m
a
r
1 i dag3 i går52 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Bilen för dig som älskade A1 Quattro

Bilen för dig som älskade A1 Quattro
Foto: Bobby Green
Garaget / Bilen

I början av veckan begav jag mig så långt norrut man kan komma från Stockholm - till Åre. Där hade Audi fixat snö och is och det var dags för den internationella presskörningen av den nya modellen S1. Men visst låter namnet väldigt bekant? Audi har använt det förut, men då på rallybilen Sport Quattro S1. Nya S1 är inte riktigt av samma kaliber då den har 309 hästar färre än originalet, men man kommer ändå rätt långt på fyrhjulsdrift och ettrig turbo. Och alla ni som inte hann eller hade råd med en A1 Quattro har äntligen fått en värdig ersättare.

Inledning

Nya S1 har vuxit fram ur det enorma intresset som A1 Quattro väckte. Av den modellen tillverkade man endast 333 exemplar och den skyhöga prislappen på en halv miljon verkade skrämma få och alla bilar sålde slut i ett nafs. Att kombinera en urstark och pigg turbosnurra med krafs på alla fyra i det här formatet verkade vara något som många letat efter och plötsligt stod Audi där utan mat till hungriga kunder. A1 Quattro var "bara" en hårdare variant på vanliga A1 och om det skulle bli fler bilar skulle det bli på riktigt. Sagt och gjort, ingenjörerna började planera och sakta men säkert växte S1 fram. Här började man om från början med utgångspunkten att man skulle bygga en sportig småbil, snarare än att göra en småbil sportig.

Körkänsla

Provkörningssträckan vi tilldelades var till en början på helt vanliga och ganska tråkiga vägar som inte utmanade bilen på något alls, så vi avvek från rutten ganska så snabbt. Dock hann man få känsla över bilens hårdhet och visst är den rätt så mycket styvare än en vanlig A1. Man sitter lågt och de skålade stolarna kramar sidfläsket så där lagom mycket. På de lite torrare partierna kunde man flippa över till det vassaste läget - "Dynamic", vilket på vanliga Audi-vis styvar till allt och ställer bilen på tårna. Det här valet öppnar även upp avgassystemet och ett något artificiellt, men ändå rätt så skönt morrande ljud, sprider sig i kupén när man trycker på. En del av ljudet hamnar faktiskt även på utsidan, och att bli omkörd av en S1 där föraren är tung på högerdojjan låter inte kattskit. Det är bra drag i S1:an men dess stabila gång och satta känsla mot vägen maskerar lite hur snabbt man faktiskt kör. Fartkänslan infinner sig mest vid hårda gaspådrag i lägre hastigheter, och det är då man märker att bilen är kvick.

Efter lite tuggande på asfaltsvägar var det dags att sätta bilen på prov - på isen. Vi blev lotsade ut av en följebil och fick efter ett testvarv i låg fart två varv per förare på den relativt långa banan. Svinkul! Men det hade varit ännu roligare om det trista vädret veckan innan inte hade förstört isen och gjort den lite som en gammal hederlig tvättbräda. Jag försökte så gott jag kunde att göra ojämnheterna jämna igen med bredställ, men det gick sådär. Efter två repor ute i snön insåg jag att jag nog skulle testa bilen även utan helt avstängd ESP. Man kan nämligen stänga av det helt, vilket många säkert uppskattar, men i mitt fall gick det lite för brett. Ett tryck på knappen gjorde det hela lättare såklart, men är man en novis så är man. Här kom bilen in vid rätt tillfällen och hjälpte mig att få till hyfsade sladdar och det är först nu man inser hur mycket de här systemen faktiskt jobbar. Då bilen även har en ordentlig krycka att rycka i istället för en handbromsknapp kunde man manuellt ställa upp bilen i ingången på kurvan och sedan gasa ut. Två varv tog snabbt slut men det kändes ändå som att man fick en bra känsla för hur den uppför sig på snorhalt underlag, och S1 imponerar. Den är enkelt att placera och svarar som man förväntar sig - inga överraskningar. Den lilla turbon gör sitt jobb och det här med lagg finns inte längre i moderna bilar. Bestämd gas är det som gäller, sen sköter motorn resten.

