Quantcast
m
a
r
2 i dag2 i går53 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Nya fabriker för Beyond Meat i Europa
Växtbaserat kött kommer bli billigare i Sverige

Vi har tidigare skrivit om Beyond Meat som är ett foodtechbolag som tar fram växtbaserat kött. De presenterar nu två stycken nya fabriker i Europa - något som bland annat kommer att leda till lägre priser på produkterna här i Sverige. De nya fabrikerna ligger i Nederländerna och den första som ligger i Zoeterwoude är redan igång, den andra som kommer ligga i Enschede öppnar i slutet av året. I Sverige finns Beyond Meats produkter i flera olika butiker och det är väl främst hamburgarna och korvarna som säljs. Proteinet kommer från ärtor som sedan blandas med kokosolja och potatisstärkelse. Färgen kommer från rödbetor. Tumnagel
143kg
+
Bobby Green
0
2019

Coop börjar sälja Beyond Sausage
En växtbaserad korv

Coop började sälja Beyond Burger i sina butiker i maj i år. Nu i veckan lanseras nästa produkt på samma tema - Beyond Sausage. Precis som burgarna är det här växtbaserade grejer, fast i detta fall utformat som korv istället. Den ska vara lika god som om den vore gjord av fläskkött och den innehåller ingen soja eller gluten. Proteinet i korven kommer från ärtor, bondbönor och ris och färgen kommer från frukt- och grönsaksjuice. För att tuggmotståndet och saftigheten ska infinna sig har man petat in kokosolja och potatisstärkelse. En förpackning kommer att kosta runt 85 kronor. Hojta gärna till om ni ser dessa i butik! Bonusklipp nedan. Tumnagel
169kg
+
Bobby Green
0

Nu är det premiär för McDonalds ostburgare
Med ost istället för kött alltså...

I Sverige älskar vi halloumi och jag är nog inte ensam om att ha gjort halloumiburgare hemma och Max har kört det på sina restauranger ett bra tag nu. Men McDonalds har inte hängt med på resan, förrän nu. För i morgon lanserar man Crispy Cheese, deras första burgare med ost som protein. Men det är inte halloumi på den... Istället har man tillsammans med Arla tagit fram en ny typ av ost. Istället för att ligga i saltlake så är det här en lagrad ost som görs på ett mejeri på Fyn i Danmark. Resultatet är en ost som är ganska så lik halloumi i sin form men som inte alls är lika salt. Det gör att den i sig själv inte har lika mycket karaktär utan mer fungerar som smakbärare. Och troligen fungerar i fler burgare. Först ut är en variant av klassikern Tasty men det kommer även en mindre burgare i samma storlek som en klassisk cheeseburgare. Och fler kommer, tanken är att alla Donken Deals ska ha osten som val för den som inte vill äta kött eller kyckling. Men hur smakar den då? Helt ok! Den är lite tunnare än vad man kanske är van vid och liknar på så sätt en köttpuck på donken. Den bör nog ätas ganska så direkt så att den inte blir seg. Mitt första intryck är inte direkt halleluja men samtidigt är det positivt att resten av burgaren får ta plats också, såserna och tillbehören. Och det är verkligen på tiden att McDonalds erbjuder ost som alternativ. Arla och McDonalds har jobbat länge på denna och jag hoppas att man fortsätter utveckla osten, för även om den redan i dag är helt ok kan den så klart bli bättre. Säljstart är i morgon tisdag. Tumnagel
13kg
+
Roger Åberg
0

Så gör Grenade sina proteinbars
En miljon i veckan

Grenade är ett brittisk företag som säljer proteinpulver, färdiga proteindrycker och proteinbars. De gör för tillfället den bäst säljande baren i Storbritannien och här får vi hänga med till fabriken där man spottar ur sig omkring en miljon stycken varje vecka. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green
0

Att göra vodka av fårvassle
Så här går det till

Istället för att använda stärkelsen från potatis eller frukt för att göra vodka gör Ryan Hartshorn och hans familj det på vassleprotein från får. Tumnagel
81kg
+
Bobby Green
0

Ny veganost från Valio
Kommer i skivor och som riven

Valio lanserar nu en ny veganost med smak av Gouda. Den kallas för Oddlygood Veggie och kommer både i skivor och i riven form. Den är tillverkad i Norden och ska ha fått många lovord i smaktester. Den ska ha goda smältegenskaper och den rivna lämpar sig därför extra bra att strö på pizzan om man vill ha ett växtbaserat alternativ. Osten består av kokosfett, sheasmör och potatisprotein och är helt fri från soja och palmolja. Den har även berikats med B2, B12, och D-vitaminer samt jod och kalcium. Ska finnas i butik nu och för den rivna får man betala omkring 20 kronor, skivorna omkring 30 kronor. Tumnagel
116kg
+
Bobby Green
0

