m
a
r
5 i går52 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen
2018

Absolut öppnar upp Absolut Home
Få historien och blanda drinkar

Absolut är kanske ett av våra mest kända svenska varumärken, men alla flaskor tillverkas i Åhus. 600.000 om dagen hinner man med att göra vilket blir 100 miljoner om året som når 150 länder. Nu öppnar man Absolut Home som ett ställe där besökare kan få uppleva mer runt den klassiska spriten. I något som man kallar för The Absolut Experience får man en guidad tur i märkets historia. När turen är slut får man prova lite olika cocktails. Vill man lära sig hur man gör cocktails går det alldeles utmärkt, man håller nämligen klasser i detta. Det kommer även att finnas en restaurant där Fredrik Wallgren är restaurangchef. Man kommer även att börja sälja en unik flaska som bara går att köpa på Systembolaget i Åhus. Så klart. Dörrarna öppnas i augusti och man hoppas på att det ska komma 50.000 besökare per år. Biljetter kan man redan nu köpa på länken nedan. Tumnagel
116kg
+
Roger Åberg
0
2017

Är handsprit dåligt för dig?
Borde du sluta använda det?

Jag erkänner. Innan jag ska äta något med händerna kör jag gärna ett varv med handspriten då det helt enkelt känns fräschare. Men är det dåligt att göra det? AsapSCIENCE förklarar hur det ligger till i den här videon. Tumnagel
99kg
+
Bobby Green
0
2016

Så blir Agave till Tequila
Spriten man antingen älskar eller hatar

I det här klippet får vi en snabb lektion från How To Make Everything om hur Agave blir till Tequila. Tumnagel
103kg
+
Bobby Green
0

Så gör du en Colaflaska i choklad
Fylld med små ägg

Vi har tidigare visat hur man kan göra en Sprite- eller Colaflaska av jello och här kommer nästa grej - hur man gör en Colaflaska av choklad som man sedan kan fylla med något - typ små ägg. Perfekt grej att lägga i påskägget! Tumnagel
116kg
+
Bobby Green
0

Sprite kommer med mynta-smak
Första nya smaken i Sverige på 16 år

Om man räknar bort import och liknande så har läskedrycken Sprite endast funnits i två utföranden här i Sverige - vanlig och Zero. Nu, för första gången på 16 år, kommer dock en ny version och det är den här med smak av mynta. Läsken innehåller socker men också sötningsmedlet stevia vilket har gjort att man kunnat få ner kalorierna med 30 procent jämfört med en vanlig Sprite. Sprite Mynta finns att köpa nu på Hemköp, Willys och Hemmakväll och den kommer både i burk och på 1,5-litersflaska. Tumnagel
228kg
+
Bobby Green
0

Explorer Vodka byter till plastflaska
Och får ny design

Explorer Vodka kommer från och med nu i PET-flaska samt att designen har fått sig ett uppsving. Spriten har sålts i Sverige ända sedan 1958 och är i dag den vodkan som säljs allra bäst, förra året krängde man iväg omkring en miljon exemplar av flaskan på 700 milliliter. Den nya designen är gjord av reklambyrån Zellout och anledningen till att flaskan numera är i plast är för att man vill vara lite mer skonsam mot miljön. Tumnagel
118kg
+
Bobby Green
0

Gör en Spriteflaska av jello
Eller varför inte en Cola- eller Fanta-flaska?

Jello är roligt och med lite fix kan man få till nästan identiska kopior av läskflaskor. Här ovanför ser ni hur man gör en Spriteflaska och här nedanför ser ni hur man gör Cola- och Fanta-varianter. Tumnagel
98kg
+
Roger Åberg
0

Tanter testar Fireball för första gången
Den där spriten ungdomar dricker

Fireball är en mycket speciell spritdryck med whisky- och kanelsmak. Verkligen inte för alla smaklökar, men en del gillar den. Den anses oftast vara en ungdomsdryck och något man tar in och shottar när man hänger i en bar. Här bestämde man sig för att göra tvärtom, och istället bjuda ett par gamla tanter på drycken för att se vad de tyckte. Tumnagel
195kg
+
Bobby Green
0
2015

Hur smakar tuggummi-läsk?
Tasted testar skumma läskedrycker

Cola, Fanta och Sprite är typ den läsken som fanns när jag var ung. Sen började det dyka upp konstigheter som Vira Blåtira och annat. Världen blev sig aldrig lik efter det. I dag finns det alla möjliga saker i dryckesform som man tidigare brukade tugga, som exempelvis godis. Tasted testar här några skumma läskeblasker, bland annat en som smakar tuggummi. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green
0