Effekten är fullt tillräcklig. Att den här har 25 hästar färre än A1 Quattro känns som väntat inte alls. Det finns gott om vrid och när det är torrt och fint tar man sig från 0 till 100 km/h på 5.9 sekunder. Det räcker gott det. Fyrhjulsdriften gör gaspådragen stabila och det är bara att hålla hjulen raka och gasa fullt. Till spisen kopplas endast en manuell sexpetad låda - precis som det ska vara. Härlig spak att hålla i och en väldigt lättskött kopplingspedal med rätt motstånd. Chassiet har moddats en hel del jämfört med vanliga A1 och ska nu jobba ännu bättre tillsammans med den elektromekaniska servostyrningen. Och jag tyckte att styrningen svarade bra, okej med motstånd och man tänker inte på att det saknas en konventionell rattstång.

Design

I och med introduktionen av S1 presenteras även faceliften för A1. Strålkastarna och bakljusen har fått sig en ny design, och i S1:ans fall röda inlägg i ljusen fram. En liten uppdatering som i mina ögon bara lyfter de redan snygga formerna ytterligare. S1:an sticker ut med fetare kjolpaket, en vinge på bakluckan, fyra avgaspipor och coolare fälgar som döljer biffigare bromsar. Ett litet kaxigt kraftpaket helt enkelt. Och för att utmärka sig ytterligare när man beställer bilen kan man ju alltid ta den i den ärtgröna kulören.

Avslutning

Även om A1 Quattro är exklusivare i sin utgåva känns ändå S1:an som ett bättre köp. Visst den har något mindre effekt, men den har även något annat mindre som är bra - prislappen (309 000 mot 495 000 kronor). Du får minst lika mycket körglädje i den här som i A1:an och fortfarande en bil som inte är helt dum. Den kommer endast att säljas i femdörrars i Sverige så du kan lätt ta med ett gäng polare och lite av deras bagage. Lanseringen sker i maj så skulle du vara sugen är det läge att börja kolla upp finansieringen. Och när du får bilen måste du komma ihåg att styra in den på en isbana någonstans någon gång, för det är den värd.

Fakta Audi S1:

Motor: Fyra cylindrar, 2.0 liter, bensin, turbo, 231 hästkrafter, 370 Newtonmeter.
Växellåda: Sexväxlad manuell.
Drivning: Fyrhjulsdrift.
Prestanda: 0-100 km/h på 5.9 sekunder, toppfart 250 km/h.
Hjul: 215/40 R17.
Mått: Längd 3.97 meter, bredd 1.74 meter, höjd 1.42 meter, hjulbas 2.46 meter, vikt 1 415 kilo, tankvolym 45 liter, förbrukning 0.71 liter per mil blandad körning, CO2-utsläpp 166 gram per kilometer.
Pris: 309 000 kronor.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Bilen för dig som älskade A1 Quattro
Visa
Pressmeddelande
Audi S1 – välkänt namn i nytt format.

2.0 TFSI-motor på 231 hk och 370 Nm vridmoment
0 till 100 km/h på 5.9 sekunder
quattro permanent fyrhjulsdrift för bästa väggrepp

Ett välkänt namn gör comeback: Audi presenterar nya Audi S1 Sportback utrustad med en 2.0 TFSI-motor som utvecklar 231 hk och producerar 370 Nm vridmoment. Den permanenta fyrhjulsdriften quattro och det modifierade chassit ser till att kraften överförs direkt till vägen för bästa prestanda.

edan på 80-talet fick Audi S1 legendariskt rykte. Det var bilen som såg till att märket dominerade rally-VM på sin tid. Nu är namnet tillbaka – men denna gång i en bil för allmänna vägar. Audi S1 Sportback är den nya prestandamodellen i A1-familjen och samtidigt instegsmodell i S-programmet.

“Audi S1 erbjuder alla egenskaper som du hittar i en sportbil; bra prestanda, direktrespons och permanent quattrodrift som överför kraften till vägen på ett överlägset sätt” säger utvecklingschef Prof. Dr. Hackenberg och tillägger: “quattro har en stor skara fans som säkert kommer att bli ännu större tack vare insteget i det nya segmentet.”

En högpresterande fyrcylindrig motor skapar drivet: 2.0 TFSI-motorn med turboladdare utvecklar 231 hk och producerar upp till 370 Nm vridmoment. Audi S1 Sportback accelererar från 0 till 100 km/h på 5.9 sekunder med en topphastighet på 250 km/h och blandad förbrukning på 7.1 l/100 km, vilket innebär 166 gram CO2 per kilometer.

