m
a
r
2 i dag4 i går49 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Bilen för dig som vill vara självisk och nostalgisk
Vi har kört Porsche 911 Targa 4S

Bilen för dig som vill vara självisk och nostalgisk
Foto: Bobby Green
Garaget / Bilen

Vad ska man köpa för bil om man vill att det ska kunna rufsa till i håret ibland men tycker att en cabriolet är för mycket? Panoramatak fixar inte biffen utan det måste vara något mellanting. En targa är rätt svar såklart. Och det finns många bilar med den taklösningen att välja på, men ska du vara nostalgisk är det Porsche som gäller. Är du inte sugen på att köpa en gamling har det ganska så nyligen släppts en färsk version som går tillbaka till sina rötter med den silverfärgade bågen, men som givetvis är hypermodern på alla andra punkter. Perfekt när du vill flörta med dåtiden och få en cabkänsla endast avsedd för dig och din passagerare.

Bågen är som sagt tillbaka och här kommer en liten historielektion; cabrioleter blev alltmer poppis och under 60-talet ville främst USA skärpa reglerna då bilarna inte var särskilt krocksäkra. Bågen infördes som en säkerhetsbalk som skyddade de åkande i bilen och en ny biltyp var född. Porsche patenterade lösningen och plockade namnet från racingloppet Targa Florio som de deltagit i många gånger.

Men trots det klassiska utseendet bjuder nya Targa på en rätt så häftigt sak - hela glaskupan bakom bågen går att manövrera. Och under akvariet döljer sig ett elstyrt canvastak. Det är alltså inte längre en bit tak man för hand plockar bort och förvarar i garaget eller liknande, utan det hela fungerar som på vilken annan cab som helst. Förutom att åskådarna får sig en show när det är dags att fälla taket åt något håll då. Hela konstruktionen lyfter sig likt Darth Vaders gömställe, det hela tar 19 sekunder och det är faktiskt imponerande att titta på. Och man blir intresserad av hur ingenjörerna har tänkt och löst mekaniken. Betydligt häftigare än glastaket som bara åker bakåt i 996 och 997 - det är så här en modern tolkning av Targan ska behandlas.

Med taket på plats känns det som att köra en vanlig coupé. Det stora glasbygget märker man tyvärr inte av som förare och passagerare då bågen stjäl rätt så mycket ljus och plats. Och om man tror att det ska vara ljust och luftigt i baksätet tror man fel. Visst, ljust är det nog men du vill inte sitta där. Det känns om möjligt ännu trängre än i coupé-versionerna tack vare bågen som bygger en del från taket. Det var knappt så att jag tog mig i- och ur för att fotografera. Det är mest ett tillhåll för portföljen och ett gäng matkassar. Med takkupan bortfälld ser det nästan ut som att det snabbaste sättet att ta sig ner i baksätet är att hoppa in via hålet man då kan titta ner i, men det är inget jag rekommenderar.

Vädret växlade under de timmar jag hade bilen och efter en regnskur som dök upp precis vid fotograferingen skingrade sig äntligen molnen. Bort med den lilla takbiten och fram med himlen. Här känns det faktiskt som att man får det bästa av en öppen bil. Man får känslan av att det är öppet utan att man sitter i ett skyltfönster. I en vanlig nedcabbad bil är man rätt så exponerad, men här kan man mysa av solen vid rödljusen utan att någon annan behöver se det. Öppet och luftigt utan att störa varken de som åker i bilen eller de som avundas folk med fina bilar. Man slipper också att montera upp vindskydd och vid motorvägsfart är det bara att hissa upp sidorutorna så blir det som en mysig liten egen atmosfär ovanför kupén.

Nya Targa kommer som Targa 4 och 4S - enbart fyrhjulsdrift alltså. Motorn är samma som för övriga modeller utan turbo vilket innebär 350 respektive 400 hästar ur en boxersexa på 3.4 respektive 3.8 liter. Takkonstruktionen gör att vikten ökar med 20 kilo jämfört med ett fyrhjulsdrivet cabrioletsyskon. Motorn är en vidareutvecklad gammal trotjänare som gör precis det den ska - leverera jämn kraft över hela registret. Och Targa 4S som jag testade är riktigt kvick. Trycker man inte på några knappar kan den dock i vissa tillfällen kännas lite slö, men det är bara elektroniken som hindrar. Sport Plus aktiverat och du förvånas över att det "bara" är 400 hästar som sparkar till dig i ryggen när du stämplar på. Tillsammans med PDK-lådan avverkar man asfalt som om det vore en racerbana och ser man bara till att varva verkar det inte finnas någon hejd på krafterna. Den vackra sången med avgasljudsknappen intryckt hörs ju självklart bäst med taket borta och man blir verkligen aldrig trött på den. Ett härligt rosslande som bara Porsches boxsersexor kan ge ifrån sig, ett karaktäristiskt ljud som när det sprider sig mellan husväggarna får varenda kotte (nåja) att bli varm i själen.

