m
a
r
3 i dag1 i går69 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Diesel power!

Diesel power!
Foto: Bobby Green
Garaget / Bilen

Suvar drar bara massa soppa och skräpar ner. Tar plats gör de också. Förutfattade meningar som alla säkert någon gång har hört förut. Men det är nya tider nu. Suvar börjar komma i flera olika storlekar, har motorer som faktiskt är relativt snåla och ser inte längre ut som fyrkantiga lådor. Audi Q5 är en av dem. En suv i mellanklassen som är tillräckligt liten för att inte kännas jobbig att hantera men ändå tillräckligt stor för att svälja en barnfamilj. Med dieselmotor är det heller inte så törstig och genast blir valet inte helt ovettigt. När Audi sen klämmer ner den största dieseln från modellen A6 under locket får man även en bil som är oerhört rolig att köra. Och som skulle kunna bärga en strandad Finlandsfärja om det skulle behövas.

Inledning

Som jag har sagt tidigare är tiden då dieselbilar var trötta svartbolmande såskoppar förbi. Idag tar tekniken nytta av all kraft och vridet man kan plocka ut ur en dieselmotor. Och då blir det kul. Det är något visst med att ligga på riktigt låga varv och känna en motor jobba och att det alltid finns mer kraft att hämta. Sen blir det för min del även lite kul att se hur snålt man kan köra, och om tillverkarnas siffror verkligen överensstämmer med verkligheten.

Körkänsla

Det är som sagt en S-modell detta, Audis sportigaste alternativ under RS. Lite vassare design, större fälgar, silvriga backspeglar, sportigare inredning och då också något roligare under huven. I det här fallet en V6:a med turbo på 3.0 liter som ger ifrån sig 313 hästar och imponerande 650 Nm. När man sitter inne på det vridet är det inga som helst problem att tjoffa runt på en högre växel och skippa i att varva. Man ska aldrig varva diesel för fullt som Bröderna Knäck sjöng. Och det behövs som sagt inte i denna bil.

Den åttastegade automatlådan sköter sig alldeles utmärkt och sveper i växel efter växel utan större bekymmer. Lite inställningar finns att göra och knappar man in "Dynamic"-läget går växlarna i snabbare och gasresponsen rappas på. Ratten blir även trögare och överlag får bilen en uppryckning. Nu är det här ju verkligen ingen racerbil men man känner ändå att den ställer sig på tårna och är med inför nästa snabba omkörning eller om man skulle råka ha bråttom iväg från rödljuset någon gång. Då är det en ganska så mäktig känsla att kastas framåt i den här typen av bil. 0-100 km/h på 5.1 sekunder är allt annat än dåligt och det märks att alla hästarna gör sitt jobb här.

Det enorma vridet visar sig på det låga varvtalet och att man kan smyga fram på högsta växeln även i låga farter. Det finns alltid kraft och bilen känns aldrig trött. Full packning och alla platser upptagna märks inte och att dra släp med denna är nog en fröjd kan jag tänka mig. Och trots effekten är den inte så törstig. Audi uppger 0.68 liter per mil vid blandad körning och det kan nog inte vara helt omöjligt att komma ned. Jag snittade 0.75 och då körde jag både motorväg, landsväg, grusväg och andra småvägar, och hade inte hela tiden fokus på att det skulle köras så snålt som möjligt. Imponerande förbrukning om ni frågar mig.

Sportigheten då? Ja, Audi har väl gjort så gott de har kunnat antar jag. Och hur gör man en diesel-suv sportig egentligen? En del jobbar med ljudet, och matar ut ett kraftfullt ljud som gör att bilen hörs när den kommer. Och även om det i videon här ovan verkar som om denna bil låter rätt maffigt, så gör den inte det i verkligheten. Här har Audi återigen varit lite väl återhållsamma tycker jag. Visst kanske den morrar till lite grann när man trycker på, men i övrigt annars är det diesel-knatter som tar över. Om än ganska så dämpat knatter.

Design

Snygg! Det är reaktionen jag har fått från alla som har ställt frågor om bilen eller fått åka med. Och visst ser den inte helt tokig ut med sina stora fälgar, sköna lack och maffiga grill. Baken är i mina ögon den som är mest lyckad och det är också här man enklast ser att det är en fetare Q5 det handlar om. Den känns bredare än övriga versioner och de fyra piporna skvallrar om att det finns pulver så det räcker. Framtill pryder SQ5-märket grillen och det är tydligt vad det är för motor under huven om man tittar på de främre skärmkanterna. Insidan är på vanligt Audi-vis väldigt bekväm, men kanske inte så jätterolig att titta på. Fyra vuxna personer sitter bra, med fem blir det lite trångt där bak. Snygga instrument som vanligt, skön greppvänlig ratt och de flesta funktioner man önskar.

