4 i går52 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen
Twin'Run hyllar både R5 Turbo och Clio V6
Twin'Run hyllar både R5 Turbo och Clio V6

I mars i år smygfilmades något mycket märkligt med Renault-logga på. Bilen var helt omaskerad och deltog i en reklaminspelning och spekulationerna gick varmt. Vad var detta för en skapelse? Det ryktades om att den kallades för TwinFun och att den var en spirituell uppföljare till klassikern R5. Nu är bilen officiell, men den heter inte TwinFun utan Twin'Run. Men visst är den en hyllning till legendaren R5 Turbo, men även till heta Clio V6.

Bilen är en ordentlig tävlingsbil med ett rörramschassi och precis som Clio V6 har den en mittmonterad V6:a. I den här ger den 320 hästar och 380 Nm. Motorn kommer ursprungligen från det mer tama modellerna Laguna, Espace och Latitude men sitter även i tävlingsbilen Megane Trophy. Till motorn sitter det en sexväxlad sekventiell växellåda som i sin tur skickar kraften till bakhjulen. 0-100 km/h ska gå på 4.5 sekunder och toppfarten anges till 250 km/h.

Chassiet som är utvecklat och tillverkat av Tork Engineering har teknik hämtad från både flygindustrin och racingvärlden. Dämparna kommer från Öhlins och både fram och bak sitter det kraftiga krängningshämmare som styvar upp. Karossen är tillverkad i kompositmaterial blandat med kolfiber och bilen ska väga in på 950 kilo och ha en viktfördelning på 43/57.

Vad det kommer att bli av denna lilla busbil nu i framtiden är oklart, men vad som är klart är att jag vill testa en. Nu.

Garaget, Bilen, Renault, Twin'Run, tävlingsbil, kul, effekt, koncept
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Twin'Run hyllar både R5 Turbo och Clio V6
Visa Pressmeddelande RENAULT TWIN'RUN: CITYBIL MED KLÖS

Renaults nya konceptbil Twin’Run är en riktig tävlingsbil med rörchassi och en mittmonterad V6-motor på 320 hk. Bilen är en hyllning till legendariska R5 Turbo och Clio V6, men samtidigt också en fingervisning om Renaults framtida citybil.

”Twin'Run är en blandning av energi och passion och där tanken är att återuppväcka minnet av klassiska Renault tävlingsbilar", säger Laurens van den Acker, Senior Vice President, Corporate Design, Renault.

Blå och röd

Lacken går i blått med röda ränder längs hela karossen och på taket. Röd dekor framhäver också grillen, luftintagen, de slimmade backspeglarna och den bakre vingen. En röd dekorrand finns även runt de svartvita fälgarna. Siffran "5" på dörrarna hänvisar till R5 Turbo, den klassiska rallybilen från 80-talet.

Även utformningen av de fyra tunna extraljusen med LED-teknik är en modern hyllning till dåtidens nattrallyn på mörka specialsträckor. Utmaningen är att skapa en kraftfull ljuskälla i en lampa som bara är 25 mm i djup.

V6:a med mycket vrid

Konceptbilens V6 motor finns i dag i Laguna, Espace, Latitude och även i tävlingsbilen Megane Trophy. I Twin’Run är den är monterad på längden framför bakaxelns centrumlinje. Motorn på 3,498 cc ger 320 hk vid 6.800 rpm och ett vridmoment på 380 Nm vid 4.850 rpm. Sexan har bra vridmoment redan från låga varvtal. Prestanda är imponerande med en acceleration 0-100 på 4,5 sekunder.

Motorn är parad med en SADEV sexväxlad sekventiell växellåda med ”limited slip differential” för att förbättra stabiliteten och greppet i kurvor. Den dubbla kopplingen i metall andas också racing.

Luftintagen är placerade i nivå med de bakre hjulhusen. Bakre luftutsug hjälper till att kyla motorn. Kylsystemet har specialutformats med polerade aluminiumrör som syns tydligt i golvet. En plexiglaspanel är det enda som skiljer förarplatsen från motorn.

För att säkerställa en god viktfördelning – trots mittmotorkonstruktionen – har bränsletanken, kylaren och hydrauliken placerats under motorhuven.

Bilen är därmed mycket välbalanserad med en viktfördelning – 43/57.

Karossen är gjord i glas/polyester kompositmaterial och med kolfiber i fronten, tak och bakre hjulhus.

