m
a
r
2 i dag68 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Ny gin lagrad på O.P. Anderson-fat
Från Hernö Gin

Hernö Gin presenterar nu Eighteen Ninety One Dry Gin som är en gin lagrad på O.P. Anderson-fat. Resultatet är en slags crossover mellan gin och snaps som fungerar bra till bådadera. Här ska finnas toner av anis, kummin, fänkål, vanilj, enbär, ek och kassia. Ska passa extra bra till svamp, vilt och fisk. Det här blir företagets andra fatlagrade produkt i serien Interpretations. Grundaren Jon Hillgren säger följande: "Eighteen Ninety One Dry Gin är resultatet av mötet mellan ett modernt gin och traditionell snaps. Jag har låtit Hernö Gin lagras i sextio dagar på fat som tidigare rymt 18 årig O.P. Andersson. Hernö Gin gifter sig väl med tonerna av akvavit och de lånade ekfat vi lagrat på. Innan O.P. Andersson lagrade sin produkt på dem har de använts för lagring av whisky, så resultatet är ett arv av mycket komplexa smaker som tar sitt uttryck i ett välbalanserat fatlagrat gin." Nyheten lanseras den 11 november och för en flaska som rymmer 500 milliliter får man betala 460 kronor. Ett gäng serveringsförslag finns nedan. Tumnagel
104kg
+
Bobby Green
0

Timothy Jacob Jensen formger jul-akvavit
Släpps på fredag

Receptet för Aalborg Jule Akvavit har varit detsamma sedan 1982 men varje år får flaskan en ny design. På fredag släpps årets upplaga och dess design är framtagen av den danske formgivaren Timothy Jacob Jensen. Han har låtit sig inspireras av vintersolståndet som han är mycket fascinerad över. Systembolagets artikelnummer är 87961 och för en flaska får man betala 299 kronor. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green
0

Det här är världens dyraste Akvavit
En flaska går loss på 2990 kronor

Snart är det midsommar och då kommer en del att vilja ha en flaska akvavit på bordet. Vill du vara värst är det Åhus Akvavit Botanisk Special du ska köpa - den sägs nämligen vara världens dyraste. För en flaska som rymmer 70 centiliter får du betala 2990 kronor. Varför? Jo, för att den är smaksatt med handplockad daggkåpa, citron, kvanne och pomerans och sedan lagrad på utvalda Bourbonfat. Det hela ska ge en lätt fatkaraktär och en frisk och örtig ton. Endast 300 stycken flaskor produceras och du hittar den på länken nedan. Tumnagel
65kg
+
Bobby Green
0

Färdigblandad akvavitcocktail från O.P. Anderson
Släpps den 29 januari

Tillsammans med mixologerna Oskar Johansson och Niclas Ericsson har O.P. Andersons kryddmästare utvecklat vad de säger är världens första ekologiska färdigblandade akvavitcocktail. Namnet är O.P. Anderson Organic Aquavit Cocktail Lemon & Nettles det är alltså en drink färdig att dricka direkt ur burken. Den är lätt kolsyrad och har smak av citron och nässlor. Finns att beställa från den 29 januari i Systembolagets beställningssortimentet med numret 8126715. En burk kostar 27,90 kronor. Tumnagel
110kg
+
Bobby Green
0
2018

Ny akvavit till sommarbordet
Från Vanlig

Vanlig presenterar nu nyheten Akvavit och som väntat är då namnet Vanlig Akvavit. Det här är en klassisk akvavit som ska ha subtila toner av naturliga ingredienser som kummin och fänkål. Finns att beställa via Systembolagets beställningssortiment nu och flaskan har artikelnumret 82552. Alkoholhalten ligger på 37,5 procent och för en flaska som är på 700 milliliter får man betala 219 kronor. Tumnagel
99kg
+
Bobby Green
0
2017

Ekologisk akvavit från Saturnus
Snaps till påsk

Nu är det snart påsk och förutom ägg ska det i många fall även stå lite snaps på bordet. Saturnus har därför nyligen släppt Saltö som är en ekologisk akvavit som ska ha en unik smak tack vare sin handplockade halländska pors. Ekologisk kummin och fänkål destilleras var för sig i en destillatpanna av koppar för att sedan blandas och balanseras. Drycken finns att köpa nu och för en flaska som rymmer 35 centiliter får man betala 140 kronor. Alkoholhalten ligger på 38 procent och artikelnumret är 80-02. Tumnagel
89kg
+
Bobby Green
0
2013