Denna bil var såklart extrautrustad med massa grejer som alla kanske inte väljer till, men som garanterat förhöjer upplevelsen. Panoramaglastak är härligt, men kostar en slant, 16 700 kronor. Bra stereo är ett måste, och denna från Bang & Olufsen var det verkligen bra drag i. Den extra prislappen på 11 500 kronor tycker jag heller inte var farlig, lätt värt pengarna. Vad man däremot utan problem kan skippa är lane assist för 6 200 kronor, kan man inte hålla i ratten när man kör bil bör man syssla med något annat. CD-växlare för 5 000 kronor extra känns också rätt onödigt. Navigation känns däremot inte onödigt men snälla Audi, 34 200 kronor (!) för ert MMI-navigation plus-paket är extremt överprisat. En annan bra sak att ha, och framförallt bekväm, är den adaptiva farthållaren för 15 700 kronor extra. Ganska mycket pengar men det är skönt att den sköter sig själv, håller koll på avståndet till framförvarande bil och att man inte hela tiden behöver slå av och på den när någon dirre kastar sig ut framför. Ibland upplevde jag dock att den inte riktigt reagerade när jag ville och ett par gånger så bromsade bilen till så häftigt att en röd varningstriangel dök upp på instrumentpanelen och talade om att jag var alldeles för nära bilen framför. Lite störande när man vill ha en behaglig tur och vill kunna förlita sig på systemet.

Avslutning

Ett rejält kraftpaket som kanske öppnar upp Audis S-versioner även för de som inte bara vill ha en sportig bil, utan faktiskt ett vettigt och kraftigt alternativ. Perfekt för den som drar hästkärror då bilen får dra 2.4 ton, eller för den som vill kunna trycka på ibland utan att virveln i tanken blir alldeles för stor. Men. Som alltid går det att plocka på saker som får prislappen att skena, och som då gör att man sneglar på andra alternativ. Typ en BMW xDrive35d som har nästan samma effekt men som är något billigare. SQ5:ans utgångspris på 570 000 kronor är allt annat än litet, redan här har vi passerat vad en Q7 kostar. Testbilen med alla dess manicker gick dessutom på hela 770 178 kronor! På tok för mycket pengar och något som säkerligen skrämmer iväg de flesta. Men smetar man den inte full så får man en mycket potent dieselharv som inte drar i underredet när man åker över trottoarkanten, som rymmer en hel familj, som har en rimlig förbrukning och som lär vara lika rolig på sommaren som på vintern.

Fakta Audi SQ5

Motor: V6, 3.0 liter, turbo, 313 hästkrafter, 650 Newtonmeter.
Växellåda: Åttastegad automatlåda.
Drivning: Fyrhjulsdrift.
Prestanda: 0-100 km/h på 5.1 sekunder, toppfart 250 km/h.
Bromsar: Ventilerade skivor i dimensionerna 320 millimeter fram.
Däck: 255/40R21 fram och bak.
Mått: Hjulbas 2.81 meter, längd 4.64 meter, bredd 1.91 meter, höjd 1.62 meter, vikt 1 995 kilo, bränsletank 75 liter, förbrukning 0.68 liter per mil blandad körning, CO2-utsläpp 179 gram per kilometer.
Pris: 570 000 kronor.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Diesel power!
157kg
0

Diesel power!

Ny platta från Run The Jewels
Lyssna på RTJ4 här

Run The Jewels har nu släppt sin fjärde platta som väldigt påhittigt har fått titeln 4. Här hittas bland annat samarbeten med Pharrell Williams, Mavis Staples, 2 Chainz och Zack De La Rocha. Albumet har inspelat i Rick Rubins Shangri-La Studios och i den ikoniska Electric Lady Studios i NYC. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green
0

Därför kan du inte stå emot distraktion
Hjärnan ändrar fokus hela tiden

Forskning visar att våra hjärnor är designade för att bli distraherade. Forskare vid Princeton University och University of California har upptäckt att hjärnan ändrar fokus fyra gånger varje sekund. Hela tiden scannar hjärnan omgivningen och tar in information för att se om det finns något viktigare att lägga fokuset på. Det är helt omöjligt att stå emot det och därför blir vi lätt distraherade, även om det inte kanske alltid är så tydligt. Blir du ofta distraherad? Tumnagel
98kg
+
Bobby Green
0

