m
a
r
4 i går71 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Jag tävlade mot Bobby och Bobby vann
Så var det att åka med i Audis självkörande RS7

Jag tävlade mot Bobby och Bobby vann
Foto: Bobby Green och Audi
Garaget / Bilen

Det bästa med att köra bil är att just köra bil. Man har kontrollen över en maskin och bestämmer vart man vill åka och hur fort eller långsamt det ska gå. Det är väldigt enkelt att känna sig fri när man kör bil. En trevlig vägsträcka, vackert väder, nedvevad ruta och ingen tid att passa - då mår man. Sedan lång tid tillbaka har vi människor förutspått att vi i framtiden inte skulle köra bil - utan bara åka bil. En dator skulle alltså ta över körningen och vi skulle förpassas till passagerare som bara åkte med på turen. Framtiden har varit här en stund och vi har sett allt från självbromsande bilar till de som håller dig i rätt körfält. Audi tog nyligen ett steg till när de presenterade RS7 Concept - en helt självkörande bil kapabel till att blåsa på i full fart på en racerbana. Det låter ju helt galet men det här är bara början. Jag begav mig till varmare nejder för att åka med i konceptbilen som det visade sig att jag hade mer gemensamt med än jag trodde - den heter nämligen Bobby.

Inledning
Det här med bilar som kör sig själva är väldigt intressant. Jag har tidigare bara sett på det som att vi skulle få slippa köra jobbiga och långa sträckor och låta bilen ta över jobbet, för att sedan ta vid där de roliga sträckorna börjar. Men självkörande bilar betyder så mycket mer än transport. Har vi bilar som inte behöver rattas av människor kan man exempelvis konstruera parkeringsgarage på andra vis än i dag - man skulle kunna göra dessa mycket mindre och slippa behöva bygga gångvägar och hissar åt folk. Bilen stoppar ner sig själv i ett tajt garage medan du går och shoppar eller vad du nu gör, när du är klar anropar du bilen som då kommer och plockar upp dig. Ingen risk för parkeringsskador då datorerna är försiktigare än stressade shopaholics med färsk lön på kortet, och ett system för att rada upp bilarna preussiskt ser till att man inte slösar någon yta och idiotparkerade bilar är ett minne blott.

En annan aspekt är såklart säkerheten. 90 procent av alla olyckor som sker i trafiken beror på oss människor. Vi glömmer att titta åt något håll när vi kör ut, vi gör en dum omkörning eller sms:ar vid ratten. Det gör inte en dator, så här skulle man effektivt kunna få ner olyckssiffran om man inte lät oss köttklumpar ta korkade beslut i trafiken. Vi skulle istället kunna göra något annat i bilen - jobba, sova, surfa, titta på film eller bara sitta och snacka utan att behöva koncentrera oss. Bilen skulle ta oss dit vi vill på det mesta optimerade sättet som går - både när det gäller till bränsleekonomi, körstil och bekvämlighet.

Bilen
Hur mycket jag än vill tro att Audi döpt bilen efter mig så är det inte så. Namnet kommer från den amerikanska racerföraren Bobby Unser som tävlade med en Audi Quattro i Pikes Peak får många herrans år sedan. Bobby vann tävlingen 13 gånger.

I grunden handlar det om en vanlig RS7:a pre-facelift som ingenjörerna har satt tänderna i. Om ni minns den förarlösa TTS Pikes Peak concept som Audi visade upp 2010 var den fylld med skrot även på taket, i RS7 Concept har man byggt in allt detta i bilen. Så utseendemässigt ser den självkörande bilen inte så annorlunda ut, förutom den något speciella folieringen här och där då. I bakluckan har man lastat in ett helt gäng med datorer och kablar som tillsammans adderar 150 kilo i vikt. Mycket av denna vikt ligger dock i två extra batterier som ser till att man alltid har bra kräm och aldrig får någon strömdipp. I övrigt har man installerat ett extra bromssystem och hängt i växellådan från Audi S8 då denna till skillnad mot RS7 använder sig av drive-by-wire. Annars har man faktiskt använt all teknik RS7:an bjuder på i originalutförande, eftersom den redan är fylld med massa elektroniska hjälpmedel som "enkelt" går att modifiera.