Liksom alla S modeller är Audi S1 standardutrustad med quattro permanent fyrhjulsdrift, i detta fallet med en hydraulisk lamellkoppling vid bakaxeln. Den unikt anpassade mjukvaran har en utpräglat dynamisk avstämning. Den elektroniska differentialspärren med den vidareutvecklade hjulselektiva momentregleringen är en funktion i den elektroniska stabiliseringskontrollen (ESC). Den kan deaktiveras i två steg och kompletterar ingreppet från lamellkopplingen med fint doserade bromsingrepp på de inre hjulen vid kurvtagning – samspelet mellan båda systemen ger ett extremt agilt, precis och stabilt uppträdande.

Chassit har blivit grundligt omarbetat tillsammans med den elektromekaniska servostyrningen. Modifierade hjullagerhus på framaxeln förbättrar responsen vid kurvtagning. En ny mer avancerad fyrlänkskonstruktion ersätter den befintliga bakaxeln av torsionstyp som används på Audi A1. Setupen är sportig och stram; kördynamiksystemet Audi drive select möjliggör med ett stort antal inställningar för att kunna variera responsen på motorn och de standardmonterade justerbara stötdämparna i flera olika nivåer.

En större huvudbromscylinder liksom stora bromsskivor – fram 310 millimeter i diameter – säkerställer utmärkt inbromsning. Som tillval kan röda bromsok med S1 logo beställas. Audi S1 är standardutrustad med 17-tums hjul med 215/40 R17 däck och som tillval finns 18-tumshjul med 225/35 R18 däck.

Audi S1 Sportback känns direkt igen på designen. Xenon plus strålkastarna är helt nya och LED bakljusen kommer med en ny horisontal grafik. Många detaljer – speciellt på de främre och bakre stötfångarna, trösklarna och avgassystemet – har fått en mer markant design. Fyra nya exteriöra lacker erbjuds utöver de redan tillgängliga. Optikpaketet quattro exteriör ger en ännu skarpare siluett, bland annat genom en stor takspoiler.

Interiören går i mörka toner med instrumenten i den mörkgrå skalan som är speciell för S-modellerna. Pedalerna är gjorda av borstat stål. Som alternativ till de standardmonterade sportstolarna erbjuds S sport stolar med integrerade nackstöd. Ett interiört stylingpaket kan väljas till för att addera färgaccenter.

Den omfattande standardutrustningen kan kompletteras med bl.a. MMI navigation plus eller Bose surround sound system. Audi connect-enheten som inkluderar biltelefon ger uppkoppling till internet och tillåter passagerare att ansluta sig och skicka e-mail på mobilen via en Wi-Fi hotspot, medan föraren uppskattar skräddarsydda tjänster från Audi connect med bland annat reseplaneraren.

Audi S1 Sportback kommer att lanseras under andra kvartalet 2014 till ett ca-pris på 309.000 kr.

* Audi S1 i 3-dörrarsversion kommer ej att erbjudas i det ordinarie modellprogrammet i Sverige.
173kg
0

Bilen för dig som älskade A1 Quattro

Så blir traditionell italiensk gelato till
180 år gammal familjetradition

Det finns mycket gott man inte får missa när man är i Italien. Glassen är en av grejerna. Här får vi se hur traditionell gelato i den lilla staden Ruvo di Puglia blir till. Endast tre ingredienser behövs - mjölk, socker och ägg. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green
0

Nytt och färgglatt från Timberland
Återigen med Billionaire Boys Club

Timberland och Billionaire Boys Club följer upp de färgglada skorna som presenterades i november med en ny kollektion som fått namnet Hyper Natural. I denna finns det hiking-plagg och två stycken nytolkningar på Garrison Trail-kängan. Skorna är tillverkade i ett material som består av minst 50 procent plast från återvunna PET-flaskor. Kläderna är i 100 procent ekologisk bomull. Kollektionen släpps den 26 februari och priserna ligger på mellan 600 och 1800 kronor. Tumnagel
76kg
+
Bobby Green
0

Romen The Real McCoy släpptes idag
Helt utan tillsatser

Idag släpptes The Real McCoy 12 Years Single Cask på Systembolaget. Det är en rom helt utan tillsatser producerad hos det familjeägda företaget Foursquare på Barbados. Endast lokal jäst, melass och källvatten från Barbados används. Romen destilleras i små batcher i kopparpanna och kolonnbrännare innan den lagras på hårt rostade amerikanska bourbonfat. Dofterna ska vara smörig ek och kryddig mörk choklad. Smaken beskrivs som smörkaramell tillsammans med fattoner, apelsinzest och tobak. För en flaska på 70 centiliter får man betala 599 kronor. Tumnagel
89kg
+
Bobby Green
0

