m
a
r
2 i går61 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Polare hjälper Polarbröd
Bagerier går samman för att göra bröden

I slutet av augusti härjade en brand på Polarbröds bageri i Älvsbyn och tyvärr gick stället inte att rädda. Man kommer att bygga upp bageriet igen men det kommer ta tid. För att fortfarande kunna erbjuda samma utbud som tidigare har man lanserat det tillfälliga sortimentet Polarpolare. Det är ett samarbete med andra bagerier som gör att några av tillverkarens favoriter har kunnat bakas igen tidigare än beräknat. Från och med nästa vecka ska alla fyra Polarpolare finnas ute i butik. Produkterna kommer att vara på tillfälligt besök tills Polarbröd kan tillverka de själva igen. Snart drar bygget av nya Polarbageriet i Älvsbyn igång och man hoppas kunna vara i drift om ett år. Tumnagel
404kg
+
Bobby Green
0

Konditorn Lisa gör svenska kardemummabullar
Mumma!

Tydligen är Sverige känt för sina kardemummabullar så det bestämde sig konditorn Lisa Paradise för att ge sig på att baka själv hemma. För att få till dem på bästa sätt tog hon hjälp av Oscar Erlandsson från bageriet Fabrique. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green
0

Den bästa Croissanten i Paris
Finns hos Boulangerie Utopie

Det är svårt att få dåligt bröd och bakverk i Frankrike, de har liksom koll på det där. Så i princip kan man gå in på vilket patisserie som helst och köpa sig ett par Croissants - det kommer vara gott. I det här klippet får vi hänga med och se hur en av de allra bästa i Paris blir till. Den finns tydligen på Boulangerie Utopie. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green
0
2019

Idag öppnar ett bageri för hundar
Dog Bakery Stockholm

Stockholm är först ut i Norden med en ny trend - ett bageri enbart för hundar. Här är allt gott som finns på hyllorna speciellt bakat för hundar. Allt bakas på plats och det finns inga konserveringsämnen, salt eller socker i grejerna. Istället smaksätter man med bland annat jordnötssmör och sockerfritt äppelmos. Ägaren till bageriet heter Nicoletta Andersson och så här säger hon om idén. " Vi har som tradition i familjen att alltid baka bullar när någon är sjuk. När vår hund Charlie stukade tassen ville jag kunna skämma bort henne precis som resten av familjen. Det var där idén kring ett hund-bageri kom." Förutom bakverk till hundarna finns även hund-öl och hund-hamburgare. Till ägarna av djuren finns kaffe och även något gott till, men fokus ligger som sagt på hundarna. Tumnagel
-26kg
+
Bobby Green
0
2018

Här säljs croissant-taco
Kul hybrid

Bageriet Vive La Tarte i San Francisco har något så bisarrt som en croissant-taco på menyn. Men vad är det egentligen? Precis vad det låter som. En något mindre söt croissant som man fyllt med klassiska taco-ingredienser och det hela verkar faktiskt inte så dumt. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0
2017

Fazer lanserar bröd med syrsor i
Först i Finland

Företaget Fazer lanserar nu världens första insektsbröd för matbutiker i Finland. Bröden ska finnas i utvalda finska matbutiker nu under fredag och de är bakade med mjöl av hussyrsor. Ett syrsbröd innehåller 70 syrsor. Försäljning av insekter som livsmedel blev tillåtet i Finland den första november i år. Juhani Sibakov är innovationsdirektör hos Fazer Bageri Finland och han säger följande: "Ledstjärnan för våra bageriprodukter är alltid utmärkt smak. Vi gjorde en grov bröddeg för att göra brödet ännu smakligare och förbättra dess struktur. Resultatet är gott och näringsrikt bröd. Syrsbrödet är en bra proteinkälla. Insekterna innehåller också goda fettsyror, kalcium, järn och B12-vitamin." Anette Rosengren som är vd på Fazer Bageri i Sverige säger: "Det är ett mycket spännande steg i utvecklingen av livsmedelsindustrin. Fazer har varit pionjärer med att lansera bröd med rotfrukter och vi skulle gärna vara först även här. Tyvärr tillåter inte svensk lagstiftning detta ännu." Bonusklipp nedan. Tumnagel
-300kg
+
Bobby Green
0

Bakverk i Paris
Ge mig allt

Jag är en riktig fikatant och när jag hänger i Paris är jag alltid på jakt efter nya bakverk att sätta i mig. Det ska vara Eclairs fyllda med massa smet, macarons i alla smaker och moelleux au chocolats. I det här klippet får vi hänga med till ett bageri i staden och se när de tillverkar smaskigheter. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green
0
2016

