m
a
r
2 i går50 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Avgasvredesutbrott blandat med harmoniska linjer
Jaguar F-Type R Coupé är en riktig fullträff

Garaget / Bilen

Förra sommaren körde jag den roligaste Jaguaren jag någonsin kört. Eller åtminstone var det det jag trodde då. Nu har det gått ett år och även om jag säkerligen inte har blivit klokare så måste jag revidera det jag sagt tidigare. Det har nämligen dykt upp en ny spelare i ligan. Jaguar F-Type Coupé. För ett tag sedan la jag beslag på en i R-utförande, och det här mina vänner, det här är världens roligaste Jaguar. Och antagligen ett stort hot mot exempelvis Porsche 911 Turbo S.

Körkänsla
Det första man bör ha klart för sig när man hoppar in i den här är att det är mycket skillnad på sex och åtta. I det här fallet 170 stycken hästar. Så många fler är det i R:en jämfört med V6S. Och det märks ju såklart. Inte bara genom det helt makalöst fantastiska avgrundsvrålet ur avgassystemet utan även det betydligt högre vridet. Här finns massvis med newtonmeter att leka med och det är verkligen en urkraft som bor där under huven.

Effekten är sjuk. Trampar man på känner man hur rumpan riktigt borrar ner de stackars bakdäcken i asfalten och sedan när det väl hittats fäste skjuter iväg kärran i en vårdslös takt. Är man inte beredd på detta blir man snabbt överraskad och tror kanske att bilen ska vara helt sjukt svår att kontrollera och att den spinner loss hur enkelt som helst trots att inga säkerhetssystem är invaktiverade, men icke. Det är nästan som att bilen gör allt jobb och det enda du gör är att gasa och styra lite. Inga övriga kunskaper behövs. Och utifrån ser det ut som om du drar iväg i en snyggt kontrollerad burnout. Som ett TV-spel ungefär. Lösningen heter elektronisk aktiv differential och denna är standard på V8S och R. En elmotor manövrerar en lamellkoppling som i sin tur överför mest kräm till det hjul som för tillfället har bäst grepp. Allt sker helt automatiskt och det hela resulterar i att de där 550 hästarna som skickas till bakhjulen faktiskt går att tygla utan att man hamnar i diket vid första provkörningen. Och det hela fungerar riktigt bra, man kan i princip stämpla på full gas utan att det känns som att man ska dö i nästa sekund. Bilen tar hand om den jobbiga biten åt dig.

Som väntat finns det även i denna bil en sportknapp som man kan aktivera om man vill. Då vaknar gasresponsen till ännu mer, samtidigt som fjädring, dämpning och chassiet anpassar sig för att inom kort få smiskas lite. Knappen som egentligen är ett slags flygplansreglage drar igång det så kallade "Dynamic Mode" vilket bekräftas med att instrumentklustret ändrar färg till rött. Rött betyder nämligen race i det här fallet. Jag testade självklart att sätta bilen i detta läge men ärligt talat är det här något som bara hör hemma på bana. Bilen blir helt enkelt på tok för hetsig för Svennebanankörning och i längden blir det bara jobbigt när lådan vill ligga på 1:ans växel i 50 km/h. Växellådan som kommer från ZF skötte sig under provperioden klanderfritt. Otroligt snabb trots avsaknaden av dubbla kopplingar och eftersom det finns hela åtta kuggar hittar man alltid någon lämplig. Ettans växel känns nästan överflödig och bilen startar faktiskt alltid på tvåan.

Att det är coupén och inte cabben som jag rattar märker jag inte av. Cabben var oerhört stabil och vridstyv och det är inget som känns annorlunda i coupén. Bilen känns trygg men visst är det lite stötigt när vägen blir sämre, men det är också väntat i den här typen av bil. När asfalten är sådär toksvart och fin är bilen också det, då svävar man nästan fram och vill egentligen bara gasa mer för att den suger sig så fint fast mot marken när man gör det. Styresponsen är direkt och bromsarna biter bra. Keramiska skivor finns som tillval men skippa det om du inte kör på bana då dessa duger gott till den övriga körningen.

Ljud
Åh herregud. Försök att föreställa er detta scenario. Ni har ett gäng med handgranater i nävarna. Dra ut sprintarna med några millisekunders mellanrum och kasta sedan granaterna in i en tom gympasalshall. Ta skydd. Ljudet som uppstår är troligtvis ungefär i närheten av det som den här satans bilen ger ifrån sig. Lättar man på gasen smäller det och smattrar något alldeles vansinnigt bakom en och det är på riktigt svårt att återge även på film. Hela tiden bjuds man på nya ljud, en del märkligare än de andra. Det gurglar, brummar, brakar och bankar. Fullständigt helt okontrollerat. Varvar man ut lite mer låter det först som när Darth Vader har satt en snorloska i halsen för att i nästa stund mynna ut i en flock med ylande bävrar.

