m
a
r
3 i dag48 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Tullamore har tagit fram en Hen-drink

Drick PK

Strupen / Sprit

Kvinnor och män upplever smak på olika sätt. För att göra upp med daterade smak-normer presenterar Tullamore D.E.W. nu därför en Hen-drink. Det hela har baserats på forskning om sensorik tillsammans med sensorik-forskaren Johan Swahn. Sen har drinken tagits fram av bartendern Josephine Sondlo. Basen i drinken innehåller bland annat kallbryggt Sencha-te, Champagne-socker och den ska ha toner av äpple, honung och vanilj.

Så här säger Johan:

"Forskningen visar bland annat att kvinnor är bättre än män på att identifiera beska smaker och att bedöma intensiteten av sött, surt och salt. Det innebär att de inte behöver lika hög smakintensitet i drinken för att få samma upplevelse som män. Det betyder också att kvinnor oftast har bättre förutsättningar att uppleva den fulla smakprofilen hos exempelvis whiskey. Det är dags att göra upp med daterade smak-normer om vad som är typiskt manligt respektive kvinnligt."

Josephine säger så här om drinken:

"Jag tilltalas av tanken på att utforska och blanda smaker med hjälp av forskning. Irländsk whiskey som komponent är spännande då den har en rik smakbild som passar bra att blanda. Förutom att leta efter en balanserad och samtidigt spännande smakkombination, har jag använt mig av Champagne som traditionellt sett kopplas till fest och lyx, snarare än socialt konstruerade könsroller. Jag hoppas att Hen-drinken blir ett sätt att mötas och prata om smaker."

Receptet om du skulle vilja veva ihop denna själv hemma hittar du här nedan.

50 ml Tullamore D.E.W.
20 ml Verjus (druvsaft som kan köpas i mataffären)
20 ml Champagne- och Senchasocker
5 droppar vanilj- och cynarbitter
Toppa med 20 ml Koumboucha

Champagne- och Senchasocker
Reducera champagne/cremant/prosecco/cava till hälften på låg värme. Addera två delar socker till en del av vätskan. Rör tills sockret är upplöst. Häll upp i ren behållare/flaska och låt svalna. Håller i ca två veckor i kylskåp.

Kallbrygg sedan tre matskedar Senchate och låt stå i minst två timmar. Ju längre teet får stå och dra, desto högre beska. Sila tebladen och använd det kallt tillagade teet för att späda ut champagnesockret – en del socker till en del te.

Vanilj- och cynarbitter
Två delar vaniljbitters och en del cynar (italiensk bitter gjord på kronärtskocka, finns i systemets bestälnningssortment). Vaniljbitters kan beställas hos tex barkonsult. Får man inte tag på vaniljbitters går det bra att byta ut mot den klassiska Angosturan som finns på de flesta systembolag. Blanda och häll i en liten flaska. Håll kylt. Håller hur länge som helst.

Kombinera alla ingredienser förutom Kombuchan i en shaker och fyll upp med is. Skaka och sila ner i ett highball-glas. Fyll glaset med klar is av god kvalitet och toppa med Kombuchan.

Läs mer
Visa
Pressmeddelande
Hen-drinken gör upp med daterade smak-normer

Biologiskt upplever kvinnor och män smak på olika sätt. Samtidigt påverkas vi också av normer och daterade föreställningar kring smak och smakpreferenser. Baserat på forskning om sensorik har whiskeyproducenten Tullamore D.E.W., tillsammans med sensorik-forskaren Johan Swahn och bartendern Josephine Sondlo, tagit fram Hen-drinken. En drink skapad för att ifrågasätta kulturella skillnader kopplade till smak och samtidigt föra människor närmre varandra.

Tullamore D.E.W. är en trippeldestillerad malt-, pot still- och grainwhiskey. Tullamore har ett gediget arv inom whiskeyproduktion och har nu använt sig av vetenskap för att utforska eventuella skillnader i hur män och kvinnor upplever smak. Hen-drinken är en drink som ska ifrågasätta daterade föreställningar om smak kopplat till kön. Drinken är baserad på forskning sammanställd av sensorik-forskaren Johan Swahn och utifrån resultatet har den internationellt erkända och prisade bartendern Josephine Sondlo komponerat drinken, med syftet att den ska uppskattas av så många som möjligt.

– Forskningen visar bland annat att kvinnor är bättre än män på att identifiera beska smaker och att bedöma intensiteten av sött, surt och salt. Det innebär att de inte behöver lika hög smakintensitet i drinken för att få samma upplevelse som män. Det betyder också att kvinnor oftast har bättre förutsättningar att uppleva den fulla smakprofilen hos exempelvis whiskey. Det är dags att göra upp med daterade smak-normer om vad som är typiskt manligt respektive kvinnligt, säger Johan Swahn, Filosofie doktor inom Sensorisk marknadsföring.

För att en drink ska tilltala både män och kvinnor, visar forskningen att det är viktigt att smakintensiteten inte blir för hög. Hen-drinken har därför en avvägd del sötma för att tilltala männens förkärlek till det som är sött. Samtidigt balanseras den upp med syra och en hint av beska, för att inte chocka kvinnors ofta känsligare smaksinne. Bartendern Josephine Sondlo har utgått från forskningen och arbetat fram Hen-drinken. Basen innehåller bland annat kallbryggt Sencha-te, Champagne-socker och har toner av äpple, honung och vanilj.

