Quantcast
m
a
r
4 i går46 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Insekts-tacos
Fredagsmys?

Förra veckan var det Alligatorbengädda-tacos som gällde, denna veckan är det istället insekter som står på menyn inför fredagsmyset. Sugen? Tumnagel
79kg
+
Bobby Green
0
2018
2016

Hurra! I dag är det pepparkakans dag
Fredagsmyset fixat

En av de bättre dagarna på året är faktiskt den vi har i dag. Det är nämligen pepparkakans dag och det måste ju såklart firas riktigt ordentligt. Hur du gör detta är helt upp till dig, så länge det innefattar någon form av intagande av pepparkaka. Själv ska jag nog slå till en mjuk pepparkaka av finare sort. Sen får det bli mammas version till jul, med lingon i. Recept på hur du bakar egna pepparkakor finns på länken nedan. Ovan ser vi ett klipp från förra året när Johan bakar min favorit. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green
0

Hurra! I dag är det chokladens dag
Frossa loss

I dag är det fredag och då kanske man vill sätta i sig något gottigt ikväll som man annars låter bli på de vanliga veckodagarna. Lämpligt nog är det även i dag chokladens dag, så vad det blir för fredagsmys är alltså solklart. Vilken är din favoritchoklad? Tumnagel
88kg
+
Bobby Green
0
2015

Så här gör du caneléer
Franska sötsaker!

Om du känner för att ha ett bakprojekt i helgen så ska du kolla in den här videon. Här visar Johan hur man gör klassiska caneléer och smeten måste vila i minst 24 timmar så det är inget du slänger ihop tills fredagsmyset men börjar du i kväll så kan du njuta till söndagsfikat. Vad nu det är. Tumnagel
114kg
+
Roger Åberg
0

Så här ska tacos se ut!
Jävlar i min lunchlåda vad gott det verkar

Tacos, detta fredagsnöje som vi sysselsätter oss med innan fredagsmyset är väl härligt men det känns som att den svennefierade versionen kräver att uppgraderas en smula. Vill du nå nästa nivå på tacos ska du kolla in detta klipp och sedan klicka dig vidare för recept på tacos, guacamole och salsa. Tumnagel
210kg
+
Roger Åberg
0

Så blir en majskärna till ett popcorn
Vackert

Nästa gång ni äter popcorn kan ni tänka på hur vackert den där kärnan öppnar sig och blir till det där fluffiga lilla molnet du stoppar i munnen. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green
0
2014

Perfekta tortillas enligt dansk superkock
Tyvärr inget för fredagsmyset

Danske superkocken René Redzepi driver normalt på världens bästa restaurang, Noma i Köpenhamn, nu har han dock djupdykt ner i den mexikanska maten. I filmen visar han hur man gör perfekta tortillas som är allt annat än de där rackarna som de flesta av oss köper inplastade i mataffären lagom till fredagsmyset. Tumnagel
98kg
+
Andreas Ivarsson
0

Göteborgs Kex och OLW slår sina påsar ihop

Göteborgs Kex och OLW meddelar idag i ett pressmeddelande att de från och med den 1 januari 2014 tillsammans bildat bolaget Orkla Confectionery & Snacks Sverige AB. Tanken är att stärka sig mot konkurrens på den svenska marknaden och att skapa en stabil plattform för bolagens samlade varumärken. Jonas Nordquist som blir vd för bolaget säger följande: "Vi har svenska folkets favoriter för både fikat och fredagsmyset och vill framöver finnas med i så många mysiga situationer som möjligt, med det vi erbjuder. Att slå samman verksamheterna inom Göteborgs Kex och OLW är en naturlig följd av utvecklingen inom våra kategorier som alltmer närmar sig varandra. Det här skapar möjligheter att driva kategoriutvecklingen genom att växa och utveckla produkter till nya målgrupper och möta framtidens behov inom snacks och kex, och på sikt även konfektyr." Efter sammanslagningen blir Orkla Confectionery & Snacks Sverige AB landets största kex- och snacksleverantör. Omsättning ligger på över en miljard kronor och totalt arbetar 700 personer på företaget. Huvudkontoret ligger i Solna och produkterna tillverkas i Filipstad och Kungälv. Den välkända och välbesökta Bräckboden i Kungälv där man kan köpa kex till nedsatt pris kommer att finnas kvar. Vad vi kan komma att se för konstellationer i framtiden kan vi nog bara drömma om men jag gillar Willes förslag: Ballerina-kex med dill och gräslökschips-smak. Tumnagel
103kg
+
Bobby Green
0
2013

Nu kommer ostbågar som stjärnor
Borde de inte släppts till Idol?

Ostbågar är en ständig favorit till fredagsmyset och nu lagom till nyår kommer de i ny form från OLW - stjärnan. De är större än vanliga ostbågar vilket gör att de går att äta en och en - det gillar vi. Känns lite mer civiliserat. Smaken är lite syrligare än vanliga ostbågar vilket beror på att smaken kommer från cream cheese och cheddar. Rätt gott, men inte äkta ostbågesmak. Kommer i utvalda butiker 19 december och kommer att kosta 19 spänn. Tumnagel
103kg
+
Roger Åberg
0

Texmexkungen Cramby får eget program

“Jag heter Jonas Cramby och jag är beroende av tacos. Ja, jag älskar mexmat så mycket att jag döpte min dotter till Margarita i mellannamn och om jag någonsin får en dotter till så planerar jag att hon ska heta Carnita – efter min favorittacofyllning. Och bara så att vi är tydliga här: vi pratar inte sådan där hemsk halvfabrikatsmex som allsvenska fotbollsspelare älskar, vi pratar inte fredagsmys med hårda tacoskal som splittras och faller ner i knät vid första bettet utan riktigt gott, hemmalagat mexkäk gjort från grunden.” Så inleds boken Texmex från grunden, som släpptes för ungefär ett år sedan. Nu tar Cramby det hela ett steg längre, och har via United Screens producerat ett nytt matlagningsprogram som kommer att visas gratis via deras Youtube-kanal (här - första avsnittet ligger redan ute). Samtliga 12 avsnitt utspelar sig på Jonas lantställe och han kommer att elda, laga rejäl texmexmat och ge konkreta tips på allt inom grillteknik. En trailer för programmet kan ni titta på ovan. Det här blir kul! Tumnagel
130kg
+
Josephine Sjöqvist
0

Hur gör du tacos?