Avgasknappen bakom växelväljaren är skillnaden mellan natt och dag. Den är automatiskt avstängd när man startar bilen och även om motorn ryter till ordentligt och tomgången och vrålet är galet högt till en början blir motorn oväntat tyst när den har fått upp lite temp. I detta läge kan man faktiskt någorlunda smyga sig fram obemärkt och inte behöva vara orolig över att väcka döda eller dra igång något billarm. Om man däremot trycker ner knappen som öppnar upp ventilerna där bak vet man aldrig vad som kan hända. I ett parkeringsgarage blir det nästan ett pinsamt högt ljud och drar man iväg vid rödljusen när man har massa bilar omkring sig studsar vrålandet som en studsboll mellan plåtarna. Och för en som mig som älskar motorljud är det svårt att hålla sig för skratt, så jag struntade i det och garvade i princip hela tiden jag körde denna bil.

Exteriör
Rumpan på F-Type Coupé kan inte lovordas mer än vad den redan har gjort. Och visst är linjerna riktigt läckra. Fronten är väl kanske lite anonym men från taket och ned till de läckra baklysena (som är extra porriga när det är mörkt) är bilen perfekt. R:en utmärker sig med fyra avgaspipor istället för två och alla dessa är riktade likt luftvärnskanoner snett uppåt. Ser riktigt kaxigt ut. På tillvalslistan finns kolfiberdetaljer man kan smacka på men jag tycker bilen passar bäst när den är ganska så clean. Den här gråa lacken gör att den inte blir så värst stekig heller, utan mer elegant. Och det verkar folk uppskatta för ordet "vacker" hörde man ofta när man passerade, och jag tar för givet att det talades om bilen och inte mig.

Interiör
Här känner man igen sig från cabben. Knappar och reglage sitter på samma plats och precis som i det öppna syskonet fungerar allting bra. De skålade stolarna kramar sidfläsket sådär lagom mycket och den tjocka treekrade ratten är i precis rätt storlek. Navskärmen med dess pekfunktion funkar väl men är inte världens vackraste att titta på. Knappar runt omkring är dock både behagliga att titta på och vrida på. Växelväljaren är som jag har nämnt tidigare briljant och den känns som en joystick i handen komplett med en avfyrningsknapp. Ratten med alla dess knappar kan kännas lite plottrig till en början men man vänjer sig ganska så fort.

Avslutning
Lätt en av de bästa och roligaste bilarna i den här prisklassen. Kanske inte vassast på något område men satan i gatan vad mycket körglädje den bjuder dig på. Den får dig att känna dig superbra på att köra bil, och så fort du trycker ner pedalen blir du belönad på ett eller annat sätt. Skulle du inte vara sugen på en coupé och inte börjar grina för att du inte riktigt får lika många hästar finns ju även cabben V8 S att tillgå. Ett sätt att avnjuta F-Typens ljudliga pipor ännu mer.

För strax över 1.8 miljoner kronor får du en Porsche 911 Turbo S. För under en miljon får du denna. Valet för mig är i alla fall självklart - Jaggan. Porschen är lite större och har ett "baksäte" och är väl beprövad genom åren. Men den känns ärligt talat inte så spännande längre. Visst, den är sjukt snabb åt alla håll men det känns inte som att jag skulle garva lika många gånger i den som i Jaggan. Och det är det som avgör för min del. Och för att jag i så fall sparar 800 000 spänn som jag istället kan lägga på soppa för att ta mig ner till världens bästa vägar och köra skiten ur bilen.

Fakta Jaguar F-Type R Coupé:
Motor: V8:a, 5.0 liter, kompressor, 550 hästkrafter, 680 Newtonmeter.
Växellåda: Åttastegad automatlåda.
Drivning: Bakhjulsdrift.
Prestanda: 0-100 km/h på 4.2 sekunder, toppfart 300 km/h.
Bromsar: 380 millimeter fram, 376 millimeter bak.
Däck: 255/35 R20 fram och 295/30 R20 bak.
Mått: Hjulbas 2.62 meter, längd 4.47 meter, bredd 1.92 meter, höjd 1.32 meter, vikt 1 650 kilo, bensintank 70 liter, förbrukning 1.11 liter per mil blandad körning, CO2-utsläpp 259 gram per kilometer.
Pris: 997 900 kronor.

(fotnot: en del av bilderna är tagna av mig.)

