m
a
r
71 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Polestar skakar liv i Volvo
R-känslan är tillbaka

Polestar skakar liv i Volvo
Foto: Bobby Green
Garaget / Bilen

I början på veckan begav jag mig mot varmare nejder - närmare bestämt Malmö. Där var det förutom regn dags för provkörning av Volvo S och V60 Polestar. Och vad innebär det kan man undra? Är det en chiptrimmad version som lackats i blått och försetts med större fälgar? Inte alls visade det sig, utan något mycket mer.

Många är vi nog som saknar Volvos R-utbud. Riktigt potenta 850R visade när den kom att Volvo inte bara kunde bygga trygga och säkra familjevagnar utan även bilar med lite morr i. Den raka femman lät fantastiskt och visade sig ha grym trimpotential, och besöker du valfri bilträff i sommar kommer du garanterat att få se både ett och annat exemplar. Men efter V70R som introducerades 2004 har det varit slut på det roliga. Något som heter R-Design introducerades men det hör vi ju på namnet att det bara handlar om just design. Den största motorn, T6, levererar dock 304 hästar vilket är mer än i den sista R-modellen, men trots detta kändes det som att Volvo lämnat prestandafokuset bakom sig. Det är här Polestar kommer in - Volvos officiella motorsport och prestandapartner. De har tidigare bland annat erbjudit motoruppgraderingar men nu efter en del koncept och försäljning i Australien är det äntligen dags att presentera bilar som de har gått igenom helt och hållet där inget har lämnats åt slumpen.

Körkänsla

Det första man möts av när man startar bilen är såklart motorljudet. En kall bil bjuder på dovt muller och bättre ska det bli. Turen började i regn som höll i sig hela dagen, men det gjorde inget för då kunde man passa på att testa fyrhjulsdriften från Haldex och se om den gjorde sitt jobb. Det gjorde den med bravur. Fördelningen är mest på framhjulen vid vanlig körning men den kan bli upp till 50/50 vid mer inspirerad körning. Bilen kändes oerhört stabil på vägen och trots att det var många stora vattensamlingar på vägen plöjde man fram som en kung.

För att få i det sportigaste läget stängde man av ESC (ej helt urkopplingsbar) och slängde över växelväljaren i manuellt läge. Ett spjäll i avgassystemet öppnades då och det härligt murriga ljudet från den raka sexan blev ännu påtagligare. I detta läget kunde man även utnyttja launch control och som vanligt är det stillastående, en fot på bromsen och full gas för att sedan släppa bromsen som gäller. Bra schvung i maskineriet och till 100 km/h tar det på detta vis 4.9 sekunder (S60).

Lådan är sexstegad och kan skötas med paddlar bakom ratten. Den har inte dubbla kopplingar och man känner tyvärr att den ligger efter med sina sex steg. Men den växlade fint även om man blivit väl bortskämd med F1-snabba konkurrenter på senaste. Polestar har såklart programmerat om mjukvaran för växellådan för att den ska jobba som de vill och som föraren förväntar sig av en lite sportigare bil. Med spaken i det manuella läget ska den låta dig växla själv och inte lägga sig i, dock gjorde den det för oss ett par gånger ändå.

Polestar har byggt vidare på trotjänaren T6 och försett sexan på 3.0 liter med en större turbo och en större intercooler. Detta resulterar i en förhöjd effekt som landar på 350 hästar och 500 Nm. Motorn känns rapp och pigg och på låga växlar är den ettrig och saknar helt turbolagg. Full gas på sexans växel vid lägre varv kräver givetvis lite tid på sig innan trycket byggs upp, men det skjuter på bra när fläkten väl börjar snurra igång. Ljudet är helt fantastiskt och det är verkligen ett speciellt ljud ur denna sexa. Jag har svårt att jämföra med någon annan bil men det känns som att det finns lite BMW där någonstans. Ett härligt dumpljud får man också när man torrgasar lite. Avgassystemet som är på 2.5 tum mynnar ut i två stycken 3.5 tums avslut. På tomgång mullrar det på riktigt fint och kopplar man in sportläget låter det genast mycket bättre. Här har Polestar verkligen lyckats få till en snygg ljudbild, även när man smyger omkring i lägre hastigheter. Man märker direkt att det här inte är en vanlig Volvo utan något extra.

