m
a
r
1 i dag66 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Twin'Run hyllar både R5 Turbo och Clio V6

Twin'Run hyllar både R5 Turbo och Clio V6
Garaget / Bilen

I mars i år smygfilmades något mycket märkligt med Renault-logga på. Bilen var helt omaskerad och deltog i en reklaminspelning och spekulationerna gick varmt. Vad var detta för en skapelse? Det ryktades om att den kallades för TwinFun och att den var en spirituell uppföljare till klassikern R5. Nu är bilen officiell, men den heter inte TwinFun utan Twin'Run. Men visst är den en hyllning till legendaren R5 Turbo, men även till heta Clio V6.

Bilen är en ordentlig tävlingsbil med ett rörramschassi och precis som Clio V6 har den en mittmonterad V6:a. I den här ger den 320 hästar och 380 Nm. Motorn kommer ursprungligen från det mer tama modellerna Laguna, Espace och Latitude men sitter även i tävlingsbilen Megane Trophy. Till motorn sitter det en sexväxlad sekventiell växellåda som i sin tur skickar kraften till bakhjulen. 0-100 km/h ska gå på 4.5 sekunder och toppfarten anges till 250 km/h.

Chassiet som är utvecklat och tillverkat av Tork Engineering har teknik hämtad från både flygindustrin och racingvärlden. Dämparna kommer från Öhlins och både fram och bak sitter det kraftiga krängningshämmare som styvar upp. Karossen är tillverkad i kompositmaterial blandat med kolfiber och bilen ska väga in på 950 kilo och ha en viktfördelning på 43/57.

Vad det kommer att bli av denna lilla busbil nu i framtiden är oklart, men vad som är klart är att jag vill testa en. Nu.

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Twin'Run hyllar både R5 Turbo och Clio V6
Visa
Pressmeddelande
RENAULT TWIN'RUN: CITYBIL MED KLÖS

Renaults nya konceptbil Twin’Run är en riktig tävlingsbil med rörchassi och en mittmonterad V6-motor på 320 hk. Bilen är en hyllning till legendariska R5 Turbo och Clio V6, men samtidigt också en fingervisning om Renaults framtida citybil.

”Twin'Run är en blandning av energi och passion och där tanken är att återuppväcka minnet av klassiska Renault tävlingsbilar", säger Laurens van den Acker, Senior Vice President, Corporate Design, Renault.

Blå och röd

Lacken går i blått med röda ränder längs hela karossen och på taket. Röd dekor framhäver också grillen, luftintagen, de slimmade backspeglarna och den bakre vingen. En röd dekorrand finns även runt de svartvita fälgarna. Siffran "5" på dörrarna hänvisar till R5 Turbo, den klassiska rallybilen från 80-talet.

Även utformningen av de fyra tunna extraljusen med LED-teknik är en modern hyllning till dåtidens nattrallyn på mörka specialsträckor. Utmaningen är att skapa en kraftfull ljuskälla i en lampa som bara är 25 mm i djup.

V6:a med mycket vrid

Konceptbilens V6 motor finns i dag i Laguna, Espace, Latitude och även i tävlingsbilen Megane Trophy. I Twin’Run är den är monterad på längden framför bakaxelns centrumlinje. Motorn på 3,498 cc ger 320 hk vid 6.800 rpm och ett vridmoment på 380 Nm vid 4.850 rpm. Sexan har bra vridmoment redan från låga varvtal. Prestanda är imponerande med en acceleration 0-100 på 4,5 sekunder.

Motorn är parad med en SADEV sexväxlad sekventiell växellåda med ”limited slip differential” för att förbättra stabiliteten och greppet i kurvor. Den dubbla kopplingen i metall andas också racing.

Luftintagen är placerade i nivå med de bakre hjulhusen. Bakre luftutsug hjälper till att kyla motorn. Kylsystemet har specialutformats med polerade aluminiumrör som syns tydligt i golvet. En plexiglaspanel är det enda som skiljer förarplatsen från motorn.

