Puran Chen är bäst i Sverige på att göra Gin & Tonic
Vann med sin drink Hint of Fashion

I helgen som var anordnade Schweppes tävlingen Sveriges bästa Gin & Tonic. Åtta stycken finalister tävlade mot varandra och som segrare stod till slut 26-åriga Puran Chen med sin vinnardrink Hint of Fashion, som är en spinoff på klassikern Old Fashioned.
"Vinnardrinken med Schweppes Premium Tonic döpte jag till "Hint of Fashion" som anspelar på den klassiska drinken Old Fashioned. Jag använde en ekfatslagrad gin med tydlig Bourbon-karaktär, tillsatte Bitter och balanserade med en annan gin med mer klassisk smak av enbär så att det fortfarande kändes som en Gin & Tonic."
Skulle du vilja göra drinken själv så finns receptet under "Läs mer" här nedan.
Ingredienser
4,5 cl (3 tsk) ekfatslagrad gin
1,5 cl (1 tsk) gin, med tydligt inslag av enbär
2 droppar Bitter
10 cl Schweppes Premium Tonic (Original)
apelsinskal
maraschinokörsbär
Gör så här:
Använd ett Old-Fashioned glas (även kallat whiskeyglas/rocksglas/tumbler). Lägg i en stor,
kubisk isbit (gärna putsad så att den ser ut som en rubin) som är helt genomskinlig (dvs inga
sprickor). Tillsätt båda ginsorterna och droppa försiktigt i 2 droppar Bitter rakt ner i ginen
(undvik att droppa på isen, då man riskerar att frysa fast Bittern). Rör om försiktigt ett varv
med en sked. Tillsätt Schweppes Premium Tonic. Tillsätt inte mer än 12 cl (max 2 gånger den
totala gin-mängden) då de subtila ekfatssmakerna riskerar att försvinna. Toppen på isbiten ska
vara “fri". Ta ett apelsinskal och spruta oljorna över glaset genom att snabbt “vika” skalet
mellan fingrarna med utsidan mot glaset. Vrid till apelsinskalet till en spiral och lägg den på
den stora iskuben. Placera sedan ett maraschinokörsbär inne i spiralen. Servera.
Kommentar:
Namnet anspelar på drinkarnas urfader, Old-fashioned, som är en whiskeydrink. Tanken till
att blanda två sorters gin är att balansera upp bourbon-karaktären med den klassiska
enbärssmaken som gin förknippas med. Det är extremt viktigt att vara försiktig med Bittern
och inte tillsätta mer än 2 droppar per 16 cl drink (6 cl gin) – annars riskerar enbärssmaken att
försvinna. Använd aldrig smaksatt tonic till denna drink. Balans mellan ekfatet, enbär och
Bittern är nyckeln bakom en lyckad Hint of Fashion.
Gin & Tonic är en relativt enkel drink med få ingredienser. Men ibland är det enkla
väldigt svårt. Få bemästrar konsten att göra en perfekt GT. I helgen avgjordes
Schweppes tävling Sveriges bästa Gin & Tonic. Åtta finalister gjorde upp om den
åtråvärda titeln på Grand Escalier i Stockholm och vinnare blev Puran Chen.
I finalen skulle deltagarna imponera på juryn med tre varianter av GT mixade med Schweppes
tonic. Vinnare blev Puran Chen, som är 26 år och bor i Stockholm. Han är utbildad läkare och
doktorerar på Karolinska Institutet. Puran har aldrig jobbat i bar men har ett stort intresse för
matlagning och att blanda cocktails. Hans vinnande drink är en spin off på klassikern Old
Fashioned.
“Vinnardrinken med Schweppes Premium Tonic döpte jag till “Hint of Fashion” som
anspelar på den klassiska drinken Old Fashioned. Jag använde en ekfatslagrad gin med
tydlig Bourbon-karaktär, tillsatte Bitter och balanserade med en annan gin med mer klassisk
smak av enbär så att det fortfarande kändes som en Gin & Tonic.”, säger Puran Chen.
Juryn, Pelle Tamleht, krogrecensent samt Chris Raheira-Hellström och Therese Härdinggård,
bartenders, var imponerade av den höga kvalitet som tävlingen höll och ambitionsnivån hos
finalisterna. Till slut föll ändå valet av vinnare på Puran Chen med motiveringen:
”Med smakfull innovation, originalitet och en imponerade teknisk nivå tog Puran oss i juryn
med storm. Samtliga drinkar höll hög nivå, men han visade också prov på spetskompetens
med sin kombination av de klassiska drinkarna Old Fashioned och Gin & Tonic. En solklar
vinnare, helt enkelt.”
