m
a
r
2 i går48 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Det här äter vi svenskar

Det här äter vi svenskar
Strupen / Mat

Food & Friends skickar nu ut sin matrapport för 2014 och så här ligger det till - Pulled pork är det trendigaste att äta just nu, men spagetti och köttfärssås är ändå det vi lagar till där hemma.

Rapporten tar upp vad vi svenskar äter på vardag kontra helgen och det man kan se är att vi har börjat handla mer ekologiskt och att det vi stoppar i oss på vardagarna nu får kosta lite mer. 1 070 personer i åldrarna 15 till 74 år har fått frågor om deras vanor när det kommer till mat - både när det gäller besök på restaurang och att laga mat hemma.

78 % av de tillfrågade säger sig vara ganska eller mycket intresserade av matlagning. Det vi helst vevar ihop i grytorna själva en vardag är alltså köttfärssås men kyckling kommer på en stark andra plats. Klassikern Korvstroganoff landar på en tredje plats. På helgen är det Biff med pommes som är mest populärt, följt av kyckling och tacos.

Vad äter du själv på veckan kontra helgen?

Visa
Pressmeddelande
Pulled pork är trendigast, men spagetti

med köttfärssås är Sveriges recept

För tredje året i rad presenterar matreklambyrån Food & Friends ”Matrapporten”, en rapport som

kartlägger hur det svenska folket handlar och äter till vardags samt under helgen. Det finns tydliga

tendenser på att svensken har ändrat sitt handlingsmönster sedan förra året. Vardagsmaten får

kosta mer och att handla ekologiskt har blivit viktigare.

I den årliga undersökningen Matrapporten, har Food & Friends fångat ett fragment av Matsverige genom

att fråga 1070 personer i åldrarna 15–74 år om vanor och attityder runt måltider, både i hemmet och på

restaurang.

Stort intresse och ökad medvetenhet

Svenskarnas matintresse är fortfarande stort, där 78 procent av befolkningen säger sig vara ganska eller

mycket intresserade av mat och matlagning. Vardagsrätter får ta mer tid och kycklingrätter klättrar på

tio-i-topp listan. Spagetti med köttfärssås ligger kvar som obestridd etta. Våra tio vanligaste rätter står för

72,3 procent av vardagsmaten. Den största förändringen från 2013 syns i konsumenters medvetenhet.

2014 års Matrapport visar att sex procent tycker att ekologiskt är viktigt. Detta är en dubblering från 2013.

– Vi gör den här undersökningen för att se om vi svenskar har förändrat vårt beteende kring mat. Äter vi

annorlunda? Äter vi bättre? Och hur lång tid lägger vi ned på att laga mat? Dessa förändringar påverkar

vad och hur folk handlar, och vi vill ge dessa insikter och kunskaper till branschen för att kunna utveckla

och påverka, säger Pontus Dahlström, byråchef på Food & Friends.

Spagetti med köttfärssås – Sveriges obesegrade vardagsrätt

Även om pulled pork är Sveriges just nu trendigaste maträtt, är spagetti med köttfärssås återigen

den mest lagade vardagsrätten i Sverige. Däremot har den tappat något i popularitet som (ned till

13,9 procent från förra årets 14,9 procent och 16,6 procent 2012).

- Köttfärssås är en rätt som alla kan laga och sätta sin egen prägel på. De flesta har sitt personliga recept

och smakerna och ambitionsnivån kan varieras i oändlighet, säger Lennart Wallander, vd, Food & Friends.

Intressant är också att se om pulled pork behåller sin trendposition. Utvecklingen med färdiglagad pulled

pork i butik är tydlig och just nu explosionsartad, säger Lennart.

Männen tar större ansvar och internet inspirerar

Vänner och bekanta samt matsajter på internet står för den största inspirationen till det vi lagar. Mer än

hälften av svenskarna ägnar mer än 30 minuter per dag på vardagsmaten. En tydlig förändring från 2013

är att svenskarna har ändrat sitt handlingsmönster och gör färre butiksbesök per vecka under 2014.

En annan skillnad i år är att allt fler män handlar maten, och speciellt i helgmatlagningen tar männen ett

större ansvar, där en ökning med 12 procent har skett.

– Inför nästa år ser vi fram emot att se om inköpsmedvetenheten ökar. Dels tittar vi på anpassade

konsumtionsbeteenden, men även ökad medvetenhet för ursprungsgranskning, innehåll och kvalitet/

smak. Sedan blir det intressant att se om ekologisk mat fortsätter att stärka sin roll, avslutar Pontus

Dahlström.

