m
a
r
1 i går50 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Twin'Run hyllar både R5 Turbo och Clio V6

Twin'Run hyllar både R5 Turbo och Clio V6
Garaget / Bilen

I mars i år smygfilmades något mycket märkligt med Renault-logga på. Bilen var helt omaskerad och deltog i en reklaminspelning och spekulationerna gick varmt. Vad var detta för en skapelse? Det ryktades om att den kallades för TwinFun och att den var en spirituell uppföljare till klassikern R5. Nu är bilen officiell, men den heter inte TwinFun utan Twin'Run. Men visst är den en hyllning till legendaren R5 Turbo, men även till heta Clio V6.

Bilen är en ordentlig tävlingsbil med ett rörramschassi och precis som Clio V6 har den en mittmonterad V6:a. I den här ger den 320 hästar och 380 Nm. Motorn kommer ursprungligen från det mer tama modellerna Laguna, Espace och Latitude men sitter även i tävlingsbilen Megane Trophy. Till motorn sitter det en sexväxlad sekventiell växellåda som i sin tur skickar kraften till bakhjulen. 0-100 km/h ska gå på 4.5 sekunder och toppfarten anges till 250 km/h.

Chassiet som är utvecklat och tillverkat av Tork Engineering har teknik hämtad från både flygindustrin och racingvärlden. Dämparna kommer från Öhlins och både fram och bak sitter det kraftiga krängningshämmare som styvar upp. Karossen är tillverkad i kompositmaterial blandat med kolfiber och bilen ska väga in på 950 kilo och ha en viktfördelning på 43/57.

Vad det kommer att bli av denna lilla busbil nu i framtiden är oklart, men vad som är klart är att jag vill testa en. Nu.

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Twin'Run hyllar både R5 Turbo och Clio V6
Visa
Pressmeddelande
RENAULT TWIN'RUN: CITYBIL MED KLÖS

Renaults nya konceptbil Twin’Run är en riktig tävlingsbil med rörchassi och en mittmonterad V6-motor på 320 hk. Bilen är en hyllning till legendariska R5 Turbo och Clio V6, men samtidigt också en fingervisning om Renaults framtida citybil.

”Twin'Run är en blandning av energi och passion och där tanken är att återuppväcka minnet av klassiska Renault tävlingsbilar", säger Laurens van den Acker, Senior Vice President, Corporate Design, Renault.

Blå och röd

Lacken går i blått med röda ränder längs hela karossen och på taket. Röd dekor framhäver också grillen, luftintagen, de slimmade backspeglarna och den bakre vingen. En röd dekorrand finns även runt de svartvita fälgarna. Siffran "5" på dörrarna hänvisar till R5 Turbo, den klassiska rallybilen från 80-talet.

Även utformningen av de fyra tunna extraljusen med LED-teknik är en modern hyllning till dåtidens nattrallyn på mörka specialsträckor. Utmaningen är att skapa en kraftfull ljuskälla i en lampa som bara är 25 mm i djup.

V6:a med mycket vrid

Konceptbilens V6 motor finns i dag i Laguna, Espace, Latitude och även i tävlingsbilen Megane Trophy. I Twin’Run är den är monterad på längden framför bakaxelns centrumlinje. Motorn på 3,498 cc ger 320 hk vid 6.800 rpm och ett vridmoment på 380 Nm vid 4.850 rpm. Sexan har bra vridmoment redan från låga varvtal. Prestanda är imponerande med en acceleration 0-100 på 4,5 sekunder.

Motorn är parad med en SADEV sexväxlad sekventiell växellåda med ”limited slip differential” för att förbättra stabiliteten och greppet i kurvor. Den dubbla kopplingen i metall andas också racing.

Luftintagen är placerade i nivå med de bakre hjulhusen. Bakre luftutsug hjälper till att kyla motorn. Kylsystemet har specialutformats med polerade aluminiumrör som syns tydligt i golvet. En plexiglaspanel är det enda som skiljer förarplatsen från motorn.

För att säkerställa en god viktfördelning – trots mittmotorkonstruktionen – har bränsletanken, kylaren och hydrauliken placerats under motorhuven.

