m
a
r
2 i dag64 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Mer Porsche åt folket!
Vi har kört Macan

Mer Porsche åt folket!
Foto: Roger Åberg
Garaget / Bilen

Hur följer man upp en sådan solskenshistoria som Cayenne? Folket började få dille på lyxiga prestandasuvar och Porsche var inte sena med att leverera. Succén var ett faktum och idag kan man knappt befinna sig ute på vägen utan att stöta på ett exemplar. Men vad är nästa steg? Att följa trenden såklart och analysera köpbeteende hos konsumenterna. Många hade nog insett att de inte behövde en stor suv utan att det räckte med ett mellanting för att ta sig fram och tillbaks till jobbet och kanske några meter på grusvägen ut till landstället. Porsche ruvade på steken en stund men presenterade för inte så längesen sin medlem i kompakt-suv-genren - Macan. Vi fångade dieselversionen och försökte ta reda på om den här är så mycket mer än en Audi Q5 för det finare folket.

Inledning
Macan är alltså inte en modell som skapats från grunden utan den delar mycket med Audi Q5. Designen är såklart mycket Porsche och taklinjen har skruvats ner rejält jämfört med Q5, men under skalet delar de båda mycket. Med det sagt är det dock ingen Q5 med Porsche-märken på, Porsches ingenjörer har jobbat mycket för att få till en sportig kompaktsuv som ska ge rätt känsla, vara kul att köra och sticka ut i mängden. Och det har de lyckats med. Har nog aldrig sett så många Cayenne-ägare vrida på huvudet när man har passerat. Vid ett snabbt ögonkast kan man lätt förväxla lillebror med storebror men baktill går det inte att ta miste på att det här är en Macan och ingen Cayenne.

En Audi Q5 är knappast billig och en Macan är ännu dyrare - runt 100.000 kronor får man betala i "Porsche-skatt" - och den stora frågan är om det är värt det. Testbilen kostar 935.500 kronor och då sitter det tillbehör för 350.000 kronor på den, grundpriset är 595.000 kronor. Det är väldigt mycket pengar och på pappret känns det nästan larvigt att betala miljonen för en liten diesel-suv.

Körkänsla
Vi båda skakade lite på huvudet åt prislappen men efter några mil bakom ratten ändrade sig Roger snabbt och skickade ett SMS till Bobby med texten "säger du till Porsche att de inte får tillbaka den här?".

Man sitter ju lite högre i denna bil än i andra bilar (och Porschar) vilket gör att man kanske väntar sig att den ska kränga mer eller vara lite jobbigare att hantera i snabba farter - men icke. Bilen känns oerhört välbalanserad och tillsammans med den elektroniska servon glömmer man också snabbt av vad det är för storlek på bilen man kuskar omkring. Styrningen har hämtats från 911 och det här med kuggstång känns så stenålder. Den här är rapp, har rätt motstånd och svarar på minsta lilla vink. Och det går verkligen inte att känna någon skillnad mot riktig kuggstång. Då får man gå tillbaka till en bil utan servo för att verkligen känna skillnaden.

Motorn i den här är som sagt en diesel men det gör faktiskt inte så mycket. Inget alls faktiskt, motorn passar bilen oerhört bra. Utifrån hörs det tydligt att det är just en diesel men inne i kupén är det befriande tyst från motorljud. 258 hästar och ett vrid på 580 Nm räcker gott och väl till och tar en - tillsammans med automatlådan - till 100 km/h på 6.3 sekunder och resan dit är väldigt len och fin. Mycket vill alltid ha mer och vi ser fram emot att man stoppar ner den ännu vassare dieseln som sitter i Audi SQ5 även i Macan, men den behövs verkligen inte.

Exteriör
Det är bara i trånga utrymmen som bilens form blir ett problem, speciellt framåt. Motorhuven med lysena i hörnen är verkligen en box och vi hade faktiskt inte tackat nej till en kamera även i fronten som lite hjälp när det är dags att parkera. Just fronten är som sagt maffig med skön blingkänsla utan att bli för vräkig. Man ser tydligt att bilen tillhör den exklusivare skaran och att det är något speciellt med den. Baken är i våra ögon riktigt lyckad, om än osmart för innerutrymmena i bilen. De djupa baklysena som går in i karossen lyser mysigt på kvällen och ser rätt så konceptmässiga ut i sitt utförande. Att man sedan smart monterat knappen till bakluckan i den bakre vindrutetorkaren (lite hemligt och briljant) gör att man slipper ett fult handtag och annat som stör luckans annars släta yta.

