m
a
r
1 i går70 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Melleruds släpper en Mästarpilsner
Tillsammans med Årets Kock 2020

Det har blivit en tradition att Årets Kock får skapa sin egen öl tillsammans med chefsbryggmästaren i Spendrups utvecklingsbryggeri. Förra året var det Ludwig Tjörnemo som kammade hem titeln och nu presenteras hans öl - Mästarpilsner. Ölen kommer för första gången att släppas i Systembolagets beställningssortiment och detta kommer att ske i begränsad upplaga från den 12 april. Kommer både med alkohol (5,0 %) och som alkoholfri. Pilsnern ska dofta mustig malt och smaka blommigt. "Det har varit en spännande resa. Från alla samtal med bryggmästare Bengtsson till att faktiskt stå och brygga öl i Spendrups utvecklingsbryggeri och ända fram till en färdig öl, klar att servera. Jag har varit helt delaktig från smak, alkoholprocenten, toner och etiketten. Jag är oerhört stolt över Mästarpilsnern och ser fram mot att laga mat som matchar pilsnern fullt ut." Tumnagel
93kg
+
Bobby Green
0

Vi dricker påskmust som aldrig förr
Dubblering på 15 år

Musten introducerades i början av 1900-talet som ett alkoholfritt alternativ till öl och nu älskar vi musten. Vi trycker i oss 40 miljoner liter must om året nu för tiden och majoriteten av det är runt jul. Men påsken har också tagit plats i statistiken och de senaste åren har drickandet ökat från 4,5 till 10 miljoner liter. Med tanke på att säsongen för påskmust är två veckor och för julmust två månader så är det rätt imponerande siffror. Apotekarnes Påskmust är den som säljer mest och Carlsberg, som gör den musten, säger att det är det sockerfria alternativet som ökar mest. 2019 ökade den sockerfria med 57 procent, förra året 41 procent och i år med 48 procent. Försäljningen har tredubblats på fem år. Carlsberg säger att de har tomt på lagret i Falkenberg så det lär bli rekord i år också. Men det finns miljontals liter hos handlarna så det finns ingen anledning till panik. Tumnagel
147kg
+
Roger Åberg
0

Så gör du en riktigt bra pad thai
Ambitiöst men görbart

Pad thai kan vara fantastiskt och bara helt ok beroende på vart man beställer den. Joshua Weissman visar här upp hur man gör en äkta pad thai hemma och du behöver gå till din lokala asiatiska affär för att hitta lite specialare, men det verkar som att man blir belönad med råge i slutändan. Har du provat att göra pad thai hemma? Blev det bra? Om det blev bra, vilket recept använde du? Tumnagel
91kg
+
Roger Åberg
0

100-timmars-lasagne
Klar till helgen!

Jag måste bli bättre på lasagne och sprang därför på denna goding. Det är Alvin Zhou som verkligen, verkligen tar tid på sig för att göra sin lasagne men det ser och andra sidan magiskt ut. Kanske lite för avancerat för mig just nu, men vackert att titta på och inspirerande. Och kolla äggulorna! Helt sjukt gula. Vilket är ert bästa lasagnetips? Tumnagel
107kg
+
Roger Åberg
0

Ny rökig whisky lanseras på Systembolaget
Bunnahabhain Toiteach A Dhà

Nu lanseras Bunnahabhain Toiteach A Dhà i begränsad upplaga på Systembolaget. Det är en rökig whisky från det anrika whiskydestilleriet Bunnahabhain på ön Islay på Skottlands västkust. Bunnahabhain Toiteach A Dhà är gaeliska och betyder "rökig nummer två" och den är uppföljare till originalet Toiteach. Whiskyn ska dofta tjära, choklad, halm och nötter och smaka lakrits, tobak, läder, torkade aprikoser och ha en uppfriskande gräsighet. För en flaska på 700 milliliter får man betala 499 kronor. Tumnagel
112kg
+
Bobby Green
0

Så får du perfekta ägg
På tre olika vis

Kocken Matteo Fronduti tar här upp de allra vanligaste misstagen folk gör när de lagar till ägg, och visar hur man ska göra för att få de perfekta. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
0

Tut i luren! Idag är det våffeldagen!
Hurra!