Conan drar till Harlem
Passar på att fixa frippan

Conan åkte en sväng till Harlem för att kolla in hur livet leker där. Åk dit om ni har möjlighet. Jag prickade in ett bageri som Internet rekommenderade och köpte en riktigt grym och sjukt stor kaka när jag var där. Tumnagel
136kg
+
Bobby Green
0

Sveriges bästa kafé ligger i Mariefred
Fika på Annas hembageri

Om du vill ha riktigt bra fika är det till Annas hembageri i Mariefred du ska åka. Stället har nämligen blivit utsett som Sveriges bästa kafé i guideboken White Guide Café. Bästa konditori blev Conditori Nordpolen i Vara, årets bageri gick till Bageri Petrus i Stockholm och årets kaffebar hittar man i Göteborg - Kalex27i Kaffe & Mat. Hela listan och mer information hittar ni på länken. I klippet ovan får vi se när Steve fikar lite. Tumnagel
99kg
+
Bobby Green
0

Kolla in några hemliga rum i morgon
Statens fastighetsverk öppnar upp dörren

I morgon, lördagen den 28 maj, öppnar Statens Fastighetsverks (SFV) upp dörren till några av alla de fastigheter som de tar hand om. Denna unika möjlighet började man med 2004 och det har varit ett återkommande evenemang var fjärde år sedan dess. I år kommer man kunna besöka tio av SFV:s fastigheter från Lund i söder till Uppsala i norr plus en fastighet i Istanbul, Turkiet. Följande tio fastigheter kommer att ingå i årets "Hemliga rum": * Visingsö med ekskogarna, kungsladorna, Visingsborg och Näs * Lundagård - lager på lager av historia i studenternas park och hus * Göteborgs residens - stormaktstid, kungshus och en dold trädgård * Generalkonsulatet i Istanbul - historiskt möte i balsalen * Vadstena slott - en första klassens krigsmaskin * Gripsholms slott - Kavaljersflygeln övernattningsrum för Gustav III:s gäster * Stockholms observatorium i Saltsjöbaden - 11 ton metall för att nå virvelgalaxen * Kronobageriet - 60 000 limpor om dagen för flotta och artilleri - nu byts bröd mot skådespel * Västra stallet - spår av 200 hästar och drivor av hö - mitt i city * Skoklosters slott - takrenovering med garantitid på trehundra år För vägbeskrivningar och öppettider hoppa vidare på länken nedan. Själv ska jag nog försöka ta mig till Stockholms observatorium i Saltsjöbaden och kolla in det om allt går som planerat. Tumnagel
127kg
+
Wille Wilhelmsson
0

I dag är det chokladens dag igen!
En av de bästa dagarna på året

I dag är det inte en helt vanlig onsdag i maj utan även chokladbollens dag, en högtid som givetvis måste firas stort. Antingen kör man den enkla varianten och knatar till snabbköpet eller bageriet och köper färdiga eller så ger man sig på att göra egna hemmagjorda. Den stora frågan är dock om man ska ha kokos eller pärlsocker på? Eller båda? Tumnagel
81kg
+
Bobby Green
0

I dag är det den Internationella gin & tonic-dagen
Varför inte testa lite GT-glass?

I dag är det inte bara en vanlig lördag utan i dag är det den internationella gin & tonic-dagen. Detta måste ju givetvis firas och vill man inte bara dricka drinken kan man äta den - i glassform. Stjärnbagaren Håkan Johansson från Bageri Brillo har tagit fram ett recept på en sorbet med Hendrickx27s Gin och gurka i som säkert kan svalka gott i vårsolen. Från och med i dag finns den att köpa på Bageri Brillo och i glassbaren på Taverna Brillo i Stockholm. Med lite fantasi i köket kan man säkerligen få till en egen version hemma, så experimentera loss dagen till ära! Tumnagel
122kg
+
Bobby Green
0
2015

Burger & Lobster har nu landat i Sverige
Och vi har testat!

