Quantcast
m
a
r
2 i går69 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Bilen för dig som älskade A1 Quattro

Bilen för dig som älskade A1 Quattro
Foto: Bobby Green
Garaget / Bilen

I början av veckan begav jag mig så långt norrut man kan komma från Stockholm - till Åre. Där hade Audi fixat snö och is och det var dags för den internationella presskörningen av den nya modellen S1. Men visst låter namnet väldigt bekant? Audi har använt det förut, men då på rallybilen Sport Quattro S1. Nya S1 är inte riktigt av samma kaliber då den har 309 hästar färre än originalet, men man kommer ändå rätt långt på fyrhjulsdrift och ettrig turbo. Och alla ni som inte hann eller hade råd med en A1 Quattro har äntligen fått en värdig ersättare.

Inledning

Nya S1 har vuxit fram ur det enorma intresset som A1 Quattro väckte. Av den modellen tillverkade man endast 333 exemplar och den skyhöga prislappen på en halv miljon verkade skrämma få och alla bilar sålde slut i ett nafs. Att kombinera en urstark och pigg turbosnurra med krafs på alla fyra i det här formatet verkade vara något som många letat efter och plötsligt stod Audi där utan mat till hungriga kunder. A1 Quattro var "bara" en hårdare variant på vanliga A1 och om det skulle bli fler bilar skulle det bli på riktigt. Sagt och gjort, ingenjörerna började planera och sakta men säkert växte S1 fram. Här började man om från början med utgångspunkten att man skulle bygga en sportig småbil, snarare än att göra en småbil sportig.

Körkänsla

Provkörningssträckan vi tilldelades var till en början på helt vanliga och ganska tråkiga vägar som inte utmanade bilen på något alls, så vi avvek från rutten ganska så snabbt. Dock hann man få känsla över bilens hårdhet och visst är den rätt så mycket styvare än en vanlig A1. Man sitter lågt och de skålade stolarna kramar sidfläsket så där lagom mycket. På de lite torrare partierna kunde man flippa över till det vassaste läget - "Dynamic", vilket på vanliga Audi-vis styvar till allt och ställer bilen på tårna. Det här valet öppnar även upp avgassystemet och ett något artificiellt, men ändå rätt så skönt morrande ljud, sprider sig i kupén när man trycker på. En del av ljudet hamnar faktiskt även på utsidan, och att bli omkörd av en S1 där föraren är tung på högerdojjan låter inte kattskit. Det är bra drag i S1:an men dess stabila gång och satta känsla mot vägen maskerar lite hur snabbt man faktiskt kör. Fartkänslan infinner sig mest vid hårda gaspådrag i lägre hastigheter, och det är då man märker att bilen är kvick.

Efter lite tuggande på asfaltsvägar var det dags att sätta bilen på prov - på isen. Vi blev lotsade ut av en följebil och fick efter ett testvarv i låg fart två varv per förare på den relativt långa banan. Svinkul! Men det hade varit ännu roligare om det trista vädret veckan innan inte hade förstört isen och gjort den lite som en gammal hederlig tvättbräda. Jag försökte så gott jag kunde att göra ojämnheterna jämna igen med bredställ, men det gick sådär. Efter två repor ute i snön insåg jag att jag nog skulle testa bilen även utan helt avstängd ESP. Man kan nämligen stänga av det helt, vilket många säkert uppskattar, men i mitt fall gick det lite för brett. Ett tryck på knappen gjorde det hela lättare såklart, men är man en novis så är man. Här kom bilen in vid rätt tillfällen och hjälpte mig att få till hyfsade sladdar och det är först nu man inser hur mycket de här systemen faktiskt jobbar. Då bilen även har en ordentlig krycka att rycka i istället för en handbromsknapp kunde man manuellt ställa upp bilen i ingången på kurvan och sedan gasa ut. Två varv tog snabbt slut men det kändes ändå som att man fick en bra känsla för hur den uppför sig på snorhalt underlag, och S1 imponerar. Den är enkelt att placera och svarar som man förväntar sig - inga överraskningar. Den lilla turbon gör sitt jobb och det här med lagg finns inte längre i moderna bilar. Bestämd gas är det som gäller, sen sköter motorn resten.