Max presenterar köttburgare utan kött
Delifresh Plant Beef lanseras idag

Den hetaste trenden inom burgarvärlden just nu är biffar som ser ut som kött, som smakar som kött, men som inte är kött. Nu hakar Max på detta med en egenutvecklad burgare gjord på växtbaserat protein. Man kallar den för Delifresh Plant Beef och från och med idag ska du kunna få den till alla Grand Deluxe-burgare. Man presenterar även en helt ny burgare som heter Delifresh Plant Beef Signature. Biffen innehåller bland annat texturerat soja- och veteprotein och är framtagen och producerad i Sverige. Tumnagel
191kg
+
Bobby Green
0

Vi har smakat på Unbelievable Whopper
Högst trovärdig!

I går skrev vi om Unbelievable Whopper och när lunchtåget i dag avgick testade vi så klart. Och betyget blir högt! För det första fungerar Whopper-formatet bra här, det ska vara ganska trist bröd, majonnäs, krispiga grönsaker och något som är grillat. I vanliga fall är det där som är grillat knappast blodigt eller speciellt upphetsande, utan ok. Och i den här versionen får man allt det som gör en Whopper. Grillkänslan är tydlig och konsistensen är som den ska vara på proteinet. Med andra ord tumme upp! Sen betyder det inte att det här är världens bästa burgare, men det är en Whopper. Tumnagel
395kg
+
Roger Åberg
0

Nya vegan-chips från OLW
Kikärtschips Fresh Salsa

Igår fick vi ta del av tre nyheter från OLW och idag kommer ytterligare en. Dessa är dock inte gjorda av potatis utan istället kikärtor. De heter Fresh Salsa och ska ha en smak av solmogna tomater och lök. Chipsen innehåller 14 procent protein och har 40 procent mindre fett än vanliga potatischips. Från och med idag finns de på Hemmakväll. Övriga butiker ska ha chipsen på hyllan vecka 15. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
0

Hälsans Kök presenterar biffig vegoburgare
Finns att köpa nu

Nu kommer ytterligare ett alternativ för den som vill ha en 100 procent vegansk burgare som liknar kött till både smak och utseende. Denna är från Hälsans Kök och den röda färgen kommer från växtextrakt av rödbetor, morot och paprika. Marmoreringen består av smakbärande bitar av olja som smälter vid tillagningen och gör biffen saftig. Proteinet kommer från soja och vete. Incredible Burger som nyheten heter ska finnas i frysdiskarna nu och kan tillagas direkt från förpackningen eller efter att den har fått tina lite. En burgare väger 113 gram och den innehåller 183 kcal, 9,2 gram fett, 17 gram protein, 5 gram fiber och 1 gram salt per 100 gram. En förpackning som innehåller två stycken biffar kostar 37 kronor. Uppdatering I en tidigare version av artikeln skrev vi att en burgare väger 226 gram, en burgare väger 113 gram och det är två i varje förpackning. Tumnagel
142kg
+
Bobby Green
0

Impossible Burger 2.0 smakar ännu mer kött
Den köttfria burgaren blir bättre

Om du älskar kött men vill dra ned på det fast ändå äta något som smakar kött är det inte helt lätt. Nu börjar det dock dyka upp alternativ och du som vill sätta tänderna i en blodig burgare har haft Impossible Burger framför dig. Nu har den uppdaterats till version två och den ska nu smaka ännu mer kött än tidigare. Man ska nu även kunna ersätta vanlig köttfärs med detta och få samma känsla på köttfärssåsen ändå. Den nya färsen är gjord med sojaprotein istället för veteprotein som det var tidigare. Det här ska ge mer köttig textur på grejerna. Den första restaurangen som kommer att servera Impossible Burger 2.0 är Border Grill på hotellet Mandalay Bay i Las Vegas och det från och med idag. I slutet av året börjar burgaren att säljas i vanliga mataffärer i USA. Tumnagel
177kg
+
Bobby Green
0
2018

