m
a
r
6 i dag53 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Tut i luren! Idag är det knäckebrödets dag!
Fram med grillkryddan!

Knäckebrödsakademin har instiftat den 19 februari som knäckebrödets dag vilket alltså innebär att det är idag vi firar detta hårda bröd. Så fram med en skiva, smöra ordentligt på "fel" sida så att alla håligheter fylls och drapera sedan brödet med ditt favoritpålägg. Och kom ihåg - om det inte blir tandavtryck i smöret så har du ett för tunt lager på. Tumnagel
110kg
+
Bobby Green
0
2020

Tut i luren! Idag är det Knäckebrödets dag!
Hylla det hårda brödet

Idag är det ingen vanlig dag utan knäckebrödets dag! Vi ska alltså hylla och fira detta hårda bröd som passar lika bra till fest som till studenten som har slut på kontot. Hur äter du ditt knäcke och vilken är favoritsorten? Tumnagel
121kg
+
Bobby Green
0
2018
2017

Häng med till en surströmmingsfabrik
Great Big Story besöker Söråker

Internet svämmar över av videoklipp där folk testar surströmming. Givetvis äter alla på fel sätt men annars skulle de ju inte få några reaktioner eller tittningar. Jag ska ärligt säga att jag aldrig testat själv, men det kanske kommer att ske någon gång i framtiden om någon erfaren visar hur man ska göra - öppna burken under vatten och sedan äta på knäckebröd med rätt tillbehör är det jag har hört i alla fall. Great Big Story blev intresserade av detta svenska fenomen så de reste till Söråker där fabriken för Oskars surströmming ligger och så här såg det ut. Tumnagel
129kg
+
Bobby Green
0
2014

8 saker kostexperter önskar att vi slutade säga

Ena dagen är pasta det bästa för magen och nästa dag är det boven till den ökade fetman. Veckan efter ska vi bälja i oss 5 liter vatten dagligen för att hålla oss friska och ungefär samtidigt blir det livsfarligt cancerframkallande att äta knäckebröd. Ja, det är inte alltid lätt att hålla koll på vad som gäller i kostsvängen för tillfället. Huffington Post har sammanställt en lista över åtta saker kostexperter önskade att folk slutade säga om mat, som kanske kan knuffa villrådiga i rätt riktning: 1. "Detox" - den bästa vägen att hålla din kropp fri från gifter är att låta bli att mata den med det från början. 2. "Bra mat och dålig mat" - att äta och njuta av mat ska aldrig sammankopplas med dåligt samvete. 3. "Ren mat" - Halvfabrikatstillverkarna har redan börjat skriva att deras mat är gjord på rena ingredienser och det vore bättre om så kallad "ren" mat istället, rätt och slätt, kallades för hälsosam. 4. "Low-carb" - Få vet hur mycket mat som faktiskt innehåller kolhydrater och socker. 5. "Glutenfritt" - Det finns ytterst få bevis för att en glutenfri diet skulle vara bättre även för de utan intolerans. 6. "Frukt innehåller för mycket socker" - Det är naturligt att njuta av söta smaker. Visst innehåller frukt mycket socker, men på köpet får man både fibrer och vitaminer. 7. "Frukost är det viktigaste målet på dagen" - Alla mål är lika viktiga av olika anledningar. 8. "Gjord på riktiga råvaror" - En lyxglass gjord på äkta grädde och socker är också en glass. Mer om vad experterna tycker kan du läsa via länken. Tumnagel
106kg
+
Josephine Sjöqvist
0

Recept för råsaftscentrifugskräp
Man kan göra nyttiga saker

Förra årets julklapp blev, enligt HUI Research, råsaftscentrifugen. En jobbig grej med råsaftscentrifug är mängden matrester som blir över efter man pressat ut all saft samt all rengöringen runtomkring. Rengöringen kommer man tyvärr inte undan men om man nu tycker det är jobbigt att behöva slänga resterna så kan man istället använda dessa dem till att skapa buljong eller knäckebröd. I klippet ovan så ger CHOW några tips om vad man kan hitta på med de pulveriserade grönsaksresterna som blir över efter en råsaftsession. Tumnagel
141kg
+
Frode Wikesjö
0
2013

