m
a
r
6 i går50 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Jag tävlade mot Bobby och Bobby vann
Så var det att åka med i Audis självkörande RS7

Jag tävlade mot Bobby och Bobby vann
Foto: Bobby Green och Audi
Garaget / Bilen

Det bästa med att köra bil är att just köra bil. Man har kontrollen över en maskin och bestämmer vart man vill åka och hur fort eller långsamt det ska gå. Det är väldigt enkelt att känna sig fri när man kör bil. En trevlig vägsträcka, vackert väder, nedvevad ruta och ingen tid att passa - då mår man. Sedan lång tid tillbaka har vi människor förutspått att vi i framtiden inte skulle köra bil - utan bara åka bil. En dator skulle alltså ta över körningen och vi skulle förpassas till passagerare som bara åkte med på turen. Framtiden har varit här en stund och vi har sett allt från självbromsande bilar till de som håller dig i rätt körfält. Audi tog nyligen ett steg till när de presenterade RS7 Concept - en helt självkörande bil kapabel till att blåsa på i full fart på en racerbana. Det låter ju helt galet men det här är bara början. Jag begav mig till varmare nejder för att åka med i konceptbilen som det visade sig att jag hade mer gemensamt med än jag trodde - den heter nämligen Bobby.

Inledning
Det här med bilar som kör sig själva är väldigt intressant. Jag har tidigare bara sett på det som att vi skulle få slippa köra jobbiga och långa sträckor och låta bilen ta över jobbet, för att sedan ta vid där de roliga sträckorna börjar. Men självkörande bilar betyder så mycket mer än transport. Har vi bilar som inte behöver rattas av människor kan man exempelvis konstruera parkeringsgarage på andra vis än i dag - man skulle kunna göra dessa mycket mindre och slippa behöva bygga gångvägar och hissar åt folk. Bilen stoppar ner sig själv i ett tajt garage medan du går och shoppar eller vad du nu gör, när du är klar anropar du bilen som då kommer och plockar upp dig. Ingen risk för parkeringsskador då datorerna är försiktigare än stressade shopaholics med färsk lön på kortet, och ett system för att rada upp bilarna preussiskt ser till att man inte slösar någon yta och idiotparkerade bilar är ett minne blott.

En annan aspekt är såklart säkerheten. 90 procent av alla olyckor som sker i trafiken beror på oss människor. Vi glömmer att titta åt något håll när vi kör ut, vi gör en dum omkörning eller sms:ar vid ratten. Det gör inte en dator, så här skulle man effektivt kunna få ner olyckssiffran om man inte lät oss köttklumpar ta korkade beslut i trafiken. Vi skulle istället kunna göra något annat i bilen - jobba, sova, surfa, titta på film eller bara sitta och snacka utan att behöva koncentrera oss. Bilen skulle ta oss dit vi vill på det mesta optimerade sättet som går - både när det gäller till bränsleekonomi, körstil och bekvämlighet.

Bilen
Hur mycket jag än vill tro att Audi döpt bilen efter mig så är det inte så. Namnet kommer från den amerikanska racerföraren Bobby Unser som tävlade med en Audi Quattro i Pikes Peak får många herrans år sedan. Bobby vann tävlingen 13 gånger.

I grunden handlar det om en vanlig RS7:a pre-facelift som ingenjörerna har satt tänderna i. Om ni minns den förarlösa TTS Pikes Peak concept som Audi visade upp 2010 var den fylld med skrot även på taket, i RS7 Concept har man byggt in allt detta i bilen. Så utseendemässigt ser den självkörande bilen inte så annorlunda ut, förutom den något speciella folieringen här och där då. I bakluckan har man lastat in ett helt gäng med datorer och kablar som tillsammans adderar 150 kilo i vikt. Mycket av denna vikt ligger dock i två extra batterier som ser till att man alltid har bra kräm och aldrig får någon strömdipp. I övrigt har man installerat ett extra bromssystem och hängt i växellådan från Audi S8 då denna till skillnad mot RS7 använder sig av drive-by-wire. Annars har man faktiskt använt all teknik RS7:an bjuder på i originalutförande, eftersom den redan är fylld med massa elektroniska hjälpmedel som "enkelt" går att modifiera.