Polestars version av S och V60 har fått 50 stora uppgraderingar. Förutom det uppenbara man ser utanpå finns det mer godis under skalet. Fjädrarna är hela 80 % styvare än de man får en i en vanlig S/V60 R-Design och dämparna har utvecklats tillsammans med välkända Öhlins. Fjäderbensstaget har förstärkts med tre lager kolfiber och det som har varit möjligt att modifiera för att bilen ska ligga bättre på vägen har modifierats.

Trots att bilen rullar på 20 tum stora fälgar skodda med 245/35-däck är komforten över förväntan. Bilen sväljer gupp utan några bekymmer och är förvånansvärt bekväm att åka i. Stolarna är väldigt sköna och har precis lagom mycket stöd utan att bli för bulkiga och otympliga. Och det här har varit Polestars mål från början. De ville inte bygga en bil för banan utan en förfinad bil för Svensson+. En banbil blir för obekväm på vägen och det ska inte en Volvo vara - en Volvo ska du palla att köra 100 mil i ett sträck med. Och det tror jag utan problem att jag skulle klara även i Polestars version.

Trots att det som sagt inte är en banbil fick vi testa bilarna på Ring Knutstorp. Tio varv var är inte tillräckligt för att varken lära sig banan eller bilen men man fick i alla fall en bra uppfattning om hur den beter sig. Och att man kunde kuska runt en Volvo från fabrik i dessa hastigheter trodde jag inte innan veckan hade börjat. Ingenting protesterade utan det vara bara att mata på. Här fungerade paddlarna bakom ratten klockrent och det är också här de hör hemma. På start- och målrakan kom man upp i 180 km/h innan det var dags att stå på hejdarna och de 371 millimeter stora skivorna fram jobbade på riktigt bra. V60 kändes något stabilare vid kraftig inbromsning och det kan nog bero på den extra downforcen kombiformen ger över rumpan.

Design

Grunden i utseendet är som sagt R-Design men Polestar har varit inne och stökat lite ändå. Fronten har fått sig ett par extra splitters som styr undan fartvinden och där bak sitter det en diffusor och på V60 en takvinge medan det på S60 sitter en ganska så stor läpp på bakluckan. De stora fälgarna och de feta bromsarna där innanför gör sitt för utseendet och bilen är faktiskt riktigt läcker. Jag gillar dock designen på V60 mer än S60. Kommer i fyra olika lackalternativ, vilket kanske är tur för den blåa är lite väl skrikig. Förutom denna finns svart, vitt och silver.

Insidan känns ombonad på klassiskt Volvo-vis. Jag är imponerad över den snygga instrumentpanelen och känslan i knappar och reglage som Volvo har fått till. Polestar adderar det där lilla extra i form av Nubuck i stolar och ratt och mittkonsol i kolfiber. När man aktiverar sportläget ändras även färgen på instrumenten till rött. Rejsigt.

Avslutning

Varför ska du köpa en Volvo för 640 000 kronor (S60)? Det är väldigt mycket pengar. Men om du räknar på vad en motsvarande vanlig S/V60 med R-Design-paketet kostar landar du på 550 270 kronor. För under 100 000 kronor till får du så mycket mer. Du får de extra sakerna som utseendet försöker säga att du har. Du får all tänkbar utrustning som går att få - inget behöver läggas till. Du får något unikt (750 stycken bilar tillverkas i år varav 80 endast stycken kommer till Sverige) och du får det från fabrik - med alla garantier inkluderade. Så du som är Volvo-kär och inte är intresserad av att köpa någon tysk får här ett alternativ.

Bilarna börjar säljas i juni i år och då endast hos utvalda Volvo-återförsäljare. Enligt Volvo är redan ett par beställda så om du skulle vara intresserad får du nog skynda dig på innan batchen tar slut.

