m
a
r
6 i går50 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Mer Porsche åt folket!
Vi har kört Macan

Mer Porsche åt folket!
Foto: Roger Åberg
Garaget / Bilen

Hur följer man upp en sådan solskenshistoria som Cayenne? Folket började få dille på lyxiga prestandasuvar och Porsche var inte sena med att leverera. Succén var ett faktum och idag kan man knappt befinna sig ute på vägen utan att stöta på ett exemplar. Men vad är nästa steg? Att följa trenden såklart och analysera köpbeteende hos konsumenterna. Många hade nog insett att de inte behövde en stor suv utan att det räckte med ett mellanting för att ta sig fram och tillbaks till jobbet och kanske några meter på grusvägen ut till landstället. Porsche ruvade på steken en stund men presenterade för inte så längesen sin medlem i kompakt-suv-genren - Macan. Vi fångade dieselversionen och försökte ta reda på om den här är så mycket mer än en Audi Q5 för det finare folket.

Inledning
Macan är alltså inte en modell som skapats från grunden utan den delar mycket med Audi Q5. Designen är såklart mycket Porsche och taklinjen har skruvats ner rejält jämfört med Q5, men under skalet delar de båda mycket. Med det sagt är det dock ingen Q5 med Porsche-märken på, Porsches ingenjörer har jobbat mycket för att få till en sportig kompaktsuv som ska ge rätt känsla, vara kul att köra och sticka ut i mängden. Och det har de lyckats med. Har nog aldrig sett så många Cayenne-ägare vrida på huvudet när man har passerat. Vid ett snabbt ögonkast kan man lätt förväxla lillebror med storebror men baktill går det inte att ta miste på att det här är en Macan och ingen Cayenne.

En Audi Q5 är knappast billig och en Macan är ännu dyrare - runt 100.000 kronor får man betala i "Porsche-skatt" - och den stora frågan är om det är värt det. Testbilen kostar 935.500 kronor och då sitter det tillbehör för 350.000 kronor på den, grundpriset är 595.000 kronor. Det är väldigt mycket pengar och på pappret känns det nästan larvigt att betala miljonen för en liten diesel-suv.

Körkänsla
Vi båda skakade lite på huvudet åt prislappen men efter några mil bakom ratten ändrade sig Roger snabbt och skickade ett SMS till Bobby med texten "säger du till Porsche att de inte får tillbaka den här?".

Man sitter ju lite högre i denna bil än i andra bilar (och Porschar) vilket gör att man kanske väntar sig att den ska kränga mer eller vara lite jobbigare att hantera i snabba farter - men icke. Bilen känns oerhört välbalanserad och tillsammans med den elektroniska servon glömmer man också snabbt av vad det är för storlek på bilen man kuskar omkring. Styrningen har hämtats från 911 och det här med kuggstång känns så stenålder. Den här är rapp, har rätt motstånd och svarar på minsta lilla vink. Och det går verkligen inte att känna någon skillnad mot riktig kuggstång. Då får man gå tillbaka till en bil utan servo för att verkligen känna skillnaden.

Motorn i den här är som sagt en diesel men det gör faktiskt inte så mycket. Inget alls faktiskt, motorn passar bilen oerhört bra. Utifrån hörs det tydligt att det är just en diesel men inne i kupén är det befriande tyst från motorljud. 258 hästar och ett vrid på 580 Nm räcker gott och väl till och tar en - tillsammans med automatlådan - till 100 km/h på 6.3 sekunder och resan dit är väldigt len och fin. Mycket vill alltid ha mer och vi ser fram emot att man stoppar ner den ännu vassare dieseln som sitter i Audi SQ5 även i Macan, men den behövs verkligen inte.

Exteriör
Det är bara i trånga utrymmen som bilens form blir ett problem, speciellt framåt. Motorhuven med lysena i hörnen är verkligen en box och vi hade faktiskt inte tackat nej till en kamera även i fronten som lite hjälp när det är dags att parkera. Just fronten är som sagt maffig med skön blingkänsla utan att bli för vräkig. Man ser tydligt att bilen tillhör den exklusivare skaran och att det är något speciellt med den. Baken är i våra ögon riktigt lyckad, om än osmart för innerutrymmena i bilen. De djupa baklysena som går in i karossen lyser mysigt på kvällen och ser rätt så konceptmässiga ut i sitt utförande. Att man sedan smart monterat knappen till bakluckan i den bakre vindrutetorkaren (lite hemligt och briljant) gör att man slipper ett fult handtag och annat som stör luckans annars släta yta.

