m
a
r
1 i dag2 i går64 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Så gör man McDonalds pommes
Ett besök i potatisfabriken

Pommes kan vara magiskt och tragiskt. Personligen gillar jag McDonalds, eller framförallt kan doften vara väldigt trevlig. Men om jag för tio år sedan kunde sänka en stor pommes utan att blinka är jag i dag rätt nöjd med en liten. Och om det för tio år sedan inte fanns så mycket annat än donkens pommes som var "rätt" finns det i dag massor av alternativ som är betydligt bättre. Det var alltså inte bättre förr. I den här videon får vi kika in i pommes-fabriken men också i chips-fabriken. Tumnagel
90kg
+
Roger Åberg
0
2019

Så här gör man pommes frites hemma
Johan visar hur man gör Hestons version

Att göra pommes frites hemma är inte så svårt, det tar bara lite tid. Men man måste så klart göra rätt, vilket så klart betyder att de åker ner i kastrullen tre gånger. I princip är det Johan gör här den version som Heston Blumenthal har tagit fram, eller vad man ska säga. Vill ni hellre se originalet så finns det nedan. Personligen gillar jag att strunta i kokningen och fritera dem tre gånger. Tumnagel
-63kg
+
Roger Åberg
0
2018
2016

En bok bara om pommes frites
Det är de värda!

Pommes frites är svårt och fantastiskt. En bra burgare kan klara sig själv men med riktigt bra fries till så blir rätten på något sätt fullkomligt. Så det är klart att även pommes frites ska ha en bok tillägnad sig! Den här boken kostar knappt 11 dollar utan frakt och känns som ett måste för burgarfantasten. Eller för den som bara gillar potatis i alla dess former. Tumnagel
100kg
+
Roger Åberg
0

En raplåt om pommes frites
Don't quit your day job

Humor-kanalen You Suck At Cooking har fått för sig att göra en raplåt om pommes frites. Frågan är om han inte bara ska hålla sig till att göra knäppa matklipp istället för att "sjunga"? Tumnagel
83kg
+
Bobby Green
0

I Japan kombinerar de pommes frites med choklad
Äckligt eller genialiskt?

McDonalds Japan kommer att sälja vad de kallar för McChocoPotato, som helt enkelt är pommes frites med mörk och vit choklad ringlad över sig. Första tanken är att det måste vara vidrigt, men choklad och salt går ju bra ihop så det kanske är riktigt gott! Vad tror ni, bra eller inte bra? Tumnagel
176kg
+
Roger Åberg
0
2015

Automaten som spottar ur sig nyfriterade pommes
Som vi har väntat!

Mycket ätbart kan man få ur en automat men tydligen har det fram tills nu aldrig funnits någon som kunnat trycka ur sig nyfriterade pommes. Men nu finns det det och världen har genast blivit en lite trevligare plats att vara på. Automaten är ett påhitt från entreprenörer och studenter vid Wageningen University i Nederländerna och med ett knapptryck får du efter två minuter rykande pommes att gnaga på. Maskinen är för närvarande tyvärr endast en prototyp och det är oklart om den kommer att massproduceras. HEBBEN. Op de @WageningenUR staat de eerste volautomatische #frietpatat-machine. Heb je in 120 sec. je friet/patat. https://t.co/FhO3cBL9Xw— NOS op 3 (@nosop3) 2 september 2015 Tumnagel
160kg
+
Bobby Green
0

Vilka snacks fungerar med champagne?
Prova pommes och popcorn!

Om man vill äta snacks men samtidigt är sugen på lite bubbel, vad ska man välja för något? Funkar ostbågar och chips? Just ostbågarna får vi inte svar på här, men ost = franskt = champagne så det borde fungera. Starka snacks är dock inte att rekommendera, däremot är salt och krämigt bra saker. Något som fungerar bra är också pommes frites, gärna med lite tryffelolja på. Om man sitter och kollar på en film fungerar också popcorn och bubbel lysande. Tumnagel
89kg
+
Roger Åberg
0

Så här gör McDonalds sina pommes
Enligt dem själva...

McDonalds är helt ok men deras pommes frites är fantastiska. Men hur görs de? Här får vi en inblick i processen, men det ska tilläggas att filmen är producerad av McDonalds själva. Tumnagel
69kg
+
Roger Åberg
0
2014

Max nya pommes frites mer än potatis
Men är det farligt med lite gurkmeja?