I mars skrev jag om att konceptet Burger & Lobster skulle komma till Sverige och nu är det här. I dag var det provsmakning för pressen på Norrlandsgatan 33 i Stockholm där restaurangen inom kort öppnar, och vi var där och testade. Konceptet är enkelt - det finns endast tre rätter på menyn och dessa är lobster roll, en hel hummer och en burgare. Oavsett vad du väljer kostar det 275 kronor per rätt. Vill du testa lite av varje går det även att få en halv hummer och en halv burgare på samma tallrik för samma peng. Köttet importeras från Nebraska och ett par gånger i veckan kommer det levande humrar till restaurangen. Brödet bakas av ett bageri i Stockholm och såserna tas fram på restaurangen, i övrigt ska konceptet stämma överens med övriga Burger & Lobster-restauranger runt om i världen. Vi fick testa alla tre rätter halverade och så här tyckte vi: Roger: "Roligt koncept. Brödet på lobster rollen var fantastiskt, det var det tyvärr inte på burgaren som var lite torrt. Köttpucken till burgaren är på hela 275 gram vilket är lite för mycket, det blir för mycket kött att tugga sig igenom. Hummern smakade hummer, varken mer eller mindre." André: "Jag är inte så förtjust i hummer men det var ändå helt okej smaker. Lobster rollen var riktigt bra med gott bröd, lagom krämig. Hamburgaren var tyvärr en besvikelse och det blir svårt att motivera någon att betala nästan 300 kronor för den. Brödet var heller inte helt lyckat." Bobby: "Är även jag lite rädd för skaldjur men lobster rollen var ändå smaskens. Brödet var härligt smörigt utan att bli för kladdigt och det var perfekt rostat. Burgaren var okej men inte mer än så, tycker också att den är för dyr för vad man får. Pommesen var riktigt trista, smakade knappt något så de kan man lika gärna skippa." Just nu var lokalen inte helt färdigställd och det finns fortfarande en del att göra innan allt är klart. Planen är att öppna i början på juli. Kommer säkerligen till en början att vara överhajpat men vi säger - donx27t believe the hype. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green
0

Regnbågsfärgat Macaron-torn
Är de små får man ta två

Macaron, eller Makron som vi försvenskat det till, är svårt att få nog av när man väl tagit en. Här visar bageriet Lucettegrace upp ett trevligt litet torn med blandade smaker, och om du inte var sugen innan lär du bli det nu. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green
0

Sylvester Stallone gör reklam för brittiskt bageri
Givetvis med Rocky och The Expendables-tema

I det brittiska bageriet Warburtons senaste reklamfilm får vi se ingen mindre än Sylvester Stallone. Och oj vad det märks att Sly blivit gammal, 68 år nu. Tumnagel
152kg
+
Bobby Green
0

Croissanter från Barcelona
Ser smarrigt ut

Så här går det till när man bakar croissanter på bageriet Forn Can Curtichs i Barcelona. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green
0

Semlan för dig som är på språng
Formad som en wrap

Knappt har det slagit över till nytt år innan folk börjar hetsa om semlor. Fettisdagen infaller i år den 17 februari men många väljer ändå att tjuvstarta genom att trycka i sig ett par stycken gräddprydda bullar redan nu. Är man på språng är det kanske inte helt smidigt då bullen helst ska ätas med sked. Men nu blir det ändring på det. Tössebageriet i Stockholm lanserar nämligen en wrapsemla - som ska vara perfekt lämpad för att förtäras på stan. Degen till denna semla är tunn och rullad precis som en vanlig wrap. Sedan fylls härligheten med mandelmassa och grädde. Skulle du vara sugen på den nytänkande semlan får du bege dig till Karlavägen 77. Tumnagel
255kg
+
Bobby Green
0
2014

Om prinsesstårtor

Nydöpta Leonore verkar redan ha fått en egen tårta tillägnad sig. Oscar Målevik och Anna Cardelius från Haga Tårtcompani & Bageri bakade en somrig variant av prinsesstårta till prinsessan på TV4 Nyhetsmorgon häromdagen. Samtidigt diskuterade de fakta om prinsesstårtor genom tiderna och gav tips på hur du lyckas med din egen. Till exempel hur du undviker sprickor i marsipanen och hur du formar den perfekta rosen. Om du är ute efter en tårtutmaning – kolla in klippet ovan och sätt igång vetja! Tumnagel
85kg
+
Josephine Sjöqvist
0

Jordgubbsostkaka

Frödinge kände att de behövde förnya det drygt hundra år gamla bakhantverket ostkaka för en tid sedan, och gjorde det genom att lansera säsongssmaker. Nu senast har Cecilia Andersson, chefskonditor på Tössebageriet i Stockholm och Årets konditor 2012, rört ner jordgubbar och yoghurt i smeten. Jordgubbsostkakan ersätter alltså säsongssmaken Saffran och finns i butik sedan förra veckan. En laddning med 450 gram kostar drygt trettio kronor. Tumnagel
108kg
+
Josephine Sjöqvist
0

AKO-kolan är tillbaka!