Effekten är fullt tillräcklig. Att den här har 25 hästar färre än A1 Quattro känns som väntat inte alls. Det finns gott om vrid och när det är torrt och fint tar man sig från 0 till 100 km/h på 5.9 sekunder. Det räcker gott det. Fyrhjulsdriften gör gaspådragen stabila och det är bara att hålla hjulen raka och gasa fullt. Till spisen kopplas endast en manuell sexpetad låda - precis som det ska vara. Härlig spak att hålla i och en väldigt lättskött kopplingspedal med rätt motstånd. Chassiet har moddats en hel del jämfört med vanliga A1 och ska nu jobba ännu bättre tillsammans med den elektromekaniska servostyrningen. Och jag tyckte att styrningen svarade bra, okej med motstånd och man tänker inte på att det saknas en konventionell rattstång.

Design

I och med introduktionen av S1 presenteras även faceliften för A1. Strålkastarna och bakljusen har fått sig en ny design, och i S1:ans fall röda inlägg i ljusen fram. En liten uppdatering som i mina ögon bara lyfter de redan snygga formerna ytterligare. S1:an sticker ut med fetare kjolpaket, en vinge på bakluckan, fyra avgaspipor och coolare fälgar som döljer biffigare bromsar. Ett litet kaxigt kraftpaket helt enkelt. Och för att utmärka sig ytterligare när man beställer bilen kan man ju alltid ta den i den ärtgröna kulören.

Avslutning

Även om A1 Quattro är exklusivare i sin utgåva känns ändå S1:an som ett bättre köp. Visst den har något mindre effekt, men den har även något annat mindre som är bra - prislappen (309 000 mot 495 000 kronor). Du får minst lika mycket körglädje i den här som i A1:an och fortfarande en bil som inte är helt dum. Den kommer endast att säljas i femdörrars i Sverige så du kan lätt ta med ett gäng polare och lite av deras bagage. Lanseringen sker i maj så skulle du vara sugen är det läge att börja kolla upp finansieringen. Och när du får bilen måste du komma ihåg att styra in den på en isbana någonstans någon gång, för det är den värd.

Fakta Audi S1:

Motor: Fyra cylindrar, 2.0 liter, bensin, turbo, 231 hästkrafter, 370 Newtonmeter.
Växellåda: Sexväxlad manuell.
Drivning: Fyrhjulsdrift.
Prestanda: 0-100 km/h på 5.9 sekunder, toppfart 250 km/h.
Hjul: 215/40 R17.
Mått: Längd 3.97 meter, bredd 1.74 meter, höjd 1.42 meter, hjulbas 2.46 meter, vikt 1 415 kilo, tankvolym 45 liter, förbrukning 0.71 liter per mil blandad körning, CO2-utsläpp 166 gram per kilometer.
Pris: 309 000 kronor.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Bilen för dig som älskade A1 Quattro
Visa
Pressmeddelande
Audi S1 – välkänt namn i nytt format.

2.0 TFSI-motor på 231 hk och 370 Nm vridmoment
0 till 100 km/h på 5.9 sekunder
quattro permanent fyrhjulsdrift för bästa väggrepp

Ett välkänt namn gör comeback: Audi presenterar nya Audi S1 Sportback utrustad med en 2.0 TFSI-motor som utvecklar 231 hk och producerar 370 Nm vridmoment. Den permanenta fyrhjulsdriften quattro och det modifierade chassit ser till att kraften överförs direkt till vägen för bästa prestanda.

edan på 80-talet fick Audi S1 legendariskt rykte. Det var bilen som såg till att märket dominerade rally-VM på sin tid. Nu är namnet tillbaka – men denna gång i en bil för allmänna vägar. Audi S1 Sportback är den nya prestandamodellen i A1-familjen och samtidigt instegsmodell i S-programmet.

“Audi S1 erbjuder alla egenskaper som du hittar i en sportbil; bra prestanda, direktrespons och permanent quattrodrift som överför kraften till vägen på ett överlägset sätt” säger utvecklingschef Prof. Dr. Hackenberg och tillägger: “quattro har en stor skara fans som säkert kommer att bli ännu större tack vare insteget i det nya segmentet.”

