m
a
r
2 i går70 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen
2019

Så här gör man pommes frites hemma
Johan visar hur man gör Hestons version

Att göra pommes frites hemma är inte så svårt, det tar bara lite tid. Men man måste så klart göra rätt, vilket så klart betyder att de åker ner i kastrullen tre gånger. I princip är det Johan gör här den version som Heston Blumenthal har tagit fram, eller vad man ska säga. Vill ni hellre se originalet så finns det nedan. Personligen gillar jag att strunta i kokningen och fritera dem tre gånger. Tumnagel
-65kg
+
Roger Åberg
0
2018

Äggkokare vs kastrull
Vilken är egentligen bäst?

Behöver man verkligen en äggkokare för 20 dollar för att få till grymma hårdkokta ägg? Eller duger det med en vanlig hederlig kastrull för att göra jobbet? Tumnagel
80kg
+
Bobby Green
0
2017

Induktionsplattan som har koll på temperaturen
Vet hur varmt det som står på plattan är

The Control °Freak är det lite klämmiga namnet på en riktigt cool produkt. Det är i basen en induktionsplatta som fungerar som vilken som helst men med en stor skillnad. Den här vet hur varmt det som är på plattan är. Och då inte bara på ytan utan hur varm vätskan i kastrullen är. Det här gör att du kan ställa in en exakt temperatur och låta plattan göra jobbet. Inget pillande och justerande med andra ord. Det här gör att man kan få till mer kontrollerad matlagning där man framförallt kan göra om en sak exakt likadant flera gånger där mängden i pannan inte spelar någon roll. Prislappen är lite för tjock för de flesta konsumenter, den kostar 1800 dollar, så det här är just nu något för kockar och riktiga matnördar. Men jag hoppas att detta kommer till "alla" så snart det bara går. Tumnagel
188kg
+
Roger Åberg
0
2016

Prylarna som ser ut som gjutjärn
Men som är gjorda av aluminium

Man vet att gjutjärn börjar bli mainstream när saker som inte är gjutjärn försöker se ut som gjutjärn. Nordic Kitchen är en ny serie med kastruller och stekpannor från Eva Solo som gör just de. Utseendet är, minst sagt, inspirerat av gjutjärnet men de är gjorda av aluminium. Så till skillnad från gjutjärn är de superlätta. Aluminiumet ska enligt tillverkaren vara slitstarkt och hålla och fördela värmen bra. Alla delar har en så kallad Slip-Let-beläggning som är en PFOA-fri beläggning men som ändå är en beläggning. Minsta stekpannan kostar 125 euro och största grytan 220 euro. Vad tycker ni, geni eller dumheter? Tumnagel
57kg
+
Roger Åberg
0

Kan gin och tonic utan gin vara något?
Det här måste jag faktiskt testa

Gin och tonic består ju av gin och tonic och att då ta bort ginen känns, hmm, dumt. Men ibland vill man dricka drink utan att få i sig alkohol och det här måste jag faktiskt prova någon gång. Börja med att ta en rågad matsked enbär och grovhacka dem. Lägg dem i en kastrull, häll på 1/2 dl vatten och en matsked råsocker. Koka upp, sjud i drygt en halv minut och låt det sedan svalna och dra i 4 timmar. Sila sedan bort enbären och skaka sedan det som blir kvar i en shaker tillsammans med limejuice och is. Häll upp i ett glas med is och på med tonicen. En skiva lime som garnering. Vill du ha en juligare variant så kan du ta och lägga till alkoholfri vit glögg när du skakar. Byt då också ut limen mot apelsin med nejlikor i. Tumnagel
113kg
+
Roger Åberg
0