Bilen är därmed mycket välbalanserad med en viktfördelning – 43/57.

Karossen är gjord i glas/polyester kompositmaterial och med kolfiber i fronten, tak och bakre hjulhus.

Racerchassi

Twin‘Run är byggd runt ett avancerat rörchassi där tekniken hämtats både från flygindustrin och från racingen. Det är utvecklat och tillverkat av Tork Engineering.Hjulupphängningen både fram och bak har dubbla länkarmar med separata upphängningspunkter. Pivotfästena är tillverkade av solitt högkvalitativt aluminium – också teknik från flyget – och ger bilen mycket goda prestanda på en racerbana. Fjädring och stötdämpning sköts av Öhlins-dämpare runtom.Både fram- och bakaxel har kraftiga krängningshämmare – 22 mm diameter fram och 25 mm bak – som sörjer för bästa möjliga krängningskontroll och gör Twin’Run kvick och responsiv.

Aluminiumhjulen har specialnav med centrumlåsning och kan delas i tre delar. På fälgarna sitter 18-tums Michelin-däck.

Kupén är också markerat sportig med rörchassi och Sparco stolar med fyrpunktsbälten. Dörrpaneler och instrumentpanelen är klädda i svart och röd mocka som ger Alcantara känsla. De vadderade och skålade stolarna är klädda i tre nyanser av alcantara och med signaturen Twin'Run.

Även ratten och växelspaken luktar racing och handbromsen är placerad på samma nivå som växelspaken. Pedalstället i aluminium är som gjort för avancerad häl/tå teknik.

Kombiinstrumentet – en 5,5 tums LCD-XAP skärm i en vitlackad konsol – är placerad precis bakom ratten. Den rödblå multi-displayen visar bland annat hastighet, växel, varvtal, samt bränsletryck, kopplingstryck och oljetryck.

Två separata röda mätare som visar olje- och vattentemperatur är också en liten flirt med R5 Turbo.

TEKNISKA DATA

Dimensions:

l x w x h: 3,680 mm x 1,750 mm (1,970 mm with door mirrors) x 1,493 mm

Front track: 1,522 mm

Rear track: 1,497 mm

Fuel: 40l

Unladen weight: 950 kg

Engine by the Renault-Nissan Alliance: Renault V4Y / Nissan VQ35

-mid-engine longitudinal mounted

-V6 (60°) – 24 valves – 3,498 cm3

-Bore – travel: 95.5 mm x 81.4 mm

-Injection / ignition: built-in management system SODEMO EV14

-Max power 320 hp at 6,800 rpm

-Max torque 380 Nm at 4,850 rpm

-Max engine speed 7,500 rpm

Transmission:

-Rear-wheel drive

-6-speed sequential gearbox + reverse

-Limited slip differential

-Twin metallic disc clutch Ø184mm

Chassis: steel multi-tube 25CD4S

Composite glass-polyester bodywork

-Double wishbone suspension at front and rear

-OHLINS two-way spring-damper combinations, front and rear

Brakes:

-Front brakes, vented discs Ø356 x 32 and 6-piston calipers

-Rear brakes, vented discs Ø328x30 and 4-piston calipers

Wheels and tires:

-Front: 7.5’’ x 18’’ alloy wheels and Michelin tyres 205/40 R18

-AR: 8.5’’ x 18’’ alloy wheels and Michelin tyres 245/35 R18

Performance:

- 0 - 100 kph: 4.5s

- Top speed: 250 kph

Partners :

-Tork Poclain Vehicules (chassis, body)

-Michelin (tyres)

-SABELT (seats)
169kg
0

Twin'Run hyllar både R5 Turbo och Clio V6

unemployedwineguy testar Aviation gin
Ryan Reynolds-ginen

Skådespelaren Ryan Reynolds har många strängar på sin lyra. En av dem är hans ginmärke Aviation Gin som unemployedwineguy recenserar i följande video. Jag har själv avverkat en flaska och mitt betyg är att det är bra bas-gin att ha hemma i skåpet. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
0

Vice träffar mannen bakom All Gas No Brakes
Andrew intervjuar "intressanta" amerikaner

