m
a
r
3 i dag51 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Bistro med ny meny varje dag

Bistro med ny meny varje dag
Foto: Erik Wåhlström och Morgan Ekner
Strupen / Mat

Idag öppnar Lux Dag för Dag, en bistro där råvarorna styr menyerna, som ändras varje dag. Stället kommer även att ha en så kallad Walk through, där gästerna kan handla mat direkt från en lucka till köket.

Henrik Norström som är kreativ ledare säger följande:

"Hos Lux Dag för Dag får gästerna uppleva svenska råvaror när de är som bäst. Vi kommer att servera plommon när de är som allra saftigast, bock när jaktlyckan varit god och fänkål när den nyss skördats. Menyn kommer därför att skifta från dag till dag och rätterna serveras enkelt presenterade. Stämningen kommer att vara familjär och generös där det bara är att slinka in. Jag vill att det ska vara okomplicerat och glädjefyllt att besöka oss på Lux Dag för Dag."
En varmrätt kostar mellan 150 till 250 kronor och på menyn kommer det även att finnas förrätter, efterrätter samt ost och chark.

Lux Dag för Dag ligger på Primusgatan 116, Lilla Essingen, Stockholm.

Visa
Pressmeddelande
Nu öppnar Lux Dag för Dag – råvarostyrd bistro med ny meny varje dag

På Lux Dag för Dag kommer råvarorna att styra dagens meny som serveras i en bistromiljö. Varje dag kommer Henrik Norström med team att skapa en ny meny av de bästa lokala råvarorna för dagen. Med en ljusare, mer öppen lokal och ett mer tillgängligt prisläge är ambitionen att fler ska kunna uppleva hantverket bakom Michelinbelönade Lux Stockholm. Förbipasserande kan även handla ur Lux Walk through, direkt ur en lucka i köket.

- Hos Lux Dag för Dag får gästerna uppleva svenska råvaror när de är som bäst. Vi kommer att servera plommon när de är som allra saftigast, bock när jaktlyckan varit god och fänkål när den nyss skördats. Menyn kommer därför att skifta från dag till dag och rätterna serveras enkelt presenterade. Stämningen kommer att vara familjär och generös där det bara är att slinka in. Jag vill att det ska vara okomplicerat och glädjefyllt att besöka oss på Lux Dag för Dag, säger Henrik Norström, Kreativ ledare, Lux Dag för Dag.

En varmrätt kommer att kosta mellan 150 – 250 kronor. På menyn kommer det även finnas förrätter och desserter samt ost och chark. Öppnandet av bistron Lux Dag för Dag innebär att restaurangen inte längre har ambitionen att behålla den Michelinstjärna Lux Stockholm haft sedan öppnandet för tio år sedan. Redan när Lux Stockholm öppnade var de pionjärer som skapade fine dining av svenska smaker och lokala råvaror.
- Lika stolta som vi är över åren som vi drivit Lux Stockholm, lika redo är vi för Lux Dag för Dag. Vi vill dela vår talang och erfarenhet med fler på ett enklare sätt, samtidigt som vi tar vårt fokus på råvaror och svenska smaker steget längre. Varje morgon kommer vi att överlägga utefter vilka de bästa råvarorna är och skapa dagens meny. Vi kommer fortfarande att jobba med den svenska smakbilden där elementen är salt, sötsurt, rökt och kryddsättningar, säger Henrik Norström.

Lux Walk through är ett alternativ till saluhall där förbipasserande kan köpa råvaror, såser och färdiglagad mat direkt ur en lucka till köket. Samt passa på att få med sig kockarnas tips och recept. Matsalen har fått ett nytt utseende och öppnats upp för en mer levande känsla. Lux Dag för Dag kommer att behålla ursprungsarkitekturen där delar av köket, och därmed matlagningen, finns ute i matsalen, nära de som äter.
Under ledning av råvarumästare Mikael Wretman säkerställs tillgången på råvaror av det unika kontaktnät av lokala svampletare, jägare, kronärtskocksodlare, grönsaksodlare och uppfödare som Lux byggt upp under de senaste tio åren. Alla i personalen bidrar ävenmed att plocka bär och örter och Henrik Norström jagar mycket av köttet själv.

