m
a
r
7 i går70 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Chipsen som kostar 100 000 kronor kilot

Nästan lika dyrt som Belugakaviar

Strupen / Snacks och godis

Till öl äter jag själv helst lättsaltade enkla chips, Lay's gör de bästa enligt mig. Men det duger inte enligt S:t Eriks Bryggeri, som nu presenterar vad som sägs vara världens dyraste chips och det enda man bör knapra på till en förstklassig India Pale Ale. En ask med fem stycken chips går loss på 500 kronor, vilket innebär att den tunnskivade Ammarnäspotatisen har ett kilopris på hela 100 000 kronor.

Anledningen till att chipsen är så dyra är eftersom man tillagat dem med sällsynta nordiska råvaror. De innehåller bland annat svampen Goliatmusseron och en tryffeltång från Färöarna som endast går att hitta i kalla tidvatten. Samtliga chips är tillverkade för hand och det hela är ett samarbete mellan bryggeriet, landslagskocken Pi Le och Mattias Dernelid som är affärsutvecklare på Smakriket.

Det finns endast 100 stycken askar att köpa och samtliga intäkter från försäljningen kommer att skänkas till välgörenhet.

Visa
Pressmeddelande
Premiär för världens dyraste potatischips

Hittills har det inte funnits något öltilltugg som håller samma höga kvalitet som hantverksöl. Idag råder S:t Eriks Bryggeri bot på den bristen genom att lansera världens dyraste potatischips. Chipsen är skapade i samarbete med den framstående landslagskocken Pi Le och är tillagade på sällsynta nordiska råvaror. Till exempel innehåller chipsen Goliatmusseron, en svamp som är extremt eftertraktad i bland annat Japan. Chipsen säljs i en begränsad upplaga i specialframtagen ask, innehållandes fem chips, för 499 kronor. Kilopriset blir 100 000 kr/kg, vilket nästan är lika dyrt som Belugakaviar.

En dryckestrend som fortsätter att växa sig starkare i Sverige är så kallat craft beer, vilket innebär hantverksmässigt bryggt öl. Det ökade intresset för öl speglas i antalet bryggerier i Sverige som på bara fem år ökat från 15 till 250.[1]

Trots att efterfrågan på hantverksöl ökar explosionsartat har det hittills saknats tilltugg som är skapade på råvaror av högsta kvalitet och med samma hantverksmässiga standard som ölen. Därför har S:t Eriks Bryggeri nu tagit fram världens mest exklusiva potatischips, tillsammans med landslagskocken Pi Le och Mattias Dernelid, affärsutvecklare på Smakriket samt expert på råvarors ursprung och kvalitet. Ett begränsat antal askar, 100 stycken, kommer från och med idag att säljas via en tillfällig webbutik, www.sterikschips.se. Samtliga intäkter från försäljningen kommer att skänkas till välgörenhet. Priset för en ask innehållandes fem chips är 499 kronor. Kilopriset är 100 000 kr/kg, vilket är det dyraste chipspriset i världen.

– S:t Eriks Bryggeri är ett av Sveriges ledande mikrobryggerier och vi brinner för hantverket bakom vår öl. Samtidigt har vi känt att det har saknats ett tilltugg av samma dignitet att servera till den. Ett förstklassigt öl förtjänar ett förstklassigt tilltugg och därför har vi storsatsat på att ta fram världens mest exklusiva potatischips. Vi är otroligt stolta över att kunna presentera ett så krispigt resultat, säger Marcus Friari, Brand Manager S:t Eriks Bryggeri på Galatea.


Svårfångad tryffeltång i världens dyraste chips
Världens dyraste chips har tillagats på mycket noggrant utvalda råvaror. Bland ingredienserna finns Goliatmusseron, en av världens mest eftertraktade svamparter, och en särskild tryffeltång från Färöarna som endast går att hitta i kalla tidvatten.

– Alla chips som har tagits fram har tillverkats för hand. Det har krävts fingertoppskänsla, smaksäkerhet och tid för att varje chips ska få en perfekt balans mellan de olika råvarorna. Smaken är väldigt skandinavisk eftersom vi enbart har använt nordiska råvaror, till exempel svensk svamp och tång från Färöarna. Potatis och lök känner de flesta igen, men det som sticker ut är kvaliteten. Samtliga råvaror är av en rang som inte många har provat på tidigare. De här chipsen passar utmärkt till hantverksöl eller bara som de är, säger Pi Le, kock i Svenska Kocklandslaget.


På ingredienslistan till världens dyraste chips finns:

Goliatmusseron
Med en smak som liknar vällagrad ost är Goliatmusseron en av världens mest eftertraktade svamparter. Goliatmusseronen i chipsen kommer från tallskogarna kring Skellefteå och har plockats för hand med bomullshandskar för att bibehålla dess kvalitet.

