m
a
r
10 i går75 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Exklusivt rödvin från höga höjder

Producerat vid gränsen till Tibet

Visa inte Strupen-artiklar
Strupen / Vin

Kinesiska Ao Yun lanserar nu sin första vintageutgåva - rödvinet Ao Yun 2013. Det är producerat på vingårdar vid gränsen till Tibet på 2 200 till 2 600 meters höjd där man varken har elektricitet eller rinnande vatten. Klimatet på platsen påminner om det i Bordeaux men den höga höjden ger ett varmare och torrare klimat jämfört med vingårdar på marknivå. Vinet består av 90 procent Cabernet Sauvignon och 10 procent Cabernet Franc. Färgen är djupt röd och det ska smaka röd frukt, körsbärskärnor och ha en kryddig och mild ton av tobak och mineraler.

Vinet går att beställa via Systembolagets privatimport. Flaskan rymmer 750 milliliter, alkoholprocenten ligger på 15 procent och på prislappen står det 2 000 kronor.

Visa
Pressmeddelande
Ao Yun når nya höjder med den första vintagelanseringen – Ao Yun 2013

Nu lanserar kinesiska Ao Yun sin första vintageutgåva – Ao Yun 2013 – ett rött vintagevin av Cabernet Sauvignon, rankat som ett av världens främsta viner i år. Ao Yun 2013 är producerat på vingårdar vid Tibets gräns i Himalaya på 2 200 till 2 600 meters höjd, utan elektricitet eller rinnande vatten. Vinet är ett intensivt jordiskt vin, som både är mörkt och djupt till färg och smak. Ao Yun finns att beställa via Systembolagets privatimport.

Ett nytt kapitel i Cabernet Sauvignons historia är skrivet med vintageutgåvan Ao Yun 2013, ett exklusivt rödvin i en mycket begränsad upplaga från den kinesiska provinsen Yunnan nära Tibet vid foten av det heliga berget Meili Mountain (6 740 meter). Vingårdarna i Adong, Xidang, Sinong och Shouri ligger på bergsterrasser på 2 200 – 2 600 meters höjd, vilket har gett namnet Ao Yun som betyder att flyga ovanför molnen – en referens till de tjocka vandrade molen över regionen som också är platsen för legenden om Shangri-La*.

Klimatet i norra Yunnan kan liknas vid Bordeaux, men med höghöjdsodlingarna och topografin är solen intensiv och ger anmärkningsvärda nivåer av UV-exponering, som i kombination med svala nätter ger bra fotosyntes, stor koncentration, små druvor och djupt färgade viner. Höjden ger ett varmare och torrare klimat jämfört med vingårdar på marknivå. Tiden för blomning till skörd ligger på 160 dagar, i jämförelse med 100 – 110 dagar som är vanligt i de flesta andra delar av världen. Alla vinodlingsprocesser utförs traditionellt, helt och hållet för hand.

Ao Yun 2013 är ett dramatiskt, intensivt och övertygande vintagevin som består av 90 % Cabernet Savignon och 10 % Cabernet Franka. Vinet har en djupt röd färg. Flera lager av aromer utvecklas subtilt och blandas under provsmakningen. Intensiv röd frukt, körsbär och svarta vinbär övergår till smaker av vinbär, kryddor, mint, te och mild tobak. Smaken är fängslande av mogen röd frukt, körsbärskärnor samt en kryddig och mild ton av tobak och mineraler. Vinet är lätt med silkeslena tanniner och eftersmaken är lång.

Vintageutgåvan definierar begreppet lyx – extraordinärt, exceptionellt och sällsynt.

Ao Yun finns att beställa via Systembolagets privatimport.

Leverantör: Moët Hennessy Sverige AB

Pris: 2 000 SEK

Volym: 750 ml

Alkoholhalt: 15 %