m
a
r
2 i går50 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Jag tävlade mot Bobby och Bobby vann
Så var det att åka med i Audis självkörande RS7

Jag tävlade mot Bobby och Bobby vann
Foto: Bobby Green och Audi
Garaget / Bilen

Det bästa med att köra bil är att just köra bil. Man har kontrollen över en maskin och bestämmer vart man vill åka och hur fort eller långsamt det ska gå. Det är väldigt enkelt att känna sig fri när man kör bil. En trevlig vägsträcka, vackert väder, nedvevad ruta och ingen tid att passa - då mår man. Sedan lång tid tillbaka har vi människor förutspått att vi i framtiden inte skulle köra bil - utan bara åka bil. En dator skulle alltså ta över körningen och vi skulle förpassas till passagerare som bara åkte med på turen. Framtiden har varit här en stund och vi har sett allt från självbromsande bilar till de som håller dig i rätt körfält. Audi tog nyligen ett steg till när de presenterade RS7 Concept - en helt självkörande bil kapabel till att blåsa på i full fart på en racerbana. Det låter ju helt galet men det här är bara början. Jag begav mig till varmare nejder för att åka med i konceptbilen som det visade sig att jag hade mer gemensamt med än jag trodde - den heter nämligen Bobby.

Inledning
Det här med bilar som kör sig själva är väldigt intressant. Jag har tidigare bara sett på det som att vi skulle få slippa köra jobbiga och långa sträckor och låta bilen ta över jobbet, för att sedan ta vid där de roliga sträckorna börjar. Men självkörande bilar betyder så mycket mer än transport. Har vi bilar som inte behöver rattas av människor kan man exempelvis konstruera parkeringsgarage på andra vis än i dag - man skulle kunna göra dessa mycket mindre och slippa behöva bygga gångvägar och hissar åt folk. Bilen stoppar ner sig själv i ett tajt garage medan du går och shoppar eller vad du nu gör, när du är klar anropar du bilen som då kommer och plockar upp dig. Ingen risk för parkeringsskador då datorerna är försiktigare än stressade shopaholics med färsk lön på kortet, och ett system för att rada upp bilarna preussiskt ser till att man inte slösar någon yta och idiotparkerade bilar är ett minne blott.

En annan aspekt är såklart säkerheten. 90 procent av alla olyckor som sker i trafiken beror på oss människor. Vi glömmer att titta åt något håll när vi kör ut, vi gör en dum omkörning eller sms:ar vid ratten. Det gör inte en dator, så här skulle man effektivt kunna få ner olyckssiffran om man inte lät oss köttklumpar ta korkade beslut i trafiken. Vi skulle istället kunna göra något annat i bilen - jobba, sova, surfa, titta på film eller bara sitta och snacka utan att behöva koncentrera oss. Bilen skulle ta oss dit vi vill på det mesta optimerade sättet som går - både när det gäller till bränsleekonomi, körstil och bekvämlighet.

Bilen
Hur mycket jag än vill tro att Audi döpt bilen efter mig så är det inte så. Namnet kommer från den amerikanska racerföraren Bobby Unser som tävlade med en Audi Quattro i Pikes Peak får många herrans år sedan. Bobby vann tävlingen 13 gånger.

I grunden handlar det om en vanlig RS7:a pre-facelift som ingenjörerna har satt tänderna i. Om ni minns den förarlösa TTS Pikes Peak concept som Audi visade upp 2010 var den fylld med skrot även på taket, i RS7 Concept har man byggt in allt detta i bilen. Så utseendemässigt ser den självkörande bilen inte så annorlunda ut, förutom den något speciella folieringen här och där då. I bakluckan har man lastat in ett helt gäng med datorer och kablar som tillsammans adderar 150 kilo i vikt. Mycket av denna vikt ligger dock i två extra batterier som ser till att man alltid har bra kräm och aldrig får någon strömdipp. I övrigt har man installerat ett extra bromssystem och hängt i växellådan från Audi S8 då denna till skillnad mot RS7 använder sig av drive-by-wire. Annars har man faktiskt använt all teknik RS7:an bjuder på i originalutförande, eftersom den redan är fylld med massa elektroniska hjälpmedel som "enkelt" går att modifiera.

