m
a
r
1 i dag3 i går69 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Tightare, skarpare och mer fokuserad
Vi har kört Porsche Cayman GTS

Garaget / Bilen

I början på året blev så även minstingen i Porsche-familjen begåvad med Gran Turismo Sport-behandling. Beteckningen har sedan tidigare funnits till de övriga modellerna i utbudet så draget var inte helt oväntat och givetvis välkommet. Porsche lovar en lite hårdare, vassare, ruffare och mer fokuserad Cayman och det är precis det man får också. Men det kostar såklart. Är den då värd den högre prislappen jämfört med en Boxster eller Cayman S? Kanske inte, men köper du en GTS får du också det där lilla extra som få andra har, och för många är det precis det man eftersöker. Plus att du slipper klottra ner hela tillvalslistan - eftersom den här har allt du behöver.

Körkänsla
GTS är 15 hästar starkare än S. Det märks inte, mer än på pappret. 340 hästar är det man får att leka med, och det räcker gott och väl. Precis som på lönekontot är det alltid trevligt med överskott, men det behövs inte här. Bilen är såpass liten och smidig att det här känns perfekt, varken mer eller mindre. Du har bra vrid på låga varv, ingen turbo som är inne och laggar och vill du varva är det bara att göra det - motorn säger inte ifrån utan snarare tvärtom. Man märker snabbt att den lilla spisen som sitter mellan sittbrunnen och bakhjulen har potential för så mycket mer än vad man kan utnyttja på allmänna vägar.

Dubbelkopplingslådan PDK har sju växlar och låter du den bara sköta sig själv så kommer allting att bli så bra som möjligt. Du kan givetvis vara där och vispa själv med antingen paddlarna bakom ratten eller genom att föra spaken fram och tillbaka - men det tjänar inget till egentligen. Lådan vet bäst, så är det bara. Den växlar alltid optimalt och på några millisekunder. Jag gillar att växla manuellt ibland bara för att få lite mer körkänsla, men bäst fungerar det om spaken får ligga i sitt automatläge. Vill man veva och hålla på köper man bilen med helmanuell låda - verkligen inget dumt det heller då Porschar är fantastiskt roliga att köra med spak. Är du snabb när du vispar tar du dig till 100 km/h på 4.9, med PDK tar det 4.8.

Man känner att hela bilen är hårdare. Slår du på knappen som styvar upp dämparna blir det inte helt bekvämt att köra i stan, men det är inte heller i denna miljö denna knapp är till för. Det är stumt, hårt och rejsigt. Det är heller ingen tyst bil, de stora hjulen och den satta gången gör att det bullrar en del, men jag gillar det. Jag är inte så kräsen när det kommer till såna här saker, och jag vet ju vad jag kan vänta mig av den här typen av bil.

Cayman GTS trivs precis som övriga Boxster och Cayman-syskon bäst på kurviga snabba vägar där man kan sträcka ut lite. Här märker man att storebror 911 verkligen blivit stor, och att det är en Cayman man ska kuska omkring i om man vill ha en tight och smidig bil som ska snurras runt böjar. Den låga sittpositionen, det råa ljudet och den kaxiga uppsynen gör att bilen inger respekt och precis som jag nämnt tidigare är tiden då Boxster och Cayman ansågs töntiga förbi. Det här är verkligen en riktig Porsche rakt igenom och förmodligen den mest vettiga att köpa om du vill ha något riktigt kul från tillverkaren till en vettig peng. Och det bästa med den är att den inte är ett idiotköp, du får fortfarande in bra med packning för två personer, åker bekvämt och behöver inte stanna och tanka varje kvart. Och när du dumpat semesterpackningen där hemma är det bara att svänga ut på racerbanan och lägga några varv, för att på hemvägen storhandla.

Ljudupplevelse
Snap, Crackle and Pop! Det är förutom namnet på ett par amerikanska frukostflingor något jag kom att tänka på angående ljudet i denna bil. Det betydligt vassare avgasljudet denna bil avger slår i bröstet likt en brölande ungdom i målbrottet när man gasar till. När man släpper av knallar och sprakar det så att fönsterrutorna skallrar. Den redan trevliga sången från boxersexan vars insug sitter alldeles bakom dörrarna förstärks av avgasljudet och tillsammans bildar de något beroendeframkallande. Det finns en knapp på instrumentpanelen för att öppna upp systemet och enligt mig borde det vara lag på att denna alltid är aktiverad. Alla (nåja) vill ju höra trevligt motorljud eller hur? När man slår på Sport Plus-läget hör man hur ytterligare ett par ventiler i rören öppnar och med lådan i manuellt läge kan man få motorn att yla fantastiskt fint.