Genom att följa Lux Dag för Dag på Facebook och Instagram kan man enkelt ta del av aktuella råvaror och dagens meny.’

Facebook: https://www.facebook.com/luxdagfordag
Instagram: #luxdagfördag

Några bord kommer alltid att vara obokade för den som vill göra ett spontant besök när en personlig råvarufavorit serveras. Det kommer även finnas plats att äta i baren där det går lika bra att komma in för ett glas.

Fakta Lux Dag för dag:

Kök: Råvarostyrd bistro där menyn skiftar dagligen. Varmrätter kommer att kosta 150 – 250 kronor. Det kommer även att finnas förrätter, desserter, ost och chark.
Öppet: Middag onsdag – lördag. Lunch måndag – fredag.
Priser: 150 – 250 kronor för en varmrätt. På lunchen finns utöver menyn även dagens husman för 115 kronor.

Lux-restauranger: Driver Lux Dag för Dag, B.A.R. och EAT. Ägarkvintetten består av Henrik Norström, Lotta Norström, Daniel Frick, Annette Johansson och Peter Johansson.
Råvaromästare: Mikael Wretman
Källarmästare: Katarina Kaselli
Öppnar: 20 september i Lux Stockholms omgjorda lokaler, Primusgatan 116, Lilla Essingen.

Fakta Lux Walk through:
Belägen: På Lux baksida vid en lucka till köket. Det är enkelt att stanna till både med bil och cykel.
Öppet: Alltid öppen när matsalen är det. En flagga är uppsatt vid luckan när det är öppet.

Fakta Henrik Norström:
Startade för tio år sedan Lux Stockholm som sedan dess haft en Michelinstjärna.
Aktuell som juryordförande i Bocuse d’or Europa som går av stapeln i Stockholm i maj 2014.
Gjorde nyligen gästspel på den tvåstjärniga restaurangen Serge Vieira i Cantal, Frankrike.
127kg
0

Bistro med ny meny varje dag

Tut i luren! Idag är det National Irish Coffee Day!
Passar bra i kylan

Förutom slantar på kontot är det idag även National Irish Coffee Day. Irish Coffee är en alkoholhaltig kaffedrink som består av irländsk whiskey, socker, varmt kaffe och vispgrädde. Känns ju perfekt att sörpla på i vinterkylan som ligger över landet just nu. Gillar man inte kaffe kan man ju alltid byta ut detta mot ännu mer whiskey. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green
0

Hemglass lanserar Sandwich Semla
Börjar säljas idag

En del menar att man bara får äta semlor på Fettisdagen som i år inträffar på tisdag den 16 februari. Men så är det ju inte såklart och semlor brukar dyka upp ungefär på nyårsdagen eller i närheten i alla fall. Varje år är det många som försöker vara lite kreativa kring semlan och presentera den i nya versioner, även om originalet alltid är bäst. Nu presenterar Hemglass en version och det är Sandwich Semla. Här har vi två stycken kex med kardemummasmak och mellan dessa ligger det gräddglass med smak av semla och rippel som ska ha smak av mandelmassa. Låter ju inte alls så dumt faktiskt. Ska finnas i Hemglassbilarna från och med idag så ni vet vad ni ska göra när ni hör den klassiska signalen plinga utanför er bostad. Tumnagel
98kg
+
Bobby Green
0

Ny galen klocka från MB&F
Skulle du vilja ha den här på handleden?

