m
a
r
3 i dag55 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

54 procent av er äter semla idag

Strupen / Fika

Drygt 40 miljoner semlor säljs i Sverige varje år. Förr, när vi fortfarande inte hade förstånd att njuta i längre perioder, var fettisdagen startskottet för semmelsäsongen. Numera börjar de säljas redan annandag jul och försvinner inte förrän till påsk.

Sveriges bagare & konditorer har gjort en undersökning för att kartlägga semlekulturen i landet. Den visade att 54 procent av alla svenskar äter semla på fettisdagen och hela 1,6 miljoner svenskar bjuds på semla på jobbet. Bäst på att visa uppskattning i form av bakverk är Landstingen där 41% blev bjudna. 34% av personalen i privata företag fick också njuta på arbetstid, men bara 19% av de som arbetade i landets kommuner.

Ni har förresten säkert hört om den svenske kungen Adolf Fredrik som dog den 12 februari 1771 efter att ha ätit en semla? Det stämmer – men han åt även stora portioner böckling, rysk kaviar, hummer, surkål och kokt kött med rovor före bakverket, allt ackompanjerat av champagne, vilket kan ha påverkat det tragiska utfallet något. Liksom det misskötta magsåret som förmodligen gjorde sitt.

Visa
Pressmeddelande
54 % av alla svenskar äter en semla på fettisdagen

Pressmeddelande • 2014-02-28 09:41 CET

Den 4 mars infaller årets fettisdag, en dag på året som många längtar efter. I år har branschen undersökt hur många som äter semlor, och fler än hälften av svenskarna äter en semla på fettisdagen. Många blir bjudna av arbetsgivaren, men det skiljer sig bland olika typer av organisationer.

En undersökning som branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer låtit undersöknings-företaget GfK genomföra visar att: 54 % av svenskarna njuter av en semla på fettisdagen.

Det innebär uppskattningsvis att det kommer ätas över 5 miljoner semlor bara på fettisdagen den 4 mars.

- Semlan är en typisk svensk företeelse med lång tradition.Det är fantastiskt att se hur vi svenskar går man ur huse för att köpa semlor på fettisdagen. Landets bagerier och konditorier arbetar för högtryck och sätter in alla resurser de har för att så många som möjligt ska kunna få tag i en äkta semla på denna unika dag. Det är det enkla i kombinationen av kardemummabullen, mandelmassan och grädden som tillsammans ger den goda smaken och den härliga semlan, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Fler företag bjuder sin personal på semla - 1,6 miljoner svenskar bjuds på semla på fettisdagen
Många arbetsgivare ser semlan som ett bra sätt att visa personalen sin uppskattning. En fråga till respondenterna i undersökningen var om de blivit bjudna av sin arbetsgivare på semla under fettisdagen 2013. Det intressanta resultatet, visar att alla ”semmelälskare” bör välja Landstingen som arbetsgivare, eftersom hela 41 % av de anställda där blev bjudna på semla. Värre är det i landets kommuner, där enbart 19 % av de anställda blev bjudna på semla medan så många som 34% av personalen i privata företag fick njuta av en semla på fettisdagen. 1,6 miljoner svenskar får under fettisdagen en semla som arbetsgivaren bjuder på.

Fakta om undersökningen:
935 personer i GfK:s Konsumentpaneler svarade på frågan: ”Åt du någon semla på fettisdagen?”. Undersökningen genomfördes i månadsskiftet februari/mars 2013, dvs efter fettisdagen.