Trots att det är en diesel får man fyra feta avgaspipor bak och inget som avslöjar att det är just denna versionen man kör omkring i. En del bilar har ett diesel-emblem på framskärmarna men skippar man det är det lätt att förväxla denna med bensinbrodern Macan S - som det även står på bakluckan på denna.

Frågan är varför den har fått namnet Macan S eftersom motorn inte är något extravagant - och väljer du en Audi SQ5 får du en betydligt fetare diesel. Vi tycker gott att den kunde fått heta Macan utan S, ska man göra en snålare version av den här hoppas vi att man blandar in el.

Interiör
Porsche-mysigt som vanligt. Många knappar men alla känns logiskt placerade och fyller sina funktioner. Bra känsla i alla reglage och allt är enkelt att förstå - navskärmen med touch fungerar faktiskt förvånansvärt bra och den är snabb. Ratten är fantastisk och får en att tro att man snarare sitter i en Cayman än i en suv. Denna bil var utrustad till tänderna men det var inget som riktigt stack ut. Läderklädd instrumentbräda är ju givetvis trevligt men frågan är om det är så nödvändigt?

I bagagerummet ska man få in 500 liter och fäller man baksätet utökas detta till 1 500. Helt okej siffror men när det ska in människor istället för bagage blir det lite värre. Den kraftigt sluttande taklinjen i kombination med panoramataket som stjäl fyra centimeters takhöjd gör sig väl påmind här. Är du över 180 centimeter lång kommer du garanterat att få problem med hur du ska hålla huvudet, för här är det trångt. Man vill inte åka tre vuxna i det här baksätet utan här passar det bäst med två normalstora vuxna - eller barn. Ha inga förhoppningar om att Macan är en laståsna eller att du kan frakta ett litet fotbollslag i den så blir du inte besviken.

Avslutning
Även Macan känns som en given succé för Porsche. Bilarna som finns är slutsålda och eftersom väntetiden på ett nytt exemplar nu dragit iväg till ett par månader erbjuder Porsche (i USA) de kunder som skrivit på papprena att låna sportmodellerna Cayman eller Boxster fram tills dess att deras bilar är klara. I Sverige sägs köparna av Macan vara personer som inte varit bekanta med Porsche tidigare - och som vill testa något nytt och spännande. Det finns även de som i dagsläget har en Cayenne och vill uppgradera vagnparken - men inte genom att byta ut den stora suven utan med att komplettera med en Macan. De kanske i dagsläget har en mellansuv av annat märke men vill att det ska vara enhetligt på uppfarten. Och det förstår man ju.

Men oj vad tusenlapparna flyger iväg när man börjar kryssa i prylar i extrautrustningslistan. Frånpriset på 595.000 kronor för Macan S Diesel kanske inte verkar så farligt när man börjar jämföra med andra tillverkare och tar i beaktning att det faktiskt är en Porsche det handlar om - men du ska vara riktig osugen på bekvämligheter om du ska lyckas köpa en bil för det priset. Porsche är duktiga på att ta betalt för grejerna, ta en titt på listan här under. Förhoppningsvis är Porsche-köparen med på att smakar det så kostar det, men de som är nya för märket bör nog förbereda sig mentalt för hur mycket det faktiskt kostar att köpa en sån här bil, och äga den.

Men som vi sagt så många gånger tidigare - det kommer alltid att finnas folk med gott om pengar. Och Macan kommer att fortsätta att gå åt som mjukglass i bastuvärme. Och modellen kommer göra att det kommer att rulla ännu fler Porschar på våra gator, för även om en Boxster eller Cayman ligger i samma prisklass så är det här ett vettigare alternativ och något du faktiskt kan använda i det långa loppet. Det här är Porschen för folket och att äga en Porsche är inte längre en ouppnåelig dröm.