MB&F har gjort sig kända för sina knasiga klockor och den nya modellen HM9-SV är sannerligen inget undantag. Den här är en vidareutveckling av modellen Horological Machine N°9 som släpptes 2018 och inspirationen till den kommer från bil och flygdesign från 40- och 50-talet. Det här är första gången som man kan se alla de interna delarna från alla sidor och varje klocka ska ta 350 timmar att få ihop. Endast 20 stycken exemplar kommer att tillverkas och för att bli ägare till en får du snällt hosta upp 440.000 dollar. Läs mer om klockan på länken nedan. Tumnagel
59kg
+
Bobby Green
0

unemployedwineguy testar Aviation gin
Ryan Reynolds-ginen

Skådespelaren Ryan Reynolds har många strängar på sin lyra. En av dem är hans ginmärke Aviation Gin som unemployedwineguy recenserar i följande video. Jag har själv avverkat en flaska och mitt betyg är att det är bra bas-gin att ha hemma i skåpet. Tumnagel
89kg
+
Bobby Green
0

Vice träffar mannen bakom All Gas No Brakes
Andrew intervjuar "intressanta" amerikaner

Om ni har hängt på internet de senaste åren finns det chans att ni någon gång har sett något från Andrew Callaghans YouTubekanal All Gas No Brakes. På denna kanal åker han omkring i USA och intervjuar folk och spanar in olika kulturer. Den gemensamma nämnaren är att folket han träffar väldigt ofta har väldigt starka åsikter om olika saker som alla i hela världen kanske inte håller med om. Det är mycket MURICA och liknande. Nu den senaste tiden har det även, inte helt oväntat, handlat mycket om pandemin. Vice har träffat Andrew i South Dakota där han spanade in en årlig motorcykelträff som innehöll en hel del intressanta personer. Bonusklipp och kanalens första klipp nedan. Tumnagel
111kg
+
Bobby Green
0

Med Balldo kan du ha sex med pungen
Aj?

I och med att man följer massvis med olika medier för att hitta saker att skriva om så hittar man ibland lite underliga produkter. Som Balldo, till exempel. Det är en sexleksak användaren trär över sin pung och som gör att du kan penetrera din partner med pungen. Balldo är gjord i mjuk silikon med en inre kärna som håller hela paketet stabilt även när man stöter på rejält. Håligheten för pungen ska vara stor nog att passa majoriteten av testiklarna, vilket är bra antar jag. Balldo är för tillfället i prototypfas, men räds icke äventyrliga sexentusiaster! En crowdfundingkampanj kommer dra igång inom kort och årets sextjofräs kommer ni möjligtvis kunna lägga vantarna på någon gång i framtiden. Eller inte alls. Det beror väl helt på hur bra det går för gänget att samla ihop kosing. I videon nedan, som ni troligtvis inte kan ses här på på grund av Youtubes nya åldersrestriktioner, kan ni se hur det hela fungerar. Tumnagel
38.9°
+
André Stray

Snart kan du hyra barnkläder från Arket
Kommer kosta 19,50 euro i månaden

På torsdag den 28 januari drar Arket igång en ny grej och det är att man kommer börja hyra ut barnkläder. Det hela sker i samarbete med e-handelsbolaget Circos som sedan tidigare riktat in sig på prenumeration och uthyrning av kläder. Tjänsten kommer att kosta 19,50 euro per månad och kunden kan därefter antingen välja ett färdigt klädpaket eller plocka fritt bland utbudet. Bonusklipp nedan. Tumnagel
100kg
+
Bobby Green
0

Marc et Claude - I Need Your Lovin'
Fredagsklassikern

Fredag igen och dags att veva igång helgen med lite härlig musik. Denna vecka dyker vi in i en riktigt mysig tranceklassiker skapad av den tyska duon Marc et Claude - I Need Your Lovinx27. Låten släpptes år 2000 och samplar The Korgis låt Everybodyx27s Got To Learn Sometime. Bonusklipp nedan. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green
0

Nat gör lite kyckling i ugn
Och svär en hel del

I sitt senaste klipp gör Nat en kyckling i ugn samtidigt som han svär som bara den, som vanligt. Tumnagel
76kg
+
Bobby Green
0