Sportavgassystem är standard i GTS och det räcker. Man behöver alltså inte köpa ett eftermarknadssystem för att få mer ljud. Cayman och Cayman S lider lite av detta, man vet att motorn är dämpad och att den skulle kunna låta så mycket trevligare om rören släpptes fria, och det är precis vad man lyckats med i GTS-versionen. Här börjar det med att man vrider om nyckeln och får ett argt skall tillbaka. På tomgång rosslar det en del och ljudet skulle kunna jämföras med att någon med slemhosta spelade på en Didgeridoo. Det kanske inte låter så trevligt men det är det. Vid snabba nedväxlingar i Sport Plus-läget får man trevlig mellangas som skrämmer bort de som är i vägen och det är ganska komiskt att en såpass här liten bil för så mycket väsen av sig. Men det ska den också göra, eftersom det är den hårdaste i modellutbudet.

Avgasljudet har en tendens att försvinna lite när man inte trycker på. Det blir därför nästan komiskt när man ligger och kör i lugnt tempo och helt plötsligt stämplar på gasen. Då är det precis som att man öppnar en fördämning med ett hav fullt med ljud. Från lågmält brummande till gapskrik på en sekund. Allt kommer liksom på en och samma gång, och jag kommer på mig själv med att skratta till varje gång - så kul är det. Ljudet är mörkare i lägre hastigheter och skrikigare när man får upp lite fart, men aldrig tråkigt och man tröttnar liksom inte.

Exteriör
Cayman har i sin nuvarande form funnits ett tag och borde således inte vara en jätteovanlig syn på vägarna. Men när hösten gjort sitt intågande och det är mörkt och kusligt ute är det ändå något med en nytvättad kritvit sportbil som gör att folk lyser upp. Den klassiska kommentaren "Men där står ju min bil parkerad." fick jag höra men även "Är det där en Lamborghini?" från en liten pojke till sin pappa. Ett uppskattat inslag i den grådassiga vardagen helt enkelt.

Och visst är den snygg. Att det är en GTS det handlar om ser man på de svärtade ljusen både bak och fram men skulle man ändå missta sig sitter det emblem och dekaler som förklarar att det här är något extra. Personligen tycker jag bilen är snyggast med vingen nedfälld men den finns där för posörer och de som vill ha lite extra tryck över rumpan när det är dags för bankörning. De svarta fälgarna matchar bra till det vita tycker jag och överlag tycker jag att designen är riktigt lyckad. Dock krävs det, som i det här fallet, att det sitter 20-tummare i hjulhusen - allt annat är för smått för att fylla ut.

Interiör
Någon gång i livet måste jag ha en bil med alcantarainredning, eller åtminstone en alcantararatt. Det är ett i mina ögon väldigt skönt material både att vila ögonen på och att ta på. I Cayman GTS har man inte snålat på materialet och det återfinns lite överallt. Stolarna är sköna men sätet är lite platt och eftersom man sitter så lågt är det för mig som är osmidig inte helt enkelt att komma i och ur på ett graciöst vis. Ett par byxor med sliten gren kämpade in i det sista men gav till slut upp, delade på sig och fick slängas på tippen. I övrigt är det inte mycket som skiljer sig mot en vanlig Cayman på insidan, förutom att bakgrunden i varvräknaren är röd och märkt med en GTS-logga och att det smyckats med lite kolfiber. Knappar och vred sitter där det känns naturligt och förarmiljön fungerar mycket bra. Ratten är fantastisk att hålla i så den släpper man inte i första taget.

Avslutning
Från-priser är lite luriga. För 514 000 kronor får du en Cayman. Det är visserligen mycket pengar men inte ouppnåeligt. Men att köpa en Cayman för de pengarna blir inte lätt, för du kommer att vilja kryssa för tillval eftersom i princip inget av det man vill ha ingår - förutom trevlig motor och kaross då. När man bockat för lite saker sticker priset snabbt iväg, och i slutändan står man där med en bil som blivit betydligt dyrare än vad man först hade tänkt sig. Köper du en Cayman GTS behöver du inte lägga till något, allt du vill ha och kommer behöva är redan monterat som exempelvis sportavgassystemet, Porsche Active Suspension Management, Sport Chrono-paketet, sportstolar och 20-tummare. Den blir billigare än om du specar upp en Cayman S med samma grejer, och då får du inte råheten GTS bidrar med i övrigt.