Om ni har hängt på internet de senaste åren finns det chans att ni någon gång har sett något från Andrew Callaghans YouTubekanal All Gas No Brakes. På denna kanal åker han omkring i USA och intervjuar folk och spanar in olika kulturer. Den gemensamma nämnaren är att folket han träffar väldigt ofta har väldigt starka åsikter om olika saker som alla i hela världen kanske inte håller med om. Det är mycket MURICA och liknande. Nu den senaste tiden har det även, inte helt oväntat, handlat mycket om pandemin. Vice har träffat Andrew i South Dakota där han spanade in en årlig motorcykelträff som innehöll en hel del intressanta personer. Bonusklipp och kanalens första klipp nedan. Tumnagel
101kg
+
Bobby Green
0

Med Balldo kan du ha sex med pungen
Aj?

I och med att man följer massvis med olika medier för att hitta saker att skriva om så hittar man ibland lite underliga produkter. Som Balldo, till exempel. Det är en sexleksak användaren trär över sin pung och som gör att du kan penetrera din partner med pungen. Balldo är gjord i mjuk silikon med en inre kärna som håller hela paketet stabilt även när man stöter på rejält. Håligheten för pungen ska vara stor nog att passa majoriteten av testiklarna, vilket är bra antar jag. Balldo är för tillfället i prototypfas, men räds icke äventyrliga sexentusiaster! En crowdfundingkampanj kommer dra igång inom kort och årets sextjofräs kommer ni möjligtvis kunna lägga vantarna på någon gång i framtiden. Eller inte alls. Det beror väl helt på hur bra det går för gänget att samla ihop kosing. I videon nedan, som ni troligtvis inte kan ses här på på grund av Youtubes nya åldersrestriktioner, kan ni se hur det hela fungerar. Tumnagel
38.9°
+
André Stray

Snart kan du hyra barnkläder från Arket
Kommer kosta 19,50 euro i månaden

På torsdag den 28 januari drar Arket igång en ny grej och det är att man kommer börja hyra ut barnkläder. Det hela sker i samarbete med e-handelsbolaget Circos som sedan tidigare riktat in sig på prenumeration och uthyrning av kläder. Tjänsten kommer att kosta 19,50 euro per månad och kunden kan därefter antingen välja ett färdigt klädpaket eller plocka fritt bland utbudet. Bonusklipp nedan. Tumnagel
99kg
+
Bobby Green
0

Marc et Claude - I Need Your Lovin'
Fredagsklassikern

Fredag igen och dags att veva igång helgen med lite härlig musik. Denna vecka dyker vi in i en riktigt mysig tranceklassiker skapad av den tyska duon Marc et Claude - I Need Your Lovinx27. Låten släpptes år 2000 och samplar The Korgis låt Everybodyx27s Got To Learn Sometime. Bonusklipp nedan. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green
0

Nat gör lite kyckling i ugn
Och svär en hel del

I sitt senaste klipp gör Nat en kyckling i ugn samtidigt som han svär som bara den, som vanligt. Tumnagel
76kg
+
Bobby Green
0

Ny singel från Billie Eilish
Tillsammans med Rosalía

Här har vi låten Lo Vas A Olvidar som är ett samarbete mellan Billie Eilish och Rosalía. Tumnagel
74kg
+
Bobby Green
0

Levi's och BAPE presenterar kollektion
Släpps den 23 januari

Levix27s har slagit sina påsar ihop med det japanska varumärket A Bathing Ape (BAPE) och presenterar nu en gemensamt framtagen kollektion med kläder. Man har tagit flera av Levix27s klassiker och gett dessa en touch av BAPE. Allt släpps den 23 januari och grejerna kommer att finnas i Levix27s butik på NK i Stockholm och på nätet. Tumnagel
70kg
+
Bobby Green
0

Dokumentär om Serj Tankian
Sångaren i System Of A Down

I dokumentären Truth to Power får vi följa Serj Tankian som är sångare i metalbandet System Of A Down. Allt från exklusiva intervjuer till backstage-material ska finnas med. Släpps den 19 februari. Tumnagel
112kg
+
Bobby Green
0