Garant presenterar blödande vegan-burgare
Nytt i frysdisken

Mattillverkaren Garant presenterar nu som första aktör i Sverige en vegansk "blödande" burgare i butikernas frysdiskar. Den heter Juicy Vegan Burger och den har sedan i somras funnits att avnjuta på Urban Delis restauranger i Stockholm. Där har den blivit en succé och man väljer därför nu att även sälja den i vanliga butiker. Burgaren är hundra procent växtbaserad och helt fri från soja. Den innehåller svamp, lök, rödbeta, vete och ärtprotein och ska ha en textur som påminner starkt om motsvarigheten som består av kött. Går lika bra att steka som att grilla. Juicy Vegan Burger lanseras den 19 september och du kommer att hitta den på Mat.se, Hemköp, Willys och Tempo. Eftersom Garant i mitt tycke är bäst på hamburgerbröd kanske detta också kan vara bra, vad tror ni? Tumnagel
176kg
+
Bobby Green
0

Repeat - gymmet som även är en nattklubb
Drick proteindryck och bubbel på samma ställe

Det är nog många som väljer klubben framför ett nattpass på gymmet, och det är nog lika många som väljer att lyfta skrot istället för att lyfta shots i baren. Men hos Repeat kan du göra bägge delarna - det är nämligen ett gym som även har en nattklubb. Stället ligger i köpcentret Triangeln som finns i Malmö och Angelica Brundin som är blivande platschef säger följande: "Vi kommer fokusera väldigt mycket på millennials, vuxna i åldern 20–40 år. I lokalerna har vi häftig belysning och nattklubbskänsla. Minst en gång i veckan kommer DJ:s spela. Dessutom kommer det bland annat hållas event – ”bubbles and squat” och ”cocktails and kettlebell”. Vi vill sudda ut linjerna och fokusera på livsstil. Det är okej att festa till det och parta ibland, på samma gång som man mår bra och tränar. Vi vill erbjuda millennials den miljön som de trivs med att vistas i. Det är det som millennials vill ha." Repeat i Malmö öppnar den 29 september. Tumnagel
24kg
+
Bobby Green
0

Snubbe äter 117 år gammalt kött
Från arméförråd

YouTube-kanalen Steve1989MREInfo lägger upp klipp där Steve testar gammal mat från armén. Nu har han fått tag i en burk med pulvriserat kött som torkats och pressats ihop till vad som liknar en proteingegga. I behållaren finns även kakaopulver. Det här var mat som brittiska soldater åt under Andra boerkriget som slutade 1902. Tumnagel
125kg
+
Bobby Green
0

Nya klimatsmarta burgare och nuggets hos Max
Och veganska dippsåser

Den 15 mars lanserar hamburgerkedjan Max nya klimatsmarta burgare, nuggets och veganska dippsåser i deras Green-familj. Nyheterna är Crispy No Chicken som är en lakto-ovo vegetarisk burgare gjord på ekologiskt sojaprotein. Den kommer i Friscobrödet med Sriracha-ketchup, färsk gurka, tomat, rödlök, isbergssallad och majonnäs. Chili ’n’ Cheese är också en lakto-ovo-vegetarisk burgare med en biff gjord på soja, vete, champinjoner, vitkål, aubergine och dinkel. Kommer i ett sesambröd fyllt med rödlök, isbergssallad, smält cheddardipp, cheddarsmältost, jalapeños och Originaldressing. Cheddardippen och cheddarsmältosten är mjölkprodukter men gjorda med vegetabiliskt enzym. Nästa nyhet är Crispy Nuggets som är gjorda på ekologiskt sojaprotein och dessa benämns som lakto-ovo vegetariska. Gällande dippsåserna så är det BBQ, Sriracha-ketchup och Sweet ’n’ Sour som är veganska medan Ranch och Mango Curry är lakto-ovo-vegetariska. Grand Deluxe Umami Halloumi som tidigare bara har funnits tillfälligt hittar nu in i den ordinarie menyn. Tumnagel
211kg
+
Bobby Green
0

Svensk proteinbar fylld med syrsor
Vattnas det i munnen?