Datorerna i bakluckan matar och samarbetar med mängder av sensorer, radar, night vision, videokameror, ultraljud och GPS för att allt ska fungera. Det tar två varv på en bana innan bilen har "lärt sig" hur den ska köra för att sätta bästa tid. Jag frågade ingenjörerna om det därefter bara var att rulla ut den och trycka på play, men riktigt så fungerar det inte. Varje varv är ett nytt för datorerna, även om man lärt bilen. Detta för att omständigheterna givetvis ändras hela tiden - luftfuktighet, temperatur, underlag och så vidare. Det går alltså inte att köra ett färdigt program utan det är direkt feedback som gäller varje körning.

Runt förarplatsen finns mängder med knappar och switchar som antingen aktiverar självkörningen eller dödar den om något skulle gå snett. Av säkerhetsskäl satt en ingenjör med vid ratten för att snabbt kunna ta över om något oväntat skulle inträffa. Skulle det börja barka åt fanders är det bara att ta tag i ratten och ta över. Samma gäller om man skulle nudda gasen, bromsen eller växelväljaren.

Åkturen
Innan man sätter av utan att ha vare sig foten på gasen eller händerna på ratten måste bilen startas om för att hoppa in i körprogrammet som styr den. När detta väl är klart är det bara att hålla i sig och njuta av åkturen. Bilen är inställd på att inte hålla igen och fegkör knappast runt banan, men den ser alltid till att det inte går över gränsen. På vanligt RS7-vis drar man iväg från noll i en ruskigt snabb fart och att bara sitta och titta på när den första snäva kurvan närmar sig jäkligt snabbt är både häftigt och skrämmande. Ska tekniken fungera eller kommer någon liten bugg skicka oss rätt ut i salladen? Som tur var gjorde datorerna sitt jobb och vi kom igen första böjen, och andra, och tredje. Asfalten på Ascari-banan är dock inte helt snäll mot däcken så på vissa ställen var det dåligt fäste och det blev lite understyrning i vissa kurvor, och överstyrning i vissa. Men bilen reder ut det. Skulle den känna av att den börjar få sladd åt något håll korrigeras detta och tittar man på ratten ser man hur mycket den faktiskt jobbar och justerar hela tiden. Om det helt plötsligt skulle dyka upp ett vått parti och bli snorhalt jobbar datorerna för fullt för att hålla bilen på rätt spår ändå. Det går inte att förutspå händelser men när de dyker upp klarar tekniken att ta hand om det.

Trots att han som satt vid ratten inte rörde något kändes åkturen aldrig skrämmande. Man märkte att bilen visste vad den sysslade med och jag som inte vet bättre litade helt och hållet på tekniken. Det är lite som en smart dubbelkopplingsväxellåda - den vet hela tiden vad som är bäst och det är bättre att du som Svensson inte lägger dig i. Det är en underdrift att säga att det är märkligt att åka med i en bil som kör sig själv. Det är fullkomligt bisarrt. I 200 knyck på en racerbana, helt utan att något annat än massa datorer jobbar.

Vi som var på plats fick möjligheten att tävla mot Bobby. Först fick vi åka med i bilen som då klockade en tid, sedan fick vi själva försöka klå denna tid i en standard RS7. För mig gick det givetvis åt pipsvängen, och jag kan alltså erkänna att jag blivit slagen av en självkörande bil. Men så är jag ingen racerförare heller, och är inte lika smart som en dator. Som ni kan se i klippet så hamnade jag lite fel inför en chikan och på väg ut överstyrde bilen och jag fick tillfälle att hjälpa de som jobbar på banan med gräsklippningen. Jag hade även ihjäl en kona. Flera av de andra som körde slog dock bilen så det finns plats för ytterligare optimering hos Bobby, och det dröjer troligtvis inte länge förrän dessa typer av bilar kör åttor runt oss människor.

Avslutning
Självkörande bilar är på väg, så är det bara. Jag som älskar att köra själv är inte helt vän med tanken än, men givetvis skulle det ju vara skönt om bilen exempelvis kuskade fram själv långa transportsträckor så jag bara får köra de roliga bitarna själv. Och det är ju det som är hela syftet med de här bilarna - att förenkla, optimera och göra det så bekvämt för oss människor som det bara går. Audi har kommit en bra bit på väg och förbered er på att det här snart kommer att bli en allt mer vanlig syn ute på vägarna.

