m
a
r
2 i dag2 i går45 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Jag tävlade mot Bobby och Bobby vann
Så var det att åka med i Audis självkörande RS7

Jag tävlade mot Bobby och Bobby vann
Foto: Bobby Green och Audi
Garaget / Bilen

Det bästa med att köra bil är att just köra bil. Man har kontrollen över en maskin och bestämmer vart man vill åka och hur fort eller långsamt det ska gå. Det är väldigt enkelt att känna sig fri när man kör bil. En trevlig vägsträcka, vackert väder, nedvevad ruta och ingen tid att passa - då mår man. Sedan lång tid tillbaka har vi människor förutspått att vi i framtiden inte skulle köra bil - utan bara åka bil. En dator skulle alltså ta över körningen och vi skulle förpassas till passagerare som bara åkte med på turen. Framtiden har varit här en stund och vi har sett allt från självbromsande bilar till de som håller dig i rätt körfält. Audi tog nyligen ett steg till när de presenterade RS7 Concept - en helt självkörande bil kapabel till att blåsa på i full fart på en racerbana. Det låter ju helt galet men det här är bara början. Jag begav mig till varmare nejder för att åka med i konceptbilen som det visade sig att jag hade mer gemensamt med än jag trodde - den heter nämligen Bobby.

Inledning
Det här med bilar som kör sig själva är väldigt intressant. Jag har tidigare bara sett på det som att vi skulle få slippa köra jobbiga och långa sträckor och låta bilen ta över jobbet, för att sedan ta vid där de roliga sträckorna börjar. Men självkörande bilar betyder så mycket mer än transport. Har vi bilar som inte behöver rattas av människor kan man exempelvis konstruera parkeringsgarage på andra vis än i dag - man skulle kunna göra dessa mycket mindre och slippa behöva bygga gångvägar och hissar åt folk. Bilen stoppar ner sig själv i ett tajt garage medan du går och shoppar eller vad du nu gör, när du är klar anropar du bilen som då kommer och plockar upp dig. Ingen risk för parkeringsskador då datorerna är försiktigare än stressade shopaholics med färsk lön på kortet, och ett system för att rada upp bilarna preussiskt ser till att man inte slösar någon yta och idiotparkerade bilar är ett minne blott.

En annan aspekt är såklart säkerheten. 90 procent av alla olyckor som sker i trafiken beror på oss människor. Vi glömmer att titta åt något håll när vi kör ut, vi gör en dum omkörning eller sms:ar vid ratten. Det gör inte en dator, så här skulle man effektivt kunna få ner olyckssiffran om man inte lät oss köttklumpar ta korkade beslut i trafiken. Vi skulle istället kunna göra något annat i bilen - jobba, sova, surfa, titta på film eller bara sitta och snacka utan att behöva koncentrera oss. Bilen skulle ta oss dit vi vill på det mesta optimerade sättet som går - både när det gäller till bränsleekonomi, körstil och bekvämlighet.

Bilen
Hur mycket jag än vill tro att Audi döpt bilen efter mig så är det inte så. Namnet kommer från den amerikanska racerföraren Bobby Unser som tävlade med en Audi Quattro i Pikes Peak får många herrans år sedan. Bobby vann tävlingen 13 gånger.

I grunden handlar det om en vanlig RS7:a pre-facelift som ingenjörerna har satt tänderna i. Om ni minns den förarlösa TTS Pikes Peak concept som Audi visade upp 2010 var den fylld med skrot även på taket, i RS7 Concept har man byggt in allt detta i bilen. Så utseendemässigt ser den självkörande bilen inte så annorlunda ut, förutom den något speciella folieringen här och där då. I bakluckan har man lastat in ett helt gäng med datorer och kablar som tillsammans adderar 150 kilo i vikt. Mycket av denna vikt ligger dock i två extra batterier som ser till att man alltid har bra kräm och aldrig får någon strömdipp. I övrigt har man installerat ett extra bromssystem och hängt i växellådan från Audi S8 då denna till skillnad mot RS7 använder sig av drive-by-wire. Annars har man faktiskt använt all teknik RS7:an bjuder på i originalutförande, eftersom den redan är fylld med massa elektroniska hjälpmedel som "enkelt" går att modifiera.