En högpresterande fyrcylindrig motor skapar drivet: 2.0 TFSI-motorn med turboladdare utvecklar 231 hk och producerar upp till 370 Nm vridmoment. Audi S1 Sportback accelererar från 0 till 100 km/h på 5.9 sekunder med en topphastighet på 250 km/h och blandad förbrukning på 7.1 l/100 km, vilket innebär 166 gram CO2 per kilometer.

Liksom alla S modeller är Audi S1 standardutrustad med quattro permanent fyrhjulsdrift, i detta fallet med en hydraulisk lamellkoppling vid bakaxeln. Den unikt anpassade mjukvaran har en utpräglat dynamisk avstämning. Den elektroniska differentialspärren med den vidareutvecklade hjulselektiva momentregleringen är en funktion i den elektroniska stabiliseringskontrollen (ESC). Den kan deaktiveras i två steg och kompletterar ingreppet från lamellkopplingen med fint doserade bromsingrepp på de inre hjulen vid kurvtagning – samspelet mellan båda systemen ger ett extremt agilt, precis och stabilt uppträdande.

Chassit har blivit grundligt omarbetat tillsammans med den elektromekaniska servostyrningen. Modifierade hjullagerhus på framaxeln förbättrar responsen vid kurvtagning. En ny mer avancerad fyrlänkskonstruktion ersätter den befintliga bakaxeln av torsionstyp som används på Audi A1. Setupen är sportig och stram; kördynamiksystemet Audi drive select möjliggör med ett stort antal inställningar för att kunna variera responsen på motorn och de standardmonterade justerbara stötdämparna i flera olika nivåer.

En större huvudbromscylinder liksom stora bromsskivor – fram 310 millimeter i diameter – säkerställer utmärkt inbromsning. Som tillval kan röda bromsok med S1 logo beställas. Audi S1 är standardutrustad med 17-tums hjul med 215/40 R17 däck och som tillval finns 18-tumshjul med 225/35 R18 däck.

Audi S1 Sportback känns direkt igen på designen. Xenon plus strålkastarna är helt nya och LED bakljusen kommer med en ny horisontal grafik. Många detaljer – speciellt på de främre och bakre stötfångarna, trösklarna och avgassystemet – har fått en mer markant design. Fyra nya exteriöra lacker erbjuds utöver de redan tillgängliga. Optikpaketet quattro exteriör ger en ännu skarpare siluett, bland annat genom en stor takspoiler.

Interiören går i mörka toner med instrumenten i den mörkgrå skalan som är speciell för S-modellerna. Pedalerna är gjorda av borstat stål. Som alternativ till de standardmonterade sportstolarna erbjuds S sport stolar med integrerade nackstöd. Ett interiört stylingpaket kan väljas till för att addera färgaccenter.

Den omfattande standardutrustningen kan kompletteras med bl.a. MMI navigation plus eller Bose surround sound system. Audi connect-enheten som inkluderar biltelefon ger uppkoppling till internet och tillåter passagerare att ansluta sig och skicka e-mail på mobilen via en Wi-Fi hotspot, medan föraren uppskattar skräddarsydda tjänster från Audi connect med bland annat reseplaneraren.

Audi S1 Sportback kommer att lanseras under andra kvartalet 2014 till ett ca-pris på 309.000 kr.

* Audi S1 i 3-dörrarsversion kommer ej att erbjudas i det ordinarie modellprogrammet i Sverige.
173kg
0

Bilen för dig som älskade A1 Quattro

Mobb Deep - Survival of the Fittest
Fredagsklassikern

Som klassiker denna fredag kör vi Mobb Deep med Survival of the Fittest, en låt som släpptes år 1995 och därmed fyller 25 år i år. Bonusklipp nedan. Tumnagel
-16kg
+
Bobby Green
0

George visar hur du gör rökt burgare på Texas-vis
Ge mig!

