m
a
r
3 i går53 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Det här är nya Porsche 911 GT3 R
Lättare, snabbare och bättre

Det här är nya Porsche 911 GT3 R
Garaget / Bilen

Porsche presenterar nu en nyhet som kommer att tävla i GT3-serien och det är nya 911 GT3 R. Bilen bygger på gatlegala 911 GT3 RS men har optimerats ännu mer för racing. Lägre vikt, bättre aerodynamik och bättre köregenskaper är några av sakerna Porsches ingenjörer lagt extra mycket fokus på.

Vikten har hållits nere med hjälp av kolfiberkomposit och taket, fronten, skärmar, dörrar och bakluckan är bland annat i detta material. Alla rutor är i polykarbonat, även framrutan som ej varit det förut.

Motorn är i stort sett identisk med den i 911 GT3 RS. En boxersexa på 4.0 liter utan överladdning som ger 500 hästar. Kraften från den skickas via en sexstegad sekventiell växellåda till bakhjulen. För bromskraften står slitsade skivor på 380 millimeter med sexkolvsok fram, bak sitter det 372 millimeter stora skivor med fyrkolvsok.

Bilen går att beställa redan nu, levereras i december och kostar 429 000 Euro exklusive skatt.

Visa
Pressmeddelande
Premiär för nya Porsche 911 GT3 R

Porsche har utvecklat en tävlingsmodell för GT3-serien som körs över hela världen, 911 GT3 R. Den bygger på den serietillverkade sportmodellen 911 GT3 RS. Vid utvecklingen av den över 368 kW (500 hk) starka tävlingsbilen har Porsche särskilt fokuserat på lägre vikt, bättre aerodynamik, lägre bränsleförbrukning, bättre köregenskaper och optimerad säkerhet liksom lägre service- och reservdelskostnader.

Liksom sin serietillverkade släkting har 911 GT3 R det distinkta dubbel-bubbel-taket och den jämfört med föregångaren 8,3 centimeter förlängda hjulbasen. Det ger en mer balanserad viktfördelning och mer förutsägbara vägegenskaper jämfört med tidigare GT3 R, särskilt i snabba kurvor. Genom att systematiskt använda lättviktslösningar för kaross, karosstillbehör och hjulupphängning har teknikerna sänkt tyngdpunkten betydligt på GT3 R jämfört med föregående modell.

Lättviktskarossen från den serietillverkade sportmodellen 911 GT3 RS med en aluminium-stål kompositkonstruktion har visat sig vara den idealiska grunden för tävlingsmodellen. Taket, fronten, skärmar, dörrar, sido- och bakre sektioner samt baklucka är gjorda av särskilt lätt kolfiberkomposit (CFRP). Alla rutor, och för första gången även framrutan, är gjorda av polykarbonat.

Motorn i 911 GT3 R är en avancerad fyraliters boxersexa som i stort sett är identisk med den serietillverkade högprestandamotorn i gatversionen 911 GT3 RS. Direktinsprutning med ett tryck upp till 200 bar, liksom variabel ventilstyrning ger mycket god bränsleeffektivitet. Dessutom har den bättre körbarhet och ett bredare varvtalsområde. Kraften från motorn överförs till de 310 mm breda bakdäcken via en sexväxlad sekventiell växellåda med konstant ingrepp. Liksom i gatversionerna av Porsche 911 växlar föraren med paddlar på ratten.

Den aerodynamiska utformningen baseras också på 911 GT3 RS. De distinkta luftutsläppen i framskärmarna ökar marktrycket på framaxeln. Den två meter breda och 40 cm djupa bakvingen skapar aerodynamisk balans. 911 GT3 R har lånat idén med en centralt placerad kylare från storebror 911 RSR. Genom att slopa kylarna placerade längst ut vid sidorna har tyngdpunkten sänkts, kylaren är bättre skyddad vid kollisioner och ventilationen av het luft har förbättrats.

Bromssystemet i 911 GT3 R har också modifierats och är tack vare ökad vridstyvhet och mer exakt kontroll av ABS-systemet bättre anpassat till långdistanslopp. Framtill sitter sexkolvsok i aluminium och ventilerade och slitsade bromsskivor med 380 millimeters diameter. Bak sitter fyrkolvsok och skivor med 372 mm i diameter.