Racerchassi

Twin‘Run är byggd runt ett avancerat rörchassi där tekniken hämtats både från flygindustrin och från racingen. Det är utvecklat och tillverkat av Tork Engineering.Hjulupphängningen både fram och bak har dubbla länkarmar med separata upphängningspunkter. Pivotfästena är tillverkade av solitt högkvalitativt aluminium – också teknik från flyget – och ger bilen mycket goda prestanda på en racerbana. Fjädring och stötdämpning sköts av Öhlins-dämpare runtom.Både fram- och bakaxel har kraftiga krängningshämmare – 22 mm diameter fram och 25 mm bak – som sörjer för bästa möjliga krängningskontroll och gör Twin’Run kvick och responsiv.

Aluminiumhjulen har specialnav med centrumlåsning och kan delas i tre delar. På fälgarna sitter 18-tums Michelin-däck.

Kupén är också markerat sportig med rörchassi och Sparco stolar med fyrpunktsbälten. Dörrpaneler och instrumentpanelen är klädda i svart och röd mocka som ger Alcantara känsla. De vadderade och skålade stolarna är klädda i tre nyanser av alcantara och med signaturen Twin'Run.

Även ratten och växelspaken luktar racing och handbromsen är placerad på samma nivå som växelspaken. Pedalstället i aluminium är som gjort för avancerad häl/tå teknik.

Kombiinstrumentet – en 5,5 tums LCD-XAP skärm i en vitlackad konsol – är placerad precis bakom ratten. Den rödblå multi-displayen visar bland annat hastighet, växel, varvtal, samt bränsletryck, kopplingstryck och oljetryck.

Två separata röda mätare som visar olje- och vattentemperatur är också en liten flirt med R5 Turbo.

TEKNISKA DATA

Dimensions:

l x w x h: 3,680 mm x 1,750 mm (1,970 mm with door mirrors) x 1,493 mm

Front track: 1,522 mm

Rear track: 1,497 mm

Fuel: 40l

Unladen weight: 950 kg

Engine by the Renault-Nissan Alliance: Renault V4Y / Nissan VQ35

-mid-engine longitudinal mounted

-V6 (60°) – 24 valves – 3,498 cm3

-Bore – travel: 95.5 mm x 81.4 mm

-Injection / ignition: built-in management system SODEMO EV14

-Max power 320 hp at 6,800 rpm

-Max torque 380 Nm at 4,850 rpm

-Max engine speed 7,500 rpm

Transmission:

-Rear-wheel drive

-6-speed sequential gearbox + reverse

-Limited slip differential

-Twin metallic disc clutch Ø184mm

Chassis: steel multi-tube 25CD4S

Composite glass-polyester bodywork

-Double wishbone suspension at front and rear

-OHLINS two-way spring-damper combinations, front and rear

Brakes:

-Front brakes, vented discs Ø356 x 32 and 6-piston calipers

-Rear brakes, vented discs Ø328x30 and 4-piston calipers

Wheels and tires:

-Front: 7.5’’ x 18’’ alloy wheels and Michelin tyres 205/40 R18

-AR: 8.5’’ x 18’’ alloy wheels and Michelin tyres 245/35 R18

Performance:

- 0 - 100 kph: 4.5s

- Top speed: 250 kph

Partners :

-Tork Poclain Vehicules (chassis, body)

-Michelin (tyres)

-SABELT (seats)
Renault verkar ha något riktigt kul på gång Är TwinFun en uppföljare till R5? Någon har fångat en Renault TwinFun under en inspelning i Madrid. Det verkar vara ett nytt koncept som är på gång från Renault och kanske även en uppföljare till klassikern R5. Fint som tusan låter den i alla fall. Tumnagel
39.5°
0
Renault visar försmak på nästa Twingo Här med elmotor där bak Renault visar nu upp konceptbilen TwinZ och det här är alltså en försmak på vad vi kan vänta oss när nästa Twingo kommer. Ett lag lett av den brittiska designern Ross Lovegrove tog sig an uppdraget att rita fram det vi ser här, och även om det mesta är för futuristiskt för att bli av i en produktionsbil kanske vissa saker ändå hänger med. Konceptet mäter 3.62 meter på längden vilket gör den en gnutta längre än dagens Twingo och där bak ska det sitta en liten elmotor på 68 hästar och 226 Nm. Toppfarten anges till 130 km/h och på en laddning ska man kunna ta sig 16 mil. Premiärdags för nya Twingo är oklart för tillfället. Tumnagel
33.8°
0
169kg 0 Bobby Green Bobby Green
fre. 24 maj 2013, 13:57
Twin'Run hyllar både R5 Turbo och Clio V6
169kg
0