m
a
r
1 i går71 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Polestar skakar liv i Volvo
R-känslan är tillbaka

Polestar skakar liv i Volvo
Foto: Bobby Green
Garaget / Bilen

I början på veckan begav jag mig mot varmare nejder - närmare bestämt Malmö. Där var det förutom regn dags för provkörning av Volvo S och V60 Polestar. Och vad innebär det kan man undra? Är det en chiptrimmad version som lackats i blått och försetts med större fälgar? Inte alls visade det sig, utan något mycket mer.

Många är vi nog som saknar Volvos R-utbud. Riktigt potenta 850R visade när den kom att Volvo inte bara kunde bygga trygga och säkra familjevagnar utan även bilar med lite morr i. Den raka femman lät fantastiskt och visade sig ha grym trimpotential, och besöker du valfri bilträff i sommar kommer du garanterat att få se både ett och annat exemplar. Men efter V70R som introducerades 2004 har det varit slut på det roliga. Något som heter R-Design introducerades men det hör vi ju på namnet att det bara handlar om just design. Den största motorn, T6, levererar dock 304 hästar vilket är mer än i den sista R-modellen, men trots detta kändes det som att Volvo lämnat prestandafokuset bakom sig. Det är här Polestar kommer in - Volvos officiella motorsport och prestandapartner. De har tidigare bland annat erbjudit motoruppgraderingar men nu efter en del koncept och försäljning i Australien är det äntligen dags att presentera bilar som de har gått igenom helt och hållet där inget har lämnats åt slumpen.

Körkänsla

Det första man möts av när man startar bilen är såklart motorljudet. En kall bil bjuder på dovt muller och bättre ska det bli. Turen började i regn som höll i sig hela dagen, men det gjorde inget för då kunde man passa på att testa fyrhjulsdriften från Haldex och se om den gjorde sitt jobb. Det gjorde den med bravur. Fördelningen är mest på framhjulen vid vanlig körning men den kan bli upp till 50/50 vid mer inspirerad körning. Bilen kändes oerhört stabil på vägen och trots att det var många stora vattensamlingar på vägen plöjde man fram som en kung.

För att få i det sportigaste läget stängde man av ESC (ej helt urkopplingsbar) och slängde över växelväljaren i manuellt läge. Ett spjäll i avgassystemet öppnades då och det härligt murriga ljudet från den raka sexan blev ännu påtagligare. I detta läget kunde man även utnyttja launch control och som vanligt är det stillastående, en fot på bromsen och full gas för att sedan släppa bromsen som gäller. Bra schvung i maskineriet och till 100 km/h tar det på detta vis 4.9 sekunder (S60).

Lådan är sexstegad och kan skötas med paddlar bakom ratten. Den har inte dubbla kopplingar och man känner tyvärr att den ligger efter med sina sex steg. Men den växlade fint även om man blivit väl bortskämd med F1-snabba konkurrenter på senaste. Polestar har såklart programmerat om mjukvaran för växellådan för att den ska jobba som de vill och som föraren förväntar sig av en lite sportigare bil. Med spaken i det manuella läget ska den låta dig växla själv och inte lägga sig i, dock gjorde den det för oss ett par gånger ändå.

Polestar har byggt vidare på trotjänaren T6 och försett sexan på 3.0 liter med en större turbo och en större intercooler. Detta resulterar i en förhöjd effekt som landar på 350 hästar och 500 Nm. Motorn känns rapp och pigg och på låga växlar är den ettrig och saknar helt turbolagg. Full gas på sexans växel vid lägre varv kräver givetvis lite tid på sig innan trycket byggs upp, men det skjuter på bra när fläkten väl börjar snurra igång. Ljudet är helt fantastiskt och det är verkligen ett speciellt ljud ur denna sexa. Jag har svårt att jämföra med någon annan bil men det känns som att det finns lite BMW där någonstans. Ett härligt dumpljud får man också när man torrgasar lite. Avgassystemet som är på 2.5 tum mynnar ut i två stycken 3.5 tums avslut. På tomgång mullrar det på riktigt fint och kopplar man in sportläget låter det genast mycket bättre. Här har Polestar verkligen lyckats få till en snygg ljudbild, även när man smyger omkring i lägre hastigheter. Man märker direkt att det här inte är en vanlig Volvo utan något extra.

