m
a
r
4 i dag1 i går50 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Åre Gastronomy Week

Åre Gastronomy Week
Foto: Erik Sundsten
Strupen / Mat

Mellan den 2 och 9 februari slås matfestivalen Åre Gastronomy Week upp för första gången i den lilla byn. Det ska vara en kulinariskt upplevelse med mål att visa upp vad Åre kan erbjuda i matväg för turister.

Byns restauranger, hotell och omgivningar kommer att användas som olika arenor för olika smakupplevelser och vad det innebär mer konkret kan du läsa om i pressmeddelandet eller på länken nedan.

Visa
Pressmeddelande
Åre har ett nytt kulinariskt evenemang i februari,

Åre Gastronomy Week!

Den 2 till 9 februari genomförs Åre Gastronomy Week för första gången. Ett nytt

kulinariskt evenemang med fokus på vad Åre kan erbjuda inom den växande

matturismen. Eventet kommer att pågå under hela veckan, och använda byns

restauranger, hotell och omgivningar som arenor för smakupplevelser.

Eventet är ett initiativ av tre Årebor med stor passion för god mat och dryck. Målsättningen

är att lyfta fram Sveriges och Jämtlands växande mat- och dryckeskultur samt att skapa en

ny nationell och internationell reseanledning till Åre. På Åre torg hittar besökarna en Pop-
Up restaurang & bar samt en mathantverksmarknad med Jämtlands godbitar, provningar

och många fler aktiviteter.

Detta uppnås genom att skapa en vecka fylld med gemenskap och samverkan mellan

Åres alla krogar, gårdar, aktivitetsbolag, regionens mat- & dryckeshantverkare och

Sveriges främsta matkonstnärer. Denna vecka ska skapa en för Sverige unik atmosfär

som kommer att ge Åres besökare en minnesvärd upplevelse.

Citat: Andreas ”Sparris” Andersson, Kökschef Werséns

- Det är otroligt kul att se så många krögare och företagare i Åre engagera sig för att skapa

spännande event och programpunkter till Åre Gastronomy Week.

Citat: Per Saletti, Ägare Åre Delikatess

-Åre Gastronomy Week är en fantastisk möjlighet för byn att etablera sig som en viktig

aktör inom gastronomi-turism. Jag ser helt klart att Åre kommer kunna ta en ledande roll i

Sverige inom detta segment.

Exempel på vad som kommer att hända under veckan:

• Marknad med mathantverks utställare på Åre torg

• Glass-afterski på lokal Åremjölk

• Jämtländsk ölmässa

• Spädgrismiddag med vinprofilen Calle Fegth och artisten Moneybrother

• Heldagsguidning med mat och skidåkning tillsammans med krögare och Årebo

Whiskyprovning med Ardbegs Brand Ambassador Kirsty McKerrow

• Ölmiddag med Boulevard Brewing och Jonas Dahlbom

• Winemakers-middag med Theresa Breuer från vingården Georg Breuer i Rheingau

• Pop-Up-restaurang Flamman och BrewDog bar

• Final av Jämtlandsmenyn

För ett uppdaterat program besök: aregastronomyweek.se

Initiativtagare

Bri Stundon

Bri flyttade till Sverige för cirka 10 år sedan från BC, Kanada. Hon har arbetat inom

restaurang och serviceindustrin i 18 år, hennes bakgrund inkluderar Feast of Fields och

The Great Canadian Beer Festival på Vancouver Island. British Columbia ligger i framkant

när det gäller att arbeta med lokalt producerade produkter och hållbarhet, detta har bidragit

till att främja hennes passion för bra produkter och matlagning.

Bri har nära band till mat & dryckes-industrin här och har tidigare arbetat som kock på

Dahlbom på torget i Åre.

+46 (0)73 251 50 14

bri@aregastronomyweek.se

Erik Sundsten

Utbildad sommelier vid Grythyttans Akademi, stort kontaktnät i Sveriges mat- och

dryckesbransch.

Studerat Event & Mötesproducent i Åre samt arbetat med många event i Åre.

Egenföretagare inom mat- och dryckesupplevelser, restaurangchef på en av Åres

restauranger.

+46 (0)76 108 83 20

erik@aregastronomyweek.se

Calle Hedman

Bakgrund som projektledare inom event i Åre och har bl.a. arbetat med Åre Höstmarknad

& Julmarknad samt en mängd andra både små och stora evenemang. Har även arbetat

med sponsring och verksamhetsutveckling hos Eldrimner.

Det senaste två åren som Marknads- och Sponsringsansvarig på World Cup Åre.