– Jag tilltalas av tanken på att utforska och blanda smaker med hjälp av forskning. Irländsk whiskey som komponent är spännande då den har en rik smakbild som passar bra att blanda. Förutom att leta efter en balanserad och samtidigt spännande smakkombination, har jag använt mig av Champagne som traditionellt sett kopplas till fest och lyx, snarare än socialt konstruerade könsroller. Jag hoppas att Hen-drinken blir ett sätt att mötas och prata om smaker, säger Josephine Sondlo, bartender.

Forskningen visar att genetiska förutsättningar resulterar i skillnader mellan män och kvinnor när det handlar om hur de upplever smaker som sött, salt, surt och bittert. Forskning kring hur män och kvinnor upplever smak visar också att cirka 35 procent av kvinnorna, jämfört med cirka 15 procent av männen, går under benämningen ”Supertasters”. Det innebär att kvinnor generellt sett är bättre än män på att identifiera beska/bittra smaker men även andra smakskillnader. Det har även visat sig att kvinnor har cirka 43 procent fler celler och 50 procent fler neuroner (nervceller) i den del av hjärnan som tar emot doftmolekyler, vilket kan i sin tur resultera i en mer nyanserad smak-och doftupplevelse.

Så blandar du Hen-drinken hemma
50 ml Tullamore D.E.W.
20 ml Verjus (druvsaft som kan köpas i mataffären)
20 ml Champagne- och Senchasocker
5 droppar vanilj- och cynarbitter
Toppa med 20 ml Koumboucha

Champagne- och Senchasocker
Reducera champagne/cremant/prosecco/cava till hälften på låg värme. Addera två delar socker till en del av vätskan. Rör tills sockret är upplöst. Häll upp i ren behållare/flaska och låt svalna. Håller i ca två veckor i kylskåp.

Kallbrygg sedan tre matskedar Senchate och låt stå i minst två timmar. Ju längre teet får stå och dra, desto högre beska. Sila tebladen och använd det kallt tillagade teet för att späda ut champagnesockret – en del socker till en del te.

Vanilj- och cynarbitter
Två delar vaniljbitters och en del cynar (italiensk bitter gjord på kronärtskocka, finns i systemets bestälnningssortment). Vaniljbitters kan beställas hos tex barkonsult. Får man inte tag på vaniljbitters går det bra att byta ut mot den klassiska Angosturan som finns på de flesta systembolag. Blanda och häll i en liten flaska. Håll kylt. Håller hur länge som helst.

Kombinera alla ingredienser förutom Kombuchan i en shaker och fyll upp med is. Skaka och sila ner i ett highball-glas. Fyll glaset med klar is av god kvalitet och toppa med Kombuchan.

Om William Grant & Sons
William Grant & Sons är en oberoende, familjeägd dryckeskoncern som grundades av William Grant 1886. Idag drivs företaget av den femte generationen Grant och destillerar några av världens ledande spritsorter t.ex. Glenfiddich®, The Balvenie®, Scotch Grant’s®, Tullamore Dew®, Hendrick’s® Gin, Sailor Jerry® och Milagro Tequila®.

Om Nigab
Nigab är en av de största leverantörerna av sprit och vin till den svenska marknaden samt inom nordisk Duty Free/Travel Retail. Nigab grundades 1983 och har två kontor, i Stockholm och Göteborg med totalt 30 medarbetare. Med en stark försäljnings- och marknadsorganisation distribuerar Nigab många välkända vin- och spritprodukter. Nigab hör till Hans Just Group
Wikipedia
Ryan Reynolds berättar hur Aviation Gin blir till
Avancerad process 
133kg
+
Bobby Green
0
Håkan Hellströms nya platta är här
Illusioner 
20kg
+
Bobby Green
0
Garrett Oliver testar billigt och dyrt öl
Så märker han skillnaden 
103kg
+
Bobby Green
0
Burger King-restaurang brinner
En eldskärm som driver med prinsen 
124kg
+
Bobby Green
0
Wu-Tang Clan gör liten kontorskonsert
Det svänger ju 
57kg
+
Bobby Green
0
Girl gör skateboard för Kodak-älskaren
Stiligt! 
100kg
+
Roger Åberg
0
Så här gör man en skate-video
Många värdefulla tips 
138kg
+
Bobby Green
0
Mest strömmade låten på 1900-talet
Bohemian Rhapsody 
115kg
+
Bobby Green
0
Stentuffa Crocs från Post Malone
Sålde slut direkt 
9kg
+
Bobby Green
0
Dokumentär om Jay Maisels bostad
Imponerande ställe 
141kg
+
Bobby Green
0
Tullamore har tagit fram en Hen-drink
Drick PK 
-70kg
+
Bobby Green
0
Inred vardagsrummet med Bugatti Veyron-interiör
Annorlunda, men kul 
-3kg
+
Bobby Green
0
Elektronisk musikfestival på Dragon Gate
Stället vaknar till liv igen 
159kg
+
Bobby Green
0
Den sista Schack-affären i New York
Härligt ställe 
129kg
+
Bobby Green
0
Brooklyn Brewery presenterar alkoholfri öl
Det här är Special Effects 
122kg
+
Bobby Green
0
Vecka 48 är snart slut
Så här kommer lite Bob Hund 
-21kg
+
Bobby Green
0
Omega släpper Speedmaster med rymdtema
Uppmärksammar Apollo 8 
107kg
+
Bobby Green
0