Jakten på det bästa grillkäket
John Lewis är dedikerad

Har ni tagit fram grillen för året än? Inte? Snart är det dags och här kanske ni kan få lite inspiration till vad ni ska slänga på den. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
0

Gorillaz om instrumenten som spelas lät korrekt
Stökigt

När Gorillaz spelar på sina instrument kommer det olika ljud som bildar musik. Men om ljuden faktiskt överensstämde med hur bandet spelade i sina videos skulle det kanske låta så här. Tumnagel
134kg
+
Bobby Green
0

Streetwear-kollektion från Jägermeister
Släpps den 31 januari

Jägermeister presenterar ny Best Nights som är en kollektion med streetwearkläder. Denna frontas av den svenska influencern, designern och entreprenören Lisa Anckarman och stylisten Bloody Osiris. Totalt finns det tolv stycken olika plagg och på varje finns koordinaterna till Jägermeisters huvudkontor i Wolfenbüttel i Tyskland. Tygerna är gjorda av 100 procent organisk bomull och varje plagg är tillverkat inom EU. Släpps den 31 januari och finns endast på länken nedan. Tumnagel
52kg
+
Bobby Green
0

Det här är årets matbluff 2020
Smördeg utan smör

Nu har vinnaren av Årets matbluff 2020 utsetts och "priset" gick till Pop! Bakery Smördeg som inte ens innehåller något smör utan istället solros- och palmolja. Företrädare från företaget säger att denna kommer att bytas ut mot smör från och med vecka 11 men bluffen är redan gjord och priset utdelat. Motiveringen lyder: "Produkten heter smördeg, men innehåller trots detta inte minsta gnutta smör. Det borde förstås inte vara tillåtet, men enligt ett undantag från EU:s regler som Sverige fått till, är det märkligt nog fullt legalt. Landets konsumenter verkar dock ha en helt annan uppfattning. Det visar 21 nomineringar av just olika varianter av smördeg, som vi fått in till Årets matbluff bara under förra året. Av dessa har vi valt ut denna från Pop! Bakery, som är en av de vanligast förekommande i svenska butiker och där smöret har bytts ut mot solros- och palmolja." De övriga finalisterna kan ni hitta här. Tumnagel
111kg
+
Bobby Green
0

Ny singel från AC/DC
Det här är Realize

I slutet av förra året släppte den anrika rockgruppen AC/DC albumet PWR/UP och med på detta finns bland annat låten Realize som nu har släppts som singel. Tumnagel
117kg
+
Bobby Green
0

Hank von Hell gör miniturné i Sverige
Kommer spela på fyra platser i år

Hank von Hell (sångare i Turbonegro, skådespelare och soloartist) kommer i höst att ge sig ut på en liten miniturné här i Sverige. Den 1 september kommer han att uppträda på Pustervik i Göteborg, sen blir det Katalin i Uppsala den 2 september. Den 3 september rockas det loss på Club Deströyer i Sundsvall och den 4 september är kalaset slut på Berns i Stockholm. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green
0

Idag är det Internationella popcorn-dagen!
Tut i luren!

Denna tisdag kryddas av att det idag är den internationella popcorn-dagen vilket alltså innebär att det är fritt fram att byta ut dagens middag mot en stor skål med smörpopcorn istället. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0

Tre Tarantino-filmer med tre helt olika budgetar
Behövs inte alltid svinmycket pengar

Hur mycket pengar behöver man egentligen för att göra en grym film? Inte alltid svinmycket, vilket regissören Quentin Tarantino är ett bra bevis på. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green
0

Spritz Mixer - nyhet från Schweppes
Drick som den är eller blanda i drink

Schweppes presenterar nu en Spritz Mixer som gör att du ännu enklare kan göra dig en Aperol Spritz eller liknande. Eller en alkoholfri version av den klassiska drinken om du nu skulle vilja det. Drycken har en bitter och sötsyrlig smak av apelsin. Släpps i dagligvaruhandeln och servicehandeln denna vecka. Kommer som 50 centiliter och 150 centiliter och kostar runt 12,50 respektive 23.95 kronor. Tumnagel
108kg
+
Bobby Green
0