Trots att det är en diesel får man fyra feta avgaspipor bak och inget som avslöjar att det är just denna versionen man kör omkring i. En del bilar har ett diesel-emblem på framskärmarna men skippar man det är det lätt att förväxla denna med bensinbrodern Macan S - som det även står på bakluckan på denna.

Frågan är varför den har fått namnet Macan S eftersom motorn inte är något extravagant - och väljer du en Audi SQ5 får du en betydligt fetare diesel. Vi tycker gott att den kunde fått heta Macan utan S, ska man göra en snålare version av den här hoppas vi att man blandar in el.

Interiör
Porsche-mysigt som vanligt. Många knappar men alla känns logiskt placerade och fyller sina funktioner. Bra känsla i alla reglage och allt är enkelt att förstå - navskärmen med touch fungerar faktiskt förvånansvärt bra och den är snabb. Ratten är fantastisk och får en att tro att man snarare sitter i en Cayman än i en suv. Denna bil var utrustad till tänderna men det var inget som riktigt stack ut. Läderklädd instrumentbräda är ju givetvis trevligt men frågan är om det är så nödvändigt?

I bagagerummet ska man få in 500 liter och fäller man baksätet utökas detta till 1 500. Helt okej siffror men när det ska in människor istället för bagage blir det lite värre. Den kraftigt sluttande taklinjen i kombination med panoramataket som stjäl fyra centimeters takhöjd gör sig väl påmind här. Är du över 180 centimeter lång kommer du garanterat att få problem med hur du ska hålla huvudet, för här är det trångt. Man vill inte åka tre vuxna i det här baksätet utan här passar det bäst med två normalstora vuxna - eller barn. Ha inga förhoppningar om att Macan är en laståsna eller att du kan frakta ett litet fotbollslag i den så blir du inte besviken.

Avslutning
Även Macan känns som en given succé för Porsche. Bilarna som finns är slutsålda och eftersom väntetiden på ett nytt exemplar nu dragit iväg till ett par månader erbjuder Porsche (i USA) de kunder som skrivit på papprena att låna sportmodellerna Cayman eller Boxster fram tills dess att deras bilar är klara. I Sverige sägs köparna av Macan vara personer som inte varit bekanta med Porsche tidigare - och som vill testa något nytt och spännande. Det finns även de som i dagsläget har en Cayenne och vill uppgradera vagnparken - men inte genom att byta ut den stora suven utan med att komplettera med en Macan. De kanske i dagsläget har en mellansuv av annat märke men vill att det ska vara enhetligt på uppfarten. Och det förstår man ju.

Men oj vad tusenlapparna flyger iväg när man börjar kryssa i prylar i extrautrustningslistan. Frånpriset på 595.000 kronor för Macan S Diesel kanske inte verkar så farligt när man börjar jämföra med andra tillverkare och tar i beaktning att det faktiskt är en Porsche det handlar om - men du ska vara riktig osugen på bekvämligheter om du ska lyckas köpa en bil för det priset. Porsche är duktiga på att ta betalt för grejerna, ta en titt på listan här under. Förhoppningsvis är Porsche-köparen med på att smakar det så kostar det, men de som är nya för märket bör nog förbereda sig mentalt för hur mycket det faktiskt kostar att köpa en sån här bil, och äga den.

Men som vi sagt så många gånger tidigare - det kommer alltid att finnas folk med gott om pengar. Och Macan kommer att fortsätta att gå åt som mjukglass i bastuvärme. Och modellen kommer göra att det kommer att rulla ännu fler Porschar på våra gator, för även om en Boxster eller Cayman ligger i samma prisklass så är det här ett vettigare alternativ och något du faktiskt kan använda i det långa loppet. Det här är Porschen för folket och att äga en Porsche är inte längre en ouppnåelig dröm.

