m
a
r
2 i går48 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Twin'Run hyllar både R5 Turbo och Clio V6

Twin'Run hyllar både R5 Turbo och Clio V6
Garaget / Bilen

I mars i år smygfilmades något mycket märkligt med Renault-logga på. Bilen var helt omaskerad och deltog i en reklaminspelning och spekulationerna gick varmt. Vad var detta för en skapelse? Det ryktades om att den kallades för TwinFun och att den var en spirituell uppföljare till klassikern R5. Nu är bilen officiell, men den heter inte TwinFun utan Twin'Run. Men visst är den en hyllning till legendaren R5 Turbo, men även till heta Clio V6.

Bilen är en ordentlig tävlingsbil med ett rörramschassi och precis som Clio V6 har den en mittmonterad V6:a. I den här ger den 320 hästar och 380 Nm. Motorn kommer ursprungligen från det mer tama modellerna Laguna, Espace och Latitude men sitter även i tävlingsbilen Megane Trophy. Till motorn sitter det en sexväxlad sekventiell växellåda som i sin tur skickar kraften till bakhjulen. 0-100 km/h ska gå på 4.5 sekunder och toppfarten anges till 250 km/h.

Chassiet som är utvecklat och tillverkat av Tork Engineering har teknik hämtad från både flygindustrin och racingvärlden. Dämparna kommer från Öhlins och både fram och bak sitter det kraftiga krängningshämmare som styvar upp. Karossen är tillverkad i kompositmaterial blandat med kolfiber och bilen ska väga in på 950 kilo och ha en viktfördelning på 43/57.

Vad det kommer att bli av denna lilla busbil nu i framtiden är oklart, men vad som är klart är att jag vill testa en. Nu.

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Twin'Run hyllar både R5 Turbo och Clio V6
Visa
Pressmeddelande
RENAULT TWIN'RUN: CITYBIL MED KLÖS

Renaults nya konceptbil Twin’Run är en riktig tävlingsbil med rörchassi och en mittmonterad V6-motor på 320 hk. Bilen är en hyllning till legendariska R5 Turbo och Clio V6, men samtidigt också en fingervisning om Renaults framtida citybil.

”Twin'Run är en blandning av energi och passion och där tanken är att återuppväcka minnet av klassiska Renault tävlingsbilar", säger Laurens van den Acker, Senior Vice President, Corporate Design, Renault.

Blå och röd

Lacken går i blått med röda ränder längs hela karossen och på taket. Röd dekor framhäver också grillen, luftintagen, de slimmade backspeglarna och den bakre vingen. En röd dekorrand finns även runt de svartvita fälgarna. Siffran "5" på dörrarna hänvisar till R5 Turbo, den klassiska rallybilen från 80-talet.

Även utformningen av de fyra tunna extraljusen med LED-teknik är en modern hyllning till dåtidens nattrallyn på mörka specialsträckor. Utmaningen är att skapa en kraftfull ljuskälla i en lampa som bara är 25 mm i djup.

V6:a med mycket vrid

Konceptbilens V6 motor finns i dag i Laguna, Espace, Latitude och även i tävlingsbilen Megane Trophy. I Twin’Run är den är monterad på längden framför bakaxelns centrumlinje. Motorn på 3,498 cc ger 320 hk vid 6.800 rpm och ett vridmoment på 380 Nm vid 4.850 rpm. Sexan har bra vridmoment redan från låga varvtal. Prestanda är imponerande med en acceleration 0-100 på 4,5 sekunder.

Motorn är parad med en SADEV sexväxlad sekventiell växellåda med ”limited slip differential” för att förbättra stabiliteten och greppet i kurvor. Den dubbla kopplingen i metall andas också racing.

Luftintagen är placerade i nivå med de bakre hjulhusen. Bakre luftutsug hjälper till att kyla motorn. Kylsystemet har specialutformats med polerade aluminiumrör som syns tydligt i golvet. En plexiglaspanel är det enda som skiljer förarplatsen från motorn.

För att säkerställa en god viktfördelning – trots mittmotorkonstruktionen – har bränsletanken, kylaren och hydrauliken placerats under motorhuven.