Ny singel från Billie Eilish
Tillsammans med Rosalía

Här har vi låten Lo Vas A Olvidar som är ett samarbete mellan Billie Eilish och Rosalía. Tumnagel
74kg
+
Bobby Green
0

Levi's och BAPE presenterar kollektion
Släpps den 23 januari

Levix27s har slagit sina påsar ihop med det japanska varumärket A Bathing Ape (BAPE) och presenterar nu en gemensamt framtagen kollektion med kläder. Man har tagit flera av Levix27s klassiker och gett dessa en touch av BAPE. Allt släpps den 23 januari och grejerna kommer att finnas i Levix27s butik på NK i Stockholm och på nätet. Tumnagel
70kg
+
Bobby Green
0

Dokumentär om Serj Tankian
Sångaren i System Of A Down

I dokumentären Truth to Power får vi följa Serj Tankian som är sångare i metalbandet System Of A Down. Allt från exklusiva intervjuer till backstage-material ska finnas med. Släpps den 19 februari. Tumnagel
112kg
+
Bobby Green
0

Jakten på det bästa grillkäket
John Lewis är dedikerad

Har ni tagit fram grillen för året än? Inte? Snart är det dags och här kanske ni kan få lite inspiration till vad ni ska slänga på den. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green
0

Gorillaz om instrumenten som spelas lät korrekt
Stökigt

När Gorillaz spelar på sina instrument kommer det olika ljud som bildar musik. Men om ljuden faktiskt överensstämde med hur bandet spelade i sina videos skulle det kanske låta så här. Tumnagel
137kg
+
Bobby Green
0

Streetwear-kollektion från Jägermeister
Släpps den 31 januari

Jägermeister presenterar ny Best Nights som är en kollektion med streetwearkläder. Denna frontas av den svenska influencern, designern och entreprenören Lisa Anckarman och stylisten Bloody Osiris. Totalt finns det tolv stycken olika plagg och på varje finns koordinaterna till Jägermeisters huvudkontor i Wolfenbüttel i Tyskland. Tygerna är gjorda av 100 procent organisk bomull och varje plagg är tillverkat inom EU. Släpps den 31 januari och finns endast på länken nedan. Tumnagel
50kg
+
Bobby Green
0

Det här är årets matbluff 2020
Smördeg utan smör

Nu har vinnaren av Årets matbluff 2020 utsetts och "priset" gick till Pop! Bakery Smördeg som inte ens innehåller något smör utan istället solros- och palmolja. Företrädare från företaget säger att denna kommer att bytas ut mot smör från och med vecka 11 men bluffen är redan gjord och priset utdelat. Motiveringen lyder: "Produkten heter smördeg, men innehåller trots detta inte minsta gnutta smör. Det borde förstås inte vara tillåtet, men enligt ett undantag från EU:s regler som Sverige fått till, är det märkligt nog fullt legalt. Landets konsumenter verkar dock ha en helt annan uppfattning. Det visar 21 nomineringar av just olika varianter av smördeg, som vi fått in till Årets matbluff bara under förra året. Av dessa har vi valt ut denna från Pop! Bakery, som är en av de vanligast förekommande i svenska butiker och där smöret har bytts ut mot solros- och palmolja." De övriga finalisterna kan ni hitta här. Tumnagel
112kg
+
Bobby Green
0

Ny singel från AC/DC
Det här är Realize

I slutet av förra året släppte den anrika rockgruppen AC/DC albumet PWR/UP och med på detta finns bland annat låten Realize som nu har släppts som singel. Tumnagel
117kg
+
Bobby Green
0

Hank von Hell gör miniturné i Sverige
Kommer spela på fyra platser i år

Hank von Hell (sångare i Turbonegro, skådespelare och soloartist) kommer i höst att ge sig ut på en liten miniturné här i Sverige. Den 1 september kommer han att uppträda på Pustervik i Göteborg, sen blir det Katalin i Uppsala den 2 september. Den 3 september rockas det loss på Club Deströyer i Sundsvall och den 4 september är kalaset slut på Berns i Stockholm. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green
0