Datorerna i bakluckan matar och samarbetar med mängder av sensorer, radar, night vision, videokameror, ultraljud och GPS för att allt ska fungera. Det tar två varv på en bana innan bilen har "lärt sig" hur den ska köra för att sätta bästa tid. Jag frågade ingenjörerna om det därefter bara var att rulla ut den och trycka på play, men riktigt så fungerar det inte. Varje varv är ett nytt för datorerna, även om man lärt bilen. Detta för att omständigheterna givetvis ändras hela tiden - luftfuktighet, temperatur, underlag och så vidare. Det går alltså inte att köra ett färdigt program utan det är direkt feedback som gäller varje körning.

Runt förarplatsen finns mängder med knappar och switchar som antingen aktiverar självkörningen eller dödar den om något skulle gå snett. Av säkerhetsskäl satt en ingenjör med vid ratten för att snabbt kunna ta över om något oväntat skulle inträffa. Skulle det börja barka åt fanders är det bara att ta tag i ratten och ta över. Samma gäller om man skulle nudda gasen, bromsen eller växelväljaren.

Åkturen
Innan man sätter av utan att ha vare sig foten på gasen eller händerna på ratten måste bilen startas om för att hoppa in i körprogrammet som styr den. När detta väl är klart är det bara att hålla i sig och njuta av åkturen. Bilen är inställd på att inte hålla igen och fegkör knappast runt banan, men den ser alltid till att det inte går över gränsen. På vanligt RS7-vis drar man iväg från noll i en ruskigt snabb fart och att bara sitta och titta på när den första snäva kurvan närmar sig jäkligt snabbt är både häftigt och skrämmande. Ska tekniken fungera eller kommer någon liten bugg skicka oss rätt ut i salladen? Som tur var gjorde datorerna sitt jobb och vi kom igen första böjen, och andra, och tredje. Asfalten på Ascari-banan är dock inte helt snäll mot däcken så på vissa ställen var det dåligt fäste och det blev lite understyrning i vissa kurvor, och överstyrning i vissa. Men bilen reder ut det. Skulle den känna av att den börjar få sladd åt något håll korrigeras detta och tittar man på ratten ser man hur mycket den faktiskt jobbar och justerar hela tiden. Om det helt plötsligt skulle dyka upp ett vått parti och bli snorhalt jobbar datorerna för fullt för att hålla bilen på rätt spår ändå. Det går inte att förutspå händelser men när de dyker upp klarar tekniken att ta hand om det.

Trots att han som satt vid ratten inte rörde något kändes åkturen aldrig skrämmande. Man märkte att bilen visste vad den sysslade med och jag som inte vet bättre litade helt och hållet på tekniken. Det är lite som en smart dubbelkopplingsväxellåda - den vet hela tiden vad som är bäst och det är bättre att du som Svensson inte lägger dig i. Det är en underdrift att säga att det är märkligt att åka med i en bil som kör sig själv. Det är fullkomligt bisarrt. I 200 knyck på en racerbana, helt utan att något annat än massa datorer jobbar.

Vi som var på plats fick möjligheten att tävla mot Bobby. Först fick vi åka med i bilen som då klockade en tid, sedan fick vi själva försöka klå denna tid i en standard RS7. För mig gick det givetvis åt pipsvängen, och jag kan alltså erkänna att jag blivit slagen av en självkörande bil. Men så är jag ingen racerförare heller, och är inte lika smart som en dator. Som ni kan se i klippet så hamnade jag lite fel inför en chikan och på väg ut överstyrde bilen och jag fick tillfälle att hjälpa de som jobbar på banan med gräsklippningen. Jag hade även ihjäl en kona. Flera av de andra som körde slog dock bilen så det finns plats för ytterligare optimering hos Bobby, och det dröjer troligtvis inte länge förrän dessa typer av bilar kör åttor runt oss människor.

