m
a
r
4 i dag6 i går68 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Jonas Dahlbom styr upp maten på Gröna Lund

Tacos och barbeque ska mätta besökarna i år

Foto: P-A Nilsson
Visa inte Strupen-artiklar
Strupen / Restaurang

Den välkände kocken Jonas Dahlbom flyttar tillbaka till Stockholm och har fått jobb som kreativ kulinarisk ledare på nöjesfältet Gröna Lund. Översatt till svenska betyder det att han ska styra upp maten och se till att det som serveras är bra grejer. Parken får två nya restauranger - Fiesta Taqueria & Bar som ska vara ett folkligt ställe med mexikansk mat och Hekto BBQ som beskrivs som en foodtruck utan hjul där man betalar maten efter hur mycket den väger.

Gröna Lund öppnar för året den 23 april.

Visa
Pressmeddelande
Gröna Lund anlitar Jonas Dahlbom för storsatsning på matupplevelser

Årets nyhet på Gröna Lund är för ovanlighetens skull inte en ny karusell utan en storsatsning på nya matupplevelser. För att vidareutveckla tivolits restaurangupplevelser har Gröna Lund anlitat en av Sveriges främsta kockar, Jonas Dahlbom, som kreativ kulinarisk ledare. Till premiären den 23 april öppnar Gröna Lund två nya restauranger – Fiesta Taqueria & Bar och Hekto BBQ.

Gröna Lund har varit alla stockholmares nöjesplats sedan tivolit slog upp portarna 1883. Nu görs den största restaurangsatsningen i Gröna Lunds historia då Jonas Dahlbom anlitas som kreativ kulinarisk ledare för tivolits samtliga restauranger. Som ett resultat av satsningen kommer två nya matupplevelser stå klara till premiären den 23 april, där Jonas Dahlbom har varit med och tagit fram inriktning, menyer och tema. Den första är à la carte-restaurangen ”Fiesta Taqueria & Bar” där menyn bjuder på smaker och influenser från Sydamerika, Mexiko och Kalifornien. Den andra är ”Hekto BBQ” som är en New York-inspirerad barbeque food truck, utan hjul, belägen på Gröna Lunds ponton.

– Jag ser det som ett hedersuppdrag att få axla rollen som kreativ kulinarisk ledare och få jobba med ett så anrikt varumärke som Gröna Lund. Processen med att ta fram två helt nya matupplevelser för ett tivoli är mycket spännande och jag ser fram emot att få öppna både Fiesta Taqueria & Bar och Hekto BBQ den 23 april, säger Jonas Dahlbom.

Fredrik Fjällström är chef för Food & Beverage på Gröna Lund och jobbar kontinuerligt med att utveckla matutbudet på tivolit.

– Gröna Lund har en helt unik miljö och ligger på en av de finaste platserna i hela Stockholm. Vi har dock inte varit den självklara platsen när det kommer till stockholmarnas val av restaurangbesök. Vårt mål är att skapa ett så attraktivt restaurangutbud att det i sig är värt ett besök till tivolit. Att anlita Jonas Dahlbom och öppna två nya restauranger är ett stort steg på vägen till vårt mål, säger Fredrik Fjällström, chef för Food & Beverage på Gröna Lund.

Fakta om Jonas Dahlbom
Jonas Dahlbom tävlade i Bocuse d´Or år 2005 och hamnade på fjärde plats samt belönades med priset för bästa fiskrätt – Prix Poisson. I Sverige var han vid det laget redan ett känt namn genom restaurang Trädgår´n i Göteborg och utmärkelsen ”Årets kock” 1996. 2006 flyttade Jonas till Åre och öppnade tillsammans med sin bror, Anders Dahlbom, krogen ”Dahlbom på torget” – idag en uppskattad krog för gastronomiskt intresserade vinterturister. Jonas Dahlbom har flera gånger varit inblandad i arrangemanget för Nobelmiddagen och har även coachat Tommy Myllymäki till ett EM-guld 2014 och ett VM-brons 2015 i Bocuse d’Or.

Jonas hämtar gärna inspiration till sin matlagning från New York, Sydamerika, Asien, Medelhavsområdet och från svenska fjälltraditioner. Resultatet blir svensk mat med inslag från hela världen.

Utmärkelser:
Fjärde plats i Bocuse d’Or 2005 (VM för kockar) samt Prix Poisson – pris för bästa fiskrätt, 2005
Årets Kock, 1996
Guldfisken, 1994
Uniqlo kommer till Stockholm!
Öppnar i höst 
189kg
+
Roger Åberg
0
Vackraste videon om kimchi!
Ren konst 
130kg
+
Roger Åberg
0
K-Speed specialbyggde en Honda Super Cub
Fick en månad på sig 
159kg
+
Bobby Green
0
Shaun White gjorde perfekt åk
Fick maxpoäng 
137kg
+
Bobby Green
0
Skärbrädan som tinar dina matvaror
Är det här magi? 
107kg
+
Roger Åberg
0
Så här bygger man sig en timmerstuga
Ensam, för hand! 
290kg
+
Roger Åberg
0
Flipperspelsdoktorerna
Ett utdöende yrke 
100kg
+
Bobby Green
0
På besök i en 125 år gammal pennfabrik
Hoppas få finnas i 125 år till 
106kg
+
Roger Åberg
0
Sebastian Stakset släpper ny singel
Be för min stad 
-36kg
+
Bobby Green
0
Snygg stop-motion från Guldies
Going Fishing 
130kg
+
Bobby Green
0
Coca-Cola med persikosmak
Självklart endast i Japan 
148kg
+
Bobby Green
0
Skor med samma mönster som Berlins tunnelbana
Åkpass ingår 
112kg
+
Bobby Green
0
Bästa indiska maten i Los Angeles
Finns tydligen på en bensinmack 
147kg
+
Bobby Green
0
Pappersflygplanet som har tagit 10 år att bygga
Luca Iaconi-Stewart gillar detaljer 
208kg
+
Bobby Green
0
Paul NewmanS gamla Datsun 280Z
En amerikansk legend från Japan 
103kg
+
Bobby Green
0
Shiso Burger öppnar i Malmö
Burgare på asiatiskt vis 
196kg
+
Bobby Green
0
Så sover olika par tillsammans
Förvånande lite snarkande 
102kg
+
Bobby Green
0
Jazz-cover på ledmotivet till Rick And Morty
Det svänger ju 
139kg
+
Bobby Green
0
Därför är en klocka värd 4000 och en 73.000 pund
Trevlig genomgång! 
170kg
+
Roger Åberg
0
Kan du se vilken Rolex som är fejk?
Inte lätt... 
152kg
+
Roger Åberg
0
Fallskärmsflygning på natten
Ser härligt ut 
106kg
+
Bobby Green
0
Superdyra vodkaflaskan återfunnen - tom
Hoppas innehållet smakade bra 
131kg
+
Bobby Green
0
The Offspring - Pretty Fly (For A White Guy)
Fredagsklassikern 
111kg
+
Bobby Green
0
Lär dig mer om växten Indigo
Har använts i Japan sedan 1600-talet 
195kg
+
Bobby Green
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
20.3°
+
Roger Åberg
0