Slutsats
Targa 4S är modellen för dig som tycker om en nutida klassiker, och som gärna låter vinden fläkta i håret då och då. Cabbar finns det ju redan så många av, så varför inte satsa på något annorlunda om du ändå ska spendera en herrans massa pengar? Dessutom får du en bil som driver på alla fyra, vilket gör det här till en klockren vinterpulka. Bort med taket, på med värmen, en pälsmössa och ett par ordentliga körhandskar och njut av bilen även vintertid - det botar garanterat vilken höstdepression som helst.

Fakta Porsche 911 Targa 4S:
Motor: Boxersexa, 3.8 liter, 400 hästkrafter, 440 Newtonmeter.
Växellåda: Sjustegad dubbelkopplingslåda.
Drivning: Fyrhjulsdrift.
Prestanda: 0-100 km/h på 4.6 sekunder, toppfart 294 km/h.
Bromsar: 340 millimeter fram, 330 millimeter bak.
Däck: 245/35 ZR 20 fram och 305/30 ZR 20 bak.
Mått: Hjulbas 2,45 meter, längd 4,49 meter, bredd 1,85 meter, höjd 1,29 meter, vikt 1 650 kilo, bensintank 68 liter, förbrukning 0.92 liter per mil blandad körning, CO2-utsläpp 214 gram per kilometer.
Pris: 1 191 000 kronor.

Läs mer
183kg
0

Bilen för dig som vill vara självisk och nostalgisk

Vi har kört Porsche 911 Targa 4S

Ett väldigt avlägset världshus
Finns ute i den australiensiska öknen

Tjukayirla Roadhouse är en butik och värdshus som drivs av Carol, Ross och deras hund Bronson. Det ligger i den Stora Victoriaöknen i södra Australien och är en av de mest isolerade platserna i landet. I det här klippet får vi hänga med till stället och se hur det ser ut. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green
0

Svenska Purity Navy Strength Gin får fint pris
Utsedd till en av världens bästa giner

Det skånska destilleriet Purity har nu blivit utsedd som en av världens bästa giner vid årets International Spirit Challenge i London. Priset fick man för Purity Navy Strength Gin som är en starkare gin med 57,14 procent alkoholhalt. Masterblender Mathias Tönnesson säger följande: "Helt ärligt. Jag skakar av glädje. Att bli utsedd som världens bästa gin är jättestort och kan liknas med att vinna 100m sprint i VM. Alla vill vinna detta race då det råder ginhysteri i världen och att ett litet ekologiskt destilleri från Skåne vinner detta pris är enormt. Hemligheten bakom Purity Gins stora smakprofil, förutom att den är baserad på världens bästa vodka, är att kryddningen är gjord med den spännande blandningen av enbär, basilika, timjan, blåbär, lingon, koriander, lavendel, kardemumma och Angelikarot. Denna kryddsättning gör att du får en gin med mycket smak och då den har vår mycket lena vodka som bas kan du njuta av en smakrik gin som är mjuk i strupen." Ginen har nummer 83402 på Systembolaget och du hittar den här. För en flaska som rymmer 0,7 liter får du betala 449 kronor. Tumnagel
99kg
+
Bobby Green
0

Tuggummit Mind The Gum lanseras i sverige
Ska kunna motverka mental trötthet

Mind The Gum är ett tuggummi som ursprungligen är utvecklat av italienska forskare och det lanserades 2015. Sedan dess har man sålt 15 miljoner tuggummin. Zlatan Ibrahimovic blev nyligen partner i företaget och nu i höst ska produkten lanseras här i Sverige. Tuggummit innehåller 15 stycken aktiva ingredienser bestående av koffein, vitaminer, aminosyror, antioxidanter och säger sig kunna motverka mental trötthet. Mind The Gum kommer inledningsvis att säljas på apotek men exakt när och vad det då kommer att kosta är oklart för tillfället. På hemsidan kostar ett 36-pack 19,90 euro. Tumnagel
-33kg
+
Bobby Green
0