+46 (0)73 815 01 13

calle@aregastronomyweek.se
96kg
0

Åre Gastronomy Week

Gourmetversion av M&Ms
Inte helt enkelt att göra tydligen

Här ger sig Claire på att göra en gourmetversion av de klassiska M&M-kulorna. Men att få till de perfekt visade sig inte vara helt enkelt. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green
0

Idag öppnar ett bageri för hundar
Dog Bakery Stockholm

Stockholm är först ut i Norden med en ny trend - ett bageri enbart för hundar. Här är allt gott som finns på hyllorna speciellt bakat för hundar. Allt bakas på plats och det finns inga konserveringsämnen, salt eller socker i grejerna. Istället smaksätter man med bland annat jordnötssmör och sockerfritt äppelmos. Ägaren till bageriet heter Nicoletta Andersson och så här säger hon om idén. " Vi har som tradition i familjen att alltid baka bullar när någon är sjuk. När vår hund Charlie stukade tassen ville jag kunna skämma bort henne precis som resten av familjen. Det var där idén kring ett hund-bageri kom." Förutom bakverk till hundarna finns även hund-öl och hund-hamburgare. Till ägarna av djuren finns kaffe och även något gott till, men fokus ligger som sagt på hundarna. Tumnagel
70kg
+
Bobby Green
0

Glassen Lakritspuck är tillbaka
Släpps idag

1982 lanserade GB Glace glassen Lakritspuck. Den ser ut som en hockeypuck och har som väntat smak av lakrits, salt sådan. Sedan lanseringen har den kommit och gått och nu gör den comeback återigen. Från och med idag ska den finnas i frysboxen på affären. Glassen består av vaniljglass med saltlakritsrippel och ett överdrag av saltlakrits. Tumnagel
138kg
+
Bobby Green
0

Marabou lanserar ny chokladserie
Darkmilk

Marabou presenterar nu en ny produktserie med chokladkakor och den heter Darkmilk. Precis som det låter så handlar det om mörk mjölkchoklad. Den kommer i varianterna Darkmilk Original, Darkmilk Roasted Almonds och Darkmilk Salted Caramel och varje kaka väger 85 gram. Lanseras i butik denna vecka. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green
0

Sean Evans visar starka såser
De som kommer användas i nästa säsong av Hot Ones

Nästa vecka återvänder pratprogrammet Hot Ones till YouTube-kanalen First We Feast. Programmet går ut på att diverse kändisar ska svara på frågor medan de äter ett gäng heta kycklingvingar. Som vanligt med nya säsonger av Hot Ones så är det också ett nytt gäng såser som gästerna kommer få smaka. I klippet ovan går programmets värd, Sean Evans, genom vilka såser som kommer bränna munnar i säsong 10 av Hot Ones. Såserna som är med i detta program brukar alltid få ett rejält uppsving i försäljningen och brukar också medföra att svenska återförsäljare börjar ha dem i lager så man kan leka Hot Ones hemma. Tumnagel
91kg
+
Frode Wikesjö
0

4 Strings - Take Me Away
Fredagsklassikern

Vi fortsätter väl på temat "sjukt episk musik som låter som det ska låta" och kör denna vackra fredag en oslagbar hit som bara blir bättre med åren. Vi snackar om 4 Strings med singeln Take Me Away som släpptes 2002. Trevlig helg! Bonusklipp nedan. Tumnagel
101kg
+
Bobby Green
0

Skatter bland skräpet
Nelson har samlat på sig en hel del

För Nelson Molina är verkligen den enes skräp den andres skatt. Han har jobbat som saneringsarbetare i New York och är nu pensionerad. Under sina år har han samlat på sig inte mindre än 45.000 stycken olika prylar han hittat som folk har slängt. Här finns allt från tavlor till leksaker och kameror. I det här klippet får vi se lite av hans enorma samling. Tumnagel
106kg
+
Bobby Green
0

Rheborg, Schyffert och Andersson drar på turné
Med föreställningen Art

Art är en föreställning med komikerna Johan Rheborg, Henrik Schyffert och Per Andersson där de framför en pjäs som är ett komiskt drama om manlig vänskap och bristande kommunikation. Den är skriven av den franska författaren Yasmina Reza och sedan har Edward af Sillén översatt och regisserat. Premiären var i februari i år på Rival i Stockholm och nu står det klart att man tar ut showen på en turné. Den 17 januari är det premiär i Västerås, sedan drar man till Sundsvall, Luleå, Uppsala, Linköping, Helsingborg, Lund, Jönköping, Norrköping, Halmstad, Umeå och till sist Göteborg i mitten av maj. Biljetter släpps nu på måndag och du hittar dessa på länken nedan. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green
0

Kanelbulle-kollektion på H&M:s kafé
Snart är det dags!

Den 4 oktober är typ den viktigaste dagen på hela året för då är det nämligen kanelbullens dag. För att fira detta presenterar nu H&Mx27s kafé itx27s pleat en kanelbullekollektion med olika saker som man kan sätta i sig på temat. Det finns en kanelbulle-freakshake, en kanelbulle-rawboll, en kanelbulle-overnight oats och en traditionell kanelbulle. Grejerna ska finnas på kafét nu. Tumnagel
101kg
+
Bobby Green
0

Sergio kör filmens musik under inspelningen
Här får vi reda på varför

En stor del i filmerna Sergio Leone regisserar är musiken. En sak han gärna tar till för att få ut det allra mesta ur sina skådespelare är att spela filmens musik på inspelningen samtidigt som han regisserar. Tumnagel
105kg
+
Bobby Green
0