Burgarälskaren George Motz kör här lite skola där han visar hur du vevar ihop en burgare som ser mycket smarrig ut. Bonusburgare nedan. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green
0

Ny platta från Run The Jewels
Lyssna på RTJ4 här

Run The Jewels har nu släppt sin fjärde platta som väldigt påhittigt har fått titeln 4. Här hittas bland annat samarbeten med Pharrell Williams, Mavis Staples, 2 Chainz och Zack De La Rocha. Albumet har inspelat i Rick Rubins Shangri-La Studios och i den ikoniska Electric Lady Studios i NYC. Tumnagel
105kg
+
Bobby Green
0

Därför kan du inte stå emot distraktion
Hjärnan ändrar fokus hela tiden

Forskning visar att våra hjärnor är designade för att bli distraherade. Forskare vid Princeton University och University of California har upptäckt att hjärnan ändrar fokus fyra gånger varje sekund. Hela tiden scannar hjärnan omgivningen och tar in information för att se om det finns något viktigare att lägga fokuset på. Det är helt omöjligt att stå emot det och därför blir vi lätt distraherade, även om det inte kanske alltid är så tydligt. Blir du ofta distraherad? Tumnagel
117kg
+
Bobby Green
0

De mäktiga platserna i A Clockwork Orange
Och den nya tekniken som användes

I Stanley Kubricks dystopiska film A Clockwork Orange från 1971 får vi hänga med till futuristiska sci-fi-platser som nästan ser fejkade ut. Men faktum är att det inte är några kulisser eller liknande, utan platser som finns på riktigt. Tumnagel
89kg
+
Bobby Green
0

Lär dig trimma skägget via Zoom
Ikväll klockan 20.00

Sitter du inne med ett rejält karantän-skägg som är i behov av trimning? Ikväll kommer barberaren Cari att köra lite skäggtrimskola via Zoom-länken nedan, spana in det så kanske du kan få ordning på din ansiktsbehåring? Klockan 20.00 drar det hela igång så ha trimmern redo! Tumnagel
79kg
+
Bobby Green
0

Ny möbelkollektion från Bentley
Smakar det så kostar det

2013 började biltillverkaren Bentley att även tillverka möbler och så här ser deras senaste kollektion ut. Här finns en soffa, sängar och fåtöljer för den med tjocka plånböcker. Bara soffan kostar nästan 15.000 dollar innan skatt och för sängen får du hosta upp nästan 12.000 dollar. Det finns två stycken fåtöljer att välja mellan och de kostar 9000 respektive 4200 dollar. Köper du alla nyheter handlar det om 40.000 dollar innan skatt. Tumnagel
32kg
+
Bobby Green
0

Lyssna på öl och Gotland
Ganska lugnande

Igår lanserades Wisby Lager Alkoholfri på Systembolaget och i samband med detta släpptes tre stycken ljudspår på Spotify. De heter Västerhejde, Visby och Djupvik och alla är inspelade med ljud skapade av ölen och Gotland. Pys från kapsylen, kluckande från att man häller upp den och vågornas skvalp. Rätt mysigt att lyssna på faktiskt. Tumnagel
97kg
+
Bobby Green
0

Tut i luren! Idag är det mjölkens dag!
Fira med ett glas och bullar

På initiativ av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation har man sedan 2001 firat World Milk Day den 1 juni varje år. Och idag är det detta datum så idag firar vi mjölken helt enkelt. Bonusklipp nedan. Tumnagel
72kg
+
Bobby Green
0

Special-Omega för nästa års America's Cup
Lanseras i mars 2021

Omega har för tredje gången utsetts till officiella tidtagare för kappseglingstävlingen Americax27s Cup. Mellan den 6 och 21 mars nästa år går tävlingen återigen av stapeln och för att ladda inför detta presenterar Omega nu en ny klocka. Den heter Seamaster Planet Ocean 36th Americax27s Cup, är i rostfritt stål, mäter 43,5 millimeter och har ett strukturerat gummiarmband. Klockan kommer att säljas i 2021 stycken exemplar och lansering blir i samband med att tävlingen drar igång. Priset ligger på 74.800 kronor. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green
0

