m
a
r
6 i dag53 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Tut i luren! Idag är det Fettisdagen!
Äntligen!

Folk började äta semlor redan i december men det är idag, på Fettisdagen, som man egentligen brukar göra det. Men semlor är ju gott så det är väl bara att äta loss i tid och otid om man känner för det. Lite extra idag dock. Hur äter du din semla och vad ska den innehålla? Tumnagel
149kg
+
Bobby Green
0

Hemglass lanserar Sandwich Semla
Börjar säljas idag

En del menar att man bara får äta semlor på Fettisdagen som i år inträffar på tisdag den 16 februari. Men så är det ju inte såklart och semlor brukar dyka upp ungefär på nyårsdagen eller i närheten i alla fall. Varje år är det många som försöker vara lite kreativa kring semlan och presentera den i nya versioner, även om originalet alltid är bäst. Nu presenterar Hemglass en version och det är Sandwich Semla. Här har vi två stycken kex med kardemummasmak och mellan dessa ligger det gräddglass med smak av semla och rippel som ska ha smak av mandelmassa. Låter ju inte alls så dumt faktiskt. Ska finnas i Hemglassbilarna från och med idag så ni vet vad ni ska göra när ni hör den klassiska signalen plinga utanför er bostad. Tumnagel
155kg
+
Bobby Green
0
2020

Tut i luren! Idag är det Fettisdagen!
Smäll i er ett gäng semlor

Sedan året slog över till nytt har man kunnat köpa semlor men egentligen är det idag, på Fettisdagen, som det är mest legit att äta denna skapelse. Så om ni inte redan har sänkt några till frukost eller tidig lunch är det hög tid nu. Grattis på semmel-dagen! Tumnagel
328kg
+
Bobby Green
0
2019

Tut i luren! Idag är det Fettisdagen!
Moffa semlor

Ni vet vilken dag det är idag va? Nu vet nu i alla fall om ni läste rubriken här. Det är Fettisdagen! Dagen då vi alla ska bli lite mer fettisar genom att moffa i oss semlor i mängder. I klippet nedan ställer man sig frågan vad det är som är så speciellt med svenska semlor, men det vet ni ju redan. Hur många har ni hunnit äta idag? Tumnagel
98kg
+
Bobby Green
0
2018

Tut i luren! Idag är det Fettisdagen!
Ät eller drick en semla eller fem

Idag är det som ni säkert alla vet Fettisdagen och ett utomordentligt tillfälle att dränka sina sorger över snöslasket utanför med en flottig semla. Eftersom det nu är 2018 finns det andra semlor än de som "bara" består av en bulle, mandelmassa, grädde och florsocker, så vad äter du idag? Eller bojkottar du hela rasket och äter bacon istället? Tumnagel
129kg
+
Bobby Green
0

Semlan med smak av Gin&Tonic
Är nog inte så dum

Imorgon är det som ni säkert alla vet fettisdagen. Då ska man mula in semlor i ansiktet och i år finns det flera kandidater förutom originalet att välja mellan. Gillar man Gin&Tonic kanske den här varianten också kan vara något? Semlan kommer att säljas i en begränsad upplaga på Gateau i Sturegallerian och Gateau i Hornstull, Stockholm. Vill du göra den själv finns receptet på länken nedan. Tumnagel
97kg
+
Bobby Green
0

Läsken som smakar semla
Det är 2018 nu

Det är snart återigen dags för fettisdagen där vi ska trycka in semlor i munhålet. Men nu för tiden räcker det inte med att äta en vanlig traditionell semla om du ska få likes på Instagram, för då måste du nämligen sticka ut med något speciellt. Så varför inte skölja ned din nachossemla med den här nya läsken som också ska smaka semla? När allt är slut rundar du såklart av med likören vi skrivit om nedan. Läsken heter Hornstulls Semmelsoda och det är en så kallad cream soda bryggd på mandlar och kardemumma med smak av mandel, vanilj, kardemumma och socker. Den är framtagen av Hornstulls handelsplats tillsammans med läskbutiken Soda Nation och Porla Brunn. Den finns att att köpa där från och med idag och kommer inte att säljas på något annat ställe. Priset är 30 kronor per flaska. Vår kompis Andreas som driver Sockerbiten har testat läsken och vad han tyckte kan ni läsa om på länken nedan. Tumnagel
55kg
+
Bobby Green
0

Nu finns dessertlikör med smak av Semla
Som vi har längtat

Ni har säkert sett att det finns dessertlikör med smak av kanelbulle och mjölk sedan tidigare, och nu kommer uppföljaren som istället har smak av semla. Den 13 februari är det återigen fettisdagen och tanken är alltså att man ska ta en semla och kanske lite av denna likör till för att ytterligare förhöja upplevelsen. Och vad smakar den då? Mjölk, bulle, grädde, mandel och marsipan såklart. Likören finns att beställa på Systembolaget nu och artikelnumret är 82545. Alkoholhalten ligger på 17 procent och för en flaska som rymmer 700 milliliter får man betala 189 kronor. Tumnagel
63kg
+
Bobby Green
0
2017