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Avgasvredesutbrott blandat med harmoniska linjer
295kg
0

Avgasvredesutbrott blandat med harmoniska linjer

Jaguar F-Type R Coupé är en riktig fullträff

Buda hem Neos kläder från The Matrix Reloaded
Eller Jokerns slips

I år kommer Prop Stores årliga auktion med ikoniska grejer från både TV-shower och filmer att innehålla saker från bland annat Pretty Woman, Alien och The Matrix Reloaded. Totalt handlar det om 900 stycken olika saker som ska auktioneras iväg. Från Matrix kommer Neos outfit att erbjudas och den väntas gå för mellan 52.000 och 78.000 dollar. Andra godsaker är Jokerns slips från The Dark Knight som väntas gå för mellan 10.000 och 13.000 dollar. Sen kommer även Obi-Wan Kenobis ljussabel från Star Wars: Revenge of the Sith att klubbas iväg, och den väntas gå för mellan 103.000 och 155.000 dollar. Den 29 oktober kommer katalogen med allt som erbjuds att gå live på länken nedan. Själva auktionen äger rum mellan den 1-2 december. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green
0

71 Nirvana-riffs på fem minuter
Det svänger ju

Den här killen gillar verkligen Nirvana och bestämde sig för att spela så många riffs från bandets låtar som möjligt på fem minuter och det blev 71 stycken. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green
0

Rockgruppen KISS presenterar mörk rom
Lanseras idag

Den legendariska rockgruppen KISS lanserar idag KISS Black Diamond Premium Dark Rum - deras första mörka rom i samlingen KISS Rum Kollection. Romen är döpt efter en av gruppens mest kända låtar och den har lagrats på ekfat i upp till 15 år. Smaken ska ha väldefinierade toner av torkad aprikos, arrak, vanilj, nötter, torkade dadlar, vaniljpudding, kanel och choklad. Romen har en alkoholhalt på 40 procent och för en flaska som rymmer 50 centiliter får man betala 369 kronor. Tumnagel
75kg
+
Bobby Green
0

Miley Cyrus gör cover på The Cranberries Zombie
Och några andra låtar

Små ställen med live-scener har det ganska så tufft just nu i corona-tider. För att försöka göra något i alla fall anordnades National Independent Venue Association en tre dagar lång virtuell festival som de kallade Save Our Stages. 35 stycken olika artister deltog över hela USA, däribland Macklemore, Foo Fighters, Reba McEntire och Miley Cyrus. Här får vi se och höra Miley på nattklubben Whiskey a Go Go i Los Angeles där hon bland annat framför The Cranberries klassiker Zombie. Bonusklipp nedan. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green
0

Kyckling och dumplings
Mumma!

Farideh är tillbaka med ännu mer härlig matlagning och denna gång är det kyckling och dumplings som står på menyn. Receptet hittar ni på länken nedan. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
0

Ny glass med glöggsmak
Årets julnyhet från Sia

Sia presenterar nu årets Tomteglass och det är Glöggmys. Precis som namnet antyder handlar det om glass med smak av glögg. Det finns även slingor av glöggrippel och rostad hackad mandel i byttan. Släpps i butik i begränsad upplaga i slutet av oktober. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green
0

Baileys Salted Caramel nu i ordinarie sortimentet
Hurra!

Baileys Salted Caramel blir nu en permanent medlem i Baileys-familjen. Här har man som väntat blandat Baileys Original Irish Cream med karamell och salt och fått till den omåttligt populära kombinationen salted caramel. Alkoholhalten ligger på 17 procent. En flaska blir din för 205 kronor. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green
0

The Kinks - You Really Got Me
Fredagsklassikern

I år är det 50 år sedan den brittiska rockgruppen The Kinks släppte albumet Lola Versus Powerman and the Moneygoround, Part One. Denna platta anses vara en av gruppens allra bästa och den största hiten därifrån är Lola. En av gruppens mest kända låtar lär dock vara You Really Got Me så därför kör vi den som klassiker denna vecka. För att fira 50-årsjubileet kommer en Deluxe Box som innehåller nya versioner och outgivet material att släppas den 11 december. Bonusklipp nedan. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green
0

Så får du till din Beer Can Duck
Byt ut kycklingen mot anka

Beer Can Chicken var det många som gjorde förra året, eller var det året innan dess? Vill man testa något liknande fast med anka istället visar duon i Prime Time här hur du ska gå tillväga. De testar även om pilsner eller IPA är den bästa ölsorten att använda till detta och vilken av dessa som ger fågeln krispigast skinn och mörast kött. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green
0

Idag är det Internationella champagnedagen!
Tut i luren!