Datorerna i bakluckan matar och samarbetar med mängder av sensorer, radar, night vision, videokameror, ultraljud och GPS för att allt ska fungera. Det tar två varv på en bana innan bilen har "lärt sig" hur den ska köra för att sätta bästa tid. Jag frågade ingenjörerna om det därefter bara var att rulla ut den och trycka på play, men riktigt så fungerar det inte. Varje varv är ett nytt för datorerna, även om man lärt bilen. Detta för att omständigheterna givetvis ändras hela tiden - luftfuktighet, temperatur, underlag och så vidare. Det går alltså inte att köra ett färdigt program utan det är direkt feedback som gäller varje körning.

Runt förarplatsen finns mängder med knappar och switchar som antingen aktiverar självkörningen eller dödar den om något skulle gå snett. Av säkerhetsskäl satt en ingenjör med vid ratten för att snabbt kunna ta över om något oväntat skulle inträffa. Skulle det börja barka åt fanders är det bara att ta tag i ratten och ta över. Samma gäller om man skulle nudda gasen, bromsen eller växelväljaren.

Åkturen
Innan man sätter av utan att ha vare sig foten på gasen eller händerna på ratten måste bilen startas om för att hoppa in i körprogrammet som styr den. När detta väl är klart är det bara att hålla i sig och njuta av åkturen. Bilen är inställd på att inte hålla igen och fegkör knappast runt banan, men den ser alltid till att det inte går över gränsen. På vanligt RS7-vis drar man iväg från noll i en ruskigt snabb fart och att bara sitta och titta på när den första snäva kurvan närmar sig jäkligt snabbt är både häftigt och skrämmande. Ska tekniken fungera eller kommer någon liten bugg skicka oss rätt ut i salladen? Som tur var gjorde datorerna sitt jobb och vi kom igen första böjen, och andra, och tredje. Asfalten på Ascari-banan är dock inte helt snäll mot däcken så på vissa ställen var det dåligt fäste och det blev lite understyrning i vissa kurvor, och överstyrning i vissa. Men bilen reder ut det. Skulle den känna av att den börjar få sladd åt något håll korrigeras detta och tittar man på ratten ser man hur mycket den faktiskt jobbar och justerar hela tiden. Om det helt plötsligt skulle dyka upp ett vått parti och bli snorhalt jobbar datorerna för fullt för att hålla bilen på rätt spår ändå. Det går inte att förutspå händelser men när de dyker upp klarar tekniken att ta hand om det.

Trots att han som satt vid ratten inte rörde något kändes åkturen aldrig skrämmande. Man märkte att bilen visste vad den sysslade med och jag som inte vet bättre litade helt och hållet på tekniken. Det är lite som en smart dubbelkopplingsväxellåda - den vet hela tiden vad som är bäst och det är bättre att du som Svensson inte lägger dig i. Det är en underdrift att säga att det är märkligt att åka med i en bil som kör sig själv. Det är fullkomligt bisarrt. I 200 knyck på en racerbana, helt utan att något annat än massa datorer jobbar.

Vi som var på plats fick möjligheten att tävla mot Bobby. Först fick vi åka med i bilen som då klockade en tid, sedan fick vi själva försöka klå denna tid i en standard RS7. För mig gick det givetvis åt pipsvängen, och jag kan alltså erkänna att jag blivit slagen av en självkörande bil. Men så är jag ingen racerförare heller, och är inte lika smart som en dator. Som ni kan se i klippet så hamnade jag lite fel inför en chikan och på väg ut överstyrde bilen och jag fick tillfälle att hjälpa de som jobbar på banan med gräsklippningen. Jag hade även ihjäl en kona. Flera av de andra som körde slog dock bilen så det finns plats för ytterligare optimering hos Bobby, och det dröjer troligtvis inte länge förrän dessa typer av bilar kör åttor runt oss människor.

Avslutning
Självkörande bilar är på väg, så är det bara. Jag som älskar att köra själv är inte helt vän med tanken än, men givetvis skulle det ju vara skönt om bilen exempelvis kuskade fram själv långa transportsträckor så jag bara får köra de roliga bitarna själv. Och det är ju det som är hela syftet med de här bilarna - att förenkla, optimera och göra det så bekvämt för oss människor som det bara går. Audi har kommit en bra bit på väg och förbered er på att det här snart kommer att bli en allt mer vanlig syn ute på vägarna.

Racing med självkörande bilar hoppas jag dock inte blir verklighet, för då kommer det bara handla om vem som har den bästa datornörden och hur mycket man kan överklocka sina processorer. I dagens racing förekommer det redan för mycket datorer som det är och jag anser att det ska vara förarnas skicklighet som avgör - inte megahertzen i någon burk.

