samarbete som består av en funktionell och minimalistisk kollektion med regnkappor och accessoarer. Och det finns grejer till alla i familjen, även hunden. Inspirationen kommer från gamla fiskarparkas och robusta regnkappor. Anna Teurnell som är Designchef hos Arket säger följande: "Det nordiska klimatet kan vara mycket oförutsägbart, men det hindrar inte nödvändigtvis människor från att leva sina liv och att vara ute i naturen så länge de har lämpliga kläder. Den här kollektionen firar regnkläder genom att ta med beprövade element från klassiska plagg och integrera dem i nya stilar för den moderna familjen." Allt släpps den 7 oktober och priserna sträcker sig från 200-1500 kronor. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green
0

Ny serie magra ostar från Arla
Släpps vecka 39

Arla presenterar nu en serie med näringsrika magra hårdostar. De ska ha ett högt innehåll av protein, kalcium, vitamin B12 och zink. Tre olika varianter erbjuds och två av dessa kommer även som färdigskivade. Släpps i butik vecka 39. Bonusklipp nedan. Tumnagel
71kg
+
Bobby Green
0

Saturnus presenterar årets glögg
Snart är det jul igen!

Den första snön har fallit i Sverige och snart är det dags att börja koka glögg, typ. Nu presenterar Saturnus deras glögg för i år och det är alkoholfria Vintermojito som kan drickas både kall eller varm. Kanel, ingefära, kardemumma och pomerans ska blandas med smakerna limejuice och mynta. Kommer på 50-centilitersflaska till dagligvaruhandeln från och med slutet av oktober. Något pris har vi tyvärr inte fått än. Tumnagel
100kg
+
Bobby Green
0

Nu kan du sitta på en nallebjörn
Från sofacompany

Nallebjörnar är ju mysiga, det vet ju alla. Nu kommer Sofa Company med stora nallebjörnar för oss som kanske inte vågar kela med en i soffan. Nu finns några av deras produkter i ett tyg som är teddyliknande och som finns i den karamellbruna på bilderna. Soffan heter Paula och har plats för tre och kostar 11.999 kronor och den divanliknande soffan heter Rose och kostar 7999 kronor. Fåtöljen heter Otis och kostar 4999 kronor och Puffen heter No.9 och kostar 1499 kronor. Tumnagel
98kg
+
Roger Åberg
0

Emirates lanserar VR-app
Kolla in deras första klass-svit

Flygbolaget Emirates har lanserat en VR-app för alla dem som är intresserade av att ta sig en närmare titt inuti Emirates kabiner innan det är dags att flyga. I appen kan användaren ta del av hur det ser ut i Emirates så kallade sviter på deras flygplan samt hur det det ser ut i första klass. För många är det antagligen så nära man kommer dessa upplevelser om man inte är beredd att langa upp en herrans massa tusenlappar eller bonuspoäng, något som krävs för att testa på den äkta varan. Emirates VR-app går att använda med Oculus Rift och går att ladda ner gratis från Oculus Store. Här ovan hittas en trailer för Emirates nysläppta VR-app. Tumnagel
78kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Biograf Rigoletto öppnar med nytt koncept
Har nu 18-årsgräns

Den 30 september öppnar den anrika biografen Rigoletto på Kungsgatan i Stockholm upp återigen med ett helt nytt koncept. Nu kommer man förutom bio ha bistro och bar och det sistnämnda gör att man inför 18-årsgräns på stället. Till din film kommer du här alltså att kunna få både mat och alkoholhaltig dryck och eftersom den första filmen som visas är nya Bond-rullen No Time To Die kanske en Dry Martini passar bra, eller en Heineken. Biljetter till de första visningarna släpps imorgon. Tumnagel
197kg
+
Bobby Green
0

Nya Michelin-stjärnor till sverige
Fyra nya restauranger fick plats i guiden

Årets Guide Michelin har släppts och i den kan man se att fyra svenska restauranger har fått nya stjärnor. Restaurangerna som nu kan flasha med en stjärna är Aira i Stockholm, Project i Göteborg, Äng i Tvååker och Hotell Borgholm på Öland. Den enda restaurangen i Sverige som tidigare hade tre Michelin-stjärnor, Frantzén i Stockholm, fick behålla dessa i årets guide. Enligt guiden finns det nu en trestjärnig, fyra tvåstjärniga och 14 enstjärniga restauranger i Sverige. Tumnagel
113kg
+
Frode Wikesjö
0

Swedish House Mafia och The Weeknd teasar
Släpper snart låten Moth to a Flame

Ryktena kring en låt från Swedish House Mafia och The Weeknd stämde och på årets MTV Video Music Awards visade man följande teaser inför låten Moth to a Flame som väntas släppas snart. Visa det här inlägget på Instagram Ett inlägg delat av @swedishhousemafia Tumnagel
91kg
+
Bobby Green
0

1000 - ett nytt Svenskt skidmärke
Tillverkas med förnyelsebar energi

1000 är namnet på ett nytt svenskt skidmärke signerat Åre Skidfabrik. Tillverkningen sker med förnyelsebar energi och man gör det tillsammans med RISE (Research Institutes of Sweden) som bedriver svensk forskning för hållbar tillväxt. Skidåkaren Magnus Granér som tidigare jobbat åt det amerikanska skidmärket ON3P är numera inblandad i 1000 och den första åkaren som presenteras i teamet man har skapat. Skidorna har en träkärna av poppel, bok och bambu och extra tjocka stålkanter som ska ge en längre livslängd. Just nu finns de tre modellerna Park, Allmountain och Powder att välja mellan och priserna är från 700 euro till 850 euro. Läs mer om skidorna på länken nedan. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green
0