Jag har testat Canelé

För ett par dagar sedan var jag och ett par till och testade det nya (för Sverige) hippa bakverket Canelé. Den lilla munsbiten härstammar från Bordeaux i Frankrike och kan mycket väl vara the next thing big thing efter macarons. En Canelé bakas på av en smet på ägg, socker, mjölk och smör och vanligtvis smaksätts de med brun rom och äkta vaniljstång. Smeten häller man i små specialformade kopparbehållare som man sedan ställer in i ugnen. Efter ett par minuter är det dags att plocka ut godsakerna och de ska då ha fått en karamelliserad och frasig yta och en mjuk insida. Fransyskan Sophie Maillard upptäckte bakverken under sina universitetsstudier i Bordeaux i början av 90-talet och hon blev direkt beroende. När hon kom till Sverige 2009 kunde hon inte hitta någonstans man kunde köpa Canelé här och det var då hon bestämde sig för att baka egna. Hennes vänner blev så förtjusta att de tyckte att hon skulle göra en business av det hela och det var så Sophies Canelé startade. Sophie tillverkade både ur-Canelés med rom och försvenskade varianter åt oss. Vi fick tillfälle att smaka på flera olika, bland annat en julversion med saffran. Just denna julsmak blev en personlig favorit och jag tappade räkningen på hur många som slank ner. Jag förväntade mig en konsistens likt den en croissant har men det stämde inte. Ytan var visserligen frasig men insidan som dock ser ut som smördegsbröd var mjuk och något seg. Trots att det är ganska mycket socker i smeten var de inte för söta och eftersom de är så små var det inga problem att äta flera utan att känna sig sockerstoppad. Andra smaker vi testade var apelsin/Grand Marnier, citron/Limoncello och kanel/Akvavit. Alla dessa var utsökta, även om saffran var den största hiten för mig. De Canelés som bakades under tiden vi var där var originalet med rom, och dessa fick vi innan vi gick också smaka av. Helst ska man äta Canelé när de är helt färska för att de ska behålla sin sprödhet. De vi fick med hem smakade dock lika bra dagen efter så de måste inte nödvändigtvis vara purfärska för att smaka bra. Förutom smakerna jag har nämnt ovan finns även lakrits/Pastis och kaffe/Baileys. Är du sugen kan hoppa vidare på länken och köpa hem godsakerna själv. Kul att ge bort som present och definitivt god att mumsa på själv. Om de slår macarons? Nja, det vill jag inte säga men de är ett välkommet tillskott när man vill bjuda på något franskt. Tumnagel
126kg
+
Bobby Green
0

Hård ost och akvavit, kan det vara något?
O.P. Andersson kommer i ny version

O.P. Andersson är Sveriges populäraste akvavit men den dricks mest på midsommar och till jul efter att ha legat i kylen. Nu lanserar man en ny version som man kallar för Extra och det är ett nygammalt tillskott som jag tycker att ni ska ta er en titt på. O.P. Andersson Extra är alltså ett nygammalt recept, ursprungligen gjordes det 1980 när man vill fira Nordenskiölds resa och upptäckt av Nordpassagen 100 år tidigare. Extra i O.P.-fallet betyder att man har lagt till Oloroso-sherry och maltwhiskey och låtit den lagras i två månader på sherryfat. Resultatet är inte alls dumt, lite fyllligare och framförallt rundare i smaken. En sak som O.P. Andersson Extra passar bra till är hårdost, vällagrad sådan. Det feta i osten blir inte alls dumt till spriten. Jag gillar att äta ost efter en rejäl måltid, men är inte så sugen på ännu mer rödvin och då kan lite akvavit göra susen. Vill man spinna vidare på akvavit och ost kan man göra krukost. Man tar 300 gram greveost, eller de ostbitar man har över. I med 2 matskedar akvavit, 3 matskedar rapsolja, 30 gram smör och krydda med det du känner för och har. Resultatet blandar man och ställ i kylen. Urban Deli har tagit fram en specialare för de som är lata och bor i Stockholm, då har man i korn som har rostats i panna och malts samt fänkålspollen. Själv hade jag nog kört på cheddar som bas. Är du sugen på O.P. Andersson Extra finns den på halvlitersflaska från och med 1 oktober för 249 kronor. Just ja, drick för allt i världen inte akvaviten fryskall. Den ska vara rumstempererad. Det är den värd. Tumnagel
108kg
+
Roger Åberg
0