Bilen är därmed mycket välbalanserad med en viktfördelning – 43/57.

Karossen är gjord i glas/polyester kompositmaterial och med kolfiber i fronten, tak och bakre hjulhus.

Racerchassi

Twin‘Run är byggd runt ett avancerat rörchassi där tekniken hämtats både från flygindustrin och från racingen. Det är utvecklat och tillverkat av Tork Engineering.Hjulupphängningen både fram och bak har dubbla länkarmar med separata upphängningspunkter. Pivotfästena är tillverkade av solitt högkvalitativt aluminium – också teknik från flyget – och ger bilen mycket goda prestanda på en racerbana. Fjädring och stötdämpning sköts av Öhlins-dämpare runtom.Både fram- och bakaxel har kraftiga krängningshämmare – 22 mm diameter fram och 25 mm bak – som sörjer för bästa möjliga krängningskontroll och gör Twin’Run kvick och responsiv.

Aluminiumhjulen har specialnav med centrumlåsning och kan delas i tre delar. På fälgarna sitter 18-tums Michelin-däck.

Kupén är också markerat sportig med rörchassi och Sparco stolar med fyrpunktsbälten. Dörrpaneler och instrumentpanelen är klädda i svart och röd mocka som ger Alcantara känsla. De vadderade och skålade stolarna är klädda i tre nyanser av alcantara och med signaturen Twin'Run.

Även ratten och växelspaken luktar racing och handbromsen är placerad på samma nivå som växelspaken. Pedalstället i aluminium är som gjort för avancerad häl/tå teknik.

Kombiinstrumentet – en 5,5 tums LCD-XAP skärm i en vitlackad konsol – är placerad precis bakom ratten. Den rödblå multi-displayen visar bland annat hastighet, växel, varvtal, samt bränsletryck, kopplingstryck och oljetryck.

Två separata röda mätare som visar olje- och vattentemperatur är också en liten flirt med R5 Turbo.

TEKNISKA DATA

Dimensions:

l x w x h: 3,680 mm x 1,750 mm (1,970 mm with door mirrors) x 1,493 mm

Front track: 1,522 mm

Rear track: 1,497 mm

Fuel: 40l

Unladen weight: 950 kg

Engine by the Renault-Nissan Alliance: Renault V4Y / Nissan VQ35

-mid-engine longitudinal mounted

-V6 (60°) – 24 valves – 3,498 cm3

-Bore – travel: 95.5 mm x 81.4 mm

-Injection / ignition: built-in management system SODEMO EV14

-Max power 320 hp at 6,800 rpm

-Max torque 380 Nm at 4,850 rpm

-Max engine speed 7,500 rpm

Transmission:

-Rear-wheel drive

-6-speed sequential gearbox + reverse

-Limited slip differential

-Twin metallic disc clutch Ø184mm

Chassis: steel multi-tube 25CD4S

Composite glass-polyester bodywork

-Double wishbone suspension at front and rear

-OHLINS two-way spring-damper combinations, front and rear

Brakes:

-Front brakes, vented discs Ø356 x 32 and 6-piston calipers

-Rear brakes, vented discs Ø328x30 and 4-piston calipers

Wheels and tires:

-Front: 7.5’’ x 18’’ alloy wheels and Michelin tyres 205/40 R18

-AR: 8.5’’ x 18’’ alloy wheels and Michelin tyres 245/35 R18

Performance:

- 0 - 100 kph: 4.5s

- Top speed: 250 kph

Partners :

-Tork Poclain Vehicules (chassis, body)

-Michelin (tyres)

-SABELT (seats)
169kg
0

Twin'Run hyllar både R5 Turbo och Clio V6

Snubbe testar att göra toalettvin
Smakar inte helt oväntat skit

Hört talas om Pruno innan? Inte jag heller. Det är vin som görs i toaletten, och något som fängelsekunder verkar ägna sig åt. Här ser vi när Alex ger sig på att göra en sats och sen testar hur det smakar. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green
0

RY X släpper liveplatta från Royal Albert Hall
Fin livespelning

I oktober 2019 spelade RY X på Royal Albert Hall med London Contemporary Orchestra och nu har spelningen släppts som album. RY X är en otroligt finstämd musiker och han blir knappast sämre med en orkester bakom sig. Videon ovan är från en spelning i Bryssel och nedan hittar ni hela skivan från London. Tumnagel
83kg
+
Roger Åberg
0

Ben & Jerry släpper efterrätter för hundar
Klart att de också ska få!