Spar 98 procent vatten med enkel pryl
Ny svensk uppfinning

När jag hänger vid sommarstugan har vi ett rätt spartanskt utekök där jag står och diskar. Vattnet kommer från en trädgårdsslang som har en sprutpistol i ändan, ni vet en sån där med 10 olika sprutlägen på. Jag har varit fascinerad över hur lite vatten det går åt när man har den på mist-läget och framförallt att det inte behövs mer vatten än så. Att skapa en sorts effektiv dimma är också tanken bakom den här produkten. Enligt de svenska tillverkarna sparar man 98 procent av vattnet mot om man bara slår på kranen. Och det är ju en del, helt klart. Även om vi kan ta hand om vårt smutsiga vatten här i Sverige kostar det pengar och måste påverka miljön på något sätt. Nozzle kostar 324 kronor om man backar Kickstartern, som har fått in fem gånger pengarna just nu. När man får hem produkten sedan är det bara att snabbt installera den på sin egen, nuvarande kran. Om man inte vill ha dimma då? Då vrider man bara på den och får ett läge som fungerar utmärkt att fylla vattenglaset eller kastrullen med. Tumnagel
245kg
+
Roger Åberg
0

Häll av vattnet med en val
Dagens kökstillbehör

Ibland vill man hälla av vattnet från en kastrull och vill man göra det lite roligare gör man det med en val. Den här är från Fred & Friends och kostar rimliga 10 dollar. Tumnagel
117kg
+
Roger Åberg
0

Vi har testat sorbet med ölsmak
Sorbeer är sodäär

Öl är gott och sorbet är gott, men blir det godare om man blandar dem? Svaret är nej. Det är Carlsberg som tillsammans med StikkiNikki har tagit fram glassmaken Sorbeer som ska säljas på alla StikkiNikkis ställen från och med i dagen. Glassen har smak av malt och citron och det samlade betyget på redaktionen är typ en etta, kanske en svag tvåa från mig, eftersom det kommer en rätt elak beska som inte är så härlig i glass. Vill du göra glassen själv kommer här receptet! Ingredienser 500 g socker 1100 ml (ca 3 flaskor) alkoholfri öl 125 ml färsk citronjuice Gör så här Värm sockret med hälften av ölet i en kastrull på låg värme tills sockret det löst upp sig. Addera resten av ölet till smeten. Låt svalna i kylskåp. Blanda sedan ned citronjuicen när smeten är helt kall. Häll smeten i en glassmaskin och kör tills glassen är klar (tar ca 20 minuter). Tumnagel
66kg
+
Roger Åberg
0
2015

Öppna Champagneflaskan med en kastrull
Gott nytt år!

I dag är det som ni kanske alla vet Nyårsafton och då brukar en del ägna sig åt att dricka Champagne. Vill man inte öppna flaskan på vanligt manér kan man tuffa sig med att sabrera av halsen med ett svärd. Dock går detta att göra med flera andra föremål så länge de är någorlunda vassa, exempelvis skulle det kunna fungera med en kastrull. Rapparen Vince Staples och kocken Michael Voltaggio visar här hur du ska gå tillväga. Gott nytt! Tumnagel
95kg
+
Bobby Green
0

Låt inte bläckfisken rymma!
Roligt tillbehör förhindrar att det kokar över

Om man vill ha lite hjälp att se till att det inte kokar över kan de här roliga tillbehören vara något. Kanske inte supernödvändiga men lite roliga då det ser ut som en bläckfisk eller en hummer är på väg att rymma från kastrullen. Du får båda för tolv dollar. Tumnagel
97kg
+
Roger Åberg
0

Nu har spisvredet också blivit smart
Håll koll på temperaturen med nytt system

Meld är ett Kickstarterprojekt för dig som har en gammal klassisk el- eller gasspis och som vill göra den lite smartare. Systemet består av tre delar, ett spisvred som ersätter ditt nuvarande, en termometer som man sätter på sina nuvarande kastruller och en app. Dessa tre pratar med varandra och du kan i appen ställa in vilken temperatur som du vill ha i kastrullen så sköter termometern och spisvredet resten. 129 dollar får man betala för systemet och kampanjen är redan i hamn sedan länge så produkten lär bli av. Tumnagel
112kg
+
Roger Åberg
0

Lite köksprylsporr!
Med Johan Hedberg

Vi har tidigare postat en hel del med Johan Hedberg, eller Matgeek som han också kallar sig, här på Tjock och eftersom han gillar att hänga i köket gillar han också köksprylar. Den här veckan har han lagt lite för många beställningar på prylar och måste så klart visa upp dem, vi får titta närmare på knivar, kastruller, paletter och massa annat gött. Länkar till alla prylarna finns på länken. Tumnagel
170kg
+
Roger Åberg
0