Här är årets Blossa-glögg
Samt Prima julsnaps

Idag så var det pressträff där vi fick reda på vad för smak årets Blossa specialglögg kommer att ha. I alla fall så trodde vi det men det visade sig att de gjort lite annorlunda i år. Varje år så brukar Blossa släppa en specialglögg vars smak hämtat inspiration från olika ställen och om jag inte minns fel så var det Arabica-kaffe som fick sätta smak på förra årets glögg. I år så har glöggen hämtat inspiration från vårt eget land och då närmare bestämt Dalarna. Flaskan är röd som en dalahäst och målad i kurbits-stil så det är svårt att missa att de satsat på Dalarna i år. På baksidan kan man även läsa koordinaterna för Mora. Dock så står det ingenting någonstans om vad den faktiskt är smaksatt med för att smaka som Dalarna. Istället så uppmanar Blossa de som dricker den att gå in på deras Facebook eller sajt och skriva vad de känner när de dricker den. Sedan så kommer Blossa att avslöja kryddningen den 13 december. Jag har redan smakat glöggen och mina första intryck är att den smakar en hel del som vörtbröd med toner av russin och kardemumma. Jag tycker mig även hitta en del lingontoner eller liknande bär så det ska bli kul att höra vad de faktiskt stoppat i. Personligen så är det ingen favoritglögg dock, även om smaken är god så är den lite blaskig och tråkig, lite mer smak hade inte gjort något. Klart värd att testa och man kommer nog inte tycka att den är äcklig men jag håller mig till den klassiska rödvinsglöggen. En 750ml-flaska med Blossa 13 kostar 95 kronor och den finns från och med den 1 oktober i Systembolagets beställningssortiment. Prima Julsnaps På samma träff så fick vi även smaka årets Prima julsnaps och trots att jag inte är någon snapsmänniska så kan jag tänka mig att ta ett par av denna i år. Den har sin grund i en klassisk akvavit, det vill säga med kryddor som kummin, anis och fänkål. Trots detta så är den inte alls lika besk som viss snaps kan bli. Detta beror nog på de starka citrustonerna samt att det nog är lite för mycket anis i den. En god snaps för den som gillar anis men är lakritstoner ej din kopp av kaffe så ta istället en kopp kaffe. En 500ml-flaska med Prima kostar 206 kronor och den finns från och med den 1 oktober i Systembolagets beställningssortiment. Tumnagel
123kg
+
Gordon Andersson
0

Pluras Husman Akvavit och sill

Artist, låtskrivare, programledare, matlagare, konstnär, författare – och numera även brännvinsfabrikör! Plura Jonsson har ett gediget cv. – Med stolthet och glädje bjuder jag er en traditionell sädesakvavit, som ett gitarrackord klingande i skymningen med toner och doft av anis, kummin, fänkål och pomerans, säger Plura själv om sin Akvavit i pressmeddelandet. Något för midsommar kanske? Spriten finns i Systembolagets beställningssortiment. En flaska med 500 ml kostar 229 kr. Tumnagel
75kg
+
Josephine Sjöqvist
0

Snygga spritflaskor

En designstudent vid namn Caleb Heisey har designat dessa sjukt snygga spritflaskor som tyvärr ej finns på riktigt. Idén var att ett svenskt spritföretag ville bli större i USA och att han fick uppdraget att designa om det hela för att passa marknaden men ha kvar det svenska. Flaskorna är enligt mig sjukt snygga så jag hoppas på att något företag tar idén, hör av sig till Caleb och fixar ut denna produkt på marknaden! Jag struntar nästan i vad den smakar när det är så här trevligt att bara titta på flaskorna. Tumnagel
207kg
+
Gordon Andersson
0