Japaner skickar Whisky till rymden
Ska studera hur den åldras

Det japanska destilleriet Suntory kommer att skicka upp lite av deras världsberömda whisky till ISS för att därefter observera hur spriten åldras i den tyngdlösa omgivningen. Sex stycken whiskyprover och lite annan dryck kommer att hänga med en färja som går från Tanegashima Space Center den 16 augusti. De första proverna kommer sedan att skickas tillbaks till jorden om ett år. De resterande stannar där i minst två år. Tumnagel
131kg
+
Bobby Green
0

Så gör du limoncello på fem minuter
En sifon fixar sommarspriten

Limoncello är riktigt gott vid rätt tillfällen, det måste vara varmt och härligt. Som i dag. Men om man inte vill köpa och inte orkar vänta tre veckor (då det garanterat lär regna), hur gör man då? Man tar hjälp av en sifon så klart. Förutom sifonen behöver du vodka, citronskal och sockerlag. Snyggt blir det också! Tumnagel
172kg
+
Roger Åberg
0

Kända raptexter på Sprites burkar
Citat från Drake, Nas, rakim och The Notorious B.I.G

1986 lanserade Sprite en reklamfilm med rapparen Kurtis Blow och det var då man markerade starten på samarbeten inom hip-hopkulturen. Sprite Obey Your Verse Lyrical Collection är det senaste i den kategorin, och det handlar om 16 stycken olika låtcitat som får pryda dryckens olika förpackningar i sommar. Citaten kommer från låtar skrivna av Drake, Nas, The Notorious B.I.G. och Rakim. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green
0

Drinkverktyg ska göra dig mer kreativ
Hjälper dig mäta rätt

Att göra bra drinkar handlar om kreativitet och lite kemi. Man behöver något sött, något surt, sprit och något att blanda upp det med och Panch Cocktail Key ska försöka vara nyckeln till detta. I den ena behållaren finns tre olika nivåer och i den första häller man i det söta, i den andra det sura och i den tredje spriten. Sen häller man i läsk, juice eller något annat gott i den andra behållaren och man har förhoppningsvis en perfekt mix. Det går så klart att göra klassiska drinkrecept med denna men tanken är snarare att man ska kunna få till nya skapelser där hemma med det man har tillgång till och få till en bra mix. Tumnagel
88kg
+
Roger Åberg
0

Snygga iskuber till Suntorys whisky
Oerhört detaljerade

Innan jag såg vad det japanska bryggeriet Suntory gjort i iskubsväg tyckte jag att isbollar som ser ut att vara i glas var det häftigaste man kunde ha som tillbehör till spriten, men dessa oerhört detaljerade skulpturerna som mejslats ut med hjälp av en CNC-maskin är ändå snäppet värre. Tumnagel
154kg
+
Bobby Green
0
2014

Inhalera din sprit

Om du inte gillar att dricka din sprit så kanske du istället vill andas in den? Tydligen så kan man göra det men frågan är varför man skulle vilja göra det? Vapshot är en uppfinning där man fyller på med sin favoritsprit för att maskinen sedan förångar denna och fyller en plastflaska med ångan. Sedan är det bara att öppna flaskan och suga i sig spriten. 700 dollar kostar en maskin om man vill ha en. Tumnagel
79kg
+
Gordon Andersson
0

MojiTea - nyhet från ramlösa

Sommarens smak från Ramlösa är MojiTea. Och vad ska den smaka då? Mojito såklart. Eller i alla fall lime, mynta och te. Henric Byström som är kommunikationschef på Carlsberg Sverige säger följande: "För att hitta inspiration till Ramlösa MojiTea har vi blickat ut i världen och bland annat tagit intryck av framstående mixologer som använder te som drinkingrediens i allt större utsträckning. Lime, mynta och te är en frisk och fräsch kombination, utmärkt som törstsläckare i solens strålar." Vi fick en flaska till redaktionen och första intrycket är att den doftar väldigt mycket mynta när man skruvar av korken. När drycken når munnen är Sprite det första jag tänker på, men eftersmaken är helt klart mynta. Känns rätt så frisk och fräsch i smaken och eftersom det är mindre kolsyra i den här blir man inte kvävd av bubblor. Klart värd att testa. Ramlösa MojiTea finns i butiken från och med den 9 juni. Tumnagel
139kg
+
Bobby Green
0

Ett recept på Bloody Mary

Jim Meehan visar hur han svänger ihop en Bloody Mary, och poängterar att spriten är det man ska hälla i allra sist. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green
0
2013

