m
a
r
4 i dag4 i går69 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Fula macarons är fortfarande goda
Så här gör du dem enkelt!

Macarons är goda. Helst ska de tydligen vara helt perfekta i sin form. Eller nä. Det spelar ingen som helst roll. Här lär Adam Ragusea oss hur man bakar fula, men goda, macarons på ett enkelt sätt. Tumnagel
97kg
+
Roger Åberg
0
2017

Bakverk i Paris
Ge mig allt

Jag är en riktig fikatant och när jag hänger i Paris är jag alltid på jakt efter nya bakverk att sätta i mig. Det ska vara Eclairs fyllda med massa smet, macarons i alla smaker och moelleux au chocolats. I det här klippet får vi hänga med till ett bageri i staden och se när de tillverkar smaskigheter. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green
0
2013

Jag har testat Canelé

För ett par dagar sedan var jag och ett par till och testade det nya (för Sverige) hippa bakverket Canelé. Den lilla munsbiten härstammar från Bordeaux i Frankrike och kan mycket väl vara the next thing big thing efter macarons. En Canelé bakas på av en smet på ägg, socker, mjölk och smör och vanligtvis smaksätts de med brun rom och äkta vaniljstång. Smeten häller man i små specialformade kopparbehållare som man sedan ställer in i ugnen. Efter ett par minuter är det dags att plocka ut godsakerna och de ska då ha fått en karamelliserad och frasig yta och en mjuk insida. Fransyskan Sophie Maillard upptäckte bakverken under sina universitetsstudier i Bordeaux i början av 90-talet och hon blev direkt beroende. När hon kom till Sverige 2009 kunde hon inte hitta någonstans man kunde köpa Canelé här och det var då hon bestämde sig för att baka egna. Hennes vänner blev så förtjusta att de tyckte att hon skulle göra en business av det hela och det var så Sophies Canelé startade. Sophie tillverkade både ur-Canelés med rom och försvenskade varianter åt oss. Vi fick tillfälle att smaka på flera olika, bland annat en julversion med saffran. Just denna julsmak blev en personlig favorit och jag tappade räkningen på hur många som slank ner. Jag förväntade mig en konsistens likt den en croissant har men det stämde inte. Ytan var visserligen frasig men insidan som dock ser ut som smördegsbröd var mjuk och något seg. Trots att det är ganska mycket socker i smeten var de inte för söta och eftersom de är så små var det inga problem att äta flera utan att känna sig sockerstoppad. Andra smaker vi testade var apelsin/Grand Marnier, citron/Limoncello och kanel/Akvavit. Alla dessa var utsökta, även om saffran var den största hiten för mig. De Canelés som bakades under tiden vi var där var originalet med rom, och dessa fick vi innan vi gick också smaka av. Helst ska man äta Canelé när de är helt färska för att de ska behålla sin sprödhet. De vi fick med hem smakade dock lika bra dagen efter så de måste inte nödvändigtvis vara purfärska för att smaka bra. Förutom smakerna jag har nämnt ovan finns även lakrits/Pastis och kaffe/Baileys. Är du sugen kan hoppa vidare på länken och köpa hem godsakerna själv. Kul att ge bort som present och definitivt god att mumsa på själv. Om de slår macarons? Nja, det vill jag inte säga men de är ett välkommet tillskott när man vill bjuda på något franskt. Tumnagel
126kg
+
Bobby Green
0

Nu blir det enklare att göra macarons

Macarons. Dessa små söta franska bakverk som blivit omåttligt populära i Sverige på senaste. Perfekt att ge bort som present eller lyxa till söndagsfikat med. Är man dessutom lite händig i baksvängen kan man ju veva ihop egna, och nu blir det ännu enklare. Med Kungsörnens kakmix ska alla kunna klara av att baka dessa läckerheter och de finns i smakerna jordgubb och choklad. Lena Borg Jakobsson, produktchef på Kungsörnen, säger följande: "Vi vet att många vill baka macarons men är rädda för att misslyckas och tycker att det tar för lång tid. Med vår nya bakmix är det inte bara enkelt att själv baka hemma – det tar dessutom bara en dryg timme totalt. Att det nu blir så här lätt att lyckas med sina bakverk tror vi kommer innebära ett rejält uppsving för landets totala macaronsbakande. Inte minst eftersom kakans fina form och färg gör den till en perfekt gå-bort-present." Mixerna finns i butik nu och kostar omkring 40 kronor. Tumnagel
107kg
+
Bobby Green
0

Så gör du Macarons-burgare

Macarons är rätt så hett just nu och har varit det ett tag. Små franska marängdelikatesser som enkelt slinker ner en efter en. Det finns flera olika smaker, storlekar och varianter men det här är första gången jag ser en hamburger-version. Fortfarande gjord på sötsaker och visst är de söta? Receptet om du vill göra dem själv hittas på länken. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green
0