Men det är här det börjar bli farligt. Inte för den som köper, utan för Porsche. För varför ska man ha en 911 när denna är så bra? Baksätet i 911 är ett skämt och fungerar endast som nödlösning för barn. I Cayman har du dessutom lastutrymme både fram och bak. Insidan är visserligen mindre men jag med mina 184 centimeter får utan problem plats, det extra utrymmet i 911:an ger inte så mycket mer. Det känns även som att man klär på sig en Cayman, i 911 kliver man istället in. Den billigaste 911:an börjar på 870 000 kronor och även om det är en jättefin bil garanterar jag att du kommer att ha roligare i Cayman GTS. Älskar du att köra, är sugen på en Porsche och har en slant över - köp dig en Cayman GTS med manuell låda.

Fakta Porsche Cayman GTS:
Motor: Mittmonterad boxersexa, 3,4 liter, 340 hästkrafter, 380 Newtonmeter.
Växellåda: 7-stegad PDK (dubbelkoppling).
Drivning: Bakhjulsdrift.
Prestanda: 0-100 km/h på 4.8 sekunder, toppfart 283 km/h.
Bromsar: Ventilerade skivor, 330 millimeter fram och 299 millimeter bak.
Däck: 235/35 ZR20 fram och 265/35 ZR20 bak.
Mått: Hjulbas 2.47 meter, längd 4.4 meter, bredd 1.8 meter, höjd 1.28 meter, vikt 1 450 kilo, bensintank 64 liter, förbrukning 0.82 liter per mil blandad körning, CO2-utsläpp 190 gram per kilometer.
Pris: 731 000 kronor.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Tightare, skarpare och mer fokuserad
155kg
0

Tightare, skarpare och mer fokuserad

Vi har kört Porsche Cayman GTS

Boktips: Taking on Gravity
Richard Brownings bok om hans jetdräkt

Nu släpper uppfinnaren Richard Browning boken "Taking on Gravity: A Guide to Inventing the Impossible from the Man Who Learned to Fly" där han berättar historien bakom sin så kallade jetdräkt. Vi har skrivit om Browning och hans Iron Man-liknande dräkt många gånger sedan han först presenterade denna 2017. I sin bok berättar han lite mer om hur han kom på idén till dräkten och senare skapade företaget Gravity från vilket dräkten idag går att köpa. Richard Brownings "Taking on Gravity: A Guide to Inventing the Impossible from the Man Who Learned to Fly" släpps som ebok, ljudbok och pappersbok vilka kostar lite olika beroende på vilket format man är intresserad av. Tumnagel
82kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Cliff Burton-museum ska byggas i Ljungby
Metallicas första basist hedras i småland

Smålandsposten rapporterar att Metallicas första basist Cliff Burton kommer att hedras med ett museum i småländska Ljungby. Det var utanför Ljungby som Cliff Burton dog då Metallicas turnébuss körde av vägen där efter en spelning i Stockholm 1986. Museet kommer att beviljats bidrag på 300.000 kronor från Riksantikvarieämbetet vilka ska användas för att uppföra museet. På museet kommer man att försöka berätta historien om vem Cliff Burton var, Metallica, olyckan såväl som fansens egna historien om Burton. När Cliff Burton-museet kommer att öppna finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni lyssna på när Metallica framförde "For Whom the Bell Tolls" med Burton på bas 1985. Tumnagel
103kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Lego släpper Adidas-lego
Adidas släpper Lego-sneakers

Det har varit mycket Lego-skor i år, en del snyggare än andra. Nu är det dags igen och den här gången är det lite annorlunda, för nu kommer det även ett bygge från Lego. Målet för både lego och sneaker är klassikern Superstar. Adidas har här gjort en rätt klassisk sko som har en del lego-detaljer både fram, bak och på sidan. Skon kommer att säljas här från 1 juli och prislappen ligger på 140 euro för vuxenstorlekar och mellan 55 och 75 euro för barnstorlekar. Lego har gjort ett rätt rejält bygge på 731 delar som så klart levereras i en sko-kartong. Det här bygget kommer att bli ett måste för sneakersnörden och det motiverar kanske prislappen på 1149 kronor. Tumnagel
63kg
+
Roger Åberg
0