För att säkerställa en god viktfördelning – trots mittmotorkonstruktionen – har bränsletanken, kylaren och hydrauliken placerats under motorhuven.

Bilen är därmed mycket välbalanserad med en viktfördelning – 43/57.

Karossen är gjord i glas/polyester kompositmaterial och med kolfiber i fronten, tak och bakre hjulhus.

Racerchassi

Twin‘Run är byggd runt ett avancerat rörchassi där tekniken hämtats både från flygindustrin och från racingen. Det är utvecklat och tillverkat av Tork Engineering.Hjulupphängningen både fram och bak har dubbla länkarmar med separata upphängningspunkter. Pivotfästena är tillverkade av solitt högkvalitativt aluminium – också teknik från flyget – och ger bilen mycket goda prestanda på en racerbana. Fjädring och stötdämpning sköts av Öhlins-dämpare runtom.Både fram- och bakaxel har kraftiga krängningshämmare – 22 mm diameter fram och 25 mm bak – som sörjer för bästa möjliga krängningskontroll och gör Twin’Run kvick och responsiv.

Aluminiumhjulen har specialnav med centrumlåsning och kan delas i tre delar. På fälgarna sitter 18-tums Michelin-däck.

Kupén är också markerat sportig med rörchassi och Sparco stolar med fyrpunktsbälten. Dörrpaneler och instrumentpanelen är klädda i svart och röd mocka som ger Alcantara känsla. De vadderade och skålade stolarna är klädda i tre nyanser av alcantara och med signaturen Twin'Run.

Även ratten och växelspaken luktar racing och handbromsen är placerad på samma nivå som växelspaken. Pedalstället i aluminium är som gjort för avancerad häl/tå teknik.

Kombiinstrumentet – en 5,5 tums LCD-XAP skärm i en vitlackad konsol – är placerad precis bakom ratten. Den rödblå multi-displayen visar bland annat hastighet, växel, varvtal, samt bränsletryck, kopplingstryck och oljetryck.

Två separata röda mätare som visar olje- och vattentemperatur är också en liten flirt med R5 Turbo.

TEKNISKA DATA

Dimensions:

l x w x h: 3,680 mm x 1,750 mm (1,970 mm with door mirrors) x 1,493 mm

Front track: 1,522 mm

Rear track: 1,497 mm

Fuel: 40l

Unladen weight: 950 kg

Engine by the Renault-Nissan Alliance: Renault V4Y / Nissan VQ35

-mid-engine longitudinal mounted

-V6 (60°) – 24 valves – 3,498 cm3

-Bore – travel: 95.5 mm x 81.4 mm

-Injection / ignition: built-in management system SODEMO EV14

-Max power 320 hp at 6,800 rpm

-Max torque 380 Nm at 4,850 rpm

-Max engine speed 7,500 rpm

Transmission:

-Rear-wheel drive

-6-speed sequential gearbox + reverse

-Limited slip differential

-Twin metallic disc clutch Ø184mm

Chassis: steel multi-tube 25CD4S

Composite glass-polyester bodywork

-Double wishbone suspension at front and rear

-OHLINS two-way spring-damper combinations, front and rear

Brakes:

-Front brakes, vented discs Ø356 x 32 and 6-piston calipers

-Rear brakes, vented discs Ø328x30 and 4-piston calipers

Wheels and tires:

-Front: 7.5’’ x 18’’ alloy wheels and Michelin tyres 205/40 R18

-AR: 8.5’’ x 18’’ alloy wheels and Michelin tyres 245/35 R18

Performance:

- 0 - 100 kph: 4.5s

- Top speed: 250 kph

Partners :

-Tork Poclain Vehicules (chassis, body)

-Michelin (tyres)

-SABELT (seats)
169kg
0

Twin'Run hyllar både R5 Turbo och Clio V6

Nu kan du köpa Lupin-kläder
Rätt stiliga sådana!