Den perfekta Steakhouse-burgaren
Tjock och mumsig

I sitt senaste klipp visar George Motz hur man fixar till den perfekta steakhouse-burgaren. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green
0

Teaser för Tina
HBO:s dokumentär om Tina Turner

Här kommer en teaser för HBO:s kommande dokumentär om den amerikanska artisten Tina Turner. Tina handlar om Tina Turners karriär och förutom artisten själv kommer bland andra Angela Basett och Oprah Winfrey medverka i dokumentären. Tina har premiär på amerikanska HBO Max 27 mars och kommer sannolikt att börja sändas på HBO Nordic någon gång efter det. Tumnagel
103kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Ny officiell klockpartner för Aston Martin
Anrika Girard-Perregaux

Aston Martin meddelar nu att den anrika schweiziska klocktillverkaren Girard-Perregaux blir officiell klockpartner åt biltillverkaren. Girard-Perregaux har tillverkat klockor sedan 1791 och erbjuder idag modeller som kostar mellan 17.000 dollar och 463.000 dollar. Partnerskapet kommer att mynna ut i flera klockor i begränsade upplagor i framtiden och den första ska presenteras senare i år. Girard-Perregaux kommer även att fungera som sponsor för Aston Martins nybildade F1-team. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0

Victorinox-knivar med halkfria handtag
Kommer nu till Sverige

Victorinox har en serie med knivar som heter Swiss Modern. En version av dessa har syntetiska handtag i svart som ska vara halkfria. Nu kommer dessa knivar till Sverige och mer specifikt till alla Kitch’n-butiker runt om i landet. Knivarna klarar diskmaskin och är enkla att underhålla. Bladet är i rostfritt stål. De fyra knivarna som lanseras är stekkniven, santokukniven, kockkniven och brödkniven. Alla kostar 599 kronor styck. Tumnagel
98kg
+
Bobby Green
0

Ny whisky från Macallan
Inspirerad av naturen

Macallan presenterar nu den nya whiskyn The Macallan Edition No.6. Här ska man ha hämtat inspiration från naturen och i synnerhet den berömda floden Spey som omger The Macallan Estate. Det är en single malt som ska ha aromer av färsk frukt, muskot, kola, ek, plommon, apelsiner och kanel. Smakerna beskrivs som kryddiga med inslag av färska frukter, krämig choklad och rostad havre. Släpps på Systembolaget den 4 mars och för en flaska får man betala 1100 kronor. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green
0

Daft Punk lägger ned
Tack för allt

1992 skapades duon Daft Punk i Paris och mycket har hänt sedan dess. Efter en seg start tog det fart 1995 då singeln Da Funk släpptes. Den följdes av Around the World som nog alla har hört. Nu får vi reda på att duon som består av Thomas Bangalter och Guy-Manuel de Homem-Christo går skilda vägar och att gruppen nu är upplöst. Varför får vi dock inte reda på för tillfället utan det hela meddelas bara med videon ovan som döpts till Epilogue. Tack för allt, och som tur är finns allt publicerat material kvar och kommer inte att försvinna. Som alltid - var inte ledsen för att det är över, var glad över att det över huvud taget hände. Låter bättre på engelska, men ni fattar. Bonusklipp nedan. Tumnagel
-631kg
+
Bobby Green
0

Idag är det Internationella Margarita-dagen!
Tut i luren!

Idag är det inte bara start på en ny vecka utan det är även den internationella Margarita-dagen vilket givetvis måste firas. Margarita är en drink som består av tequila, likören triple sec, is och limejuice. Servera gör man i ett saltkantat glas. En populär variant är Frozen Margarita som ni kan se Jamie fixa till i klippet här ovan. Skål! Tumnagel
89kg
+
Bobby Green
0

Mackan testar plasmaskäraren från Lidl
Något att ha?