Jag har testat Louis XIII

Igår så fick jag möjligheten att dricka en dryck jag länge velat smaka och förhoppningsvis äga en flaska av någon gång, Remy Martin Louis XIII. Denna cognac som igår hamnade i några utvalda Systembolags fasta sortiment blev då även den dyraste produkt de någonsin haft i det fasta sortimentet då en flaska går på strax över 20 000 kronor. Jag fick i en timme sitta och prata med Louis XIII Internationella brand ambassador Patrick Mariuz som berättade historien om denna Cognac samt svarade på de frågor jag hade om tillverkningen med mera. Och självklart så avslutades det hela med att jag fick testa några centiliter av Louis XIII vilket inte var helt fel. Louis XIII innehåller en del druvdestillat som fått ligga och mogna i över hundra år och detta innebär förstås att processen att ta fram denna Cognac är lite speciell. Vid varje skörd och destillering så smakar man på den olagrade spriten för att testa vilken sprit som har vilken karaktär och mest potential. Redan där så väljs vissa batchar ut för att någon gång i framtiden hamna i en Louis XIII och till dagens dryck så gjordes detta val alltså redan för hundra år sedan för vissa av ingredienserna. Sedan håller man ständig koll på dessa destillat och efter ungefär 40 år så börjar man att blanda det som ska bli en Louis XIII. Där sätts grunden och smakprofilen men sedan får drycken lagras ännu längre på speciella fat som återanvänds om och om igen och just nu är 150 år gamla. Detta gör att cognacen åldras långsamt då de flesta tanniner med mera redan är utdragna ur tunnan. Sedan blandas det konstant i massor av år för att replikera den smak Louis XIII ska ha och detta jobb tar så lång tid att det sammanlagt är fyra källarmästare som har ett finger med i spelet innan man har en slutgiltig produkt. Så hur smakade det hela? Jo, det var inte som någon annan cognac jag tidigare smakat men svårt att beskriva rättvist. Färgen är rejält mörk men doften är frisk och full av tropisk frukt och nektar. Tar man en sipp så kommer en fyllig smak som inte matchar doften utan utvecklar det hela betydligt mer åt många håll. Jag tycker annars att de flesta cognac jag druckit annars har en doft som kan säga mycket om smaken. Spriten märks nästan inte alls av i varken doft eller smak utan finns bara där tillräckligt för att framhäva alla de smaker man upplever. Detta är verkligen en upplevelse utöver det vanliga och det är ett rejält steg upp från cognac i 1 000 - 1 500 kronorsklassen. Sen är frågan om det är värt pengarna? Nja, inte för gemene man kanske men hade jag råd så skulle jag helt klart välja att dricka denna istället för de olika cognac jag har hemma just nu. Tumnagel
152kg
+
Gordon Andersson
0