Nedan kan ni lyssna på den lite mörkare sidan av Polestar:

Läs mer
385kg
0

Polestar skakar liv i Volvo

R-känslan är tillbaka

En rundtur i Gudfadern-huset
Kan bli ditt för endast 90 000 000 dollar

Här får vi följa med på en rundtur runt huset som bland annat användes för att spela in Gudfadern och Bodyguard. Huset är värderat till 89 750 000 dollar vilket ju är väldigt mycket pengar för ett hus. Men för det får du ett 2 694 kvadratmeter stort hus med nio sovrum, 15 badrum och en tomt på dryga 14 000 kvadratmeter. Om du är sugen kan du anmäla dig till en IRL-visning via länken nedan. Bonushus nedan. Tumnagel
81kg
+
Frode Wikesjö
0

Omnipollo har perfekta ölen till nubben
O.P. och alkoholfri öl i kombination

O.P. Anderson är riktigt gott på till exempel midsommar, men det är ju också gott att dricka en öl till. Sprit + starköl är ju dock sällan en lysande kombination kanske, men nu har O.P. och Omnipollo gjort ett intressant samarbete som löser det. Omnipollo har nämligen tagit fram en alkoholfri snapsöl. Antingen så tar man nubben i nubbeglaset och ölen i ölglaset eller så häller man i nubben i ölen, det är valfritt. Den beskrivs vara i "gränslandet mellan en pale ale och en IPA med blommiga och fruktiga karaktärer där tydliga inslag av citrus, grapefrukt och aprikos samsas med en blommig humlekaraktär". – Det blommiga från ölet och det kryddiga från O.P. Anderson blir en superspännande kombination där två omsorgsfulla drycker möts på ett fint sätt, säger Henok Fentie. Vi älskar att jobba med varumärken som har en lång historia och i det här samarbete har det varit jättekul att se våra energier smälta ihop rent bokstavligen. Ölen börjar säljas i morgon och eftersom den är alkoholfri (0,3 procent) så kommer den att säljas i dagligvaruhandeln men även på ett antal restauranger. Tumnagel
116kg
+
Roger Åberg
0

Ny bok om svensk gin
Vi är riktigt bra på den goda drycken

Vi är riktigt bra på gin här i Sverige och det bör ju uppmärksammas. I dag släpps boken Svensk gin, drinkar, destillerier och drömmare som verkar vara en perfekt bok för den som vill få kunskap om gin men framförallt upptäcka de svenska tillverkarna. Huvudförfattare är Jens Josefsson och boken fokuserar inte så mycket på historien utan snarare nutiden och framtiden eftersom detta händer just nu. Författarna villa tt boken ska vara som en reseguide för de som vill ta den av svensk och samtida sprithistoria, men den innehåller även drinkar och massor av fakta. Och den handlar inte bara om gin, för gin ses ju oftast med tonic och man besöker även svenska tonicproducenter. Boken släpps i dag. Tumnagel
110kg
+
Roger Åberg
0

Prince släpper nytt
Platta kommer i juli

Det är snart fem år sedan Prince gick bort och han är saknad av många. Ryktet säger att han hade väldigt, väldigt mycket inspelade låtar och sista juli kommer det faktiskt en ny platta. Den heter Welcome 2 America och från den kommer den här singeln som heter Born 2 die. Tumnagel
82kg
+
Roger Åberg
0

