m
a
r
3 i går69 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Så skördas världens dyraste krydda
Lär dig mer om saffran

I det här avsnittet ur Munchies serie Local Obsessions får vi lära oss hur världens dyraste krydda - saffran, skördas. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green
0
2019

Saffran-fest i Iran
Inga lussebullar här inte

Jul är lika med saffran för många. Allehanda bakelser skapas och givetvis har lussebullarna en stor roll. Men saffran användas också väldigt mycket i matlagning, som i Iran som The Food Ranger nyligen besökte. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
0
2018
2017

Persisk mat hemma hos familjen Bahmaie
Så mycket gott

Det persiska köket är helt fantastiskt och det finns så mycket goda smaker att ta del av. Här besöker Gelareh Kiazand från Munchies familjen Bahmaie i Teheran för att få ta del av lite klassisk hemlagad mat i form av lammgrytan Ghormeh sabzi och saffransriset Shirin polo. Tumnagel
99kg
+
Bobby Green
0

Saffran - världens dyraste krydda
Så produceras den i Iran

Ni visste säkert redan att saffran är den dyraste kryddan vi har här på jorden. I det här klippet från National Geographic får vi hänga med till norra Iran och se hur den produceras. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green
0

Nu finns Fernet som öl
Ultimate kombo?

Det amerikanska bryggeriet Forbidden Root har nu tillsammans med de som tillverkar Fernet-Braca tagit fram en Fernetöl. Resultatet som heter Fernetic är en öl som de tror kommer att gillas av både öldrickare och Fernet-drickare. Edoardo Branca som är den sjätte generationen i Branca-familjen säger följande om nyheten: "I am extremely proud of Fernetic, a craft beer inspired by my family’s Fernet-Branca recipe that dates back to 1845. Our goal was to find a way to translate the Fernet-Branca experience into beer and Forbidden Root was the natural partner to make this happen. Amaro and craft beer fans alike will now get to experience something that has never been done before – the first collaboration of this kind for both Fernet-Branca and Forbidden Root." Ölen har en alkoholhalt på 8,4 procent och innehåller bland annat saffran, rabarber och malört. Om två dagar släpps den och för en flaska som rymmer 65 centiliter får man betala 14,99 dollar. Ska vi hjälpas åt att försöka få Systembolaget att ta hem den? Vore kul att testa. Tumnagel
155kg
+
Bobby Green
0
2014

Så gör du veganska lussekatter
Byt ut några ingredienser bara

Här visar Jenny Mustard hur enkelt det är att baka veganska lussekatter bara genom att byta ut några av ingredienserna. Resultatet ser finfint ut, och med den rejäla koppen glögg som syns i slutet kan fikat säkert slinka ner nästan lika bra som de klassiskt smöriga varianterna. Tumnagel
37kg
+
Josephine Sjöqvist
0

Saffransbullar på tio olika sätt
Perfekt till första advent

Folk som dansar när de bakar och lagar mat brukar vara att lita på. I det här klippet bjuder Fredriks Fika på de bästa tipsen för en saftig och god deg, och visar hur du svänger ihop hela tio olika typer av bullar. Missa inte serveringstipset på slutet! Tumnagel
83kg
+
Josephine Sjöqvist
0

Riktigt goda lussekatter
Med spritmarinerad saffran

Det snöar i stora delar av Sverige och advent känns plötsligt inte så långt borta. I videon får vi en lussekattsguide från youtube-användaren Matgeek, där han bjuder på receptet till sina smaskigaste lussekatter. Kan knepet ligga i att använda hela pistiller? Eller i att marinera saffranet i sprit innan bakning? Tumnagel
124kg
+
Josephine Sjöqvist
0