Racing med självkörande bilar hoppas jag dock inte blir verklighet, för då kommer det bara handla om vem som har den bästa datornörden och hur mycket man kan överklocka sina processorer. I dagens racing förekommer det redan för mycket datorer som det är och jag anser att det ska vara förarnas skicklighet som avgör - inte megahertzen i någon burk.

Det ska bli riktigt intressant att se vad nästa steg blir, och framförallt vad konkurrenterna kommer att bjuda på.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Jag tävlade mot Bobby och Bobby vann
178kg
0

Jag tävlade mot Bobby och Bobby vann

Så var det att åka med i Audis självkörande RS7

Agnes släpper nytt album
Lyssna på Magic Still Exists här

Det har gått nästan tio år sedan Agnes senaste album men nu är det återigen dags för ett nytt. Detta heter Magic Still Exists och innehåller elva stycken spår. Musiken är mer disco än tidigare och Agnes har låtit sig inspireras av Giorgio Moroder, Sun Ra och Sylvester under skapandet av albumet. Genren kallar hon för Spiritual disco. Så här säger hon om det: "Att blanda spirituella texter med disco kändes både lockande och nödvändigt. Disco står för frihet, att utrycka sig själv och inte skämmas. Men musiken var också något jag behövde göra för att växa spirituellt och stärka mig själv. En möjlighet att ta det jag har inom mig, multiplicera det och leka med det." Tumnagel
92kg
+
Bobby Green
0

Ny singel från Abba
Just a Notion

Den 5 november släpper Abba sitt nya Album Voyage. Nu har ytterligare en singel släppts från plattan och den heter Just a Notion. Egentligen är det en gammal låt som har fått nytt liv igen. Så här säger Björn Ulvaeus om den: "Wikipedia says this track was recorded in September 1978, which sounds about right. That puts it in between ABBA the Album and Voulez-Vous, and it would have been included in the latter had we not decided against it. Why did we decide against it? In hindsight, I don’t have a clue. It’s a good song with great vocals. I know that we played it to a publisher in France and a couple of other people we trusted and as far as I can remember they liked it very much. So it’s a mystery and will remain a mystery. Now Benny has recorded a new backing track to which we’ve added drums and guitars, but all vocals are from the original 1978 tracks. In a way, it demonstrates what we plan to do with ABBA Voyage in 2022. There, we will have a live band playing, but all vocals will be from the old recordings. Just a Notion’ is a ridiculously happy song and hopefully it will cheer you up in these dark times!" Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
0

Oumph! börjar med kebab
Gjord på ärtprotein

Oumphs Döner Style Kebab har tidigare under hösten lanserats i Storbritannien till reaktioner som ”Your best product yet” och ”Game changer” från personer som testat den växtbaserade kebaben. Oumph! Döner Style Kebab är gjord på ärta, grillad och skuren från spett, precis som traditionell kebab. Man släpper även Oumph! Crispy Buffalo Bites som är saftiga bitar gjorda på soja marinerade i en het, syrlig buffalosås och panerade i en krispig cornflakes-coating. Den veganska kebaben ska ha funnits på hyllorna sedan vecka 39 och ett paket på 400 g kostar cirka 54 kr. Tumnagel
88kg
+
Hugo Engström
0

Tut i luren! Idag är det Champagne Day!
Grattis!

Man kan dricka champagne varje dag om man så vill det, men kanske lite extra mycket idag eftersom det är Champagne Day. Sen att det även är fredag är väl alltid en bonus. Så korka upp någon trevlig flaska som du har haft liggandes länge och som hamnat i facket "för fin för att dricka just nu" och njut. Skål! Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0

Årets tomteglass från Sia är här
Vit Chokladbräck med Polka

Affärerna är fulla med julprylar redan och mängder av olika godsaker börjar släppas inför den kommande mysperioden. Glass kanske inte alla äter när det börjar bli kallt men även här ska det julas såklart. Sia presenterar nu årets tomteglass och det är Vit Chokladbräck med Polka. Den innehåller vit chokladgräddglass med polkakulor och bitar av vit choklad. Kommer till butik från vecka 44. Tidigare Tomteglassmaker är Skumtomte (2017), Lussebulle (2018), Marsipangris (2019) och Glöggmys (2020). Tumnagel
93kg
+
Bobby Green
0