Neil Young klar med sin scifi-roman Canary
Verkar bli en rätt märklig historia

Den gamle rockern Neil Young uppger att han nu har skrivit klart scifi-romanen "Canary", en bok som han har arbetat i fyra år med att färdigställa. På sin webbplats skriver han att han precis lämnat in manuskriptet till boken till sin förläggare. 2018 beskrev Young handlingen i "Canary" för Rolling Stone: "It’s kind of a sci-fi thing about a guy who gets busted for a crime. He works for a power company and there’s corruption in the power company and he wants to expose it, so he figures out a way to expose it and shuts down the grid a couple of times. He gets busted for doing that, and the cops come and take him out of his office, put him in a van, drug him, and he goes to a hospital somewhere. Then he wakes up and he’s on a mission to pay his debt to society. That’s all he cares about. Then he puts on these glasses, and they broadcast everything that he sees and he goes into different places and interacts with the people there and he’s just a regular guy, but these people in this room downtown are watching everything he’s doing and listening to everything. He discovers the solar company he works for is a hoax. And they’re not really using solar. They’re using this shit – the guy who’s doing this has come up with a way to make bad fuel, the bad energy, this really ugly terrible stuff, and he’s figured out a way to genetically create these animals that shit that gives the energy to make the [fuel]. So he’s created this new species. But the species escapes. So it’s a fuckin’ mess." Det verkar med andra ord som om Neil Youngs scifi-bok kanske inte blir helt olik ett sammanfattning av tv-serien Rick and Morty. När eller om "Canary" kommer att dyka upp i bokhandeln framgår inte. Tumnagel
93kg
+
Wille Wilhelmsson
0

ASAP Rocky gör filmen Stockholm Syndrome
Dokumentär om när han greps i Sverige

Musikern ASAP Rocky kommer snart att släppa filmen Stockholm Syndrome vilken kommer att handla om när han kom i klammeri med den svenska rättvisan. Det var sommaren 2019 som ASAP Rocky greps i Stockholm efter att ha varit inblandad i ett bråk. Han dömes senare till villkorlig dom för misshandel. Förutom ASAP Rocky själv kommer bland andra Kim Kardashian, Nicki Minaj, Naomi Campbell och Tyler the Creator medverka i filmen skriver Dazed. Stockholm Syndrome kommer att ha premiär på amerikanska Tribeca Film Festival 13 juni. När vi eventuellt kan få se den här i Sverige finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
-505kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Burger King slutar med plastleksaker
Nu blir det svenska böcker istället

Att hamburgerrestauranger slutar med plastsugrör upprör, framförallt känns det otroligt töntigt när man använder plastlock, delar ut plastleksaker och så vidare. Nu tar Burger King i alla fall ett steg i rätt riktning och slutar med plastleksaker i sina barnmål. Istället blir det Svanenmärkta böcker som produceras i Lettland. Man lovar att alla böcker ska skrivas av svenska författare. Om det blir några klassiker återstår att se, men pressbilden säger nog att det inte blir så... Tumnagel
225kg
+
Roger Åberg
0

Seinabo Sey släpper ny EP
Sweet life

I dag släpper Seinabo Sey en ny EP med fyra låtar. Seinabo har hängt mycket på Gotland under karantänen, så stämningen sägs vara en mix av r&b, afrobeats och just lugnet från Gotland. Efter en snabb lysning kan jag i alla fall konstatera att det finns ett lugn där, ett stämningsfullt sådan. Men eftersom det är Seinabo finns det så klart också en nerv. Demosarna till låtarna skrevs av Isak Alverus vilket är lite annorlunda mot hur Seinabo brukar jobba eftersom hon brukar skriva allt själv. Tumnagel
74kg
+
Roger Åberg
0

Fyra nya, snygga, finska hotell
Tips till sommaren?