Glassmakarna Ben & Jerry verkar inte bara gilla människor utan även hundar. Därför har man skapat två olika smaker som båda passar för hundar. Även om alla hundar inte är laktosintoleranta så är det inte så bra för dem med mjölkprodukter, så hundglassarna är gjorda på andra saker men de verkar goda ändå. För hundar alltså. Tumnagel
-53kg
+
Roger Åberg
0

Ny singel från Markus Krunegård
Sentimental Attack

I maj släpper Markus Krunegård det nya albumet TUTTI FRUTTI – Från lokalen under sushin. Med på plattan finns bland annat låten Sentimental Attack som nu släpps som singel. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green
0

Första numret av Batman såld för 2,2 miljoner dollar
Fint exemplar

Ett väldigt fint nummer av första numret av serietidningen Batman har nu sålts. Prislappen blev rätt saftig och landade på 2,22 miljoner dollar vilket motsvarar cirka 18,5 miljoner svenska kronor. Inget man lägger på dasset med andra ord. Tidningen är inte bara det första numret av en serietidning utan första numret av en serietidning som inte bara introducerade Läderlappen och Robin utan också Jokern och Catwoman (som kallades för Cat i det här numret). Numret räknas som en av de fem viktigaste serietidningarna någonsin. Just det här exemplaret är i ypperligt skick, vilket tydligen är lite extra ovanligt av just det här numret eftersom både fram och baksida har stora gula ytor som inte åldras väl om man inte tar hand om tidningen. Tumnagel
109kg
+
Roger Åberg
0

Hultsfredsfestivalen blir dokumentärfilm
Släpps kanske 2022

Filmaren Hans-Erik Therus ska göra en dokumentärfilm om Hultsfredsfestivalen som kommer att sändas på SVT. Den ska skildra festivalens historia och mycket av det som hände mellan åren 1986 och 2012. Dokumentären väntas bli runt 70 minuter lång och dyka upp någon gång 2022. Ovan har ni fyra timmar Hultsfredsfestivalen 1999. Tumnagel
100kg
+
Bobby Green
0

En traditionell kruka för kimchi blir till
Gediget hantverk

Jin-Gyu lärde sig konsten att skapa onggi-krukor av sina föräldrar. Idag är han en av runt 20 stycken människor i Sydkorea som är certifierad att återskapa dessa anrika kimchi-grytor vi ser i klippet här. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green
0

Waldo's People - U Drive Me Crazy
Fredagsklassikern

Fredag igen och denna vecka drar vi till med en klassiker från den finska gruppen Waldox27s People. Vi snackar om låten U Drive Me Crazy från 1998 som undertecknad lyssnat oerhört mycket på i mina dagar. Den enda låten från gruppen som är något att hänga i granen enligt mig. Är även med på soundtracket till filmen Fucking Åmål. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green
0

Skejta på dagen, kocka på natten
Så ser Sams liv ut

Sam Narvaez växte upp på den lilla ön Key Largo utanför Florida och där har hon skejtat sedan hon var liten. På dagarna kör hon bräda men på kvällarna och nätterna står hon i köket och kockar. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green
0

Ny singel från Foo Fighters
Lyssna på Waiting On A War

Den 5 februari släpper Foo Fighters det nya albumet Medicine At Midnight. Med på plattan finns bland annat singeln Waiting On A War som ni kan lyssna på här. x27Waiting On A Warx27 out now. ??Listen here: https://t.co/9uyPXIqYBd#MedicineAtMidnight pic.twitter.com/cVBn4H5oMW— Foo Fighters (@foofighters) January 14, 2021 Tumnagel
94kg
+
Bobby Green
0