Swedish House Mafia och The Weeknd släpper låt
Moth To A Flame

Efter en kort teaserkampanj är nu Swedish House Mafia och The Weeknds låt Moth To A Flame släppt och så här låter den i sin helhet. Vad tycker ni? Bonus-intervju nedan. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green
0

Tesla ska börja sälja öl
Giga Beer ska säljas i Cybetruck-flaskor

Under en presentation av Teslas Gigafactory i Berlin förra veckan så meddelade företagets vd Elon Musk att man nu även kommer att börja sälja öl. Tesla har registrerat de båda varumärkena "Giga Beer" samt "Giga Bier" för de ölen man planerar att börja sälja. Som synes i videoklippet ovan så planerar Tesla att sälja sitt öl i flaskor vars design verkar vara inspirerade av företagets futuristiska modell Cybertruck. Elon Musk sa under presentationen att han hoppas att Tesla kan börja sälja öl någon gång under nästa år. Tumnagel
82kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Mapei och Rusiak bildar gruppen MOR
Med producenten Fredrik Okazaki

Tanken var att Fredrik Okazaki och Thomas Rusiak skulle skriva lite saker till Mapeis kommande platta, men istället blev det en ny grupp som kom att kallas MOR. Första låten från den nya konstellationen kallas för Spitfire och här blandas Mapeis fantastiska röst med harpa och stråkorkester. Rått och vackert på en och samma gång. Rusiak är en legendar i hiophop-sverige, Fredrik har jobbat med Robyn, FKA Twigs, Yung Lean och Royksopp och Mapei har vi tidigare hört bland annat med superhiten Donx27t wait. Tumnagel
87kg
+
Roger Åberg
0

Klocka som matchar din Pininfarina Battista
Från Bovet

Det är klart att du måste matcha din nya Pininfarina Battista med en fet klocka på armen. Därför har Pininfarina gått samman med den anrika urtillverkaren Bovet och tagit fram det vi ser här - Battista Tourbillon. Faktiskt den första Bovet har tillverkat med asymmetriska visare. På insidan sitter ett helt nytt urverk som har en kraftreserv på tio dagar. Klockan är i samma färg (Iconica Blu) som Anniversario-versionen av bilen. Endast 90 stycken exemplar kommer att tillverkas - 30 i titan, 30 i rött guld och 30 i platina. Prislappen börjar på 265.000 euro. Tumnagel
71kg
+
Bobby Green
0

Ny kudde som leder bort värme
Ska göra att du somnar fortare

Emma - The Sleep Company är ett tyskt företag som säljer madrasser, sängar och andra sov-relaterade saker. Nu lanserar de en ny produkt i deras Diamond Degree-serie och det är en kudde som ska hjälpa till att sänka kroppstemperaturen och leda bort värme under natten - något som ska göra att du somnar fortare och förbättrar djupsömnen. Kudden är 70 centimeter lång, 40 hög och 12 centimeter tjock. Den har tre justerbara lager bestående av Diamond Degree-skum, stödjande HRX-skum och Memory-skum. Släpps den 22 oktober här och kostar 1799 kronor. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green
0

Saudiarabien bygger hotell på oljeplattform
Om man vill turista till havs

Saudiarabiens Public Investment Fund (PIF) kommer att investera i ett hotellbygge till havs där det är tänkt att turister ska bo på en ombyggd oljeplattform. Resorten kallas för "The Rig" och de tre hotellen på plattformen kommer att ha 800 rum för uthyrning tillsammans. Sammanlagt kommer resorten att uppta en yta på 150.000 kvadratmeter och även inkludera elva restauranger, berg-och-dalbana, pariserhjul, vattenrutschbana, go cart-bana, bungy jump-torn, flera pooler, scener och annat. När The Rig kommer att vara färdigbyggt och börja kunna ta emot turister finns det än så länga inga uppgifter om. Här nedan hittas en reklamfilm för det hela. Tumnagel
70kg
+
Wille Wilhelmsson
0