Polestars version av S och V60 har fått 50 stora uppgraderingar. Förutom det uppenbara man ser utanpå finns det mer godis under skalet. Fjädrarna är hela 80 % styvare än de man får en i en vanlig S/V60 R-Design och dämparna har utvecklats tillsammans med välkända Öhlins. Fjäderbensstaget har förstärkts med tre lager kolfiber och det som har varit möjligt att modifiera för att bilen ska ligga bättre på vägen har modifierats.

Trots att bilen rullar på 20 tum stora fälgar skodda med 245/35-däck är komforten över förväntan. Bilen sväljer gupp utan några bekymmer och är förvånansvärt bekväm att åka i. Stolarna är väldigt sköna och har precis lagom mycket stöd utan att bli för bulkiga och otympliga. Och det här har varit Polestars mål från början. De ville inte bygga en bil för banan utan en förfinad bil för Svensson+. En banbil blir för obekväm på vägen och det ska inte en Volvo vara - en Volvo ska du palla att köra 100 mil i ett sträck med. Och det tror jag utan problem att jag skulle klara även i Polestars version.

Trots att det som sagt inte är en banbil fick vi testa bilarna på Ring Knutstorp. Tio varv var är inte tillräckligt för att varken lära sig banan eller bilen men man fick i alla fall en bra uppfattning om hur den beter sig. Och att man kunde kuska runt en Volvo från fabrik i dessa hastigheter trodde jag inte innan veckan hade börjat. Ingenting protesterade utan det vara bara att mata på. Här fungerade paddlarna bakom ratten klockrent och det är också här de hör hemma. På start- och målrakan kom man upp i 180 km/h innan det var dags att stå på hejdarna och de 371 millimeter stora skivorna fram jobbade på riktigt bra. V60 kändes något stabilare vid kraftig inbromsning och det kan nog bero på den extra downforcen kombiformen ger över rumpan.

Design

Grunden i utseendet är som sagt R-Design men Polestar har varit inne och stökat lite ändå. Fronten har fått sig ett par extra splitters som styr undan fartvinden och där bak sitter det en diffusor och på V60 en takvinge medan det på S60 sitter en ganska så stor läpp på bakluckan. De stora fälgarna och de feta bromsarna där innanför gör sitt för utseendet och bilen är faktiskt riktigt läcker. Jag gillar dock designen på V60 mer än S60. Kommer i fyra olika lackalternativ, vilket kanske är tur för den blåa är lite väl skrikig. Förutom denna finns svart, vitt och silver.

Insidan känns ombonad på klassiskt Volvo-vis. Jag är imponerad över den snygga instrumentpanelen och känslan i knappar och reglage som Volvo har fått till. Polestar adderar det där lilla extra i form av Nubuck i stolar och ratt och mittkonsol i kolfiber. När man aktiverar sportläget ändras även färgen på instrumenten till rött. Rejsigt.

Avslutning

Varför ska du köpa en Volvo för 640 000 kronor (S60)? Det är väldigt mycket pengar. Men om du räknar på vad en motsvarande vanlig S/V60 med R-Design-paketet kostar landar du på 550 270 kronor. För under 100 000 kronor till får du så mycket mer. Du får de extra sakerna som utseendet försöker säga att du har. Du får all tänkbar utrustning som går att få - inget behöver läggas till. Du får något unikt (750 stycken bilar tillverkas i år varav 80 endast stycken kommer till Sverige) och du får det från fabrik - med alla garantier inkluderade. Så du som är Volvo-kär och inte är intresserad av att köpa någon tysk får här ett alternativ.