För ytterligare information kontakta:
Martin Lundell, VD Sveriges bagare & konditorer
E-mail: martin@bageri.se Tel: 08-762 67 94, Mobil: 0703 64 67 94

Fakta semlor

Semla, hetvägg, fastlagsbulle och fettisdagsbulle är alla namn på samma bakverk, om möjligt med något olika utförande och lokal förankring
Semlorna har anor från tiden långt innan kristendomen kom till Sverige men blev så småningom förknippade med fastan mellan jul och påsk
Semlan nämns i Gustav Vasas bibel från 1541
Semlan var från början en slät bulle, men har utvecklats successivt. Den senaste detaljen är den vispade grädden som tillkom på 1930-talet
Fettisdagen, 7 veckor innan påsk, var från början startskottet för semmelsäsongen, numera säljs semlor hela vägen från annandag jul fram till påsk
På fettisdagen äter 54 % av svenskarna en semla
Drygt 40 miljoner semlor säljs i Sverige varje år
Den svenske kungen Adolf Fredrik dog den 12 februari 1771 efter att ha förätit sig på (bland annat) semlor
Semlan, från okryddat bröd till älskat bakverk
Semlan är en svensk klassiker som har långa anor och nämns t ex i Gustav Vasas bibel från år 1541. Fram till mitten av förra seklet bjöd traditionen att årets första semla åts på fettisdagen. Därefter njöt man endast av semlor på tisdagar under fastan, som varade under sju veckor fram till påsk. Den traditionen har förändrats och idag tillverkas och säljs semlor numera varje dag från jul till påsk. Ordet semla kommer från latinets similia som betyder vetemjöl och har historiskt används för att benämna ett bakverk ”skapat av finaste vetemjöl”. Från början bakades semlan som ett okryddat vetebröd, men har under århundraden förändrats och utvecklas med såväl kryddor (kardemumma) som grädde och mandelmassa. Idag är semlan ett älskat bakverk hos Sveriges befolkning.

Mer information om semlans historia finns på http://bageri.se/aktuellt/nyheter/semlans-historia/
NASA-klockan sålde slut på en minut
Hann du köpa ett exemplar? 
115kg
+
Bobby Green
0
Dunjackor med återanvänt dun
Nyhet från Arket 
121kg
+
Bobby Green
0
En Porsche-rumpa som skrivbord
Perfekt för bilentusiasten 
53kg
+
Bobby Green
0
Delicato presenterar Delicatokalendern
Har 25 stycken luckor 
162kg
+
Bobby Green
0
Ny kollektion från H&M och Moschino
Nostalgivibbar 
-200kg
+
Bobby Green
0
Tarform är ytterligare en eldriven Café racer
Har 3D-printade delar 
124kg
+
Bobby Green
0
Levi's hyllar Musse Pigg
Ny kollektion släpps 1 november 
-29kg
+
Bobby Green
0
Tenacious D äter starka kycklingvingar
Vet fortfarande hur man rockar 
128kg
+
Bobby Green
0
Allee Willis är skaparen av över 1.000 kända låtar
Kan dock inte spela ett enda instrument 
153kg
+
Bobby Green
0
Konsten att smida japanska yxknivar
Inget man lär sig på en dag 
142kg
+
Bobby Green
0
Ooti har en ramp i trädgården
Snyggt! 
108kg
+
Roger Åberg
0
Justin är första Nike-löparen
Med cerebral pares 
313kg
+
Roger Åberg
0
Business Insider spanar in Bovets dyraste klocka
Din för 470.000 dollar 
108kg
+
Bobby Green
0
Nirvana återförenades för en stund
På Cal Jam-festivalen 
132kg
+
Bobby Green
0
Lyxa till det med doftljus från Louis Vuitton
Endast 1.800 kronor styck 
-102kg
+
Bobby Green
0
Ny klocka från svenska Tusenö
En del av vinsten går till SSRS 
127kg
+
Bobby Green
0
Honungsglaserade lammkotletter
Salam visar hur hon gör sina 
100kg
+
Bobby Green
0
Tut i luren! Idag är det kanelbullens dag!
Fika hela dagen! 
132kg
+
Bobby Green
0
Han har klättrat upp för Mount Everest 21 gånger
Nu vill han ge barnen i Nepal en bättre framtid 
129kg
+
Bobby Green
0