Fakta Porsche Macan S Diesel:
Motor: V6, 3.0 liter, turbo, 258 hästkrafter, 580 Newtonmeter.
Växellåda: PDK dubbelkopplingslåda med sju växlar.
Drivning: Fyrhjulsdrift.
Prestanda: 0-100 km/h på 6.3 sekunder, toppfart 230 km/h.
Bromsar: 350 millimeter fram och 330 millimeter bak.
Däck: 235/60 R 18 fram och 255/55 R 18 bak.
Mått: Hjulbas 2.8 meter, längd 4.68 meter, bredd 1.92 meter, höjd 1.62 meter, vikt 1 880 kilo, bensintank 60 liter, förbrukning 0.61 liter per mil blandad körning.
Pris: 595 000 kronor.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Mer Porsche åt folket!
192kg
0

Mer Porsche åt folket!

Vi har kört Macan

Agnes släpper nytt album
Lyssna på Magic Still Exists här

Det har gått nästan tio år sedan Agnes senaste album men nu är det återigen dags för ett nytt. Detta heter Magic Still Exists och innehåller elva stycken spår. Musiken är mer disco än tidigare och Agnes har låtit sig inspireras av Giorgio Moroder, Sun Ra och Sylvester under skapandet av albumet. Genren kallar hon för Spiritual disco. Så här säger hon om det: "Att blanda spirituella texter med disco kändes både lockande och nödvändigt. Disco står för frihet, att utrycka sig själv och inte skämmas. Men musiken var också något jag behövde göra för att växa spirituellt och stärka mig själv. En möjlighet att ta det jag har inom mig, multiplicera det och leka med det." Tumnagel
93kg
+
Bobby Green
0

Ny singel från Abba
Just a Notion

Den 5 november släpper Abba sitt nya Album Voyage. Nu har ytterligare en singel släppts från plattan och den heter Just a Notion. Egentligen är det en gammal låt som har fått nytt liv igen. Så här säger Björn Ulvaeus om den: "Wikipedia says this track was recorded in September 1978, which sounds about right. That puts it in between ABBA the Album and Voulez-Vous, and it would have been included in the latter had we not decided against it. Why did we decide against it? In hindsight, I don’t have a clue. It’s a good song with great vocals. I know that we played it to a publisher in France and a couple of other people we trusted and as far as I can remember they liked it very much. So it’s a mystery and will remain a mystery. Now Benny has recorded a new backing track to which we’ve added drums and guitars, but all vocals are from the original 1978 tracks. In a way, it demonstrates what we plan to do with ABBA Voyage in 2022. There, we will have a live band playing, but all vocals will be from the old recordings. Just a Notion’ is a ridiculously happy song and hopefully it will cheer you up in these dark times!" Tumnagel
85kg
+
Bobby Green
0

Oumph! börjar med kebab
Gjord på ärtprotein

Oumphs Döner Style Kebab har tidigare under hösten lanserats i Storbritannien till reaktioner som ”Your best product yet” och ”Game changer” från personer som testat den växtbaserade kebaben. Oumph! Döner Style Kebab är gjord på ärta, grillad och skuren från spett, precis som traditionell kebab. Man släpper även Oumph! Crispy Buffalo Bites som är saftiga bitar gjorda på soja marinerade i en het, syrlig buffalosås och panerade i en krispig cornflakes-coating. Den veganska kebaben ska ha funnits på hyllorna sedan vecka 39 och ett paket på 400 g kostar cirka 54 kr. Tumnagel
88kg
+
Hugo Engström
0

Tut i luren! Idag är det Champagne Day!
Grattis!

Man kan dricka champagne varje dag om man så vill det, men kanske lite extra mycket idag eftersom det är Champagne Day. Sen att det även är fredag är väl alltid en bonus. Så korka upp någon trevlig flaska som du har haft liggandes länge och som hamnat i facket "för fin för att dricka just nu" och njut. Skål! Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0

Årets tomteglass från Sia är här
Vit Chokladbräck med Polka

Affärerna är fulla med julprylar redan och mängder av olika godsaker börjar släppas inför den kommande mysperioden. Glass kanske inte alla äter när det börjar bli kallt men även här ska det julas såklart. Sia presenterar nu årets tomteglass och det är Vit Chokladbräck med Polka. Den innehåller vit chokladgräddglass med polkakulor och bitar av vit choklad. Kommer till butik från vecka 44. Tidigare Tomteglassmaker är Skumtomte (2017), Lussebulle (2018), Marsipangris (2019) och Glöggmys (2020). Tumnagel
94kg
+
Bobby Green
0