Tryffeltång
Som namnet antyder har Tryffeltång en smak som påminner om tryffel. Tången växer som små tussar på algtypen Knöltång, vilken endast går att finna i kalla tidvatten. Tången som har använts i världens dyraste chips kommer från vattnet runt Färöarna.

Krondill
För den karaktäristiska dillsmaken har skaparna av chipsen noggrant sållat bland svensk krondill. Krondillen är handplockad på Bjärehalvön och utvald för sin friska men samtidigt kraftfulla smak.

Leksandslök
För en balanserad löksmak har S:t Eriks Bryggeri använt den eftertraktade Leksandslöken, som är en specifik sort av släktet potatislök från Ullvi utanför Leksand. En anledning till dess goda smak kan vara att löken alltid sätts den artonde maj och skördas den tionde augusti, oavsett väderlek.

India Pale Ale-vört
Under bryggningsprocessen av öl omvandlas kornmalt till en söt aromatisk vätska som kallas vört. För att ge chipsen en lätt sötma har man tillsatt frystorkad vört, som normalt används till att brygga S:t Eriks India Pale Ale.

Ammarnäspotatis
Potatisen i chipsen kommer från potatisbacken i Ammarnäs, en brant och stenig backe i sydläge där mandelpotatis odlas i mycket begränsad utsträckning. Backen är svårtillgänglig för moderna jordbruksmaskiner, vilket gör att all potatis sätts och skördas för hand.
Meja - All 'Bout The Money
Fredagsklassikern 
109kg
+
Bobby Green
0
Short ribs med Matty Matheson
Så gör han för att få till det 
102kg
+
Bobby Green
0
Läsk med smak av hallon och lakritsbåtar
Släpps idag 
140kg
+
Bobby Green
0
Öl bryggd på renat avloppsvatten
Smakar förhoppningsvis inte skit 
104kg
+
Bobby Green
0
Snart dags för Stockholm Burger Fest 2018
Bleecker och Eat Lagom kommer 
119kg
+
Bobby Green
0
Albumet som spelades in i ett fängelse
Av sex stycken fångar 
102kg
+
Bobby Green
0
Alfa Romeo 2000 GTV i Thailand
Mycket vackert exemplar 
100kg
+
Bobby Green
0
En trädgårdstomte med få polygoner
Alla måste ha tomtar 
135kg
+
Roger Åberg
0
Lys upp skrivbordet med en TIE fighter
Mörka krafter kommer med ljus 
135kg
+
Roger Åberg
0
Ett besök på Tsukiji Fish Market
Här finns det tonfisk i mängder 
117kg
+
Bobby Green
0
Harleyn från Terminator 2 auktioneras ut
Vore ball att ha i garaget 
113kg
+
Bobby Green
0
Tryckluft ska förhindra motorcykelvurpor
Skjuts ut och stabiliserar upp 
176kg
+
Bobby Green
0
Musikhjälpen kommer till Lund i år
Ny stad 
130kg
+
Bobby Green
0
Suitsupply kommer till Sverige
Öppnar i Stockholm imorgon 
161kg
+
Bobby Green
0
Ny lyxshake från Max med födelsedagstema
Firar 50 år 
114kg
+
Bobby Green
0
Backstreet Boys har släppt en ny låt
Ja, du läste rätt 
106kg
+
Bobby Green
0
Johnny's Yellow Mustard kammade hem guld
I kategorin Classic Yellow Mustard 
369kg
+
Bobby Green
0
Nytt hotell och vattenpark vid Liseberg
Klart 2021-2023 
226kg
+
Bobby Green
0
Vox Pop snackar om Orchestra hit
Ljudet mängder använder sig av 
105kg
+
Bobby Green
0
Bel Air Sour kommer tillbaka
Öl med smak av tropiska frukter 
120kg
+
Bobby Green
0
50-åriga Tony Hawk gör 50 skateboardtricks
Så kan man fira sin födelsedag 
205kg
+
Bobby Green
0
McDonald's Clubhouse nu även som vegetarisk
Och man börjar med sötpotatispommes 
136kg
+
Bobby Green
0
Det här den nya VM-låten
Bäst när det gäller 
-194kg
+
Bobby Green
0
Zlatan är spågubbe för James Corden
Mannen som vet allt 
116kg
+
Bobby Green
0
Hur ärliga är olika städer?
Mark testade att tappa 200 stycken plånböcker 
122kg
+
Bobby Green
0
Nu lanserar vi Feber Premium(beta)!
Slipp reklam, tjäna karma, få oändlig scroll 
53.7°
+
Roger Åberg