Bilarna börjar säljas i juni i år och då endast hos utvalda Volvo-återförsäljare. Enligt Volvo är redan ett par beställda så om du skulle vara intresserad får du nog skynda dig på innan batchen tar slut.

Nedan kan ni lyssna på den lite mörkare sidan av Polestar:

Läs mer
385kg
0

Polestar skakar liv i Volvo

R-känslan är tillbaka

Lite skateboardåkning med Bam Margera
Cold Call: Bam Margera

Den före detta Jackass-medlemmen Bam Margera har nog sett bättre dagar i sitt liv men han kärlek för att åka skateboard verkar finnas kvar. Här har vi ett klipp från Thrasher där Sheckler och Chris Cole besöker Bam för att åka lite bräda framför en kamera med Fisheye-objektiv. Tumnagel
91kg
+
Frode Wikesjö
0

Ny låt och musikvideo med James Blake
Say What You Will

James Blake släppte idag den första singeln från sitt kommande album Friends That Break Your Heart. Låten heter Say What You Will. I musikvideon till låten följer vi James Blake när han förföljs av Finneas (Billie Eilish bror) och hur hans karriär och liv verkar gå som på räls, medan Blakes liv är monotont och trist. Albumet släpps 10 september. Tumnagel
81kg
+
Hugo Engström
0

Ny låt med Lorde – "Stoned at the Nail Salon"
Andra singeln från kommande albumet

Den nyzeeländska artisten Lorde släppte igår sin andra singel från sitt kommande album Solar Power. Låten heter Stoned at the Nail Salon och är skriven och producerad av Jack Antonoff och Lorde själv. Albumet kommer 20 augusti. Bonusklipp: Tumnagel
78kg
+
Hugo Engström
0

Nytt album från Kanye West på fredag
Verkar det som i alla fall

Kanye West som inte släppt något nytt album sedan Jesus Is King som kom 2019, är nu på gång att släppa nytt. Albumet ska heta DONDA, efter hans mor Donda West som gick bort 2007. Kanye West har på senare år blivit känd för att annonsera album som sen inte släpps, bland annat Yandhi och Turbo Grafx 16. Det återstår att se om något album släpps på fredag. I videon ovan hörs ett klipp från låten No Child Left Behind som ska finnas med på albumet. Tumnagel
48kg
+
Hugo Engström
0

Så gör man McDonalds pommes
Ett besök i potatisfabriken

Pommes kan vara magiskt och tragiskt. Personligen gillar jag McDonalds, eller framförallt kan doften vara väldigt trevlig. Men om jag för tio år sedan kunde sänka en stor pommes utan att blinka är jag i dag rätt nöjd med en liten. Och om det för tio år sedan inte fanns så mycket annat än donkens pommes som var "rätt" finns det i dag massor av alternativ som är betydligt bättre. Det var alltså inte bättre förr. I den här videon får vi kika in i pommes-fabriken men också i chips-fabriken. Tumnagel
85kg
+
Roger Åberg
0

WOW bjuder på weekend
Minifestival

Det blev inget Way Out West i år, men gänget kan inte hålla sig från att inte göra något alls. Under de datum som WOW skulle ha ägt rum så kör man därför lite konserter. På torsdagen är det Amason + Esther, på fredagen är det Sarah Klang + Klara Keller och på lördagen är det Deportees + Grant. Biljetter släpps i morgon och man lovar pizza på köpet, ett symboliskt festivalarmband och djs. Tumnagel
80kg
+
Roger Åberg
0

Kul video med Lil Nas X
Teaser för ny låt producerad av Kanye West

Lil Nas X som tidigare i år släppte ett par modifierade Nike-skor med satan-stil (vad det nu innebär), som Nike själva inte var helt glada över då de fort stämde rapparen är tillbaka med en kul teaser för sin nya låt Industry Baby. Låten är producerad av Kanye West och Take a Daytrip. Release sker nu på fredag den 23 juli. Tumnagel
84kg
+
Hugo Engström
0