Löning och våffeldagen?! Kan det bli bättre? Troligtvis inte, så belöna er själva med ett tjog våfflor idag. Gärna dekorerade med grädde, vaniljglass och drottningsylt. Eller varför inte spexa till det med lite kaviar? Inte Kalles då alltså. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green
0

Knasiga burgartillbehör från Amazon
Kock recenserar

Här får vi se när kocken Joe Sasto testar sju stycken olika burgartillbehör man kan köpa på Amazon. Vettiga eller bara skräp? Tumnagel
81kg
+
Bobby Green
0

Stockholms Bränneri släpper färdig Dry Martini
Tillsammans med Spriteriet

Dry Martini är en av världens mest ikoniska cocktails. Nu har Stockholms Bränneri tillsammans med Charlotta Berggren från Spriteriet tagit fram en skandinavisk tolkning av klassikern som är färdigblandad och redo att avnjutas direkt med lite is, en oliv eller en bit citronzest. Den består av Stockholms Bränneri Dry Gin och Spriteriets torra vermouth. Calle Wikner på Stockholms Bränneri säger följande: "Enbär, koriander, fläder, angelikarot och ljung från ginen möter malört, sjögräs, vild oregano och pors från vermouthen i en fantastisk skandinavisk smakexplosion. Charlies Vermouth ger en otrolig sälta och mineralitet vilket gör sig perfekt ihop med vår gin i en Dry Martini!" Släpps på Systembolaget den 30 mars och för en flaska på 500 milliliter får man betala 266 kronor. Tumnagel
112kg
+
Bobby Green
0

Tut i luren! Idag är det matlådans dag!
Räddaren i lunchnöden

Idag är det ingen vanlig dag för idag är det nämligen matlådans dag! Denna fantastiska uppfinning som gör att man slipper ge sig ut i snöstormen för att leta upp någon överprisad pastarätt som ändå är kall när man väl kommer tillbaka till kontoret. Istället kan man stanna inne, värma på sin ungsbakade falukorv och bara njuta av det man själv har lagat till. Så skänk matlådan en extra tanke idag och dela gärna med er vad ni har i lådan. Tumnagel
98kg
+
Bobby Green
0

Fast Food Chemistry bygger en Big Mac
Består av 54 stycken ingredienser

Om man skulle vilja göra en Big Mac hemma och att den ska bestå av allt McDonaldx27s trycker i burgaren bör man spana in Fast Food Chemistrys video innan. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0

Zeina Mourtada kör tre livesända cook alongs
Ska laga snäll mat och prata om klimat

Zeina Mourtada driver en av Sveriges största matbloggar Zeinas Kitchen där hon skriver om mat och recept från hela världen. Nu har hon och Quorn slagit sina påsar ihop och nästa vecka kommer det att sändas tre stycken live-cook alongs där gäster bjuds in för att laga mat som är snäll mot planeten och för att prata klimat. Gästerna är Louise Edlund Winblad @hejhejvardag, professionella simmerskan Michelle Coleman och humorduon Emil och Daniel Norberg från bland annat Mumbo Jumbo. Zeina har tagit fram tre stycken veganska recept som deltagarna ska laga och dessa är One pot taco, Powerbowl och vegansk carbonara. En pasta för planeten som upplägget heter kommer att sändas live på Zeinas Instagram @zeinaskitchen. Först ut är Louise nu på måndag klockan 17.00, sen Michelle på onsdag den 24 mars klockan 17.00 och till sist Daniel och Emil Norberg på fredag den 26 mars klockan 17.00. Tumnagel
-99kg
+
Bobby Green
0

