m
a
r
4 i går57 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Systembolaget svarar på kritiken

Foto: Rosapolis
Strupen / Öl

Jag skrev här om veckan en lång rant om Systembolaget och vad de håller på med. Den ranten tog bara upp ett par småsaker och jag skulle kunna skriva bra mycket mer om en hel del idioti i svensk alkoholpolitik. Med det sagt så kan jag även skriva en hel del bra bara för att ha det sagt.

Det som är mest aktuellt just nu är de nya reglerna som från och med den 1 september kommer att göra livet surt för vissa bryggare. Jag förstår att Systembolaget måste förändra systemet då det skett en enorm förändring i landet vad gäller öldrickande och producerande. Fler och fler vill ha valmöjligheter och inte bara eurolager samt att det startar flera bryggerier i månaden. Problemet är att deras förändringar inte är helt genomtänkta och att verkligheten enkelt uttryckt sprungit ifrån regelverket.

Hur som helst så kommer här nedan ett mail som Systembolaget idag skickade ut till alla dryckesskribenter och som jag tycker kan vara intressant för alla som är intresserade av frågan att läsa. Man måste trots allt höra allas olika syn på saken för att på bästa sätt bestämma vad man själv tycker.

"Hallo ölskribenter/bloggare

Som ni vet så lanserar vi ett nytt sortiment 1 september, lokala och småskaliga drycker.
Detta för att vi på ett ännu bättre sätt skall kunna möta den ökade efterfrågan från våra kunder när det gäller småskalig tillverkning av alkoholdrycker, dvs öl, vin och sprit. Vi vill erbjuda våra kunder bästa tänkbara sortiment utifrån kundefterfrågan. Liksom efterfrågan har antalet producenter ökat stadigt och vi ser att artiklar från lokala och småskaliga tillverkare kommer att fortsätta öka på våra hyllor i butikerna. I dagsläget har vi cirka 150 leverantörer som erbjuder uppemot 500 lokala och småskaliga artiklar.
Det har diskuterats flitigt, främst i social medier, beträffande den försämring som främst ölleverantörerna, dock inte alla, upplever att detta innebär.

Dessa drycker, precis som vårt övriga sortiment, kommer framöver både att testas och godkännas kemiskt såväl som sensoriskt. De kommer att ha hyllkantsetiketter med produktbeskrivning och även vara sökbara på webben. Och inte minst så kommer de att inkluderas på skribentprovningarna.

Kundernas efterfrågan i kombination med det alltmer ökande antalet leverantörer har lett till att vi har växt ur den nuvarande modellen. Leverantörerna kan, som nu, välja att bara leverera till de närmaste butikerna, där artikeln står på hyllan, och på fler hyllor än idag. Men om man vill vara beställningsbar i hela landet, vilket gäller cirka 80 procent av artiklarna, sker leveransen framöver via Systembolagets depå i Örebro. Det är dessutom mer hållbart att leverantörerna skickar hela kartonger till depån i stället för att enstaka flaskor som nu skickas kors och tvärs mellan olika butiker."

Sist men inte minst så meddelar de att alla vi skribenter kommer att ha möjlighet att ställa frågor om det hela på en provning den 26 augusti. Har ni några frågor angående det hela till Systembolaget så skriv i kommentarerna så ska jag framföra dessa till Systembolagets representanter i hopp om vettiga svar.

Nya regler för lokalt och småskaligt producerade drycker från 1 september
Kundernas intresse och efterfrågan på lokalt producerad öl, vin och sprit har ökat kraftigt, så även antalet producenter. Systembolaget genomför nu ett antal förändringar med målet att på ett bra sätt kunna hantera det ökande antalet lokala produkter och förbättra vårt kunderbjudande. Den 1 september införs ett nytt sortiment, Lokalt och Småskaligt - ett brett sortiment av lokalt och småskaligt producerade produkter över hela landet.

Förbättringar jämfört med i dag är att vi skapar en effektivare hantering av kundbeställningar. Produkterna kommer, i likhet med övriga sortimentet, att provas innan de kommer upp på hyllan för att säkerställa att de inte är defekta. Producenterna kommer även att erbjudas att delta med de inköpta produkterna i skribentprovningar. De lokala artiklarna kan listas i upp till tio butiker i närområdet om kundefterfrågan finns - jämfört med tre butiker i nuvarande lösning. Det blir en tydlig information till kunderna med hyllkantsetiketter i butik och sökbarhet på webben.

I vilka butiker kan en lokalt och småskaligt producerad dryck säljas?
Vi bedömer den lokala kundefterfrågan på de Systembolag som finns inom en radie av 10 mil från produktionsstället. Från 1 september har de leverantörer som finns i det lokala sortimentet möjlighet att komma in på upp tio butiker inom detta område om kundefterfrågan finns på dessa butiker. Antal butiker kan självklart ändras utifrån ökad respektive minskad kundefterfrågan.

Varför kommer inte varorna in på alla 10 butiker i närområdet?
Kundernas efterfrågan är det som avgör hur många och vilka butiker som de lokala produkterna kommer in på, och lokal efterfrågan är väldigt lokal. Vi ser att producenternas artiklar oftast efterfrågas mest på de Systembolagsbutiker som ligger allra närmast produktionsstället.