Ford presenterar parfymen Mach-Eau
Om man vill lukta som en bil

Biltillverkaren Ford har tagit fram en parfym som man kallar för "Mach-Eau" vilken man säger ska påminna om lukten från bilar. Parfymen har Ford tagit fram tillsammans med parfymtillverkaren Olfiction. Det hela är en del i Fords satsning för att övertyga bilentusiaster om att elbilar ska kunna erbjuda samma körupplevelse som fossildrivna bilar. Mach-Eau sägs lukta som en mix av bilinredning och gummi till bildäck. Ford Mach-Eau går inte att köpa utan har istället tagits fram för att luktas på i olika bilsammanhang, bland annat bilfesten Goodwood Festival of Speed där parfymen gjorde sin debut. Huruvida Ford planerar att börja sälja parfymen längre fram finns det inga uppgifter om än så länge. Tumnagel
25kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Biz Markie är död
57 år ung

Hip-hop-legenden Biz Markie dog 57 år ung under helgen. Dödsorsaken är komplikationer av sin diabetes som han kämpat mot i mer än ett år. Biz Markie är sannolikt mest känd för hitlåten Just a Friend från 1989 men också för sina beatboxing-färdigheter och generellt underhållande persona. Tumnagel
7kg
+
Frode Wikesjö
0

David Harbour äter heta kycklingvingar
Klarar Red Guardian hettan?

Skådespelaren David Harbour gästade kycklingvingprogrammet Hot Ones i veckan för att prata lite om sitt liv och sin karriär samtidigt som han äter starka kycklingvingar. Tumnagel
98kg
+
Frode Wikesjö
0

Ny låt från Swedish House Mafia
"It Gets Better"

Swedish House Mafia släppte under torsdagskvällen en ny låt med titeln It Gets Better. Detta är deras första nya singel sedan 2012. Den svenska trion ska tillsammans med Ty Dolla $ign och 070 Shake medverka i The Tonight Show med Jimmy fallon den 19 juli. Tumnagel
-21kg
+
Hugo Engström
0

Casio släpper ny version av klassiskt digitalur
Stål, guld eller pac-man

Casios modell F-100 är kanske mest känd för att vara Ripleys klocka i Alien-filmen. Nu släpper man en ny version av klockan som denna gång är i stål med stålarmband. Det kommer även en gråare version, en guldversion och en Pac-Man-version. Stålversionen heter A100WE-1A och prislappen ligger på runt 700 kronor (jämför priser). Den gråare versionen heter A100WEGG-1A och guldversionen heter A100WEG-9A. Pac-Man-versionen heter A100WEPC-1B. Det är klurigare att hitta guld och Pac-Man-versionen på ett rimligt köpställe, om ni gör det så lägg gärna länken bland kommentarerna. Tumnagel
105kg
+
Roger Åberg
0

Nu öppnar Gröna Lund på natten
Festa och åk!

I vanliga fall stänger Gröna Lund 22.00 och då är det bara att gå hem. Men under sex kvällar i augusti och september kommer man att fortsätta ha öppet och då ha fest. Night rider kallar man konceptet som Gröna Lund kör tillsammans med Heineken. Är du över 23 år är du alltså välkommen in efter 22.00 för att åka och festa. Vill du förfesta går det bra från 19.30. Slut är det redan klockan 00.00 tyvärr. Åldersgränsen är 23 år och biljetterna börjar säljas i morgon. Tre olika biljetter finns. För 295 kronor får komma in och fritt åka och köra 5-kamp. För 395 kronor får man även komma in 19.30 och har en reserverad plats i en förfestbar. Man får även en mat- och dryckvoucher på 100 spänn. För 695 får man även middag. De attraktioner som är öppna är MonsterEclipse, Ikaros, Jetline, Katapulten, Lustiga Huset, Kättingflygaren, Pop-Expressen och Twister. Det hela kommer att hända under tre helger, 19-20 augusti, 26-27 august och 2-3 september. Tumnagel
110kg
+
Roger Åberg
0

