m
a
r
1 i går49 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Halloweenbakelse med Baileys

Magnus Johansson visar hur

Strupen / Baka

Det är Halloween-tider och därför hög tid att göra olika saker med pumpa i. Baileys har tillsammans med dessertmästaren Magnus Johansson tagit fram den här bakelsen som ska smaka just pumpa, morot, havtorn och givetvis Baileys då. Man kommer att sälja den på konditoriet i Hammarby Sjöstad, Stockholm mellan den 29 oktober och 4 november men du kan också baka en variant av bakelsen själv. Receptet till detta hittar du i pressmeddelandet nedan.

Visa
Pressmeddelande
Halloweenbakelse med Baileys

Bakelsen innehåller alkohol

Pumpa/Havtorn/Morotsbotten
100 gr pumpapuré
100 gr havtornspuré
50 gr riven morot
5 dl socker
3,5 dl matolja
1 msk vitvinsvinäger
6 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1/4 tsk vaniljsocker
2 stora ägg
1. Smörj en bakform med botten på 24 cm med smör och mjöl
2. Koka pumpan mjuk i lättsaltat vatten, sila därefter bort vattnet
3. Mixa sedan pumpan i en mixer med havtornspuré, riv ned morötterna och blanda
4. Rör ut fruktblandningen med sockret, matoljan samt vitvinsvinägern till en jämn smet
5. Sikta vetemjöl, bikarbonat, salt och vaniljsocker och vänd därefter ned mjölet i smeten så inga klumpar bildas
6. Vispa äggen lätt och vänd ned dem i smeten till sist, fyll sedan upp smeten i sockerkaksformen och baka i 175 grader i ca 90 minuter (dubbelkolla genom att sticka botten för att se om den är klar)

Baileys & mörk chokladganache
150 gr Baileys Original Irish Cream (17% alkohol)
150 gr grädde
50 gr glykos
300 gr mörk choklad
25 gr smör, rumstempererat
1. Väg upp chokladen i en lite större skål eller bunke
2. Koka upp grädde samt glykos och häll över den mörka chokladen, låt blandningen stå i ca 1-2 minuter
3. Blanda därefter blandningen ordentligt så en blank och fin smet uppstår, tillsätt därefter
Baileys och blanda väl med en visp eller stavmixer, när smeten är 32 grader mixar du i smöret
4. Plasta väl och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dulce- & Baileyskräm
2 burkar kondenserad mjölk
1/2 dl Baileys Original Irish Cream (17% alkohol)
1. Koka burkarna i en kastrull med mycket vatten i ca 4 timmar
2. Låt burkarna svalna över natten i rumstemperatur
3. Tag ut innehållet och blanda med Baileys till en krämig konsistens, smaka upp med lite salt

Montering
1. Tag ur botten ur formen, spritsa därefter en liten klick dulcekräm med Baileys i mitten på botten
2. Stryk upp en tårta med ganchen, så härligt som du önskar
3. Spritsa på dulcekrämen och servera gärna denna som sås till kakan och toppa med lite salt
4. Servera den rumstempererad och njut!

Allt i receptet går även att anpassa till en laktosfri/vegansk kost, bland annat genom att byta ut Baileys Original Irish Cream till Baileys Almande. För att ersätta ägg kan du använda 1 msk linfrökross med 3 msk vatten (per ägg i receptet), låta det stå i några minuter tills det bildas en geléig hinna. Istället för kondenserad mjölk, kan du använda dig av kondenserad kokosmjölk och byta ut vetemjöl mot ett glutenfritt alternativ. Grädde kan bytas ut till en havrebaserad grädde och mörk choklad finns även i mjölkfri variant.
Ryan Reynolds berättar hur Aviation Gin blir till
Avancerad process 
112kg
+
Bobby Green
0
Håkan Hellströms nya platta är här
Illusioner 
38kg
+
Bobby Green
0
Burger King-restaurang brinner
En eldskärm som driver med prinsen 
119kg
+
Bobby Green
0
Wu-Tang Clan gör liten kontorskonsert
Det svänger ju 
56kg
+
Bobby Green
0
Så här gör man en skate-video
Många värdefulla tips 
136kg
+
Bobby Green
0
Mest strömmade låten på 1900-talet
Bohemian Rhapsody 
114kg
+
Bobby Green
0
Stentuffa Crocs från Post Malone
Sålde slut direkt 
12kg
+
Bobby Green
0
Dokumentär om Jay Maisels bostad
Imponerande ställe 
141kg
+
Bobby Green
0
Tullamore har tagit fram en Hen-drink
Drick PK 
-70kg
+
Bobby Green
0
Inred vardagsrummet med Bugatti Veyron-interiör
Annorlunda, men kul 
-3kg
+
Bobby Green
0
Elektronisk musikfestival på Dragon Gate
Stället vaknar till liv igen 
159kg
+
Bobby Green
0
Den sista Schack-affären i New York
Härligt ställe 
129kg
+
Bobby Green
0
Brooklyn Brewery presenterar alkoholfri öl
Det här är Special Effects 
122kg
+
Bobby Green
0
Vecka 48 är snart slut
Så här kommer lite Bob Hund 
-21kg
+
Bobby Green
0
Omega släpper Speedmaster med rymdtema
Uppmärksammar Apollo 8 
107kg
+
Bobby Green
0
Lyssna på Håkan Hellströms nya singel
Vänta tills våren 
-46kg
+
Bobby Green
0