Måste alla varor skickas via er depå i Örebro nu?
Från 1 september har de leverantörer som finns i det lokala sortimentet möjlighet att komma in på upp tio butiker utifrån kundefterfrågan. De levererar då till de butiker där varan ska finns på hyllan. De artiklar som kommer in på lokala butiker levereras direkt till butikerna och behöver inte skickas via Örebro. Om leverantören också önskar att kunder i hela landet ska kunna beställa dessa produkter så behöver varorna levereras till Systembolagets depå i Örebro. Det är frivilligt om man vill göra varorna beställningsbara i hela landet, det är en affärsmässig bedömning som varje leverantör får göra utifrån sin situation och sina produkter. Syftet med att leveranserna till andra delar av landet går via depån är att varorna snabbare ska komma fram till kunderna.

Ska de lokala producenterna betala för leveransen till depån?
Om man väljer att göra sin produkt beställningsbar i andra delar av landet, vilket är frivilligt, så är det leverantören som får betala för leveransen till depån - precis som alla våra andra leverantörer gör.

De lokala produkterna ska nu kvalitetstestas – vad innebär det?
De lokala produkterna kommer att provas sensoriskt och testas i vårt labb. Alla offererade varor provas av Systembolagets inköpare. Inköparnas bedömning ligger till grund för karaktäristik och smakbeskrivning. Vi kontrollerar att drycken inte är defekt/infekterad. Varorna testas även kemiskt på Systembolagets laboratorium, liksom övriga drycker i våra sortiment. Exempel på analyser som utförs där är alkoholhalt och sockerhalt.

Om en lokal produkt inte kommer in i det lokala och småskaliga sortimentet – vad händer då? Var kan den då säljas?
Vid sidan av vårt fasta sortiment och de olika tillfälliga sortimenten (t.ex lokalt/småskaligt och exklusivt) finns beställningssortimentet. I beställningssortimentet kan alla hos Skatteverket registrerade dryckesleverantörer lista de produkter de själv önskar. Om Systembolaget inte köper in en produkt till det lokala sortimentet så kan den säljas via beställningssortimentet. Blir det sedan stor efterfrågan på en produkt som ligger i beställningssortimentet, så har den produkten möjlighet att komma in i det fasta sortimentet i den butik där den efterfrågas.

Hur informerar ni de lokala producenterna om de nya reglerna?
Vi har en pågående kommunikation med våra leverantörer om de nya reglerna och kommer även att genomföra informationsträffar med dem under hösten.

Hur kommer ni att informera kunderna om det nya sortimentet?
Sortimentet kommer bland annat att synas genom hyllkantsetiketter i butikerna och inköpta varor kommer att synas på webben med bild- och smakbeskrivningar. Artiklarna kommer att kunna sökas fram på webben under ”Andra urval”.


/Systembolaget

Här kan ni läsa mer om vad Systembolaget har att säga om de förändringar som sker den 1 september.
En Porsche-rumpa som skrivbord
Perfekt för bilentusiasten 
60kg
+
Bobby Green
0
Delicato presenterar Delicatokalendern
Har 25 stycken luckor 
146kg
+
Bobby Green
0
Ny kollektion från H&M och Moschino
Nostalgivibbar 
-190kg
+
Bobby Green
0
Tarform är ytterligare en eldriven Café racer
Har 3D-printade delar 
120kg
+
Bobby Green
0
Levi's hyllar Musse Pigg
Ny kollektion släpps 1 november 
-25kg
+
Bobby Green
0
Tenacious D äter starka kycklingvingar
Vet fortfarande hur man rockar 
122kg
+
Bobby Green
0
Allee Willis är skaparen av över 1.000 kända låtar
Kan dock inte spela ett enda instrument 
152kg
+
Bobby Green
0
Konsten att smida japanska yxknivar
Inget man lär sig på en dag 
140kg
+
Bobby Green
0
Ooti har en ramp i trädgården
Snyggt! 
105kg
+
Roger Åberg
0
Justin är första Nike-löparen
Med cerebral pares 
311kg
+
Roger Åberg
0
Business Insider spanar in Bovets dyraste klocka
Din för 470.000 dollar 
106kg
+
Bobby Green
0
Nirvana återförenades för en stund
På Cal Jam-festivalen 
132kg
+
Bobby Green
0
Lyxa till det med doftljus från Louis Vuitton
Endast 1.800 kronor styck 
-98kg
+
Bobby Green
0
Ny klocka från svenska Tusenö
En del av vinsten går till SSRS 
126kg
+
Bobby Green
0
Honungsglaserade lammkotletter
Salam visar hur hon gör sina 
100kg
+
Bobby Green
0
Tut i luren! Idag är det kanelbullens dag!
Fika hela dagen! 
133kg
+
Bobby Green
0
Han har klättrat upp för Mount Everest 21 gånger
Nu vill han ge barnen i Nepal en bättre framtid 
129kg
+
Bobby Green
0
Salted Caramel Cheesecake nu även i Sverige
Häagen-Dazs levererar 
136kg
+
Bobby Green
0
Dr. Martens för skandinavisk vinter
Wintergrip ska tåla sämre väder 
106kg
+
Bobby Green
0
Cykelhjälmen som ser ut som en keps
Skapad av SpaceX-ingenjörer 
143kg
+
Bobby Green
0