1 i går50 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen
Cirrus - the Cloudy Lager Ny öl från Brutal Brewing
Cirrus - the Cloudy Lager
Foto: Pax Engström

Häromdagen lanserade Spendrups Brutal Brewing i Grängesberg det nya ölet Cirrus - The Cloudy Lager. Namnet kommer från det latinska namnet Cirrus (fjädermoln) och man har valt det då man tycker att det ofiltrerade ölet har molnlika slöjor av jäst som förstärker alla smaker. Doften ska vara kraftig humle med inslag av citron och grape. Smaken är humlearomatisk med markerad beska och hög fruktighet.

Cirrus är ekologisk, har 5,1 % alkoholhalt och lanseras på Systembolaget den 1 mars.

Strupen, Öl, Brutal Brewing, Cirrus, lager, Cloudy Lager, Cirrus - The Cloudy Lager
Visa Pressmeddelande Brutal Brewing lanserar: Cirrus – the Cloudy Lager

När Brutal Brewing lanserade sin nya öl Cirrus – the Cloudy Lager – häromdagen tog de sina kunder till oanade höjder. Högt upp i en maltsilo på ett gammalt bryggeri fick de inbjudna besökarna uppleva känslan av fritt fall. Anledningen var förstås att Brutal Brewing ville anknyta till namnet på ölen som fått sitt namn av de smakrika molnslöjorna i det ofiltrerade ölet (cirrus är det latinska namnet för fjädermoln).

Efter flygturen var det dags för nya höjder när besökarna fick ta sig upp till 17:e våningen på silon för att provsmaka Cirrus. Men först fick de klättra ner i det gamla mälteriet. Där stod bryggarna Hedda Spendrup och Calle Berndtsson redo att ta emot och serverade Cirrus. De båda bryggarna berättade även om hur de jobbade med utvecklingen av Brutal Brewings olika Cirrus – the Coudy Lager – är en ekologisk och ljust solgul öl, med molnlika slöjor av jäst som förstärker alla smaker. Doften är kraftigt humleblommig med inslag av citron och grapefrukt. Smaken är humlearomatisk med en väl balanserad maltighet och har en skön markerad beska. Hög fruktighet och en len känsla i munnen.

Genom Spendrups distribution kommer Cirrus att finnas på över 200 restauranger runt om i hela Sverige och lanseras på Systembolaget den 1 mars (240 butiker).

Cirrus – the Cloudy Lager

Färg: opaliserande ljust solgul.

Doft: En kraftig och frisk humleblommig doft med tydliga inslag citrus och grapefrukt.

Smak: Smaken är humlearomatisk med en väl balanserad maltighet och en markerad beska. Hög fruktighet och en len känsla i munnen. Jästen förstärker alla smaker och ger en skön markerad kraftig beska. Den tydliga humlearomen härstammar från den exklusiva amerikanska aromhumlen Palisade och Cascade, vilket ger en aromatiskt fruktig citrus- och grapefruktaktig ton. Den exklusiva humlen bidrar till ett vit stabilt skum som sätter kronan på

Malt: Ekologiskt Pilsnermalt.

Humle: Ekologisk Hallertau Tradition, Ekologisk Palisade, Ekologisk Cascade.

Bryggning

Mäskning sker under en timme med infusions förfarande. Sammanlagt ges humlen i tre olika givor till brygden varav två i brygghuset.

Jäsning och lagring

BB Cirrus cloudy lager är en underjäst ljus lager. Huvudjäsning sker i 7 dagar vid 13° C. Därefter sker mognaden i lagertank under 3 veckor vid - 1° C. Cirrus the Cloudy Lager är torrhumlad i jästanken, vilket betyder att en tredje och sista humlegiva görs efter sju dagars primär jäsning. Då frigörs en stor mängd eteriska oljor från humlen som bidrar till den aromatiska doften.

Riktvärden

Stamvörtstyrka P°: 11,7

Alkohol vol %: 5,1

Restsockerhalt vikt %: 2,0

Färg EBC: 7

Humlebeska EBU: 36
103kg 0 Bobby Green Bobby Green
ons. 17 feb 2016, 16:30
Cirrus - the Cloudy Lager Ny öl från Brutal Brewing
103kg
0