Brooklyn Brewery släpper Palenque
Syrlig med stänk av lime och salt

Brooklyn Brewery släpper nästa fredag en trevlig öl i Systembolagets tillfälliga sortiment. Endast 840 flaskor kommer att finnas att köpa och Sverige är det enda landet utanför USA som får ölen. Palenque är en syrlig öl som säljs på 750 ml-flaska och som är rätt stark, 8,7 procent. Man verkar ha velat få ner upplevelsen av tequila i en flaska, för i ölen hittar vi key lime, lite salt och så är den lagrad på mezcal-fat. Låter det knäppt och konstigt? Det är det faktiskt inte utan ölen är inte så sur och mezcal-känslan finns där men tar inte över. Jag fick chansen att prova den med Toast Skagen och det funkade fint, typ allt som man gärna lägger till lite citron till fungerar nog den här ölen till. Grillad lax hade nog varit en höjdare. Suröl kan ju verka lite udda och konstigt, men när jag frågar Garrett Oliver, som är bryggmästare på Brooklyn Brewery, om det positiva och negativa med suröl spinner han iväg och kommer fram till att de enda som tycker suröl är konstigt är förståsigpåare som tänker åt andra. Den bittra smaken gillar inga barn, men surt gillar alla barn så den smaken finns där för alla sedan länge enligt Garrett. Jag förstår vad han menar men tänker att på samma sätt som vi växer upp och börjar gilla vissa smaker så växer vi ifrån andra smaker, varav sur är en. Som tur är så är inte Brooklyns Palenque en irriterande sur öl utan frisk och balanserad och ett spännande tillägg till viss mat. Börjar som sagt säljas på bolaget nästa fredag (26 mars) och kostar 149 kronor för en pava. Tumnagel
90kg
+
Roger Åberg
0

Tre nya glasspinnar från 3 Vänner
Ska finnas i butik nu

I slutet på februari förra året presenterade glasstillverkaren 3 Vänner glass på pinne efter att bara ha erbjudit detta i burk tidigare. Då lanserade man smakerna Chokladtryffel, Gräddkola, Mjölkchoklad & Nötter, Choklad, Hallon & Vit Choklad, Nötter & Kolasås (Vegan) och Mintchoklad (Vegan). Nu presenterar man tre stycken nya pinnar och dessa är Mandarin & YogurtChoklad, Kex & Choklad och Lakrits & Hallon. Alla tre nyheter ska finnas i butik från och med denna vecka. Tumnagel
99kg
+
Bobby Green
0

Action Bronson lagar mat utanför ett gym
Måste dock gymma först

Det har blivit dags för en femte säsong av matlagningsprogrammet F*ck Thatx27s Delicious där artisten Action Bronson står för kockandet. I det första avsnittet drar han till ett gym och fixar lite käk. Först måste han genomlida ett träningspass dock. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green
0

Dakota åt bara Mountain Dew-mat i tre dagar
Inget att rekommendera

Amerikaner i synnerhet verkar väldigt förtjusta i den koffeinhaltiga läskeblasken Mountain Dew och ska ha det till allt. Men i allt? Dakota Deady bestämde sig för att använda läsken att göra mat med och ha i mat under tre dagars tid och så här såg det ut. Tumnagel
62kg
+
Bobby Green
0

Pistonhead fyller tio år
Firar med jubileumsölen X-edition lager

För att fira att man nu fyllt tio år lanserar Pistonhead jubileumsölen X-edition lager. Det här ska vara en kraftfull lager som ska ha en frisk och tropisk humleblommighet. Ska finnas på Systembolaget nu. Vidare har Pistonhead Foundation dragit igång en presenttävling för att stötta svenskt musikliv. Här ska man motivera varför just du eller ditt crew/kollektiv/band/sammanslutning/innersta cirkel förtjänar den aktuella presenten. Hur tävlingen går till ser ni här. Tumnagel
113kg
+
Bobby Green
0