Swedish House Mafia och The Weeknd släpper låt
Moth To A Flame

Efter en kort teaserkampanj är nu Swedish House Mafia och The Weeknds låt Moth To A Flame släppt och så här låter den i sin helhet. Vad tycker ni? Bonus-intervju nedan. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green
0

Tesla ska börja sälja öl
Giga Beer ska säljas i Cybetruck-flaskor

Under en presentation av Teslas Gigafactory i Berlin förra veckan så meddelade företagets vd Elon Musk att man nu även kommer att börja sälja öl. Tesla har registrerat de båda varumärkena "Giga Beer" samt "Giga Bier" för de ölen man planerar att börja sälja. Som synes i videoklippet ovan så planerar Tesla att sälja sitt öl i flaskor vars design verkar vara inspirerade av företagets futuristiska modell Cybertruck. Elon Musk sa under presentationen att han hoppas att Tesla kan börja sälja öl någon gång under nästa år. Tumnagel
81kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Mapei och Rusiak bildar gruppen MOR
Med producenten Fredrik Okazaki

Tanken var att Fredrik Okazaki och Thomas Rusiak skulle skriva lite saker till Mapeis kommande platta, men istället blev det en ny grupp som kom att kallas MOR. Första låten från den nya konstellationen kallas för Spitfire och här blandas Mapeis fantastiska röst med harpa och stråkorkester. Rått och vackert på en och samma gång. Rusiak är en legendar i hiophop-sverige, Fredrik har jobbat med Robyn, FKA Twigs, Yung Lean och Royksopp och Mapei har vi tidigare hört bland annat med superhiten Donx27t wait. Tumnagel
87kg
+
Roger Åberg
0

Klocka som matchar din Pininfarina Battista
Från Bovet

Det är klart att du måste matcha din nya Pininfarina Battista med en fet klocka på armen. Därför har Pininfarina gått samman med den anrika urtillverkaren Bovet och tagit fram det vi ser här - Battista Tourbillon. Faktiskt den första Bovet har tillverkat med asymmetriska visare. På insidan sitter ett helt nytt urverk som har en kraftreserv på tio dagar. Klockan är i samma färg (Iconica Blu) som Anniversario-versionen av bilen. Endast 90 stycken exemplar kommer att tillverkas - 30 i titan, 30 i rött guld och 30 i platina. Prislappen börjar på 265.000 euro. Tumnagel
71kg
+
Bobby Green
0

Ny kudde som leder bort värme
Ska göra att du somnar fortare

Emma - The Sleep Company är ett tyskt företag som säljer madrasser, sängar och andra sov-relaterade saker. Nu lanserar de en ny produkt i deras Diamond Degree-serie och det är en kudde som ska hjälpa till att sänka kroppstemperaturen och leda bort värme under natten - något som ska göra att du somnar fortare och förbättrar djupsömnen. Kudden är 70 centimeter lång, 40 hög och 12 centimeter tjock. Den har tre justerbara lager bestående av Diamond Degree-skum, stödjande HRX-skum och Memory-skum. Släpps den 22 oktober här och kostar 1799 kronor. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green
0

Saudiarabien bygger hotell på oljeplattform
Om man vill turista till havs

Saudiarabiens Public Investment Fund (PIF) kommer att investera i ett hotellbygge till havs där det är tänkt att turister ska bo på en ombyggd oljeplattform. Resorten kallas för "The Rig" och de tre hotellen på plattformen kommer att ha 800 rum för uthyrning tillsammans. Sammanlagt kommer resorten att uppta en yta på 150.000 kvadratmeter och även inkludera elva restauranger, berg-och-dalbana, pariserhjul, vattenrutschbana, go cart-bana, bungy jump-torn, flera pooler, scener och annat. När The Rig kommer att vara färdigbyggt och börja kunna ta emot turister finns det än så länga inga uppgifter om. Här nedan hittas en reklamfilm för det hela. Tumnagel
71kg
+
Wille Wilhelmsson
0