Köksvännen som lär sig
Countertop hjälper och väger

Orange Chef startade utvecklingen av en kökshjälp för fyra år sedan och hoppas kunna leverera den färdiga produkten Countertop från och med december i år. Hjälpredan mäter din mat, hjälper dig med recept, lär sig vad du gillar och synkar med bland annat Jawbone UP och Apple Watch. Allt för att din matlagning ska bli så lätt som möjligt. Till själva basenheten, som i grunden är en våg, köper man till adaptrar för smart synkning mellan mixer och kastrull. Just nu går det att boka basenheten för 99 dollar istället för 199 dollar som den kommer kosta när den släpps. Tumnagel
86kg
+
Johan Rosén
0
2014

Så lyckas du med knäck
Och så får du rent kastrullen

Man behöver inte vara speciellt ambitiös i sitt julfirande för att vilja göra knäck och här får vi reda på hur man lyckas med den perfekta knäcken. Rätt temperatur och det blir perfekt! Som bonus får vi reda på hur man gör rent kastrullen, det som faktiskt är jobbigast. Tumnagel
94kg
+
Roger Åberg
0

Han lagar Alineas mat hemma
Konstig mat går att göra hemma

Alinea är en restaurang som gör fantastisk mat men de gör också väldig konstig mat. Man jobbar mycket med att förändra formen på mat, exempelvis genom att göra smaksatt skum och annat konstigt. Allen gick dit och åt och blev amazed. Han köpte kokboken och började med ett recept och har sedan inte kunnat sluta. Eftersom recepten inte är sådana man slänger ihop med en kastrull och stekpanna har det krävt en hel del tid och pyssel för att få ihop det. Nördigt på ett härligt sätt och väldigt fascinerande! Tumnagel
144kg
+
Roger Åberg
0

Gör one pot pasta!
Enkelt och smarrigt

Pasta är gott, sås är gott, gryta är gott. Om man kombinerar dessa borde det bli fantastiskt! Man slänger helt enkelt i lite korv, lite lök, lite vitlök, basilika och tomater i en kastrull, sen i med spaghetti och toppar med lite parmesan. Det här blir middag i dag! Tumnagel
118kg
+
Roger Åberg
0

Vi har testat att göra soppa
Med en ny maskin

Vad kan få oss att göra soppa? En korg med ingredienser och en ny maskin så klart. Philips har gjort en ny maskin med namnet Soupmaker och det är precis vad det är - en soppgörare. Man fixar lite ingredienser, skär dem i vettiga storlekar och trycker på play. Egentligen finns det bara två val, slät soppa eller soppa med lite mer konsistens. Sedan börjar apparaten koka loss för att mot slutet köra igång en mixfunktion. Vad detta är är egentligen en vattenkokare med inbyggd mixer så vill man vara tråkig och redan har en stavmixer så kan man lika gärna koka i kastrull och mixa lite. Men det är tråkigare, och en liten gnutta jobbigare. Resultatet då? Jo, riktigt gott! I dag blev det i kombination med en Big Mac & co, underbar mix! Vill du ha en Soupmaker får du betala 849 kronor enligt Prisjakt. Tumnagel
65kg
+
Roger Åberg
0
2013

Tested lagar mat med Sous Vide
Sous Vide für alle

Det senaste året har det dykt upp en hel del mer användbara Sous Vide-maskiner som gör det enklare för gemene man att tillaga sin mat på detta trendiga vis. Nu behöver man inte längre några klumpiga vattenbad som tar en massa plats utan det räcker med en liten termosliknande pryl som man fäster på, till exempel, en kastrull eller liknande. Folket från Tested provar här en nyare Sous Vide-produkt och pratar om de olika fördelarna den här matlagningstekniken har. Tumnagel
40.7°
+
Frode Wikesjö