Finland mailade och tipsade om lite nyöppnade och kommande hotell och några av dem verkar riktigt läckra! Här ovanför hittar vi Majamaja som ligger i skärgården utanför Helsingfors. Här är det avkoppling som gäller, det finns bara ett hus att bo i och de kallar det snarare retreat än hotell. Du sover nästan i havet eftersom huset ligger på en klippa. Det tar tio minuter med båt (eller 40 minuter med cykel) från Helsingfors att ta sig hit och man kan beställa både frukost och middagspaket om man vill. från 190 euro natten och går att boka nu. Kolla in filmen nedan, visst verkar det coolt? Majamaja living: the intro from Majamaja on Vimeo. Nästa ställe är Barö skärgårdshotell som ligger i en av Finlands största ekskogar, men även här är det nära havet eftersom hotellet är placerat på klipporna. Ligger en timme från Helsingfors och man slog upp dörrarna i veckan så helt nytt. Här är man inte helt ensam, det finns 20 rum, men det går helt klart att få vara för sig själv. Vill du inte prata med personalen fixar du incheckning, matbokning och sånt i appen. Bokar du en svit får du bastu och bubbelpool på rummet. Från 260 euro natten. Spegelhusen i Haasi verkar riktigt coola. Här finns det varma källor, badtunnor, bastu och allt man vill ha om man inte hoppar i havet så klart. Ett ställe att hänga på, men det ska finnas fina ställen att vandra på i närheten! Sist ut är Kuru som är en privat resort med 16 villor som ligger i vildmarken. I husen finns bastu och det finns ett gemensamt spa. Om man tröttnar på att sitta på altanen och njuta kan man åka på fisketur eller sälsafari. För att vara säkra på att gästerna somnar gott har man tagit fram en sömnritual tillsammans med forskare. Öppnar i augusti. Tumnagel
152kg
+
Roger Åberg
0

Idag firar vi World Bicycle Day
Ut och cykla!

Idag, 3 juni, firas den så kallade "World Bicycle Day" på många platser runt om i världen. Det var FN som 2018 instiftade World Bicycle Day. Tanken bakom det hela är att allmänheten en dag om året ska uppmärksamma det miljövänliga och hälsosamma transportsättet. FN skriver på sin webbplats om World Bicycle Day: "World Bicycle Day draws attention to the benefits of using the bicycle — a simple, affordable, clean and environmentally fit sustainable means of transportation. The bicycle contributes to cleaner air and less congestion and makes education, health care and other social services more accessible to the most vulnerable populations." Kommer du att uppmärksamma World Bicycle Day idag? Svara gärna på vår enkät nedan och/eller skriv i kommentarerna hur du kommer att uppmärksamma dagen. Tumnagel
93kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Göteborgsoperan kör Håkan Hellström-musikal
Kärlek skonar ingen

I höst är de premiär för musikalen "Kärlek skonar ingen" vilket är en musikal som är baserad på en del av Håkan Hellströms låtar. Inte helt oväntat så är urpremiären av "Kärleken skonar ingen" på Göteborgsoperan. Musikalen är skriven av regissören Victoria Brattström, musikern Simon Ljungman, artisten Håkan Hellström och författaren Mirja Unge. Göteborgsoperan skriver om musikalen: "Ett poetiskt och skitigt drömspel som utspelar sig på platser som Håkan Hellström för alltid skrivit in i Göteborgs stadskarta." Den tre timmar långa musikalen "Kärlek skonar ingen" har premiär på Göteborgsoperan 9 oktober och biljetterna släpps 2 september. Dessa kommer att kosta 150 - 895 kronor. Tumnagel
-17kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Swatch släpper klockor i keramik
Snällare mot miljön

Klocktillverkaren Swatch har lanserat en ny serie klockor som är tillverkade i biokeramik, ett keramikbaserat material som inte är riktigt lika ömtåligt som vanlig keramik. Swatch är antagligen mest kända för sina plastklockor men verkar med satsningen på sin biokeramiska Big Bold-serie vilja profilera sig som lite mer miljövänliga. Swatch skriver att deras variant av biokeramik innehåller två tredjedelar keramik och en tredjedel bioplast. Swatch Big Bold-klockor går att få i fem olika färger och kostar cirka 200 dollar styck. Tumnagel
143kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Diskhandsken som är snäll mot händerna
Ny svensk uppfinning

Jag gillar att diska med diskmaskin, men en del gillar att diska manuellt med diskhandskar. Om man har känslig hy och/eller eksem är det en trist upplevelse, vilket Wilhelm Bäckström fått erfara. Så för att lösa detta hittade han på Hud, en diskhandske som håller bort väta men som andas. – Vanliga diskhandskar är till för att skydda händerna, men är samtidigt inte utformade med huden i åtanke - eller miljön heller för den delen. Jag tror starkt på att komma ur beroendet av billiga engångsprodukter, eller produkter som bara går att använda ett fåtal gånger, och istället skapa något mer påkostat och anpassat som kan användas under längre tid, avslutar Wilhelm Bäckström. Egentligen består handsken av två handskar. Den inre fångar upp svett och skyddar på så sätt handen, den övre håller vätan borta. Hud finns nu som Kickstarter och prislappen ligger på 420 kronor. Lite dyrt jämfört med vanliga diskhandskar kanske, men denna går och andra sidan att använda om och om igen. Tumnagel
94kg
+
Roger Åberg
0