Tips för helgens ölmässa

Igår så drog årets upplaga av Stockholm Beer & Whisky Festival igång och självklart så var jag på plats för att titta vad för kul som fanns på mässan. Jag tyckte att årets upplaga var en av de bättre på ett par år och det fanns verkligen mycket kul att testa. För er som inte riktigt har koll på mässan så är det världens största whiskymässa och heller ej helt liten vad gäller ölutbudet. Till årets mässa så har domarna testat över 1 500 olika öl för att nästa torsdag kunna dela ut priser till mässans bästa drycker. Självklart kunde jag inte testa allt nytt och kul igår eller för den delen skriva om allt ni borde ta en titt på men här är några guldkorn jag tycker ni borde ge en chans. Jag har lagt fokus på lite svenska bryggerier då jag gillar att stödja den svenska ölkulturen. Mohawk I mohawks monter så kan man testa ett gäng olika öl men den jag verkligen tycker ni bör testa är deras Belgian Grand Cru som ännu ej är släppt då de väntar på att ett fjärde öl ska bli klart och paketeras i fyrpack till Systemet. Ölet är bryggt med druvsaft och är förstås både söt och syrligt men balansen är kanon och det är ett bra öl för den som ännu ej börjat dricka Grand Cru:s, suröl och annat liknande. Brekeriet Brekeriet har med sig 50 liter av deras numera nästan legendariska Cassis vilket som namnet antyder är ett svart vinbärs-öl. Har ni inte testat detta öl så gör det! Risken finns att det tar slut så jag skulle prioritera detta. Och när du redan är vi Brekeriets monter så kan du passa på att testa allt annat trevligt de har om du gillar lite mer udda öltyper. Nya Carnegiebryggeriet Detta är ett bryggeri som kommer att öppna i Hammarby sjöstad och är ett samarbete mellan Brooklyn Brewery samt Carlsberg. De har förstås ännu inget färdigt öl för handeln då de ej har öppnat men dock så finns det på mässan en prototypbryggd vilket kan vara kul att testa. Tyvärr hann jag inte testa den igår så kan ej säga något om hur den smakar. Malmö Brygghus De har med sig en uppsjö av olika öl vilka jag tycker man bör testa hela köret när man väl är där men för att välja ut ett par så är deras kakao-porter nästan ett måste om man ej testat den och vem kan motstå att testa ett rököl bryggt med hampa som dessutom heter Möllebongen? Sist men inte minst så har de ett öl vid namn 100% Lactobacillus där de helt skippat jästen och istället använt sig av mjölksyrebakterier för att fermentera ölet och få ut en 3,5-procentig dryck. Stronzo Detta danska bryggeri är smått galet och till mässan så har de med sig ett helt gäng världspremiärer, den ena galnare än den andra. Gillar du kaffe så har de ett öl vid namn Coffee Badger som nästan luktar (och smakar) mer kaffe än vad kaffe gör. Du kan även testa ett öl vid namn Honey Badger som kommer att släppas på Systembolaget i december. En av de mer udda sakerna som jag tycker man bör testa här är ett svart mjöd lagrat på bourbon-fat med extra tillsatt vanilj. Sake Sake är inte det vanligaste att dricka här i Sverige men det är en intressant dryck med fler variationer än jag tror de flesta har koll på. Tycker du det är kul att smaka lite nytt så hoppa upp till Taste Experience och till Akebonos monter där ni kan få ta del av rejält med kunskap om sake. Annat kul Det finns en kul champagne-bar där man kan testa en champagne vid namn Mumm som är väldigt fruktig och god. En annan lite udda sak är en dryck vid namn Suger Shine som är ett destillat på 50% majs och 50% sockerrör. Klart intressant som drinkingrediens och så har de ett par egna likörer gjorda på spritet som kan vara roliga att testa. På Taste Experience kan ni hitta ett öl vid namn Hadouken vilket förstås tilltalar nörden i mig även om ölet i sig ej var någon ny favorit. Vet du ej vad det är, googla. I Symposions monter kan man testa en vodka vid namn Purity Vodka vilket är en unik vodka där man istället för att försöka få den så neutral som möjligt har försökt få fram så många smaker som möjligt, klart värd att testa. Tumnagel
115kg
+
Gordon Andersson
0

Hård ost och akvavit, kan det vara något?
O.P. Andersson kommer i ny version

O.P. Andersson är Sveriges populäraste akvavit men den dricks mest på midsommar och till jul efter att ha legat i kylen. Nu lanserar man en ny version som man kallar för Extra och det är ett nygammalt tillskott som jag tycker att ni ska ta er en titt på. O.P. Andersson Extra är alltså ett nygammalt recept, ursprungligen gjordes det 1980 när man vill fira Nordenskiölds resa och upptäckt av Nordpassagen 100 år tidigare. Extra i O.P.-fallet betyder att man har lagt till Oloroso-sherry och maltwhiskey och låtit den lagras i två månader på sherryfat. Resultatet är inte alls dumt, lite fyllligare och framförallt rundare i smaken. En sak som O.P. Andersson Extra passar bra till är hårdost, vällagrad sådan. Det feta i osten blir inte alls dumt till spriten. Jag gillar att äta ost efter en rejäl måltid, men är inte så sugen på ännu mer rödvin och då kan lite akvavit göra susen. Vill man spinna vidare på akvavit och ost kan man göra krukost. Man tar 300 gram greveost, eller de ostbitar man har över. I med 2 matskedar akvavit, 3 matskedar rapsolja, 30 gram smör och krydda med det du känner för och har. Resultatet blandar man och ställ i kylen. Urban Deli har tagit fram en specialare för de som är lata och bor i Stockholm, då har man i korn som har rostats i panna och malts samt fänkålspollen. Själv hade jag nog kört på cheddar som bas. Är du sugen på O.P. Andersson Extra finns den på halvlitersflaska från och med 1 oktober för 249 kronor. Just ja, drick för allt i världen inte akvaviten fryskall. Den ska vara rumstempererad. Det är den värd. Tumnagel
108kg
+
Roger Åberg
0

Pluras Husman Akvavit och sill

Artist, låtskrivare, programledare, matlagare, konstnär, författare – och numera även brännvinsfabrikör! Plura Jonsson har ett gediget cv. – Med stolthet och glädje bjuder jag er en traditionell sädesakvavit, som ett gitarrackord klingande i skymningen med toner och doft av anis, kummin, fänkål och pomerans, säger Plura själv om sin Akvavit i pressmeddelandet. Något för midsommar kanske? Spriten finns i Systembolagets beställningssortiment. En flaska med 500 ml kostar 229 kr. Tumnagel
75kg
+
Josephine Sjöqvist
0