Att vi kanske borde börja äta mer insekter och kryp börjar nog de flesta förstå vid det här laget även om det kanske lät väldigt främmande bara för några år sedan. Fazer har till och med lanserat ett bröd i Finland bakat på syrsmjöl. Nu presenterar svenskarna Martin och Isak som ligger bakom Eatem deras senaste produkt - en proteinbar med inte mindre än 32 stycken syrsor i. Utöver detta har den även sex stycken kakaobönor, fyra stycken cashewnötter, nio mandlar, två dadlar och kokosolja i sig. Målet är att Eatem ska kunna erbjuda produkter för hela dagen och i dagsläget har de förutom denna bar även ett syrsknäcke. För att göra verklighet av baren behöver de dock hjälp, och har därför lanserat en Kickstarter-kampanj där de söker 50.000 kronor. I Sverige är det dock inte tillåtet att sälja denna typ av produkt än. Tumnagel
189kg
+
Bobby Green
0

Årets nyheter från GB Glace
11 stycken till antalet

Vi har hunnit in i februari och det är därför då dags att börja tänka på alla glassar man ska äta när våren väl här här. GB Glace presenterar nu sina nyheter för året och det är en ganska härlig samling. De är elva stycken till antalet och det ska nog finnas något för alla här. Magnum Chocolate & Hazelnut Praliné Len hasselnötsglass med en ljuvlig ton av karamell som täcks av 100 procent belgisk Magnum-choklad och karamelliserade hasselnötter. All kakao är hållbart odlad och Rainforest Alliance-certifierad. 90ml, rekommenderat pris är 24 kronor. Magnum Intense Dark Fyllig och krämig chokladglass som omsluts av ett lyxigt lager mörk Magnum-choklad med 70 procent Rainforest Alliance-certifierad kakao. 100ml, rekommenderat pris är 24 kronor. Magnum Mint Fyllig och krämig mintglass täckt av ett lyxigt lager Magnum-choklad med sockerkrisp. All kakao är hållbart odlad och Rainforest Alliance-certifierad. 100ml, rekommenderat pris är 24 kronor. Marabou Mjölkchokladstrut Sveriges populäraste chokladkaka lanseras i en krispig våffla. Härlig vaniljglass med små Marabou-chokladbitar doppad i klassisk Marabou mjölkchoklad. 160ml, rekommenderat pris är 25 kronor. Finns även i flerpack. Ben&Jerry’s Peanut Butter Cup ‘Wich Härlig jordnötssmörsglass med Peanut Butter Cups mellan två sega chokladcookies. 80ml, rekommenderat pris är 27 kronor. Ben&Jerry’s Chocolate Fudge Brownie – Non Dairy En laktos- och mjölkfri minibägare med ljuvlig chokladglass gjord på mandelmjölk och browniebitar från Greyston Bakery i New York. 120ml, rekommenderat pris är 27 kronor. Kommer i maj. Hallon Smoothie Dröm En laktosfri vaniljstrut med härlig hallonsorbet av hållbart odlade bär i en klassisk våffla. Sorbeten innehåller hela 25 procent hallon. 120ml, rekommenderat pris är 23 kronor. Kommer i slutet av februari. Solero Organic Juicy Peach Med endast sex ingredienser och 59 kcal bjuder ekologiska Solero Organic Juicy Peach på en fantastisk glassupplevelse med en kärna av en läcker persikokräm och ett fruktigt isglasstäcke. 52ml, rekommenderat pris är 15 kronor. Finns även som flerpack. Päronsplitt Ekologisk Krämig ekologisk gräddglass täcks av ett läskande lager isglass gjort på ekologisk päronjuice. Beroende på päronskörd kommer det yttre isglasslagret att variera i färg. 50ml, rekommenderat pris är 15 kronor. Finns även i flerpack. Rocket Barnens favorit i år är en färgglad raketformat isglass i tre lager, med smak av ananas, apelsin och hallon. Alla barnglassar i sortimentet uppfyller GB Glaces stränga kriterier baserade på rekommenderat energiintag. Det innebär att alla barnglassar innehåller max 110kcal per glass, max 3g mättat fett och max 20g tillsatt socker per 100g. 55ml, rekommenderat pris är 10 kronor. Breyers En glassbar med smak av vanilj och karamell med chokladöverdrag. Den goda och glassiga upplevelsen är dessutom densamma trots hög proteinhalt och låg sockerhalt – helt enkelt skuldfri glassglädje. 55ml, rekommenderat pris är 20 kronor. Kommer i april. Tumnagel
119kg
+
Bobby Green
0

Max umamiburgare kommer tillbaka
Nu även med kyckling

Grand Deluxe Umami var en populär burgare Max körde ett tag och från och med idag fram till den 15 mars finns den på menyn igen. Denna omgången kommer den förutom med kött eller halloumi även med kyckling. I burgaren hittar vi något av ovanstående protein blandat med umamidressing, picklad rödlök, bacon och emmentalerost i ett briochebröd. Till detta kan man även få Umami Fries. Ytterligare en sak man börjar sälja idag är Lyxshake med smak av päron som senast fanns 2015. Denna ska dock finnas ända fram till den 16 maj. Tumnagel
128kg
+
Bobby Green
0
2017

