Quantcast
m
a
r
2 i går57 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Handgjorda tallrikar för fin-restauranger
Inte bara maten spelar roll

På fina restauranger är det inte bara maten som är viktigt - även det du äter på ska vara exklusivt. Jono Pandolfi och hans team tillverkar tallrikar för hand och dessa används sedan på några Michelin-krogar. Här får vi se hur de blir till. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green
0
2018

Tallriken PlateLoss ska minska ditt kaloriintag
Silar bort flottet

Äter man flottig mat kan man ofta se spår av just detta på tallriken när man är klar. Där simmar ett hav av massa guck som ännu inte fångats upp av din kropp. Kickstarter-projektet PlateLoss är till för att du ännu enklare ska slippa få i dig extra kalorier, och istället låta maten droppa av sig på den tallrik du ställer under. Den bästa lösningen hade ju självklart varit att inte äta flottig mat, men det tycker nog inte de som kom på den här. PlateLoss söker 83.000 kronor och i skrivande stund har man fått in 39.000 kronor. För runt 120 kronor får du ett set med två tallrikar. Beställer du nu sker leveransen i oktober. Tumnagel
30kg
+
Bobby Green
0
2017

Tallrikarna som lurar dig att du ätit mycket
Med hjälp av speglar

Studio Playfool har tagit fram ett koncept-set med tallrikar och skålar som är tänkta att lura hjärnan lite. Grejerna är hälften så stora som de brukar vara men tack vare speglar får man ändå intrycket av att man har massa mat framför sig. Bra om man kanske oftast äter med ögonen och vill dra ned på sin konsumtion. Studion tog fram grejerna för att uppmärksamma oss på att vi lever över naturens resurser och att vi kanske borde fundera på hur onödigt mycket grejer vi stoppar i oss egentligen. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
0
2016

Vackert porslin är som pussel på bordet
Djur som hör ihop

Jag håller på och letar nytt porslin och det här är väl kanske inte exakt vad jag letar efter men inte mindre fantastiskt för det. Det är åtta tallrikar med fyra olika djur där den stora och den lilla hör ihop på ett fint sätt. Skapad av Yvonne Ellen och kostar drygt 1800 kronor för hela setet. Tumnagel
107kg
+
Roger Åberg
0
2015

Tallriken för ostronälskaren
Plats för två + tillbehör

Gillar du ostron och letar efter en passande tallrik att äta dem från behöver du inte leta vidare. De här har plats för två ostron och två mindre fack för tillbehör så att man få sina ostron precis som man vill ha dem. Kostar 36 euro styck och är handgjorda i Spanien. Tumnagel
92kg
+
Roger Åberg
0

Tallrikar av ris, majs och bambu
Inget går till spillo

Mat är vi ofta rätt medvetna om hur det odlas och framställs. Vi blir nog dessutom mer villiga att köpa sådant som är mer miljösmart. Men ett nytt Kickstarter-projekt tar det ett steg längre och presenterar något som ska få oss att tänka på vad vi äter vår mat på. Planetware presenterar tallrikar som är tillverkade av bambu, ris och majs och helt utan att något går till spillo i tillverkningen. De söker 20 000 dollar och det återstår 30 dagar av kampanjen. Tumnagel
112kg
+
Johan Rosén
0

Restaurang i Göteborg tar betalt om du inte äter upp
För att minska slöseriet med mat

Restaurangen Amazing Thai på Hisingen i Göteborg har infört ett system där gästerna får betala om de slänger för mycket av lunchbuffen. I lunchpriset ingår att man får äta hur mycket man vill från buffén men om man slänger för mycket av maten får man betala 80 kronor per var 30:e gram man slänger. Restaurangen har infört det här systemet för att minska slöseriet med mat och en av de anställda säger till GT: "Nio av tio blir jättearga när de hör det. Och då menar jag verkligen jättearga. Det finns folk som svälter i världen, som dör för att de inte har mat. Samtidigt kommer kunder in hit och slänger hela tallrikar ibland. Det är respektlöst. Även mot bönderna som jobbat hårt från tidig morgon till sen kväll för att tillverka de här produkterna." Man tillägger även att det handlar om en symbolisk handling och att man aldrig har tvingat någon att betala straffavgiften. Tumnagel
554kg
+
Wille Wilhelmsson
0
2014