Whisky som mognar på några månader
Om man inte orkar vänta 10 år

För att göra whisky så krävs det tålamod, det krävs nämligen att man lagrar spriten på tunnor i minst 3 år men oftast närmare 10 år. Nu har det dock startat ett nytt destilleri i Cleveland, USA där man hittat på en ny process. Istället för att lagra spriten på tunnor för att få smak på drycken så häller man i spriten i en tryckbehållare tillsammans med bitar av trä från tunnor. Sedan ändrar man trycket i denna för att få spriten att reagera med trät mycket snabbare än om det bar skulle ha legat i tunnan i flera år. Tumnagel
97kg
+
Gordon Andersson
0

Sweden rock får egen whisky
Rocksaft

Sweden Rock Festival är Skandinaviens största hårdrockfestival dit det varje år valfärdar massor av människor för att lyssna på hårdrock och festa. På plats drick det nog fler än en liter sprit och därför har festivalen nu i samband med Brands for Fans tagit fram två egna drycker som de hängivna besökarna kan ta del av. Först och främst så kommer det till Systembolaget i slutet av juni en whisky vid namn The Holy Spirit of Sweden Rock. Whiskyn är en 10 år gammal single malt Speyside-whisky som levereras i ett papprör som är utformat som en trumma. Flaskan är 700ml stor, kostar 499 kronor och finns endast i 5 000 numrerade exemplar. Utöver starkspriten så lanseras även ett rödvin för de som vill ta det lite lugnare. Vinet heter Sweden Rock Dedication Crianza 2009, kommer från Rioja i Spanien och det landar på systembolagets hyllor den 7 juni. En flaska kostar 119 kronor och du måste beställa 6 flaskor åt gången. Tumnagel
103kg
+
Gordon Andersson
0

Valkyria Absinthe
Världens bästa Absint?

Absint är kanske inte världens vanligaste aperitif och då absolut inte i Sverige där det enligt personerna bakom Sankta Annas Bränneri inte funnits någon dokumenterat bränning av den gröna spriten tills de själva bestämde sig för att starta ett bränneri. Henrik och Göran heter männen bakom Valkyria och efter att ha sålt allt som inte var livsviktigt så köpte de en gammal kyrka, utrustning och började bränna Absint. Numera hittar du Valkyria Absint på systembolaget och den har vunnit fina priser i världen för att vara av riktigt hög klass, den har till och med fått utmärkelsen "världens bästa Absint". Självklart hörde jag av mig till killarna bakom för att testa denna mytomspunna dryck och med tanke på vilken skitabsint jag druckit tidigare så var det en rejäl överraskning att Absint kunde smaka såhär. Jag fick instruktioner att drycken ska inmundigas med 5 delar iskallt vatten men självklart behövde jag testa hur denna 68-procentiga dryck smakade rent. Jag tycker klart att den fungerar rent men det blev väldigt mycket på en gång så jag föreslår även att blanda ut den. Gör man det så blir det en trevlig aperitif med mycket anistoner som dessutom blir förvånansvärt lättdrucken. Det börjar lite vattning med frisk doft och smak lite som en halstablett för att sedan övergå mer åt ett lite fruktigare håll, lite godissmak nästan. Så mycket spritighet finns ej kvar efter utspädningen så om man är ute efter en spritig dryck efter maten så är detta nog fel. Vill man dock ha något friskare och gillar anis så kan nog detta vara perfekt. En flaska på 500ml kostar 499 kronor på systembolaget. Tumnagel
201kg
+
Gordon Andersson
0

Tappa spriten ur en sten

Att ha en karaff med whisky ståendes hemma är både ett stil-val samt ett trevligt sätt att bjuda på något gott när man får besök. Dock känns det kanske lite väl traditionellt så varför inte fixa en sprittapp gjord i sten? 125 dollar plus lite frakt får du ge för denna sköna grej, något som inte känns alltför farligt om än inte speciellt billigt. Det stora problemet är väl att man måste köpa en grymt snygg eller dyr flaska whisky för att hålla stilen uppe. Det är ju annars fördelen med en riktigt snygg karaff, man kan hälla i nästan (vissa whiskysorter är lite för ljusa enligt mig) vad som helst och det ser lika fint ut. Tumnagel
134kg
+
Gordon Andersson
0
Nästa sida