Tut i luren! I dag är det Fettisdagen!
Ät en helt vanlig semla vettja

I dag är det ingen vanlig tisdag utan Fettisdagen. En dag då man helt utan att skämmas kan trycka i sig 3-5 stycken semlor om man så vill. Den senaste tiden har det blivit populärt att balla ur när det kommer till semmelbakeriet, och helst ska man frångå originalet så mycket det bara går och sedan ändå kalla det för en semla. Det tycker vi är onödigt, så gör istället som våra vänner visar i klippet här ovan så kan inte dagen bli misslyckad. Tumnagel
112kg
+
Bobby Green
0
2016

Grattis på Fettisdagen!
I dag ska det ätas semlor

Sverige har visserligen ätit semlor sedan julgodiset städades undan men egentligen "ska" dessa små gräddiga bakelser endast ätas på en dag - Fettisdagen som är i dag. Så glöm allt vad nyttig lunch heter och ägna istället resten av dagen till att frossa i mandelmassa, kardemummabullar och grädde. Är du riktigt modig slår du även till med en hetvägg. Bonusklipp nedan. Tumnagel
116kg
+
Bobby Green
0

Kevin Hart lär sig om Fettisdagen
Den enda dagen man får äta semla

Humorgänget IJustWantToBeCool har fått tag i skådespelaren Kevin Hart och tar här med honom till ett fik för att äta semla. Han får då även lite utbildning i vad Fettisdagen innebär. I år infaller den högtiden den 9 februari. Tumnagel
56kg
+
Bobby Green
0
2015

I dag är det Fettisdagen!
Fira med att smälla i er en semla eller två

Trots att nästan hela Sverige har käkat semlor sedan årsskiftet är det först i dag, på Fettisdagen, som man utan ursäkt får trycka i sig ett par exemplar av detta bakverk. Gillar man inte semla kan man äta något annat, så länge det är något med mycket fett. I klippet ovan får vi se när Sockerpojkarna gör en semmelwrap och en vanlig traditionell semla och nedan kan ni se en lite närmare beskrivning på hur man gör semmelwrapen. Hur firar ni? Tumnagel
123kg
+
Bobby Green
0

Semlan för dig som är på språng
Formad som en wrap

Knappt har det slagit över till nytt år innan folk börjar hetsa om semlor. Fettisdagen infaller i år den 17 februari men många väljer ändå att tjuvstarta genom att trycka i sig ett par stycken gräddprydda bullar redan nu. Är man på språng är det kanske inte helt smidigt då bullen helst ska ätas med sked. Men nu blir det ändring på det. Tössebageriet i Stockholm lanserar nämligen en wrapsemla - som ska vara perfekt lämpad för att förtäras på stan. Degen till denna semla är tunn och rullad precis som en vanlig wrap. Sedan fylls härligheten med mandelmassa och grädde. Skulle du vara sugen på den nytänkande semlan får du bege dig till Karlavägen 77. Tumnagel
255kg
+
Bobby Green
0
2014

Idag firar vi Mazarinens dag

Fettisdagen känner de flesta till men att det idag är Mazarinens dag är inte lika känt och då jag verkligen gillar mazariner tänkte jag att det är dags att uppmärksamma detta. Mazarinen är oftast en kaka som består av mördeg, fylld med mandelmassa och toppad med vit glasyr men det finns lite olika varianter med andra fyllningar. Kakan är troligtvis uppkallad efter den italienske kardinalen Jules Mazarin [wiki] som levde mellan 1602 - 1661. Känner du för att baka dina egna mazariner idag så hittas ett recept på länken nedan. Tumnagel
130kg
+
Wille Wilhelmsson
0

Semlor i New York

Nordstjernan har besökt ett av New Yorks svenska caféer, FIKA, för en titt bakom kulisserna i semletider. Ovan kan du bland annat se hur semlan togs emot av en nybörjarkorean, hur tillverkningen går till och vad finländarna har för äckligt i sina semlor. Hur ska den perfekta semlan vara? Tumnagel
185kg
+
Josephine Sjöqvist
0

54 procent av er äter semla idag

Drygt 40 miljoner semlor säljs i Sverige varje år. Förr, när vi fortfarande inte hade förstånd att njuta i längre perioder, var fettisdagen startskottet för semmelsäsongen. Numera börjar de säljas redan annandag jul och försvinner inte förrän till påsk. Sveriges bagare & konditorer har gjort en undersökning för att kartlägga semlekulturen i landet. Den visade att 54 procent av alla svenskar äter semla på fettisdagen och hela 1,6 miljoner svenskar bjuds på semla på jobbet. Bäst på att visa uppskattning i form av bakverk är Landstingen där 41% blev bjudna. 34% av personalen i privata företag fick också njuta på arbetstid, men bara 19% av de som arbetade i landets kommuner. Ni har förresten säkert hört om den svenske kungen Adolf Fredrik som dog den 12 februari 1771 efter att ha ätit en semla? Det stämmer – men han åt även stora portioner böckling, rysk kaviar, hummer, surkål och kokt kött med rovor före bakverket, allt ackompanjerat av champagne, vilket kan ha påverkat det tragiska utfallet något. Liksom det misskötta magsåret som förmodligen gjorde sitt. Tumnagel
138kg
+
Josephine Sjöqvist
0