Puran Chen kommenterar själv varför han tror att just han vann med orden:
“Jag höll det enkelt, och med undantag för vinnardrinken så försökte jag uppgradera
basingredienserna snarare än att skapa något helt nytt. Det jag fokuserade mest på var att ha
ett fungerande helhetskoncept som kändes tilltalande, spännande och logiskt.”
Med ett växande intresse för mixologi vill Schweppes inspirera konsumenterna att blanda nya
drinkar och utveckla spännande smakkombinationer i både nya drinkar och klassiker.
”Schweppes har tillverkat tonic sedan 1870. Tävlingen är en hyllning till tonic och den
klassiska drinken Gin & Tonic, en odödlig klassiker som överlever alla trendcykler. Och tonic
är inte bara en mixer i drinkar, den är även god att dricka utan alkohol”, säger Anna
Lidström, marknadschef för Schweppes på Spendrups.
Om Schweppes
Schweppes har tillverkat tonic sedan 1870. Tonic uppfanns under 1600-talet av indianer i Peru som medicin mot malaria. Huvudingrediens
var kinin – bark från quiquinaträdet eller kinabark – kryddan som smaksätter tonicen. När britterna koloniserade landet under 1800-talet
började man blanda ut tonicen med socker, vatten och gin, som i sin tur resulterade i en drink som kom att kallas Gin & Tonic. År 1870 var
Schweppes först i världen med att kolsyra tonic.
För inspiration och tips, kolla in Drinkgeneratorn på drinkgeneratorn.se där över 100-tals drinkrecept finns samlade.
För mer information och produktprover, vänligen kontakta:
Anna Lidström, marknadschef Schweppes, 070-182 78 73
anna.lidstrom@spendrups.se
Emma Lind, PR-konsult på Kelly and Pling
073 553 72 82
emma.l@kellyandpling.com
Den vinnande Gin & Tonicen: Hint of Fashion
“Hint of Fashion, var nyskapande i och med att jag vågade blanda två olika sorters gin,
varav den ena var en ekfatslagrad gin, men samtidigt familjär för en GT-älskare”, säger
Puran Chen.
Här är receptet:
Hint of Fashion
Ingredienser
4,5 cl (3 tsk) ekfatslagrad gin
1,5 cl (1 tsk) gin, med tydligt inslag av enbär
2 droppar Bitter
10 cl Schweppes Premium Tonic (Original)
apelsinskal
maraschinokörsbär
Gör så här:
Använd ett Old-Fashioned glas (även kallat whiskeyglas/rocksglas/tumbler). Lägg i en stor,
kubisk isbit (gärna putsad så att den ser ut som en rubin) som är helt genomskinlig (dvs inga
sprickor). Tillsätt båda ginsorterna och droppa försiktigt i 2 droppar Bitter rakt ner i ginen
(undvik att droppa på isen, då man riskerar att frysa fast Bittern). Rör om försiktigt ett varv
med en sked. Tillsätt Schweppes Premium Tonic. Tillsätt inte mer än 12 cl (max 2 gånger den
totala gin-mängden) då de subtila ekfatssmakerna riskerar att försvinna. Toppen på isbiten ska
vara “fri". Ta ett apelsinskal och spruta oljorna över glaset genom att snabbt “vika” skalet
mellan fingrarna med utsidan mot glaset. Vrid till apelsinskalet till en spiral och lägg den på
den stora iskuben. Placera sedan ett maraschinokörsbär inne i spiralen. Servera.
Kommentar:
Namnet anspelar på drinkarnas urfader, Old-fashioned, som är en whiskeydrink. Tanken till
att blanda två sorters gin är att balansera upp bourbon-karaktären med den klassiska
enbärssmaken som gin förknippas med. Det är extremt viktigt att vara försiktig med Bittern
och inte tillsätta mer än 2 droppar per 16 cl drink (6 cl gin) – annars riskerar enbärssmaken att
försvinna. Använd aldrig smaksatt tonic till denna drink. Balans mellan ekfatet, enbär och
Bittern är nyckeln bakom en lyckad Hint of Fashion.