Gin med smak av passionsfrukt och apelsin
Börjar säljas idag

Idag släpper Kopparberg Gin lanserar en ny gin och den heter Passionfruit&Orange. Här ska det finnas smaker av passionsfrukt och bitter apelsinzest. Blanda den med tonic, is och en skiva apelsin. Flaskan som innehåller 700 milliliter kostar 279 kronor och du hittar den på länken nedan. Sedan tidigare finns även smaken Kopparberg Gin Strawberry&Lime. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green
0

Hitta prissänkta viner på Systembolaget
Köp innan de skeppas tillbaka till Europa

Systembolaget har på sätt och vis två verksamheter, en med butiker och saker på hyllan och en med ett stort beställningssortiment där produkterna fysiskt inte finns hos Systembolaget utan hos importörerna. Ibland beställer dessa helt enkelt för mycket av en vara och blir inte av med sitt lager. Det vanliga är då att det skeppas tillbaka ner i Europa och kanske hamnar på en bordershop, men innan dess så sänks priset här på Systembolaget. Systembolaget varken får eller vill berätta om detta, alkohol och REA är två ord som inte fungerar så bra ihop i Sverige. Vinbörsen är en ny tjänst som håller koll på dessa prissänkningar åt oss konsumenter. Man har helt enkelt koll på Systembolagets sortiment och noterar när ett vins pris sänks. Resultatet blir att vi konsumenter kan köpa vin till bra pris, vin slipper skeppas runt på lastbilar och Systembolaget slipper fortfarande ha en REA-skylt på sin hemsida. Win win så att säga. Tumnagel
609kg
+
Roger Åberg
0

Astrid S och Victor Leksell möts på gränsen
Framför låten Svag tillsammans

Astrid S är Norges största kvinnliga artist och Victor Leksell är Sveriges just nu hetaste manlige artist. Här får vi se de båda mötas på gränsen mellan Norge och Sverige och framföra Victors låt Svag tillsammans. Tumnagel
198kg
+
Bobby Green
0

Jam & Spoon - Right in the Night
Fredagsklassikern

Idag är det fredag och då ska man bland annat lyssna på bra musik, gärna högt på en bra anläggning. Denna vecka kör vi klassikern Right in the Night från den tyska gruppen med det fantastiska namnet Jam & Spoon. Bonusklipp nedan. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green
0

Historien om glass
Bästa man kan stoppa i sig

Alla älskar väl glass? Det är ju det bästa som finns egentligen. Svalkande, sött och finns i cirka en miljard olika varianter och smaker. Här får vi lära oss lite historia kring denna fantastiska uppfinning. Tumnagel
89kg
+
Bobby Green
0

Tut i luren! Idag är det National Burger Day!
Fira köttpuckens dag!

Okej, det är inte International Burger Day idag utan National Burger Day. Men det är fortfarande en dag där man hyllar hamburgaren och det vill man ju vara med på såklart. Själv blir det nog ett par patty melts med rökt ost för att fira. Hur firar ni? Tumnagel
112kg
+
Bobby Green
0

Ny Ben & Jerry’s-glass till serien Space Force
Boots On The Moooo’n

Imorgon har den nya komedi-serien Space Force premiär på Netflix. Och vad äter man till serier? Glass såklart! Därför har Ben & Jerry’s givetvis tagit fram en ny passande smak, och den heter Boots On The Moooo’n. I byttan hittar vi mjölkchokladglass, fudge-kor, mandeltoffee-bitar och en kärna av söt kakdeg. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green
0

Enorma kungakronor på Burger King
Ska hjälpa personer att hålla avstånd

Det är läge att hålla avstånd just nu och för att burgarälskare på Burger King inte ska komma för nära varandra har man introducerat gigantiska kungakronor som gör det enkelt att få lite mer utrymme för sig själv. Påhittet kommer från Tyskland och kanske även kommer dyka upp på fler ställen. Burger King i Italien har valt ett lite annat grepp för att hålla isär folk - där har man istället lastat på tre gånger så mycket rå lök på burgarna för att på så vis låta den stinkande andedräkten göra att man håller avståndet. Tumnagel
111kg
+
Bobby Green
0