Vi älskar fortfarande bröd

Trots lågkolhydratdieternas framfart konsumerar vi svenskar fortfarande lika mycket bröd som tidigare. Populärast är knäckebröd, fullkornsbröd och surdegsbröd. I en ny undersökning gjord av Brödinstitutet (japp, det finns ett sådant) uppgav 36 procent att de äter 3-5 skivor bröd per dag, och 52 procent att de äter 1-2 skivor bröd per dag. Statistik från Google visar också att orden "diet" och "LCHF" tappat mycket popularitet vad gäller sökord. Det kan vara ett tecken på att dieten tappar i popularitet, särskilt med tanke på att 14 procent var anhängare av LCHF-dieten tidigare, medan bara 5 procent säger sig följa den nu. "5:2" har däremot gått upp en hel del. Bara 58 procent av befolkningen har aldrig följt en diet. Bland dem finns det förmodligen en blandning av de som gillar varianten med en varierad kost och lagom portioner i kombination med motion, och de som helt enkelt inte bryr sig. Är ni ett fan av dieter? Tumnagel
107kg
+
Josephine Sjöqvist
0

Krydda maten med lakrits

More är Santa Marias kryddserie med hippa och nyskapande smakkombinationer. Senaste blandningen att lanseras är Liquorice & Herbs – en blandning av lakritsrot, rosmarin, timjan, rostad lök och vitlök, salt och peppar. Den ska bland annat passa till höstens mustiga grytor, knäckebröd och grönsaksrätter. När man använder lakrits i matlagning ger den ungefär samma effekt som anis eller fänkål, och blandningen är med andra ord inte så crazy som den låter. Burkarna finns att köpa i butik nu och kostar runt 30 kronor. Säger ni lackrits eller laakrits förresten? Tumnagel
89kg
+
Josephine Sjöqvist
0

Gör pizza på knäckebröd

Att göra pizza hemma blir bara mer och mer populärt, man kan ha på precis vad man vill och behöver inte dras med den lokala pizzerians sunkiga burktomat. I somras gjorde vi mycket pizza på tortillabröd, det är enkelt, går snabbt och så får alla bestämma helt över sin egen pizza. Nu tycker Leksandsknäcke att vi ska bli lite mer patriotiska och istället göra pizza på knäckebröd, och tja - varför inte? Kanske perfekt som aptitretare eftersom det nog blir lite, lite mindre kladdigt än en hängig pizza. Mer smuligt iofs. Vad har du på din favoritpizza? Tumnagel
159kg
+
Roger Åberg
0

Handduken som inte samlar sand

Att spendera några timmar på en sandstrand en vacker sommardag är ju inte helt fel. Men det finns ett stort minus med att hänga på ett sånt här ställe, sanden. Den är trevlig att gå och ligga i, men den tenderar att inte stanna kvar på stället när det är dags att bege sig hemåt. Kalsongerna är fulla, skorna är fulla, bilen blir full och handduken som din svettiga kropp har legat på liknar nu mest ett torrt knäckebröd. Men det sistnämnda är inget som händer med Sandusa, en ny handduk som säger sig hindra sand från att fastna på den. Hur handduken fungerar förklara skaparen Baz Brown i videon nedan. Där söker han också pengar till att förverkliga produkten via Indiegogo och om allt går enligt planerna ska man kunna köpa den i december. Tumnagel
145kg
+
Bobby Green
0

Pizza på knäckebrödsbotten

Havrebräck är ett helt nytt tunnbröd från den lilla byn Bredbyn. Den finaste havren har använts och brödet ska ha en mild ton av rostad malt. Och tydligen ska brödet även fungera utmärkt som pizzabotten. Produktchefen Maria Eriksson beskriver brödet så här: "Vi vet att tunnbröd är ett väldigt omtyckt bröd och vi hoppas att Havrebräck ska bli en förevändning att äta det oftare. Att brödet är gott och nyttigt och går enkelt gå att bryta till önskad storlek motsvarar precis de önskemål många har på bröd. Vi ville dessutom ta fram en praktisk och snygg förpackning som passar dagens hushåll vilket denna gör. Den ryms enkelt i skafferiet och är snygg att ställa fram på bordet om man så önskar." Havrebräck finns i butikerna från vecka 15, kostar omkring 25 kronor och här är receptet på hur du lagar ihop en pizza på det: Pizza på Havrebräck (1 portionspizza) 1 Havrebräck 1 dl krossade tomater el färdig pastasås 3 skivor rökt skinka, strimlad 4 körsbärstomater, halverade 2 paprikaskivor 4 rödlöksringar 3 svarta urkärnade oliver, i bitar 50 gram mozzarella 5 basilikablad Bred tomatsåsen över brödet, används krossade tomater så låt dem rinna av i ett durkslag först. Fördela skinka, tomater, paprika och lök ovanpå. Toppa med oliver och smula över mozzarellaosten. Gratinera ca 7 minuter i 250 grader, passa så att inte kanterna bränns. Dekorera med basilikablad när pizzan tagits ut. Tumnagel
125kg
+
Bobby Green
0