Johnnie Walker-whisky för 179.900 kronor
Finns nu på Systembolaget

Whisky-tillverkaren Johnnie Walker fyller i år hela 200 år och detta ska givetvis firas. Man gör det bland annat genom att släppa fyra stycken flaskor i begränsad upplaga och en av dessa sticker ut rejält - eftersom den kostar 179.900 kronor. För de slanten får man en Masterx27s Ruby Reserve som beskrivs som "en rik och perfekt balanserad 40-årig Scotch". Det här blir den dyraste Johnnie Walker-flaskan som någonsin har sålts på Systembolaget. John Williams som är Global Scotch Director på den brittisk dryckeskoncernen Diageo säger följande: "Vi vill visa upp denna 200-åriga resa genom att lansera dessa fyra exlusiva limited edition whiskys. De är en hyllning till vart vi kommer ifrån. Men kanske mer än så, de ger uttryck för vad vi kan åstadkomma idag och framöver. Johns glöd, vision och entrepenörskap är nyckeln till att Johnnie Walker som varumärke har växt sig så starkt genom åren. Detta lade också grunden till en ny framtid inom skotsk whisky, då hans sätt att framställa whisky på har inspirerat alla följande generationer av whiskytillverkare." Läs mer om flaskorna på länken nedan. Tumnagel
77kg
+
Bobby Green
0

Årets glögg från Stockholms Bränneri
Winter Negroni

Förra året släppte Stockholms Bränneri en Gin & Tonic-glögg. I år tar man ytterligare ett steg och presenterar nu Winter Negroni. Man har utgått från bränneriets Dry Gin och den egna Aperitif - Röd och sedan kryddat kombon med klassiska julkryddor som kryddnejlika, kardemumma, apelsin och kanel. Till det adderas kallpressad körsbärs- och svartvinbärsmust. Erik Hasselgärde som är produktionsansvarig beskriver den på det här viset: "I år tar vi ytterligare ett steg med en nytolkning, men kom samtidigt närmre vad en klassisk glögg innefattar; värmande bäriga toner, julkryddor och sötma, som vi nu gifter med Negronins djupa smak och balanserande bitterhet. Glögg möter en Negroni helt enkelt." Winter Negroni släpps den 4 november klockan 10.00 på länken nedan. Alkoholhalten ligger på 22 procent och för en flaska som rymmer 500 milliliter får man betala 192 kronor. Tumnagel
110kg
+
Bobby Green
0

Varför tvättar man riset innan man kokar det?
Adam Ragusea förklarar

Brukar du tvätta riset innan du kokar det? Behövs det ens? Det beror på vilket typ av ris du kokar och vad du ska ha det till. Adam Ragusea förklarar i sitt senaste klipp. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0

Det här är Hyundais minsta elbil
Något för barnen att köra omkring med

Hyundai presenterar nu sin minsta elbil hittills och det är en barnversion av konceptbilen 45 Concept som vi har skrivit om tidigare. Under skalet på den lilla barnbilen sitter två stycken DC-motorer som ger den en toppfart på 7 km/h. Vad den har för räckvidd på en laddning framgår dock inte. För att vara lite snälla mot naturen är bilen faktiskt byggd i trä. Om man kommer att kunna köpa den, när och vad den då skulle kunna tänkas kosta får vi tyvärr inte reda på just nu. Tumnagel
77kg
+
Bobby Green
0

Fattiga riddare med över 200 olika smaker
Du borde hitta något som passar

Om du trodde att fattiga riddare bara kunde göras på ett vis har du inte hälsat på Batter & Berries i Chicago än. Här har man skapat över 200 stycken olika smaker och varianter på klassikern. Varje vecka presenteras nya specialare och kön utanför ringlar sig lång med folk som vill testa det senaste. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green
0

Kazakstan har ny slogan
Borat approves

Kazakstan har fattat att landet sedan den första Borat-filmen bara förknippas med just Borat. Istället för att vara sura över detta har Kazakhstan Travel nu istället tagit det hela till sig och lanserat en ny slogan. Givetvis har man valt "Very nice!" som är något som Borat ofta säger. Och som vi kan se i videon verkar det finnas massa very nice saker att se och göra i landet. Bonusklipp nedan. Tumnagel
392kg
+
Bobby Green
0

