m
a
r
56 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Efter 144 år får Västerbottensost en ny smak

Nu med rökig ton

Strupen / Mat

Något av det bästa som finns här i livet är Västerbottensost. Nu får osten, 144 år efter att den introducerades, ett nytt smakalternativ och det hela sker i samarbete med Vindelns Rökeri. Det hela handlar om en ost som kallrökts på rökeriet och som ska bjuda på en unik smak med tydlig rökighet. Ska passa lika bra på ostbrickan som i matlagningen, personligen ser jag fram emot att lägga några skivor av den på en burgare och se hur det gifter sig.

Den nya osten ska finnas i butik från och med vecka 38, vilket är om två veckor.

  tack Jakob affarsliv.norran.se +
Visa
Pressmeddelande
För första gången på 144 år lanseras nu Västerbottensost i ny smak. I stolt samarbete möts två norrländska mathantverk i Västerbottensost Vindelnrökt som snart gör entré i svenska butiker.

Både Västerbottensost och Vindelnrökt är norrländska mathantverk med lång historia och tradition, Västerbottensost från Burträsk sedan 1872, och Vindelnrökt med anor från 1917. Det var hos Vindelns Rökeri idén först kom till och som efter ett gemensamt utvecklingssamarbete nu förverkligas.

– Det känns verkligen kul att kunna presentera en Västerbottensost som fått möta röken från alvedseldade ugnar hos Vindelns Rökeri, en smakupplevelse som vi är mycket stolta över och som vi längtat efter att få dela med oss av, säger Helena Ahlgren, Brand Manager, Västerbottensost.

– Under ett kreativt möte framträdde idén om att föra samman två genuina, västerbottniska varumärken i en produkt. Vi gillar att ta ut svängarna och testa nya saker och detta kändes direkt som en bra matchning, turligt nog var intresset ömsesidigt och resten är, som man brukar säga, historia, säger Robin Karlsson, Fläskhandlare, Vindelns Rökeri.

Vindelnrökt Västerbottensost är lagrad i minst 14 månader innan den sedan kallröks på Vindelns Rökeri. Den har en god, unik smak med tydlig rökighet som passar i all slags matlagning såväl som på ostbrickan. Vindelnrökt Västerbottensost kommer i gourmetbit på 165 gram.

Presenteras i samband med Umeå Smakfestival – tillsammans med ytterligare en nyhet

Västerbottensost Vindelnrökt kommer att finnas i butik från och med v.38. Innan dess kommer den att kunna avnjutas under invigningen av Umeå Smakfestival den 8 september, där kocken Victor Linder presenterar nya spännande recept med möjlighet för besökarna att provsmaka. Västerbottensost Vindelnrökt kommer även att finnas till försäljning hos delikatessbutiken DuÅ under festivaldagarna som en förhandslansering för nyfikna Umeåbor.

Under sommaren har även besökare vid Västerbottensost besökscenter fått möjlighet att provsmaka och köpa Vindelnrökt Västerbottensost, något som blev en oväntat stor succé. Osten sålde helt enkelt slut. Två gånger.

Utöver denna spännande och kallrökta nyhet lanseras även Västerbottensost® Extra Lagrad, som har fått vila sig i form i hela 24 månader. Även denna nyhet kommer att finnas på plats att avsmakas under invigningen av Umeå Smakfestival. Västerbottensost Extra lagrad kommer precis som Vindelnrökt Västerbottensost att finnas i butik vecka 38, i gourmetbit på 165 gram, samt som helost på 18 kilo.