En annan aspekt vid utvecklingen av 911 GT3 R är säkerheten. Den förstärkta FT3 fuel cell säkerhetstanken är nu tolv liter större och rymmer 120 liter. Den har också en säkerhetsventil som stänger tillförseln av bränsle. Dörrarna och sidorutorna kan plockas bort och nödutgången i taket är större. Den nya tävlingsstolen skyddar föraren bättre vid en olycka.

Nya Porsche 911 GT3 R kan beställas från och med nu för 429 000 Euro plus skatt och kommer att levereras från och med december 2015.

Teknisk beskrivning av Porsche 911 GT3 R (991)

Ensitsig tävlingsbil för privatteam baserad på Porsche 911 GT3 RS

Motor:
* vattenkyld sexcylindrig boxermotor monterad baktill
* 4000 ccm, slaglängd 81,5 mm, borrning 102 mm
* effekt över 368 kW (500 hk) beroende på FIA BoP (luftrestriktor)
* Fyrventilsteknik
* Direktinsprutning
* Torrsumpssmörjning

Transmission
* Porsche sekventiell växellåda med konstant ingrepp
* Mekanisk differentialbroms
* Pneumatisk växelföring med paddlar

Kaross
* Lättviktskaross i aluminium-stål kompositmatrerial
* Integrerad svetsad säkerhetsbur enligt FIA Appendix J
* Löstagbar nödlucka i taket

* Exteriör lättviktsdesign:
* Dörrar, baklucka, bakvinge, hjulhus/skärmar, fram och bakparti i CFRP (kolfiber)
* Rutor i polykarbonat
* Löstagbara sidorutor
* FT3 bränsletank (fuel cell) cirka 120 liter, med säkerhetsventil för avstängning av bränsle enligt FIA reglemente
* lufttrycksstyrda domkrafter (fyra stycken)

Hjulupphängning

* Framaxel med McPherson fjäderben, justerbara i höjd, camber och toe
* Hjulnav med centre lock hjulbult
* Justerbara krängningshämmare vänster och höger sida
* Elektrohydraulisk servostyrning

Bakaxel

* Oberoende multilink hjulupphängning bak, justerbar i höjd, camber och toe
* Hjulnav med centrumbult
* Justerbara krängningshämmare vänster och höger sida

Bromssystem
* Två separata bromskretsar för fram- och bakhjul justerbara av föraren via ett bromsbalanssystem
Framaxel:
* Monoblock sexkolvsok i aluminium för racing
* Ventilerade och slitsade skivor i stål, 380 mm i diameter
Bakaxel
* Monoblock fyrkolvsok i aluminium för racing
* Ventilerade och slitsade skivor i stål, 372 mm i diameter
Hjul och däck
* Fram BBS aluminiumfälgar enligt Porsches specifikation och design, 12.OJ x 18 offset 17, däcksdimension 300/650 - 18 fram; 13J x 18 offset 37,5, däcksdimension bak 310/710 - 18

Elektronik
* COSWORTH kraftmodul IPS32
* ABS för racing
* Antislir

Vikt/dimensioner
* totalvikt ca 1 220 kg (beroende på BoP)
* totallängd 4 604 mm
* totalbredd fram 1 975 mm
* totalbredd bak 2 002 mm
* hjulbas 2 462 mm

Pris 429 000 Euro plus landsspecifik moms
120kg
0

Det här är nya Porsche 911 GT3 R

Lättare, snabbare och bättre

Idag är det Internationella gin och tonic-dagen
Gin & tisdag

Tänk vad härligt ändå när man får reda på att denna regniga och kyliga tisdag också råkar vara internationella gin och tonic-dagen. En GT värmer ju alltid så varför inte liva upp veckan lite med denna traditionella och utomordentliga drink. Hur blandar du din? Tumnagel
108kg
+
Bobby Green
0

Foodboats kan komma till Stockholm
Säljer mat från vattnet

Efter foodtrucks kommer nu foodboats till Stockholm. Det är den grönblå majoriteten som i nästa års budget vill utreda frågan om båtserveringar. Idén kommer från Italien där det i flera italienska städer finns flytande restauranger som serverar mat. Tanken är att båtarna både ska ha fasta platser och kunna tuffa runt när det behövs. De ska kunna lägga till vid kajer och vid promenadstråk. Trafikkontoret, exploateringskontoret och Stockholm Hamnar har fram till nästa sommar på sig att utreda frågan. Vad tror ni om idén? Klippet visar en foodboat i Washington för några år sedan. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0