De mäktiga platserna i A Clockwork Orange
Och den nya tekniken som användes

I Stanley Kubricks dystopiska film A Clockwork Orange från 1971 får vi hänga med till futuristiska sci-fi-platser som nästan ser fejkade ut. Men faktum är att det inte är några kulisser eller liknande, utan platser som finns på riktigt. Tumnagel
89kg
+
Bobby Green
0

Lär dig trimma skägget via Zoom
Ikväll klockan 20.00

Sitter du inne med ett rejält karantän-skägg som är i behov av trimning? Ikväll kommer barberaren Cari att köra lite skäggtrimskola via Zoom-länken nedan, spana in det så kanske du kan få ordning på din ansiktsbehåring? Klockan 20.00 drar det hela igång så ha trimmern redo! Tumnagel
79kg
+
Bobby Green
0

Ny möbelkollektion från Bentley
Smakar det så kostar det

2013 började biltillverkaren Bentley att även tillverka möbler och så här ser deras senaste kollektion ut. Här finns en soffa, sängar och fåtöljer för den med tjocka plånböcker. Bara soffan kostar nästan 15.000 dollar innan skatt och för sängen får du hosta upp nästan 12.000 dollar. Det finns två stycken fåtöljer att välja mellan och de kostar 9000 respektive 4200 dollar. Köper du alla nyheter handlar det om 40.000 dollar innan skatt. Tumnagel
39kg
+
Bobby Green
0

Lyssna på öl och Gotland
Ganska lugnande

Igår lanserades Wisby Lager Alkoholfri på Systembolaget och i samband med detta släpptes tre stycken ljudspår på Spotify. De heter Västerhejde, Visby och Djupvik och alla är inspelade med ljud skapade av ölen och Gotland. Pys från kapsylen, kluckande från att man häller upp den och vågornas skvalp. Rätt mysigt att lyssna på faktiskt. Tumnagel
97kg
+
Bobby Green
0

Tut i luren! Idag är det mjölkens dag!
Fira med ett glas och bullar

På initiativ av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation har man sedan 2001 firat World Milk Day den 1 juni varje år. Och idag är det detta datum så idag firar vi mjölken helt enkelt. Bonusklipp nedan. Tumnagel
74kg
+
Bobby Green
0

Special-Omega för nästa års America's Cup
Lanseras i mars 2021

Omega har för tredje gången utsetts till officiella tidtagare för kappseglingstävlingen Americax27s Cup. Mellan den 6 och 21 mars nästa år går tävlingen återigen av stapeln och för att ladda inför detta presenterar Omega nu en ny klocka. Den heter Seamaster Planet Ocean 36th Americax27s Cup, är i rostfritt stål, mäter 43,5 millimeter och har ett strukturerat gummiarmband. Klockan kommer att säljas i 2021 stycken exemplar och lansering blir i samband med att tävlingen drar igång. Priset ligger på 74.800 kronor. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green
0

Gin med smak av passionsfrukt och apelsin
Börjar säljas idag

Idag släpper Kopparberg Gin lanserar en ny gin och den heter Passionfruit&Orange. Här ska det finnas smaker av passionsfrukt och bitter apelsinzest. Blanda den med tonic, is och en skiva apelsin. Flaskan som innehåller 700 milliliter kostar 279 kronor och du hittar den på länken nedan. Sedan tidigare finns även smaken Kopparberg Gin Strawberry&Lime. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green
0

Hitta prissänkta viner på Systembolaget
Köp innan de skeppas tillbaka till Europa

Systembolaget har på sätt och vis två verksamheter, en med butiker och saker på hyllan och en med ett stort beställningssortiment där produkterna fysiskt inte finns hos Systembolaget utan hos importörerna. Ibland beställer dessa helt enkelt för mycket av en vara och blir inte av med sitt lager. Det vanliga är då att det skeppas tillbaka ner i Europa och kanske hamnar på en bordershop, men innan dess så sänks priset här på Systembolaget. Systembolaget varken får eller vill berätta om detta, alkohol och REA är två ord som inte fungerar så bra ihop i Sverige. Vinbörsen är en ny tjänst som håller koll på dessa prissänkningar åt oss konsumenter. Man har helt enkelt koll på Systembolagets sortiment och noterar när ett vins pris sänks. Resultatet blir att vi konsumenter kan köpa vin till bra pris, vin slipper skeppas runt på lastbilar och Systembolaget slipper fortfarande ha en REA-skylt på sin hemsida. Win win så att säga. Tumnagel
593kg
+
Roger Åberg
0

