Det här äter vi svenskar

Food & Friends skickar nu ut sin matrapport för 2014 och så här ligger det till - Pulled pork är det trendigaste att äta just nu, men spagetti och köttfärssås är ändå det vi lagar till där hemma.
Rapporten tar upp vad vi svenskar äter på vardag kontra helgen och det man kan se är att vi har börjat handla mer ekologiskt och att det vi stoppar i oss på vardagarna nu får kosta lite mer. 1 070 personer i åldrarna 15 till 74 år har fått frågor om deras vanor när det kommer till mat - både när det gäller besök på restaurang och att laga mat hemma.
78 % av de tillfrågade säger sig vara ganska eller mycket intresserade av matlagning. Det vi helst vevar ihop i grytorna själva en vardag är alltså köttfärssås men kyckling kommer på en stark andra plats. Klassikern Korvstroganoff landar på en tredje plats. På helgen är det Biff med pommes som är mest populärt, följt av kyckling och tacos.
Vad äter du själv på veckan kontra helgen?
med köttfärssås är Sveriges recept
För tredje året i rad presenterar matreklambyrån Food & Friends ”Matrapporten”, en rapport som
kartlägger hur det svenska folket handlar och äter till vardags samt under helgen. Det finns tydliga
tendenser på att svensken har ändrat sitt handlingsmönster sedan förra året. Vardagsmaten får
kosta mer och att handla ekologiskt har blivit viktigare.
I den årliga undersökningen Matrapporten, har Food & Friends fångat ett fragment av Matsverige genom
att fråga 1070 personer i åldrarna 15–74 år om vanor och attityder runt måltider, både i hemmet och på
restaurang.
Stort intresse och ökad medvetenhet
Svenskarnas matintresse är fortfarande stort, där 78 procent av befolkningen säger sig vara ganska eller
mycket intresserade av mat och matlagning. Vardagsrätter får ta mer tid och kycklingrätter klättrar på
tio-i-topp listan. Spagetti med köttfärssås ligger kvar som obestridd etta. Våra tio vanligaste rätter står för
72,3 procent av vardagsmaten. Den största förändringen från 2013 syns i konsumenters medvetenhet.
2014 års Matrapport visar att sex procent tycker att ekologiskt är viktigt. Detta är en dubblering från 2013.
– Vi gör den här undersökningen för att se om vi svenskar har förändrat vårt beteende kring mat. Äter vi
annorlunda? Äter vi bättre? Och hur lång tid lägger vi ned på att laga mat? Dessa förändringar påverkar
vad och hur folk handlar, och vi vill ge dessa insikter och kunskaper till branschen för att kunna utveckla
och påverka, säger Pontus Dahlström, byråchef på Food & Friends.
Spagetti med köttfärssås – Sveriges obesegrade vardagsrätt
Även om pulled pork är Sveriges just nu trendigaste maträtt, är spagetti med köttfärssås återigen
den mest lagade vardagsrätten i Sverige. Däremot har den tappat något i popularitet som (ned till
13,9 procent från förra årets 14,9 procent och 16,6 procent 2012).
- Köttfärssås är en rätt som alla kan laga och sätta sin egen prägel på. De flesta har sitt personliga recept
och smakerna och ambitionsnivån kan varieras i oändlighet, säger Lennart Wallander, vd, Food & Friends.
Intressant är också att se om pulled pork behåller sin trendposition. Utvecklingen med färdiglagad pulled
pork i butik är tydlig och just nu explosionsartad, säger Lennart.
Männen tar större ansvar och internet inspirerar
Vänner och bekanta samt matsajter på internet står för den största inspirationen till det vi lagar. Mer än
hälften av svenskarna ägnar mer än 30 minuter per dag på vardagsmaten. En tydlig förändring från 2013
är att svenskarna har ändrat sitt handlingsmönster och gör färre butiksbesök per vecka under 2014.
En annan skillnad i år är att allt fler män handlar maten, och speciellt i helgmatlagningen tar männen ett
större ansvar, där en ökning med 12 procent har skett.
– Inför nästa år ser vi fram emot att se om inköpsmedvetenheten ökar. Dels tittar vi på anpassade
konsumtionsbeteenden, men även ökad medvetenhet för ursprungsgranskning, innehåll och kvalitet/
smak. Sedan blir det intressant att se om ekologisk mat fortsätter att stärka sin roll, avslutar Pontus
Dahlström.
I dag står tio rätter för 73,4 procent av alla vardagsmiddagar i Sverige.