Netflix och Louvren har slagit sina påsar ihop och gjort lite saker inspirerade av serien Lupin, som nu kommit med en säsong två. Prylarna är rätt fina tycker jag och består av lite tröjor och en keps med orange tag. Man har även gjort en kudde och ett litet bord. Priserna är också ok, inte billigt men inte så att man ramlar av stolen. Tumnagel
78kg
+
Roger Åberg
0

Elizabeth Olsen äter heta kycklingvingar
Mums mums

Det är dags för Elizabeth Olsen att gästa Hot Ones och utöver att äta starka kycklingvingar pratas det om hennes karriär samt liv. Tumnagel
86kg
+
Frode Wikesjö
0

Breitling och Ironman i samarbete
Tävlingen alltså

Sugen på en ny klocka? Vältränad nog för att klara av Ironman? Då är det här något för dig. Breitling och Ironman har nämligen börjat samarbeta och lanserar nu specialversioner av Endurance pro. Två versioner kommer att finnas. En röd som kommer att finnas att köpa för folk och fä och så en version i svart och guld som du måste genomföra tävlingen för att få köpa. Samarbetet är långsiktigt så fler modeller kommer att komma i framtiden. Tumnagel
79kg
+
Roger Åberg
0

Kolla in turistattraktionen Flygande kyssen
Haka på två jättestatyer upp i luften

Här kan ni kolla in en av Kinas senaste turistattraktioner som man byggt för att locka turister till Wulong Baima Mountain Scenic Area i mellersta Kina. Attraktionen kallas för "Flying Kiss" och består av två jättestatyer som byggts på ett cirka tusen meter högt berg i området. De båda statyerna är försedda med roterande observationsplattformar där turister kan få en hygglig vy över omgivningarna i området. När de båda statyerna når sin högsta punkt ser det ut som om de båda statyerna kysser varandra i luften, därav namnet på attraktionen. Wulong Baima Mountain Scenic Area ligger cirka 2,5 timmars bilfärd från den kinesiska jättestaden Chongqing. Tumnagel
64kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Ett paraply som du kan bära som poncho
Om du inte har några lediga händer

Thanko har tagit fram ett paraply som kan bli en poncho. Det kan ju vara praktiskt om det börjar tokregna och/eller om man inte har några händer lediga att hålla paraplyet i. Nu är det ju så att man potentiellt får offra sin värdighet lite då man inte direkt ser supercool ut med ponchon på. Men man blöt verkar man inte bli i alla fall vilket ju alltid är något. Paraplyet kostar runt 250 kronor. Tumnagel
80kg
+
Frode Wikesjö
0

Ferrari gör sko med Puma
Spänn fast fötterna!

Puma och Ferrari har gjort en sko tillsammans och det är en rätt snygg en, om man gillar Ferrari. Modellen kallas ION F och ska faktiskt vara framtagen av Puma tillsammans med Ferrari. Modellen saknar snören och har istället ett magnetiskt spänne. Självklart hittar vi Ferrari-loggor och vissa detaljer på skorna har faktiskt lite sportbilskänsla. Finns så klart i rött och svart. Prislappen ligger 410 euro på Ferraris hemsida. Tycker man att det är för dyrt finns det ett gäng andra Ferrari-modeller hos Puma för en mer normal peng. Tumnagel
40kg
+
Roger Åberg
0

24 sätt att knyta en sko
Om du behöver lite variation

Att knyta skorna är något man lär sig och sedan gör man det på samma sätt år ut och år in. Vill man ha lite mer variation i sitt liv kan man prova några av de här 24 varianterna. Tumnagel
89kg
+
Roger Åberg
0

Metallica kommer till Copenhell 2022
Enda nordiska spelningen för bandet nästa år