Astrid S och Victor Leksell möts på gränsen
Framför låten Svag tillsammans

Astrid S är Norges största kvinnliga artist och Victor Leksell är Sveriges just nu hetaste manlige artist. Här får vi se de båda mötas på gränsen mellan Norge och Sverige och framföra Victors låt Svag tillsammans. Tumnagel
194kg
+
Bobby Green
0

Jam & Spoon - Right in the Night
Fredagsklassikern

Idag är det fredag och då ska man bland annat lyssna på bra musik, gärna högt på en bra anläggning. Denna vecka kör vi klassikern Right in the Night från den tyska gruppen med det fantastiska namnet Jam & Spoon. Bonusklipp nedan. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green
0

Historien om glass
Bästa man kan stoppa i sig

Alla älskar väl glass? Det är ju det bästa som finns egentligen. Svalkande, sött och finns i cirka en miljard olika varianter och smaker. Här får vi lära oss lite historia kring denna fantastiska uppfinning. Tumnagel
89kg
+
Bobby Green
0

Tut i luren! Idag är det National Burger Day!
Fira köttpuckens dag!

Okej, det är inte International Burger Day idag utan National Burger Day. Men det är fortfarande en dag där man hyllar hamburgaren och det vill man ju vara med på såklart. Själv blir det nog ett par patty melts med rökt ost för att fira. Hur firar ni? Tumnagel
112kg
+
Bobby Green
0

Ny Ben & Jerry’s-glass till serien Space Force
Boots On The Moooo’n

Imorgon har den nya komedi-serien Space Force premiär på Netflix. Och vad äter man till serier? Glass såklart! Därför har Ben & Jerry’s givetvis tagit fram en ny passande smak, och den heter Boots On The Moooo’n. I byttan hittar vi mjölkchokladglass, fudge-kor, mandeltoffee-bitar och en kärna av söt kakdeg. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
0

Enorma kungakronor på Burger King
Ska hjälpa personer att hålla avstånd

Det är läge att hålla avstånd just nu och för att burgarälskare på Burger King inte ska komma för nära varandra har man introducerat gigantiska kungakronor som gör det enkelt att få lite mer utrymme för sig själv. Påhittet kommer från Tyskland och kanske även kommer dyka upp på fler ställen. Burger King i Italien har valt ett lite annat grepp för att hålla isär folk - där har man istället lastat på tre gånger så mycket rå lök på burgarna för att på så vis låta den stinkande andedräkten göra att man håller avståndet. Tumnagel
110kg
+
Bobby Green
0

En liten historielektion om dubstep
Hur kom genren till och vart tog den vägen?

Dubstep kom ur dub och 2-step, som i sin tur kom ur garage-scenen. I det här klippet får vi en liten genomgång om hur genren kom till, vad som gör den speciell och vart tusan den tog vägen. Tumnagel
98kg
+
Roger Åberg
0

Köp en lunch till sjukvårdspersonalen
Mat till alla som kämpar

Det ideella initiativet WeFightCovid och serviceföretaget Enjoy Meals har nu fixat så att privatpersoner kan köpa färdiga luncher och snacks åt sjukvårdspersonal både på sjukhus och inom äldreomsorgen. Maten finns i kylar som är utplacerade inom vården och hittills har man delat ut runt 5000 stycken luncher. Med WeFightCovids hjälp ska man kunna dela ut ytterligare 300 luncher i veckan under fem veckors tid. Om du vill bidra Swishar du till 1230289454. 25 kronor ger ett fikapaket, 75 kronor en matlåda med frukt och dryck. Så här säger Malin Kendle som är vd på Enjoy Meals: "Sjukvårdspersonalen kämpar verkligen i frontlinjen i denna kris och vi vill hjälpa till på de sätt vi kan och genom samarbetet med WeFightCovid kommer vi kunna dela ut ytterligare 1500 luncher. Vi hoppas att vårt initiativ kan bidra med lite energi till sjukvårdspersonalen och samtidigt skapa möjlighet för privatpersoner att bidra. Genom initiativet kan vi också bidra till att skapa mer verksamhet för våra leverantörer som precis som så många företag har det tufft just nu." Tumnagel
179kg
+
Bobby Green
0