I dag står tio rätter för 73,4 procent av alla vardagsmiddagar i Sverige.
106kg
0

Det här äter vi svenskar

Snubbe testar att göra toalettvin
Smakar inte helt oväntat skit

Hört talas om Pruno innan? Inte jag heller. Det är vin som görs i toaletten, och något som fängelsekunder verkar ägna sig åt. Här ser vi när Alex ger sig på att göra en sats och sen testar hur det smakar. Tumnagel
77kg
+
Bobby Green
0

RY X släpper liveplatta från Royal Albert Hall
Fin livespelning

I oktober 2019 spelade RY X på Royal Albert Hall med London Contemporary Orchestra och nu har spelningen släppts som album. RY X är en otroligt finstämd musiker och han blir knappast sämre med en orkester bakom sig. Videon ovan är från en spelning i Bryssel och nedan hittar ni hela skivan från London. Tumnagel
83kg
+
Roger Åberg
0

Ben & Jerry släpper efterrätter för hundar
Klart att de också ska få!

Glassmakarna Ben & Jerry verkar inte bara gilla människor utan även hundar. Därför har man skapat två olika smaker som båda passar för hundar. Även om alla hundar inte är laktosintoleranta så är det inte så bra för dem med mjölkprodukter, så hundglassarna är gjorda på andra saker men de verkar goda ändå. För hundar alltså. Tumnagel
-55kg
+
Roger Åberg
0

Ny singel från Markus Krunegård
Sentimental Attack

I maj släpper Markus Krunegård det nya albumet TUTTI FRUTTI – Från lokalen under sushin. Med på plattan finns bland annat låten Sentimental Attack som nu släpps som singel. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green
0

Första numret av Batman såld för 2,2 miljoner dollar
Fint exemplar

Ett väldigt fint nummer av första numret av serietidningen Batman har nu sålts. Prislappen blev rätt saftig och landade på 2,22 miljoner dollar vilket motsvarar cirka 18,5 miljoner svenska kronor. Inget man lägger på dasset med andra ord. Tidningen är inte bara det första numret av en serietidning utan första numret av en serietidning som inte bara introducerade Läderlappen och Robin utan också Jokern och Catwoman (som kallades för Cat i det här numret). Numret räknas som en av de fem viktigaste serietidningarna någonsin. Just det här exemplaret är i ypperligt skick, vilket tydligen är lite extra ovanligt av just det här numret eftersom både fram och baksida har stora gula ytor som inte åldras väl om man inte tar hand om tidningen. Tumnagel
109kg
+
Roger Åberg
0

Hultsfredsfestivalen blir dokumentärfilm
Släpps kanske 2022

Filmaren Hans-Erik Therus ska göra en dokumentärfilm om Hultsfredsfestivalen som kommer att sändas på SVT. Den ska skildra festivalens historia och mycket av det som hände mellan åren 1986 och 2012. Dokumentären väntas bli runt 70 minuter lång och dyka upp någon gång 2022. Ovan har ni fyra timmar Hultsfredsfestivalen 1999. Tumnagel
100kg
+
Bobby Green
0

En traditionell kruka för kimchi blir till
Gediget hantverk

Jin-Gyu lärde sig konsten att skapa onggi-krukor av sina föräldrar. Idag är han en av runt 20 stycken människor i Sydkorea som är certifierad att återskapa dessa anrika kimchi-grytor vi ser i klippet här. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green
0

Waldo's People - U Drive Me Crazy
Fredagsklassikern

Fredag igen och denna vecka drar vi till med en klassiker från den finska gruppen Waldox27s People. Vi snackar om låten U Drive Me Crazy från 1998 som undertecknad lyssnat oerhört mycket på i mina dagar. Den enda låten från gruppen som är något att hänga i granen enligt mig. Är även med på soundtracket till filmen Fucking Åmål. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green
0

Skejta på dagen, kocka på natten
Så ser Sams liv ut

Sam Narvaez växte upp på den lilla ön Key Largo utanför Florida och där har hon skejtat sedan hon var liten. På dagarna kör hon bräda men på kvällarna och nätterna står hon i köket och kockar. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green
0

Ny singel från Foo Fighters
Lyssna på Waiting On A War

Den 5 februari släpper Foo Fighters det nya albumet Medicine At Midnight. Med på plattan finns bland annat singeln Waiting On A War som ni kan lyssna på här. x27Waiting On A Warx27 out now. ??Listen here: https://t.co/9uyPXIqYBd#MedicineAtMidnight pic.twitter.com/cVBn4H5oMW— Foo Fighters (@foofighters) January 14, 2021 Tumnagel
94kg
+
Bobby Green
0