Kort om Västerbottensost

Bakom receptet på den älskade osten står mejerskan Ulrika Eleonora Lindström. År 1910 registrerades W-varumärket för Västerbottensost hos Patent- och registreringsverket. Men det var flera år tidigare, runt år 1872, som receptet till Västerbottensost kom till. Ingen vet varför det nu bara går att tillverka Västerbottensost på det lilla mejeriet i Burträsk, om det är husfloran som är unik för Burträsk eller om det beror på andra faktorer. Men en sak är säker, osten är lika älskad idag som för 100 år sedan.?Västerbottensost har med sin unika smak och höga kvalitet fått ett gott rykte ute i världen. Det är många som efterfrågar den mytomspunna osten och varje år kommer det in frågor till Västerbottensost runt förutsättningar för export.?Västerbottensost är ett av Norrmejerier registrerat varumärke och har lanserats i bland annat England och Finland. Tack vare Västerbottensost blev Norrmejerier 1990 utnämnd till Kunglig Hovleverantör, en titel som kännetecknar hög svensk kvalitet.

Kort om Vindelns Rökeri

År 1917 startade charkuteristen Karl-Magnus Lindgren ett slakteri och rökeri i västerbottniska Vindeln. Under hundra år har hans arv först vidare i samma anda, och vi som driver Vindelns Rökeri idag, Fredrik Jonsson och Robin Karlsson, är mäkta stolta över att få vara en del av det. Vi använder fortfarande de handmurade originalugnarna och jobbar enligt samma recept och metod som när den första röken steg ur skorstenen på Hantverkarvägen i Vindeln. Alvedseldade ugnar. Prima råvaror från gris, nöt och vilt, gärna från närliggande gårdar. Inga smaktillsatser utöver salt.

Att behålla småskaligheten och hantverkstraditionen är viktigt för oss. Det är ju så den balanserade sältan och kraftfulla rökigheten i Vindelnrökt har utvecklats. Idag får vi ge dig som väljer medvetet en smakupplevelse med en alldeles speciell karaktär. Enkel, genuin mat som tar för sig rejält. Det gillar vi.
Dunjackor med återanvänt dun
Nyhet från Arket 
112kg
+
Bobby Green
0
En Porsche-rumpa som skrivbord
Perfekt för bilentusiasten 
56kg
+
Bobby Green
0
Delicato presenterar Delicatokalendern
Har 25 stycken luckor 
158kg
+
Bobby Green
0
Ny kollektion från H&M och Moschino
Nostalgivibbar 
-196kg
+
Bobby Green
0
Tarform är ytterligare en eldriven Café racer
Har 3D-printade delar 
122kg
+
Bobby Green
0
Levi's hyllar Musse Pigg
Ny kollektion släpps 1 november 
-28kg
+
Bobby Green
0
Tenacious D äter starka kycklingvingar
Vet fortfarande hur man rockar 
125kg
+
Bobby Green
0
Allee Willis är skaparen av över 1.000 kända låtar
Kan dock inte spela ett enda instrument 
153kg
+
Bobby Green
0
Konsten att smida japanska yxknivar
Inget man lär sig på en dag 
141kg
+
Bobby Green
0
Ooti har en ramp i trädgården
Snyggt! 
108kg
+
Roger Åberg
0
Justin är första Nike-löparen
Med cerebral pares 
312kg
+
Roger Åberg
0
Business Insider spanar in Bovets dyraste klocka
Din för 470.000 dollar 
108kg
+
Bobby Green
0
Nirvana återförenades för en stund
På Cal Jam-festivalen 
132kg
+
Bobby Green
0
Lyxa till det med doftljus från Louis Vuitton
Endast 1.800 kronor styck 
-102kg
+
Bobby Green
0
Ny klocka från svenska Tusenö
En del av vinsten går till SSRS 
127kg
+
Bobby Green
0
Honungsglaserade lammkotletter
Salam visar hur hon gör sina 
101kg
+
Bobby Green
0
Tut i luren! Idag är det kanelbullens dag!
Fika hela dagen! 
132kg
+
Bobby Green
0
Han har klättrat upp för Mount Everest 21 gånger
Nu vill han ge barnen i Nepal en bättre framtid 
129kg
+
Bobby Green
0
Salted Caramel Cheesecake nu även i Sverige
Häagen-Dazs levererar 
136kg
+
Bobby Green
0
Dr. Martens för skandinavisk vinter
Wintergrip ska tåla sämre väder 
105kg
+
Bobby Green
0