Plantation Rum får fina askar av Sebastián Mateu
Tillverkade på Carl Malmsten Snickeri

Plantation Rum har dragit igång ett samarbete med konsthantverkaren och möbelsnickaren Sebastián Mateu för att ta fram kollektionen "The Plantation Craft Collection". Denna kollektion består av en serie boxar i olika storlekar och färger, tillverkade på Carl Malmsten Snickeri och skapta av genomfärgat fanér i ask. Kollektionen består av dryckesförvaring med tillhörande spelask innehållande domino och kortlek och är tillverkad i begränsad och signerad upplaga. De kan användas för förvaring men är framförallt skapta som inredningsdetaljer för hemmet. Alla askar i kollektionen är tillverkade av Sebastián Mateu själv i begränsad och signerad upplaga. I ett försök att stödja hantverk kommer Plantation Rum skänka överskottet till hantverksprojektet Kulturgatan, grundat av stiftelsen Lehmanns Verkstad i Bodafors. Försäljningen av dessa askar sker via länken nedan. Tumnagel
95kg
+
Frode Wikesjö
0

Iggy Pop kommer till Sverige
10 juni 2022

Den legendariska rockartisten Iggy Pop kommer uppträda på Filadelfia i Stockholm fredagen den 10 juni 2022. Iggy Pop har levererat hits sedan 1969 så konserten kommer sannolikt bjuda på massvis med godbitar från punkens gudfader. Biljetterna till konserten släpps nu på fredag den 18 juni klockan 10:00 via länken nedan. Tumnagel
93kg
+
Frode Wikesjö
0

Ryskt band ska göra Crocs punkigt

Crocs är väl allt annat än punkigt, men nu tar de hjälp av det ryska bandet Little Big för att bli lite creddigare. Oklart om det kommer att fungera, men ett rätt roligt försök ändå. Tumnagel
65kg
+
Roger Åberg
0

En rundtur i Gudfadern-huset
Kan bli ditt för endast 90 000 000 dollar

Här får vi följa med på en rundtur runt huset som bland annat användes för att spela in Gudfadern och Bodyguard. Huset är värderat till 89 750 000 dollar vilket ju är väldigt mycket pengar för ett hus. Men för det får du ett 2 694 kvadratmeter stort hus med nio sovrum, 15 badrum och en tomt på dryga 14 000 kvadratmeter. Om du är sugen kan du anmäla dig till en IRL-visning via länken nedan. Bonushus nedan. Tumnagel
79kg
+
Frode Wikesjö
0

Omnipollo har perfekta ölen till nubben
O.P. och alkoholfri öl i kombination

O.P. Anderson är riktigt gott på till exempel midsommar, men det är ju också gott att dricka en öl till. Sprit + starköl är ju dock sällan en lysande kombination kanske, men nu har O.P. och Omnipollo gjort ett intressant samarbete som löser det. Omnipollo har nämligen tagit fram en alkoholfri snapsöl. Antingen så tar man nubben i nubbeglaset och ölen i ölglaset eller så häller man i nubben i ölen, det är valfritt. Den beskrivs vara i "gränslandet mellan en pale ale och en IPA med blommiga och fruktiga karaktärer där tydliga inslag av citrus, grapefrukt och aprikos samsas med en blommig humlekaraktär". – Det blommiga från ölet och det kryddiga från O.P. Anderson blir en superspännande kombination där två omsorgsfulla drycker möts på ett fint sätt, säger Henok Fentie. Vi älskar att jobba med varumärken som har en lång historia och i det här samarbete har det varit jättekul att se våra energier smälta ihop rent bokstavligen. Ölen börjar säljas i morgon och eftersom den är alkoholfri (0,3 procent) så kommer den att säljas i dagligvaruhandeln men även på ett antal restauranger. Tumnagel
124kg
+
Roger Åberg
0

Ny bok om svensk gin
Vi är riktigt bra på den goda drycken

Vi är riktigt bra på gin här i Sverige och det bör ju uppmärksammas. I dag släpps boken Svensk gin, drinkar, destillerier och drömmare som verkar vara en perfekt bok för den som vill få kunskap om gin men framförallt upptäcka de svenska tillverkarna. Huvudförfattare är Jens Josefsson och boken fokuserar inte så mycket på historien utan snarare nutiden och framtiden eftersom detta händer just nu. Författarna villa tt boken ska vara som en reseguide för de som vill ta den av svensk och samtida sprithistoria, men den innehåller även drinkar och massor av fakta. Och den handlar inte bara om gin, för gin ses ju oftast med tonic och man besöker även svenska tonicproducenter. Boken släpps i dag. Tumnagel
116kg
+
Roger Åberg
0