Det ska bli riktigt intressant att se vad nästa steg blir, och framförallt vad konkurrenterna kommer att bjuda på.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Jag tävlade mot Bobby och Bobby vann
178kg
0

Jag tävlade mot Bobby och Bobby vann

Så var det att åka med i Audis självkörande RS7

Kolla in Nobel Week Lights
Fina ljusinstallationer i Stockholm

Sedan i helgen pågår den så kallade Nobel Week Lights i Stockholm. Det är en utställning över hela stan där man kan kolla in ljusinstallationer som är inspirerade av olika upptäckter från tidigare Nobel-prisvinnare. Det handlar om sammanlagt om 22 stycken ljusinstallationer som går att se på olika platser i Stockholm. Här ovanför syns verket "Dialog" vid Strömparterren utanför Riksdagen. Det har inspirerats av Charles K. Kaos upptäckter inom fiberoptisk kommunikation, något han fick nobelpriset för 2009. Här nedan hittas ljusinstallationen "À Marie" där Västerbron lysts upp för att hylla Marie Curies forskning inom radioaktivitet. Nobel Week Lights pågår fram tills på söndag 12 december. Här kan ni kolla in samtliga 22 ljusinstallationer samt var de finns i Stockholm. Installationerna är upplysta mellan 16:00 - 22:00. Tumnagel
83kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Ny singel från Faithless
Lyssna på Those Times

Faithless har släppt en ny singel tillsammans med Suli Breaks och Nathan Ball och den heter Those Times. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green
0

Ny klocka ska få män att prata känslor
Fråga dina vänner hur de mår

Triwa släpper nu tillsammans med initiativet Mind en klocka som vill uppmuntra män att prata om känslor. Mitten av klockan reagerar på bärarens kroppstemperatur på samma sätt som de mood rings som var populära på 90-talet. Alltså inget vetenskapligt för hur man faktiskt mår i knoppen, men ändå något som kan trigga ett samtal om hur man mår. – I vår statistik ser vi att trycket på självmordslinjen ökar i samband med julen. De senaste två åren har dessutom pandemin bidragit till ökad psykisk ohälsa. Bland många män finns en utpräglad tystnadskultur, vilket kan göra det svårare att prata om sina problem. Vi ser initiativet som ett oväntat sätt att lyfta en tabubelagd problematik i en målgrupp som är svår att nå, säger Karin Schulz, generalsekreterare på Mind. Ansikte för klockan är Erik Lundin. – Tystnaden bland män är ett massivt problem. Jag har själv sett konsekvenserna på nära håll. Vi måste hitta nya vägar till samtal och jag hoppas att det här initiativet kan vara en del i det, säger Erik. Klockan kostar 1795 kronor och 15 procent av detta går till Mind. Tumnagel
79kg
+
Roger Åberg
0

The Cure kommer till Sverige nästa år
The Spiderman is having you for dinner tonight

Nästa år kommer The Cure göra två spelningar i Sverige med turnén Cure Tour Euro 22. Spelningarna kommer ske den 10 oktober på Avicii Arena i Stockholm och den 13 oktober i Scandinavium i Göteborg. Biljetter släpps på torsdag den 9 december klockan 10:00 via LiveNation.se men om man är Live Nation-medlem kan man förköpa biljetter redan under morgondagen från klockan 09:00. Tumnagel
93kg
+
Frode Wikesjö
0

Veganska prinskorvar
Nytt från Vegme – gjort på ärta och solrosfrö

Nu är julen typ här och så är även julborden. Vilket innebär att det blir en del prinskorv. Här är ett alternativ på den gamla klassiska kött-prinskorven, nämligen Vegmes växtbaserade prinskorv gjord på ärta och solrosfrö. Sedan tidigare finns även växtbaserad prinskorv från bland annat Anamma och Peas of heaven. Vegmes prinskorv finns i butik från vecka 45 till 11. De tillverkas i Sverige. Tumnagel
19kg
+
Hugo Engström
0

Ny rom från Kiss
Börjar säljas idag

Nu släpper rockgruppen Kiss tillsammans med dryckesproducenten Brands For Fans sin tredje rom. Det här är också den mest exklusiva i trion och den heter Kiss Monstrum Ultra Premium Rum. Den är lagrad i 14 år på 800-liters arraksfat och den ska ha en komplex smak med en naturlig sötma. Det ska finnas tydliga fattoner med mycket vanilj, fudge och mogen banan. Doften ska vara arrak, kokos och salt karamell. Släpps idag i Systembolagets beställningssortiment och för en flaska får du betala 1499 kronor. Tumnagel
76kg
+
Bobby Green
0