Vik en julgran av servetten
Enkelt pyssel till julbordet

Om du har eller kan få tag på gröna tygservetter är det superenkelt att fixa en julgran till juldukningen. Kombineras helst med röda tallrikar men vita går så klart också utmärkt. Tumnagel
135kg
+
Roger Åberg
0

Musikskapande med hjälp av sushirullband
Ät och digga samtidigt

Red Bull Music Academy har kokat ihop Sushi Sequencer som är ett sushirullband ihopkopplat med en mixer, en Sequencer, ett gäng kameror och annan teknik som gör det möjligt att skapa musik med hjälp av de olika tallrikarna som far fram och tillbaks på bandet. Kika på videon så förstår ni lite bättre hur det hela fungerar. Tumnagel
89kg
+
Bobby Green
0

Pizzakartongen som blir tallrikar
Och låda för rester

När jag äter pizza blir det oftast direkt ur kartongen och det är sällan det blir något över. Men om man inte skulle vilja göra som jag gör kanske den här pizzakartongen är något att ha - den går nämligen att dela upp i små tallrikar och blir det något över fungerar den som låda för resterna. Pizzalådan kallas för GreenBox och den är tillverkad av 100 % återvunnet material och den finns i sex olika storlekar. Tumnagel
103kg
+
Bobby Green
0

På middag med en masterchef
Blinda kocken Christine Ha

I bland är det extra trevligt på jobbet, som igår när IKEA bjöd in till supper club. Konceptet är ganska kul - bjud in ett gäng för varandra okända människor och käka middag. Låter så enkelt men är något som vi svenskar drar oss för att göra, okända människor är lite läskigt. Baktanken var så klart att de ville visa upp sin nya köksserie Metod och för att verkligen visa dess briljans flög man in vinnaren av MasterChef 2012 Christine Ha som har det lite jobbigare i köket eftersom hon är blind. Kaos är med andra ord inte hennes melodi utan ordning och reda är det som gäller. Christine kommer från Texas och gillar att blanda sydstatssmaker som cajun med hennes vietnamesiska bakgrund. Vi börjar med just cajun i form av cracklins gjorda på friterat grisskinn med cajunkrydda. Riktigt crispy och gott, grym start. Vi snackade en del med Christine om hur den förlorade synen har påverkat hennes matlagning och det kändes verkligen som att det gjort att hon var mycket försiktigare eller snarare mer finstämd med smakerna än vad en "vanlig" kock är. Cajun + vietnam känns ju som hettans och styrkans paradis men Christine levererade något helt annat. Andra rätten var en papayasallad som när man äter den i Thailand är dunderstarkt - den här versionen var helt åt andra hållet. Fräscht och inte vad man förväntade sig. Sedan kom nog min favorit, fläsksida som tillagats i sous vide i en ångad bulle. Brödet gör hamburgaren heter det ju och det lite söta brödet var en lysande kombination med fläsket! Efter det blev det nudelsoppa som jag verkligen kan gilla. Även denna var väldigt lugn i sin framtoning och det kan jag uppskatta även om det kanske inte är en rätt jag skulle tillaga för att imponera på folk som förväntar sig en orgasm av smaker. Det var klart imponerande att se Christine jobba och konceptet med supper club är roligt. Jag har länge funderat på att börja med fredagspasta - bjuda hem lite folk och göra en enkel pastasås och umgås och jag blev än mer pepp på att göra det nu, och framförallt att bjuda hem lite människor som inte är bland de gamla vanliga polarna. Att lära känna nytt folk är roligt! En bonus på kvällen var att Eric Gadd kom förbi och lirade två låtar, kanske lite svårt att få till på fredagspastan. Någon som kändes mer realistiskt var det snickargjorda bordet med en ho i mitten. I går var den fylld med växter men jag tänker snarare ett berg med is att ställa öl och vin på festen eller en plats att dumpa smutsiga tallrikar till vardags. Tumnagel
123kg
+
Roger Åberg
0
2013