Bland hamburgernördar har Max länge fått kritik för att deras "kött" inte bara är kött utan en herrans massa andra saker. Kollar man på innehållsförteckningen hittar man svenskt nötkött, vatten, potatis, ägg, potatismjöl, koksalt, torrmjölk, potatisfibrer, köttfond (vatten, nötben, koksalt), potatisstärkelse och kryddextrakt (rosmarin). Hos konkurrenten McDonalds är kött bara nötkött - i alla fall säger de det. Nu har det börjat storma runt Max nya pommes som man kallar för Crispy Fries. I dem hittar vi inte bara potatis och olja utan även modifierad potatisstärkelse, majsstärkelse, rismjöl, salt, majsmjöl, kurkumin och paprikaoleoresin. Onödigt? Kanske, men speciellt farligt är det väl knappast med lite salt och färgämne från gurkmeja (kurkumin) och paprika (paprikaoleoresin). Kurkumin har till och med visat sig motverka cancer... Anledningen till att man har i just färgämnena är troligen för att få dem så fint gula som de är på bilden, potatis har ju annars en förmåga att vara naturligt grå och trist. Det är dock trist att Max försöker måla upp en bild med slogans som "naturligt goda" när det inte bara är ren potatis som det handlar om. Tycker du att det spelar någon roll om det bara är potatis i pommesen? Tumnagel
-7kg
+
Roger Åberg
0

Max byter ut sina pommes frites

Idag så lanserade Max något de valt att ge namnet Crispy fries. Detta är de pommes frites som man numera kommer att få när man besöker någon av deras restauranger så det är alltså inte bara under en limiterad tid. Crispy fries har tagit Max chefskock Jonas Mårtensson sju år att ta fram och dessa år har lett fram till ett par tunnare pommes frites med mer potatissmak tack vare att de valt bättre potatis och låtit skalet sitta kvar. De är även kryddade med portugisiskt havssalt vilket ska framhäva potatissmaken ännu mer. Jag kunde förstås inte hålla mig och testade omgående dessa strips och visst är det stor skillnad. De nya stripsen är som sagt tunnare, något som gör de mer crispiga men de är även mer fasta och inte alls så luftiga som de tidigare stripsen. Jag skulle inte säga att det är någon kulinarisk upplevelse direkt men det känns skönt att få lite strips som faktiskt smakar något annat än frityrolja. Den närmaste jämförelsen jag kan göra är med amerikanska curly fries som ofta är tunnare och mer naturella. En annan jämförelse är att de liknar In-n-Out:s strips fast med skalet kvar och lite hårdare fritering. En annan sak med de nya pommes fritesen är att de ska hålla bättre om det är så att man ska ta med sig från restaurangen och ja, det stämmer till viss del. De är inte fantastiska direkt men då de är mer fasta så blir de i alla fall inte helt sladdriga. här nedan kan ni höra hur Jonas Mårtensson berättar om hur han kom fram till det nya receptet. Tumnagel
334kg
+
Gordon Andersson
0
2013

Håll pommes fritten på plats

Tidigare i dag testade jag djupfrysta pommes frites som mikrats, det var ingen höjdare. Nä, då äter jag hellre mina pommes på McDonalds faktiskt, och pommes är något som man faktiskt skulle kunna äta när man kör om man har något som håller dem på plats. Tur då att McDonalds i Japan har dragit igång en kampanj där man får en pommeshållare som platsar i bilens kopphållare. Kommer nog inte komma hit till Sverige tyvärr. Tumnagel
-28kg
+
Roger Åberg
0