Nu spelar det ingen roll vad som händer resten av året - årets absolut bästa nyhet har redan anlänt. Den fantastiskt goda AKO-kolan gör comeback och jag vet både en och två personer som kommer att jubla rätt ut på grund av denna nyhet. Cloetta och Sockerbageriet i Helsingborg återinför den klassiska kolan i originalsmakerna mint, grädd och chok. Patrick Axzell som är Business Development Director Scandinavia säger följande: "Vi är imponerade av det starka engagemanget och det känns bra att kunna visa att vi lyssnat på våra konsumenter. AKO-kolan kommer att finnas i de klassiska smakerna Mint, Choklad och Grädd, och då även designen är densamma är vi säkra på att konsumenterna kommer att känna igen sina favoriter. Vi utesluter heller inte att det kan bli ytterligare AKO-varianter i fortsättningen, och kanske engagerar vi våra konsumenter i denna process." Tyvärr kommer du inte att kunna springa ner till din vanliga dagligvaruhandel och shoppa godiset utan det kommer att säljas på utvalda presentaffärer, museum, te- & kaffebutiker och på Åhléns. Men omvägen är garanterat värt det - bums iväg och handla nu! Tumnagel
609kg
+
Bobby Green
0

Rösta fram godaste semlan

I år beräknas vi äta ungefär 4,5 miljoner semlor i Sverige. Att äta en semla motsvarar ungefär en mindre lunch, så det gäller att välja noggrannt för att inte kalorierna ska gå till spillo på torrt vetebröd, sur grädde och dassig mandelmassa. Via Arlas kampanjsajt Stans Bästa Semla 2014 kan du själv betygsätta semlor från fler än 4 000 konditorier och eftersom andra gör likadant kan du till slut hitta den godaste semlan i närheten. Du kan även bjuda in till semmelfika via sociala medier. Omröstningen pågår till och med den 3 mars. Dessa vann förra året: Stockholm: Lundbergs Konditori, Sjöbjörnsvägen 2 Göteborg: Café Biscotti, Allmänna väg 34 Malmö: Conditori Tessina, Tessins Väg 16 Uppsala: Café Linné Hörnan, Svartbäcksgatan 22 Västerås: ICA Ettan, Långmårtensgatan 8 Örebro: Fröken Brogrens Veranda, Jakobsgatan 26 Linköping: Borgs Bageri & Konditori, Videgatan 4 Helsingborg: Fika på Berga, Garnisongatan 10 Jönköping: Bernards Konditori, Kyrkogatan 12 Norrköping: Kafé Kuriosa, Hörngatan 6 Tumnagel
92kg
+
Josephine Sjöqvist
0
2013

Ett bageri i en tvättomat

Vergennes Laundry är ett bageri i USA som huserar i en tvättomats gamla lokaler. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green
0

Bageriet Baltic Bakehouse

Baltic Bakehouse är ett bageri som drivs av syskonen Sam och Grace Henley. Bageriet ligger i Liverpool och här bakas det surdegsbröd och annat färskt varje dag. Tumnagel
101kg
+
Bobby Green
0

Skicka ett bullogram till en snällis

Från och med idag går det att skicka en kanelbulle till någon och samtidigt stödja kampen mot bröstcancer. Tjänsten heter Bullogram och kostar 25 kronor. Du väljer mottagare och skriver en personlig hälsning på www.bullogram.nu. Ett sms skickas till mottagaren, samtidigt som tio kronor går oavkortat till Rosa Bandets arbete. Sms:et används sedan som kupong där vännen kan hämta ut en rykande färsk, rosa kanelbulle på valfri Pressbyrån i Sverige. Pärlsockret är rosa på alla kanelbullar från bageriet Bonjour under oktober månad, som en extra påminnelse om Rosa Bandet som pågår under samma period. Och vem vill inte bli bjuden på en bulle per sms!? Tumnagel
125kg
+
Josephine Sjöqvist
0

Ett besök hos The Pretzel Bakery

The Pretzel Bakery bakar inte helt oväntat kringlor. Det lilla bageriet ligger i Washington och de skickar varje dag ut handrullade färska pringlor till hungriga kunder. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green
0
Nästa sida