Den danska rockfestivalen Copenhell meddelade idag att man har bokat in Metallica till nästa års festival. Enligt Copenhell kommer det att vara den enda nordiska spelningen som Metallica gör under nästa år. Copenhell ställdes in både i år och förra året. Nästa år blir antagligen en höjdarfestival för de som uppskattar rockband som lirat i över 40 år. Förutom Metallica kommer band som Iron Maiden, Kiss, Judas Priest, Bad Religion och Mercyful Fate att spela på festivalen. Dessutom är även Korn, Hellacopters och ett tiotal andra band klara för den danska rockfestivalen. De flesta biljetterna till Copenhell såldes redan 2020 men ett litet antal biljetter kommer att släppas nästa vecka. Copenhell 2022 kommer att bli en fyradagarsfestival som pågår 15 - 18 juni nästa år. Tumnagel
106kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Få koll på alla typer av espresso-varianter
Med och utan mjölk

Kaffe är gott, speciellt om det är gjort av en bra barista. Tyvärr finns det en helvetes massa espressomaskiner i landet, men väldigt få som verkligen kan hantera dem. Är du på ett ställe med espressomaskin så finns det ett gäng olika varianter du kan få serverade, men vad är det för skillnad på dem egentligen? Tumnagel
95kg
+
Roger Åberg
0

Boktips: Taking on Gravity
Richard Brownings bok om hans jetdräkt

Nu släpper uppfinnaren Richard Browning boken "Taking on Gravity: A Guide to Inventing the Impossible from the Man Who Learned to Fly" där han berättar historien bakom sin så kallade jetdräkt. Vi har skrivit om Browning och hans Iron Man-liknande dräkt många gånger sedan han först presenterade denna 2017. I sin bok berättar han lite mer om hur han kom på idén till dräkten och senare skapade företaget Gravity från vilket dräkten idag går att köpa. Richard Brownings "Taking on Gravity: A Guide to Inventing the Impossible from the Man Who Learned to Fly" släpps som ebok, ljudbok och pappersbok vilka kostar lite olika beroende på vilket format man är intresserad av. Tumnagel
82kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Cliff Burton-museum ska byggas i Ljungby
Metallicas första basist hedras i småland

Smålandsposten rapporterar att Metallicas första basist Cliff Burton kommer att hedras med ett museum i småländska Ljungby. Det var utanför Ljungby som Cliff Burton dog då Metallicas turnébuss körde av vägen där efter en spelning i Stockholm 1986. Museet kommer att beviljats bidrag på 300.000 kronor från Riksantikvarieämbetet vilka ska användas för att uppföra museet. På museet kommer man att försöka berätta historien om vem Cliff Burton var, Metallica, olyckan såväl som fansens egna historien om Burton. När Cliff Burton-museet kommer att öppna finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni lyssna på när Metallica framförde "For Whom the Bell Tolls" med Burton på bas 1985. Tumnagel
120kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Lego släpper Adidas-lego
Adidas släpper Lego-sneakers

Det har varit mycket Lego-skor i år, en del snyggare än andra. Nu är det dags igen och den här gången är det lite annorlunda, för nu kommer det även ett bygge från Lego. Målet för både lego och sneaker är klassikern Superstar. Adidas har här gjort en rätt klassisk sko som har en del lego-detaljer både fram, bak och på sidan. Skon kommer att säljas här från 1 juli och prislappen ligger på 140 euro för vuxenstorlekar och mellan 55 och 75 euro för barnstorlekar. Lego har gjort ett rätt rejält bygge på 731 delar som så klart levereras i en sko-kartong. Det här bygget kommer att bli ett måste för sneakersnörden och det motiverar kanske prislappen på 1149 kronor. Tumnagel
59kg
+
Roger Åberg
0

Plantation Rum får fina askar av Sebastián Mateu
Tillverkade på Carl Malmsten Snickeri

Plantation Rum har dragit igång ett samarbete med konsthantverkaren och möbelsnickaren Sebastián Mateu för att ta fram kollektionen "The Plantation Craft Collection". Denna kollektion består av en serie boxar i olika storlekar och färger, tillverkade på Carl Malmsten Snickeri och skapta av genomfärgat fanér i ask. Kollektionen består av dryckesförvaring med tillhörande spelask innehållande domino och kortlek och är tillverkad i begränsad och signerad upplaga. De kan användas för förvaring men är framförallt skapta som inredningsdetaljer för hemmet. Alla askar i kollektionen är tillverkade av Sebastián Mateu själv i begränsad och signerad upplaga. I ett försök att stödja hantverk kommer Plantation Rum skänka överskottet till hantverksprojektet Kulturgatan, grundat av stiftelsen Lehmanns Verkstad i Bodafors. Försäljningen av dessa askar sker via länken nedan. Tumnagel
107kg
+
Frode Wikesjö
0