IWC och Hot Wheels släpper klocka
Kommer i en liten verktygslåda

I samband med den 78:e upplagan av Goodwood Members Meeting har klocktillverkaren IWC Schaffhausen tillsammans med leksakstillverkaren Hot Wheels tagit fram en klocka och en liten leksaksbil i form av en klassisk Mercedes 300 SL. Endast 50 stycken exemplar kommer att bli till och det första auktioneras iväg av Bonhams, pengarna kommer gå till välgörenhet. Allt kommer förpackat i en snygg verktygslåda. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green
0

Idag är det Internationella gin och tonic-dagen
Gin & tisdag

Tänk vad härligt ändå när man får reda på att denna regniga och kyliga tisdag också råkar vara internationella gin och tonic-dagen. En GT värmer ju alltid så varför inte liva upp veckan lite med denna traditionella och utomordentliga drink. Hur blandar du din? Tumnagel
119kg
+
Bobby Green
0

Foodboats kan komma till Stockholm
Säljer mat från vattnet

Efter foodtrucks kommer nu foodboats till Stockholm. Det är den grönblå majoriteten som i nästa års budget vill utreda frågan om båtserveringar. Idén kommer från Italien där det i flera italienska städer finns flytande restauranger som serverar mat. Tanken är att båtarna både ska ha fasta platser och kunna tuffa runt när det behövs. De ska kunna lägga till vid kajer och vid promenadstråk. Trafikkontoret, exploateringskontoret och Stockholm Hamnar har fram till nästa sommar på sig att utreda frågan. Vad tror ni om idén? Klippet visar en foodboat i Washington för några år sedan. Tumnagel
96kg
+
Bobby Green
0

Porsche Design ska börja designa lyxhotell
Kommer att ha minst 150 rum

Porsche Design och den tyska hotellkedjan Deutsche Hospitality har ingått ett partnerskap vilket gör att du inom kort kommer att kunna bo på ett hotell designat av just Porsche Design. Ett antal Steigenberger Porsche Design Hotels kommer att slå upp portarna runt om i världen och alla kommer att vara i lyx-segmentet. Marcus Bernhardt som är chief executive hos Deutsche Hospitality säger följande: "Our two companies unite the very best of both worlds. Porsche Design brings a unique design philosophy to the partnership. And there is scarcely any company in the hotel business other than Steigenberger which has brought so much quality, service and passion to bear over a period of more than 90 years. With these strengths, we create a new and exciting product that will encourage people to rediscover the hotel sector." När det första hotellet öppnar är dock oklart för tillfället. Tumnagel
71kg
+
Bobby Green
0

Vinet Pasqua Hey French släpps
Har tidigare bara funnits på restaurang

Vinet Pasqua Hey French (You could have made this but you didnx27t) har man tidigare bara kunnat få på restaurang, men nu släpps det i en begränsad upplaga (120 stycken flaskor) i Systembolagets beställningssortiment. Hey French Edizione II heter det där och det är gjort på druvorna garganega, pinot bianco och sauvignon blanc från vingårdar i östra Soave - ett italienskt vinområde. Vinet är även en blend gällande årgång och innehåller fyra utvalda årgångar från 2010-talet: 2015, 2016, 2017, 2018. Alkoholhalten ligger på 13,5 procent och för en flaska på 750 milliliter får man betala 370 kronor. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green
0

Babish lagar poke bowls
Så du också kan göra det

I det här avsnittet av Basics with Babish får vi lära oss hur man lagar till några smarriga poke bowls på ett rätt så bra sätt. Bonus-poke bowls nedan. Tumnagel
80kg
+
Frode Wikesjö
0

Heinz släpper blodig variant till halloween
Ett lakan och du har din outfit till festen

Det enklaste fuskblodet att få tag på är så klart lite gammal hederlig ketchup. Det har Heinz slagit fasta på och släpper nu en tillfällig förpackning, men tyvärr inte i Sverige. Det finns många varianter på att göra sin produkt lite hetare inför olika högtider, om halloween nu räknas som en, och den här var riktigt snygg tycker jag. Tumnagel
81kg
+
Roger Åberg
0