Fakta Porsche Macan S Diesel:
Motor: V6, 3.0 liter, turbo, 258 hästkrafter, 580 Newtonmeter.
Växellåda: PDK dubbelkopplingslåda med sju växlar.
Drivning: Fyrhjulsdrift.
Prestanda: 0-100 km/h på 6.3 sekunder, toppfart 230 km/h.
Bromsar: 350 millimeter fram och 330 millimeter bak.
Däck: 235/60 R 18 fram och 255/55 R 18 bak.
Mått: Hjulbas 2.8 meter, längd 4.68 meter, bredd 1.92 meter, höjd 1.62 meter, vikt 1 880 kilo, bensintank 60 liter, förbrukning 0.61 liter per mil blandad körning.
Pris: 595 000 kronor.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Mer Porsche åt folket!
192kg
0

Mer Porsche åt folket!

Vi har kört Macan

Ny färdig cocktail från Hernö Gin
Det här är Martinez!

Den andra produkten i serien Hernö Gin Cocktails är Martinez!. Här har man blandat Mancino Vermouth Rosso Amaranto, maraschinolikör och några stänk bitter. Det är twist på den klassiska cocktail som skapades som en variant på Manhattan i slutet på 1800-talet. Martinez! släpps i en upplaga om 1250 stycken flaskor den 27 september klockan 10.00. Flaskan är på 500 milliliter, alkoholhalten på 35 procent och på prislappen står det 482 kronor. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green
0

Beavis and Butt-Head-kläder från Études
Snart på en Wille nära dig

Det franska klädmärket Études presenterar nu en ny kollektion kläder med MTV-ikonerna Beavis and Butt-Head på. Det finns t-shirts, jeansjackor, hoodies, skjortor och kepsar att välja mellan. Priserna sträcker sig från 90 euro till 650 euro och allt som erbjuds hittar ni på länken nedan. Tumnagel
76kg
+
Bobby Green
0

Matgeek har börjat sälja sås
Snart tillgängligt i hela landet

YouTube-profilen och mannen med en endast medelmåttig riskokare, Johan "Matgeek" Hedberg, ska har börjat sälja färdiga såser i flertalet matkedjor. Detta för att han länge jobbat med en digital produkt och saknat att jobba med en konkret vara. Därför började han, tillsammans med en ännu okänd samarbetspartner, tillverka burkar med sås. Under sommaren har man kunnat hitta dessa såser i utvalda ICA-butiker men tillgången har varit begränsad. Nu har man skalat upp produktionen och från nästa vecka ska dessa Matgeek-såser kunna hittas i alla Citygross-butiker i hela landet. I klippet ovan kan man se när Johan åker till fabriken i Motala för att provsmaka de nya såserna. Tumnagel
-100kg
+
Frode Wikesjö
0

Ett besök hos Russell's General Store
Har New Yorks bästa bacon- och äggmacka

Russellx27s General Store är en liten mysig mataffär och restaurang som ligger i den lilla staden Bovina. Här jobbar Maggie som gör goda pajer och Antonio som sägs veva ihop New Yorks bästa bacon- och äggmacka. Inget avancerat men det måste det ju heller inte alltid vara. Tumnagel
89kg
+
Bobby Green
0

Lil Nas X föder sitt debutalbum MONTERO
Så det är så albumsläpp fungerar?

Artisten Lil Nas X, som först blev populär med sin låt Old Town Road, har idag släppt fött sitt debutalbum MONTERO. Albumet består av 15 låtar och är 41 minuter långt. Ovan kan ni observera födseln av Lil Nas X album. Med sig på albumet har han Miley Cyrus, Elton John, Megan Thee Stallion, Doja Cat och Jack Harlow. Tumnagel
91kg
+
Hugo Engström
0

Aretha Franklins Respect är världens bästa låt
Svänger fortfarande bra

250 stycken musiker, kritiker och branschfolk har sagt sitt och efter en omröstning stod det klart att Aretha Franklins Respect är världens bästa låt. På plats nummer två hittar vi Public Enemys Fight the power och på plats tre Sam Cookes A change is gonna come. På 20:e plats hittar vi Robyn med Dancing on my own. Hela listan med 500 stycken låtar hittar ni på länken nedan. Vilken är världens bästa låt enligt dig? Tumnagel
71kg
+
Bobby Green
0