Avslutning
Självkörande bilar är på väg, så är det bara. Jag som älskar att köra själv är inte helt vän med tanken än, men givetvis skulle det ju vara skönt om bilen exempelvis kuskade fram själv långa transportsträckor så jag bara får köra de roliga bitarna själv. Och det är ju det som är hela syftet med de här bilarna - att förenkla, optimera och göra det så bekvämt för oss människor som det bara går. Audi har kommit en bra bit på väg och förbered er på att det här snart kommer att bli en allt mer vanlig syn ute på vägarna.

Racing med självkörande bilar hoppas jag dock inte blir verklighet, för då kommer det bara handla om vem som har den bästa datornörden och hur mycket man kan överklocka sina processorer. I dagens racing förekommer det redan för mycket datorer som det är och jag anser att det ska vara förarnas skicklighet som avgör - inte megahertzen i någon burk.

Det ska bli riktigt intressant att se vad nästa steg blir, och framförallt vad konkurrenterna kommer att bjuda på.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Jag tävlade mot Bobby och Bobby vann
178kg
0

Jag tävlade mot Bobby och Bobby vann

Så var det att åka med i Audis självkörande RS7

Ett väldigt avlägset värdshus
Finns ute i den australiensiska öknen

Tjukayirla Roadhouse är en butik och värdshus som drivs av Carol, Ross och deras hund Bronson. Det ligger i den Stora Victoriaöknen i södra Australien och är en av de mest isolerade platserna i landet. I det här klippet får vi hänga med till stället och se hur det ser ut. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green
0

Svenska Purity Navy Strength Gin får fint pris
Utsedd till en av världens bästa giner

Det skånska destilleriet Purity har nu blivit utsedd som en av världens bästa giner vid årets International Spirit Challenge i London. Priset fick man för Purity Navy Strength Gin som är en starkare gin med 57,14 procent alkoholhalt. Masterblender Mathias Tönnesson säger följande: "Helt ärligt. Jag skakar av glädje. Att bli utsedd som världens bästa gin är jättestort och kan liknas med att vinna 100m sprint i VM. Alla vill vinna detta race då det råder ginhysteri i världen och att ett litet ekologiskt destilleri från Skåne vinner detta pris är enormt. Hemligheten bakom Purity Gins stora smakprofil, förutom att den är baserad på världens bästa vodka, är att kryddningen är gjord med den spännande blandningen av enbär, basilika, timjan, blåbär, lingon, koriander, lavendel, kardemumma och Angelikarot. Denna kryddsättning gör att du får en gin med mycket smak och då den har vår mycket lena vodka som bas kan du njuta av en smakrik gin som är mjuk i strupen." Ginen har nummer 83402 på Systembolaget och du hittar den här. För en flaska som rymmer 0,7 liter får du betala 449 kronor. Tumnagel
114kg
+
Bobby Green
0

Tuggummit Mind The Gum lanseras i sverige
Ska kunna motverka mental trötthet

Mind The Gum är ett tuggummi som ursprungligen är utvecklat av italienska forskare och det lanserades 2015. Sedan dess har man sålt 15 miljoner tuggummin. Zlatan Ibrahimovic blev nyligen partner i företaget och nu i höst ska produkten lanseras här i Sverige. Tuggummit innehåller 15 stycken aktiva ingredienser bestående av koffein, vitaminer, aminosyror, antioxidanter och säger sig kunna motverka mental trötthet. Mind The Gum kommer inledningsvis att säljas på apotek men exakt när och vad det då kommer att kosta är oklart för tillfället. På hemsidan kostar ett 36-pack 19,90 euro. Tumnagel
-47kg
+
Bobby Green
0