McDonald's lanserar McVegan i Sverige
Kommer innan årsskiftet

Tillsammans med Anamma som är ett varumärke inom Orkla Foods Sverige har McDonaldx27s Food Team tagit fram McVegan - en helt vegansk burgare. Den här är det första ur samarbetet och det lär komma fler i framtiden. McVegan har sålts i andra länder sedan oktober månad, i Sverige ska den finnas på menyn från den 28 december. Burgaren är baserad på protein från sojabönor och den produceras i Sverige. Vad det är på den förutom "biffen" är lite oklart men det vi kan se på bilden är i alla fall tomat, vit dressing, rå lök, sallad, saltgurka, tomat och senap. Tumnagel
217kg
+
Bobby Green
0

Fazer lanserar bröd med syrsor i
Först i Finland

Företaget Fazer lanserar nu världens första insektsbröd för matbutiker i Finland. Bröden ska finnas i utvalda finska matbutiker nu under fredag och de är bakade med mjöl av hussyrsor. Ett syrsbröd innehåller 70 syrsor. Försäljning av insekter som livsmedel blev tillåtet i Finland den första november i år. Juhani Sibakov är innovationsdirektör hos Fazer Bageri Finland och han säger följande: "Ledstjärnan för våra bageriprodukter är alltid utmärkt smak. Vi gjorde en grov bröddeg för att göra brödet ännu smakligare och förbättra dess struktur. Resultatet är gott och näringsrikt bröd. Syrsbrödet är en bra proteinkälla. Insekterna innehåller också goda fettsyror, kalcium, järn och B12-vitamin." Anette Rosengren som är vd på Fazer Bageri i Sverige säger: "Det är ett mycket spännande steg i utvecklingen av livsmedelsindustrin. Fazer har varit pionjärer med att lansera bröd med rotfrukter och vi skulle gärna vara först även här. Tyvärr tillåter inte svensk lagstiftning detta ännu." Bonusklipp nedan. Tumnagel
-299kg
+
Bobby Green
0

Taco Bell ersätter tacoskalet med kyckling
För att man kan?

Tacoskalets funktion är att hålla godsakerna i tacon på plats och lägga till lite krispighet till hela rätten. Men om man inte vill ha krispighet utan istället vill ha lite mer protein kan man nu gå till Taco Bell och beställa en Naked Chicken Chalupa. Skalet är då ersatt av friterad kyckling och mellan kycklingen hittar man sallad, cheddarost, tomater och en avocado ranch sauce. Prislappen ligger på 2,99 dollar och från och med 26 januari ska den finnas på alla Taco Bell i USA. Taco Bell har testat produkten på utvalda restauranger under förra året och här nedanför kan ni se den testätas. Tumnagel
55kg
+
Roger Åberg
0
2016

Snart kommer den kolsyrade mjölken
Låt kossorna vara!

Jag dricker mjölk i kaffet, älskar ost och skulle tycka att crème fraîche gör livet bättre. Men när nu Arla gör allt för att få oss att dricka mjölkbaserade produkter kan jag tycka att de mest känns konstlat och onödigt. Arla vill tredubbla sina intäkter från så kallade mjölkbaserade drycker från 230 miljoner euro (2015) till 700 miljoner euro 2020. Marknaden för den här typen av produkter är värd ungefär 100 miljarder euro i konsumentledet, vilket är lika mycket som den vanliga vita mjölken omsätter. De mjölkbaserade produkterna växer dock snabbare, speciellt utanför Europa. Klassiska produkter som Pucko har fått sällskap av Starbucks kaffedrycker. Framtidens mjölkbaserade drycker kan bland annat bli en kolsyrad mjölk- och fruktdryck, en mjölkdryck med te och en proteinrik energidryck enligt Arla. Är jag en trist typ som tycker att vi kan hitta på annat än kolsyrad mjölk? Tyck till här nedan! Tumnagel
6kg
+
Roger Åberg
0

Hafþór Júlíus Björnsson lanserar vodka
Icelandic Mountain Vodka

Kraftkarlen och skådespelaren Hafþór Júlíus Björnsson dricker inte bara proteinshakes, utan även vodka. Speciellt nu eftersom han precis lanserat en egen som kallas för Icelandic Mountain Vodka. Tumnagel
143kg
+
Bobby Green
0
Nästa sida