IWC och Hot Wheels släpper klocka
Kommer i en liten verktygslåda

I samband med den 78:e upplagan av Goodwood Members Meeting har klocktillverkaren IWC Schaffhausen tillsammans med leksakstillverkaren Hot Wheels tagit fram en klocka och en liten leksaksbil i form av en klassisk Mercedes 300 SL. Endast 50 stycken exemplar kommer att bli till och det första auktioneras iväg av Bonhams, pengarna kommer gå till välgörenhet. Allt kommer förpackat i en snygg verktygslåda. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green
0

Idag är det Internationella gin och tonic-dagen
Gin & tisdag

Tänk vad härligt ändå när man får reda på att denna regniga och kyliga tisdag också råkar vara internationella gin och tonic-dagen. En GT värmer ju alltid så varför inte liva upp veckan lite med denna traditionella och utomordentliga drink. Hur blandar du din? Tumnagel
120kg
+
Bobby Green
0

Foodboats kan komma till Stockholm
Säljer mat från vattnet

Efter foodtrucks kommer nu foodboats till Stockholm. Det är den grönblå majoriteten som i nästa års budget vill utreda frågan om båtserveringar. Idén kommer från Italien där det i flera italienska städer finns flytande restauranger som serverar mat. Tanken är att båtarna både ska ha fasta platser och kunna tuffa runt när det behövs. De ska kunna lägga till vid kajer och vid promenadstråk. Trafikkontoret, exploateringskontoret och Stockholm Hamnar har fram till nästa sommar på sig att utreda frågan. Vad tror ni om idén? Klippet visar en foodboat i Washington för några år sedan. Tumnagel
97kg
+
Bobby Green
0

Porsche Design ska börja designa lyxhotell
Kommer att ha minst 150 rum

Porsche Design och den tyska hotellkedjan Deutsche Hospitality har ingått ett partnerskap vilket gör att du inom kort kommer att kunna bo på ett hotell designat av just Porsche Design. Ett antal Steigenberger Porsche Design Hotels kommer att slå upp portarna runt om i världen och alla kommer att vara i lyx-segmentet. Marcus Bernhardt som är chief executive hos Deutsche Hospitality säger följande: "Our two companies unite the very best of both worlds. Porsche Design brings a unique design philosophy to the partnership. And there is scarcely any company in the hotel business other than Steigenberger which has brought so much quality, service and passion to bear over a period of more than 90 years. With these strengths, we create a new and exciting product that will encourage people to rediscover the hotel sector." När det första hotellet öppnar är dock oklart för tillfället. Tumnagel
71kg
+
Bobby Green
0

Vinet Pasqua Hey French släpps
Har tidigare bara funnits på restaurang

Vinet Pasqua Hey French (You could have made this but you didnx27t) har man tidigare bara kunnat få på restaurang, men nu släpps det i en begränsad upplaga (120 stycken flaskor) i Systembolagets beställningssortiment. Hey French Edizione II heter det där och det är gjort på druvorna garganega, pinot bianco och sauvignon blanc från vingårdar i östra Soave - ett italienskt vinområde. Vinet är även en blend gällande årgång och innehåller fyra utvalda årgångar från 2010-talet: 2015, 2016, 2017, 2018. Alkoholhalten ligger på 13,5 procent och för en flaska på 750 milliliter får man betala 370 kronor. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green
0

Babish lagar poke bowls
Så du också kan göra det

I det här avsnittet av Basics with Babish får vi lära oss hur man lagar till några smarriga poke bowls på ett rätt så bra sätt. Bonus-poke bowls nedan. Tumnagel
80kg
+
Frode Wikesjö
0

Heinz släpper blodig variant till halloween
Ett lakan och du har din outfit till festen

Det enklaste fuskblodet att få tag på är så klart lite gammal hederlig ketchup. Det har Heinz slagit fasta på och släpper nu en tillfällig förpackning, men tyvärr inte i Sverige. Det finns många varianter på att göra sin produkt lite hetare inför olika högtider, om halloween nu räknas som en, och den här var riktigt snygg tycker jag. Tumnagel
81kg
+
Roger Åberg
0