Årets julknäcke från Leksands smakar glögg
Inte knäck

För mig är det vörtbröd som gäller på jul men många äter även knäckebröd. Leksands presenterar nu årets julknäcke och det ska smaka glögg. Brödet har fått smak av de klassiska smakerna pomerans, kanel och nejlika och det börjar säljas från och med vecka 43. En förpackning är på 220 gram och kostar runt 20 kronor. Förutom glöggknäcket släpps även de klassiska julbröden Julknäcke Original och Tre kullor Julkryddor och Vört. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green
0

Nu finns Stauning Rye på Systembolaget
Ung whisky från Danmark

Stauning är ett whiskymärke från Danmark. Nu har deras Stauning Rye släppts på Systembolaget och den ska fungera lika bra som den är eller i drinkar. Företaget grundades av nio stycken vänner som alla har en passion för whisky, men ingen kunskap om hur man producerar den. Målet har dock alltid varit att göra whisky i världsklass. Stauning Rye är av klassisk amerikansk stil med 51% råg och 49% korn. Alex Munch som är en av grundarna till Stauning Whisky säger följande: "Vi tråkar inte ut vår whisky med lång lagring på fat för att uppnå en viss ålder. Whisky som inte har något att dölja vågar visa sig naken för världen. Vi är bara intresserade av modernisering om det ger vår whisky en bättre karaktär, annars håller vi fast vid den gamla traditionen. Vi eldar under våra kopparpannor, vi golvmältar lokal säd och använder torv från Jylland. Vi producerar småskaligt. Det vi däremot inte gör är att lagra ihjäl vår whisky, vi vill att fatkaraktären ska addera men inte ta över alla subtila smaker i vår new make. Det är lite som med het sås, rätt mängd förhöjer smaken men blir det för mycket brinner det mest i munnen." Du hittar whiskyn på länken nedan. För en flaska på 70 centiliter får man betala 599 kronor. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green
0

Volvo och Casca släpper skor
Inspirerade av XC40 Recharge

Den 22 september är det World Car Free Day och för att uppmärksamma detta har Volvo tillsammans med skotillverkaren Casca tagit fram ett par skodon. Dessa ska vara inspirerade av den helt eldrivna modellen XC40 Recharge och har då alltså en klassisk skandinavisk design. Tio procent av sulan ska vara tillverkad av återvunna däck och ovansidan av återvunna PET-flaskor. Ett par blir dina för 168 dollar. Tumnagel
63kg
+
Bobby Green
0

Arket och Tretorn släpper nytt samarbete
Regnkappor och accessoarer

Arket och Tretorn presenterar nu ett nytt samarbete som består av en funktionell och minimalistisk kollektion med regnkappor och accessoarer. Och det finns grejer till alla i familjen, även hunden. Inspirationen kommer från gamla fiskarparkas och robusta regnkappor. Anna Teurnell som är Designchef hos Arket säger följande: "Det nordiska klimatet kan vara mycket oförutsägbart, men det hindrar inte nödvändigtvis människor från att leva sina liv och att vara ute i naturen så länge de har lämpliga kläder. Den här kollektionen firar regnkläder genom att ta med beprövade element från klassiska plagg och integrera dem i nya stilar för den moderna familjen." Allt släpps den 7 oktober och priserna sträcker sig från 200-1500 kronor. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green
0

Ny serie magra ostar från Arla
Släpps vecka 39

Arla presenterar nu en serie med näringsrika magra hårdostar. De ska ha ett högt innehåll av protein, kalcium, vitamin B12 och zink. Tre olika varianter erbjuds och två av dessa kommer även som färdigskivade. Släpps i butik vecka 39. Bonusklipp nedan. Tumnagel
70kg
+
Bobby Green
0

Saturnus presenterar årets glögg
Snart är det jul igen!