Förra året släppte Lidl en billig plasmaskärare och de sålde slut illa kvickt. Idag släpptes en ny omgång och tydligen har folk i hela landet köat innan öppning och sedan rusat in och köpt på sig en eller flera maskiner. Prislappen 1499 kronor lockade många som vill testa på det här med att skära plåt på ett smidigare sätt. Här får vi se ett test av den senaste maskinen för att se om den är något att ha. Köpte du någon? Tumnagel
94kg
+
Bobby Green
0

Därför försvinner Dumle-klubban!
Kan komma tillbaka i framtiden

I torsdags kom chockbeskedet - den klassiska Dumleklubban läggs ner. En klassiker som många har minnen till, men kanske inte köpt så frekvent. Men dålig försäljning är inte anledningen till nerläggningen enligt Fazer, utan produktionslinjen som har gjort klassikern har helt enkelt nått sitt slut. – Vi har under lång tid försökt hitta en lösning för att på ett effektivt och hållbart sätt fortsätta produktionen av Dumleklubban, men behöver nu konstatera att detta inte längre är möjligt. Det har varit en utmaning att med dagens moderna teknik hitta en produktionslösning till den klassiska Dumleklubban, då hantverket såväl som recepturen är lika unika som klubban själv, säger Malin Lindqvist, Brand Manager, Fazer Konfektyr. Den sista Dumleklubban kommer att lämna fabriken under mars månad, men att den försvinner för evigt är faktiskt inte bestämt utan den kan komma tillbaks i framtiden. – Vi vet att klubban är en älskad produkt av många konsumenter och vi arbetar ständigt med vårt urval av Dumleprodukter. Vi kommer att fortsätta våra ansträngningar för att utveckla och hitta ett sätt att producera en Dumleklubba igen i framtiden, fortsätter Malin Lindqvist. Om det bara är fina ord eller om Fazer verkligen kommer att leverera Dumleklubban i framtiden återstår att se! Tumnagel
71kg
+
Roger Åberg
0

Historien om Thong Song
Baby move your butt, butt, butt.

En trevlig Vice-dokumentär om den legendariska låten Thong Song med Sisqo. Tydligen var låten först ämnad för Michael Jackson (då med annan låttext) men när Sisqo fick höra den kunde han inte släppa taget om den. Tumnagel
91kg
+
Frode Wikesjö
0

Tut i luren! Idag är det knäckebrödets dag!
Fram med grillkryddan!

Knäckebrödsakademin har instiftat den 19 februari som knäckebrödets dag vilket alltså innebär att det är idag vi firar detta hårda bröd. Så fram med en skiva, smöra ordentligt på "fel" sida så att alla håligheter fylls och drapera sedan brödet med ditt favoritpålägg. Och kom ihåg - om det inte blir tandavtryck i smöret så har du ett för tunt lager på. Tumnagel
112kg
+
Bobby Green
0

Saxlåten från Laddat vapen
Fredagsklassikern

1993 släpptes den fantastiska filmen Loaded Weapon 1 eller Laddat vapen som den heter här i Sverige. Förutom mängder av fantastiska scener och repliker har filmen makalöst bra musik. Låten ovan är ett exempel och en extremt bra fredagsdänga, så den kör vi idag. När kommer Laddat vapen 2 egentligen? Bonusklipp nedan. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green
0

Kavli presenterar Mozzarella på tub
Innehåller tio procent Mozzarella

Kavli presenterar nu Kavli di Mozzarella som är en ny bredbar ost. Man förklarar den som en vidareutveckling av den traditionella mjukosten med en ny kombination av ostar och "grönare" smaker. Den innehåller tio procent Mozzarella och har en fetthalt på 14 procent. Sen är den smaksatt med inspiration från det italienska köket vilket här innebär Tomat och Basilika, Oliv-Tapenade och Grillad paprika. Ska finnas i butik nu och en tub ska kosta runt 37 kronor. Har ni provat? Tumnagel
16kg
+
Bobby Green
0

Fazer lägger ned Dumleklubba
Har funnits sedan 1945

Inte nog med att det härjar en pandemi, nu meddelar även Fazer att de efter 76 år (!) lägger ned den klassiska Dumleklubban. Så många lördagar man spenderat med den härliga klubban framför Luftens Hjältar eller något annat svinbra tecknat som gick på TV förr. Nu är det väl bara att hamstra på sig en pall antar jag, så att man får njuta i ytterligare några år framöver. Visa det här inlägget på Instagram Ett inlägg delat av Fazer Sverige (@fazersverige) Tumnagel
-204kg
+
Bobby Green
0

Travis Pastrana visar upp sitt Pastranaland
En lekpark för vuxna

Travis Pastrana har byggt en rejäl lekpark för vuxna på sin tomt och här ger han oss en genomgång av allt kul man kan hitta på där. Tumnagel
99kg
+
Bobby Green
0