Datorerna i bakluckan matar och samarbetar med mängder av sensorer, radar, night vision, videokameror, ultraljud och GPS för att allt ska fungera. Det tar två varv på en bana innan bilen har "lärt sig" hur den ska köra för att sätta bästa tid. Jag frågade ingenjörerna om det därefter bara var att rulla ut den och trycka på play, men riktigt så fungerar det inte. Varje varv är ett nytt för datorerna, även om man lärt bilen. Detta för att omständigheterna givetvis ändras hela tiden - luftfuktighet, temperatur, underlag och så vidare. Det går alltså inte att köra ett färdigt program utan det är direkt feedback som gäller varje körning.

Runt förarplatsen finns mängder med knappar och switchar som antingen aktiverar självkörningen eller dödar den om något skulle gå snett. Av säkerhetsskäl satt en ingenjör med vid ratten för att snabbt kunna ta över om något oväntat skulle inträffa. Skulle det börja barka åt fanders är det bara att ta tag i ratten och ta över. Samma gäller om man skulle nudda gasen, bromsen eller växelväljaren.

Åkturen
Innan man sätter av utan att ha vare sig foten på gasen eller händerna på ratten måste bilen startas om för att hoppa in i körprogrammet som styr den. När detta väl är klart är det bara att hålla i sig och njuta av åkturen. Bilen är inställd på att inte hålla igen och fegkör knappast runt banan, men den ser alltid till att det inte går över gränsen. På vanligt RS7-vis drar man iväg från noll i en ruskigt snabb fart och att bara sitta och titta på när den första snäva kurvan närmar sig jäkligt snabbt är både häftigt och skrämmande. Ska tekniken fungera eller kommer någon liten bugg skicka oss rätt ut i salladen? Som tur var gjorde datorerna sitt jobb och vi kom igen första böjen, och andra, och tredje. Asfalten på Ascari-banan är dock inte helt snäll mot däcken så på vissa ställen var det dåligt fäste och det blev lite understyrning i vissa kurvor, och överstyrning i vissa. Men bilen reder ut det. Skulle den känna av att den börjar få sladd åt något håll korrigeras detta och tittar man på ratten ser man hur mycket den faktiskt jobbar och justerar hela tiden. Om det helt plötsligt skulle dyka upp ett vått parti och bli snorhalt jobbar datorerna för fullt för att hålla bilen på rätt spår ändå. Det går inte att förutspå händelser men när de dyker upp klarar tekniken att ta hand om det.

Trots att han som satt vid ratten inte rörde något kändes åkturen aldrig skrämmande. Man märkte att bilen visste vad den sysslade med och jag som inte vet bättre litade helt och hållet på tekniken. Det är lite som en smart dubbelkopplingsväxellåda - den vet hela tiden vad som är bäst och det är bättre att du som Svensson inte lägger dig i. Det är en underdrift att säga att det är märkligt att åka med i en bil som kör sig själv. Det är fullkomligt bisarrt. I 200 knyck på en racerbana, helt utan att något annat än massa datorer jobbar.

Vi som var på plats fick möjligheten att tävla mot Bobby. Först fick vi åka med i bilen som då klockade en tid, sedan fick vi själva försöka klå denna tid i en standard RS7. För mig gick det givetvis åt pipsvängen, och jag kan alltså erkänna att jag blivit slagen av en självkörande bil. Men så är jag ingen racerförare heller, och är inte lika smart som en dator. Som ni kan se i klippet så hamnade jag lite fel inför en chikan och på väg ut överstyrde bilen och jag fick tillfälle att hjälpa de som jobbar på banan med gräsklippningen. Jag hade även ihjäl en kona. Flera av de andra som körde slog dock bilen så det finns plats för ytterligare optimering hos Bobby, och det dröjer troligtvis inte länge förrän dessa typer av bilar kör åttor runt oss människor.

Avslutning
Självkörande bilar är på väg, så är det bara. Jag som älskar att köra själv är inte helt vän med tanken än, men givetvis skulle det ju vara skönt om bilen exempelvis kuskade fram själv långa transportsträckor så jag bara får köra de roliga bitarna själv. Och det är ju det som är hela syftet med de här bilarna - att förenkla, optimera och göra det så bekvämt för oss människor som det bara går. Audi har kommit en bra bit på väg och förbered er på att det här snart kommer att bli en allt mer vanlig syn ute på vägarna.