Sheryo x The Yoks coola porslinstallrikar

Alla har vi nog någon gång stött på de där handmålade porslinstallrikarna. På väggar, i små ställningar på kommoder och i vitrinskåp. De kanske var fina förr, men känns rätt ute nu för tiden. Fast inte de som Sheryo x The Yok gör. Deras tallrikar går i samma stil men motiven är helt annorlunda. Istället för bilder på gamla gårdar får man här roliga gubbar, konstiga figurer och bisarra kreationer. Lätt något jag skulle kunna tänka mig att ha på väggen hemma. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green
0

Smart picknick-set

Snart är det dags att börja tänka på det här med picknick utomhus och då är det ju bra om man har grejer avsedda för ändamålet. Bold_a har tagit fram picknick-setet Combine som ser rätt så smart ut. Allt du behöver samlas i ett gäng med burkar som inte tar så stor plats, och som dessutom verkar ganska så smidigt att bära i den medföljande nätkorgen. Här finns bestick och tallrikar för sex personer och setet finns i hela elva olika färger. Just nu ligger företaget i förhandlingar för att kunna få ut produkten på marknaden, så den finns tyvärr inte att köpa riktigt ännu. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green
0

Tallrikar du kan äta

Studenter vid Piet Zwart-institutet har visat upp sina olika projekt på utställningen Altered Appliances. Här har de fått i uppdrag att undersöka oavancerade tillbehör och prylar för att se om dess nytta kan appliceras på andra saker. Köket var stället där det fanns flest prylar med ett alternativt användningsområde, och Joanne Choueiri, Giulia Cosenza och Povilas Raskevicius tog fram det vi ser här, Rollware. Det är en kavel med laserutskurna mönster i som i sin tur skapar olika former på det du kavlar. Tanken är sedan att det som gräddas blir till din tallrik, underlägg eller uppläggningsfat och att du ska äta upp det. Aldrig mera någon disk. Flera roliga och smarta idéer hittas på länken. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green
0

John Derian gör Découpage

Idag var första gången som jag stötte på ordet Découpage. Det är tydligen en gammal teknik för att dekorera olika föremål. Italienarna började med det redan på 1700-talet. Namnet kommer från franskans découper, som betyder klippa ut. John Derian är en hejare på det här, och har faktiskt ett företag som bara säljer dekorerade saker som tallrikar och vaser. Allt gjort för hand med ytterst stor precision. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green
0

Tallrikar med TV-spelstema

Olly Moss fick inspiration från det klassiska tallriksmönstret Willow och tog då fram ett par egna tallrikar i samma stil, fast med TV-spelstema. Tumnagel
115kg
+
Bobby Green
0

McDonald's erbjuder bordsservering i Australien

I Australien har en McDonaldx27s-restaurang tagit serveringen ett steg längre än vi är vana vid. Här erbjuds gästerna nämligen bordsservering av en servitris/servitör, äter med bestick, får maten på porslinstallrikar och dricker ur dricksglas. Detta har pågått under fem veckor och ska enligt Michelle Steain som driver restaurangen vara väldigt populärt. Idén kom efter att franchisetagarna Glenn och Katia Dwarte efter att Glenns föräldrar alltid åt maten på tallrikar med bestick när de besökte restaurangen. Detta fångade uppmärksamheten hos andra gäster som mer än gärna ville ha samma behandling. Tumnagel
81kg
+
Bobby Green
0