Porsche Design ska börja designa lyxhotell
Kommer att ha minst 150 rum

Porsche Design och den tyska hotellkedjan Deutsche Hospitality har ingått ett partnerskap vilket gör att du inom kort kommer att kunna bo på ett hotell designat av just Porsche Design. Ett antal Steigenberger Porsche Design Hotels kommer att slå upp portarna runt om i världen och alla kommer att vara i lyx-segmentet. Marcus Bernhardt som är chief executive hos Deutsche Hospitality säger följande: "Our two companies unite the very best of both worlds. Porsche Design brings a unique design philosophy to the partnership. And there is scarcely any company in the hotel business other than Steigenberger which has brought so much quality, service and passion to bear over a period of more than 90 years. With these strengths, we create a new and exciting product that will encourage people to rediscover the hotel sector." När det första hotellet öppnar är dock oklart för tillfället. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green
0

Vinet Pasqua Hey French släpps
Har tidigare bara funnits på restaurang

Vinet Pasqua Hey French (You could have made this but you didnx27t) har man tidigare bara kunnat få på restaurang, men nu släpps det i en begränsad upplaga (120 stycken flaskor) i Systembolagets beställningssortiment. Hey French Edizione II heter det där och det är gjort på druvorna garganega, pinot bianco och sauvignon blanc från vingårdar i östra Soave - ett italienskt vinområde. Vinet är även en blend gällande årgång och innehåller fyra utvalda årgångar från 2010-talet: 2015, 2016, 2017, 2018. Alkoholhalten ligger på 13,5 procent och för en flaska på 750 milliliter får man betala 370 kronor. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0

Babish lagar poke bowls
Så du också kan göra det

I det här avsnittet av Basics with Babish får vi lära oss hur man lagar till några smarriga poke bowls på ett rätt så bra sätt. Bonus-poke bowls nedan. Tumnagel
79kg
+
Frode Wikesjö
0

Heinz släpper blodig variant till halloween
Ett lakan och du har din outfit till festen

Det enklaste fuskblodet att få tag på är så klart lite gammal hederlig ketchup. Det har Heinz slagit fasta på och släpper nu en tillfällig förpackning, men tyvärr inte i Sverige. Det finns många varianter på att göra sin produkt lite hetare inför olika högtider, om halloween nu räknas som en, och den här var riktigt snygg tycker jag. Tumnagel
80kg
+
Roger Åberg
0

Ny skatefilm från Vans Skateboarding
Nice To See You

Vans Skateboarding har släppt sin första globala skatefilmen någonsin. Den heter Nice To See You och det är en långfilm skapad från grunden för att lyfta fram Vans globala skate-team. Den berömde Los Angeles-baserade filmskaparen och fotografen Greg Hunt har stått bakom kameran medan åkarna Adelaide Norris, Alexey Krasniy, Breana Geering, Chima Ferguson, Daiki Hoshino, Diego Todd, Digby Luxton, Dustin Henry, Etienne Gagne, Nick Michel, Notis Aggelis, Pedro Delfino, Rio Morishige, Ronnie Sandoval, Shogo Zama, Simon Zuzic, Una Farrar, och Wang Guohua har varit framför den. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green
0

Ny singel från Vargas & Lagola
Ain't Leaving Now

Vincent Pontare och Salem Al Fakir, eller Vargas & Lagola som de kallar sig för när de gör musik tillsammans, släpper idag den nya singeln Ainx27t Leaving Now som du kan lyssna på här. Duon beskriver låten som ett släktskap med Julio Iglesias på Rivierans dekadenta 70-tal. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green
0

De tävlar i På spåret 2021
Har premiär 26 november

Den 26 november har den 32:a upplagan av TV-programmet På spåret premiär i SVT, och nu får vi reda på vilka som kommer vara med och leka. Debut gör Carina Bergfeldt, Marcus Oscarsson, Ina Lundström och Hanna Hellquist men resterande är återvändande namn. Denna gång kommer ett nytt moment få ta plats och det är "Närmast vinner". Det går ut på att de tävlande ska försöka pricka ut en stad eller plats någonstans i världen på en blindkarta, och det laget som kommer närmast den rätta positionen vinner tre poäng. I pressmeddelandet nedan ser ni alla som kommer tävla och när, om ni nu inte har koll på dem via bilden här ovan. Tumnagel
103kg
+
Bobby Green
0