Ny säsong av Arlas Matkanalen
Kändisar lagar mat

På YouTube kör Arla något som de kallar för Matkanalen som är ett program där olika kändisar bjuds in för att laga lite mat tillsammans med någon av de fyra stycken kockarna Klara Lind, Nisse Hallberg, Frida Lund och Filip Poon. Idag är det premiär för säsong fyra och i det första programmet gästar Philippe Cohen. Övriga som kommer att vara med i år är Siri Barje, Sebastian Pettersson, Tan By Klara, Jonas Fagerström, Ludwiq Tjörnemo, Klas Eriksson, Jacob Lamb, Clara Henry och Zeinas kitchen. Tumnagel
64kg
+
Bobby Green
0

Fler nyheter i Burtons Mine77-kollektion
Massa saker för dig som gillar snö

Burton Snowboards presenterar nu fler nyheter i kollektionen Mine77. Den innehåller nya brädor, jackor, överdragsbyxor och accessoarer. Det finns även ett par lädervantar och ett par boots i mocka. Materialet i grejerna är Gore-Tex och Topo som är ett material som är extremt stretchigt. Allt finns att köpa nu och du hittar kollektionen på länken nedan. Tumnagel
75kg
+
Bobby Green
0

OLW öppnar snacksbutik
Och släpper årets första produkter

OLW har nu öppnat en butik helt dedikerad till snacks och givetvis heter den Snacksbutiken. Butiken ligger i Filipstad där OLW har tillverkat sina snacks sedan 1967. Här ska man förutom att kunna handla snacks även lära sig om produkternas historia. Man presenterar även årets nyheter som ska finnas ute i butik från och med nästa vecka och dessa är OLW super cheez jalapeño, OLW Linschips Ost & jalapeño, OLW Big Cuts Havssalt & Svartpeppar och OLW Linschips Sourcream & Onion (nu veganskt recept). Tumnagel
152kg
+
Bobby Green
0

Xyla byggde sig en RGB-kajak
Lysande!

Har man mycket tålamod och energi kan man som Xyla Foxlin bygga sig en egen kajak som lyser på ett häftigt sätt. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green
0

McDonald's presenterar McPlant
100 procent växtbaserad burgare

McPlantTM är en helt ny plattform för växtbaserade burgare från McDonaldx27s och den första ut är den som heter just McPlant. Det är en burgare vars "biff" består av hundra procent växter. Just nu genomförs ett pilottest av McPlant på restauranger i Linköping och Helsingborg. Målet är att lansera burgaren på alla McDonaldx27s restauranger i Sverige framöver. Biffen ska ha välbalanserade toner av umami, bra tuggmotstånd och "samma" textur som kött. Den steks tillsammans med övriga burgare på stekhällarna. Ska bli spännande att testa, eller vad tycker ni? Tumnagel
153kg
+
Bobby Green
0

Vem levererar Bánh Mì snabbast?
Kock tävlar mot matbud

I serien Taking on Takeout ska någon göra samma mat som beställts via matbud för att se vem som levererar snabbast. Här får vi se kocken Chrissy Tracey vevar ihop Bánh Mì medan klockan tickar. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green
0

Erik bygger timmerstuga enligt gamla metoder
Har lärt sig från sin farfar

19-årige Erik Grankvist har under ett års tid byggt en timmerstuga ute i den svenska skogen, helt enligt gamla anrika metoder. Allt sker med simpla handverktyg och så som man gjorde förr. Erik hade när han började ingen tidigare erfarenhet av att snickra men han har fått mycket tips av sin farfar Åke. I detta långa klipp får vi se hur det har gått för Erik hittills och på länken nedan hittas hans kanal med fler kortare klipp på bygget. Tumnagel
233kg
+
Bobby Green
0

Uniqlo U firar tio år
Presenterar ny kollektion

Den 28 januari släpps Uniqlo U SS21-kollektionen vilket markerar tioårsjubileet av Uniqlo U. Kollektionen är designad av Christophe Lemaire som är Artistic Director på Uniqlo U och hans team i Paris. Fokus i kollektionen ligger på praktisk mångsidighet vilket översätts till varma, jordnära toner med färg- och monokrom-matchning som fokus. Nytt är att Uniqlo U denna gång även kommer ha barnkläder med i utbudet. Dessa grejer släpps dock inte förrän den 25 februari. Tumnagel
38kg
+
Bobby Green
0