Så tillverkar Borough Furnace gjutjärnspannor
Inga robotar här inte

John Truex och Liz Seru driver Borough Furnace som tillverkar stekpannor i gjutjärn. I det här klippet får vi se hur dessa blir till - från designen till själva gjutningsprocessen och efterarbetet. Tumnagel
97kg
+
Bobby Green
0

Kanye West snackar med Joe Rogan
I tre timmar

Häromdagen var Kanye West och besökte podcasten The Joe Rogan Experience och i det nästan tre timmar långa samtalet snackades det bland annat om Kanyes presidentambitioner, musikindustrin och hans familj. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green
0

Ghostbusters-skor från Reebok
Släpps den 31 oktober

Gillar du tema-skor? Missade du Adidas Chewbacca-skor nu i veckan? Då kanske du ska slå till på ett par Ghostbusters-skor från Reebok istället! Det kommer att erbjudas två modeller och båda släpps den 31 oktober. Det ena paret är lite mer nedtonat medan det andra vill efterlikna spökjägarnas ryggsäckar. Ghost Smashers som de sistnämnda heter kostar 150 dollar medan Classic Leather blir dina för 100 dollar, om du hinner få några när de släpps vill säga. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green
0

Poison - Talk Dirty To Me
Fredagsklassikern

Idag är det fredag och det firar vi i vanlig ordning med lite fräsig musik. Denna vecka blir det Poison med monsterhiten Talk Dirty To Me. Bonusklipp nedan. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green
0

Tre nya sillar från Abba
Chili Aioli, Västkustmajo och Mandarin Peppar

Abba presenterar nu tre stycken nya sillsmaker och dessa är Chili Aioli, Västkustmajo och Mandarin Peppar. Dessa beskriver man som "en twist på klassiska smaker med ett modernt uttryck som flirtar med den yngre generationens sillätare". Malou Yeung Kadir som är Marketing Manager Abba säger följande: "Med nyheterna vill vi attrahera alla men hoppas specifikt på att guida en ny målgrupp in i sillens värld, för att göra den till en självklarhet för alla på julbordet – nya som gamla sillfans. Till skillnad från tidigare tillfälliga lanseringar till vintern så är årets nyheter här för att stanna." Hela sill-sortimentet har även fått en uppdaterad design och så har man uppdaterat receptet för Senap, Skärgård och Ramslök & Citron. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green
0

Idag är det Global Champagne Day
Skumpa i glaset!

Idag är det fredag och det ska ju givetvis firas eftersom det är veckans allra bästaste dag. Som av en händelse är det idag även Global Champagne Day och då passar det ju ännu bättre att hälla upp lite bubbel för att fira. Och det ska vara champagne nu, inte bara något mousserande. Vilken champagne dricker du helst? Tumnagel
85kg
+
Bobby Green
0

Återvinningsbara och nedbrytbara jeans
Nytt från Weekday

Weekday presenterar nu Klean Jeans och Milton Denim Jacket som är en kapsel-kollektion med återvinningsbara och nedbrytbara jeans-plagg. Det här är en del av Ellen MacArthur Foundation’s Jeans ReDesign Project och plaggen är tillverkade av en blandning av återanvänd och organisk bomull. "För oss är inte detta en engångsföreteelse, vi undersöker nu hur vi kan bli effektivare och mer ansvarstagande i all vår design, säger Per Axen, ansvarig för denimdesigner på Weekday. Vi måste tänka på varje detalj som tillskärning, tyg, passform och till och med förpackningen, och nu när vi gjort det kommer vi att undersöka hur vi kan med oss dessa lärdomar och föra in dem i framtida design. Vi är till exempel väldigt glada över det faktum att vi nu har börjat återanvända konsument- och industriavfall i alla våra denimprodukter för SS21." Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0

Banksy-tavla såld för 7,6 miljoner pund
Show Me the Monet blev dyr

Banksys oljemålning "Show Me the Monet" har nu sålts på auktion för hela 7,6 miljoner pund - motsvarade nästan 87 miljoner kronor. Målningen är en pastisch på en av Claude Monets näckrostavlor, men i vattnet bland näckrosorna ligger det på Banksys tavla även två stycken kundvagnar och en vägkon. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green
0

Öl-bryggning hos Nils Oscar
Med David Kringlund

Bartendern och drinkexperten David Kringlund har vi skrivit en del om tidigare. I sitt senaste klipp besöker han bonden Thomas och Nils Oscars bryggeri för att spana in hur det går till att brygga lite öl. Tumnagel
120kg
+
Bobby Green
0