Djupfryst är inte gott
Inte burgare med pommes frites iAF

Vi har en ny, skum butik i närheten av kontoret som heter Picard. Det är en fransk kedja som bara säljer djupfrysta saker och har ett brett utbud av mer eller mindre konstiga saker till vettiga priser. Förutom de vanliga sakerna man hittar i en frysdisk, som grönsaker och glass, hittade vi hamburgare och pommes frites. Vi var så klart tvungna att testa. Båda stoppas in i mikron som de är i ungefär två och en halv minut. Ut kommer pommes frites som behöver saltas och inte är i klass med McDonalds, men faktiskt rätt ok. Som hemma-pommes i ugn nästan. Kostar 9.90 kr. Burgaren är också bättre än vad vi förväntar oss, vilket i och för sig inte betyder något. Toppbrödet är hårt som jag vet inte vad så det åker i sopen, men resten är faktiskt rätt så saftigt. Köttet är så klart av usel kvalitet men såsen är på något sjukt sätt ok. Lite salt och peppar på och det går att äta. Typ. Kostar 19.90 kr. Var det gott? Nä. Är det värt att lägga 30 spänn på och lägga i frysen tills man blir panikhungrig. Nja. Tumnagel
97kg
+
Roger Åberg
0

Läsartips The Flying Elk
Hamburgare i Gamla Stan

Vi på Tjock ställer oss tveksamma till förståsigpåare som ska bestämma för alla oss andra om något är bra eller dåligt. Däremot ställer vi oss oerhört positiva till att tipsa om godbitar och ni kommer att få läsa om allt gött vi någonsin hittar. Men det blir så klart trist om ni bara ska läsa om det vi på redaktionen gillar och upplever - därför uppmanar vi er att skicka in era tips (inte recensioner) på saker ni springer på. Det kan vara en grillkiosk, en finkrog, ett vandrarhem, ett lyxhotell, whatever. Bara det är värt att besöka - av någon anledning. Skriv några korta rader, ta en bild och skicka till red@tjock.se. Vi börjar med Stefan som vill tipsa om nyöppnade The Flying Elk i Gamla Stan som enligt honom är en pub med "the proper pub grub". Eller vad sägs om hamburgare på välhängd högrev & bringa från nöt samt lägg från kalv. Smältande cantal entre- deuxost. Färskost med valnötsolja & sherryvinäger. Moutarde dx27Orleans & svamp ”ketchup”. Pommes frites tillagade 3 ggr serveras med Sir Kensington´s ketchup & aioli. Allt signerad två stjärna kocken Björn Frantzén. Stefan har hjälpt till med ställets identitet, men beskrivningen och bilden av den där burgaren gör att vi ändå litar på honom och kommer att testa stället så snart det bara går. Tyvärr serveras burgaren bara på söndagar. Tumnagel
155kg
+
Roger Åberg
0

Sambal-burgare på Maxigrillen

I dag provade jag av en slump en ny burgare på Maxigrillen som ligger vid Medborgarplatsen i Stockholm, en grill som är världskänd inte bara bland alla som hängt på Kvarnen någon gång i sitt liv utan faktiskt för några till eftersom Alexander Skarsgård snackade om grillen hos Jimmy Fallon... Men strunt i det nu, nu ska vi prata burgare - en lite annorlunda burgare. De kallar den för Sambalburgare och basen är ett hemmagjort kött med rätt duktigt med sting. Inte jobbigt-att-äta-starkt, men starkare än vad det brukar vara i hamburgervärlden. Även om köttet är tunt känns det lyxigare eftersom det verkligen är hemmagjort. Man kan få den i pita eller hamburgerbröd, självklart valde jag pita. Själva brödet var väl ingen fantastisk resa, men pitabrödet och köttets storlek gör att rejält med kött sticker upp när man börjar äta, man kan riktigt smaka på det goda köttet separat innan man kommer ner till helheten. Trevligt. Förutom kött och pita hittar man sallad, lite tomat, lite hommus och rostad lök. Kombinationen är ganska enkel, men krispig och fräsch vilket jag gillar. Det är en bra balans mot det starkare köttet. Den här burgaren kommer jag lätt att äta fler gånger! 80 spänn med pommes frites och dricka. (Maxi-grill-snacket är 2.30 in i klippet nedan.) Tumnagel
144kg
+
Roger Åberg
0

Ät med kärleken på Burger King

Det är ju alla hjärtans dag snart och då ska man ju gå på finkrog som bokats månader i förväg. Eller så går man och äter en burgare. Burger King har satt ihop ett meal med två Whopper, två pommes frites och en stor läsk - med två sugrör. Går man inte på Burger Kings Facebook-app och lämnar ut sig får man upp till 50% rabatt, det kanske det inte är värt men det är ett helt klart roligt drag från burgarkungen. Tumnagel
81kg
+
Roger Åberg
0