Möt kringel-mästaren Ludwig
Bakar 4000 stycken om dagen

Neulinger Bakery i München ägs och drivs av Ludwig Neulinger och här vevar han tillsammans med sina kollegor ihop inte mindre än 4000 stycken salta kringlor om dagen. Ludwig gick i sina föräldrars fotspår och säger att han har bakat sedan han var ett barn. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green
0

Billie Eilishs femte likadana intervju
Hur svarar hon på frågorna i år?

Under fem års tid har Vanity Fair gjort samma slags intervju med Billie Eilish. Här är den senaste. Tumnagel
127kg
+
Frode Wikesjö
0

Musikvideo till Little Things
Abbas nya jullåt

En av låtarna på Abbas nya platta Voyage är Little Things. Det är en jullåt som handlar om glädjen som kan infinna sig på julaftons morgon. Vinsten från låten kommer att skänkas till Unicef för att hjälpa till med deras Global Child Protection Fund. Nu släpps musikvideon och den kan ni spana in här ovan. Tumnagel
71kg
+
Bobby Green
0

Drottningen av Pad Thai
Pim visar hur hon gör

I Berlin finns ett matstråk som heter Thai Park och där jobbar Te Gu De (Pim) - eller drottningen av Pad Thai som hon också kallas. Sedan början av 90-talet har thailändska kvinnor träffats i parken Preußen Park för att äta tillsammans, hänga och laga mat. Tyskarna blev så småningom nyfikna vilket har lett till att stället nu huserar en av de största asiatiska marknaderna i landet. Pim har varit med sen hon var liten och har lagat mumsig thailändsk mat till tyskarna under lång tid nu. Pad Thai är hennes specialitet och här får vi lära oss mer om hur hon gör den. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green
0

Ny singel från Electric Banana Band
Rör inte vår fina skog

Idag släpper Electric Banana Band den nya singeln Rör inte vår fina skog. Det är en långsam låt som är skriven av Lasse Åberg tillsammans med Janne Schaffer och den framförs av bananflugorna Magnus och Henrik Rongedahl. Som titeln avslöjar handlar låten om att man inte ska skövla skog i onödan. Låten är avslutningsballaden i familjemusikalen Trazan & Banarne – Banankontakt som hade turnépremiär 5 november och som just nu rullar landet runt. Musikalen är skriven av Lasse Åberg med musik av både Lasse och Janne och innehåller alla Electric Banana Bands stora hits genom tiderna. Trazan spelas av Christian Åkesson och Banarne av Nassim Al Fakir. Tumnagel
101kg
+
Bobby Green
0

Film om Göteborgs historia i 360 grader
Mitt i Bältespännarparken

I år fyller staden Göteborg 400 år vilket man givetvis har uppmärksammat på olika vis under årets som har gått. Men det är inte slut än och det finns mer att göra. Imorgon klockan 17.00 är det exempelvis invigning av en filmvisningen i 360 grader mitt i Bältespännarparken. Genom att kliva in i en åtta meter hög och 30 meter i diameter bred duk kan du ta del av Göteborgs 400-åriga historia via en filmupplevelse i 360 grader med 3D-ljud. Filmen är tolv minuter lång och den rullar nonstop varje dag mellan klockan 17.00–21.30 fram till och med den 19 december. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green
0

Resterande tävlande i Melodifestivalen 2022
28 stycken totalt

Förra veckan skrev vi om de 14 första deltagarna i Melodifestivalen 2022. Nu får vi reda på vilka de 14 resterande artisterna är. Namn som har tillkommit är bland andra Lisa Miskovsky, Tone Sekelius, Robin Bengtsson och Lancelot. Tävlingsproducenten Karin Gunnarsson säger följande: "De första 14 artisterna släpptes i förra veckan och nu adderar vi fler tidigare segrare, spännande återseenden och en glädjande återförening. Dessutom gör operapopen ett återintåg och nya stjärnskott kommer att beröra. Det är en musikalisk mångfald som möter tittare och publik i Mello 2022 – och som jag längtar att se dem alla på scenen." Alla tävlande har ni här nedan. Tumnagel
-113kg
+
Bobby Green
0