Jimi Hendrix Voodoo Child på Gayageum
Det svänger ju

Luna Lee är som vi tidigare har visat riktigt vass på instrumentet Gayageum. Här får vi höra henne riva av en cover på Jimi Hendrix hit Voodoo Child. Tumnagel
108kg
+
Bobby Green
0

Tut i luren! Idag är det Kebabens dag!
Kebab, kebab, kebab

Här går man runt och tror att idag är en helt vanlig höstig onsdag, men så är det ikke! Idag är det nämligen kebabens dag och ni vet vad det betyder?! Ät så mycket kebab ni orkar. Tumnagel
99kg
+
Bobby Green
0

ionnalees första låt på svenska
Cover på Genesarets Sjö

Artisten ionnalee har tillsammmans med Tungorna nu gjort en låt som är hennes första på svenska. Det är en cover på Kjell Höglunds klassiker Genesarets Sjö. "Videon till låten är regisserad av mig tillsammans med filmfotografen John Strandh och är andra delen av en längre sekvens som vi skapade till Tungornas debutsingel NOSA som kom 2016. Den utspelar sig i ett drömskt tropiskt vattenlandskap och är filmad på Super 8. Den handlar om när man är redo att lämna men det redan är försent att gå." Tumnagel
-63kg
+
Bobby Green
0

Så gör du salta kringlor hemma
Mums!

Om du vill veva ihop ett gäng salta kringlor hemma istället för att köpa på stan kommer här en video som visar hur du ska gå tillväga. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green
0

Ölglas med citat från Edward Blom
Njut tillsammans med livsnjutaren

Om ni har koll på vem Edward Blom är så har ni även koll på att han gillar att dricka öl. Men öl ska drickas ur glas, och för att vi ska kunna njuta lika mycket som Edward gör lanserar han nu en kollektion med ölglas. De har guldkant på toppen och ett citat från honom tryckt på sidan. Ett av citaten är "Jag gillar fett, sprit och rejäla portioner." Edward säger följande: "Nu släpper jag mitt eget ölglas! Ett rejält och stabilt glas med guldkant, som passar lika bra på ett elegant middagsbord som i handen under grillning i trädgården – eller varför inte på en uppsluppen ölfest. Jag älskar en kall Weissbier i sommarsolen, en fyllig imperial stout bredvid julgranen, en bitter pilsner till maten, en trappist när det är fest. Öl ska drickas ur glas, någon gång i livet kanske ur tappen liggande under ett ölfat, men aldrig direkt ur en flaska eller burk. Öl ska få fräsa, skumma, blomma ut – och sedan avnjutas i små eller stora klunkar medan själen fylls av ren och skär lycka." Edward Blom Collection ska finnas i de flesta välsorterade glas- och porslinsbutiker nu. Vad de kostar får vi tyvärr inte reda på just nu. Tumnagel
138kg
+
Bobby Green
0

Blossa inspireras av Hawaii med nya glöggen
Har smak av passionsfrukt och hibiskusblomma

Nu får vi reda på vad årets Blossa-glögg kommer smaka. Den heter Hawaii och det man får i strupen när man dricker den är något som har smak av passionsfrukt, hibiskusblomma, kaffe och kokos. Åsa Orsvärn som är Chief Blender för Blossa säger följande: "Blossa har sedan 2011 rest runt i världen för att utveckla nya smaker till årgångsglöggen. I år har vi rest ända till Hawaii – närmare bestämt ön Oahu för att finna inspiration. I Blossa 19 Aloha ger passionsfrukt en tropisk sötma och som balanseras av hibiskusblommans fruktiga syra. De lätta tonerna av kaffe och kokos smälter nästintill samman och ger glöggen en spännande twist. I sin helhet är glöggen fruktig och frisk och gifter sig väl med Blossas traditionella glöggkryddor." Scandinavian Design Group har designat flaskan och färgen ska föra tankarna till den rosaröda hibiskusblomman och till de rosa korallernareven som finns runt Hawaiiöarna. Mönstret på flaskan är även det hämtat från hibiskusblomman och även en hint till Hawaii-skjortor från 50-talet. Blossa 19 Aloha finns i Systembolagets beställningssortiment från den 11 september. Den har en alkoholhalt på 15 procent och priset är 119 kronor för 750 milliliter. Artikelnumret är 71822. Tumnagel
119kg
+
Bobby Green
0

Saker man äter på bion i Storbritannien
Det bästa med att gå på bio

En av grejerna med att gå på bio är allt snacks man kan sätta i sig i mörkret. Polly är alltid en vinnare för mig, men det finns ju så mycket mer att välja på! I Storbritannien är tydligen det vi ser här favoriterna. Vad moffar du när du är på bio? Tumnagel
77kg
+
Bobby Green
0

Så mycket spelar musiken roll i en film
Quentin Tarantino är duktig på det

I det här klippet snackar Film Radar om hur mycket musiken betyder för en film. En som är duktig på att använda sig av detta för att skapa stämning är Quentin Tarantino och här får vi veta lite mer om vad det är som gör att han får till det. Som en kontrast har vi filmen No Country for Old Men som inte har någon musik i sig över huvud taget, vilket gör att andra saker istället får sätta stämningen. Intressant. Tumnagel
98kg
+
Bobby Green
0