Ny säsong av Arlas Matkanalen
Kändisar lagar mat

På YouTube kör Arla något som de kallar för Matkanalen som är ett program där olika kändisar bjuds in för att laga lite mat tillsammans med någon av de fyra stycken kockarna Klara Lind, Nisse Hallberg, Frida Lund och Filip Poon. Idag är det premiär för säsong fyra och i det första programmet gästar Philippe Cohen. Övriga som kommer att vara med i år är Siri Barje, Sebastian Pettersson, Tan By Klara, Jonas Fagerström, Ludwiq Tjörnemo, Klas Eriksson, Jacob Lamb, Clara Henry och Zeinas kitchen. Tumnagel
64kg
+
Bobby Green
0

Fler nyheter i Burtons Mine77-kollektion
Massa saker för dig som gillar snö

Burton Snowboards presenterar nu fler nyheter i kollektionen Mine77. Den innehåller nya brädor, jackor, överdragsbyxor och accessoarer. Det finns även ett par lädervantar och ett par boots i mocka. Materialet i grejerna är Gore-Tex och Topo som är ett material som är extremt stretchigt. Allt finns att köpa nu och du hittar kollektionen på länken nedan. Tumnagel
75kg
+
Bobby Green
0

OLW öppnar snacksbutik
Och släpper årets första produkter

OLW har nu öppnat en butik helt dedikerad till snacks och givetvis heter den Snacksbutiken. Butiken ligger i Filipstad där OLW har tillverkat sina snacks sedan 1967. Här ska man förutom att kunna handla snacks även lära sig om produkternas historia. Man presenterar även årets nyheter som ska finnas ute i butik från och med nästa vecka och dessa är OLW super cheez jalapeño, OLW Linschips Ost & jalapeño, OLW Big Cuts Havssalt & Svartpeppar och OLW Linschips Sourcream & Onion (nu veganskt recept). Tumnagel
152kg
+
Bobby Green
0

Xyla byggde sig en RGB-kajak
Lysande!

Har man mycket tålamod och energi kan man som Xyla Foxlin bygga sig en egen kajak som lyser på ett häftigt sätt. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green
0

McDonald's presenterar McPlant
100 procent växtbaserad burgare

McPlantTM är en helt ny plattform för växtbaserade burgare från McDonaldx27s och den första ut är den som heter just McPlant. Det är en burgare vars "biff" består av hundra procent växter. Just nu genomförs ett pilottest av McPlant på restauranger i Linköping och Helsingborg. Målet är att lansera burgaren på alla McDonaldx27s restauranger i Sverige framöver. Biffen ska ha välbalanserade toner av umami, bra tuggmotstånd och "samma" textur som kött. Den steks tillsammans med övriga burgare på stekhällarna. Ska bli spännande att testa, eller vad tycker ni? Tumnagel
153kg
+
Bobby Green
0

Vem levererar Bánh Mì snabbast?
Kock tävlar mot matbud

I serien Taking on Takeout ska någon göra samma mat som beställts via matbud för att se vem som levererar snabbast. Här får vi se kocken Chrissy Tracey vevar ihop Bánh Mì medan klockan tickar. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green
0

Erik bygger timmerstuga enligt gamla metoder
Har lärt sig från sin farfar

19-årige Erik Grankvist har under ett års tid byggt en timmerstuga ute i den svenska skogen, helt enligt gamla anrika metoder. Allt sker med simpla handverktyg och så som man gjorde förr. Erik hade när han började ingen tidigare erfarenhet av att snickra men han har fått mycket tips av sin farfar Åke. I detta långa klipp får vi se hur det har gått för Erik hittills och på länken nedan hittas hans kanal med fler kortare klipp på bygget. Tumnagel
233kg
+
Bobby Green
0

Uniqlo U firar tio år
Presenterar ny kollektion

Den 28 januari släpps Uniqlo U SS21-kollektionen vilket markerar tioårsjubileet av Uniqlo U. Kollektionen är designad av Christophe Lemaire som är Artistic Director på Uniqlo U och hans team i Paris. Fokus i kollektionen ligger på praktisk mångsidighet vilket översätts till varma, jordnära toner med färg- och monokrom-matchning som fokus. Nytt är att Uniqlo U denna gång även kommer ha barnkläder med i utbudet. Dessa grejer släpps dock inte förrän den 25 februari. Tumnagel
38kg
+
Bobby Green
0