Racing med självkörande bilar hoppas jag dock inte blir verklighet, för då kommer det bara handla om vem som har den bästa datornörden och hur mycket man kan överklocka sina processorer. I dagens racing förekommer det redan för mycket datorer som det är och jag anser att det ska vara förarnas skicklighet som avgör - inte megahertzen i någon burk.

Det ska bli riktigt intressant att se vad nästa steg blir, och framförallt vad konkurrenterna kommer att bjuda på.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
178kg
0

Jag tävlade mot Bobby och Bobby vann

Så var det att åka med i Audis självkörande RS7

Jeff Koons pratar om sin skapelse Play-Doh
Snart auktioneras den ut

Konstnären Jeff Koons är känd för att göra saker vi känner igen fast i mycket större skala. Hans verk Play-Doh är inget undantag och den över tre meter höga skapelsen består av 27 stycken olika aluminiumbitar som verkligen ser ut som leran vi nog alla lekte med när vi var små. Här pratar han lite om konstverket som kommer att säljas på auktionsbyrån Christiex27s i New York den 17 maj. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green
0

Adam Sandler framför karantänlåt
Tillägnad all sjukvårdspersonal

För att visa lite uppskattning för doktorer och sjukpersonal världen över har Adam Sandler gjort en karantänlåt som han framför här. Bonusklipp nedan. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green
0

Happy Socks släpper SvampBob Fyrkant-kollektion
Herr Krabba approves

Idag släpper Happy Socks en ny kollektion och denna gång är temat SvampBob Fyrkant. Strumpor är i fokus men det finns även badkläder för den som gärna sportar den fyrkantiga figuren på stranden i sommar. Det finns sju par strumpor för vuxna och fyra par för barn. Ett par kostar 139 respektive 89 kronor. Badshortsen kostar 599 kronor medan baddräkten kostar 699 kronor. Tumnagel
-27kg
+
Bobby Green
0

Master of Puppets på stylofon
Det svänger ju

Här får vi höra när en YouTube-användare river av Metallicas monsterhit Master of Puppets på stylofon. Originalet har ni nedan. Tumnagel
108kg
+
Bobby Green
0

Lundhags och Crud har tagit fram känga
Tillverkas endast på beställning

Många förknippar troligtvis namnet Lundhags med kängor och nu presenterar de en ny sådan. Denna är framtagen tillsammans med Crud Sweden och tillverkas endast på beställning. Kängan som heter Gränsland är helt handgjord och inspirerad av den klassiska alpinkängan. Ska fungera lika bra till vandring på fjället som till vardags. Den 20 april öppnas sidan på länken nedan för förbeställning. Ett par kommer att kosta 500 euro. Tumnagel
117kg
+
Bobby Green
0

Nya solglasögon från Svenska Spektrum
Utvecklade för dig som sportar

Spektrum lanserar nu SS20 Performance Eyewear som är en ny kollektion med solglasögon framtagna för exempelvis löpare och cyklister. De är tillverkade i Bio-Grilamid som är ett lätt, hållbart och flexibelt material. Modellerna heter Blank (1399 - 1599 kronor), Blankster (1399 - 1599 kronor), Kall (999 - 1599 kronor) och Anja (999 - 1599 kronor) och du hittar samtliga på länken nedan. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0

Steve-O lagar omelett med Gordon Ramsay
Nej, inte en sån där Jackass-omelett

Tokfransen Steve-O har hälsat på Gordon Ramsay för att snacka lite och samtidigt laga till en omelett. Steve-O kände även att det vore vettigt att hälla lite stark sås i ögat. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green
0

Whiskey Sour på tre olika sätt
Alla verkar goda!