En av Indiens bästa gastropubar
Ligger i Mumbai

I det här klippet från Munchies får vi hänga med till Woodside Inn i Mumbai som ska vara en av landets bästa gastropubar. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
0

Festival flyttar in i spårvagn
Way Out Västtrafik

Lördagen den 13 november kommer musikfestivalen Way Out West att göra ett unikt gästspel ombord på en av Västtrafiks spårvagnar. Då kommer de nämligen tillsammans att arrangera Way Out Västtrafik och några av artisterna som kommer att uppträda på vagnen är Miriam Bryant, Little Dragon, Jens Lekman och Stella Explorer. Men det är inte bara fritt fram att packa vagnen full med folk utan på varje konsert får det endast vara 40 stycken personer. Spelningarna kommer gå att följa utan kostnad via en livestream på Västtrafiks hemsida. Alla konserter startar och slutar på Marklandsgatan och de kostar som en enkelbiljett - 34 kronor. Biljetterna släpps den 22 oktober klockan 10.00 på Ticketmaster. Tumnagel
132kg
+
Bobby Green
0

Adele har släppt nytt!
Det här är singeln Easy on me

Det var ett tag sedan vi fick höra nytt från Adele, men nu är en ny singel släppt. Den heter Easy on me och är det första släppet från kommande plattan som kommer heta 30. Plattan, och första singeln, handlar mycket om skilsmässan som Adele gick igenom för två år sedan. Tumnagel
104kg
+
Roger Åberg
0

Snart dags för Plantations Single Cask-släpp
Första faten den 28 oktober

Den 28 oktober kommer Plantation att släppa de första fem rom-nyheterna och den 25 november är det dags för ytterligare fem stycken att göra entré. Man har fortsatt att utforska gränserna och erbjuder bland annat rom lagrad på ölfat från Duvel eller bourbonfat från Kentuckydestilleriet Bardstown. Läs om allt som släpps i pressmeddelandet nedan. Tumnagel
98kg
+
Bobby Green
0

Musikvideon till Seinabo Seys nya låt
Gustaf Skarsgård är med

På Seinabo Seys senaste EP finns låten Ix27m Just Mad (Bitch) med, och nu har den fått en officiell musikvideo där Gustaf Skarsgård är motspelare till Seinabo. Videon är regisserad av den Grammisnominerade regissören Nim Kyoung Ran. Imorgon släpps även låten Sweet Life. Tumnagel
75kg
+
Bobby Green
0

Tut i luren! Idag är det räkmackans dag!
Äntligen

Tänk att en grå oktober-torsdag kan vända helt och bli i princip årets bästa dag när man får reda på att det idag är räkmackans dag! Så skippa ärtsoppan idag och veva istället i er en redigt matig macka överöst med räkor. Glöm inte äggen! Tumnagel
90kg
+
Bobby Green
0

Det är skitjobbigt att baka surdegsbröd
Men så här gör man!

Surdegsbröd är gott men det är ju väldigt jobbigt att hålla på med det. Att köpa är ju väldigt mycket enklare. Men om du vill baka ditt eget surdegsbröd så är den här guiden med Glenn Lindberg väldigt bra! Tumnagel
94kg
+
Roger Åberg
0

Smile släpper låt med Robyn
Det här är Call My Name

Bandet Smile som består av Jocke Åhlund (Teddybears, Ceasars ,Les big Byrd och Björn Yttling (Peter Bjorn and John) har släppt ny musik med Robyn. Låten heter Call My Name och du kan lyssna på den här ovan och här nedan. Tumnagel
106kg
+
Bobby Green
0

Ny rocklåt om klimatkrisen
Jack Black och Greta är med på ett hörn

För ett år sedan skrev vi om Nandi Bushell som trummade så grymt att Dave Grohl blev blåst av stolen. Nu har hon tillsammans med Tom Morellos (RATM och Audioslave) son Roman gjort en låt om klimatkrisen. Den heter The Children Will Rise Up! och medverkar gör även Jack Black och Greta Thunberg gör även hon ett kort inhopp. Tumnagel
62kg
+
Bobby Green
0