Idag är det fredag och det ska ju givetvis firas. Som av en händelse är det även internationella champagnedagen idag så om man vill kan man ju skåla i denna dryck. Grattis på fredag! Tumnagel
104kg
+
Bobby Green
0

Polare hjälper Polarbröd
Bagerier går samman för att göra bröden

I slutet av augusti härjade en brand på Polarbröds bageri i Älvsbyn och tyvärr gick stället inte att rädda. Man kommer att bygga upp bageriet igen men det kommer ta tid. För att fortfarande kunna erbjuda samma utbud som tidigare har man lanserat det tillfälliga sortimentet Polarpolare. Det är ett samarbete med andra bagerier som gör att några av tillverkarens favoriter har kunnat bakas igen tidigare än beräknat. Från och med nästa vecka ska alla fyra Polarpolare finnas ute i butik. Produkterna kommer att vara på tillfälligt besök tills Polarbröd kan tillverka de själva igen. Snart drar bygget av nya Polarbageriet i Älvsbyn igång och man hoppas kunna vara i drift om ett år. Tumnagel
376kg
+
Bobby Green
0

Ikea lanserar nya doftljus
I samarbete med grundaren av Byredo

Byredo är ett svenskt företag som grundades 2006 av Ben Gorham. Företaget tillverkar dofter, lädervaror och accessoarer. Nu presenterar Ikea doftljus-kollektionen Osynlig som är ett samarbete med Byredo. Det finns 13 stycken olika att välja mellan och dofterna ska väcka minnen och förstärka känslan av att vara hemma. Några av dofterna är Granatäpple och bärnsten, Fikon och cypress, Persikeblomma och bambu och Tobak och honung. Ljusen lanseras den 6 november. Priset ligger på mellan 49 och 249 kronor. Läs mer i pressmeddelandet nedan. Tumnagel
117kg
+
Bobby Green
0

Johan åkte inlines genom Sverige
Från Göteborg till Hälsingland

Feber-läsaren Johan Bodell hade massa filmprojekt på gång men pandemin satte stopp för alla planer. Han bestämde sig då för att snöra på sig sina nyinköpta inlines och rulla från Göteborg upp till Hälsingland. Något han givetvis såg till att dokumentera vilket vi får ta del av här. Tumnagel
446kg
+
Bobby Green
0

I Japan finns det nu yoghurt med tomatsmak
Är detta verkligen okej?

Vissa saker gör man inte. Som att lansera en yoghurt med tomatsmak. Men det är precis vad det japanska företaget Morinaga Milk har gjort och världen blir aldrig mer sig lik. Yoghurten ska alltså smaka som den klassiska grönsaken och det finns även små bitar av tomat i sörjan. Skulle du vilja testa? Tumnagel
65kg
+
Bobby Green
0

Le Creuset presenterar pumpa-grytor
Snart är det Halloween

Den 31 oktober är det återigen dags för Halloween och det är det många som vill fira, bland annat Le Creuset. Därför presenterar de nu ett gäng pumpa-formade grytor och formar som kanske kan passa bra när man firar högtiden. I kollektionen finns en gjutjärnspanna, några ramekiner, pumpaformade minigrytor i två olika färger och pumpaformade ugnsformar i två olika storlekar och färger. Den minsta pumpa-färgade grytan som rymmer 0,25 liter kostar 269 kronor medan den som rymmer 0,35 liter kostar 319 kronor. Den stora grytan som rymmer två liter kostar just nu 1749 kronor. Det lilla fatet kostar 149 kronor medan det lite större kostar 229 kronor. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green
0

Tut i luren! Idag är det Räkmackans dag!
Smarrigt!

Lillelördag och räckmackans dag! Svårslaget helt klart. Så unna dig själv en riktigt god räkmacka idag och fira att det bara är cirka tio månader kvar till värmen är här igen. Grattis på onsdag! Tumnagel
85kg
+
Bobby Green
0

Timberland gör ny tolkning av båtskon
Tillsammans med Chinatown Market

En av Timberlands signaturmodeller är den klassiska båtskon. Nu har man tillsammans med Chinatown Market tagit fram en ny tolkning av modellen och så här ser de två versionerna ut. En är svart med blåa läderdetaljer och den andra är svart med leopardmönster. Skorna är handsydda och tillverkade i Better Leather-certifierat läder. Ett par blir dina för 1799 kronor. Tumnagel
52kg
+
Bobby Green
0

Globen byggs om till padelhall
Öppnar den 1 november

Stora evenemang kan som ni säkert alla vet inte arrangeras just nu. Därför står arenor som exempelvis Globen och ekar tomma och så kan man inte ha det. Därför har man tagit beslutet att bygga om Globen till padelhall och man räknar med att öppna för fullt den 1 november. Då ska det här finnas 14 stycken banor - tolv dubbelbanor och två singelbanor. Banorna kommer att hyras ut i hel- eller halvtimmar för att inte spelarna ska gå in och ut samtidigt. Boka kan du göra redan nu här. Dubbelbana kostar 440 kronor per timme dagtid, 480 kvällar och helger. Singelbana kostar alltid 340 kronor per timme. Tumnagel
105kg
+
Bobby Green
0