I det här klippet berättar David Kringlund om tre olika sätt man kan göra Whiskey Sour på. Recepten hittar ni på länken nedan. Tumnagel
148kg
+
Bobby Green
0

Yung Lean körde live i en lastbil
Ingen publik gav annorlunda stämning

Yung Lean är kanske det finaste som Sverige har exporterat i musikväg på länge. Han är lite av en vattendelare, antingen gillar man honom eller så gör man det inte. Helt klart är att han är unik och det kan ta ett tag innan man förstår honom. Hur som helst verkar han ha tröttnat på att inte spela, så i går kväll körde han live utan publik i en lastbil. Utan publiken blev det en lugnare och lite annorlunda spelning, men det lugna tycker jag blev magiskt. Har du aldrig lyssnat på Yung Lean, skrolla fram till 34.30 och lyssna på Red Bottom Sky. Tumnagel
73kg
+
Roger Åberg
0

Långfilm med synthmusik som tema
Utspelar sig i sverige på 80-talet

Düsseldorf, Skåne är en långfilm som just nu ligger på Kickstarter där man ber om draghjälp för att förverkliga den. Filmen handlar om kärlek, död, tonårskänslor och såklart synthmusik - allt utspelat i Sverige på 80-talet. Så här beskrivs handlingen: "The film is about a boy (Fredrik) and a girl (Nina), both aged 18. They live in a small village in rural Sweden (Smedstorp, Skåne, inhabitants 363). The year is 1984 and they are both new romantics, heavily into synth music and Fredrik is the singer in the local synth band. The film takes place from Friday to Sunday. Fredriks synth band will play their debut gig in the village on Saturday evening, but things happen that will completely turn Fredriks life upside down." Läs mer om projektet på länken nedan. Tumnagel
98kg
+
Bobby Green
0

Daryl Hall - Someone Like You
Fredagsklassikern

Idag är det fredag och då ska man slänga på något bra på grammofonspelaren och kanske även grillen. Denna vecka kör vi Daryl Halls klassiker Someone Like You som med fördel spelas väldigt högt på en bra musikanläggning. Trevlig helg! Tumnagel
87kg
+
Bobby Green
0

Bibimbap av saker du kanske har i kylen
Gäller att vara kreativ

Här visar kocken Deuki Hong ett Bibimbap-recept med saker du kanske redan har ståendes i kylen. Plus i kanten om du har en riskokare. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
0

Ny trailer för dokumentären The Last Dance
Om Michael JOrdan och Chicago Bulls

På 90-talet var det Michael Jordan och Chicago Bulls som gällde i basket-världen. Michael såg till att ta NBA till en ny nivå och göra sporten världskänd, samtidigt som han själv blev världens mest kända idrottare. ESPN har gjort en dokumentär om detta i tio delar som har premiär den 19 april och här har vi en färsk trailer. Tumnagel
109kg
+
Bobby Green
0

Knasiga Hawaii-skjortor från Wacko Maria
Med tryck från Basquiat

Om man gillar knasiga mönster som påminner lite om de som finns på Hawaii-skjortor presenterar Wacko Maria nu tre stycken nyheter. Dessa är fyllda med tryck från konstnären Basquiats tre mest kända verk. Släpps den 4 april och varje kostar 325 dollar. Tumnagel
77kg
+
Bobby Green
0

Så skördar Khaled honung
Har pysslat med detta sedan 1992

Här får vi hänga med och se hur biodlaren Khaled Almaghafi skördar honung från tio miljoner bin. Tumnagel
107kg
+
Bobby Green
0

Amber Mark släpper Nirvana-cover
Här är hennes version av Heart-Shaped Box

Amber Mark sitter isolerad i sitt hem i New York men istället för att bara rulla tummarna gjorde hon den här riktigt sköna covern av Nirvanas låt Heart-Shaped Box. Originalet har ni nedan. Tumnagel
57kg
+
Bobby Green
0

Trailer för dokumentär om sneakers-kulturen
Det här You Ain't Got These

Den 6 april har dokumentären You Ainx27t Got These premiär på streamingtjänsten Quibi och i den får vi lära oss lite mer om hur sneakers-kulturen ser ut idag och vad den innebär för folk. Tumnagel
43kg
+
Bobby Green
0

Jocke Berg sjunger "igen" i 6 minuter
Inte nu igen

Har ni tänkt på hur ofta Jocke Berg sjunger "igen" i sina låtar? Inte? Titta på det här klippet så kommer ni inte kunna tänka på annat. Bonusklipp nedan. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green
0