Iggy Pop kommer till Sverige
10 juni 2022

Den legendariska rockartisten Iggy Pop kommer uppträda på Filadelfia i Stockholm fredagen den 10 juni 2022. Iggy Pop har levererat hits sedan 1969 så konserten kommer sannolikt bjuda på massvis med godbitar från punkens gudfader. Biljetterna till konserten släpps nu på fredag den 18 juni klockan 10:00 via länken nedan. Tumnagel
97kg
+
Frode Wikesjö
0

Ryskt band ska göra Crocs punkigt

Crocs är väl allt annat än punkigt, men nu tar de hjälp av det ryska bandet Little Big för att bli lite creddigare. Oklart om det kommer att fungera, men ett rätt roligt försök ändå. Tumnagel
53kg
+
Roger Åberg
0

En rundtur i Gudfadern-huset
Kan bli ditt för endast 90 000 000 dollar

Här får vi följa med på en rundtur runt huset som bland annat användes för att spela in Gudfadern och Bodyguard. Huset är värderat till 89 750 000 dollar vilket ju är väldigt mycket pengar för ett hus. Men för det får du ett 2 694 kvadratmeter stort hus med nio sovrum, 15 badrum och en tomt på dryga 14 000 kvadratmeter. Om du är sugen kan du anmäla dig till en IRL-visning via länken nedan. Bonushus nedan. Tumnagel
79kg
+
Frode Wikesjö
0

Omnipollo har perfekta ölen till nubben
O.P. och alkoholfri öl i kombination

O.P. Anderson är riktigt gott på till exempel midsommar, men det är ju också gott att dricka en öl till. Sprit + starköl är ju dock sällan en lysande kombination kanske, men nu har O.P. och Omnipollo gjort ett intressant samarbete som löser det. Omnipollo har nämligen tagit fram en alkoholfri snapsöl. Antingen så tar man nubben i nubbeglaset och ölen i ölglaset eller så häller man i nubben i ölen, det är valfritt. Den beskrivs vara i "gränslandet mellan en pale ale och en IPA med blommiga och fruktiga karaktärer där tydliga inslag av citrus, grapefrukt och aprikos samsas med en blommig humlekaraktär". – Det blommiga från ölet och det kryddiga från O.P. Anderson blir en superspännande kombination där två omsorgsfulla drycker möts på ett fint sätt, säger Henok Fentie. Vi älskar att jobba med varumärken som har en lång historia och i det här samarbete har det varit jättekul att se våra energier smälta ihop rent bokstavligen. Ölen börjar säljas i morgon och eftersom den är alkoholfri (0,3 procent) så kommer den att säljas i dagligvaruhandeln men även på ett antal restauranger. Tumnagel
128kg
+
Roger Åberg
0

Ny bok om svensk gin
Vi är riktigt bra på den goda drycken

Vi är riktigt bra på gin här i Sverige och det bör ju uppmärksammas. I dag släpps boken Svensk gin, drinkar, destillerier och drömmare som verkar vara en perfekt bok för den som vill få kunskap om gin men framförallt upptäcka de svenska tillverkarna. Huvudförfattare är Jens Josefsson och boken fokuserar inte så mycket på historien utan snarare nutiden och framtiden eftersom detta händer just nu. Författarna villa tt boken ska vara som en reseguide för de som vill ta den av svensk och samtida sprithistoria, men den innehåller även drinkar och massor av fakta. Och den handlar inte bara om gin, för gin ses ju oftast med tonic och man besöker även svenska tonicproducenter. Boken släpps i dag. Tumnagel
118kg
+
Roger Åberg
0