Bryggverk som styrs med telefon

Att brygga hemma har blivit väldigt populärt men vissa kanske tycker det är lite jobbigt att hålla rätt med alla kastruller, kärl och tider, för dessa finns nu Brewbot. Brewbot är en maskin som styrs med hjälp av din smartphone och låter dig brygga på ett enklare sätt samt med mer precision så att du kan återskapa de recept du blivit riktigt nöjd med. Brewbot är ett Kickstarter-projekt och för de som är sugen på en egen så kan man förbeställa en för 1 700 pund. Tyvärr skeppar de bara till USA samt Storbritannien men det kan man kanske komma runt. Projektet har 22 dagar kvar och de har hunnit halvvägs till de 100 000 pund de behöver. Tumnagel
79kg
+
Gordon Andersson
0

Idag är det hummerpremiär

Idag, klockan 07.00 den 23 september, gick startskottet för hummerfisket och det är alltså dags för hummerpremiär. Fiskar gör man i Skagerrak, Kattegatt och Östersjön fram till den sista april 2014. Diska alltså undan sommarmaten och ta fram höstens läckerheter från havet. Här har ni ett traditionellt recept på hur ni ska gå tillväga: 1. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull 2. Häll i salt, socker och dill samt öl (5 dl per 10 liter vatten) 3. Bind klorna med ståltråd eller starkt gummiband 4. Sätt en kniv bakom huvudet och skär igenom så dör hummern med detsamma 5. Stoppa ner hummern i kastrullen och lägg på locket 6. Koka 5-10 min 7. Låt hummern svalna i spadet och kyl sedan ner 8. Dela hummern i mitten, ta bort matsäck samt tarmar och servera Klassiska tillbehör till svensk hummer: Rostat bröd Majonnäs eller aioli Citron Dill eller dillfrö Ljus öl Smaklig spis! Tumnagel
115kg
+
Bobby Green
0

14 konstigaste IKEA-namnen?

Brittiska The Week har listat vad de tycker är de 14 konstigaste produktnamnen hos IKEA och kommit fram till att det är pappersservetten "Ärftlig" som har döpts till det konstigaste namnet. Definitionen av "konstig" i det här fallet är när produkten har ett svenskt namn som inte alls beskriver produkten något vidare. Bland annat så tar man upp produkten "Ekorre" som i själva verket är älgformad gunghäst. Här är hela listan från The Week 1. Ärftlig (servetter) 2. Strapats (papperskorg) 3. Ekorre (gungälg) 4. Envis (serveringsbestick) 5. Flört (förvaring) 6. Fniss (papperskorg) 7. Förnuft (bestick) 8. Impuls (tillbringare) 9. Kolon (golvskydd) 10. Sensuell (kastrull) 11. Tyda (ram) 12. Uppenbar (tillbringare) 13. Vilse (vas) 14. Syrlig (gardinfästen) Tumnagel
88kg
+
Wille Wilhelmsson
0

En lite smartare häll

Gorenje har släppt en ny induktionshäll som faktiskt verkar rätt så smart. Man kallar teknologin för IQcook och enkelt går det ut på att hällen och en speciell puck på locket till kastrullen eller stekpannan kommunicerar med varandra. Pucken håller koll på vad som händer och säger till hällen att höja eller sänka värmen och fungerar lite olika vid olika program. Vill man koka ser systemet till att det börjar koka och sänker sedan värmen men har det hela tiden så högt på att det fortsätter koka. Om vattnet kokas bort helt stängs plattan av. Vill man ångkoka så beter den sig lite annorlunda, värma på ytterligare ett sätt och så vidare. Vill man steka en köttbit ska man kunna ställa in hur man vill ha köttet och sedan lämna allt åt hällen. Låter ju fantastiskt i teorin, skulle verkligen vilja testa för att se hur det fungerar i praktiken. Nu finns i alla fall teknologin i Sverige, för 60 cm-versionen får man slanta upp 14 000 kronor, 70 cm kostar 15 500 kronor. Tumnagel
164kg
+
Roger Åberg
0

Nya rostfria kastruller från Åhléns

Åhléns lanserar nu en ny serie kastruller och pannor. Serien heter Argento och redskapen är i rostfritt stål. Det finns sex olika delar att välja mellan och alla är ugnsfasta upp till 200 grader. Såskastrull 1 L 249:- Kastrull med lock 2 L 399:- Kastrull med lock 4 L 449:- Kastrull med lock 6 L 599:- Traktörpanna 24 cm 599:- Stekpanna 28 cm 499:- Finns att köpa på Åhlens från och med nu. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green
0