m
a
r
2 i dag5 i går50 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Hur ser den perfekta croissanten ut?
Dominique vet

Det är skillnad på croissant och croissant. Så vilken är den mest perfekta? Det berättar den franske konditorn Dominique Ansel här. Ett recept hittar ni på länken nedan. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0
2018

Här säljs croissant-taco
Kul hybrid

Bageriet Vive La Tarte i San Francisco har något så bisarrt som en croissant-taco på menyn. Men vad är det egentligen? Precis vad det låter som. En något mindre söt croissant som man fyllt med klassiska taco-ingredienser och det hela verkar faktiskt inte så dumt. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0
2017

Riktigt bröd blev till lampor
Lysande!

Den japanska konstnären och designern Yukiko Morita har tagit riktigt bröd, dränkt detta i ett lager med epoxyharts, och skapat lamporna vi ser här. Det finns flera olika varianter att välja mellan så varför inte smacka upp en baguette på väggen eller dekorera vardagsrumsbordet med ett par lysande croissanter? De mindre går på AA-batterier medan de större kräver sladd och vägguttag. Priser och vad som erbjuds hittar ni på länken nedan. Tumnagel
101kg
+
Bobby Green
0

Officiellt Nutella-café öppnar snart i Chicago
Himmelriket?

Den 31 maj kommer Ferrero som är företaget bakom Nutella att öppna ett dedikerat Nutella-café i Chicago. Här kommer man förutom kaffe att ha mängder med olika saker att tugga på, givetvis fyllda med den mumsiga hasselnötssmeten. Det kommer att finnas allt från Nutella-fondue till våfflor och croissants. Vill man av någon anledning ha något som inte innehåller Nutella ska det även finnas vanliga traditionella mackor att köpa. Tumnagel
77kg
+
Bobby Green
0
2015

Mat med oväntat ursprung
Vadå kommer inte Croissant från Frankrike?

Här kommer exempel på nio olika maträtter eller bakverk som kanske inte kommer från det landet du först trodde. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green
0

Croissanter från Barcelona
Ser smarrigt ut

Så här går det till när man bakar croissanter på bageriet Forn Can Curtichs i Barcelona. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green
0
2014

London nu mer poppis än Paris

Förra sommaren slog London alla sina besöksrekord och i och med detta kan nu staden titulera sig som populärast i världen. Inte ens Paris med sina nybakta croissanter och härliga uteserveringar bräcker Londons taxitrafik, pund och artiga te-ställen. Mellan juli och september förra året tog London emot hela 4.9 miljoner besökare, en ökning på nästan 19.5 procent jämfört med samma period 2012. När alla siffror från förra året kommer in beräknas det att staden tagit emot fler än 16 miljoner besökare totalt under 2013. Tumnagel
108kg
+
Bobby Green
0
2013

Jag har testat Canelé

För ett par dagar sedan var jag och ett par till och testade det nya (för Sverige) hippa bakverket Canelé. Den lilla munsbiten härstammar från Bordeaux i Frankrike och kan mycket väl vara the next thing big thing efter macarons. En Canelé bakas på av en smet på ägg, socker, mjölk och smör och vanligtvis smaksätts de med brun rom och äkta vaniljstång. Smeten häller man i små specialformade kopparbehållare som man sedan ställer in i ugnen. Efter ett par minuter är det dags att plocka ut godsakerna och de ska då ha fått en karamelliserad och frasig yta och en mjuk insida. Fransyskan Sophie Maillard upptäckte bakverken under sina universitetsstudier i Bordeaux i början av 90-talet och hon blev direkt beroende. När hon kom till Sverige 2009 kunde hon inte hitta någonstans man kunde köpa Canelé här och det var då hon bestämde sig för att baka egna. Hennes vänner blev så förtjusta att de tyckte att hon skulle göra en business av det hela och det var så Sophies Canelé startade. Sophie tillverkade både ur-Canelés med rom och försvenskade varianter åt oss. Vi fick tillfälle att smaka på flera olika, bland annat en julversion med saffran. Just denna julsmak blev en personlig favorit och jag tappade räkningen på hur många som slank ner. Jag förväntade mig en konsistens likt den en croissant har men det stämde inte. Ytan var visserligen frasig men insidan som dock ser ut som smördegsbröd var mjuk och något seg. Trots att det är ganska mycket socker i smeten var de inte för söta och eftersom de är så små var det inga problem att äta flera utan att känna sig sockerstoppad. Andra smaker vi testade var apelsin/Grand Marnier, citron/Limoncello och kanel/Akvavit. Alla dessa var utsökta, även om saffran var den största hiten för mig. De Canelés som bakades under tiden vi var där var originalet med rom, och dessa fick vi innan vi gick också smaka av. Helst ska man äta Canelé när de är helt färska för att de ska behålla sin sprödhet. De vi fick med hem smakade dock lika bra dagen efter så de måste inte nödvändigtvis vara purfärska för att smaka bra. Förutom smakerna jag har nämnt ovan finns även lakrits/Pastis och kaffe/Baileys. Är du sugen kan hoppa vidare på länken och köpa hem godsakerna själv. Kul att ge bort som present och definitivt god att mumsa på själv. Om de slår macarons? Nja, det vill jag inte säga men de är ett välkommet tillskott när man vill bjuda på något franskt. Tumnagel
126kg
+
Bobby Green
0

Så gör du Cronuts

Vad får du om du kombinerar en croissant och donut? En Cronut såklart. Ett bakverk som blivit oerhört populärt i staterna på senaste, och här visar John från Foodwishes hur du gör dina egna. Tumnagel
132kg
+
Bobby Green
0

Så gör du trendiga cronuts

Idag är det måndag och då börjar mångas nya liv med hälsosam mat och mer träning. Men snart är det helg igen och då kan man frossa i allt gott som finns. Och kanske baka lite? Brigitte Nguyen visar här hur du vevar ihop ett par smarriga cronuts (croissant/donut) som är sjukt trendiga för tillfället. Tumnagel
104kg
+
Bobby Green
0

Musse Pigg är tillbaka!

Den hederliga gamla Musse Pigg är tillbaka! I det här klippet, som heter Croissant de Triomphe, har Mimmi slut på just croissanter och Musse får rycka in. Klippet känns både retro och modernt på samma gång, jag gillar att rösterna är klassiskt pipiga men kunde inte Mimmi ha fått rädda Musse för en gångs skull? Fler kommer där Musse hänger runt i Santa Monica, New York, Paris, Peking, Tokyo, Venedig och Alperna. Med sig i de korta historierna kommer han att ha Mimmi så klart, men även Kalle, Kajsa (som syns i det här klippet, Långben och Pluto. Tumnagel
100kg
+
Roger Åberg
0