Den här telefonen såldes för 360.000 kronor
En tidig LM Ericsson

Crafoord Auktioner i Lund har precis klubbat iväg den här tidiga LM Ericsson-telefonen och det högsta budet blev 360.000 kronor. Summan var tolv gånger högre än den ursprungliga värderingen och budgivare världen över var med och "slogs" om att kamma hem den. Modellen heter AC 220 men kallades även för Kaffekvarnen, och den är ett stycke telefonhistoria. Det här var det hetaste man kunde ha i slutet av 1800-talet och givetvis något som bara rikingar hade i sina hem. Fler bilder hittar ni på länken nedan. Tumnagel
112kg
+
Bobby Green
0

Max öppnar i McDonald's gamla lokaler
Kungsgatan 4 är och förblir en burgaradress

Den 7 oktober 1973 öppnade McDonaldx27s sin allra första restaurang i Sverige på Kungsgatan 4 i Stockholm. Den 22 augusti i år slog man igen portarna efter lång och trogen tjänst. Lokalen var i stort behov av renovering men burgarkedjan kände inte att det var lönt att lägga pengar på det, och valde därför istället att stänga helt och hållet. Men snart ska det stekas burgare på platsen igen eftersom det nu står klart att hamburgerkedjan Max tar över lokalerna. En totalrenovering står på schemat och hösten 2022 öppnar man igen. Lokalen är på 551 kvadratmeter och här kommer 60 stycken anställda att jobba. Förutom Kungsgatan 4 kommer Max även att öppna nya restauranger på Odenplan och Sergels Torg i Stockholm. Den på Sergels Torg är också en lokal man tagit över från en annan hamburgerkedja - nämligen Burger King. Tumnagel
152kg
+
Bobby Green
0

Här är vinnarna från Apple Music Awards
The Weeknd är årets artist

Nu har Apple presenterat vinnarna av årets Apple Music Awards. Detta är tredje året som priserna till bland annat årets artist och årets album delas ut av streamingtjänsten. Apple Music Awards kommer att fortsätta firas 7 december, då kommer det nämligen finnas intervjuer och annat nytt innehåll på Apple Music och Apple TV-appen. Här är årets vinnare... Global Artist of the Year: The Weeknd Breakthrough Artist of the Year, Album of the Year, and Song of the Year: Olivia Rodrigo Songwriter of the Year: H.E.R. Artist of the Year (Africa): Wizkid Artist of the Year (France): Aya Nakamura Artist of the Year (Germany): RIN Artist of the Year (Japan): OFFICIAL HIGE DANDISM Artist of the Year (Russia): Scriptonite Tumnagel
65kg
+
Hugo Engström
0

Vit alkoholfri julöl belyser problem
Våld i nära relationer ökar under julhelgen

Reklambyrån Familjen Sthlm ligger bakom En vit julöl. Det är en alkoholfri julöl till förmån för Alla Kvinnors Hus och är ett initiativ för att belysa det ökade antalet anmälningar om våld i nära relationer under julhelgen. Folk dricker mer under julen jämfört med en vanlig helg och det kan tyvärr leda till bråk. Alla Kvinnors Hus är en ideell och partipolitiskt obunden organisation som erbjuder samtalsstöd, rådgivning och skyddat boende åt kvinnor, barn, män och icke-binära utsatta för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld. Ölen som bryggs av Ekerö Brygghus AB är av typen radler och har en frisk smak av citrusfrukt och juliga toner av saffran. Ett fyrpack kostar 250 kronor och all vinst går oavkortat till Alla Kvinnors Hus. Tumnagel
141kg
+
Bobby Green
0

Spelfilm om Gyllene Tider på gång
Och en TV-serie

Produktionsbolaget Nevis ska i samarbete med bandmedlemmarna göra en spelfilm om popgruppen Gyllene Tider. Manus har Pernilla Oljelund skrivit och hon har tidigare jobbat med Fröken Frimans krig och Wallander. I filmen får vi följa ett gäng unga killar som blir kompisar i studion och vuxna i rampljusets sken. Vi kommer även få se motgångar, konflikter och tragiska händelser som har inträffat. 2019 firade bandet 40 år och då släpptes även studioalbumet Samma skrot och korn. Inspelningen av filmen drar igång någon gång nästa år. Det ska även släppas en TV-serie men ingen information kring denna har släppts. Tumnagel
62kg
+
Bobby Green
0