Grosshandlar-cook along
Live med Nisse Hallberg och Marion Ringborg

Förra veckan skrev vi att O.P. Anderson fyllt 130 år. Detta firar man förutom med jubileumsutgåvan även genom att anordna en grosshandlar-cook along. Komikern Nisse Hallberg och kocken Marion Ringborg kommer den 17 april klockan 12.00 live på YouTube att laga till en ordentlig grosshandlarlunch och givetvis är snapsen på plats. Sanna Sundin som är Senior Brand Manager på O.P. Anderson säger följande: "Grosshandlarlunchen är något som vi kopplar tätt samman med förra sekelskiftets sätt att äta och dricka. En väl tillagad lunch i flera rätter i sällskap av en och annan snaps till förstås. Marion har tagit fram en fantastisk modern tolkning av grosshandlarlunchen och vi bjuder nu in svenska folket till en cook along där vi lagar maten tillsammans med en stor dos underhållning." På länken nedan kan du anmäla dig till eventet och därmed få all information kring det som behövs. Tumnagel
96kg
+
Bobby Green
0

Tut i luren! Idag är det mazarinens dag!
Tantfika hela dagen!

Det bästa med bakverket mazarin är att det har inte bara en utan två dagar tillägnad till sig. Den 10 januari och den 13 mars och det sistnämnda är ju idag. Så om du av någon anledning missade att fira mazarinen i januari kan du göra det idag, förslagsvis genom att sänka ett sexpack av de små liven eller varför inte ge dig i kast med att baka själv? Bonusklipp nedan. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green
0

Tut i luren! Idag är det alla korvars dag!
Ät alla korvar!

Idag är det inte vilken dag som helst för idag är det alla korvars dag! Detta måste ju givetvis uppmärksammas då korv kan vara en av världens bästa uppfinningar. Själv ska jag lyxa till det med några kokta och smörtungt pulvermos som middag ikväll. Hur firar ni denna episka dag? Bonusklipp nedan. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green
0

Quesabirria-tacos hos La Santa Torta
Ser sjukt gott ut

La Santa Torta är en av Oaklands mest populära food trucks när det kommer till Quesabirria-tacos. Här får marinerat kött koka riktigt länge tills det faller isär, och sen serveras detta på en stekt tortilla med klassiska tillbehör. Ska smaka som det gör i Mexiko och en annan blev ju hyfsat vrålsugen på detta just nu. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green
0

Framtidens jordbruk
Vertikal odling och utan jord

Tekniken går framåt och i framtiden kanske inte jordbruken ser ut som de alltid har gjort. Här får vi en liten inblick i metoder som kanske kommer att ta över mer och mer. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green
0

Ramlösa lanserar funktionsvatten
Berikat med vitaminer och antioxidanter

Ramlösa Funktionsvatten är en nyhet som kommer i tre versioner - Fokus, Vitamin och Balans. De börjar rullas ut i butik från och med denna vecka och det man kan vänta sig är kolsyrat vatten som berikats med vitaminer, antioxidanter och energi från naturen. Thom Ståhl som är varumärkeschef på Ramlösa säger följande: "Konsumenterna efterfrågar ett funktionsvatten som står för det naturliga och hälsofrämjande, och som inte känns konstgjort. Ramlösa har försett svenskarna med naturligt mineralvatten i flera hundra år. Vi är otroligt glada över att presentera tre nya produkter där det funktionella innehållet – från koffein till vitaminer – har naturligt ursprung." En burk som är på 33 centiliter kostar runt 24 kronor. Tumnagel
13kg
+
Bobby Green
0