Kolla in berg-och-dalbanan Velocicoaster
Med tillhörande dinosaurier

Snart kommer Universal Orlando I Florida öppna upp sin nya berg-och-dalbana Velocicoaster och här kan ni kolla in hur det är att åka den. Velocicoaster har hämtat sitt tema från Jurassic World-filmerna vilket innebär att åkaren kan få se lite dinosuari-statyer här och där under åkturens gång. Bortsett från det så verkar det handla om en förhållandevis ordinär men ganska häftig berg-och-dalbana. Velocicoaster kommer att köra sitt premiäråk på Universal Orlando 10 juni. Här nedan hittas ett åk med berg-och-dalbanan där man filmat det hela ur åkarens synvinkel. Tumnagel
123kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Portabel grill med stil
Istället för engångsgrillen

Att grilla är najs och ibland vill man grilla om man inte är hemma med sin vanliga grill. Engångsgrillar är en dum grej (RIP) så då får man hitta bättre alternativ. Som den här snygga och portabla grillen. Lite dyr, 129 euro, men verkar väldigt smidig både att bära med sig men också att rengöra när man kommer hem. Finns i ett gäng olika färger. Tumnagel
94kg
+
Roger Åberg
0

Video visar hur Simpsons sett ut genom åren
Rätt mycket har hänt på 30 år

Världen blev introducerade till familjen Simpsons 1987 i The Tracey Ullman Show och sedan dess har vi fått massvis med nya avsnitt av serien. Med tiden har seriens visuella stil ändrats en aning och i video från Insider får vi se hur utvecklingen sett ut de senaste 30 åren. Tumnagel
96kg
+
André Stray
0

Det här är den officiella pizzan för fotbolls-EM
Blir du sugen?

Snart är det dags för EM i fotboll och då kanske det ska ätas lite pizza. Det tycker i alla fall landslaget och deras sponsor Coca-Cola som har tagit fram den officiella EM-pizzan. Spelarna har rösta om ingredienserna och landslagskockarna Mats Broström och Gustaf Sandfridsson har satt ihop den. Ingredienserna är tomatsås, kebabkött, färska champinjoner, riven mozzarella, färska tomater, gul lök, inlagd chili eller feferoni och vitlökssås. En vegetarisk version finns där det istället är kebabkryddad ostronskivling istället för kött. Toppas gör den med rucola, koriander eller mynta. Pizzan ska finnas på 500 pizzerior men går så klart att göra själv Vad tycker du, blir du sugen? Tumnagel
-35kg
+
Roger Åberg
0

Kelloggs släpper flingautomat
Få den perfekta flingfrukosten

Flingtillverkaren Kelloggs har tillsammans med företaget Chowbotics tagit fram en robotiserad automat som man säger ska kunna leverera den perfekta flingfrukosten. Automaten kan förse sina kunder med en skål med flingor som mjölk eller yoghurt samt andra ingredienser som till exempel frukter och nötter. Kunderna beställer sin flingskål via automatens inbyggda pekskärm eller via en tillhörande app. Beroende på vad kunden vill ha i skålen förutom flingor så varierar priserna från 3 till 6,50 dollar. Chowbotics är ett automatföretag som numera är en del av DoorDash, den amerikanska onlinetjänsten för mathemkörning. Företaget har tidigare utvecklar en automat där det går att mixa ihop sin egen sallad. Kelloggs Bowl Bot finns i dagsläget bara i två exemplar och dessa står nu uppställda på University of Wisconsin-Madison samt Florida State University. Tumnagel
76kg
+
Wille Wilhelmsson
0