Prince släpper nytt
Platta kommer i juli

Det är snart fem år sedan Prince gick bort och han är saknad av många. Ryktet säger att han hade väldigt, väldigt mycket inspelade låtar och sista juli kommer det faktiskt en ny platta. Den heter Welcome 2 America och från den kommer den här singeln som heter Born 2 die. Tumnagel
81kg
+
Roger Åberg
0

Neil Young klar med sin scifi-roman Canary
Verkar bli en rätt märklig historia

Den gamle rockern Neil Young uppger att han nu har skrivit klart scifi-romanen "Canary", en bok som han har arbetat i fyra år med att färdigställa. På sin webbplats skriver han att han precis lämnat in manuskriptet till boken till sin förläggare. 2018 beskrev Young handlingen i "Canary" för Rolling Stone: "It’s kind of a sci-fi thing about a guy who gets busted for a crime. He works for a power company and there’s corruption in the power company and he wants to expose it, so he figures out a way to expose it and shuts down the grid a couple of times. He gets busted for doing that, and the cops come and take him out of his office, put him in a van, drug him, and he goes to a hospital somewhere. Then he wakes up and he’s on a mission to pay his debt to society. That’s all he cares about. Then he puts on these glasses, and they broadcast everything that he sees and he goes into different places and interacts with the people there and he’s just a regular guy, but these people in this room downtown are watching everything he’s doing and listening to everything. He discovers the solar company he works for is a hoax. And they’re not really using solar. They’re using this shit – the guy who’s doing this has come up with a way to make bad fuel, the bad energy, this really ugly terrible stuff, and he’s figured out a way to genetically create these animals that shit that gives the energy to make the [fuel]. So he’s created this new species. But the species escapes. So it’s a fuckin’ mess." Det verkar med andra ord som om Neil Youngs scifi-bok kanske inte blir helt olik ett sammanfattning av tv-serien Rick and Morty. När eller om "Canary" kommer att dyka upp i bokhandeln framgår inte. Tumnagel
94kg
+
Wille Wilhelmsson
0

ASAP Rocky gör filmen Stockholm Syndrome
Dokumentär om när han greps i Sverige

Musikern ASAP Rocky kommer snart att släppa filmen Stockholm Syndrome vilken kommer att handla om när han kom i klammeri med den svenska rättvisan. Det var sommaren 2019 som ASAP Rocky greps i Stockholm efter att ha varit inblandad i ett bråk. Han dömes senare till villkorlig dom för misshandel. Förutom ASAP Rocky själv kommer bland andra Kim Kardashian, Nicki Minaj, Naomi Campbell och Tyler the Creator medverka i filmen skriver Dazed. Stockholm Syndrome kommer att ha premiär på amerikanska Tribeca Film Festival 13 juni. När vi eventuellt kan få se den här i Sverige finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
-522kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Burger King slutar med plastleksaker
Nu blir det svenska böcker istället

Att hamburgerrestauranger slutar med plastsugrör upprör, framförallt känns det otroligt töntigt när man använder plastlock, delar ut plastleksaker och så vidare. Nu tar Burger King i alla fall ett steg i rätt riktning och slutar med plastleksaker i sina barnmål. Istället blir det Svanenmärkta böcker som produceras i Lettland. Man lovar att alla böcker ska skrivas av svenska författare. Om det blir några klassiker återstår att se, men pressbilden säger nog att det inte blir så... Tumnagel
233kg
+
Roger Åberg
0

Seinabo Sey släpper ny EP
Sweet life

I dag släpper Seinabo Sey en ny EP med fyra låtar. Seinabo har hängt mycket på Gotland under karantänen, så stämningen sägs vara en mix av r&b, afrobeats och just lugnet från Gotland. Efter en snabb lysning kan jag i alla fall konstatera att det finns ett lugn där, ett stämningsfullt sådan. Men eftersom det är Seinabo finns det så klart också en nerv. Demosarna till låtarna skrevs av Isak Alverus vilket är lite annorlunda mot hur Seinabo brukar jobba eftersom hon brukar skriva allt själv. Tumnagel
74kg
+
Roger Åberg
0

Fyra nya, snygga, finska hotell
Tips till sommaren?