Ikea öppnar planeringsstudio i Bromma
Fler citybutiker är på gång

Ikea har traditionellt alltid varit något som legat utanför stan, men nu börjar man flytta inåt. Nästa sommar öppnar man ett cityvaruhus på 8000 kvadratmeter och i dag slår man upp portarna en planeringsstudio i Bromma Blocks. De flesta saker på Ikea kan man ju enkelt plocka själv på tag-själv-lagren, men ska man planera ett kök krävs det kanske lite hjälp. Planeringshjälp har funnits på varuhusen ett tag nu och nu öppnar man alltså en planeringsstudio där man inte kan shoppa på traditionellt sätt utan istället få hjälp med att sätta ihop ett kök men också med sovrum, badrum och förvaring. Förutom Gallerian och Bromma-butikerna så kommer man att öppna två till i Stockholm innan 2025. I planeringsbutiken jobbar 25 anställda men totalt kommer Ikea att anställa 500 personer de närmsta åren. Tumnagel
97kg
+
Roger Åberg
0

Nu kan du ta Tinderdejten på padel
Är det en för- eller nackdel?

Padel är ju årets sport verkar det som och ska man på dejt så ska man tydligen inte längre "ta en öl" utan göra något aktivt. Därför har Tinder satt upp en padelbana lite temporärt på Clarion hotel på Södermalm i Stockholm, faktiskt ett rätt coolt läge med vy mot Globen. Är man sugen att ta dit en dejt behöver man ett Tinder-konto, en dejt och så bokar man på länken nedan. Tips från coachen är väl att låta dejten vinna matchen. Tumnagel
26kg
+
Roger Åberg
0

Pang Pang släpper öl med whiskeyvibb
Rolig crossover, typ

Pang Pang har släppt en ny och rätt rolig suröl som de kallar för Tully. När jag först hörde om storyn och sedan smakade den fattade jag ingenting. En öl som lagrats på whiskeyfat som smakar ananas? Hur går det ihop? Men Tully försöker bli kompis med Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish, en whiskey som delvis har lagrats på romfat. Och då är ju en öl som smakar ananas som har lagrats på whiskeyfat rätt logiskt. Eller jag vet inte. Det är ganska så krystat men gott är det. Jag gillar suröl och den här är inte för sur men samtidigt inte för fjösig. Och ananas är en frukt som funkar fint i suröl tycker jag och Pang Pang lyckas hålla ihop det fruktiga med något som faktiskt känns öligt. Tully börjar säljas 19 juli på bolaget och är rackarns dyr, 45 spänn för 250 milliliter vilket motsvarar 60 spänn för en 33:a. Tumnagel
69kg
+
Roger Åberg
0

Theneedledrop ger sin sjätte fullpoängare
Till albumet The Turning Wheel

Musikkritikern Anthony Fantano med YouTube-kanalen theneedledrop gav förra veckan ut sin sjätte fullpoängare någonsin, något som är anmärkningsvärt då han recenserat album i elva år. Albumet i fråga är artisten Spelllings tredje studioalbum The Turning Wheel. Har ni lyssnat? Tumnagel
80kg
+
Hugo Engström
0

Lyssna på Foo Fighters discodänga You Should be Dancing
Eller Dee Gees som de kallar sig

Många som haft lite tråkigt under pandemin har livat upp stämningen genom att göra något annorlunda. Typ lära sig sticka, lägga pussel eller fågelskåda. Foo Fighters gick en annan väg och spelade in en discoplatta under namnet Dee Gees och låten You Should Be Dancing kan ni lyssna på ovan. Tumnagel
125kg
+
André Stray
0