m
a
r
5 i dag5 i går67 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Jonas Dahlbom styr upp maten på Gröna Lund

Tacos och barbeque ska mätta besökarna i år

Foto: P-A Nilsson
Strupen / Restaurang

Den välkände kocken Jonas Dahlbom flyttar tillbaka till Stockholm och har fått jobb som kreativ kulinarisk ledare på nöjesfältet Gröna Lund. Översatt till svenska betyder det att han ska styra upp maten och se till att det som serveras är bra grejer. Parken får två nya restauranger - Fiesta Taqueria & Bar som ska vara ett folkligt ställe med mexikansk mat och Hekto BBQ som beskrivs som en foodtruck utan hjul där man betalar maten efter hur mycket den väger.

Gröna Lund öppnar för året den 23 april.

Visa
Pressmeddelande
Gröna Lund anlitar Jonas Dahlbom för storsatsning på matupplevelser

Årets nyhet på Gröna Lund är för ovanlighetens skull inte en ny karusell utan en storsatsning på nya matupplevelser. För att vidareutveckla tivolits restaurangupplevelser har Gröna Lund anlitat en av Sveriges främsta kockar, Jonas Dahlbom, som kreativ kulinarisk ledare. Till premiären den 23 april öppnar Gröna Lund två nya restauranger – Fiesta Taqueria & Bar och Hekto BBQ.

Gröna Lund har varit alla stockholmares nöjesplats sedan tivolit slog upp portarna 1883. Nu görs den största restaurangsatsningen i Gröna Lunds historia då Jonas Dahlbom anlitas som kreativ kulinarisk ledare för tivolits samtliga restauranger. Som ett resultat av satsningen kommer två nya matupplevelser stå klara till premiären den 23 april, där Jonas Dahlbom har varit med och tagit fram inriktning, menyer och tema. Den första är à la carte-restaurangen ”Fiesta Taqueria & Bar” där menyn bjuder på smaker och influenser från Sydamerika, Mexiko och Kalifornien. Den andra är ”Hekto BBQ” som är en New York-inspirerad barbeque food truck, utan hjul, belägen på Gröna Lunds ponton.

– Jag ser det som ett hedersuppdrag att få axla rollen som kreativ kulinarisk ledare och få jobba med ett så anrikt varumärke som Gröna Lund. Processen med att ta fram två helt nya matupplevelser för ett tivoli är mycket spännande och jag ser fram emot att få öppna både Fiesta Taqueria & Bar och Hekto BBQ den 23 april, säger Jonas Dahlbom.

Fredrik Fjällström är chef för Food & Beverage på Gröna Lund och jobbar kontinuerligt med att utveckla matutbudet på tivolit.

– Gröna Lund har en helt unik miljö och ligger på en av de finaste platserna i hela Stockholm. Vi har dock inte varit den självklara platsen när det kommer till stockholmarnas val av restaurangbesök. Vårt mål är att skapa ett så attraktivt restaurangutbud att det i sig är värt ett besök till tivolit. Att anlita Jonas Dahlbom och öppna två nya restauranger är ett stort steg på vägen till vårt mål, säger Fredrik Fjällström, chef för Food & Beverage på Gröna Lund.

Fakta om Jonas Dahlbom
Jonas Dahlbom tävlade i Bocuse d´Or år 2005 och hamnade på fjärde plats samt belönades med priset för bästa fiskrätt – Prix Poisson. I Sverige var han vid det laget redan ett känt namn genom restaurang Trädgår´n i Göteborg och utmärkelsen ”Årets kock” 1996. 2006 flyttade Jonas till Åre och öppnade tillsammans med sin bror, Anders Dahlbom, krogen ”Dahlbom på torget” – idag en uppskattad krog för gastronomiskt intresserade vinterturister. Jonas Dahlbom har flera gånger varit inblandad i arrangemanget för Nobelmiddagen och har även coachat Tommy Myllymäki till ett EM-guld 2014 och ett VM-brons 2015 i Bocuse d’Or.

Jonas hämtar gärna inspiration till sin matlagning från New York, Sydamerika, Asien, Medelhavsområdet och från svenska fjälltraditioner. Resultatet blir svensk mat med inslag från hela världen.

Utmärkelser:
Fjärde plats i Bocuse d’Or 2005 (VM för kockar) samt Prix Poisson – pris för bästa fiskrätt, 2005
Årets Kock, 1996
Guldfisken, 1994
Varix WC - ny sneaker från Vans
Släpps i slutet av månaden 
60kg
+
Bobby Green
0
Ny KÄK-burgare på Circle K
En starkare variant med salsa 
39kg
+
Bobby Green
0
Mumin-kläder för Rädda Barnen
Släpps på lördag 
133kg
+
Bobby Green
0
En liten tur med en Porsche 964 Carrera RS
Odödlig klassiker 
114kg
+
Bobby Green
0
Dokumentär om Bill Murray på gång
Här är trailern 
139kg
+
Bobby Green
0
Snyggt formade tårtor
Briljera när det är kalasdags 
113kg
+
Bobby Green
0
Garant presenterar blödande vegan-burgare
Nytt i frysdisken 
171kg
+
Bobby Green
0
Tut i luren! Idag är det Kebabens dag!
Middagen är räddad, igen 
119kg
+
Bobby Green
0
Det finns även ett Venedig i Kina
Staden Zhenyuan ser trevlig ut 
108kg
+
Bobby Green
0
Kul video till Kanye West och Lil Pumps låt
Ge mig en sån här dräkt 
41kg
+
Bobby Green
0
Är den här Evo-versionen den ultimata Dinon?
Underbar 
134kg
+
Bobby Green
0
Möt dominodrottningen Hevesh5
Har två miljoner prenumeranter 
109kg
+
Bobby Green
0
Endurotävling med 500 stycken hojar
Matar upp för en gammal gruva 
141kg
+
Bobby Green
0
Carlsberg tar fram miljövänligare sexpack
Ska nu limmas ihop 
475kg
+
Wille Wilhelmsson
0
Happy Socks har tagit fram en regnjacka
Tillsammans med Stutterheim 
11kg
+
Bobby Green
0
Action Bronson recenserar populära matklipp
Förstår sig inte på pommes-tjejen 
34kg
+
Bobby Green
0
Nytt hotell - ett Disneyland för vuxna
Öppnar i Göteborg 2022 
154kg
+
Bobby Green
0
Hot Wheels-bil från 1971 renoveras
Härligt att se 
125kg
+
Bobby Green
0
Tenacious D släpper serie tecknad av Jack Black
Post-Apocalypto 
113kg
+
Roger Åberg
0
Drönarfilm över Hokkaido
Vackert 
103kg
+
Bobby Green
0
Video till Childish Gambinos Feels Like Summer
Snygg 
103kg
+
Bobby Green
0
James May släpper kollektion
Allt har numera klassiskt citat 
138kg
+
Bobby Green
0