Hur gör du när det är dags för tacos? Kör du med hårda eller mjuka bröd? Köttfärs eller kyckling? Ett hav av sås eller bara lite ost? Bestick eller händerna? Nu har du chansen att få visa upp det för världen, eller i alla fall för en del av Sverige. Den 26 maj är det nämligen dags för amatörkocktävlingen The Brooklyn Food Experiment i Stockholm. Tävlingen kommer att hållas på Restaurang Strand och årets tema är just tacos, Sveriges fredagsmysrätt nummer ett. Initiativtagare till tävlingen är Theo Peck och kollegan Nick Suarez och så här sa Theo om varför valet blev just taco när det nu var dags för Stockholm: "The one thing we don’t wanna do is have a Swedish meatball competition in Sweden. That’s not really a challenge. And last year, I saw all these aisles that said TACO in the grocery stores, and I was like, why don’t we just do a taco experiment since they seem pretty fond of tacos in Sweden. A taco gives room to experiment - just as long as it’s wrapped in a shell it’s a taco, you know. In New York, Mexican food, especially the taco, has been really trendy for a while. And Swedes are really cool when it comes to experimenting and accepting new trends, so I wanted to challenge their ordinary view on what a taco is. I even know someone in Austin who made avocado ice cream and put it into a shell, and boom she had made an ordinary taco ingredient into a dessert." I tävlingen tävlar 22 stycken lag med två personer i varje lag och priset är en resa till New York. Juryn som består av personer inom mat- och restaurangvärlden utser tillsammans med publiken vem det är som vinner. Vem som helst får anmäla sig tills alla platser är fyllda och matinköpet (upp till 1 000 kronor) står arrangörerna för. Mer information om tävlingen hittar ni på länken och till er som kommer att delta önskar jag stort lycka till! Må den bästa tacon vinna! Tumnagel
109kg
+
Bobby Green
0

Så gör du egna pitabröd

Kocken John från Foodwhishes är tillbaka och denna gång lär han oss hur man lagar egna pitabröd. Perfekt bröd att fylla med kyckling eller köttfärs, och lite roligare än de vanliga fajita-bröden man brukar duka fram till tacosen. Så om du är sugen på något hembakat till fredagsmyset ikväll kanske detta kan vara något. Tumnagel
109kg
+
Bobby Green
0

Nostalgichipsen smakade bättre förr

OLW gör smak-comeback och väcker alla våra nostalgiska minnen till liv igen genom att släppa chipsen Ranch och Lövtunna Pepparchips som var poppis på 80 och 90-talet. Vi har såklart testat och det finns egentligen bara en sak att säga; det var bättre förr. Jag minns mina unga fredagar som igår. Man fick stanna uppe till 21 och med från affären hade mamma tagit med sig chips och läsk. Det var fredagsmys innan det uttrycket blev helt förstört helt enkelt. Och det var något speciellt med att få chips, det fick man ju inte på veckodagarna. Nu för tiden kan man köpa snask när man vill, och visst händer det att man gör det. Lördag hela veckan känner nog alla till. Nu har alltså de som köper OLW:s chips gemensamt röstat fram att det är dessa två gamlingar som ska göra comeback. Jag är lite för ung för att helt och hållet minnas smaken på pepparchipsen ska jag erkänna men ranchen minns jag mycket väl. Och de smakade helt ärligt bättre förr. Men det kanske också beror på att man då inte fick chips lika ofta, och att när det väl dukades fram kanske det oftast var vanliga saltade chips utan tillsatt smak. Ranch ska smaka lite gräddfil, ost, lök, tomat och paprika. Enligt OLW ska de påminna om tacos men det tycker jag inte alls att de gör. Mest ost och lök. Helt okej chips men jag tror att mina nostalgiska smaklökar hade väntat sig mer. Dessutom blir de ganska snabbt mjuka så se till att hälla i er hela påsen fort eller var bättre på att återförsluta den än vad jag var. Pepparchipsen dök upp på 80-talet och då var jag bara en ytterst liten frisyr med knappt några tänder. Men jag minns förpackningen, och jag har alltid älskat pepparchips. Dock tycker jag att det är för lite drag i dessa, pepparsmaken är för klen. Chipsen som är lövtunna orkar helt enkelt inte med att bära upp kryddan så en del smak faller bort. Nu gillar i och för sig jag när det hettar till i munnen, så den som endast är ute efter lite pepparsmak gillar nog dessa. Så har ni torrt på chips-inspirationen inför kvällen vet ni nu att dessa två nostalgi-påsar har hittat tillbaks till hyllorna. Och om ni redan har hunnit testa dem, vad tyckte ni? Tumnagel
138kg
+
Bobby Green
0

Så görs potatischips

Idag är det fredag och förutom att dansa är det många som idag ägnar sig åt så kallat fredagsmys, vilket brukar inkludera lite chips. Här får vi hänga med bakom kulisserna hos den amerikanska snackstillverkaren Herrx27s och se hur det går till när de tillverkar potatischips. Tumnagel
107kg
+
Bobby Green
0