Finland mailade och tipsade om lite nyöppnade och kommande hotell och några av dem verkar riktigt läckra! Här ovanför hittar vi Majamaja som ligger i skärgården utanför Helsingfors. Här är det avkoppling som gäller, det finns bara ett hus att bo i och de kallar det snarare retreat än hotell. Du sover nästan i havet eftersom huset ligger på en klippa. Det tar tio minuter med båt (eller 40 minuter med cykel) från Helsingfors att ta sig hit och man kan beställa både frukost och middagspaket om man vill. från 190 euro natten och går att boka nu. Kolla in filmen nedan, visst verkar det coolt? Majamaja living: the intro from Majamaja on Vimeo. Nästa ställe är Barö skärgårdshotell som ligger i en av Finlands största ekskogar, men även här är det nära havet eftersom hotellet är placerat på klipporna. Ligger en timme från Helsingfors och man slog upp dörrarna i veckan så helt nytt. Här är man inte helt ensam, det finns 20 rum, men det går helt klart att få vara för sig själv. Vill du inte prata med personalen fixar du incheckning, matbokning och sånt i appen. Bokar du en svit får du bastu och bubbelpool på rummet. Från 260 euro natten. Spegelhusen i Haasi verkar riktigt coola. Här finns det varma källor, badtunnor, bastu och allt man vill ha om man inte hoppar i havet så klart. Ett ställe att hänga på, men det ska finnas fina ställen att vandra på i närheten! Sist ut är Kuru som är en privat resort med 16 villor som ligger i vildmarken. I husen finns bastu och det finns ett gemensamt spa. Om man tröttnar på att sitta på altanen och njuta kan man åka på fisketur eller sälsafari. För att vara säkra på att gästerna somnar gott har man tagit fram en sömnritual tillsammans med forskare. Öppnar i augusti. Tumnagel
155kg
+
Roger Åberg
0

Idag firar vi World Bicycle Day
Ut och cykla!

Idag, 3 juni, firas den så kallade "World Bicycle Day" på många platser runt om i världen. Det var FN som 2018 instiftade World Bicycle Day. Tanken bakom det hela är att allmänheten en dag om året ska uppmärksamma det miljövänliga och hälsosamma transportsättet. FN skriver på sin webbplats om World Bicycle Day: "World Bicycle Day draws attention to the benefits of using the bicycle — a simple, affordable, clean and environmentally fit sustainable means of transportation. The bicycle contributes to cleaner air and less congestion and makes education, health care and other social services more accessible to the most vulnerable populations." Kommer du att uppmärksamma World Bicycle Day idag? Svara gärna på vår enkät nedan och/eller skriv i kommentarerna hur du kommer att uppmärksamma dagen. Tumnagel
93kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Göteborgsoperan kör Håkan Hellström-musikal
Kärlek skonar ingen

I höst är de premiär för musikalen "Kärlek skonar ingen" vilket är en musikal som är baserad på en del av Håkan Hellströms låtar. Inte helt oväntat så är urpremiären av "Kärleken skonar ingen" på Göteborgsoperan. Musikalen är skriven av regissören Victoria Brattström, musikern Simon Ljungman, artisten Håkan Hellström och författaren Mirja Unge. Göteborgsoperan skriver om musikalen: "Ett poetiskt och skitigt drömspel som utspelar sig på platser som Håkan Hellström för alltid skrivit in i Göteborgs stadskarta." Den tre timmar långa musikalen "Kärlek skonar ingen" har premiär på Göteborgsoperan 9 oktober och biljetterna släpps 2 september. Dessa kommer att kosta 150 - 895 kronor. Tumnagel
-20kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Swatch släpper klockor i keramik
Snällare mot miljön

Klocktillverkaren Swatch har lanserat en ny serie klockor som är tillverkade i biokeramik, ett keramikbaserat material som inte är riktigt lika ömtåligt som vanlig keramik. Swatch är antagligen mest kända för sina plastklockor men verkar med satsningen på sin biokeramiska Big Bold-serie vilja profilera sig som lite mer miljövänliga. Swatch skriver att deras variant av biokeramik innehåller två tredjedelar keramik och en tredjedel bioplast. Swatch Big Bold-klockor går att få i fem olika färger och kostar cirka 200 dollar styck. Tumnagel
143kg
+
Wille Wilhelmsson
0