Jordgubbsostkaka

Frödinge kände att de behövde förnya det drygt hundra år gamla bakhantverket ostkaka för en tid sedan, och gjorde det genom att lansera säsongssmaker. Nu senast har Cecilia Andersson, chefskonditor på Tössebageriet i Stockholm och Årets konditor 2012, rört ner jordgubbar och yoghurt i smeten. Jordgubbsostkakan ersätter alltså säsongssmaken Saffran och finns i butik sedan förra veckan. En laddning med 450 gram kostar drygt trettio kronor. Tumnagel
108kg
+
Josephine Sjöqvist
0
2013

Jag har testat Canelé

För ett par dagar sedan var jag och ett par till och testade det nya (för Sverige) hippa bakverket Canelé. Den lilla munsbiten härstammar från Bordeaux i Frankrike och kan mycket väl vara the next thing big thing efter macarons. En Canelé bakas på av en smet på ägg, socker, mjölk och smör och vanligtvis smaksätts de med brun rom och äkta vaniljstång. Smeten häller man i små specialformade kopparbehållare som man sedan ställer in i ugnen. Efter ett par minuter är det dags att plocka ut godsakerna och de ska då ha fått en karamelliserad och frasig yta och en mjuk insida. Fransyskan Sophie Maillard upptäckte bakverken under sina universitetsstudier i Bordeaux i början av 90-talet och hon blev direkt beroende. När hon kom till Sverige 2009 kunde hon inte hitta någonstans man kunde köpa Canelé här och det var då hon bestämde sig för att baka egna. Hennes vänner blev så förtjusta att de tyckte att hon skulle göra en business av det hela och det var så Sophies Canelé startade. Sophie tillverkade både ur-Canelés med rom och försvenskade varianter åt oss. Vi fick tillfälle att smaka på flera olika, bland annat en julversion med saffran. Just denna julsmak blev en personlig favorit och jag tappade räkningen på hur många som slank ner. Jag förväntade mig en konsistens likt den en croissant har men det stämde inte. Ytan var visserligen frasig men insidan som dock ser ut som smördegsbröd var mjuk och något seg. Trots att det är ganska mycket socker i smeten var de inte för söta och eftersom de är så små var det inga problem att äta flera utan att känna sig sockerstoppad. Andra smaker vi testade var apelsin/Grand Marnier, citron/Limoncello och kanel/Akvavit. Alla dessa var utsökta, även om saffran var den största hiten för mig. De Canelés som bakades under tiden vi var där var originalet med rom, och dessa fick vi innan vi gick också smaka av. Helst ska man äta Canelé när de är helt färska för att de ska behålla sin sprödhet. De vi fick med hem smakade dock lika bra dagen efter så de måste inte nödvändigtvis vara purfärska för att smaka bra. Förutom smakerna jag har nämnt ovan finns även lakrits/Pastis och kaffe/Baileys. Är du sugen kan hoppa vidare på länken och köpa hem godsakerna själv. Kul att ge bort som present och definitivt god att mumsa på själv. Om de slår macarons? Nja, det vill jag inte säga men de är ett välkommet tillskott när man vill bjuda på något franskt. Tumnagel
126kg
+
Bobby Green
0

Pågen Gifflar Gingerbread
Och Krisprolls Gingerbread

Julklassikerna Pågen Gifflar Saffran gör precis som vanligt ett gästspel över jul, men får i år tillfälligt besök av Pågen Gifflar Gingerbread. Ja, pepparkaka alltså. Fast på engelska (?). Hursomhelst. Även Sveriges mest älskade skorpor, Krisprolls, kommer i pepparkaksform till jul. De ska tydligen göra sig extra bra ihop med ost för att passa in på glöggbjudningar och som ett matigare tilltugg på vinterutflykter. Pågen Gifflar Gingerbread finns i butik från vecka 41 och Krisprolls Gingerbread från vecka 40 (vi befinner oss just nu i vecka 39). En påse Krisprolls kostar runt en tjuga och för Gifflarna får du punga ut ytterligare fyra kronor ungefär. Tumnagel
198kg
+
Josephine Sjöqvist
0