Utahs första lagliga whiskey sedan 1800- talet
Kommer snart till Systemet

Nu kommer snart bourbon från det första lagliga destilleriet i Utah sedan förbudstiden till Sverige. Det är High West Destillery som lanserar deras American Prairie Bourbon den 10 mars. Den beskrivs som en komplex blandning av straight bourbon på majs, råg och kornmalt. Lagringen sker på fat i mellan två och tretton år och alkoholhalten ligger på 46 procent. Whiskeyn ska dofta smörkaramell och vanilj och ha smak av ek, torkade frukter, kryddor, läder, nötter och karamelliserade äpplen. Priset för en flaska är 549 kronor. Tumnagel
97kg
+
Bobby Green
0

O.P. Anderson firar 130 år
Med specialutgåva enligt originalrecept

År 1891 skapades O.P. Anderson Aquavit av Olof Peter Andersons son, Carl August, som en hyllning till fadern. Det är nu hela 130 år sedan. För att fira detta släpper man en akvavit enligt originalrecept i begränsad upplaga och denna kallar man för O.P. Anderson Aquavit 130 Year Anniversary Edition. Den ska passa lika bra på påskbordet som till den väl tilltagna grosshandlarlunchen. Jonas Odland som är Aquavit Master Blender på O.P. Anderson säger följande: "Den stora skillnaden med jubileumsutgåvan är att den har en högre alkoholhalt, hela 44%. Genom åren har man valt att sänka alkoholhalten av olika anledningar, men i ursprungsreceptet, som man faktiskt också kan se i bakgrunden på etiketten av flaskan, är det alltså denna högre alkoholhalt. Att receptet inte rörts på 130 år, bortsett från alkoholhalten, är något som jag är mycket stolt över. Det var en fantastisk kryddblandning som såg dagens ljus 1891 och att ta hand om det receptet är ju att få vårda det svenska dryckesarvet. Det är extra kul att vi sedan några år har ett eget destilleri i Matfors med kryddpannor i koppar som liknar de som ursprungligen användes. Vi använder också bara ekologiska råvaror till O.P. vilket stämmer bra med hur det var 1891 då man inte börjat använda konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel." Finns i Systembolagets beställningssortiment nu och för en flaska på 700 milliliter får man betala 299 kronor. Tumnagel
101kg
+
Bobby Green
0

Explorer presenterar flädergin
Snart är sommaren här!

Explorer presenterar nu en sommargin som fått smak av fläder. Den ska passa bra både som ingrediens i en cocktail eller som en helt vanlig gin och tonic. Smaken ska förutom fläder vara citronskal och enbär. Alkoholhalten ligger på 37,5 procent. För en flaska som rymmer 700 milliliter får man betala 224 kronor. Tumnagel
112kg
+
Bobby Green
0

Retrokulor tillbaka i lösvikten
Syrliga och salta kulor

Minns ni de här hårda kulorna som kom i en förpackning om sex stycken där alla låg på rad? Dessa kom från Karamellpojkarna och det fanns massa olika smaker att välja mellan. Nu återlanserar Candy People godiset bland lösvikten fast i tvåpack. Smakerna är syrligt eller salt och de ska finnas ute i butik nu. Tumnagel
192kg
+
Bobby Green
0

Tut i luren! Idag är det ostbågens dag!
Grattis!

Ostbågens dag är alltid den 5 mars. Idag är det 5 mars och passande nog fredag så att man kan trycka mängder med snacks utan att få dåligt samvete, eller? Grattis alla ostbågsläskare, njut lite extra idag! Tumnagel
81kg
+
Bobby Green
0

Miguel Gonzalez är avocado-expert
Förser Michelin-restauranger med grönsaken

Skillnaden mellan en bra och en dålig avocado kan vara livsavgörande, typ. Miguel Gonzalez är experten på grönsaken och det är honom du ska gå till om du vill ha de bästa New York har att erbjuda. I dagsläget har över 120 stycken restauranger hans avocados som förstahandsval. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green
0

Fel sätt att laga middag på
Rekommenderas inte

Om du har planerat att laga middag någon gång i ditt liv - gör inte på det här viset då. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green
0