Johnnie Walker-whisky för 179.900 kronor
Finns nu på Systembolaget

Whisky-tillverkaren Johnnie Walker fyller i år hela 200 år och detta ska givetvis firas. Man gör det bland annat genom att släppa fyra stycken flaskor i begränsad upplaga och en av dessa sticker ut rejält - eftersom den kostar 179.900 kronor. För de slanten får man en Masterx27s Ruby Reserve som beskrivs som "en rik och perfekt balanserad 40-årig Scotch". Det här blir den dyraste Johnnie Walker-flaskan som någonsin har sålts på Systembolaget. John Williams som är Global Scotch Director på den brittisk dryckeskoncernen Diageo säger följande: "Vi vill visa upp denna 200-åriga resa genom att lansera dessa fyra exlusiva limited edition whiskys. De är en hyllning till vart vi kommer ifrån. Men kanske mer än så, de ger uttryck för vad vi kan åstadkomma idag och framöver. Johns glöd, vision och entrepenörskap är nyckeln till att Johnnie Walker som varumärke har växt sig så starkt genom åren. Detta lade också grunden till en ny framtid inom skotsk whisky, då hans sätt att framställa whisky på har inspirerat alla följande generationer av whiskytillverkare." Läs mer om flaskorna på länken nedan. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green
0

Årets glögg från Stockholms Bränneri
Winter Negroni

Förra året släppte Stockholms Bränneri en Gin & Tonic-glögg. I år tar man ytterligare ett steg och presenterar nu Winter Negroni. Man har utgått från bränneriets Dry Gin och den egna Aperitif - Röd och sedan kryddat kombon med klassiska julkryddor som kryddnejlika, kardemumma, apelsin och kanel. Till det adderas kallpressad körsbärs- och svartvinbärsmust. Erik Hasselgärde som är produktionsansvarig beskriver den på det här viset: "I år tar vi ytterligare ett steg med en nytolkning, men kom samtidigt närmre vad en klassisk glögg innefattar; värmande bäriga toner, julkryddor och sötma, som vi nu gifter med Negronins djupa smak och balanserande bitterhet. Glögg möter en Negroni helt enkelt." Winter Negroni släpps den 4 november klockan 10.00 på länken nedan. Alkoholhalten ligger på 22 procent och för en flaska som rymmer 500 milliliter får man betala 192 kronor. Tumnagel
115kg
+
Bobby Green
0

Varför tvättar man riset innan man kokar det?
Adam Ragusea förklarar

Brukar du tvätta riset innan du kokar det? Behövs det ens? Det beror på vilket typ av ris du kokar och vad du ska ha det till. Adam Ragusea förklarar i sitt senaste klipp. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0

Det här är Hyundais minsta elbil
Något för barnen att köra omkring med

Hyundai presenterar nu sin minsta elbil hittills och det är en barnversion av konceptbilen 45 Concept som vi har skrivit om tidigare. Under skalet på den lilla barnbilen sitter två stycken DC-motorer som ger den en toppfart på 7 km/h. Vad den har för räckvidd på en laddning framgår dock inte. För att vara lite snälla mot naturen är bilen faktiskt byggd i trä. Om man kommer att kunna köpa den, när och vad den då skulle kunna tänkas kosta får vi tyvärr inte reda på just nu. Tumnagel
77kg
+
Bobby Green
0

Fattiga riddare med över 200 olika smaker
Du borde hitta något som passar

Om du trodde att fattiga riddare bara kunde göras på ett vis har du inte hälsat på Batter & Berries i Chicago än. Här har man skapat över 200 stycken olika smaker och varianter på klassikern. Varje vecka presenteras nya specialare och kön utanför ringlar sig lång med folk som vill testa det senaste. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green
0

Kazakstan har ny slogan
Borat approves

Kazakstan har fattat att landet sedan den första Borat-filmen bara förknippas med just Borat. Istället för att vara sura över detta har Kazakhstan Travel nu istället tagit det hela till sig och lanserat en ny slogan. Givetvis har man valt "Very nice!" som är något som Borat ofta säger. Och som vi kan se i videon verkar det finnas massa very nice saker att se och göra i landet. Bonusklipp nedan. Tumnagel
396kg
+
Bobby Green
0

Så tillverkar Borough Furnace gjutjärnspannor
Inga robotar här inte

John Truex och Liz Seru driver Borough Furnace som tillverkar stekpannor i gjutjärn. I det här klippet får vi se hur dessa blir till - från designen till själva gjutningsprocessen och efterarbetet. Tumnagel
97kg
+
Bobby Green
0