Den första snön har fallit i Sverige och snart är det dags att börja koka glögg, typ. Nu presenterar Saturnus deras glögg för i år och det är alkoholfria Vintermojito som kan drickas både kall eller varm. Kanel, ingefära, kardemumma och pomerans ska blandas med smakerna limejuice och mynta. Kommer på 50-centilitersflaska till dagligvaruhandeln från och med slutet av oktober. Något pris har vi tyvärr inte fått än. Tumnagel
100kg
+
Bobby Green
0

Nu kan du sitta på en nallebjörn
Från sofacompany

Nallebjörnar är ju mysiga, det vet ju alla. Nu kommer Sofa Company med stora nallebjörnar för oss som kanske inte vågar kela med en i soffan. Nu finns några av deras produkter i ett tyg som är teddyliknande och som finns i den karamellbruna på bilderna. Soffan heter Paula och har plats för tre och kostar 11.999 kronor och den divanliknande soffan heter Rose och kostar 7999 kronor. Fåtöljen heter Otis och kostar 4999 kronor och Puffen heter No.9 och kostar 1499 kronor. Tumnagel
98kg
+
Roger Åberg
0

Emirates lanserar VR-app
Kolla in deras första klass-svit

Flygbolaget Emirates har lanserat en VR-app för alla dem som är intresserade av att ta sig en närmare titt inuti Emirates kabiner innan det är dags att flyga. I appen kan användaren ta del av hur det ser ut i Emirates så kallade sviter på deras flygplan samt hur det det ser ut i första klass. För många är det antagligen så nära man kommer dessa upplevelser om man inte är beredd att langa upp en herrans massa tusenlappar eller bonuspoäng, något som krävs för att testa på den äkta varan. Emirates VR-app går att använda med Oculus Rift och går att ladda ner gratis från Oculus Store. Här ovan hittas en trailer för Emirates nysläppta VR-app. Tumnagel
78kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Biograf Rigoletto öppnar med nytt koncept
Har nu 18-årsgräns

Den 30 september öppnar den anrika biografen Rigoletto på Kungsgatan i Stockholm upp återigen med ett helt nytt koncept. Nu kommer man förutom bio ha bistro och bar och det sistnämnda gör att man inför 18-årsgräns på stället. Till din film kommer du här alltså att kunna få både mat och alkoholhaltig dryck och eftersom den första filmen som visas är nya Bond-rullen No Time To Die kanske en Dry Martini passar bra, eller en Heineken. Biljetter till de första visningarna släpps imorgon. Tumnagel
196kg
+
Bobby Green
0

Nya Michelin-stjärnor till sverige
Fyra nya restauranger fick plats i guiden

Årets Guide Michelin har släppts och i den kan man se att fyra svenska restauranger har fått nya stjärnor. Restaurangerna som nu kan flasha med en stjärna är Aira i Stockholm, Project i Göteborg, Äng i Tvååker och Hotell Borgholm på Öland. Den enda restaurangen i Sverige som tidigare hade tre Michelin-stjärnor, Frantzén i Stockholm, fick behålla dessa i årets guide. Enligt guiden finns det nu en trestjärnig, fyra tvåstjärniga och 14 enstjärniga restauranger i Sverige. Tumnagel
111kg
+
Frode Wikesjö
0

Swedish House Mafia och The Weeknd teasar
Släpper snart låten Moth to a Flame

Ryktena kring en låt från Swedish House Mafia och The Weeknd stämde och på årets MTV Video Music Awards visade man följande teaser inför låten Moth to a Flame som väntas släppas snart. Visa det här inlägget på Instagram Ett inlägg delat av @swedishhousemafia Tumnagel
91kg
+
Bobby Green
0

1000 - ett nytt Svenskt skidmärke
Tillverkas med förnyelsebar energi

1000 är namnet på ett nytt svenskt skidmärke signerat Åre Skidfabrik. Tillverkningen sker med förnyelsebar energi och man gör det tillsammans med RISE (Research Institutes of Sweden) som bedriver svensk forskning för hållbar tillväxt. Skidåkaren Magnus Granér som tidigare jobbat åt det amerikanska skidmärket ON3P är numera inblandad i 1000 och den första åkaren som presenteras i teamet man har skapat. Skidorna har en träkärna av poppel, bok och bambu och extra tjocka stålkanter som ska ge en längre livslängd. Just nu finns de tre modellerna Park, Allmountain och Powder att välja mellan och priserna är från 700 euro till 850 euro. Läs mer om skidorna på länken nedan. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green
0