Kanye West snackar med Joe Rogan
I tre timmar

Häromdagen var Kanye West och besökte podcasten The Joe Rogan Experience och i det nästan tre timmar långa samtalet snackades det bland annat om Kanyes presidentambitioner, musikindustrin och hans familj. Tumnagel
77kg
+
Bobby Green
0

Ghostbusters-skor från Reebok
Släpps den 31 oktober

Gillar du tema-skor? Missade du Adidas Chewbacca-skor nu i veckan? Då kanske du ska slå till på ett par Ghostbusters-skor från Reebok istället! Det kommer att erbjudas två modeller och båda släpps den 31 oktober. Det ena paret är lite mer nedtonat medan det andra vill efterlikna spökjägarnas ryggsäckar. Ghost Smashers som de sistnämnda heter kostar 150 dollar medan Classic Leather blir dina för 100 dollar, om du hinner få några när de släpps vill säga. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green
0

Poison - Talk Dirty To Me
Fredagsklassikern

Idag är det fredag och det firar vi i vanlig ordning med lite fräsig musik. Denna vecka blir det Poison med monsterhiten Talk Dirty To Me. Bonusklipp nedan. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green
0

Tre nya sillar från Abba
Chili Aioli, Västkustmajo och Mandarin Peppar

Abba presenterar nu tre stycken nya sillsmaker och dessa är Chili Aioli, Västkustmajo och Mandarin Peppar. Dessa beskriver man som "en twist på klassiska smaker med ett modernt uttryck som flirtar med den yngre generationens sillätare". Malou Yeung Kadir som är Marketing Manager Abba säger följande: "Med nyheterna vill vi attrahera alla men hoppas specifikt på att guida en ny målgrupp in i sillens värld, för att göra den till en självklarhet för alla på julbordet – nya som gamla sillfans. Till skillnad från tidigare tillfälliga lanseringar till vintern så är årets nyheter här för att stanna." Hela sill-sortimentet har även fått en uppdaterad design och så har man uppdaterat receptet för Senap, Skärgård och Ramslök & Citron. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green
0

Idag är det Global Champagne Day
Skumpa i glaset!

Idag är det fredag och det ska ju givetvis firas eftersom det är veckans allra bästaste dag. Som av en händelse är det idag även Global Champagne Day och då passar det ju ännu bättre att hälla upp lite bubbel för att fira. Och det ska vara champagne nu, inte bara något mousserande. Vilken champagne dricker du helst? Tumnagel
85kg
+
Bobby Green
0

Återvinningsbara och nedbrytbara jeans
Nytt från Weekday

Weekday presenterar nu Klean Jeans och Milton Denim Jacket som är en kapsel-kollektion med återvinningsbara och nedbrytbara jeans-plagg. Det här är en del av Ellen MacArthur Foundation’s Jeans ReDesign Project och plaggen är tillverkade av en blandning av återanvänd och organisk bomull. "För oss är inte detta en engångsföreteelse, vi undersöker nu hur vi kan bli effektivare och mer ansvarstagande i all vår design, säger Per Axen, ansvarig för denimdesigner på Weekday. Vi måste tänka på varje detalj som tillskärning, tyg, passform och till och med förpackningen, och nu när vi gjort det kommer vi att undersöka hur vi kan med oss dessa lärdomar och föra in dem i framtida design. Vi är till exempel väldigt glada över det faktum att vi nu har börjat återanvända konsument- och industriavfall i alla våra denimprodukter för SS21." Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0

Banksy-tavla såld för 7,6 miljoner pund
Show Me the Monet blev dyr

Banksys oljemålning "Show Me the Monet" har nu sålts på auktion för hela 7,6 miljoner pund - motsvarade nästan 87 miljoner kronor. Målningen är en pastisch på en av Claude Monets näckrostavlor, men i vattnet bland näckrosorna ligger det på Banksys tavla även två stycken kundvagnar och en vägkon. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green
0

Öl-bryggning hos Nils Oscar
Med David Kringlund

Bartendern och drinkexperten David Kringlund har vi skrivit en del om tidigare. I sitt senaste klipp besöker han bonden Thomas och Nils Oscars bryggeri för att spana in hur det går till att brygga lite öl. Tumnagel
120kg
+
Bobby Green
0